МВР

ОД Ямбол

 

Учебен календар 2008/2009

ТЕЛ. 112

166 – ПОЛИЦИЯ

160 – ПОЖАРНА

150 – БЪРЗА ПОМОЩ

 

Септември

Да се обаждам на тези телефони само, когато е необходимо, защото лъжливите обаждания струват скъпо. В този момент някой друг може да се нуждае наистина от помощ.

Октомври

Движа се по тротоара. Пресичам улицата само на зелен светофар или на пешеходна пътека. Не играя на пътя. Оглеждам се във всички посоки, преди да стъпя на пътното платно.

Ноември

Не разговарям с непознати. Не тръгвам с тях дори да ми предлагат подаръци или лакомства. Когато съм в беда, викам силно: “Помощ! Помощ!” Не се качвам в чужди коли.

Декември

Когато съм сам вкъщи, заключвам входната врата. Не отварям на непознати. Ако по телефона ми се обадят непознати, не казвам, че вкъщи няма възрастни хора и затварям телефона.

Януари

Силен съм, когато казвам истината. Тогава всички ми вярват и ми се доверяват. Никога не лъжа, дори и да съм сгрешил. По-добре е да ми вярват, отколкото да ме наричат лъжец.

Февруари

Родителите ми винаги трябва да знаят къде съм. За всяко излизане от дома искам разрешение. Казвам с кого и къде отивам. Ако вкъщи няма никой, казвам на близки или съседи.

Март

Никога не вземам чужди неща. Ако намеря нещо, което не е мое, го предавам на родителите или на учителите си. Не се хваля пред непознати, че вкъщи има пари или скъпи вещи.

Април

Уважавам всички хора по света, независимо от техния произход и цвят на кожата. Всеки може да ми бъде приятел. А да имаш приятел, значи да притежаваш истинско съкровище.

Май

Винаги избирам безопасно място за игра. Никога не играя край пътища, на паркинги, край железопътни линии, сметища, строителни площадки и водоеми. Искам безопасна ваканция!