МВР

Академия на МВР

 

Публикации

Почетни награди за г-н Ваньо Стоевски

На 12.06.2018 г. Ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев връчи на г-н Ваньо Стоевски благодарствена грамота и почетен знак за „Висок професионализъм и дългогодишна съпричасност към дейността и институционалното развитие на Академията на МВР“.
Г-н Стоевски е предоставил на АМВР за безвъзмездно ползване музейна сбирка от технически средства за пътен контрол, както и личната си колекция от стоп-палки, събирани през времето, в което е ръководил отдел „Пътна полиция“ – СДВР. Същите са разположени в специализирания кабинет по учебната дисциплина „Контрол на пътното движение“. Също така г-н Стоевски е предоставил и няколко бройки от авторовите си творби за библиотеката на АМВР: „КАТ – София, кръстопът на времето“ и „Състезанието пътен полицай на годината“.

12 юни 2018

Учебно посещение на 4-ма курсанти от Академия на МВР във федерална провинция Райнланд-Пфалц

Академията на МВР поддържа дългогодишно сътрудничество с Полицейското висше училище на германската федерална провинция Райнланд-Пфалц. В периода 12-20.05.2018 г. четирима курсанти - Слав Атанасов, Цветомир Цветков, Огнян Огнянов и Мима Самарджиева, бяха на посещение в германската провинция.

На 14.05.2018 г. бе проведено официалното откриване на международната обменна седмица и курсантите са били разделени в работни групи, заедно с другите курсанти от участващите държави - Германия, Швейцария, Румъния, Полша, Естония, Финландия и Испания.

На следващия ден българските курсанти са представили презентации за Академията на МВР и българската полицейска система. По-късно през деня се проведе волейболен турнир между работните групи със символични награди. Курсантите са посетили град Триер - Дирекция на полицията и полицейски участък, запознали са се с материално-техническото осигуряване на автопатрулите и са разгледали старинната част на града.

В четвъртък са се провели часове в полицейското училище на тема „Идеи за бъдещето на Европа“ и са били запознати с екипировката на полицейските служители, след което са посетили и град Бернкастел- Кюс.

Обучението е завършило с представяне на презентация за постигнатите резултати от проведените през седмицата работни срещи.

 

 

08 юни 2018

VІІІ международен фестивал на духовите оркестри и традиционните одрински храни

Представителният духов оркестър при Академията на МВР взе участие в VІІІ международен фестивал на духовите оркестри и традиционните одрински храни, който се проведе в град Одрин, Република Турция, в периода 10-14 май 2018 г. Делегацията беше ръководена от заместник-ректора на Академията на МВР комисар доц. д-р инж. Валентин Чочев.

Във фестивала взеха участие 13 (тринадесет) духови оркестъра от София, Разград, Добрич, Турция – 5 оркестъра, Полша, Румъния, Унгария, Украйна и Молдова.

Всички духови оркестри участваха в дефилир, който започна от община Одрин до центъра на града. По време на дефилира Представителният духов оркестър при Академията на МВР изпълняваше български маршове.

Фестивалът бе тържествено открит от кмета на град Одрин - г-н Реджеб Гюркан, който на специално изградена в центъра на града сцена приветства участниците и връчи на всички диригенти благодарствени плакети, в това число и на диригента на Представителния духов оркестър при Академия на МВР г-н Александър Иванов, след което последва изпълнение на оркестъра.

На 12 май 2018 г. всички духови оркестри отново участваха в дефилир, който започна от моста на река Марица и продължи до природен парк в покрайнините на град Одрин, където се проведе тържество във връзка с традиционните одрински храни. По-късно вечерта оркестрите изнесоха концерт на сцената в центъра на града.

