МВР

ОД Бургас

 

Новини

Информация във връзка с публикации, свързани с масово сбиване, възникнало по време на мача "Пирин" - "Нефтохимик"

Във връзка с публикации, свързани с масово сбиване, възникнало по време на вчерашния футболния мач между юношеските отбори на „Пирин“ – Благоевград и „Нефтохимик“ – Бургас, проведен на стадиона в Българово и охраняван от двама частни охранители, Ви информираме, се касае за спречкване между младежи от двата противникови отбора, в резултат на което няколко футболисти получили леки наранявания.

Непосредствено след получаване на сигнала за инцидента, към стадиона в Българово се отправили полицейски служители, които не констатирали нарушаване на обществения ред. Въпреки това ескортирали автобуса на младежкия отбор на „Пирин“ – Благоевград до оттеглянето му от Българово. Извършен е оглед на съблекалните, ползвани от младежите на благоевградския отбор, като нанасяне на значителни материални щети не е констатирано. Установените материални щети са описани и ще се остойностят.

До момента в ОДМВР – Бургас или във Второ Районно управление – Бургас, на чиято територия се намира стадиона в Българово, не са получавани официални сигнали от нито един от двата футболни отбора за осъществен побой или обществени безредици. Въпреки това участвалите в инцидента и свидетелите-очевидци ще бъдат издирени и разпитани от полицейските служители. Предстои и вземането на видеозапис от футболната среща с цел изясняване на обективната истина.

03 дек 2018

Проведе се първото по рода си превантивно полицейско мероприятие пред ученици от пети и шести клас

С ареста на директора на училище „Александър Георгиев Коджакафалията” – Михаил Ненов приключи първото по рода си превантивно полицейско мероприятие с участието на служители от „Специализираните полицейски сили” при ОДМВР - Бургас, проведено пред ученици от пети и шести клас на учебното заведение.

Занятието протече в две части – на терен и на закрито, като в първата част на небивал интерес се радваха демонстрациите на способностите на двете полицейски кучета. Едното куче безпрекословно се подчиняваше на командите на водача си, а впоследствие задържа „особено опасен престъпник”, а второто – безпогрешно надуши на няколко пъти скрити в специални контейнери наркотични вещества.

Втората част от полицейската демонстрация бе открита от комисар Неделчо Рачев – началник на отдел „Охранителна полиция и КАТ” към ОДМВР - Бургас, който благодари за любезното домакинство на училище „Коджакафалията” и обяви старта на превантивната полицейска година в учебното заведение. Уменията на спец-полицаите по задържането на невъоръжен и въоръжен нападател предизвикаха огромни овациите сред подрастващите, като особен възторг донесе „гвоздея” в полицейското мероприятие – арестуването на директора на училище „Коджакафалията” – Михаил Ненов. Директорът артистично се превъплъти в ролята на задържано лице, като предостави възможност на възпитаниците си нагледно да се запознаят с начина за задържане, поставяне на белезници и ограничаване на възможностите на задържания за излишни движения.

Пред подрастващите бяха представени и техниката и въоръжението, използвани от служителите в „Специализираните полицейски сили”. В ролята на мини-полицай влезе петокласника Димитър Кръстев, който се облече с бронежилетка, поставяйки си и защитен полицейски шлем. Младежът стоически понесе тежестта им, докато пред съучениците му в детайли бяха обяснени целта на бронежилетката и случаите, в които полицаите я използват.

29 ное 2018

Близо 30 души издирват двама несебърлии, загубили се в гориста местност

   Близо 30 души, сред които служители от звената „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението” – Бургас и Поморие, Районни управления – Поморие и Несебър, Държавно ловно стопанство – Несебър и ловци от местната дружинка в поморийското село Козичино, са предприели действия по издирването на двама несебърлии, загубили се в гориста местност между селата Паницово, Козница и Козичино.

   Сигнал за изчезването на двамата несебърлии е подаден около 01.00 ч. на 28.11.т.г. от техни близки, като своевременно е сформиран спасителен щаб и са започнати издирвателни дейности. Опитана е връзка с мобилните телефони на двамата мъже, но същите вероятно са с паднали батерии, тъй като контакт и до момента не е осъществен. Дейностите по издирване са силно затруднени поради влошените метереологични условия /обилен дъжд и гъста мъгла/, както и поради голямата площ на пресечения горист терен, който трябва да се обходи пеша. 

    Спасителите са разпределени в няколко екипа, чиито действия се координират от сформирания спасителен щаб, ситуиран в кметството на с. Козичино. По първоначални данни несебърлиите напуснали автомобила, с който се придвижвали около 16.30 ч. вчера, оставяйки го в близост до гората край с. Козичино.

          

28 ное 2018

Бинарно интерактивно занятие се проведе в училище "Васил Левски" - кв. "Горно Езерово" .

