МВР

Академия на МВР

 

Календар

Национално пълномащабно учение „Защита 2019 г.“

         На 19 и 20 ноември 2019 г. курсанти и преподаватели от факултет ПБЗН имаха възможност да наблюдават действията на държавните институции по време на провелото се Национално пълномащабно учение „ЗАЩИТА 2019“. Основните цели на занятието са да се провери готовността на Единната спасителна система за реагиране при възникване на авария в АЕЦ „Козлодуй“ и да се оцени актуалността на Част трета от Националния план за защита при бедствия – Външен авариен план на АЕЦ „Козлодуй“.
         Според сценария на учението, на 19 ноември, около 9 часа в Националния оперативен център на ГДПБЗН - МВР е получено съобщение от АЕЦ „Козлодуй“ за възникнала технологична авария - паднал е транспортен контейнер с отработено ядрено гориво от 30 метра височина, късат се шест от шпилките на капака и се получава отвор между деформирания капак на контейнера и корпуса му. В резултат на удара е повредена и външната врата на транспортния коридор, в който е паднал контейнерът. Започва изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда. Аварията е класифицирана като обща. Следва поредица от събития, които допълнително усложняват обстановката.
         През първия ден занятието се проведе в сградата на ГДПБЗН, където се събра Националният щаб (НЩ), ръководен лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов . Работата на НЩ бе подпомогната от междуведомствената експертна група и от междуведомствена информационна група, отговаряща за извършване на информационната дейност.
         По време на втория ден бяха проиграни различни ситуации на територията на областите Враца, Монтана и Плевен. Демонстрирани бяха действия по провеждане на йодна профилактика, укриване и евакуация на населението, херметизиране на сгради и гасене на пожар, възникнал в открита разпределителна уредба на територията на АЕЦ „Козлодуй“.
         Като резултат от „ЗАЩИТА 2019“ се очаква да бъде изготвен анализ, който да бъде предоставен на всички участници в учението, а резултатите и изводите от него да послужат при следващото актуализиране на Част трета от Националния план за защита при бедствия – Външен авариен план на АЕЦ „Козлодуй“.

20 ное 2019

Хора за хората. България и Швейцария

Дай на човека риба и

ще го нахраниш за един ден.

Научи го как да лови риба и

ще го нахраниш за цял живот.

Лао Дзъ

           С усещане за общи цели, за работа със сърце и мисъл, докосване до творческата енергия на много и различни хора от Швейцария и България, успели да открият онези „невидими“ ниши на обществото ни, нуждаещи се от протегната ръка, беше изпълнена днес залата за конференции в хотел „Хилтън“ - София.
         Събитието отбеляза завършването на редица проекти в страната ни, финансирани от швейцарската държава. Съзидателен дух, вълнение от изминат дълъг път, който води след себе си продължение, промяна на съдбите на хора и ново качество на живот – това е Резултатът.
         Финансираните проекти са в областите: Опазване на околната среда, Подобряване на социалната среда, Полиция, Трафик на хора, Интегрирани услуги, Социално включване, За Балкана и хората, Домино – Дуално образование.
         Специални гости бяха: Н. Пр. Мюриел Берсе Коен – посланик на Швейцария в България, Вицепремиерът Томислав Дончев, които изразиха задоволство от плодотворното сътрудничество между двете държави.
         В един от проектите – Полиция, успешно участва и Академията на МВР, в резултат на което са изградените тренировъчен полигон и лаборатория за обучение по криминалистика. 

14 ное 2019

Академията на МВР бе домакин на опознавателно посещение от ръководни служители на жандармерийски структури

На 29.10.19 г.  Академията на МВР бе домакин на опознавателно посещение от  ръководни служители на жандармерийски структури от 11 страни от цял свят.

Делегатите имаха възможността да наблюдават церемонията по връчване на дипломите на Випуск 2019, като това бе част от  програмата им. Тя включваше презентация, посещение на кабинета по криминалистика и полигона за практически занятия.

