МВР

ОД Ямбол

 

Препоръки към абитуриентите и техните родители

Скъпи младежи, абитуриентският бал е  последната вечер в живота ви, в която ще бъдете със всички свои съученици и учители.  Колкото и невероятно да ви се струва сега, след броени дни животът ще ви раздели и с мнозина ще се видите след много години. Посветете тази нощ на своите съученици, порадвайте се на срещата си с тях. С приятели и познати можете се видите и на следващия ден.

Внимателно преценете възможностите си, когато употребявате алкохол. Трудно е да  контролирате личното си поведение, когато сте пили и можете да направите неща, за които после ще съжалявате или ще оставят неприятно последно впечатление у приятелите, с които се разделяте. Освен това, при прекомерната употреба на алкохол, рискувате да станете некрасива или смешна гледка в очите на околните. Да бъдеш “принцът” или “принцесата” на бала означава не само да бъдеш изискано облечен, но и да имаш изискано поведение.

При никакви обстоятелства не се съгласявайте да ви вози човек, за когото предполагате, че е употребил алкохол или е неправоспособен. Вие също не шофирайте в нощта на бала. Дори и да не сте употребили алкохол, празничната еуфория ще отслаби контрола Ви и може да ви провокира към движение с висока скорост и рискови маневри.  По-добре ползвайте такси. Не се качвайте в автомобил  повече хора от определения брой места. Напомняме, че возенето на предния капак и надвесването през прозорци и люкове на автомобила е извънредно опасно и ще бъде строго санкционирано от пътните полицаи.

И една препоръка към родителите: не предоставяйте личния си автомобил на своите пораснали деца - абитуриенти. Дори да са правоспособни, те са в особено емоционално състояние и могат да допуснат грешки. Предвидете, че те могат да  вземат автомобила и без ваше знание и съгласие. Затова при тръгване на абитуриента от дома, проверете дали ключовете на автомобила - основни и резервни, са налице. Най-разумно би било да осигурите трезвен водач, който да осъществява придвижването на младежите в празничната нощ. Настоявайте вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях. При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да звъните на полицията на тел.112 или166.