МВР

ОД Бургас

 

Новини

Близо 430 кг. пресован нарязан тютюн без акцизен бандерол бе открит в товарния отсек на т.а. „Фиат Скудо”, с кюстендилска регистрация

Близо 430 кг. пресован нарязан тютюн без акцизен бандерол бе открит в товарния отсек на т.а. „Фиат Скудо”, с кюстендилска регистрация от служители на сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас при проведена специализирана полицейска операция. Автомобилът е ползван, като депо / складово помещение/ от 33 годишен бургазлия.

Иззетото количество е било пакетирано във вакумирани торби с тегло от 10 и 20 кг. Установено е, че същите са предлагани клиенти, като цената на черния пазар е била в рамките на 30 - 40 лв. за килограм безакцизен тютюн.

33 годишния бургазлия е задържан за срок от едно денонощие и по случая е образувано досъдебно производство.

Припомняме, че от началото на годината в резултат на противодействието на нерегламентираното разпространение на акцизни стоки, служителите ота сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас са иззели общо 1 115 000 къса / цигари от различни марки, необлепени с акцизен бандерол/. Образувани са две досъдебни производства, като работата по случаите продължава под прякото ръководство и наблюдение на Районни прокуратури – Бургас и Карнобат.

15 фев 2019

Шест участника в конкурса „Пожарникар на годината” бяха отличени на нарочна церемония днес, протекла в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Бургас

Шест участника в конкурса „Пожарникар на годината” бяха отличени на нарочна церемония днес, протекла в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Бургас в присъствието на заместник областния управител Владимир Крумов, старши комисар Красимир Шотаров - Директор на дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН – МВР и Виолета Радева – Директор на БЧК Бургас.

В началото на церемонията г-жа Радева получи от Директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – комисар Васил Василев поздравителен адрес за отличната съвместна работа през 2018-та, както и за проведените превантивни инициативи, намерили широк обществен отзвук.

За конкретен и съществен принос за осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението с индивидуална награда бе отличен кмета на Община Сунгурларе – инж. Васил Панделиев, а с колективна - Доброволното формирование на община Камено.

В категорията „Пожарникар на годината”, Раздел A) „Пожарникар на годината – комплексен победител” наградата получи главен инспектор Димитър Грозев - Началник Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Карнобат.

В Раздел Б) за държавни служители, работещи в направление „Пожарогасителна и спасителна дейност бяха отличени : главен инспектор Зюреп Ахмед – началник сектор към РДПБЗН – Бургас и младши експерт Стоян Кънев от РСПБЗН-Айтос.

В Раздел В) за държавни служители, работещи в направление „Контролна дейност”, осъществяващи държавен противопожарен контрол или превантивен контрол наградени бяха : инспектор Желязко Ников от Първа РСПБЗН - Бургас и младши инспектор Христо Едрев от РСПБЗН-Несебър.

В Раздел Г) за държавни служители, работещи в направление „Превенция", осъществяващи превантивна дейност, обучение на населението или работещи с доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях бе отличен инспектор Йордан Дрингов от Първа РСПБЗН-Бургас.

14 фев 2019

Осъществен телефонен разговор и директен контакт с 30 годишната жена, живееща на семейни начала с обявения за общодържавно издирване 36 годишен мъж от Мадан

След осъществен телефонен разговор служители от ОДМВР – Бургас са установили и директен контакт с 30 годишната жена, живееща на семейни начала с обявения за общодържавно издирване 36 годишен мъж от Мадан / припомняме, че същият в късния следобед на 06.02.т.г. не се подчинил на полицейски разпореждания и осуетил рутинна проверка, застрашавайки с управлявания от него автомобил „Ситроен С 4” живота на полицейските служители и нанасяйки материални щети по друг лек автомобил/.