Презентацията на тема: „Структура, задачи и дейност на АМВР“ беше представена от доц. д-р Милорад Йорданов. Тя се проведе в ректорския кабинет на академията. Презентацията започна с историята на създаване и развитие на академията. Бяха представени нейните центрове в различните градове и материално -техническата база. Разгледаха се и формите на обучение и различните начини за кандидатстване.  Нямаше как и да не се упомене и за структурите и йерархията в Министерството на вътрешните работи, както и международните дейности, които се осъществяват.

По време на представянето делегатите имаха възможността да обяснят служебните дейности и правомощия в държавите им и да задават въпроси по темата.

Следващата част от програмата бе посещение на изцяло реновирания кабинет по криминалистика. Той е обновен по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Там се видяха различни техники, използвани от българските криминалисти - например куфари за снемане на отпечатаци и стъпки, работни маси за получаване на информация и много други. Представи се нагледно разликата между фалшиви и истинки български лични карти и паспорти.

Последната точка от програмата бе Полигонът за тактически занятия, изграден по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Делегатите се докоснаха до начина на осъществяване на практическите занятия по специалните полицейски дисциплини (опазване на обществения ред, контрол на пътното движение, оперативно-тактическа подготовка и др.), спазвайки правата на човека. Гостите видяха и как се изпълнява наряд от първи курс в академията.  

Посещението завърши с благодарствено слово от заместник-ректора на АМВР комисар доц. д-р Добромир Доков. В знак на благодарност делегатите подариха емблемата на своето висше учебно заведение и споделиха, че ще се радват  да работят заедно за в бъдеще.

Автор:
Курсант Величка Воденичарова, АМВР Media

30 окт 2019

Тържествена церемония по връчване на дипломите на курсантите от Випуск 2019 на Академията на МВР

Днес - 29.10.2019 г., в Академията на МВР се проведе тържествена церемония по случай дипломирането на курсантите от Випуск 2019.
По инициатива на випускниците, преди тържеството те положиха венци на Паметника на загиналите служители на МВР и посадиха дърво като символ за успешното завършване на обучението им.
По традиция церемонията започна с издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България.
Гости на церемонията бяха заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко Бернер, заместник главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-директорът на СДВР Антон Златанов, зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Н. Хаджиев, зам.-директорът на ГДГП ст. комисар Ст. Иванов, зам.-директорът на ГДПБЗН ст. комисар А. Игнатов, директори на специализирана и обща администрация, родители и близки на випускниците.
На церемонията бяха поканени и гости от 11 държави, които са в академията по повод 5-дневен международен курс на обучение за участие в мироопазващи мисии.
Тържествен водосвет за здраве извърши отец Лазар от Горубляне и пожела на випускниците от името на Патриарха на Българската православна църква успешно и достойно бъдеще в професионалната им реализация.
Ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев произнесе слово, в което изрази надеждата си, че курсантите са получили не само необходимите знания, умения и способности да се справят успешно с предстоящите им задачи, но и вярата, че напускайки Академията на МВР, са възпитани в духа на онези нравствени ценности, които ще им помогнат да изпълняват отговорно и достойно дълга си към родината и обществото. Ректорът им пожела да останат добри хора, да съхранят наученото и да запазят не само своето достойнство, но и достойнството на Министерството на вътрешните работи.
Първенецът на випуска, с общ успех Отличен 6,00 - Валентин Чулевски, пожела на завършващите си колеги винаги да си спомнят за това, което ги е накарало да се отдадат в служба на обществото, с радост, чест и отговорност да се наричат служители на МВР и изказа заслужено уважение и благодарности от всички випускници към преподавателите на академията.
Заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко Бернер поздрави випускниците за успешното дипломиране и ги приветства с „Добре дошли“ в редовете на действащите полицаи и пожарникари. Убеден в личните и професионалните им качества, той им пожела да прилагат и доразвиват наученото, за да отговарят успешно на предизвикателствата и рисковете, да съблюдават закона и да бъдат в защита на гражданите, да пазят честта и престижа на професията, с достойнство да заемат поста на полицая и пожарникаря.
Церемонията продължи с прочитане на заповеди за награждаване на курсанти, откроили се с отличен успех и безукорно поведение.
Официалните гости връчиха дипломите на завършващите и церемонията завърши с полагане на клетва от випускниците според Етичния кодекс за поведение на държавните служители в Министерството на вътрешните работи.

