МВР

ОД Бургас

 

Новини

Установен извършител на неправомерни транзакции

   Служители от сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас установиха извършителя на неправомерни транзакции в размер на 690 лв. и опити за подобни транзакции в размер на 2 500 лв., осъществени чрез използването на данни от банкова карта, собственост на 42 годишна бургазлийка – това е 25 годишния Т.Н. от Бургас, който намерил банковата карта в района на Младежкия дом и вместо да я предаде на надлежните органи, злоупотребил с нея, извършвайки залози в сайт за хазартни игри.

   При извършено претърсване в дома на Т.Н. са намерени вещи и предмети, имащи отношение към осъщественото престъпление, както и банковата карта на потърпевшата. Бургазлията е задържан за срок от 24 часа, като е образувано досъдебно производство.

   Припомняме, че това е поредния случай, при който служители от сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас са установили неправомерно ползване на чужди платежни инструменти. Подобни случаи бяха регистрирани в началото на годината, като тенденцията е неправомерните транзакции в интернет-пространството да се запазват, което предполага повишена активност на оперативните действия, извършвани от спец-служителите на сектор „Икономическа полиция”.

 

ОДМВР – Бургас призовава граждани, потърпевши от подобен род неправомерни посегателства, да потърсят съдействие и да съобщят в сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас, на адрес: ул. „Христо Ботев” № 46.

14 авг 2018

Проведена мащабна специализирана полицейска операция за установяване на водачи, шофиращи след употреба на алкохол или наркотични вещества

   В резултат на проведената мащабна специализирана полицейска операция за установяване на водачи, шофиращи след употреба на алкохол или наркотични вещества или други, нарушаващи Закона за движението по пътищата, обхванала всички морски районни управления, с акцент общините Созопол, Приморско и Царево, за периода от 19.00 ч. на 09.08.т.г. до 04.00 ч. 10.08.т.г., на общо 11 плаващи полицейски пункта са проверени общо 239 МПС и 287 лица. За употреба на алкохол са проверени 173 водачи, като са установени общо три случая за шофиране след употреба на алкохол с концентрация до 1,2 промила и два случая за шофиране след употреба на алкохол над 1,2 промила. Общо са установени 59 случая за нарушаване разпоредбите на Закона за движение по пътищата, като в 30 от тях водачите са санкционирани с акт, а в 29 с фиш. По време на операцията са отнети шофьорските книжки на петима водачи и са свалени регистрационните табели на три МПС, собственост на нарушителите.

   По линия на пътния контрол са образувани пет бързи полицейски производства за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила /две в Приморско, 2 в Несебър и 1 в Средец/ и 6 бързи полицейски производства за шофиране след употреба на наркотични вещества /2 в Приморско, 3 в Несебър и 1 в Созопол/:

 

   На 09.08.т.г. около 04.10 ч. в кв. «Чайка» в Слънчев бряг, служители от бургаската жандармерия спрели за проверка лек автомобил «Пежо 607», със софийска регистрация, управляван от 26 годишния Б.З. от София, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация - 2.06 промила. Б.З. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 04.10 ч. в района до бензиностанция «Петрол» в Несебър, служители от Районно управление - Несебър спрели за проверка лек автомобил «Опел астра», с русенска регистрация, управляван от 22 годишната И.Й. от Русе, като констатирали, че същата шофира след употреба на наркотични вещества /амфетамин и метамфетамин/. И.Й. е задържана с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 05.30 ч. срещу х-л «Заря» в Слънчев бряг, служители от Районно управление - Несебър спрели за проверка лек автомобил «Фолксваген», с благоевградска регистрация, управляван от 27 годишния С.М. от с. Скръд, обл. Благоевград, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1,81 промила. С.М. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 09.50 ч. на пътя Приморско – Бургас, в района на км. 42, служители от Районно управление - Приморско спрели за проверка лек автомобил «Опел Вектра», с бургаска регистрация, управляван от 26 годишния Я.Г. от Бургас, като констатирали, че същият шофира след употреба на наркотични вещества /канабис/. Я.Г. е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 14.30 ч. в района до созополския хотел «Калисто», служители от Районно управление – Созопол спрели за проверка «Рено Туинго», с бургаска регистрация, управляван от 29 годишния Т.Я. от Карнобат, като констатирали, че същият шофира след употреба на наркотични вещества /канабис/. Т.Я. е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 19.20 ч. на ул. «Съединение» в Приморско, служители от Районно управление – Приморско спрели за проверка лек автомобил «Опел Астра», с плевенска регистрация, управляван от 32 годишния Т.Т. от Плевен, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1,36 промила. Т.Т. е задържан със заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. в района на кръстовището на улиците «Бриз» и «Васил Левски» в Приморско, служители от Районно управление  - Приморско спрели за проверка лек автомобил «Ауди А 4», с великотърновска регистрация, управляван от 37 годишния И.И. от Левски, с който се придвижвала и 18 годишната В.Г. от Левски. Водачът на автомобила е тестван за употреба на наркотични вещества, като апарата отчел положителна проба за употреба на /метамфетамин и амфетамин/. При проверката на автомобила е намерено и иззето пликче с бяло прахообразно вещество /амфетамин/ с тегло 1 гр., за което В.Г. заявила, че е нейна собственост. И.И. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 23.15 ч. в с. Дебелт, общ. Средец, служители от Районно управление – Средец спрели за проверка лек автомобил «Пежо 406», с бургаска регистрация, управляван от 41 годишния Н.М. от Бургас, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1,84 промила. Н.М. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

