МВР

ОД Бургас

 

Новини

Отчетена положителна проба за употреба на алкохол на шофьор на автобус на ученическа екскурзия

   При превантивна проверка, осъществена тази сутрин от служителите на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Бургас на двамата водачи на автобус за „случаен превоз“, нает от ръководството на училище „Васил Априлов“ за осъществяване на планирана ученическа екскурзия на ученици от втори клас до Малко Търново, е констатирано, че пробата с дрегер за употреба на алкохол на единия от водачите – 33 годишния А.К. от Бургас дала положителен отчет - 0.66 промила.

   Своевременно шофьорската книжка на А.К. е била взета, а автобуса - спрян от движение. Към училището е изпратен заместващ автобус с нов шофьор, като предвидената екскурзия е проведена. На А.К. е даден талон за вземане на кръв в медицинско заведение.

   Работата по случая продължава от служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Бургас.

19 окт 2018

Задържани трима криминално проявени айтозлии за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди

    Във връзка с медийни публикации, визиращи инцидент с 28 годишен айтозлия, възникнал след полунощ на 18.10.т.г. в района на айтоската улица «Бяло море», уточняваме, че по образуваното досъдебно прозводство за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди, за срок до 24 часа са задържани криминално проявените айтозлии - Е.Е., 22 годишен, А.И., 32 годишен и И.К., 42 годишен.

   Установено е, че между задържаните и потърпевшия възникнало спречкване, прерастнало в сбиване, в резултат на което 28 годишния пострадал е настанен за лечение в УМБАЛ – Бургас с комоцио и фрактура на носа, без опасност за живота. Тримата задържани също са с общи наранявания, които не са опасни.

   По случая са извършени множество процесуално-следствени действия, включително и разпит на приятеля на настанения в УМБАЛ – Бургас 28 годишен айтозлия /същият не е пострадал от инцидента и е бил единствения с отрицателни алкохолни проби/.

    На база данни, подадени от близка роднина на 28 годишния пострадал при среднощен инцидент на 18.10.т.г. в района на айтоската улица «Бяло море», уточняваме, че няма осъществено нападение над дома й, както и нанасяне на материални щети, изразяващи се в чупене и взломяване.

    По думите на възрастната жена, същата станала свидел на сбиването, резултат от спречкването между 28 годишния й внук и тримата криминално проявени айтозлии - Е.Е., 22 годишен, А.И., 32 годишен и И.К., 42 годишен, които своевременно след подаването на сигнала за инцидента на тел. 112 са задържани от полицейските служители.

  Според жената сбиването е осъществено на улицата, непосредствено пред дома й, но до погром на къщата не се е стигало.

     От момента на инцидента и до сега в района около айтоската улица „Бяло море“ има засилено полицейско присъствие, но не се наблюдава нарастващо напрежение или струпване на компактни маси от хора.

     Събраните до момента данни са докладвани в Районна прокуратура – Айтос.

18 окт 2018

Нови 73 патрулни полицейски автомобили с повишена проходимост бяха предоставени за нуждите на Бургаска област

   Нови 73 патрулни полицейски автомобили с повишена проходимост, осигурени в рамките на механизма за спешна помощ по фонд „Убежище, миграция и интеграция” и фонд „Вътрешна сигурност” и в частност на Рамковото споразумение „Подкрепа за справяне с миграционния натиск по българските външни държавни граници”, бяха предоставени за нуждите на Бургаска област на тържествена церемония, провела се на Морска гара – Бургас.

   Гости на официалното мероприятие бяха: Областния управител на Бургаска област – г-н Вълчо Чолаков, кмета на Община – Бургас – г-н Димитър Николов, зам. кмета по икономика и финанси – Красимир Стойчев, заместник апелативния прокурор – г-жа Йовита Григорова и административния ръководител на Бургаска окръжна прокуратура – г-н Георги Чинев.

