МВР

ОД Ямбол

 

Пътеводител “За моята безопасност”

ПЪТЕВОДИТЕЛ
За Вашата безопасност

 

ДОМОВИ КРАЖБИ

        За да предпазите дома си от кражба, е необходима по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение. Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода между 09.00. и 12.00ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение. Обикновено извършителите предварително проучват района и живеещите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи /до ІІІ-ти/. Счупвайки патрона на входната врата, крадците проникват в апартамента, като търсят основно злато, сребро и валута. Малките по обем вещи им дават възможност за безпрепятствено и незабележимо отдалечаване от местопроизшествието. Особено примамливи се оказват вратите, чиито патрони се подават отвън – това улеснява престъпниците. Добър ефект срещу посегателство имат двустранно и многостранно заключващите се брави.

        За да предпазите дома си от кражба, обърнете внимание и на здравината на пантите, осигурете осветление пред вратата си, монтирайте шпионка с широкоъгълна оптика. Избягвайте да държите големи суми пари в дома си, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения.

        Ако чуете на стълбищната площадка шум от чупене или трошене и видите непознати лица, незабавно позвънете в полицията . Наблюдавайте през прозореца какво ще изнесат крадците и в каква кола ще се качат. Запишете марката, цвета и регистрационния номер. Помнете, че ако не помогнете за разкриването на крадците у съседа Ви, следващият път и Вие може да станете жертва на престъпление. Обадете се на тел. 166. Анонимността Ви ще бъде гарантирана.

        Не забравяйте: Вашият дом е Вашата крепост, чието опазване се осигурява със съвместни усилия.

 

ДЖЕБЧИЙСКИ КРАЖБИ

Когато се разхождате в парка, вървите по улицата, пазарувате или пътувате с градския транспорт, престъпниците могат да се възползват от всяка ваша проява на невнимание.

За да не станете жертва на измама или джебчийска кражба:

        - постарайте се да ограничите контактите си с малко познати Ви хора, особено с улични търговци

        - носете портфейла си винаги във вътрешния джоб. Удобни мишени за джебчиите са дамските чанти и задните джобове на панталоните

        - носете чантата си затворена, с катарамата към Вас, плътно до тялото

        - бъдете особено внимателни, когато стe на многолюдно място / големи пазари, панаири, стокови борси/, както и в районите около увеселителни заведения, около бюрата за обмяна на валута, авто и жп гари.

 

ФАЛШИВИ БАНКНОТИ 

        Напомняме на гражданите, че трябва да бъдат внимателни, когато пазаруват на места, където осветлението е оскъдно или има опашки. Не приемайте на доверие върнати Ви като ресто едри банкноти.

        Фалшификатите се отличават с лошо качество на копюра. Най-често липсват  задължителните защитна нишка и воден знак. Чрез залепена ивица от алуминиево фолио с отпечатана върху нея съответна стойност на банкнотата се имитира металната холограмна лента.

        Когато обменяте валута, търсете услугите на официалните финансови институции. В никакъв случай не се доверявайте на "уличните дилъри". В тези случаи зад предложената изгодна оферта обикновено се крие добре планирана измама. Сред традиционните "постановки" на мошениците са както търгуването с фалшиви банкноти или т.нар, "кукли" /когато между най-горната и най-долната банкнота са подредени добре изрязани хартийки/, така и измамата при броенето на парите. Особено удобни за това са недостатъчно осветените места, както и сградите с няколко изхода.

        Ако въпреки всичко станете жертва на насилие, уведомете незабавно полицията! Позвънете на тел. 166 или в полицейското управление, на чиято територия е станало престъплението. Опитайте се да си припомните характерните белези от външния вид на измамника. Запазете всички следи, останали от престъпника.

 

КРАЖБИ НА МПС

За да избегнете кражбата на личния Ви автомобил:

        - паркирайте колата си само на добре осветени, оживени и по възможност охраняеми паркинги и гаражи

        - никога не оставяйте в колата си на видно място каквито и да е вещи, включително празни кашони и опаковки. Особено опасно може да бъде оставянето в купето на дипломатически куфарчета, мобилни телефони, чантички и др.

        - винаги заключвайте вратите и багажника, дори когато слизате, за да си купите вестник, да заключите вратата на гаража и др.

        - ако си купувате радиокасетофон, изберете модел с падащ панел и го вземайте, когато напускате колата

        - ако автомобилът Ви е снабден с имобилайзер и електронен код, препоръчително е да сменяте кода след всяко влизане в сервиз, както и след ползването на колата от друго лице

        - ако автомобилът  Ви е с централно заключване и установите, че е открадната капачката на резервоара, не подценявайте ситуацията. Не се касае за опит да Ви откраднат бензина, а за подготовка за кражба на колата. По тази ключалка опитните "специалисти" изготвят копие на оригиналния ключ. Незабавно сменете ключалките на запалването и на вратите.

 

ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ

        Ако детето  е на Възраст между  6 и 12 години и  прекарва известно време само в кьщи след училище
Научете го да разпознава местата вкъщи, където може да стане пожар и предметите, които могат да го предизвикат.
Тренирайте с него преминаването по пътя за евакуация от дома от различни места.
Уточнете мястото, където може да се скрие, когато не може да избяга при пожар. Добре е това да бъде банята.
Припомняйте му  спешните телефони, на които може да потърси помощ. Най-добре е те да бъдат записани до домашния Ви телефон.

        Обяснете му защо не бива:
Да си играе  с кибрит, запалка, свещ или друго нещо, с което може да предизвика  ПОЖАР!
Да слага дрехи, обувки или играчки да съхнат  близо  до печката, където могат да пламнат!

        Обяснете му защо трябва:
Винаги да проверява дали е  изключило  електрическите уреди, когато свърши работа с тях!
Да съобщи веднага на родителите си или на някой възрастен, ако види, че някой играе с огън!

        В случай, че все пак в дома възникне пожар, детето трябва да знае и да умее да прилага няколко прости правила:
Да запази самообладание и да позвъни на тел. 160. Да каже точния адрес и какво гори!
Да напусне дома по най-късия път и ако стълбището е задимено, да не ползва асансьор.
Ако стаята се изпълни с дим,  да се движи приведено към пода, покрай стената. Ако има възможност, да постави  на устата и носа носна кърпа.
Да не скача от прозорци и балкони. Да не се  връща за нищо вкъщи, защото животът му е  е по-ценен от всички играчки, дори и от домашните любимци!
Ако не може да избяга, да се скрие се в банята! Да затвори вратата и да пусне студен душ!
Ако дрехите му се подпалят, да ги свали и да ги пусне на пода или да легне на пода и да се търкала, докато пламъците угаснат.

 

Полезна информация:

тел. 112
ПОЛИЦИЯ: тел. 166
ПОЖАРНА: тел. 160
БЪРЗА ПОМОЩ: тел. 150