   Служители от Четвърто Районно управление – Бургас, взеха участие в бинарно интерактивно занятие с ученици от 1-ви до 6-ти клас на училище «Васил Левски» - кв. «Горно Езерово» .

    Занятието бе посветено на Деня в памет на жертвите от ПТП  под наслов «Това трябва да се знае от всяко дете».

    По подходящ начин от служителите на реда се включиха с беседа и съвместно с преподавателите запознаха  подрастващите с най-важните правила, регулирани в Закона за движение по пътищата.

    Учениците демонстрираха получените до момента знания и умения като участваха в игрови ситуации с цел определяне на пътни рискове и начините за предотвратяването им, показаха как информационните технологии  могат да бъдат в полза на пътната безопасност и изписаха своите послания към възрастните в декларация на децата за безопасност на движението по пътищата.

22 ное 2018

„Спри! Дай път на пешеходец“

„Спри! Дай път на пешеходец“ - новата кампания на БНР Бургас, ОДМВР – Бургас, БМЧК и общинския младежки клуб „J.J.Cool A“

 

Три ще са точките в централната част на Бургас, където доброволци от Българския младежки червен кръст и Общински младежки клуб „J.J.Cool A“ ще призовават шофьорите в града за толерантност към пешеходците – първата точка е ситуирана на кръстовището на улиците „Христо Ботев“ и „Левски“ в посока ж.п. гара Бургас, втората – на кръстовището до подземната улица в посока Билковата аптека, а третата между две от ключовите училища „Ал.Г.Коджакафалията“ и Гимназията за романски езици, разположени на ул. „Стефан Стамболов“.

Доброволците от двете организации ще раздават на водачите стикери с послание „Спри! Дай път на пешеходец!“ с автор Юлиан Арнаудов, които ангажираните в кампанията да залепят на задните си стъкла и по този начин призоват повече шофьори за толерантност към пресичащите на пешеходни пътеки. Инициатор на превантивната кампания, явяваща се продължение на инициативите за безопасност на пътя, стартирали през месец август, е БНР – Бургас. И двете кампаниите са подкрепени от ОДМВР – Бургас, Община Бургас и Съюза на българските автомобилисти в Бургас, които на нарочна пресконференция преди дни обявиха, че според статистическите данни, най-честите инциденти в крайморския град са свързани с инциденти на пешеходни пътеки. Ето защо общественото радио се ангажира с поредна превантивна кампания, която утре - 20 ноември / Денят без жертви на пътя/, ще се опита да ангажира вниманието на различни целеви групи, сред които пешеходци, водачи на МПС и велосипедисти.

За да може посланието на БНР – Бургас - „Спри! Дай път на пешеходец!“ да достигне до повече млади хора, от началото на декември работещи в общественото радио заедно със служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Бургас ще посетят различни училища в крайморски град и ще популяризират безопасността на пешеходците в условията на усилен пътен трафик.

Кампанията на БНР – Бургас е посветена на децата, загинали при пътнотранспортни произшествия.

19 ное 2018

Тежък пътен инцидент в гр. Карнобат

    На 03.11.т.г. около 08.02 ч. в Районно управление – Карнобат е получено съобщение за тежък пътен инцидент, възникнал на карнобатската улица «Петър Берон» № 33 А, при който 18 годишния карнобатлия А.Д. /с едномесечен шофьорски стаж/, управляващ л.а. «Мерцедес», с бургаска регистрация, вероятно поради движение с несъобразена скорост и загуба на контрол, се качва с автомобила на тротоара и блъска намиращи се там две възрастни жени. При инцидента едната загива на място, а втората – К.Г., 84 годишна от Карнобат е откарана в кома в УМБАЛ – Бургас /в момента здравословното й състояние се уточнява/.

    Своевременно водачът на автомобила е задържан от служителите на Районно управление – Карнобат и тестван за употреба на алкохол, като дрегера е отчел отрицателен резултат. Предстои тестването му за употреба на наркотици. Работата по установяване самоличността на загиналата жена продължава. По случая е образувано досъдебно производство.

    В тази връзка, а и за популяризиране на трите етапа на стартиралата акция «Зима» в понеделник – на 05.11.т.г. от 14.00 ч. в залата на ОДМВР – Бургас, разположена на ул. «Христо Ботев» № 46, ще се проведе брифинг с участието на началника на «Охранителна полиция и КАТ» при ОДМВР – Бургас – комисар Неделчо Рачев, директора на СБА – Бургас – г-н Михалев, директора на БЧК – Бургас - Виолета Радева,  директора на общинско предприятие «Транспорт» - Андрей Рунчев, ежегодния организатор на рали «Бургас» - Радко Петров и автомобилния състезател и председател на спортен клуб «Елена Тийм» - Бургас – Павлина Апостолова.   

03 ное 2018