МВР

Академия на МВР

 

Календар

Хора за хората. България и Швейцария

Дай на човека риба и

ще го нахраниш за един ден.

Научи го как да лови риба и

ще го нахраниш за цял живот.

Лао Дзъ

           С усещане за общи цели, за работа със сърце и мисъл, докосване до творческата енергия на много и различни хора от Швейцария и България, успели да открият онези „невидими“ ниши на обществото ни, нуждаещи се от протегната ръка, беше изпълнена днес залата за конференции в хотел „Хилтън“ - София.
         Събитието отбеляза завършването на редица проекти в страната ни, финансирани от швейцарската държава. Съзидателен дух, вълнение от изминат дълъг път, който води след себе си продължение, промяна на съдбите на хора и ново качество на живот – това е Резултатът.
         Финансираните проекти са в областите: Опазване на околната среда, Подобряване на социалната среда, Полиция, Трафик на хора, Интегрирани услуги, Социално включване, За Балкана и хората, Домино – Дуално образование.
         Специални гости бяха: Н. Пр. Мюриел Берсе Коен – посланик на Швейцария в България, Вицепремиерът Томислав Дончев, които изразиха задоволство от плодотворното сътрудничество между двете държави.
         В един от проектите – Полиция, успешно участва и Академията на МВР, в резултат на което са изградените тренировъчен полигон и лаборатория за обучение по криминалистика. 

14 ное 2019

Академията на МВР бе домакин на опознавателно посещение от ръководни служители на жандармерийски структури

На 29.10.19 г.  Академията на МВР бе домакин на опознавателно посещение от  ръководни служители на жандармерийски структури от 11 страни от цял свят.

Делегатите имаха възможността да наблюдават церемонията по връчване на дипломите на Випуск 2019, като това бе част от  програмата им. Тя включваше презентация, посещение на кабинета по криминалистика и полигона за практически занятия.

Презентацията на тема: „Структура, задачи и дейност на АМВР“ беше представена от доц. д-р Милорад Йорданов. Тя се проведе в ректорския кабинет на академията. Презентацията започна с историята на създаване и развитие на академията. Бяха представени нейните центрове в различните градове и материално -техническата база. Разгледаха се и формите на обучение и различните начини за кандидатстване.  Нямаше как и да не се упомене и за структурите и йерархията в Министерството на вътрешните работи, както и международните дейности, които се осъществяват.

По време на представянето делегатите имаха възможността да обяснят служебните дейности и правомощия в държавите им и да задават въпроси по темата.

Следващата част от програмата бе посещение на изцяло реновирания кабинет по криминалистика. Той е обновен по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Там се видяха различни техники, използвани от българските криминалисти - например куфари за снемане на отпечатаци и стъпки, работни маси за получаване на информация и много други. Представи се нагледно разликата между фалшиви и истинки български лични карти и паспорти.

Последната точка от програмата бе Полигонът за тактически занятия, изграден по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Делегатите се докоснаха до начина на осъществяване на практическите занятия по специалните полицейски дисциплини (опазване на обществения ред, контрол на пътното движение, оперативно-тактическа подготовка и др.), спазвайки правата на човека. Гостите видяха и как се изпълнява наряд от първи курс в академията.  

Посещението завърши с благодарствено слово от заместник-ректора на АМВР комисар доц. д-р Добромир Доков. В знак на благодарност делегатите подариха емблемата на своето висше учебно заведение и споделиха, че ще се радват  да работят заедно за в бъдеще.

