МВР

ОД Габрово

 

Новини

График за посещения и провеждане на срещи с представители на местната власт на място в малките населени места и прием на граждани от мобилен екип от служители на ОДМВР-Габрово през месец октомври 2020

I. На територията на община Габрово

07.10.2020 год.

От 13:30 часа до 14:00 часа – с. Донино,

От 14:30 часа до 15:00 часа – с. Кметовци,

От 15:30 часа до 16:00 часа – с. Лесичарка,

От16:15 часа до 17:00 часа – с. Мичковци.

Мобилна група:

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група в сектор ОП при РУ-Габрово ст. инспектор Любомир Стоев.

 

II. На територията на община Севлиево

15.10.2020 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Бериево,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Градница,

От 15:30 часа до 16:00 часа – с. Столът,

От 16:00 часа до 17:00 часа – с. Млечево.

Мобилна група:

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Севлиево ст. инспектор Христо Чопов.

 

III. На територията на община Дряново

22.10.2020 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Гостилица,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Славейково.

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група ПППС в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Дряново ст. инспектор Тихомир Георгиев.

 

На територията на община Трявна

29.10.2020 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Черновръх,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Престой,

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Трявна ст. инспектор Калоян Койчев

 

Изпълнението на разпоредително писмо с рег. № 8121р-6494/05.04.2019 год. на Главния секретар на МВР ще бъде осигурено от Директора на РДПБЗН – Габрово, сл. тел. 66220, включително осигуряването на служител от РДПБЗН – Габрово за включване в състава на мобилния екип.

 

За допълнителна информация и координация: ОДМВР-Габрово, тел.: 066 826020, 066 826229, 066 826529.

18 сеп 2020

Седмица за превенция на детската пътна безопасност 16 - 22.09.2020

На 18 септември за времето от 10:00 до 19:00 часа в градинката с мечето и на площад „Възраждане“, Община Габрово и Областна комисия по „Безопасност на движението по пътищата“ организират съвместна инициатива под надслов „Движи се …РАЗУМНО!“.
Мероприятието е в рамките на Европейската седмица на мобилността (16 - 22 септември). Седмицата е обявена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“ в контекста на Дните на безопасността на пътя – инициатива на ROADPOL. Събитието се осъществява с подкрепата на местни институции и организации под патронажа на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. В него ще участват ангажирани по темата териториални структури, включително и ОДМВР – Габрово. Както на събитията, провеждани в предходни години, така тази година, институциите се обединяват, за да популяризират правилата за безопасно придвижване в градска среда на всички участници в пътното движение. Акцент в тазгодишния формат е колоезденето и популяризиране на използването на велосипеди, с цел създаване на устойчива и екологично чиста градска среда.
От 18:00 часа служители от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Габрово, огнеборци, медицински специалисти от ЦСМП и доброволци от БЧК ще покажат на децата какво се случва и как трябва да се реагира, ако станат свидетели или участници в пътно транспортно произшествие. След приключване на демонстрацията, екипите ще бъдат на разположение на всеки, който е любознателен, и иска да научи повече за техните професии. В специална шатра за демонстрации, ще бъде изложена полицейска техника – техническо средство за контрол на скоростта (тринога), уреди за проверка употребата на алкохол и наркотични вещества, полицейски мотор. В рамките на кампанията за пътна безопасност ще бъде обърнато внимание и на активните шофьори. Те ще могат да проверят контролните си точки и да им бъде направена справка за наложени глоби.
Във връзка с инициативата, съгласно Заповед на кмета на община Габрово ще бъде наложено ограничение на движението за времето от 16:00 до 20:00 часа на 18 септември. В посоченият часови диапазон движението на моторни превозни средства в района на площад „Възраждане“ ще бъде спряно, и ще бъде пренасочено по улица „Юрий Венелин“, по която ще се движат и автобусите на градския транспорт. Охраната на обществения ред ще бъде осъществена от полицейски служители на РУ – Габрово. Възможни са временни затруднения в движението на моторни превозни средства и на граждани, поради което следва стриктно да се изпълняват разпорежданията на служителите на МВР.

Инициативата „Движи се …. РАЗУМНО“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и се провежда със съдействието на: Областна администрация – Габрово, Община от Габрово, Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, ОДМВР – Габрово, РДПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Общински съвет по наркотични вещества, Благоустрояване – Габрово, SOS – Трявна.

