МВР

ОД Ямбол

 

Новини

Седмокласници от Обединено училище „Д-р Петър Берон” гр. Ямбол посетиха сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Ямбол

 

Днес, учениците, членуващи в клуб „Аз, гражданинът на Р.България“, с ръководител Ваня Танчева проведаха открито занятие на тема „Моят първи документ за самоличност“ в сградата на ОДМВР – Ямбол. Началник сектор „БДС“ Нели Василева  запозна младежите с условията за издаване на първи документ за самоличност. Тя  им разясни сроковете, реда и необходимите документи за заявяване на услугата, както и че е задължително присъствието на родителите при подаване на заявление за първи документ на малолетен или непълнолетен. Седмокласниците разгледаха образец на заявлението за издаване на български личен документ. Научиха какви документи за самоличност се издават от МВР, за какво служат документите и как да бъдат съхранявани. Запознати бяха и с реда, по който да съобщят в полицията в случай, че документът им бъде изгубен, унищожен или откраднат. С голям интерес учениците наблюдаваха демонстративното зеснемане на лицето на заявитела и полагането на неговия подпис. В края на занятието младежите с вълнение уточниха, че им предстои до края на годината да получат своите първи лични карти. Те благадариха на г-жа Василева за проведеното занятие и полезната информация.

19 апр 2019

Детско полицейско управление при СУ„Св.Кл.Охридски” Ямбол гостува в Питомника за обучение на служебни кучета при ОДМВР - Ямбол

 

Още с пристигането си младите доброволци привлякоха вниманието на четириногите обитатели на питомника. Младши експерт Живко Василев - командир на отделение „Водачи на служебни кучета“ посрещна петокласниците и заедно с полицаите Даниел Кирилов и Спасимир Спасов им представиха различни пособия, ползвани за обучението, поддържане на формата и при работата на служебните кучета. Учениците се запознаха с работата на полицейските кучета, начините за дресирането им, процеса за придобиване на умения,  както и че се обучават за различни специфични дейности, което ги определя по вид - постови, следови, за откриване на наркотици, за откриване на взривове и други. С голям интерес петокласниците наблюдаваха демонстративните изпълнения на служебните кучета  Демо и Найк, които водени от мл. експерт Василев показаха послушание, преминаване на полуса с препятствия, елементи от обща дресировка - изпълнение на гласови и жестови команди, откриване на огнестрелно оръжие, задържане на нарушител. Със силно ръкопляскане младите доброволци награждаваха служебните кучета след всяка изпълненена задача. Без притеснение те опитаха да станат  приятели с полицейските кучета и успяха да спечелят вниманието и радостта на служебно куче Нома. Приятното занятие беше запечатано в много снимки.

17 апр 2019

ОДМВР - Ямбол награди 47-годишна жена, намерила чанта с пари и документи

Днес, 47-годишната жителка на областта  бе наградена с почетна грамота за проявена висока гражданска отговорност и честност за доблестната си постъпка.

На 7 април, на територията на търговски обект, находящ се до път I-7, тя намерила чанта с голяма сума пари и много документи и веднага подала сигнал в полицията. Отзовалите се на място служители от РУ- Тунджа извършили необходимите полицейски дейности и издирили собствениците, на които малко по-късно е върната чантата с парите и документите.

Наградата бе връчена от комисар Евгени Христов, зам.-директор на ОДМВР- Ямбол, който  изказа искрено задоволство  от доблестната постъпка на жената. Той посочи, че това е израз на истинска гражданска позиция и пример за подръжание от малки и големи. Такива постъпки  са индикатор за морала и ценностите на обществото, каза още комисар Христов.

11 апр 2019

График на планираните срещи на мобилните екипи от ОДМВР – Ямбол в малките населени места през месец април 2019 г.

През месец април 2019 г. по утвърден график от директора на ОДМВР- Ямбол мобилни екипи, включващи служители от отдел „Охранителна полиция“ и секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят малки населени места и проведат срещи с представители на местната власт и жители по въпросите на сигурността и реда, както следва:

На 09.04.2019 г.