Автор:
Курсант Величка Воденичарова, АМВР Media

30 окт 2019

Тържествена церемония по връчване на дипломите на курсантите от Випуск 2019 на Академията на МВР

Днес - 29.10.2019 г., в Академията на МВР се проведе тържествена церемония по случай дипломирането на курсантите от Випуск 2019.
По инициатива на випускниците, преди тържеството те положиха венци на Паметника на загиналите служители на МВР и посадиха дърво като символ за успешното завършване на обучението им.
По традиция церемонията започна с издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България.
Гости на церемонията бяха заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко Бернер, заместник главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-директорът на СДВР Антон Златанов, зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Н. Хаджиев, зам.-директорът на ГДГП ст. комисар Ст. Иванов, зам.-директорът на ГДПБЗН ст. комисар А. Игнатов, директори на специализирана и обща администрация, родители и близки на випускниците.
На церемонията бяха поканени и гости от 11 държави, които са в академията по повод 5-дневен международен курс на обучение за участие в мироопазващи мисии.
Тържествен водосвет за здраве извърши отец Лазар от Горубляне и пожела на випускниците от името на Патриарха на Българската православна църква успешно и достойно бъдеще в професионалната им реализация.
Ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев произнесе слово, в което изрази надеждата си, че курсантите са получили не само необходимите знания, умения и способности да се справят успешно с предстоящите им задачи, но и вярата, че напускайки Академията на МВР, са възпитани в духа на онези нравствени ценности, които ще им помогнат да изпълняват отговорно и достойно дълга си към родината и обществото. Ректорът им пожела да останат добри хора, да съхранят наученото и да запазят не само своето достойнство, но и достойнството на Министерството на вътрешните работи.
Първенецът на випуска, с общ успех Отличен 6,00 - Валентин Чулевски, пожела на завършващите си колеги винаги да си спомнят за това, което ги е накарало да се отдадат в служба на обществото, с радост, чест и отговорност да се наричат служители на МВР и изказа заслужено уважение и благодарности от всички випускници към преподавателите на академията.
Заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко Бернер поздрави випускниците за успешното дипломиране и ги приветства с „Добре дошли“ в редовете на действащите полицаи и пожарникари. Убеден в личните и професионалните им качества, той им пожела да прилагат и доразвиват наученото, за да отговарят успешно на предизвикателствата и рисковете, да съблюдават закона и да бъдат в защита на гражданите, да пазят честта и престижа на професията, с достойнство да заемат поста на полицая и пожарникаря.
Церемонията продължи с прочитане на заповеди за награждаване на курсанти, откроили се с отличен успех и безукорно поведение.
Официалните гости връчиха дипломите на завършващите и церемонията завърши с полагане на клетва от випускниците според Етичния кодекс за поведение на държавните служители в Министерството на вътрешните работи.

29 окт 2019

Стажанти от ГД „Гранична полиция“ положиха клетва в ЦСПП - Пазарджик

На 04.10.2019 г. в ЦСПП – Пазарджик 59 стажанти от Главна дирекция „Гранична полиция“ положиха тържествена клетва за спазване на Конституцията и законите на страната и за лоялност към държавните институции съгласно Закона на МВР.

На събитието присъстваха: министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов;

заместник областният управител на област Пазарджик г-н Йордан Кожухаров;

началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи г-н Михаил Златанов;

ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р. Неделчо Стойчев;

старши комисар Бисер Костадинов – заместник-директор на ГДГП;

комисар Тодор Зимбилев – директор на РДГП - Аерогари;

комисар Стоян Мандаджиев – директор на РДГП - Смолян;

комисар Красимир Иванов – директор на ЦСПП - Казанлък;

комисар Ангел Дудов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ - Пазарджик;

комисар Светослав Телбизов – заместник-директор на ОДМВР - Пазарджик;

Водосвет за здраве на всички присъстващи отслужи епископ Яков – втори викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, заедно със свещеници от епархията.
Думата за поздравително слово към бъдещите служители на МВР бе дадена на министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов.
Отличниците бяха наградени от ректора на Академията на МВР старши комисар д-р Неделчо Стойчев и директора на Центъра за специализация и професионална подготовка  – Пазарджик  комисар Стоян Зайков.

