МВР

ОД Ямбол

 

Новини

1310 нарушения по пътищата на област Ямбол са установени при акция „Зима”

Традиционната акция на полицията“Зима“ се проведе в периода от 1-ви до 30 ноември на територията на цялата страна. В хода на акцията по пътищата на територията на област Ямбол са проверени  4619 пътни превозни средства, от тях 3241 леки автомобила, 1245 товарни автомобила, 10 мотоциклета, 13 мотопеда, 35 бр. селскостопанска техника, 46 пътни превозни средства с животинска тяга, 15 велосипеди, 10 индивидуални електрически превозни средства и 3 бр. малогабаритна техник150 акта, и 1121 глоби с фиш, спрени от движение са 25 ППС и 14 други санкции. Констатирани са 26 случая на неизправни осветителни системи и сигнализация  на ППС, 10 неизправности на  устройства за стъклопочистване, 3 случая на разкъсани или износени гуми и 6неизправности по велосипеди.

 В рамките на акцията служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Ямбол са извършили оглед на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка, и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. За констатирани нередности и пропуски са изготвени 14 предписания до собствениците на пътя. Към момента 10 от предписанията са изпълнени.

Активният контрол по пътищата в региона ще продължи през целия сезон. От  сектор „Пътна полиция“ и апелират към водачите на МПС да бъдат дисциплинирани и да не подценяват рисковете при шофиране в зимни условия.


07 дек 2021

Пътна полиция с практически препоръки към студентите

Отбелязването на 8 декември най-често е свързано с пътувания и няколкодневни тържества  в хижи, хотели и други подходящи за това места. Тази година денят се пада в средата на седмицата, което е предполага по-ранно отпътуване към местата за празнуване, както и комбиниране с предстоящи почивни дни.

Във връзка с осигуряване на личната безопасност по време на празничните дни в началото на декември пътна полиция препоръчва:
- Помнете, че на пътя не сте сами и бъдете отговорни. Много други хора в същия момент вероятно са потеглили на път за работа или за семеен отдих.
- Предварително се информирайте за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища.
- Ако прогнозата за времето за района, в който ще празнувате, е за влошаване на метеорологичната обстановка, празнувайте на друго място.
- Ако планирате да празнувате повече от два дни в комбинация с пътуване, си осигурете не само храна, напитки и музика, а и безопасно придвижване по пътищата на страната.
- Проверете състоянието на превозното средство, с което ще пътувате, и наличността на достатъчно течности за отделните му системи.
- Ако още не сте сменили гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, направете го сега.
- Ако парното не работи и до отпътуването не може да се отстрани повредата, намерете друг превоз.
- Ако стъклопочистващата система не е изправна, отстранете повредата или пътувайте с друг автомобил.
- Не забравяйте, че в автомобила трябва да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.
- Осигурете си буксирно въже, проверете състоянието на резервната гума и съдържанието на аптечката.
- Вземете зарядни устройства за акумулатор и мобилен телефон.
- Нека шофира най-опитният – както на отиване, така и на връщане.
- Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от експерти как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“.
- Ако празникът е продължил до късно и сте пили алкохол, нека водачът да изчака до пълното си възстановяване и тогава тръгнете на път.
- Ако компанията е съгласна, изберете алтернативен транспорт.
- Ако попаднете в рискова ситуация, първо сигнализирайте на 112, а след това на близките си, на приятели и др.

ПРИ ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ
НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:

- документите си - лична карта, свидетелство за управление на МПС;
- документите на автомобила;
- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите;
- документ за платена пътна такса;
- документ за преминат годишен технически преглед;
- финансови средства;
- документите за резервация.

 

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:

• изправността на спирачките, чистачките парното и светлини;
• имаш ли резервна гума и инструменти за смяна – нека са на достъпно място;
• на достъпно място ли са: аптечката (напълно оборудвана и с медикаменти в срок на годност), светлоотразителната жилетка,
• имаш ли обезопасителен триъгълник и пожарогасител (с преминат годишен преглед);

 

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:
• достатъчно гориво;
• храна и вода за из път;
• препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;
• сложи и одеяло.

 

ПОМИСЛИ:
по кой маршрут да минеш;
• ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;
• че това не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;
• за сигурността на всички в автомобила – важно е да сте с поставени предпазни колани;
• за онзи, който ще шофира на връщане – нека да спре да пие алкохол навреме и да се възстанови преди потеглянето на път, а останалите може да поемат разходите му.

 

ОСВЕДОМИ СЕ:
• за спасителните служби в района и за начините на връзка с тях;
• има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;
• има ли бензиностанция наблизо.