29 окт 2019

Стажанти от ГД „Гранична полиция“ положиха клетва в ЦСПП - Пазарджик

На 04.10.2019 г. в ЦСПП – Пазарджик 59 стажанти от Главна дирекция „Гранична полиция“ положиха тържествена клетва за спазване на Конституцията и законите на страната и за лоялност към държавните институции съгласно Закона на МВР.

На събитието присъстваха: министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов;

заместник областният управител на област Пазарджик г-н Йордан Кожухаров;

началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи г-н Михаил Златанов;

ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р. Неделчо Стойчев;

старши комисар Бисер Костадинов – заместник-директор на ГДГП;

комисар Тодор Зимбилев – директор на РДГП - Аерогари;

комисар Стоян Мандаджиев – директор на РДГП - Смолян;

комисар Красимир Иванов – директор на ЦСПП - Казанлък;

комисар Ангел Дудов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ - Пазарджик;

комисар Светослав Телбизов – заместник-директор на ОДМВР - Пазарджик;

Водосвет за здраве на всички присъстващи отслужи епископ Яков – втори викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, заедно със свещеници от епархията.
Думата за поздравително слово към бъдещите служители на МВР бе дадена на министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов.
Отличниците бяха наградени от ректора на Академията на МВР старши комисар д-р Неделчо Стойчев и директора на Центъра за специализация и професионална подготовка  – Пазарджик  комисар Стоян Зайков.

04 окт 2019

Календар

Национално пълномащабно учение „Защита 2019 г.“

         На 19 и 20 ноември 2019 г. курсанти и преподаватели от факултет ПБЗН имаха възможност да наблюдават действията на държавните институции по време на провелото се Национално пълномащабно учение „ЗАЩИТА 2019“. Основните цели на занятието са да се провери готовността на Единната спасителна система за реагиране при възникване на авария в АЕЦ „Козлодуй“ и да се оцени актуалността на Част трета от Националния план за защита при бедствия – Външен авариен план на АЕЦ „Козлодуй“.
         Според сценария на учението, на 19 ноември, около 9 часа в Националния оперативен център на ГДПБЗН - МВР е получено съобщение от АЕЦ „Козлодуй“ за възникнала технологична авария - паднал е транспортен контейнер с отработено ядрено гориво от 30 метра височина, късат се шест от шпилките на капака и се получава отвор между деформирания капак на контейнера и корпуса му. В резултат на удара е повредена и външната врата на транспортния коридор, в който е паднал контейнерът. Започва изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда. Аварията е класифицирана като обща. Следва поредица от събития, които допълнително усложняват обстановката.
         През първия ден занятието се проведе в сградата на ГДПБЗН, където се събра Националният щаб (НЩ), ръководен лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов . Работата на НЩ бе подпомогната от междуведомствената експертна група и от междуведомствена информационна група, отговаряща за извършване на информационната дейност.
         По време на втория ден бяха проиграни различни ситуации на територията на областите Враца, Монтана и Плевен. Демонстрирани бяха действия по провеждане на йодна профилактика, укриване и евакуация на населението, херметизиране на сгради и гасене на пожар, възникнал в открита разпределителна уредба на територията на АЕЦ „Козлодуй“.
         Като резултат от „ЗАЩИТА 2019“ се очаква да бъде изготвен анализ, който да бъде предоставен на всички участници в учението, а резултатите и изводите от него да послужат при следващото актуализиране на Част трета от Националния план за защита при бедствия – Външен авариен план на АЕЦ „Козлодуй“.

