МВР

ОД Ямбол

 

Внимавайте за джебчии

Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

  • Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си.
  • Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото.
  • Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
  • За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.166 или направо в РПУ.
  • Криминалистите, работещи в РПУ, добре познават джебчиите - при своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.