МВР

Академия на МВР

 

Публикации

Проведена среща между представители на Академията на МВР и Полицейската академия в Саватан (Конфедерация Швейцария)

На 4 декември 2018 г. в Академията на Министерството на вътрешните работи (АМВР) се проведе среща между представители на АМВР и Полицейската академия в Саватан (Конфедерация Швейцария). От страна на АМВР в срещата взеха участие ст. комисар доц. д-р Неделчо Стойчев – ректор, комисар доц. д-р Иван Видолов – декан на факултет „Полиция“, и д-р Милорад Йорданов – старши преподавател в катедра „Опазване на обществения ред“ към факултет „Полиция“. От Полицейската академия в Саватан участваха полковник Ален Бергонзоли – директор, и г-жа Беатрис Лигуори – ръководител по образованието.

Срещата се проведе в рамките на сътрудничеството, което двете академии реализират помежду си в последните години. Основна тема на разговорите беше изпълнението и постигнатите резултати по два проекта, финансирани със средства по Тематичен фонд „Сигурност“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, в които АМВР е бенефициент. Проектите са:

  • „Утвърждаване на принципите за спазване правата на човека в полицейската дейност”;
  • „Изграждане на капацитет на експерти по криминалистика”, изпълняван съвместно с Научноизследователския институт по криминалистика;

    Двата проекта се очаква да бъдат официално приключени в края на месец декември 2018 г. Основните резултати по първия проект са:

  • разработването на практически наръчник (учебно пособие) за обучение по използване на полицейски правомощия при спазване на принципите на човешките права;
  • разработването на набор от конкретни казуси за практическо обучение като част от изготвения наръчник;
  • изграждането на полигон за практически занятия;
  • на базата на изготвения наръчник и изградения тренировъчен полигон е осъвременена учебната програма на АМВР чрез създаването на нова учебна дисциплина „Полицейска тактика“ - заключителна дисциплина за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по специалностите „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ и „Гранична полиция“.

Като част от посочения проект представители на Академията в Саватан оказаха методическа и експертна подкрепа на АМВР при изготвянето на практическия наръчник и обмяна на опит и добри практики при обучението в правоприлагащата сфера.

В рамките на втория проект е изграден център за обучение на експерти по криминалистика (криминалистична лаборатория), който ще позволи осигуряването на добра практическа подготовка за използване на съвременни методи и технически средства за събиране на веществени доказателства и укрепване капацитета на експертните служби на Министерството на вътрешните работи в тази област.

В заключение бяха обсъдени и възможностите за продължаване на сътрудничеството между двете академии в бъдеще, отново в рамките на потенциални проекти с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, които да надградят и усъвършенстват постигнатите резултати до момента.

04 дек 2018

Коледно тържество за децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители на Министерството на вътрешните работи

Академията на МВР бе домакин на коледното тържество, организирано за децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители на министерството. Тази проява е част от Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата, която се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи за 15-та поредна година. Събитието уважиха членове на политическото и професионалното ръководство на министерството, служители и други гости, а много медии се включиха в отразяването му.

Участници в тържеството бяха Орлин Павлов, Искрен Тончев – Искрата и Тита, които с песни и завладяващо присъствие допринесоха за доброто настроение на гостите.

Кампанията е жива и става все по-мащабна, сподели министър Младен Маринов в своето слово. Той се обърна развълнуван към децата на служителите с думите, че всички ние ценим високо подвига на техните близки. „Те се жертваха, но останаха живи в нашата памет“. Посочвайки препълнената с курсанти зала, министърът подчерта, че примерът на нашите колеги е особено важен за обучаващите се и ги мотивира да продължават напред, да служат отговорно и да гарантират сигурността на обществото ни.

Министър Маринов благодари на служителите на МВР, които даряват средства, на партньорите, които осигуряват подаръци за децата, на медиите, които разпространяват клипа, посветен на благотворителната кампания. Участието на всички допринася за популяризирането на инициативата и постигането на благородната ѝ кауза.

От името на партньорите на кампанията г-н Тодор Белчев – председател на Съвета на директорите на „Видеолукс Холдинг“, изрази удовлетвореност и гордост от възможността да бъдат дарители в подкрепа на децата на загиналите и пострадали наши колеги. Министър Маринов и г-н Белчев поднесоха подаръците на 94 деца, с което ги зарадваха за предстоящите празници.

Бъдете благодетели, да подкрепим нашите деца!

04 дек 2018

Участие на преподаватели от факултет ПБЗН в професионално тренировъчно обучение

На 16 и 17 ноември 2018 г. служители от факултет „Пожарна безопасност и защита на населението” при Академията на МВР проведоха професионално обучение с цел развиване на професионалните знания и умения и за поддържане устойчиво ниво на професионална квалификация в рамките на заеманата длъжност. На 16 ноември те посетиха медодобивния завод на „Аурубис България“ АД в град Пирдоп. Там те се запознаха със спецификите на осигуряване на пожарната безопасност при металургично производство, рафиниране за катодна мед и производство на сярна киселина. На 17 ноември 2018 г. служителите от факултет „Пожарна безопасност и защита на населението” при Академията на МВР се запознаха с осигуряването на пожарната безопасност на културно-исторически обекти в районите на общините Златица, Чавдар и Етрополе.