04 окт 2019

Церемония по подписване на Декларация за сътрудничество с Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи на Украйна

На 03.10.2019 г. се подписа Декларация за сътрудничество между Академията на МВР и Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи на Украйна. Документът се подписа от ректорите на двата университета - старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев за Академията на МВР и полицейски полковник Андрий Фоменко за Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи. С декларацията се изразява желанието на двата университета да установят сътрудничество при изпълнение на проекти в областта на обмена на служители; сътрудничество в областта на подобряване на процеса на преподаване, както и развитие на методологията за обучение.
Ректорът г-н Андрий Фоменко заедно със зам.-ректора на Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи г-н Олександър Сидоров бяха на посещение в страната ни в периода 02-05.10.2019 г., в рамките на което взеха участие и в Юбилейната международна научна конференция, организирана от АМВР по повод 50 години висше образование в АМВР, 03-04.10.2019 г.

03 окт 2019

На 3 и 4 октомври се провежда Международна научна конференция на тема „50 години висше образование в Академията на МВР“

Международната научна конференция „50 години висше образование в Академията на МВР“ е организирана под патронажа на министър Младен Маринов и със спомоществователството на Фондация „Ханс Зайдел“.

В словото си при откриването заместник-министър Стефан Балабанов отбеляза напредъка на Академията, който тя постигна през тези 50 години в областта на специалното образование и професионална подготовка на кадри за нуждите на органите за опазване на обществения ред, сигурността и пожарната защита. От името на ръководството на цялото министерство заместник-министър Балабанов благодари на участниците за огромния интерес към форума и показаните високи научни постижения.

Г-н Богдан Мирчев – председател на Фондация „Ханс Зайдел“ за България, също подчерта заслугите на висшето учебно заведение на МВР за подготовката на кадри в областта на националната сигурност и изрази удовлетвореност от съвместната работа. С признание за добрите и ползотворни взаимоотношения ректорът старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев връчи на г-н Мирчев почетен знак на Академията.

Участници и гости на конференцията са ректорът на Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи полк. Андрий Фоменко - кандидат на юридическите науки, проф. д-р Светлана Николоска - зам.-ректор на Университета „Св. Климент Охридски“ в гр. Битоля, проф. д-р Момир Прашевич – декан на факултет „Трудова безопасност“ на Университета в гр. Ниш, представители на научните среди от български висши учебни заведения, преподаватели от АМВР, служители на дирекции в МВР и други гости.

По повод годишнината и във връзка с провежданата Международна научна конференция Академията на МВР издаде юбилеен алманах и сборник в две части с докладите на участниците.

03 окт 2019

Тържествено откриване на новата учебна 2019/2020 година и честване на 50-годишния юбилей на Академията на МВР

Днес, 1 октомври, с тържествена церемония в Академията на Министерството на вътрешните работи бе поставено началото на новата учебна 2019/2020 година и на честванията по повод 50 години висше образование в университета.

Сред присъстващите бяха представителите на ръководството на Министерството на вътрешните работи, депутати, директори на дирекции, ръководители на институции и организации, бивши и настоящи служители, близки на обучаемите и други гости.

Тържеството бе открито от министър Младен Маринов, който прие строя на курсантите, а под звуците на българския химн бяха вдигнати родния трикольор и знамената на Академията и на Европейския съюз. След тържествения водосвет бяха поставени венци и отдадена почит в памет на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР.

Интерес предизвика демонстрацията, която обучаеми от факултетите „Полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха  подготвили за присъстващите - полицейска акция по залавяне на нарушители на реда и гасене на пожар и оказване на помощ на пострадали при тежко пътно-транспортно произшествие.

