МВР

ОД Габрово

 

Новини

Криминалисти на ОДМВР-Габрово иззеха голямо количество контрабандни цигари

Към 18.00 часа вчера, на околовръстен път Габрово в посока вр. Шипка, служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР Габрово и колегите им от РУ-Габрово спират за проверка товарен автомобил, на чиято платформа бил качен бус. В рамките на предприетия контрол е установена самоличността на шофьора - 49-годишен жител на плевенското село Комарево, осъждан, а при претърсването, с участието и на представители на Агенция Митници, в товарния отсек на буса от платформата, са открити общо 500 000 къса цигари /50 мастербокса/ контрабандни цигари.

Тютюневите изделия са иззети, мъжът е задържан за срок до 24 часа по реда на ЗМВР. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпления по чл.234 от НК, а действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.


24 фев 2021

Подробности бяха оповестени днес пред журналисти във връзка с тежко криминално престъпление

На 04.02.2021 г. в 12:30 часа в Районно управление Севлиево е подаден сигнал за възникнал битов инцидент. На място е изпратен автопатрулен екип, който е установил в спално помещение дете в безпомощно състояние. Незабавно е изпратен екип от Центъра за спешна медицинска помощ, който е установил смъртта на детето. В съседна стая е установен бащата /на 41 год./ в неадекватно състояние, който е бил с порезни рани в областта на китките и глезените. Същият е транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ гр.Габрово. След извършените манипулации, с прокурорско постановление мъжът принудително е настанен в психиатрична болница в гр.Севлиево. Местопроизшествието е запазено, извършен е оглед от дежурна група на ОДМВР-Габрово, при който е установено, че детето е с порезна рана в областта на шията. Иззети са множество веществени доказателства, назначени са химически експертизи. Работата продължава с набиране на информация от роднини,  съседи и колеги на бащата на детето. До момента в ОДМВР-Габрово не са постъпвали сигнали за домашно насилие, извършена е и допълнителна проверка- лицето няма разрешение за носене на огнестрелно оръжие, няма криминални регистрации. Работата по случая е възложена с постановление на Окръжна прокуратура на Окръжна следствена служба.

В момента бащата е настанен в психиатрична болница в неадекватно състояние и не могат да бъдат установени причините за действията му.

Досъдебното производство е образувано на основание чл.116 ал.1 т.4 от Наказателния кодекс.

Подробности по случая бяха оповестени на брифинг от ст.комисар Борислав Муеров, директор на ОДМВР-Габрово, и зам.-окръжен прокурор Александър Александров.


05 фев 2021

Значително намаление на тежките пътнотранспортни произшествия през месец януари в област Габрово

През месец януари 2021 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Габрово, са настъпили общо 29 ПТП. За периода е регистрирано едно тежко ПТП, с един ранен.

Най-честите причини за възникване на пътнотранспортни произшествия са превишената скорост, управление на МПС под въздействие на алкохол или наркотици, неправилно изпреварване, неправилно движение по пътното платно, неспазване на пътните знаци и маркировката, управление на МПС от неправоспособни водачи, нарушения, извършени от пешеходци, отнемане предимството на пешеходци, използване на мобилен телефон по време на управление на автомобила.

В тази връзка ръководството на ОДМВР-Габрово предприема мерки, целящи ограничаване възникването на ПТП на територията на областта. Ежедневно се организират и се провеждат специализирани полицейски операции, като екипи на „Пътна полиция“ извършват контролна дейност в пиковете часове на денонощието в районите на пешеходни пътеки, спирки, учебни заведения и детски градини. Засилена е контролната дейност по спазване на скоростните режими в и извън населените места и установяване на водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.

 

През месец януари 2021 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Габрово, са настъпили общо 29 ПТП. За периода е регистрирано едно тежко ПТП, с един ранен.

За община Габрово пътнотранспортните произшествия са общо 18, като 1 от тях e  тежко, при което пострада 8-годишно дете /без опасност за живота/. 17 ПТП са с материални щети.

За община Севлиево пътнотранспортните произшествия са общо 8, само с материални щети.

За община Дряново пътнотранспортните произшествия са общо 3, само с материални щети.

В община Трявна не са регистрирани пътно-транспортните произшествия.


01 фев 2021

Резултати от специализирана полицейска операция по безопасност на движението

 От 22 до 27 януари 2021 г. на територията страната се проведе специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Екипи на „Пътна полиция“ ежедневно извършваха контрол по спазване на скоростните режими в и извън населените места и установяване на водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.
Засилено полицейско присъствие се осигуряваше в пиковете часове на денонощието в районите на пешеходни пътеки, спирки, учебни заведения и детски градини, като контролната дейност беше насочена спрямо пешеходци, неспазващи ЗДвП и водачи на МПС, неосигуряващи предимство на пешеходци.
Контролната дейност извън населените места беше насочена към водачи с рисково поведение; неправилно изпреварване и неправилно движение по пътното платно.

За посочения период на територията, обслужвана от ОДМВР-Габрово, са проверени общо 832 МПС и 898 лица. Съставени са 85 АУАН и са наложени 792 броя глоби с фиш.
За периода e установен един водач, управлявал МПС с концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила и двама неправоспособни водачи.
Извършените нарушения от пешеходци са 9.
Нарушенията за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски са 11;
Нарушенията за неспазване на пътни знаци и маркировка са 72;
Водачите, управлявали без гражданска отговорност са 7;
Нарушенията на скоростните режими в населените места са 169;
Нарушенията на скоростните режими извън населените места са 411.


28 яну 2021