МВР

Академия на МВР

 

Календар

Стажанти от ГД „Гранична полиция“ положиха клетва в ЦСПП - Пазарджик

На 04.10.2019 г. в ЦСПП – Пазарджик 59 стажанти от Главна дирекция „Гранична полиция“ положиха тържествена клетва за спазване на Конституцията и законите на страната и за лоялност към държавните институции съгласно Закона на МВР.

На събитието присъстваха: министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов;

заместник областният управител на област Пазарджик г-н Йордан Кожухаров;

началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи г-н Михаил Златанов;

ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р. Неделчо Стойчев;

старши комисар Бисер Костадинов – заместник-директор на ГДГП;

комисар Тодор Зимбилев – директор на РДГП - Аерогари;

комисар Стоян Мандаджиев – директор на РДГП - Смолян;

комисар Красимир Иванов – директор на ЦСПП - Казанлък;

комисар Ангел Дудов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ - Пазарджик;

комисар Светослав Телбизов – заместник-директор на ОДМВР - Пазарджик;

Водосвет за здраве на всички присъстващи отслужи епископ Яков – втори викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, заедно със свещеници от епархията.
Думата за поздравително слово към бъдещите служители на МВР бе дадена на министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов.
Отличниците бяха наградени от ректора на Академията на МВР старши комисар д-р Неделчо Стойчев и директора на Центъра за специализация и професионална подготовка  – Пазарджик  комисар Стоян Зайков.

04 окт 2019

Церемония по подписване на Декларация за сътрудничество с Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи на Украйна

На 03.10.2019 г. се подписа Декларация за сътрудничество между Академията на МВР и Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи на Украйна. Документът се подписа от ректорите на двата университета - старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев за Академията на МВР и полицейски полковник Андрий Фоменко за Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи. С декларацията се изразява желанието на двата университета да установят сътрудничество при изпълнение на проекти в областта на обмена на служители; сътрудничество в областта на подобряване на процеса на преподаване, както и развитие на методологията за обучение.
Ректорът г-н Андрий Фоменко заедно със зам.-ректора на Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи г-н Олександър Сидоров бяха на посещение в страната ни в периода 02-05.10.2019 г., в рамките на което взеха участие и в Юбилейната международна научна конференция, организирана от АМВР по повод 50 години висше образование в АМВР, 03-04.10.2019 г.

03 окт 2019

На 3 и 4 октомври се провежда Международна научна конференция на тема „50 години висше образование в Академията на МВР“

Международната научна конференция „50 години висше образование в Академията на МВР“ е организирана под патронажа на министър Младен Маринов и със спомоществователството на Фондация „Ханс Зайдел“.

В словото си при откриването заместник-министър Стефан Балабанов отбеляза напредъка на Академията, който тя постигна през тези 50 години в областта на специалното образование и професионална подготовка на кадри за нуждите на органите за опазване на обществения ред, сигурността и пожарната защита. От името на ръководството на цялото министерство заместник-министър Балабанов благодари на участниците за огромния интерес към форума и показаните високи научни постижения.

Г-н Богдан Мирчев – председател на Фондация „Ханс Зайдел“ за България, също подчерта заслугите на висшето учебно заведение на МВР за подготовката на кадри в областта на националната сигурност и изрази удовлетвореност от съвместната работа. С признание за добрите и ползотворни взаимоотношения ректорът старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев връчи на г-н Мирчев почетен знак на Академията.

Участници и гости на конференцията са ректорът на Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи полк. Андрий Фоменко - кандидат на юридическите науки, проф. д-р Светлана Николоска - зам.-ректор на Университета „Св. Климент Охридски“ в гр. Битоля, проф. д-р Момир Прашевич – декан на факултет „Трудова безопасност“ на Университета в гр. Ниш, представители на научните среди от български висши учебни заведения, преподаватели от АМВР, служители на дирекции в МВР и други гости.

По повод годишнината и във връзка с провежданата Международна научна конференция Академията на МВР издаде юбилеен алманах и сборник в две части с докладите на участниците.