   В тържественото си слово Областния управител Вълчо Чолаков изрично упомена, че благодарение на двата фонда за цяла България са предоставени общо 350 патрулни автомобили. От тях за нуждите на Областна дирекция на МВР – Бургас са разпределени 53, а за Зонално жандармерийско управление – Бургас – 20. С автомобилите ще бъдат обезпечени всички районни управления в региона, чиято специфика – три външни за Евросъюза граници /сухопътна, морска и въздушна/, дава стратегическото местоположение и огромната отговорност, лежаща на плещите на полицейските служители от Южното Черноморие. В подкрепа на думите на Чолаков се изказа и кмета на Община Бургас – Димитър Николов, който за пореден път благодари за добрата работа на бургаските  полицейски структури, като им пожела високо ниво на професионализъм и отлична резултатност в борбата с престъпността. Директорът на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов изтъкна важността на събитието по предоставяне на 73-те патрулни полицейски автомобили, като разясни на присъстващите иновативното им оборудване, изразяващо се в наличието на система за автоматизирано разпознаване на регистрационни номера, таблет, мобилен термопринтер, механично устройство за принудително спиране на превозни средства и комплект за обезопасяване на местопроизшествия. Старши комисар Калоянов изрази вярата си в уменията на полицейските служители, доказвани не един и два пъти през годините, като им пожела по-висока степен на мотивираност и енергия за справяне с приоритетните за Южното Черноморие задачи.

   Тържествено ритуал за освещаване на новите 73 патрулни полицейски автомобили с повишена проходимост извърши Архиерейския наместник на бургаската духовна околия – отец Севастиян, който благослови служителите на реда, пожелавайки им здраве и успехи в предизвикателствата на нелеката полицейска професия.

 

17 окт 2018

Младши автоконтрольор Константин Вангелов спечели призовото трето място в Националния конкурс „Пътен полицай на годината – 2018”

    Призовото трето място в Националния конкурс „Пътен полицай на годината – 2018”, приключил преди дни в Габрово спечели младши автоконтрольор в моторизирано звено Сигма” към сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас – Константин Вангелов. Същият се окичи с грамота и купа за майсторско управление на автомобил и грамота и купа в генералното индивидуално класиране.

     Това е първата титла за крайморската дирекция след близо осем годишна пауза, в която състезателите от ОДМВР – Бургас са класирани в челна десятка, но жестоката конкуренция ги е измествала от призовите места. С постижението си младши автоконтрольор Константин Вангелов защити честта на пътните полицаи от Бургаски регион, като си постави за цел догодина да достигне и по-напред в класирането. Зад наградите обаче стои усилен труд и множество тренировки, за които бургазлията се е подготвял извънредно, между натоварените летни месеци.

   Ръководител на бургаския отбор бе главен инспектор Димитър Дачев – началник сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас, под чието вещо ръководство на добра позиция се класира и втория бургаски състезател - младши автоконтрольор Любомир Дянков.

    В състезанието се включиха над 60 състезатели, четири от които жени, от всички областни звена на „Пътна полиция”. Те мериха сили в различни дисциплини, сред които: теоретичен изпит по професионална подготовка, теоретичен изпит по оказване на долекарска помощ, стрелба с късо огнестрелно оръжие, майсторско управление на автомобил и мотоциклет и практически изпит по оказване на долекарска помощ.

    На първо място се класираха двама участници от ОДМВР – Перник и ОДМВР – Смолян, които създадоха прецедент в история на Националното състезание. На втория позиция бе класиран втория състезател от ОДМВР – Смолян, а на трето – бургаския представител - младши автоконтрольор Константин Вангелов.

03 окт 2018

Инцидент във фирма за автостъкла

Около 08.58 ч. днес в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение за инцидент във фирма за автостъкла, разположена на ул. „Индустриална” № 88 в Южната промишлена зона, при който подемник, ползван за превоз на стъкла е паднал от височина от около 4 м., като счупилите се стъкла са наранили трима от работниците във фирма.

Пострадалите са откарани в „Спешния център” към УМБАЛ – Бургас, като е констатирано, че единия е с фрактура на петата на крака / придобита при падането от височина/, а другите двама с прорезни рани в областта на краката. По първоначални данни и тримата работници са без опасност за живота.

