МВР

ОД Ямбол

 

Лагер-школа “За моята безопасност”, юни 2008

Там, на върх «Бакаджик», всеки един седмокласник търсеше, луташе се, но и намираше пътя към формирането на деен колектив и своето място в него.

 

    Вечерта на 20 юни тържествено беше закрита първата по рода си лагер-школа ” За моята безопасност” с учениците от 7 «а» клас в ОУ „ Димчо Дебелянов” - Ямбол. Школата беше по проект на регионалния говорител на МВР Катя Няголова и се осъществи с неотстъпното участие на инспектор Татяна Павлова от сектор «Криминална полиция», както и със съдействието на всички структури на ОД на МВР - Ямбол. На Бакаджика, ние, бъдещите седмокласници прекарахме незабравими 8 дена по натоварена програма, която от една страна изискваше усилия, упоритост, внимание, физическа и мисловна активност, а от друга ни увличаше с все по-интересните задачи и по-трудни препятствия за преодоляване. За нас, седмокласниците, това беше една безценна школа за живота. Беседвахме с комисар Събев за пожарната безопасност; след филма ”Умирай лесно” дискутирахме за агресията и насилието с Татяна Павлова; запознахме се с правата и задълженията си. Mладши полицейски инспектор Канчо Канев ни припомни, че с оръжията шега не бива, след което проведохме състезание по стрелба. Как да дадем първа помощ на пострадал ни научи д-р Попов. Доброволките Ивелина Бонева и Елена Николаева му асистираха. Ние слушахме и увлекателната беседа на инспектор Милен Йорданов, но радостта ни беше неописуема, когато се разхождахме с патрулни автомобили на Пътна полиция. Какво представлява «СОД» научихме от главен инспектор Славчо Димитров, а демонстрацията на сигнално-охранителна техника предизвика възторг. Може би е нужно да споменем, че след всяко занимание правехме тестове по темата, имаше класирани и …наградени. Обучението по самоотбрана, което започна от миналата година продължи и на школата. Инспектор Татяна Павлова не чакаше на сутрешна среща /гимнастика/, а в по-късните часове усвоявахме нови техники за самозащита и усъвършенствахме научените. 

    Последния ден направихме алея на безопасността, по която пристигащите гости за тържеството си припомниха най-важните изводи и желания на нас, децата.

    Изразяваме благодарността си към служителите от ОД на МВР – Ямбол, защото без тяхното активно, добронамерено и човешко отношение, това събитие нямаше да се случи. Катя Няголова и Татяна Павлова сбъднаха онова, за което ние едва ли сме мечтали. 

    Школата беше изключителна и по практичния си и полезен характер за всеки човек, и по неповторимата възможност всички ученици да извършват заедно различни дейности, изискващи мислене, творчество, и най-трудното-съвместен живот. А неоспорима истина е, че общуването днес е най-болезнената тема и пътят към човешкото сърце е най-специфичен. За него няма нито правила, нито пътни знаци и указателни табели.

    Там, на върха, всеки един седмокласник търсеше, луташе се, но и намираше пътя към формирането на деен колектив и своето място в него. Нямаше разочаровани, самотни, неудовлетворени. Ние имаме много верни критерии за добротата, приятелството, подкрепата. Знаем, че радостта е от това всички да сме заедно, защото никой не може да спортува, да се обучава, да танцува сам. И че не можеш да изпитваш щастие, когато някой е самотен.

 

7 «А» клас в ОУ «Д. Дебелянов»