03 окт 2019

Тържествено откриване на новата учебна 2019/2020 година и честване на 50-годишния юбилей на Академията на МВР

Днес, 1 октомври, с тържествена церемония в Академията на Министерството на вътрешните работи бе поставено началото на новата учебна 2019/2020 година и на честванията по повод 50 години висше образование в университета.

Сред присъстващите бяха представителите на ръководството на Министерството на вътрешните работи, депутати, директори на дирекции, ръководители на институции и организации, бивши и настоящи служители, близки на обучаемите и други гости.

Тържеството бе открито от министър Младен Маринов, който прие строя на курсантите, а под звуците на българския химн бяха вдигнати родния трикольор и знамената на Академията и на Европейския съюз. След тържествения водосвет бяха поставени венци и отдадена почит в памет на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР.

Интерес предизвика демонстрацията, която обучаеми от факултетите „Полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха  подготвили за присъстващите - полицейска акция по залавяне на нарушители на реда и гасене на пожар и оказване на помощ на пострадали при тежко пътно-транспортно произшествие.

Тържеството продължи с приветствено слово на ректора старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, който не криеше вълнението и гордостта си от постигнатото през тези 50 години. „Всички ние, настоящи представители на Академията, ревностно и отговорно изпълняваме благородната си мисия – да изграждаме професионално подготвени кадри за Министерството на вътрешните работи, за администрациите в сферата на правозащитната дейност и сигурността, за гражданския сектор“. Днес Академията представлява съвременен образователен и обучителен център, заемащ достойно място сред висшите учебни заведения у нас и в чужбина. За успехите на Академията говори фактът, че години наред тя държи първенството във висшето образование в направление „Национална сигурност“, а в направленията „Архитектура, строителство и геодезия“ и „Администрация и управление“ си оспорва призовите места с най-изявените в тези области български университети. Ректорът отбеляза, че за тези постижения специални заслуги има политическото и професионалното ръководство на министерството, за което лично им благодари. А по повод началото на учебната година той пожела на всички ползвотворна работа, постоянство, всеотдайност, упоритост и удовлетвореност.

Министър Маринов също поздрави от трибуната присъстващите по случай 50-годишния юбилей – време, през което Академията се утвърди и изгради авторитет и доверие сред хората. „Ръководството на Министерството ще продължи да подкрепя Академията в нейното развитие“ – тези думи на министъра прозвучаха като признание към труда на преподавателите и ръководителите на университета, но и като поощрение към бъдещите служители в МВР – курсантите. Той изрази своята убеденост в техните възможности и мотивация и им пожела да трупат знания и опит, за да постигнат целите си и да станат наистина достойни служители.

Ректорът старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев връчи Почетния знак на Академията на МВР на заслужили политически и професионални дейци в знак на признателност и уважение за приноса им към институционалното изграждане и развитието на образователната и научно-изследователската дейност на Академията.

По повод 50-годишния юбилей на Академията бяха получени множество поздравителни адреси, за което изказваме благодарност към всички – Вашите думи и признание означават много за нас!

Празникът продължи с атрактивна културна програма, включваща изпълнения на курсанти и на представителния оркестър на Академията под диригентството на Александър Иванов.

Честит празник, уважаеми колеги и обучаеми!

 

Успешна учебна година и на добър час!

01 окт 2019

Посещение на немски служители с цел практика и обмяна на опит в ЦСПП - гр. Варна при АМВР и ОДМВР - гр. Варна за периода 16-30 септември 2019 г.