Предстои извършването на оглед с цел установяване на точните причини за настъпилия инцидент. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас.

19 сеп 2018

Стартира седмицата на пожарната безопасност и честването на професионалния празник на служителите от ГД ”ПБЗН” – МВР - 14 септември

    Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите.

    Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният командир на Татар Пазарджик (дн. гр . Пазарджик) Найден Николов и пожарният командир на Станимака (дн. гр. Асеновград) Тодор Боев. В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини.

    Съборът е свикан на 14 септември 1905 г. в София и работи до 18 септември. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове.

    През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

     По утвърдена традиция, огнеборците отбелязват своя професионален  празник със „Седмица на пожарната  безопасност ” , като тази година тя ще се проведе от 10 до 14 септември. Организаторите провеждат множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението , като голяма част от тях са насочени към децата.   Освен децата, служителите ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар . В празничния ден освен тържествени събрания е предвидено поднасяне на венци пред паметните плочи на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Във всички районни служби ще бъдат организирани дни на отворените врати и приемни за граждани.

     Пожарникари и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ. В някои от тях ще се включат  и ученици от националните състезания по бедствия, аварии и катастрофи. За подобряване на взаимодействието при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, ще се състоят работни срещи с кметове и представители на регионалните структури. Предвиждат се срещи с ветерани.

 

 

М Е Р О П Р И Я Т И Я

на РДПБЗН Бургас

за провеждане Седмицата на пожарната безопасност и честването на Професионалния празник на служителите от ГД”ПБЗН”-МВР-14 септември

 

       1. Дни на отворените врати от 10.09. до 14.09.2018 г. във всички районни служби за ПБЗН от областта.

         2. Пресконференция с представители на местните средства за масово осведомяване  на 13.09.2018 г. от 11.00 ч. в клуба на втория етаж на РДПБЗН – Бургас.

         3. Почитане  паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци чрез поднасяне на венци и цветя на паметната плоча пред сградата на РДПБЗН – Бургас на 13.09.2018 г. от 11.30 ч.

         4. Среща с ветерани в клуба на втория етаж на РДПБЗН – Бургас на 13.09.2018 г. от 16.30 ч.

         5. Представяне на възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от служители на РДПБЗН – Бургас с разясняване на правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации  пред жители  и гости на Бургас на площада пред паметника-мемориал „Пантеона”на 13.09.2018 г. от 18.00 ч.

    В някои от демонстрациите ще се включат и колегите – журналисти Стилияна Божидарова и Емел Махмуд.

 

10 сеп 2018

В резултат на съвместните действия на служители от сектор «Икономическа полиция» при ОДМВР - Бургас и служители от бургаската митница са намерени и иззети близо 140 400 къса цигари без акцизен бандерол.

В резултат на съвместните действия на служители от сектор «Икономическа полиция» при ОДМВР - Бургас и служители от бургаската митница е извършена проверка на автобус с украинска регистрация, пътуващ по маршрут Лвов, Украйна – Слънечв бряг, управляван от украинския гражданин И.К., 50 годишен. Автобусът преминал през ГКПП – Дуранкулак около 03.00 ч. на 01.09.т.г., като в 08.30 ч. е паркиран в района на служебен паркинг в Слънчев бряг. При извършената щателна  проверка от служители от сектор «Икономическа полиция» при ОДМВР - Бургас и служители от бургаската митница в специално пригодени тайници, разположени във въздухоотводната система на автобуса, са намерени и иззети близо 140 400 къса цигари или 702 стека, всички без акцизен бандерол. Водачът на автобуса – И.К. е задържан със заповед за полицейско задържане за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.     

Припомняме, че месец по-рано отново служители от сектор «Икономическа полиция» при ОДМВР - Бургас съвместно със служители от бургаската митница и Районно управление - Поморие претърсиха друг украински автобус, управляван от 54 годишния украински гражданин Б.М. В тайници отново бяха намерени и иззети общо 20 000 къса цигари, без акцизен бандерол. Б.М. бе задържан за срок до 24 часа, а по случая се води досъдебно производство.     

04 сеп 2018