   На 09.08.т.г. около 23.30 ч. срещу х-л «Поморие» в Слънчев бряг, служители от Районно управление - Несебър спрели за проверка лек автомобил – такси «Опел Вектра», с бургаска регистрация, управляван от 36 годишния С.Щ. от Бургас, като констатирали, че същия шофира след употреба на наркотично вещество /кокаин/. При проверка на автомобила са открити и иззети две капсули от шоколадови яйца, едната съдържаща две пликчета с бяло кристалообразно вещество /чийто точен състав е в процес на изясняване/, а втората – четири свивки със суха зелена тревна маса /канабис/. С.Щ. е задържан със заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

    На 10.08.т.г. около 01.35 ч. в с. Ясна поляна, служители от Районно управление - Приморско спрели за проверка лек автомобил «Опел Вектра», с бургаска регистрация, управляван от 45 годишния К.Г. от с. Градец, като констатирали, че същият шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1,65 промила. К.Г. е задържан със заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

10 авг 2018

Задържаха три "мулета" на телефонни измами взели сумата от близо 62 000 лв и златни накити

    Три „мулета”, взели от доверчиви бургазлии общо сумата от 61524 лв. и златни накити /пръстени и монети/ бяха задържани в рамките на седмица от служители на ОДМВР – Бургас. И тримата мъже, получили парите и ценните вещи, след като притежателите им, били измамени по класическата схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”.

    В първият от случаите – на 10.05.т.г. 58 годишен бургазлия, живеещ на бургаската улица „Пробуда”, решил да подпомогне задържането на телефонни измамници, след като получил обаждане от непознат, представил му се за високопоставен полицейски служител. Непознатият заявил, че всички пари и ценни предмети, които бургазлията щял да даде за приключване на полицейската акция с арест на ало-измамниците, впоследствие щели да му се върнати. Бургазлията доверчиво събрал всички налични парични средства от дома си в размер на 2 150 лева, както и пет златни пръстени и три златни монети с общо тегло около 40 грама, поставил ги в найлонова торбичка и ги занесъл до гараж, разположен на ул. „Св. Патриарх Евтимий” № 87. В резултат на няколко месечно раследване и проведени множество процесуално-следствени действия, служителите от Първо Районно управление – Бургас установили самоличността на мъжа, взел парите и златните предмети – това е криминално проявения С.К., 24 годишен от Лясковец, обл. Велико Търново, който направил пълни самопризнания по случая.

    Във втория от случаите – на 21.07.т.г. 68 годишна бургазлийка, живееща на ул. „Кооператор” в к-с „Меден Рудник” отново заблудена, че съдейства на полицейските служители, участващи в спецакция, събрала в найлонова торбичка сумата от 11 600 лв. и златни накити. Торбичката е взета от 24 годишния Г.Х. от Камено, който е задържан в Четвърто Районно управление – Бургас със съдействието на служители от Районно управление – Камено. Г.Х. направил пълни самопризнания по случая и описал механизма на извършеното от него деяние.

