МВР

ОД Ямбол

 

Пътна безопасност през пролетно-летния сезон

    Много са факторите увеличаващи риска от пътнотранспортни произшествия през пролетно-летния период.

    Увеличава се интензивността на движението по основните пътища на МПС, включително и през тъмната част на денонощието. В движението се включват и много двуколесни превозни средства, каруци, селскостопански машини. Контрастът в скоростите на разнородните потоци превозни средства създава предпоставки за увеличаване на рисковите изпреварвания.

    Повишаването на температурите  от своя страна е  причина за бързо настъпване на умора, която често се подценява от водачите  и е значим фактор за високата пътна аварийност през този период. Честите промени в метеорологичната обстановка и извършващите се именно в този период  частични ремонти на пътищата са друг съществен фактор, който води до образуване на колони и предприемане на рискови изпреварвания.

    Основният фактор за намаляване на пътна аварийност е дисциплината на водачите на моторните превозни  средства и нагласите им  да спазват ограниченията на скоростта, забраните за изпреварване, да ползват предпазни колани и да управляват МПС само трезви.  Съществен риск, който пътните полицаи отбелязват напоследък, е управлението на моторни превозни средства (главно мотопеди и мотоциклети от неправоспособни водачи) често след употреба на алкохол и без предпазна каска.

ОД на МВР - Ямбол препоръчва да се спазват няколко основни правила:

  • Преди да тръгнете на път, проверете внимателно техническото състояние на автомобила.
  • Избягвяйте пътувания, когато сте уморени и недоспали, както и в часовете с най-високи температури /15.00 – 19.00 ч./
  • При движение в колона извън населено място се въоръжете с търпение, движете се с нейната скорост, на по-голяма дистанция и не предприемайте изпреварване. Рисковите изпреварвания няма да ви придвижат много по-напред в колоната, но предполагат опасност от  челен удар с насрещно движещ се автомобил.
  • Спазвайте ограниченията на скоростта. Високите скорости са най-честата причина за пътнотранспортни произшествия, но също  и предпоставка за особена тежест на последствията от катастрофите.
  • Имайте предвид, че през пролетта и в началото  на лятото атмосферните условия се променят динамично, а с тях – и пътната обстановка. Движете се предпазливо и с разумна скорост и имайте предвид, че честите и краткотрайни превалявания могат да ви поднесат изненади по пътя.
  • Ако видите на пътя велосипедист, мотоциклетист, пешеходец или каруца, намалете скоростта и ги заобиколете от възможно най-голямата дистанция.