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:
- Шофирай само на трезво! Не шофирай пил или дрогиран!
- Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път!
- Ако по време на път се чувстваш зле, отбий и си почини!
- Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
- Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:
• Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх - 5 см/1 м) - 1бр.
• Марлен бинт - 5 см /5 м - 2 бр.
• Марлен бинт - 8 см /5 м - 2 бр.
• Марлен бинт - 10 см /5 м - 2 бр.
• Пакет медицински памук - 25 г - 1 бр.
• Стерилни превръзки за повърхностни рани - 10 см/10 см - 4 бр.
• Стерилни превръзки за повърхностни рани - 40 см/60 см - 1 бр.
• Пластир за рани - 3 см/6 см х 4 бр. - 2 опаковки
• Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка - 2,5 см/2,5 м -1 бр.
• Триъгълна кърпа - 96 см/96 см/136 см - 2 бр.
• Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер - 2 чифта
• Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл
• Безопасни игли - 6 бр.
• Ножици с тъпи върхове - 1 бр.
• Уред за обдишване - 1бр.

 

     При нужда от помощ се обади на телефон 112.

 

     Пътна полиция пожелава на всички приятно и безопасно пътуване!


06 дек 2021

Изборният ден започна в спокойна обстановка

 

През изминалото денонощие  няма регистрирани нарушения на обществения ред в региона.
Припомняме, че в секциите за гласуване не се допускат лица във видимо нетрезво състояние, както и лица носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.  При необходимост и при постъпило искане от страна на председателя на СИК служители на МВР ще оказват  съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.
Сигнали , свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес могат да се получават на тел. 112, на откритата денонощна линия в МВР 02/9011298, имейл адрес: 
[email protected], както на място в ОДМВР и РУ.

Днес служителите на сектор „Български документи за самоличност“  в ОДМВР-Ямбол   ще работят от 8.30 до 19.00 часа. Те ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

 

 


21 ное 2021

Ямболски полицаи иззеха голямо количество наркотици

Полицейските действия по противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, са осъществени вчера от служители на РУ-Ямбол.  В хода им, при претърсване в жилище, ползвано от 39-годишен мъж са намерени и иззети около 2 килограма високорисково наркотично вещество – марихуана.  Мъжът е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа.

При отлична координация между ямболските криминалисти и колегите им от РУ- Елхово, след анализ на постъпила информация, в условията на неотложност са извършени претърсвания в два имота, ползвани от 32-годишен мъж от Ямбол. При процесуално-следствените действия са намерени и иззети около 11 килограма суха зелена тревиста маса, която при направените тестове реагира на марихуана, както и 3 грама метамфетамин. Мъжът е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа.

За случаите е уведомена Районна прокуратура-Ямбол. Процесуално-следствените действия продължават в рамките на образуваните досъдебни производства.

 


19 ное 2021

Световен ден за възпоминание на жертвите от пътно транспортни произшествия - 21 ноември 2021г.

На 21 ноември 2021 година България отново се присъединява към събитията, които са в подкрепа на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, както и на техните роднини и близки. Третата неделя от ноември е време, през което хората имат едно желание – да няма загинали и ранени по пътищата.

 В световен мащаб акцентът продължава да е поставен върху паметта за фаталните събития, но и към силата на помощта и съпричастността, изразени с действия и вяра.
Днешният призив звучи оптимистично:

Ние НЕ искаме животът ни да е спомен за жертвите, а искаме да го живеем ЗАЕДНО!

Министерството на вътрешните работи приканва обществеността да подкрепи Деня за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия при спазване на въведените мерки за ограничаване разпространението на COVID.
Нека всеки споделя своите послания, а пред страданието и болката на пострадалите при пътнотранспортни инциденти нека бъдем смирени. Нека пазим здравето и живота, с което ще гарантираме пред себе си и другите, че безопасността по пътищата е наша лична мисия.


17 ное 2021

Звената „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за президент и вицепрезидент на Република България

За периода от 16.11.2021 г. до 21.11.2021 г. вкл. ще се издават нови удостоверения.

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за президент и вицепрезидент на Република България.

 

В седмицата преди 21 ноември 2021 г., когато ще се проведат изборите за президент и вицепрезидент на Република България, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 19 ноември 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

   

  За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 16 ноември 2021 г. до 20 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 21 ноември 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 20.11.2021 г. (събота) и на 21.11.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

 2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

  За периода от 16.11.2021 г. до 21.11.2021 г. вкл. ще се издават нови удостоверения.

  Издадените удостоверения за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание проведени на 14.11.2021 г. са невалидни.

  Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

  УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН
  21  НОЕМВРИ 2021 Г.

   


17 ное 2021

Изборният ден в областта започна в спокойна обстановка

През изминалото денонощие няма регистрирани нарушения на обществения ред в региона.

Създадена е организация и служителите на сектор „Български документи за самоличност“  в ОДМВР-Ямбол   ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

Сигнали , свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес могат да се получават на тел. 112, на откритата денонощна линия в МВР 02/9011298, имейл адрес: [email protected], както на място в ОДМВР и РУ.

Припомняме, че в секциите за гласуване не се допускат лица във видимо нетрезво състояние, както и лица носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.  При необходимост и при постъпило искане от страна на председателя на СИК служители на МВР ще оказват  съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

14 ное 2021