МВР

Академия на МВР

 

Култура и спорт

Предизвикателство за пожарникари

На 01 юни 2018 г. за втора поредна година се проведе състезание „Предизвикателство за пожарникари” на факултет ПБЗН. „Предизвикателството” е комплекс от различни действия от професионалната дейност на пожарникарите: носене на шланг, преодоляване на препятствие при влизане, изкачване по стълбище до четвърти етаж, теглене на шланг с въже, слизане по вътрешното стълбище, изтегляне на шлангова линия под налягане, пожарогасене и изтегляне на жертва. Всички елементи се изпълняват със защитно облекло и дихателен апарат с поставена маска. В състезанието взеха участие 18 обучаеми и служители - 15 мъже и 3 жени. Първи при мъжете завърши курсант Любослав Димитров - IV курс, втори – курсант Преслав Николов - IV курс и трети - курант Християн Христов – III курс. При жените златния медал завоюва курсант Ели Величкова - III курс.

06 юни 2018

Международна научна конференция „Спорт и сигурност“ 2018

На 21 и 22 май 2018 г. в НСА „Васил Левски“ се проведе Петата международна конференция „Спорт и сигурност“. Организатори на научния форум бяха Национална спортна академия и Факултетът за спорт към Университет „Юнион - Никола Тесла“ – Белград, в рамките на кампанията „София – Европейска столица на спорта 2018“, с подкрепата на Столична община и в партньорство с Военна академия „Г. С. Раковски“, Академия на МВР, Столична дирекция на вътрешните работи, Национална служба за охрана и Български футболен съюз.

Председател на конференцията беше проф. Татяна Янчева – зам.-ректор по научна и международна дейност на НСА, а съпредседател проф. Иванка Гаич – декан на Факултета за спорт към Белградския университет „Юнион – Никола Тесла“. В научния форум участваха преподаватели и студенти от 14 университета от 7 балкански държави: България, Албания, Македония, Словения, Сърбия, Турция и Хърватия. Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев официално откри конференцията и приветства участниците.

Специални гости на откриването бяха Ваня Колева – зам.-министър на младежта и спорта, ген. Андрей Боцев – началник на отбраната на България, ген.-майор Данчо Дяков – началник на НСО, гл. комисар Младен Маринов – гл.секретар на МВР, ст. комисар Антон Златанов – зам.-директор на СДВР, ст. комисар доц. д-р Неделчо Стойчев – ректор на АМВР, ген.-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Г.С. Раковски“, доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на СО, Анатоли Илиев – организационен секретар.на „София-Европейска столица на спорта 2018“, Павел Колев – зам. изпълнителен директор на БФС и др.

Бяха подписани два изключително важни документа. – Меморандум за сътрудничество и интеграция на Балканите в областта на спортното образование и наука, и рамково споразумение за сътрудничество на НСА с Министерството на отбраната и Академията на МВР. От страна на НСА споразумението подписа ректорът проф. Пенчо Гешев, от страна на МО началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, а от АМВР – ректорът ст. комисар доц. д-р Неделчо Стойчев. 

Академията на МВР беше достойно представена. Членове на научния комитет бяха ст. комисар доц. д-р Неделчо Стойчев – ректор на АМВР и проф. Любомир Тимчев от катедра ООР. Свои доклади презентираха Марио Илиев – ст. преподавател в катедра СПТ на тема „Развитие на ПЛЗ в АМВР“ и курсантите от IV курс на ф-т „Полиция“ Янита Атанасова и Александър Велев на тема „Опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия“. Като част от официалната програма на конференцията беше направена демонстрация по „Полицейска лична защита“. Демонстранти бяха Христо Славков и Виктор Георгиев – курсанти IV курс в АМВР, които са многократни призьори от състезания по ПЛЗ на национално ниво.

04 юни 2018

Зонално първенство по „Полицейска лична защита“

На 16.05.2018 г. в гр. Костенец се проведе Зоналното първенство по полицейска лична защита за VІ зона (АМВР, СДВР, ГДБОП, ГДНП, ГДОП, СОБТ и др.). В състезанието участие взеха и курсанти от ф-т „Полиция“, които се представиха отлично.
Крайното класиране е следното: на първо място е отборът на СДВР С. Рачева/Д. Петков – бронзови медалисти от Световната полицейска купа през м. февруари т.г.; на второ място е отборът на АМВР в състав Виктор Георгиев/Христо Славков от ІV курс, а на трето е другия отбор на АМВР – Димитър Димитров/Калоян Йонов от ІІІ курс.
Като съдии в първенството бяха поканени Марио Илиев – ст. преподавател и Радослав Марков – преподавател по ЛЗФП в АМВР. Треньор на отборите беше Румен Григоров – ст. преподавател по ЛЗФП и гл. инструктор по ПЛЗ. Като член в комисията за технически степени (кю-дан) с председател шихан Тони Петров – VІІ дан, беше включен Марио Илиев. Димитър Димитров защити 5 кю (жълт пояс).


29 май 2018