Тържеството продължи с приветствено слово на ректора старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, който не криеше вълнението и гордостта си от постигнатото през тези 50 години. „Всички ние, настоящи представители на Академията, ревностно и отговорно изпълняваме благородната си мисия – да изграждаме професионално подготвени кадри за Министерството на вътрешните работи, за администрациите в сферата на правозащитната дейност и сигурността, за гражданския сектор“. Днес Академията представлява съвременен образователен и обучителен център, заемащ достойно място сред висшите учебни заведения у нас и в чужбина. За успехите на Академията говори фактът, че години наред тя държи първенството във висшето образование в направление „Национална сигурност“, а в направленията „Архитектура, строителство и геодезия“ и „Администрация и управление“ си оспорва призовите места с най-изявените в тези области български университети. Ректорът отбеляза, че за тези постижения специални заслуги има политическото и професионалното ръководство на министерството, за което лично им благодари. А по повод началото на учебната година той пожела на всички ползвотворна работа, постоянство, всеотдайност, упоритост и удовлетвореност.

Министър Маринов също поздрави от трибуната присъстващите по случай 50-годишния юбилей – време, през което Академията се утвърди и изгради авторитет и доверие сред хората. „Ръководството на Министерството ще продължи да подкрепя Академията в нейното развитие“ – тези думи на министъра прозвучаха като признание към труда на преподавателите и ръководителите на университета, но и като поощрение към бъдещите служители в МВР – курсантите. Той изрази своята убеденост в техните възможности и мотивация и им пожела да трупат знания и опит, за да постигнат целите си и да станат наистина достойни служители.

Ректорът старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев връчи Почетния знак на Академията на МВР на заслужили политически и професионални дейци в знак на признателност и уважение за приноса им към институционалното изграждане и развитието на образователната и научно-изследователската дейност на Академията.

По повод 50-годишния юбилей на Академията бяха получени множество поздравителни адреси, за което изказваме благодарност към всички – Вашите думи и признание означават много за нас!

Празникът продължи с атрактивна културна програма, включваща изпълнения на курсанти и на представителния оркестър на Академията под диригентството на Александър Иванов.

Честит празник, уважаеми колеги и обучаеми!

 

Успешна учебна година и на добър час!

01 окт 2019

Календар

Хора за хората. България и Швейцария

Дай на човека риба и

ще го нахраниш за един ден.

Научи го как да лови риба и

ще го нахраниш за цял живот.

Лао Дзъ

           С усещане за общи цели, за работа със сърце и мисъл, докосване до творческата енергия на много и различни хора от Швейцария и България, успели да открият онези „невидими“ ниши на обществото ни, нуждаещи се от протегната ръка, беше изпълнена днес залата за конференции в хотел „Хилтън“ - София.
         Събитието отбеляза завършването на редица проекти в страната ни, финансирани от швейцарската държава. Съзидателен дух, вълнение от изминат дълъг път, който води след себе си продължение, промяна на съдбите на хора и ново качество на живот – това е Резултатът.
         Финансираните проекти са в областите: Опазване на околната среда, Подобряване на социалната среда, Полиция, Трафик на хора, Интегрирани услуги, Социално включване, За Балкана и хората, Домино – Дуално образование.
         Специални гости бяха: Н. Пр. Мюриел Берсе Коен – посланик на Швейцария в България, Вицепремиерът Томислав Дончев, които изразиха задоволство от плодотворното сътрудничество между двете държави.
         В един от проектите – Полиция, успешно участва и Академията на МВР, в резултат на което са изградените тренировъчен полигон и лаборатория за обучение по криминалистика. 

14 ное 2019

Академията на МВР бе домакин на опознавателно посещение от ръководни служители на жандармерийски структури

На 29.10.19 г.  Академията на МВР бе домакин на опознавателно посещение от  ръководни служители на жандармерийски структури от 11 страни от цял свят.

Делегатите имаха възможността да наблюдават церемонията по връчване на дипломите на Випуск 2019, като това бе част от  програмата им. Тя включваше презентация, посещение на кабинета по криминалистика и полигона за практически занятия.