За времето от 16.09. до 30.09.2019 г. по силата на двустранно сътрудничество между Академия на МВР и Университета за приложни науки и обществени услуги, департамент „Полиция“ на провинция Бавария, ФРГ на посещение с цел практика и обмяна на опит в ЦСПП - гр. Варна  и ОДМВР - гр. Варна бяха младши полицейски инспектори Йоанас Акреман, Ян Бекер и Михаел Мон. Немските служители бяха запознати с дейността и структурата на ЦСПП - гр. Варна и на ОДМВР - гр. Варна. От 17.09.-29.09.2019 г. тримата стажанти проведоха практически стаж и участваха в дейността на Пето полицейско управление на ОДМВР - гр. Варна, обслужващо територията на КК „Златни пясъци“.
Немските служители изразиха задоволство от проведения практически стаж, приятелското отношение и от възможността да окажат съдействие при административното обслужване на немските туристи пребиваващи на територията на курортния комплекс.

30 сеп 2019

Пътен полицай 2019

Националният конкурс „Пътен полицай на годината“, превърнал се в традиция, посветена на безопасността на движението по пътищата, се провежда за 27-ми пореден път. В него участват представители на всички Областни дирекции на МВР в страната. Домакин тази година бе ОДМВР-Плевен. Регламентът предвижда състезания в различни направления от дейността на пътните полицаи - теоретичен изпит по специализирана полицейска подготовка, оказване на долекарска помощ на пострадали в пътнотранспортни произшествия, стрелба с пистолет, управление на полицейски автомобил и мотоциклет.
От 2012 година Академията на МВР участва в изготвянето на тестовете за теоретичния изпит по специализирана полицейска подготовка, както и в неговото провеждане. Тази година курсанти от Академията на МВР участваха в деня на превенцията, който се проведе в центъра на град Плевен.
Призът Пътен полицай за 2019 г. бе спечелен от Марин Кондов от ОДМВР-Добрич. След него в индивидуалната надпревара се подредиха Румен Евтимов от ОДМВР-Перник и Иван Иванов от ОДМВР-Ловеч. Наградите на победителите от теоретичния изпит бяха връчени от заместник-ректора на АМВР комисар доц. д-р Добромир Доков. 

29 сеп 2019

Работно посещение в АМВР на двама представители на Тунизийската полиция с цел обмяна на опит в областта на музейното дело

На 26.09.2019 г. в АМВР се проведе среща на представители на АМВР, Дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“ и Дирекция „Информация и архиви“-МВР с двама представители на тунизийската полиция. Г-н Набил Шафшар – висш комисар от полицията на Тунис и г-н Имед Манаи – генерален комисар от полицията на Тунис бяха на работна визита в България  в периода 25-27 септември 2019 г. с цел проучване на опита на МВР в областта на музейното дело. По време на срещата бе представена историята и развитието през годините на музейното дело в МВР и по-конкретно създаването на Музей на МВР и Музейна сбирка в Академия на МВР.

Тунизийските представители разгледаха с интерес експозициите от музейната сбирка в АМВР като изразиха готовност за бъдещо сътрудничество със страната ни в тази сфера. 

26 сеп 2019

Реализиране на мобилности на преподаватели от факултет ПБЗН по програма „ЕРАЗЪМ+“

В периода 16-20 септември 2019 г. петима служители от факултет ПБЗН при АМВР реализираха мобилност на служители с цел обучение по програма „ЕРАЗЪМ+“ във Факултета по безопасност на труда при Университета в гр. Ниш, Република Сърбия.
В процеса на реализиране на мобилностите беше проведена среща на представителите на факултет ПБЗН със заместник-ректора на Университета в град Ниш и с ръководството на факултета по безопасност на труда. Освен за провеждане на дискусии относно бъдещи съвместни проекти, проведените срещи осигуриха възможност представителите на факултет ПБЗН да се запознаят с обучението на специалисти с висше образование в сферата на пожарната безопасност, защитата на населението, безопасността на труда и опазването на околната среда в Република Сърбия. Специално внимание бе обърнато на запознаването на служителите от факултет ПБЗН с възможностите на лабораторното оборудване на факултета по безопасност на труда и обмяната на опит между преподавателите.
В рамките на командировката беше извършен съвместен научен експеримент, свързан с дисертационното изследване на един от участниците и беше постигнато споразумение за неговото продължаване в началото на новата академична година.

