МВР

Академия на МВР

 

Култура и спорт

Международен семинар по самозащита

На 21 и 22.07.2018 г. в София се проведе Международен семинар по самозащита. Организатори на проявата бяха Синдикална федерация на служителите в МВР и Буджуцу Академия Себу, а домакин – АМВР. Участие взеха полицаи от България и гости от Италия и Хърватия. Водещ преподавател беше д-р Джанфранко Камерини от Италия – шихан VІІ дан карате, VІІ дан джу-джицу, гл. инструктор и международен координатор на израелската система за самозащита HASHITA (Israeli Special Close Quarter Combat C.Q.C System). Семинарът се проведе в три сесии извън спортна зала при максимално реални условия: на улицата, в парка, по стълби и стълбищни площадки. Работиха се много и различни техники за полицейска интервенция: защита срещу невъоръжен или въоръжен с нож или други опасни предмети нападател; задържане, контрол, поставяне на белезници, обиск и отвеждане; използване на палката като помощно средство.

В семинара участие взе Марио Илиев – ст. преп. по „Лична защита и физическа подготовка“ в катедра СПТ, факултет „Полиция“ – АМВР.

22 юли 2018

Начало на съвместните обучения по проект СВ007.1.31.126 „Съвместна тренировъчна програма за превенция и управление на горски пожари“

В периода 14-20 юни 2018 г. във факултета по безопасност на труда при Университета в гр. Ниш, Република Сърбия се проведоха първите съвместни обучения по проект СВ007.1.31.126 „Съвместна тренировъчна програма за превенция и управление на горски пожари“, одобрен за финансиране по програма Interreg IPA България-Сърбия. Целта на проекта е подобряване на общата готовност, по-тясно сътрудничество и обмен на знания и добри практики за превенция и управление на горски пожари от българските и сръбските специализирани национални и образователни институции посредством съвместно разработване и прилагане на специфични изисквания, картографски материали, процедури и обучения. За постигане на целта и като краен етап на изпълнението на проекта бяха проведени общо три обучения:

- Две съвместни двудневни обучения на курсанти от факултет ПБЗН при АМВР и студенти от факултета по безопасност на труда при Университета в гр. Ниш;

- Едно съвместно еднодневно обучение на представители на общини от трансграничния регион.

Общо 60 курсанти и студенти, както и 10 представители на общините преминаха обучение. Те имаха възможност да се запознаят с новодоставеното лабораторно борудване за извършване на изследвания, свързани със свойствата на веществата и материалите при пожар. Бяха извършени лабораторни изследвания и обработка на резултатите от тях. Обученията продължиха със запознаване с възможностите на специализиран софтуер за обучение за действия при горски пожари.

По време и на трите обучения имаше предвидено време за провеждане на дискусии и културен обмен между участниците.

14 юли 2018

Национална купа по Полицейска лична защита и карате за служители на МВР

На 03.07.2018 г. в гр. Каварна се проведе Национална купа „България“ по Полицейска лична защита и карате за служители на МВР. В първенството с поименни покани участие взеха най-добрите отбори и състезатели от цялата страна. Това са победителите от проведените през месец юни Зонални първенства. В тази изключително оспорвана надпревара отборът по ПЛЗ на АМВР в състав Виктор Георгиев и Христо Славков от ІV курс на ф-т „Полиция“ се представи отлично. като завоюва шампионската титла. На второ място е ОДМВР – Бургас 1, а на двете трети са ОДМВР – Пловдив и ОДМВР – Бургас 2.
В състезанието по карате Симеон Стойчев от І курс ППООР е шампион в дисциплината „Кумите“ кат. 84 кг. Габриела Димитрова от І курс ППООР е с 2 сребърни медала в дисциплините „Кумите“ кат. „оупън“ и „Ката“.
Крайното комплексно класиране е следното: на първо място е АМВР; на второ е ОДМВР – Пловдив; а на трето ОДМВР – Сливен.
Като съдии в първенството бяха поканени Марио Илиев и Румен Григоров – старши преподаватели по ЛЗФП в АМВР.

10 юли 2018

Републиканско първенство по плуване за служители на МВР

От 11 до 13 юни 2018 г. в НСБ „Спортпалас“ - гр. Варна се проведе Републиканското първенство по плуване за служители на МВР в което участваха 46 състезатели от 14 служби. В него взе участие и представителен отбор на Академията на МВР. Състезателите от ф-т „Полиция“ се представиха отлично като завоюваха 26 медала (12 златни, 9 сребърни и 5 бронзови) в индивидуалните дисциплини.

Национални полицейски шампиони в своите дисциплини станаха:

Александра Соколова от IIІ курс е с 5 титли (50 св. стил, 50 м бруст, 50 м гръб, 50 м бътерфлай, 100 м съчетано) и бронзов медал (100 м бруст);

Любомир Борисов от I курс е с  4 титли (50 св. стил, 50 м гръб, 50 м бътерфлай, 100 м съчетано);

Магдалена Бончева от IІ курс е с 2 титли (100 м бруст и 100 м св. стил) и 5 сребърни медала (50 м св. стил, 50 м бруст, 50 м бътерфлай, 50 м гръб, 100 м съчетано);

Димитър Ролев от IІI курс е с  титла (100 м св. стил), два сребърни медала (50 св. стил, 100 м съчетано) и два бронзови медала ( 50 м бътерфлай, 50 м гръб).

Жеко Михалев от IІ курс е със сребърен медал (50 бруст) и бронзов медал (100 м бруст);

Ивайло Стоянов от I курс е със сребърен медал (100 м бруст) и бронзов медал (100 м св. стил).

Марио Иванов от IIІ курс е със сребърно отличие в щафетата 4 х 50 м съчетана.

Щафетата 4 х 50 м микс в състав: А. Соколова, М. Бончева, Д. Ролев, Л. Борисов е на І място; щафетата 4 х 50 м св. стил мъже в състав: Л. Борисов, И. Стоянов,  Д. Ролев, Ж. Михалев е на І място, а щафетата 4 х 50 м съчетана в състав: Л. Борисов, М. Иванов, Д. Ролев, Ж. Михалев е на ІІ място.

 В крайното комплексно класиране отборът на АМВР (ф-т „Полиция“) е на първо място с 331 т., на второ е ОДМВР – Бургас с 224,5 т.,  а на трето е ОДМВР – Враца с 154 т.

22 юни 2018

Предизвикателство за пожарникари

На 01 юни 2018 г. за втора поредна година се проведе състезание „Предизвикателство за пожарникари” на факултет ПБЗН. „Предизвикателството” е комплекс от различни действия от професионалната дейност на пожарникарите: носене на шланг, преодоляване на препятствие при влизане, изкачване по стълбище до четвърти етаж, теглене на шланг с въже, слизане по вътрешното стълбище, изтегляне на шлангова линия под налягане, пожарогасене и изтегляне на жертва. Всички елементи се изпълняват със защитно облекло и дихателен апарат с поставена маска. В състезанието взеха участие 18 обучаеми и служители - 15 мъже и 3 жени. Първи при мъжете завърши курсант Любослав Димитров - IV курс, втори – курсант Преслав Николов - IV курс и трети - курант Християн Христов – III курс. При жените златния медал завоюва курсант Ели Величкова - III курс.

06 юни 2018