16 сеп 2020

Начало на учебната 2020/2021 година

"Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Стартира традиционната акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”.

С цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с малолетни и непълнолетни през рисковите периоди преди, в началото и по време на новата учебна година, на територията на Габровска област, ще се проведе традиционната акцияна полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”.

Акцията е с продължителност от 01 септември до 31 октомври 2020 г. Официалното начало ще бъде на 16 септември – сряда. Денят е обявен за Ден на превенцията в „Седмицата за превенция на детската пътна безопасност“, която ще се отбележи от 16 до 22 септември на територията на страната. На национално ниво Денят на превенцията ще се проведе под надслов „Остани жив! Пази живота!“ , инициатива на ROADPOL Европейската мрежа на службите на пътна полиция, в която България участва.

През първия учебен ден – 15 септември, униформени служители ще присъстват в районите на всички учебни заведения в региона. По време на акцията ще се осъществява засилен контрол в училищните райони - в часовете на отиване и връщане на децата от училище, с цел спазване от водачите ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците.

През периода от 16 септември до 31 октомври, с цел предотвратяване на пътни произшествия, полицейски служители ще подпомагат безопасното пресичане на деца в районите на училищата. Полицейските патрули ще реагират и ще се намесват при неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ще ги извеждат от платното, ще ги предупреждават и ще им разясняват основните правила за безопасно движение и пресичане.

Съвместно с представители на общините и кметствата беше извършен оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните огради и парапети около входовете на училищата и целодневните детски градини. Особено внимание е обърнато на състоянието на пешеходните пътеки и тяхната осветеност.

Практиката показва, че рискът от настъпване на ПТП с подрастващи през есенно - зимния сезон е най – висок в сутрешните часове, когато децата отиват на училище и привечер, след приключване на учебните занятия. Тогава видимостта е ограничена, а трафикът интензивен. На ръководствата на учебните заведения е препоръчано, преди започване на учебните занятия и след тях, лица от охраната на училищата или педагози да дежурят в зоните на пешеходните пътеки и местата, където масово пресичат учениците, като се грижат за безопасното пресичане през цялата учебна година.

Съвместно с регионалния инспекторат по образование, съобразно присъствието на учениците в клас ще бъдат подготвени и проведени беседи на тема „Пътна безопасност“. Служители от сектор „Пътна полиция“, в часовете на класния ръководител ще запознават децата с техните права и задължения като участници в движението по пътищата.

           

ДАННИ ЗА ПТП С ДЕЦА И ЮНОШИ

 

През лятната ваканция от 01 юни до 31 август 2020 г. са настъпили седем пътно-транспортни произшествия (ПТП), при които като участници в движението по пътищата са пострадали деца до 17 годишна възраст. Едното ПТП с най-тежки последици е настъпило на 13.08.2020 г. на път ІІІ-406 от републиканска пътна мрежа. Произшествието е възникнало на дясна крива, където движещо се в посока с. Буря, общ. Севлиево четириколесно МПС (АТВ) излиза в ляво от пътното платно, преминава през дървесна горска растителност, след което пада в дере – загива 16 годишен юноша и е ранен тежко друг на същата възраст. Две ПТП с леко ранени пешеходци на 11 и 14 годишна възраст са пострадали в гр. Габрово пресичайки по пешеходна пътека. В други три ПТП настъпили отново по улиците на гр. Габрово деца от 9 до 15 годишна възраст управляващи пътни превозни средства – велосипед, тротинетка и скейтборд сами се блъскат в спряно или паркирано моторно превозно и се самонараняват леко. В седмото ПТП настъпило на общински път стопанисван от община Севлиево при блъскане на лек автомобил в крайпътен скат са пострадали две деца на 15 и 17 години возещи се като пътници в автомобила. средство пешеходка и велосипедист на 14 години. През същия период – лятната ваканция на 2019 г. при пътнотранспортни произшествия са ранени леко 16-годишна пешеходка и велосипедист на 14 години.