20 сеп 2019

Календар

Стажанти от ГД „Гранична полиция“ положиха клетва в ЦСПП - Пазарджик

На 04.10.2019 г. в ЦСПП – Пазарджик 59 стажанти от Главна дирекция „Гранична полиция“ положиха тържествена клетва за спазване на Конституцията и законите на страната и за лоялност към държавните институции съгласно Закона на МВР.

На събитието присъстваха: министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов;

заместник областният управител на област Пазарджик г-н Йордан Кожухаров;

началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи г-н Михаил Златанов;

ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р. Неделчо Стойчев;

старши комисар Бисер Костадинов – заместник-директор на ГДГП;

комисар Тодор Зимбилев – директор на РДГП - Аерогари;

комисар Стоян Мандаджиев – директор на РДГП - Смолян;

комисар Красимир Иванов – директор на ЦСПП - Казанлък;

комисар Ангел Дудов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ - Пазарджик;

комисар Светослав Телбизов – заместник-директор на ОДМВР - Пазарджик;

Водосвет за здраве на всички присъстващи отслужи епископ Яков – втори викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, заедно със свещеници от епархията.
Думата за поздравително слово към бъдещите служители на МВР бе дадена на министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов.
Отличниците бяха наградени от ректора на Академията на МВР старши комисар д-р Неделчо Стойчев и директора на Центъра за специализация и професионална подготовка  – Пазарджик  комисар Стоян Зайков.

04 окт 2019

Церемония по подписване на Декларация за сътрудничество с Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи на Украйна

На 03.10.2019 г. се подписа Декларация за сътрудничество между Академията на МВР и Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи на Украйна. Документът се подписа от ректорите на двата университета - старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев за Академията на МВР и полицейски полковник Андрий Фоменко за Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи. С декларацията се изразява желанието на двата университета да установят сътрудничество при изпълнение на проекти в областта на обмена на служители; сътрудничество в областта на подобряване на процеса на преподаване, както и развитие на методологията за обучение.
Ректорът г-н Андрий Фоменко заедно със зам.-ректора на Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи г-н Олександър Сидоров бяха на посещение в страната ни в периода 02-05.10.2019 г., в рамките на което взеха участие и в Юбилейната международна научна конференция, организирана от АМВР по повод 50 години висше образование в АМВР, 03-04.10.2019 г.

03 окт 2019

На 3 и 4 октомври се провежда Международна научна конференция на тема „50 години висше образование в Академията на МВР“

Международната научна конференция „50 години висше образование в Академията на МВР“ е организирана под патронажа на министър Младен Маринов и със спомоществователството на Фондация „Ханс Зайдел“.

В словото си при откриването заместник-министър Стефан Балабанов отбеляза напредъка на Академията, който тя постигна през тези 50 години в областта на специалното образование и професионална подготовка на кадри за нуждите на органите за опазване на обществения ред, сигурността и пожарната защита. От името на ръководството на цялото министерство заместник-министър Балабанов благодари на участниците за огромния интерес към форума и показаните високи научни постижения.

Г-н Богдан Мирчев – председател на Фондация „Ханс Зайдел“ за България, също подчерта заслугите на висшето учебно заведение на МВР за подготовката на кадри в областта на националната сигурност и изрази удовлетвореност от съвместната работа. С признание за добрите и ползотворни взаимоотношения ректорът старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев връчи на г-н Мирчев почетен знак на Академията.

Участници и гости на конференцията са ректорът на Днепропетровския държавен университет за вътрешните работи полк. Андрий Фоменко - кандидат на юридическите науки, проф. д-р Светлана Николоска - зам.-ректор на Университета „Св. Климент Охридски“ в гр. Битоля, проф. д-р Момир Прашевич – декан на факултет „Трудова безопасност“ на Университета в гр. Ниш, представители на научните среди от български висши учебни заведения, преподаватели от АМВР, служители на дирекции в МВР и други гости.

По повод годишнината и във връзка с провежданата Международна научна конференция Академията на МВР издаде юбилеен алманах и сборник в две части с докладите на участниците.