По време на фестивала се проведе среща с кмета на община Одрин г-н Реджеб Гюркан. На срещата той изрази голямата си благодарност към всички участници в VІІІ международен фестивал на духовите оркестри и традиционните одрински храни, като изрази надежда, че следващата година отново ще присъстват на фестивала. От своя страна, комисар доц. д-р Валентин Чочев също благодари на г-н Гюркан за поканата и възможността Представителният духов оркестър при Академия на МВР да вземе участие във фестивала, както и за много добрата организация. В знак на уважение и приятелство бяха разменени традиционни за двете страни сувенири. Сувенири бяха поднесени и на директора на дирекция „Култура“ към община Одрин - г-н Авджъ, и диригента на одринския духов оркестър - г-н Сюлейман.

Диригентът на духовия оркестър при Академия на МВР г-н Александър Иванов получи поздравления както от диригентите на останалите състави, така и от присъстващите на концертите жители и гости на град Одрин за разнообразната програма и отличните изпълнения на оркестъра. Високият професионализъм на Представителния духов оркестър при Академията на МВР бе отбелязан и в публикации на местната преса.

28 май 2018

Среща на Управителния съвет на Агенцията на ЕС за обучение в областта на правоприлагането (CEPOL)

На 14-15 май България за първи път бе домакин на среща на Управителния съвет на Агенцията на ЕС за обучение в областта на правоприлагането (CEPOL), в рамките на календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Делегатите от държавите членки на ЕС, Европейската комисия, ръководството на CEPOL и групата за вътрешен одит на агенцията направиха преглед на текущите дейности и приеха Годишния отчет за 2017 г., както и Програмния документ за 2019 г., свързан с усъвършенстване на уменията на полицейските служители, споделяне на знания и добри практики.

„CEPOL е центърът за обучение на европейските полицейските структури с фокус върху иновациите и качеството. Високо ценим дейностите на агенцията, предназначени да посрещнат нуждите на държавите членки в приоритетни за вътрешната сигурност области, произтичащи от Политическия цикъл на ЕС за борба с тежката и организирана престъпност“, заяви при откриване на срещата заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Изтъквайки силния акцент, който ведомството поставя върху обучението на своите служители, той подчерта устойчивото партньорство, изградено между Академията на МВР и CEPOL.

По време на четвъртото заседание на Управителния съвет бяха обсъдени и корпоративни въпроси, свързани с проектите за укрепване на капацитета на CEPOL и дългосрочната стратегия с хоризонт след 2020 г. Участниците се запознаха с доклада за развитието на Агенцията и приеха решения, свързани с бъдещите обучителни дейности по приоритетите в сферата на сигурността.

Контекст

Насочена към разработване, осъществяване и координиране на обучения, CEPOL е агенция на ЕС, която обединява мрежа от институти за обучение на служителите на правоприлагащите структури на държавите членки. CEPOL си сътрудничи с органи на ЕС, международни организации и трети страни, за да гарантира преодоляването с общи усилия на най-сериозните заплахи за сигурността. Настоящото портфолио на CEPOL обхваща присъствени дейности, онлайн обучение (уебинари, онлайн модули и курсове и т.н.), програми за обмен, общи учебни програми, научни изследвания и наука. 

28 май 2018

Празничен концерт в Академията на МВР по случай 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

На 23 май 2018 г. тържествено бе отбелязан 24 май – денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието започна с връчване на дипломите на завършилите през 2018 г. студенти – бакалаври и магистри, и продължи с празничен концерт. В приветственото си слово ректорът на Академията старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев поздрави присъстващите по повод един от най-светлите български празници и отправи призив към всички да отстояваме българщината, да ценим историческото си наследство и да градим достойно бъдеще, съхранявайки националната си духовност и идентичност. В навечерието на професионалния празник на българските просветни дейци  ректорът благодари на преподавателите от АМВР за усърдния им труд в научно-изследователската и образователна дейност. На всички гости ректорът пожела да бъдат духовно извисени, борбени, да се стремят към самоусъвършенстване, да обогатяват знанията си, защото само така могат да бъдат полезни на себе си и на родината. Заместник-министърът на вътрешните работи г-н Стефан Балабанов също поднесе поздрав към присъстващите по случай светлия български празник. Гости на тържеството бяха членове на политическия кабинет, директори на дирекции в МВР, служители и курсанти от АМВР и други. По случай 24 май бяха обявени наградените служители и курсанти от АМВР за постигнати високи резултати в професионалната и учебна дейност. Тържеството продължи с концерт на оркестъра на АМВР и празничен коктейл.