През изминалата учебна година 2019/2020 (от 15.09.2019 г. до 31.05.2020 г.) са регистрирани 2 пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали 3 деца и юноши. От тях 2 деца на 15 и 17-годишна възраст са ранени леко, като пътници в моторно превозно средство, а дете на 11 години е пострадало при управление на велосипед, като само се блъска в паркирано МПС. За сравнение, през учебната 2018/2019 г. са регистрирани 5 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са  пострадали 5 деца и юноши – 2 пешеходци, 2 управлявайки велосипед и 1 като пътник в МПС.

Данните показват, че през ваканцията на учебната 2019/2020 г., пътнотранспортният травматизъм с подрастващи през летните ваканции бележи повишение, а през учебните години се характеризира с намаляване на пътнотранспортните произшествия. Основни причини за настъпилите ПТП са недостатъчното внимание и предпазливост от страна на водачите на МПС към най-уязвимите участници в движението, каквито са децата и възрастните хора, както и заниженият родителски контрол над подрастващите, когато участват в пътното движение като пешеходци, велосипедисти или водачи на МПС и пътници в тях.
Препоръки за безопасност на движението

14 сеп 2020

График за посещения и провеждане на срещи с представители на местната власт на място в малките населени места и прием на граждани от мобилен екип от служители на ОДМВР-Габрово през месец септември 2020

I. На територията на община Габрово

02.09.2020 год.

От 13:30 часа до 14:00 часа – с. Жълтеш,

От 14:30 часа до 15:00 часа – с. Борики,

От 15:30 часа до 16:00 часа – с. Баланите,

От16:15 часа до 17:00 часа – с. Чарково.

Мобилна група:

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група в сектор ОП при РУ-Габрово ст. инспектор Любомир Стоев.

 

II. На територията на община Севлиево

10.09.2020 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Богатово,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Кормянско,

От 15:30 часа до 16:00 часа – с. Петко Славейков,

От 16:00 часа до 17:00 часа – с. Ряховци.

Мобилна група:

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Севлиево ст. инспектор Христо Чопов.

 

III. На територията на община Дряново

17.09.2020 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Царева ливада,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Радовци.

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група ПППС в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Дряново ст. инспектор Тихомир Георгиев.

 

На територията на община Трявна

24.09.2020 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Белица,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Маневци,

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Трявна ст. инспектор Калоян Койчев

 

Изпълнението на разпоредително писмо с рег. № 8121р-6494/05.04.2019 год. на Главния секретар на МВР ще бъде осигурено от Директора на РДПБЗН – Габрово, сл. тел. 66220, включително осигуряването на служител от РДПБЗН – Габрово за включване в състава на мобилния екип.

 

За допълнителна информация и координация: ОДМВР-Габрово, тел.: 066 826020, 066 826229, 066 826529.

 

26 авг 2020

Старши комисар Борислав Муеров, директор на ОДМВР – Габрово изказва благодарност

„Благодарим на организатора и на участниците в автошествието за толерантността и спазването на всички изисквания от Закона за събранията, митингите и манифестациите! Полицията винаги е била и ще бъде стожер на законността и опазването на обществения ред. С вашите действия, вие показахте начина за изразяване на гражданска позиция, без елементи на конфронтация със Закона и служителите на реда. Благодаря ви!“

На 04 август, в Габрово се проведе организирано протестно автошествие. В 18:30 часа моторни превозни средства с участници в мероприятието, придружавани от специализирани полицейски автомобили, потеглиха на обход по главните улици и булеварди на града. Шествието, с продължителност от около два часа, приключи без инциденти и нарушения на обществения ред, при спазване на регламента и предварително зададения от организаторите маршрут.

05 авг 2020

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението и противодействие на битовата престъпност с участие на служители от ЗЖУ – Плевен

От 14:00 часа на 04 август, на територията обслужвана от РУ – Габрово ще се проведе специализирана полицейска операция по безопасност на движението и противодействие на битовата престъпност. Целта на СПО е противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества, престъпни посегателства върху личността и собствеността на гражданите, установяване и санкциониране на нарушители по Закона за движението по пътищата, както и недопускане на прояви против обществения ред. По време на СПО, във връзка с целите на операцията, ще се извършват полицейски проверки на лица, моторни превозни средства и адреси, с цел установяване на нарушители на Закона за гражданската регистрация, Закона за българските лични документи, Наредби на Общината и други нормативни актове.

03 авг 2020