    На 30.07.т.г. 68 годишна бургазлийка, живееща на ул. „Св. Партриарх Евтимий” е заблудена, че помага на служителите на реда и след като събрала в чанта сумата от 47 774 лева, я предала в района на бл. 7 в ж.к. „Лазур”, на мъж на видима възраст около 70 години. В резултат на бързите полицейски действия на служителите от Пето Районно управление – Бургас е установено, че парите са взети от 87 годишния Т.Ч. от Бургас, който заедно със сумата отпътувал в посока Варна. Със съдействието на служители от Трето Районно управление – Варна Т.Ч. е задържан и впоследствие върнат в Бургас. Извършени са множество процесуално – следствени действия /разпит на свидетели, разпознаване, оглед на веществени доказателства и др./, като е доказана вината на 87 годишния мъж. Самият той направил пълни самопризнания и върнал сумата, взета от 68 годишната бургазлийка.

    И по трите случаи са образувани досъдебни производства, а работата по документиране на престъпната дейност на С.К., Г.Х. и Т.Ч. продължава.

 

 

06 авг 2018

Неутрализирана престъпна схема за придобиване на шофьорски книжки

    Престъпна схема за придобиване на свидетелства за правоуправление на МПС от курсанти, неявяващи се лично на изпити за правоспособност, неутрализираха служители от сектор ”Икономическа полиция” при ОДМВР - Бургас.

    Организатор на схемата е Красимир Н. от Бургас - инструктор с частна школа, който използвал трети лица за да се явяват вместо негови курсанти на теоретичните и практически изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „В“. Констатирано е, че само за няколко месеца през 2018 г. инструктора Красимир Н. организирал няколко човека, които се явявали вместо двама негови „курсанти”, обучавани по данни от „Автомобилна администрация” в неговата частна школа. Установени и задържани са лица, явявали се вместо курсантите на организатора на схемата, както и лицата, поръчали на Красимир Н. въпросната „услуга”.

    Неутрализирането на престъпната схема е осъществено след няколкомесечно наблюдение от страна на полицейските служители след проведена специализирана полицейска операция, организирана от сектор ”Икономическа полиция” при ОДМВР - Бургас и обхващаща територията на няколко областни дирекции /Бургас, Стара Загора, Шумен и Сливен/. При нея организатора на схемата – Красимир Н. е задържан, извършено е претърсване на жилището му и ползвания от него автомобил – „Ауди”, с бургаска регистрация.

   Установено е, че явяването на фалшивите курсанти е организирано, чрез използването на фалшиви /неистински лични карти/, в които са посочени реалните данни на лицата, желаещи да придобият свидетелство за правоуправление, но с подменени снимка на третите лица, които се явяват вместо тях.

    Организаторът на схемата е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Бургас. След изтичането им в петъчния ден Бургаския районен съд наложил на Красимир Н. мярка „постоянно задържане под стража” по искане на Бургаска районна прокуратура.

06 авг 2018

Установени и задържани осем мъже за притежаване и разпространение на наркотични вещества на територията на Слънчев бряг

 

       В резултат на съвместните полицейски действия на служители от Районно управление – Несебър и Главна дирекция «Национална полиция» са установени и задържани  осем мъже за притежаване и разпространение на наркотични вещества на територията на Слънчев бряг, както следва:

- около 03.00 ч. на 03.08.т.г. в района на х-л «Кубан» са задържани: нигерийските гражданини А.Т. и О.О. и малийския гражданин А.М. Намерени и иззети са три розови хапчета /точния състав на които е в процес на изясняване, но вероятно се касае за екстази/ и 11 свивки с марихуана. Мъжете са задържани със заповеди за задържане за срок до 24 ч. По случая е образувано бързо полицейско производство.

- около 10.00 ч. на 03.08.т.г. е извършена претърсване в апартамент в Слънчев бряг, обитаван от криминално проявения и осъждан В.П., 29 годишен от Стара Загора. Намерени и иззети са три найлонови топки с диаметър около 10 см., съдържащи суха зелена тревна маса /канабис/ и  саморъчно свита цигара с канабис, като общото тегло на намереното наркотично вещество е около 400 гр. В.П. е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство за притежаване на наркотици.