Жената заедно с детето си е установена в жилище в Бургас, като заявила, че не е отвличана и не е жертва на домашно насилие. Същата не се ангажирала с данни относно местонахождението на издирвания маданец, като отново обяснила, че води обичайния начин на живот заедно с детето си.

Издирвателните действия по установяване на 36 годишния мъж от Мадан продължават от служители на ОДМВР – Бургас.

13 фев 2019

Информация във връзка с издирвания 36 годишен мъж от Мадан

Във връзка с публикации в медиите, свързани с издирването на 36 годишен мъж от Мадан, Ви информираме, че в късния следобед на 06.02.т.г. същият не се подчинил на полицейски разпореждания да спре при рутинна проверка, осъществявана в района на бл. 74 в к-с „Изгрев”. Застрашавайки с управлявания от него автомобил „Ситроен С 4” живота на полицейските служители и нанасяйки материални щети по друг лек автомобил, 36 годишния мъж успял да напусне местопроизшествието. Единият от полицаите, след предупреждение, произвел изстрел със стоп-патрон, но въпреки това 36 годишния водач, придружаван от живеещата с него на семейни начала жена и нейното дете, се отправил в неизвестна посока. Обявен е първоначално за местно, а впоследствие и за общодържавно издирване.

Към момента в полицията не е постъпвал сигнал за отвлечено лице, но въпреки това служителите на реда успели да установят телефонен контакт с 30 годишната жена, живееща на семейни начала с издирвания маданец. Същата не се ангажирала с данни относно неговото местонахождение, като заявила, че води обичайния начин на живот заедно с детето си.

Издирвателните действия по установяване на 36 годишния мъж от Мадан продължават от служители на ОДМВР – Бургас.

13 фев 2019

Отлочени с грамоти за образцово изпълнение на служебните си задължения Началникът на отдел „Районен център 112” – Бургас – Наталия Миткова и старши експерта в отдела Ирина Милева

   С грамоти за образцово изпълнение на служебните си задължения, на нарочна церемония днес заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов отличи Началникът на отдел „Районен център 112” – Бургас – Наталия Миткова и старши експерта в отдела Ирина Милева. Двете чаровни бургазлийки получиха наградите си навръх професионалния празник на работещите в Дирекция „Национална система 112” – 11-ти февруари.

   Заместник-министър Ципов благодари на работещите в специализираната дирекция служители за всеотдайния труд, като заяви, че той е от ключово значение за поддържане ефективността при извънредни ситуации и за гарантиране здравето и сигурността на българските и на пребиваващите на територията на страната чужди граждани. Към благопожеланията му се присъедини и директорът на Дирекция „Национална система 112” - инж. Цветомир Цеков, който отчете внедрените в дирекцията подобрения, като : усъвършенстваната ГИС система, позволяваща лесно и бързо въвеждане на координатите на обаждащия се; работа с един електронен картон на всички служби за спешно реагиране; осигурената възможност за надграждане на системата 112 с нови функционалности и услуги като услугата еCall, която стана факт от миналата година, а от края на месец януари е факт и услуга, осигуряваща достъп на хората със слухови и/или говорни увреждания.

   Благодарности за добрата организация и експедитивността на служителите на Национална система 112 отправи и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров, според когото „Спасяването на човешки живот до голяма степен зависи от бързината на реакция на отговорните структури. Тук е мястото на 112, защото те са основен координатор”.

   В присъствието на началника на кабинета на министъра на вътрешните работи - Михаил Златанов, ръководители на главни дирекции и на дирекции в МВР, председателя на Съюза на глухите в България Николай Нинов, заместник-министър Красимир Ципов отличи освен двете бургазлийки още 14 служители на Дирекция „Национална система 112“, а с писмена похвала бяха наградени други 13 служители на дирекцията.