20 ное 2019

Хора за хората. България и Швейцария

Дай на човека риба и

ще го нахраниш за един ден.

Научи го как да лови риба и

ще го нахраниш за цял живот.

Лао Дзъ

           С усещане за общи цели, за работа със сърце и мисъл, докосване до творческата енергия на много и различни хора от Швейцария и България, успели да открият онези „невидими“ ниши на обществото ни, нуждаещи се от протегната ръка, беше изпълнена днес залата за конференции в хотел „Хилтън“ - София.
         Събитието отбеляза завършването на редица проекти в страната ни, финансирани от швейцарската държава. Съзидателен дух, вълнение от изминат дълъг път, който води след себе си продължение, промяна на съдбите на хора и ново качество на живот – това е Резултатът.
         Финансираните проекти са в областите: Опазване на околната среда, Подобряване на социалната среда, Полиция, Трафик на хора, Интегрирани услуги, Социално включване, За Балкана и хората, Домино – Дуално образование.
         Специални гости бяха: Н. Пр. Мюриел Берсе Коен – посланик на Швейцария в България, Вицепремиерът Томислав Дончев, които изразиха задоволство от плодотворното сътрудничество между двете държави.
         В един от проектите – Полиция, успешно участва и Академията на МВР, в резултат на което са изградените тренировъчен полигон и лаборатория за обучение по криминалистика. 

14 ное 2019

Академията на МВР бе домакин на опознавателно посещение от ръководни служители на жандармерийски структури

На 29.10.19 г.  Академията на МВР бе домакин на опознавателно посещение от  ръководни служители на жандармерийски структури от 11 страни от цял свят.

Делегатите имаха възможността да наблюдават церемонията по връчване на дипломите на Випуск 2019, като това бе част от  програмата им. Тя включваше презентация, посещение на кабинета по криминалистика и полигона за практически занятия.

Презентацията на тема: „Структура, задачи и дейност на АМВР“ беше представена от доц. д-р Милорад Йорданов. Тя се проведе в ректорския кабинет на академията. Презентацията започна с историята на създаване и развитие на академията. Бяха представени нейните центрове в различните градове и материално -техническата база. Разгледаха се и формите на обучение и различните начини за кандидатстване.  Нямаше как и да не се упомене и за структурите и йерархията в Министерството на вътрешните работи, както и международните дейности, които се осъществяват.

По време на представянето делегатите имаха възможността да обяснят служебните дейности и правомощия в държавите им и да задават въпроси по темата.

Следващата част от програмата бе посещение на изцяло реновирания кабинет по криминалистика. Той е обновен по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Там се видяха различни техники, използвани от българските криминалисти - например куфари за снемане на отпечатаци и стъпки, работни маси за получаване на информация и много други. Представи се нагледно разликата между фалшиви и истинки български лични карти и паспорти.

Последната точка от програмата бе Полигонът за тактически занятия, изграден по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Делегатите се докоснаха до начина на осъществяване на практическите занятия по специалните полицейски дисциплини (опазване на обществения ред, контрол на пътното движение, оперативно-тактическа подготовка и др.), спазвайки правата на човека. Гостите видяха и как се изпълнява наряд от първи курс в академията.  

Посещението завърши с благодарствено слово от заместник-ректора на АМВР комисар доц. д-р Добромир Доков. В знак на благодарност делегатите подариха емблемата на своето висше учебно заведение и споделиха, че ще се радват  да работят заедно за в бъдеще.