03 дек 2018

Cреща между ректора на Академията на МВР и двама представители на МВР на Република Турция

На 08.11.2018 г. в АМВР се проведе среща между ректора на Академията на МВР - старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, и двама представители на МВР на Република Турция в посолството в София - г-н Еркан Юджесан от турската полиция и г-н Ахмед Канатоглу от турската жандармерия.

На срещата гостите бяха запознати със структурата на АМВР, направленията и организацията на учебния процес. От своя страна г-н Еркан Юджесан и г-н Ахмед Канатоглу представиха системата за полицейско обучение в Република Турция.

Гостите проявиха интерес към учебната програма, продължителността и съдържането на обучението по степените „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“ в АМВР.

Обсъдени бяха и възможностите за евентуално бъдещо сътрудничество между АМВР и турските висши училища, подготвящи кадри за полицията и жандармерията.

08 ное 2018

Честит празник на народните будители!

По случай 1 Ноември - Ден на народните будители, в Академията на Министерството на вътрешните работи се състоя празничен концерт. Ректорът на Академията старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев поздрави целия състав на учебното заведение и пожела на всички да се гордеят и да пазят българския дух и традиции. Той се обърна към колегите си преподаватели  с посланието, че имат изключително отговорния ангажимент към възпитаването и духовното израстване на поколенията в лицето на курсантите и обучаемите в АМВР и трябва всеки ден да работят упорито и да дават своя принос за тази кауза.
Празниците са повод да си спомним и почетем миналото, но също и да си обещаем светло и просветено бъдеще, да мобилизираме съзидателните сили у себе си и заедно да градим един по-добър свят.
Празникът се превърна в двойно тържество, тъй като двама от преподавателите в Академията - проф. д-р Владко Иванов и доц. д-р Стефан Димитров, отбелязват своите 60-годишни юбилеи. От името на министъра на вътрешните работи ректорът на Академията им връчи „Почетен знак на Министерството на вътрешните работи II степен“ за всеотдайността в службата им и постигнатите трайно високи резултати. С много патос и гордост двамата юбиляри поднесоха своите благодарствени слова пред присъстващите в залата.
Празникът продължи с богата програма от българска народна музика в изпълнение на представителния оркестър на Академията на МВР. Заради своето изкуство и емоционалния заряд, който предават на околните всеки път, когато изнасят своите спектакли, музикантите от оркестъра заемат достойно място сред будителите на нашата Академия!

31 окт 2018

Тържествена церемония по връчване на дипломите на курсантите и студентите от Випуск 2018 на Академията на МВР

Днес, 30.10.2018 г., на тържествена церемония бяха връчени дипломите на Випуск 2018 на Академията на Министерството на вътрешните работи - бакалаври от специалностите Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, Гранична полиция, Пожарна и аварийна безопасност, Публична администрация и Корпоративна сигурност.

Гости на тържеството бяха министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов и членовете на политическия кабинет, директори на дирекции от МВР, преподаватели, родители и близки на завършващите.

Подобаващо за празника Оркестърът на Академията на МВР посрещна гостите с изпълнение на тържествени маршове, а когато зазвуча българският химн, първенецът на випуска Снежана Топалова издигна родния трикольор.

В духа на традициите в началото на церемонията бе отслужен празничен водосвет, след което бе дадена думата на официалните лица за поднасяне на приветствия.

Ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев поздрави курсантите за успешното завършване от свое име и от името на преподавателите. „Ние бяхме не само Ваши преподаватели, но и свидетели на Вашето израстване“ – с истинска гордост се обърна той към възпитаниците на Академията и ги призова да запазят морала и ценностите, в духа на които са възпитавани през изминалите 4 години. Ректорът пожела на всички завършващи много успех в кариерата, смело да вървят по избрания път, да преследват и постигат целите си.

Успешна реализация на бъдещите полицаи пожела и министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов. От  позицията на своя професионален опит той им сподели, че оттук нататък ги очакват предизвикателства и трудности, че в процеса на своята реализация им предстоят много и различни битки. Но, когато службата се опира на закона в името на сигурността на родината и гражданите, всичко е преодолимо. Като поздрав, пожелание и напътствие прозвучаха думите му „Вярвам, че ще се справите!“

Заместник-ректорът на Академията на МВР доц. д-р инж. Валентин Чочев прочете заповеди за награждаване на първенците на випуска. Официалните гости връчиха дипломите, след което курсантите положиха клетва съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи.

 

На добър час на Випуск 2018 на Академията на МВР!

30 окт 2018