11 фев 2019

Час по професионално ориентиране с детайлно разглеждане на възможностите за работа в МВР се проведе днес в училище „Н.Й.Вапцаров” в Приморско с участието на ученици от 11-ти и 12-ти клас

    Час по професионално ориентиране с детайлно разглеждане на възможностите за работа в МВР се проведе днес в училище „Н.Й.Вапцаров” в Приморско с участието на ученици от 11-ти и 12-ти клас. Кариерното развитие бе разяснено от инспекторите от Детска педагогическа стая – Веселина Тодорова и Панайотка Михова и инспектора по превенция – Цветелина Рандева.

     Основните въпроси, от които подрастващите се вълнуваха, бяха свързани с различните етапи от кандидатстването в МВР след завършено средно образование, както и възможностите за продължаване във висша образователна степен в Академията на МВР. Изрично бяха разграничени основните структурни звена в системата на вътрешното ведомство, спецификите на работата и различните предизвикателства, с които се сблъскват полицейските служители. Интерес предизвикаха позициите в сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР – Бургас, както и в звеното по киберпрестъпления към сектор „Икономическа полиция”, отново ситуирано в полицейската дирекция. Подрастващите установиха, че критериите за кандидатстване в „Гранична полиция”, жандармерията и пожарната се припокриват с изискванията за работа в „Охранителна” и „Криминална полиция”, но съществуват специфични условия, с които изрично трябва да се съобразят, подавайки документите си в обявените конкурси. Особена заинтересованост от постъпване в системата на МВР демонстрираха девойките от училище „Н.Й.Вапцаров”, в подкрепа на все по-голямата феминизация сред полицейските служители. Подрастващите задаваха и въпроси, свързани с възможностите за работа в МВР при наличие на различно от специализираното образование – напр. психология или педагогика, като инспекторите Тодорова и Михова изчерпателно отговориха, позовавайки се и на своя личен опит в годините. 

       Часът по професионално ориентиране и разглеждане на възможностите за работа в МВР се провежда за втори път в училището в Приморско, като целта е учениците да добият непосредствена информация при директна среща със служител от специфичната полицейска професия, както за различните видове ангажираност, ежедневните дейности и проблеми, така и за нужните квалификации и възможностите за кариерно развитие.

11 фев 2019

Прецедент по отношение киберпрестъпленията, свързани с неправомерното пренасяне на компютърни данни – Dos атаки, довело до спиране достъпа до услуги на интернет-потребители, бе регистриран от служителите на ОДМВР – Бургас.

Прецедент по отношение киберпрестъпленията, свързани с неправомерното пренасяне на компютърни данни – Dos атаки, довело до спиране достъпа до услуги на интернет-потребители, бе регистриран от служителите на ОДМВР – Бургас.

В последните дни благодарение активна работа на служители от група „Финансова сфера и компютърни престъпления” към сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас е задържан 42 годишен мъж, осъществил неправомерно пренасяне на компютърни данни. В хода на разследването, провеждано по ръководството и наблюдението на Бургаска окръжна прокуратура са събрани множество доказателства за извършеното криминално деяние, което неотдавна е инкриминирано и вече се преследва с цялата строгост на закона.

DoS атаките / т.нар. „атаки за отказ от услуга”/ са хакерски атаки, целящи да направят една онлайн услуга или мрежов ресурс недостъпни за определени потребители. Докато повечето хакерски атаки се стремят да откраднат важна информация или да инсталират злонамерен софтуер, главната цел на DoS атаките е спиране на достъпа на потребителите до важна информация.

Повечето DoS атаки се извършват в опит да се навреди на дадена организация, причинявайки загуба на приходи, загуба на доверие у потребителите й и по този начин опетняване на репутацията й. В зависимост от продължителността на DoS атаката / дни, седмици, месеци/ това може да доведе до значителни финансови щети и дългосрочно увреждане репутацията на фирмата.

DoS атаките са изключително разпространени и не са ново явление, но последните изменения в Наказателния закон дават правомощия на полицейските служители да работят по неутрализирането на подобен род криминални деяния.

08 фев 2019