23 май 2018

Учебно посещение в Академията на МВР на четирима студенти от Полицейския университет на федерална провинция Райнланд-Пфалц, Германия, в периода 13.05-18.05.2018 г.

В периода от 13 до 18 май 2018 г. Академията на МВР бе домакин на учебно посещение на група от четирима студенти от Полицейския университет на федерална провинция Райнланд-Пфалц, Германия.

Немските гости бяха запознати със структурата на Академията на МВР, системата и модела на обучение, както и съоръженията за обучения, с които разполага Академията. Бе им представена основна информация във връзка с дейностите, които Академията на МВР реализира по линия на сътрудничеството с Фронтекс – Европейската агенция за гранична и брегова охрана, и със Сепол – Агенцията на Европейския съюз в областта на правоприлагането.

По време на учебния стаж студентите посетиха и разгледаха Центъра за специализация и професионална подготовка – гр. Пазарджик към Академията на МВР. Бяха проведени и посещения в структури на МВР: 07 РУП и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, където гостите се запознаха с практическите аспекти по опазването на обществения ред и реализирането на международното полицейско сътрудничество.

В учебното посещение се включиха и четири български курсанти от факултет „Полиция“ с високо ниво на владеене на немски и английски език.

В края на своя престой немските студенти споделиха пред ръководството на Академията на МВР и служители на сектор „Международно сътрудничество и проекти“ своето задоволство от осъщественото посещение и неговата организация, от придобитите познания относно обучителния процес в Академията на МВР, както и своите нови впечатления от България и столицата София.

18 май 2018

Зонално първенство по пожароприложен спорт на факултет ПБЗН при АМВР

На 16 и 17 май 2018 г. на стадион „Раковски“ в гр. София се проведе традиционното за факултет ПБЗН зонално състезание по пожароприложен спорт между отбори от курсовете, редовна форма на обучение във факултета. Състезанието представлява заключителен етап на учебния процес по дисциплината „Пожароприложен спорт“.

Състезанието се проведе в традиционните четири дисциплини: „100-метрова пътека с препятствия“, „Изкачване с щурмова стълба“, „Пожарна щафета 4х100 метра с препятствия“ и „Бoйно разгръщане от мотопомпа“.

Класиране:

„100-метрова пътека с препятствия“ - мъже

1. к-т Стефан Анов – III РБК;

2. к-т Николай Маринов – IV РБК;

3. к-т Християн Христов – III РБК.

 

„Изкачване с щурмова стълба до 4 етаж на учебна кула“ - мъже

1. к-т Християн Христов – III РБК;

2. к-т Тихомир Абаджиева – I РБК;

3. к-т Стефан Анов – IV РБК.

 

„Двубой“ – мъже

1. к-т Християн Христов – III РБК;

2. к-т Стефан Анов – IV РБК;

3. к-т Тихомир Абаджиева – I РБК.

 

„100-метрова пътека с препятствия“ - жени

1. к-т Красимира Кръстева - I РБК;

2. к-т Галя Иванова - III РБК;

3. к-т Ели Величкова - III РБК.

 

 

„Изкачване с щурмова стълба“ - жени

1. к-т Красимира Кръстева - I РБК;

2. к-т Галя Иванова - III РБК;

3. к-т Ели Величкова - III РБК.

 

„Двубой“ – жени

1. к-т Красимира Кръстева - I РБК;

2. к-т Галя Иванова - III РБК;

3. к-т Ели Величкова - III РБК.

 

„Пожарна щафета 4х100 м с препятствия“

1. Щафета на III РБК;

2. Щафета на IV РБК;

3. Щафета на I РБК.

 

„Бойно разгръщане от мотопомпа“

1. Щафета на III РБК;

2. Щафета на I РБК;

3. Щафета на IV РБК.

 

Комплексно класиране:

1. Отборът на III РБК;

2. Отборът на I РБК;

3. Отборът на IV РБК.

17 май 2018