03 окт 2019

Тържествено откриване на новата учебна 2019/2020 година и честване на 50-годишния юбилей на Академията на МВР

Днес, 1 октомври, с тържествена церемония в Академията на Министерството на вътрешните работи бе поставено началото на новата учебна 2019/2020 година и на честванията по повод 50 години висше образование в университета.

Сред присъстващите бяха представителите на ръководството на Министерството на вътрешните работи, депутати, директори на дирекции, ръководители на институции и организации, бивши и настоящи служители, близки на обучаемите и други гости.

Тържеството бе открито от министър Младен Маринов, който прие строя на курсантите, а под звуците на българския химн бяха вдигнати родния трикольор и знамената на Академията и на Европейския съюз. След тържествения водосвет бяха поставени венци и отдадена почит в памет на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР.

Интерес предизвика демонстрацията, която обучаеми от факултетите „Полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха  подготвили за присъстващите - полицейска акция по залавяне на нарушители на реда и гасене на пожар и оказване на помощ на пострадали при тежко пътно-транспортно произшествие.

Тържеството продължи с приветствено слово на ректора старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, който не криеше вълнението и гордостта си от постигнатото през тези 50 години. „Всички ние, настоящи представители на Академията, ревностно и отговорно изпълняваме благородната си мисия – да изграждаме професионално подготвени кадри за Министерството на вътрешните работи, за администрациите в сферата на правозащитната дейност и сигурността, за гражданския сектор“. Днес Академията представлява съвременен образователен и обучителен център, заемащ достойно място сред висшите учебни заведения у нас и в чужбина. За успехите на Академията говори фактът, че години наред тя държи първенството във висшето образование в направление „Национална сигурност“, а в направленията „Архитектура, строителство и геодезия“ и „Администрация и управление“ си оспорва призовите места с най-изявените в тези области български университети. Ректорът отбеляза, че за тези постижения специални заслуги има политическото и професионалното ръководство на министерството, за което лично им благодари. А по повод началото на учебната година той пожела на всички ползвотворна работа, постоянство, всеотдайност, упоритост и удовлетвореност.

Министър Маринов също поздрави от трибуната присъстващите по случай 50-годишния юбилей – време, през което Академията се утвърди и изгради авторитет и доверие сред хората. „Ръководството на Министерството ще продължи да подкрепя Академията в нейното развитие“ – тези думи на министъра прозвучаха като признание към труда на преподавателите и ръководителите на университета, но и като поощрение към бъдещите служители в МВР – курсантите. Той изрази своята убеденост в техните възможности и мотивация и им пожела да трупат знания и опит, за да постигнат целите си и да станат наистина достойни служители.

Ректорът старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев връчи Почетния знак на Академията на МВР на заслужили политически и професионални дейци в знак на признателност и уважение за приноса им към институционалното изграждане и развитието на образователната и научно-изследователската дейност на Академията.

По повод 50-годишния юбилей на Академията бяха получени множество поздравителни адреси, за което изказваме благодарност към всички – Вашите думи и признание означават много за нас!

Празникът продължи с атрактивна културна програма, включваща изпълнения на курсанти и на представителния оркестър на Академията под диригентството на Александър Иванов.

Честит празник, уважаеми колеги и обучаеми!

 

Успешна учебна година и на добър час!

01 окт 2019

Посещение на немски служители с цел практика и обмяна на опит в ЦСПП - гр. Варна при АМВР и ОДМВР - гр. Варна за периода 16-30 септември 2019 г.