Презентацията на тема: „Структура, задачи и дейност на АМВР“ беше представена от доц. д-р Милорад Йорданов. Тя се проведе в ректорския кабинет на академията. Презентацията започна с историята на създаване и развитие на академията. Бяха представени нейните центрове в различните градове и материално -техническата база. Разгледаха се и формите на обучение и различните начини за кандидатстване.  Нямаше как и да не се упомене и за структурите и йерархията в Министерството на вътрешните работи, както и международните дейности, които се осъществяват.

По време на представянето делегатите имаха възможността да обяснят служебните дейности и правомощия в държавите им и да задават въпроси по темата.

Следващата част от програмата бе посещение на изцяло реновирания кабинет по криминалистика. Той е обновен по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Там се видяха различни техники, използвани от българските криминалисти - например куфари за снемане на отпечатаци и стъпки, работни маси за получаване на информация и много други. Представи се нагледно разликата между фалшиви и истинки български лични карти и паспорти.

Последната точка от програмата бе Полигонът за тактически занятия, изграден по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Делегатите се докоснаха до начина на осъществяване на практическите занятия по специалните полицейски дисциплини (опазване на обществения ред, контрол на пътното движение, оперативно-тактическа подготовка и др.), спазвайки правата на човека. Гостите видяха и как се изпълнява наряд от първи курс в академията.  

Посещението завърши с благодарствено слово от заместник-ректора на АМВР комисар доц. д-р Добромир Доков. В знак на благодарност делегатите подариха емблемата на своето висше учебно заведение и споделиха, че ще се радват  да работят заедно за в бъдеще.

Автор:
Курсант Величка Воденичарова, АМВР Media

30 окт 2019

Тържествена церемония по връчване на дипломите на курсантите от Випуск 2019 на Академията на МВР

Днес - 29.10.2019 г., в Академията на МВР се проведе тържествена церемония по случай дипломирането на курсантите от Випуск 2019.
По инициатива на випускниците, преди тържеството те положиха венци на Паметника на загиналите служители на МВР и посадиха дърво като символ за успешното завършване на обучението им.
По традиция церемонията започна с издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България.
Гости на церемонията бяха заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко Бернер, заместник главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-директорът на СДВР Антон Златанов, зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Н. Хаджиев, зам.-директорът на ГДГП ст. комисар Ст. Иванов, зам.-директорът на ГДПБЗН ст. комисар А. Игнатов, директори на специализирана и обща администрация, родители и близки на випускниците.
На церемонията бяха поканени и гости от 11 държави, които са в академията по повод 5-дневен международен курс на обучение за участие в мироопазващи мисии.
Тържествен водосвет за здраве извърши отец Лазар от Горубляне и пожела на випускниците от името на Патриарха на Българската православна църква успешно и достойно бъдеще в професионалната им реализация.
Ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев произнесе слово, в което изрази надеждата си, че курсантите са получили не само необходимите знания, умения и способности да се справят успешно с предстоящите им задачи, но и вярата, че напускайки Академията на МВР, са възпитани в духа на онези нравствени ценности, които ще им помогнат да изпълняват отговорно и достойно дълга си към родината и обществото. Ректорът им пожела да останат добри хора, да съхранят наученото и да запазят не само своето достойнство, но и достойнството на Министерството на вътрешните работи.
Първенецът на випуска, с общ успех Отличен 6,00 - Валентин Чулевски, пожела на завършващите си колеги винаги да си спомнят за това, което ги е накарало да се отдадат в служба на обществото, с радост, чест и отговорност да се наричат служители на МВР и изказа заслужено уважение и благодарности от всички випускници към преподавателите на академията.
Заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко Бернер поздрави випускниците за успешното дипломиране и ги приветства с „Добре дошли“ в редовете на действащите полицаи и пожарникари. Убеден в личните и професионалните им качества, той им пожела да прилагат и доразвиват наученото, за да отговарят успешно на предизвикателствата и рисковете, да съблюдават закона и да бъдат в защита на гражданите, да пазят честта и престижа на професията, с достойнство да заемат поста на полицая и пожарникаря.
Церемонията продължи с прочитане на заповеди за награждаване на курсанти, откроили се с отличен успех и безукорно поведение.
Официалните гости връчиха дипломите на завършващите и церемонията завърши с полагане на клетва от випускниците според Етичния кодекс за поведение на държавните служители в Министерството на вътрешните работи.