 - около 13.30 ч. на 03.08.т.г. в района на автогарата в Слънчев бряг е извършена проверка на 38 годишния Г.К. от Русе. Намерени и иззети са три свивки със зелена суха тревна маса /канабис/ и два полиетиленови плика с бяло кристалообразно вещество /метамфетамин/. Г.К. е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

- на 03.08.т.г. в района на ресторант «Джани» в Слънчев бряг е задържан криминално проявения и осъждан Й.И., 49 годишен от София. Открит и иззет е найлонов плик с бяло-жълто кристалообразно вещество /метамфетамин/ с тегло около 15 гр. При извършено претърсване на обитаваната от Й.И. квартира, е намерен полиетиленов плик с бяло кристалообразно вещество /амфетамин/. Й.И. е задържан за срок от 24 часа. Събраните срещу 49 годишния софиянец данни за притежаване и разпространение на наркотични вещества са докладвани в Бургаска окръжна прокуратура, като на Й.И. е повдигнато обвинение и му е наложена мярка задържане под стража за срок от 72 часа.

- около 01.30 ч. на 04.08.т.г. в района до ресторант «Джани» в Слънчев бряг е задържан 15 годишния М.М. от Стара Загора, в който са открити наркотични вещества. М.М. е задържан със заповед за задържане за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

- около 02.00 ч. на 04.08.т.г. в района до хотел «Хармани Суит» в Слънчев бряг е задържан криминално проявения М.П., 49 годишен от Несебър. Намерени и иззети : 41 пликчета с бяло прахообразно вещество /кокаин/, 6 пликчета с тревиста маса /канабис/, 5 пликчета с жълто-кафяво кристалообразно вещество /хашиш/ и 337 шестоъгълни розови таблетки /екстази/. М.П. е задържан за срок от 24 часа. Събраните срещу 49 годишния несебърлия данни за разпространение на наркотични вещества са докладвани в Бургаска окръжна прокуратура, като на М.П. е повдигнато обвинение и му е наложена мярка задържане под стража за срок от 72 часа.

 

04 авг 2018

Първа копка за новата сграда на карнобатската противопожарна служба

    Първа копка за новата сграда на карнобатската противопожарна служба бе направена днес на нарочна церемония, в която се включиха Директорът на Дирекция „Оперативни дейности” в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – старши комисар Красимир Шотаров, Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – комисар Васил Василев, Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, неговия заместник Владимир Крумов и кмета на Карнобат Георги Димитров.

    Официалната церемония откри Началникът на карнобатската противопожарна служба – главен инспектор Димитър Грозев, който запозна присъстващите с идеята за построяване на новата сграда, възникнала преди около 50 години, но стартирала реално едва през 2011 година, когато Община Карнобат предоставя терена с право на строеж на МВР. През 2016 год. е изготвен проект с разрешение за строеж, като обществената поръчка за избор на строител е приключена през миналата есен. Проектът е на стойност близо 2 000 000 лв. и ще се извърши от фирма „Интерхолд”, съобщи още главен инспектор Грозев. Предвидено е новата сграда на противопожарната служба да е разположена на изключително комуникативно място – в близост до автогарата в града.

    Кметът на Карнобат – Георги Димитров поздрави присъстващите с прекрасния повод, като заяви, че инвестицията в новото здание е изключително важна за Карнобатска и Сунгурларска общини, обслужвани от местните огнеборци. Площта им действие е огромна - близо 1 500 кв.км., включващи 60 населени места и 40 000 души, множество обработваеми земи, горски фонд и частни имоти /мери и пасища/. „Виждал съм какво е героизъм и смятам, че огнеборците от Карнобат заслужават да работят при по-добри условия! Сигурен съм, че срокът от 18 месеца за строителството на новата сграда може да се съкрати”, заяви още кмета на Карнобат – Георги Димитров.

    Областният управител – Вълчо Чолаков също се присъедини към пожеланията за здраве и самоотверженост, отправени към служителите в Карнобатската противопожарна служба, като заяви, че местните огнеборци с действията си покриват втората най-голяма територия в страната. Това е изключително задължаващо, но и обществото е в дълг към пожарникарите, които години наред се сблъскат с лоши условия на труд и остаряла материално-техническа база. Новото здание ще подпомогне огнеборците да се справят по-бързо и по-ефективно с пожарите на огромната територия, за която отговарят, убеден е областния управител Вълчо Чолаков, който отново пожела попътен вятър при изграждането на новата сграда.

    Честта да счупи бутилката с шампанско, давайки символичното начало на проекта, имаше Директорът на Дирекция „Оперативни дейности” в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – старши комисар Красимир Шотаров, който минута по-рано заяви, че пожарникарите в България имат нужда ежедневно да получават благодарности за това, което вършат и признание за трудностите, пред които нелеката професия „огнеборец” ги изправя.

31 юли 2018