Автор:
Курсант Величка Воденичарова, АМВР Media

30 окт 2019

Тържествена церемония по връчване на дипломите на курсантите от Випуск 2019 на Академията на МВР

Днес - 29.10.2019 г., в Академията на МВР се проведе тържествена церемония по случай дипломирането на курсантите от Випуск 2019.
По инициатива на випускниците, преди тържеството те положиха венци на Паметника на загиналите служители на МВР и посадиха дърво като символ за успешното завършване на обучението им.
По традиция церемонията започна с издигане на националния флаг под звуците на химна на Република България.
Гости на церемонията бяха заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко Бернер, заместник главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-директорът на СДВР Антон Златанов, зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Н. Хаджиев, зам.-директорът на ГДГП ст. комисар Ст. Иванов, зам.-директорът на ГДПБЗН ст. комисар А. Игнатов, директори на специализирана и обща администрация, родители и близки на випускниците.
На церемонията бяха поканени и гости от 11 държави, които са в академията по повод 5-дневен международен курс на обучение за участие в мироопазващи мисии.
Тържествен водосвет за здраве извърши отец Лазар от Горубляне и пожела на випускниците от името на Патриарха на Българската православна църква успешно и достойно бъдеще в професионалната им реализация.
Ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев произнесе слово, в което изрази надеждата си, че курсантите са получили не само необходимите знания, умения и способности да се справят успешно с предстоящите им задачи, но и вярата, че напускайки Академията на МВР, са възпитани в духа на онези нравствени ценности, които ще им помогнат да изпълняват отговорно и достойно дълга си към родината и обществото. Ректорът им пожела да останат добри хора, да съхранят наученото и да запазят не само своето достойнство, но и достойнството на Министерството на вътрешните работи.
Първенецът на випуска, с общ успех Отличен 6,00 - Валентин Чулевски, пожела на завършващите си колеги винаги да си спомнят за това, което ги е накарало да се отдадат в служба на обществото, с радост, чест и отговорност да се наричат служители на МВР и изказа заслужено уважение и благодарности от всички випускници към преподавателите на академията.
Заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко Бернер поздрави випускниците за успешното дипломиране и ги приветства с „Добре дошли“ в редовете на действащите полицаи и пожарникари. Убеден в личните и професионалните им качества, той им пожела да прилагат и доразвиват наученото, за да отговарят успешно на предизвикателствата и рисковете, да съблюдават закона и да бъдат в защита на гражданите, да пазят честта и престижа на професията, с достойнство да заемат поста на полицая и пожарникаря.
Церемонията продължи с прочитане на заповеди за награждаване на курсанти, откроили се с отличен успех и безукорно поведение.
Официалните гости връчиха дипломите на завършващите и церемонията завърши с полагане на клетва от випускниците според Етичния кодекс за поведение на държавните служители в Министерството на вътрешните работи.

29 окт 2019

Стажанти от ГД „Гранична полиция“ положиха клетва в ЦСПП - Пазарджик

На 04.10.2019 г. в ЦСПП – Пазарджик 59 стажанти от Главна дирекция „Гранична полиция“ положиха тържествена клетва за спазване на Конституцията и законите на страната и за лоялност към държавните институции съгласно Закона на МВР.

На събитието присъстваха: министърът на вътрешните работи г-н Младен Маринов;

заместник областният управител на област Пазарджик г-н Йордан Кожухаров;

началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи г-н Михаил Златанов;

ректорът на Академията на МВР старши комисар доц. д-р. Неделчо Стойчев;

старши комисар Бисер Костадинов – заместник-директор на ГДГП;

комисар Тодор Зимбилев – директор на РДГП - Аерогари;

комисар Стоян Мандаджиев – директор на РДГП - Смолян;

комисар Красимир Иванов – директор на ЦСПП - Казанлък;

комисар Ангел Дудов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност“ - Пазарджик;

комисар Светослав Телбизов – заместник-директор на ОДМВР - Пазарджик;

Водосвет за здраве на всички присъстващи отслужи епископ Яков – втори викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, заедно със свещеници от епархията.
Думата за поздравително слово към бъдещите служители на МВР бе дадена на министъра на вътрешните работи г-н Младен Маринов.
Отличниците бяха наградени от ректора на Академията на МВР старши комисар д-р Неделчо Стойчев и директора на Центъра за специализация и професионална подготовка  – Пазарджик  комисар Стоян Зайков.

04 окт 2019