29 окт 2019

Стажанти от ГД „Гранична полиция“ положиха клетва в ЦСПП - Пазарджик

На 04.10.2019 г. в ЦСПП – Пазарджик 59 стажанти от Главна дирекция „Гранична полиция“ положиха тържествена клетва за спазване на Конституцията и законите на страната и за лоялност към държавните институции съгласно Закона на МВР.

На събитието присъстваха: министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов;

заместник областният управител на област Пазарджик г-н Йордан Кожухаров;

началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи г-н Михаил Златанов;

ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р. Неделчо Стойчев;

старши комисар Бисер Костадинов – заместник-директор на ГДГП;

комисар Тодор Зимбилев – директор на РДГП - Аерогари;

комисар Стоян Мандаджиев – директор на РДГП - Смолян;

комисар Красимир Иванов – директор на ЦСПП - Казанлък;

комисар Ангел Дудов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ - Пазарджик;

комисар Светослав Телбизов – заместник-директор на ОДМВР - Пазарджик;

Водосвет за здраве на всички присъстващи отслужи епископ Яков – втори викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, заедно със свещеници от епархията.
Думата за поздравително слово към бъдещите служители на МВР бе дадена на министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов.
Отличниците бяха наградени от ректора на Академията на МВР старши комисар д-р Неделчо Стойчев и директора на Центъра за специализация и професионална подготовка  – Пазарджик  комисар Стоян Зайков.

04 окт 2019

Церемония по подписване на Декларация за сътрудничество с Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи на Украйна

На 03.10.2019 г. се подписа Декларация за сътрудничество между Академията на МВР и Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи на Украйна. Документът се подписа от ректорите на двата университета - старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев за Академията на МВР и полицейски полковник Андрий Фоменко за Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи. С декларацията се изразява желанието на двата университета да установят сътрудничество при изпълнение на проекти в областта на обмена на служители; сътрудничество в областта на подобряване на процеса на преподаване, както и развитие на методологията за обучение.
Ректорът г-н Андрий Фоменко заедно със зам.-ректора на Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи г-н Олександър Сидоров бяха на посещение в страната ни в периода 02-05.10.2019 г., в рамките на което взеха участие и в Юбилейната международна научна конференция, организирана от АМВР по повод 50 години висше образование в АМВР, 03-04.10.2019 г.

03 окт 2019

На 3 и 4 октомври се провежда Международна научна конференция на тема „50 години висше образование в Академията на МВР“

Международната научна конференция „50 години висше образование в Академията на МВР“ е организирана под патронажа на министър Младен Маринов и със спомоществователството на Фондация „Ханс Зайдел“.

В словото си при откриването заместник-министър Стефан Балабанов отбеляза напредъка на Академията, който тя постигна през тези 50 години в областта на специалното образование и професионална подготовка на кадри за нуждите на органите за опазване на обществения ред, сигурността и пожарната защита. От името на ръководството на цялото министерство заместник-министър Балабанов благодари на участниците за огромния интерес към форума и показаните високи научни постижения.

Г-н Богдан Мирчев – председател на Фондация „Ханс Зайдел“ за България, също подчерта заслугите на висшето учебно заведение на МВР за подготовката на кадри в областта на националната сигурност и изрази удовлетвореност от съвместната работа. С признание за добрите и ползотворни взаимоотношения ректорът старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев връчи на г-н Мирчев почетен знак на Академията.