от 09:30 часа в село Раздел, общ. Елхово;
от 11:30 часа в село Лалково, общ. Елхово;
от 14:00 часа в село Иглика, общ. Болярово. 

На 16.04.2019 г. 

от 09:30 часа в село Саранско, общ. Стралджа;
от 11:30 часа в село Робово, общ. Тунджа;
от 14:00 часа в село Леярово, общ. Стралджа.

На 23.04.2019 г.

от 09:00 часа в село Симеоново, общ. Тунджа;
от 10:30 часа в село Челник, общ. Тунджа;
от 13:00 часа в село Тамарино, общ. Стралджа;
от 14:30 часа в село Войника, общ.Стралджа.

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. При тези срещи  гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали за  закононарушения, за нарушения на обществения ред, за подготвяни и за извършени престъпления, както и за сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.

10 апр 2019

График за осъществяване на изнесен прием на граждани в малките и отдалечени населени места на територията на РУ – Тунджа и РУ - Елхово през месец април 2019 г.

През месец април 2019 г. по утвърдени графици от директора на ОДМВР – Ямбол, началниците на РУ - Тунджа и РУ -  Елхово ще  осъществят прием на граждани в малките и отдалечени населени места по общини както следва:

Община Тунджа:  на 04.04.2019 г. от 13:00 ч. в с. Златари;

                                на 04.04.2019 г. от 14:30 ч. в с. Гълъбинци;

                                на 04.04.2019 г. от 16:00 ч. в с. Бояджик;

                                на 11.04.2019 г. от 13:30 ч. в с. Безмер;

                                на 11.04.2019 г. от 15:00 ч. в с. Болярско;

                                на 18.04.2019 г. от 13:30 ч. в с. Крумово;

                                на 18.04.2019 г. от 15:00 ч. в с. Роза.

        

Община Елхово: на 04.04.2019 г. от 10:00 ч. в с. Добрич;

                              на 11.04.2019 г. от 10:00 ч. в с Лалково;

                              на 18.04.2019 г. от 10:00 ч. в с. Камен връх;

                              на 25.04.2019 г. от 10:00 ч. в с. Оман.

 

08 апр 2019

За броени часове служители от РУ – Ямбол задържаха извършител на кражба и палеж

22-годишен мъж е привлечен в качеството му на обвиняем за извършените престъпления

 

Разследването започнало 3 април, след като при провеждане на процесуално следствени действия - оглед на местопроизшествие на пожар в жилище, в ямболския комплекс „Златен рог“, са  установени и следи от взлом и кражба на телевизор. Незабавно е сформиран екип от криминалисти и разследващи и са предприети оперативно-издирвателни мероприятия за установяване извършителя на деянията. В резултат на бързите полицейски действия, няколко часа по-късно е установен и задържан извършителят - 22-годишен, криминално проявен от Ямбол. Изяснена е съпричастността на мъжа към извършените престъпления, както и  механизмът на осъществяването им. В хода на разследването, на 4 април,  22-годишният мъж е привлечен в качеството му на обвиняем по чл. 330 и по чл. 195, ал.1, т.3,4 и 7, вр. чл.194, вр.чл.28 от НК и с прокурорско постановление е задържан за срок от 72 часа. Процесуално-следствените действия по случая продължават под наблюдението на Районна прокуратура – Ямбол.

05 апр 2019

Стартира кандидатстудентската кампания на Академията на МВР

За поредна година Академията на МВР отваря врати за прием на курсанти, студенти и докторанти.  Във висшето учебно заведение преподаватели, с доказан професионализъм, са се посветили на  мисията да подготвят  бъдещи успешни служители на Министерството на вътрешните работи. Бакалавърските специалности, заложени в учебните програми, са три: „Противодействие на престъпността и опазване  на обществения ред“; „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Висшето учебно заведение предлага и следните магистърски специалности:  „Публична администрация“; „Защита на националната сигурност“; “ Психологическо подпомагане на оперативно-издирвателната дейност“ и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществен ред“.

С подробностите, изискванията и начинът на прием кандидатите могат да се запознаят в  електронния справочник на Академията на Министерството на вътрешните работи - https://www.mvr.bg/academy/дейности/учебна-дейност/прием-курсанти . 26 мар 2019