За времето от 16.09. до 30.09.2019 г. по силата на двустранно сътрудничество между Академия на МВР и Университета за приложни науки и обществени услуги, департамент „Полиция“ на провинция Бавария, ФРГ на посещение с цел практика и обмяна на опит в ЦСПП - гр. Варна  и ОДМВР - гр. Варна бяха младши полицейски инспектори Йоанас Акреман, Ян Бекер и Михаел Мон. Немските служители бяха запознати с дейността и структурата на ЦСПП - гр. Варна и на ОДМВР - гр. Варна. От 17.09.-29.09.2019 г. тримата стажанти проведоха практически стаж и участваха в дейността на Пето полицейско управление на ОДМВР - гр. Варна, обслужващо територията на КК „Златни пясъци“.
Немските служители изразиха задоволство от проведения практически стаж, приятелското отношение и от възможността да окажат съдействие при административното обслужване на немските туристи пребиваващи на територията на курортния комплекс.

30 сеп 2019

Пътен полицай 2019

Националният конкурс „Пътен полицай на годината“, превърнал се в традиция, посветена на безопасността на движението по пътищата, се провежда за 27-ми пореден път. В него участват представители на всички Областни дирекции на МВР в страната. Домакин тази година бе ОДМВР-Плевен. Регламентът предвижда състезания в различни направления от дейността на пътните полицаи - теоретичен изпит по специализирана полицейска подготовка, оказване на долекарска помощ на пострадали в пътнотранспортни произшествия, стрелба с пистолет, управление на полицейски автомобил и мотоциклет.
От 2012 година Академията на МВР участва в изготвянето на тестовете за теоретичния изпит по специализирана полицейска подготовка, както и в неговото провеждане. Тази година курсанти от Академията на МВР участваха в деня на превенцията, който се проведе в центъра на град Плевен.
Призът Пътен полицай за 2019 г. бе спечелен от Марин Кондов от ОДМВР-Добрич. След него в индивидуалната надпревара се подредиха Румен Евтимов от ОДМВР-Перник и Иван Иванов от ОДМВР-Ловеч. Наградите на победителите от теоретичния изпит бяха връчени от заместник-ректора на АМВР комисар доц. д-р Добромир Доков. 

29 сеп 2019

Работно посещение в АМВР на двама представители на Тунизийската полиция с цел обмяна на опит в областта на музейното дело

На 26.09.2019 г. в АМВР се проведе среща на представители на АМВР, Дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“ и Дирекция „Информация и архиви“-МВР с двама представители на тунизийската полиция. Г-н Набил Шафшар – висш комисар от полицията на Тунис и г-н Имед Манаи – генерален комисар от полицията на Тунис бяха на работна визита в България  в периода 25-27 септември 2019 г. с цел проучване на опита на МВР в областта на музейното дело. По време на срещата бе представена историята и развитието през годините на музейното дело в МВР и по-конкретно създаването на Музей на МВР и Музейна сбирка в Академия на МВР.

Тунизийските представители разгледаха с интерес експозициите от музейната сбирка в АМВР като изразиха готовност за бъдещо сътрудничество със страната ни в тази сфера. 

26 сеп 2019

Реализиране на мобилности на преподаватели от факултет ПБЗН по програма „ЕРАЗЪМ+“

В периода 16-20 септември 2019 г. петима служители от факултет ПБЗН при АМВР реализираха мобилност на служители с цел обучение по програма „ЕРАЗЪМ+“ във Факултета по безопасност на труда при Университета в гр. Ниш, Република Сърбия.
В процеса на реализиране на мобилностите беше проведена среща на представителите на факултет ПБЗН със заместник-ректора на Университета в град Ниш и с ръководството на факултета по безопасност на труда. Освен за провеждане на дискусии относно бъдещи съвместни проекти, проведените срещи осигуриха възможност представителите на факултет ПБЗН да се запознаят с обучението на специалисти с висше образование в сферата на пожарната безопасност, защитата на населението, безопасността на труда и опазването на околната среда в Република Сърбия. Специално внимание бе обърнато на запознаването на служителите от факултет ПБЗН с възможностите на лабораторното оборудване на факултета по безопасност на труда и обмяната на опит между преподавателите.
В рамките на командировката беше извършен съвместен научен експеримент, свързан с дисертационното изследване на един от участниците и беше постигнато споразумение за неговото продължаване в началото на новата академична година.

20 сеп 2019