Участници и гости на конференцията са ректорът на Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи полк. Андрий Фоменко - кандидат на юридическите науки, проф. д-р Светлана Николоска - зам.-ректор на Университета „Св. Климент Охридски“ в гр. Битоля, проф. д-р Момир Прашевич – декан на факултет „Трудова безопасност“ на Университета в гр. Ниш, представители на научните среди от български висши учебни заведения, преподаватели от АМВР, служители на дирекции в МВР и други гости.

По повод годишнината и във връзка с провежданата Международна научна конференция Академията на МВР издаде юбилеен алманах и сборник в две части с докладите на участниците.

03 окт 2019

Тържествено откриване на новата учебна 2019/2020 година и честване на 50-годишния юбилей на Академията на МВР

Днес, 1 октомври, с тържествена церемония в Академията на Министерството на вътрешните работи бе поставено началото на новата учебна 2019/2020 година и на честванията по повод 50 години висше образование в университета.

Сред присъстващите бяха представителите на ръководството на Министерството на вътрешните работи, депутати, директори на дирекции, ръководители на институции и организации, бивши и настоящи служители, близки на обучаемите и други гости.

Тържеството бе открито от министър Младен Маринов, който прие строя на курсантите, а под звуците на българския химн бяха вдигнати родния трикольор и знамената на Академията и на Европейския съюз. След тържествения водосвет бяха поставени венци и отдадена почит в памет на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР.

Интерес предизвика демонстрацията, която обучаеми от факултетите „Полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха  подготвили за присъстващите - полицейска акция по залавяне на нарушители на реда и гасене на пожар и оказване на помощ на пострадали при тежко пътно-транспортно произшествие.

Тържеството продължи с приветствено слово на ректора старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, който не криеше вълнението и гордостта си от постигнатото през тези 50 години. „Всички ние, настоящи представители на Академията, ревностно и отговорно изпълняваме благородната си мисия – да изграждаме професионално подготвени кадри за Министерството на вътрешните работи, за администрациите в сферата на правозащитната дейност и сигурността, за гражданския сектор“. Днес Академията представлява съвременен образователен и обучителен център, заемащ достойно място сред висшите учебни заведения у нас и в чужбина. За успехите на Академията говори фактът, че години наред тя държи първенството във висшето образование в направление „Национална сигурност“, а в направленията „Архитектура, строителство и геодезия“ и „Администрация и управление“ си оспорва призовите места с най-изявените в тези области български университети. Ректорът отбеляза, че за тези постижения специални заслуги има политическото и професионалното ръководство на министерството, за което лично им благодари. А по повод началото на учебната година той пожела на всички ползвотворна работа, постоянство, всеотдайност, упоритост и удовлетвореност.

Министър Маринов също поздрави от трибуната присъстващите по случай 50-годишния юбилей – време, през което Академията се утвърди и изгради авторитет и доверие сред хората. „Ръководството на Министерството ще продължи да подкрепя Академията в нейното развитие“ – тези думи на министъра прозвучаха като признание към труда на преподавателите и ръководителите на университета, но и като поощрение към бъдещите служители в МВР – курсантите. Той изрази своята убеденост в техните възможности и мотивация и им пожела да трупат знания и опит, за да постигнат целите си и да станат наистина достойни служители.

Ректорът старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев връчи Почетния знак на Академията на МВР на заслужили политически и професионални дейци в знак на признателност и уважение за приноса им към институционалното изграждане и развитието на образователната и научно-изследователската дейност на Академията.

По повод 50-годишния юбилей на Академията бяха получени множество поздравителни адреси, за което изказваме благодарност към всички – Вашите думи и признание означават много за нас!

Празникът продължи с атрактивна културна програма, включваща изпълнения на курсанти и на представителния оркестър на Академията под диригентството на Александър Иванов.

Честит празник, уважаеми колеги и обучаеми!

 

Успешна учебна година и на добър час!

01 окт 2019