МВР

ОД Габрово

 

Новини

Мерки за безопасност по време на предстоящите празници

С цел недопускане на инциденти и нарушаване на обществения ред по време на Великденските празници, ще бъде засилено полицейското присъствие в районите около църквите и манастирите, и на местата, където ще се организират обществени мероприятия.
Организацията за безопасност и сигурност налага следното ограничаване на движението на МПС в Габрово:
-  от 23.00 ч. на 01.05.2021 г. до 01.00 ч. на 02.05.2021 г. ще бъде ограничено движението на МПС в района на храм “Успение Богородично”.

Във връзка с очакваното струпване на голям брой хора и автомобили в районите на църковните храмове, Боженци, музей „Етър“ и Соколския манастир, от ОДМВР-Габрово призовават гражданите стриктно да спазват даваните указания от полицейските служители. Служители от Пътна полиция ще оказват съдействие на гражданите чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на движението и паркирането.

Специалистите по пожарна безопасност напомнят, че при посещение в църковните храмове трябва да бъдете внимателни при боравенето със свещи. Запалените свещи, които множеството граждани носи по време на църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Ако обаче всеки пази най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса намалява. Внимателни трябва да бъдете и с паленето на свещи в домовете си. Не ги оставяйте да горят без надзор, дори ако сте в другата стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците до които може да доведе един пожар са изключително сериозни. При инцидент незабавно потърсете помощта на огнеборците, като сигнализирате по най-бързия начин на тел. 112.

И тъй като предстоящите празнични дни дават възможност за пребиваване извън дома, съветът на полицията е, когато напускате жилищата си за по-дълго време, да не съобщавате това на широк кръг от хора, но все пак да информирате за това най-близките си съседи, които да наблюдават дома ви. Избягвайте да държите големи суми пари или скъпи вещи в дома си. Пари и ценни предмети не бива да оставяте и в автомобилите си, независимо за колко време ги напускате.  Пазете се от джебчии! Джебчиите използват струпването на много хора около пазарите и църковните храмове. Техни удобни мишени са дамските чанти и задните джобове на панталоните. Носете чантата си затворена, с катарамата към Вас и плътно до тялото, а портфейла – във вътрешния джоб. Ако ви предстои пътуване, имайте предвид, че трафикът вероятно ще бъде засилен в посока от града в навечерието на почивните дни, и към града – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността, не предприемайте рискови маневри и изпреварвания. Спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани и обезопасителни системи за деца.

 

Ръководството и служителите на Областна дирекция на МВР-Габрово Ви пожелават светли празници!

Бъдете здрави!


29 апр 2021

Малките полицаи от програмата „Детско полицейско управление“ – придобиха нови знания по събиране на следи и веществени доказателства, детска полицейска лична защита и уязвими участници в движението по пътищата

1.„Събиране на следи и веществени доказателства“
Учениците от 3 А клас на НУ „Васил Левски“-Габрово влязоха в ролята на криминалисти, като имаха възможност да се докоснат до специалното оборудване и принадлежностите,  които използва полицаят експерт-криминалист по време на изследване на местопроизшествие. Младши експерт Иво Изворов обясни на децата как се вземат отпечатъци, защо е необходимо да се направи оглед и каква е неговата цел.

2. „Детска полицейска лична защита“
Вълнуващо преживяване за учениците беше поредната тренировка по детска полицейска лична защита, проведена от инструктор Марио Марков.  Децата си припомниха научените до момента основни техники, върху които постепенно ще изграждат последващите ги защитни и атакуващи действия. В хода на тренировката малките доброволци се запознаха с водещи ударни техники с крака и ръце, които се използват за разрешаване на ситуации на изявена агресия.

3. „Пътна безопасност и уязвими участници в движението“
Инспектор Момчил Григоров от сектор „Пътна полиция“ припомни на малките полицаи основните правила по пътна безопасност и кои са уязвимите участници в движението.


21 апр 2021

ОДМВР- Габрово и Дирекция „Жандармерия“ ще осигурят засилено полицейско присъствие в града

Ръководството на ОДМВР-Габрово призовава гражданите да не се поддават на призиви и целенасочени провокации в социалните мрежи

Днес, 16.04.2021 г., в 13:25 часа, в ОДЧ при ОДМВР-Габрово чрез телефон 112 е получено съобщение за възникнал скандал на ул. Николаевска 174, гр. Габрово. Изпратеният на място автопатрул установява две лица на 14 год. и 43 год., които са живущи на същата улица. При изясняване на фактическата обстановка и двамата заявяват, че не желаят вземането на отношение от страна на полицията, въпреки това лицата са доведени в РУ-Габрово и при извършената проверка е установено следното:

Между двете лица е съществувал конфликт назад във времето, който е довел до размяна на по един удар с ръка, което е провокирано от 43-годишния. В резултат лицето- инициатор получава повърхностно нараняване в областта на скулата на дясното око, съпроводено с лек кръвоизлив. На същия е извършена проверка за употреба на алкохол, която е с положителен резултат.

Във връзка с горното, от лицата са снети подробни сведения, образувана е преписка по описа на РУ-Габрово, като е уведомена Районна прокуратура-Габрово.

Приканваме всички жители на гр. Габрово да не се поддават на призиви и целенасочени провокации в социалните мрежи, тъй като в конкретния случай няма посегателство спрямо живота и здравето на жител на града, което да е на основа на етническата му принадлежност, а става дума за спречкване, което е на междуличностна основа и с чисто битов характер

Във връзка с възникналия инцидент ще бъде засилено полицейското присъствие с участие на Дирекция „Жандармерия“ с цел опазване на обществения ред.


16 апр 2021

Различни наркотични вещества са иззети при полицейска акция за противодействие на притежанието и разпространението на наркотици в Габрово

При операцията, проведена от криминалисти от ОДМВР-Габрово под наблюдението на прокуратурата, са задържани петима души

Полицейските действия започнали в ранните часове на 7 април. В хода на операцията, криминалисти предприели претърсване в три апартамента в града. В едно от жилищата са открити  над 110 грама метамфетамин, близо 16 грама хероин, таблетки екстази, както и различни препарати, ползвани за прекурсори. Собственикът  - 44-годишен криминално проявен, е задържан за срок до 72 часа,  повдигнато му е обвинение за държане на наркотични вещества с цел разпространение. С полицейска мярка са били задържани и засечените в апартамента мъж на 38 години и 19-годишна. По случая са започнати две досъдебни производства по чл.354а и 354в от НК. В рамките на операцията, за срок до 24 часа, са задържани още двама, на 37 г. и на 35 г., след като от жилищата им са иззети канабис и амфетамин. Спрямо тях са образувани бързи производство от чл.354а от НК. Работата на разследващите продължава под наблюдението на прокуратурата.


09 апр 2021

Криминалисти от РУ-Дряново разкриха миниоранжерия, изградена в къща в с. Косарка

Иззети са голямо количество канабис и таблетки екстази; операцията е проведена под надзора на прокуратурата

Вчера, в условията на неотложност, криминалисти на РУ-Дряново предприемат  претърсване на къща  в село Косарка, обитавана от 53- годишен нидерландски гражданин и 54 –годишна негова сънародничка. В рамките на процесуално-следствените действия е установено, че една от стаите на дома била приспособена и оборудвана за оранжерия за отглеждане на канабис. Иззети са рефлекторна лампа, два вентилатора, електронен термометър и други вещи, способствали за отглежданите канабисови растения. Иззети са и 15 растения, като отделената листна маса е с тегло 1118 грама, близо 400 г суха зелена листна маса, дали характерната индексация за канабис при наркотеста, таблетки екстази.

Двамата чужди граждани са задържани по реда на ЗМВР за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл.354а ал.3 и ал.354в от НК, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

01 апр 2021

Специализирана полицейска операция, насочена към спазване разпоредбите на Закона за гражданската регистрация и пресичане на нарушения, свързани с адресните регистрации, се проведе на територията на област Габрово във връзка с предстоящите избори

Полицейската акция се проведе на 25 март, като в нея се включиха служители от ЗЖУ-Плевен и ОДМВР-Габрово, като превантивната дейност беше насочена към предотвратяване и разкриване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, във връзка с изборите за Народно събрание на 4 април, противодействие на нелегалната миграция, опазване на обществения ред, противодействие на битовата престъпност и контрол на пътното движение.

Общо констатираните нарушения са 68, за които са съставени 41 акта и са наложени 27 глоби с фиш. В хода на полицейската операция е извършена проверка на общо 287 лица, 199, МПС и 66 частни адреса, паркове и кооперативни пазари, като са констатирани 22 нарушения на Закона за гражданската регистрация, 8 нарушения на Закона за българските лични документи, за които са съставени актове, 38 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата.

Информация за констатираните нарушения по Закона за гражданската регистрация се подава в съответната общинска администрация.


26 мар 2021

Създадена е организация за ускорено издаване на лични карти в дните до изборите и издаване на съответните удостоверения

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание

Служителите ще работят и на 04 април 2021 г. от 08.30 до 19.30 часа

Предприети са действия с цел българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди 04 април 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание, Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 02 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 30 март 2021 г. до 03 април 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 04 април 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 03.04.2021 г. (събота) и на

  1. г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

  1. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

  2. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на

    лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 04 АПРИЛ 2021 Г.

 


25 мар 2021