МВР

Академия на МВР

 

Култура и спорт

Осми републикански турнир по стрелба с пистолет за служители на МВР „Кракра“

На 18.10.2019 г. отборът на Академията на МВР взе участие в традиционния Осми републикански турнир по стрелба с пистолет за служители на МВР  „Кракра“ в град Перник. Организатори на спортната проява са ОДМВР - Перник и Центърът за бойна подготовка и спорт при Академията на МВР.

На откриването присъстваха Генералният секретар на ,,Спортна асоциация- МВР’’ Чавдар Атанасов , областният управител на Пернишка област г-ж Ирена Соколова, изпълняващият длъжността председател на Общински съвет Перник Милан Миланов , заместник-кметът на Община Перник Йордан Павлов, Камелия Ненкова - съдия в Районен съд - Перник и директорът на Териториална агенция ,,Национална сигурност’’ - Перник Красимир Костадинов. Старт на съревнованието даде директорът на Областна дирекция на МВР в Перник старши комисар Димитър Попов.

И тази година участваха отбори от различни структурни подразделения на МВР, като общият им брои беше 84 участници, разделени в 14 отбора /мъже/, 11 отбора /жени/ и 20 индивидуални състезатели. Отборът на АМВР завоюва челни позиции в различните класирания. Отборът на жените зае първо място, отборът на мъжете зае петата позиция. В комплексното класиране отборът на АМВР се класира на второ място, а в индивидуалното класиране при жените Бетина Анатолиева стана трета.

Ръководители и треньори на отбора са старши преподавател Людмила Кехайова и старши преподавател Петко Петров от катедра СПТ на факултет „Полиция“ при АМВР.

Ежегодният републикански турнир е наименуван на българския велможа и военачалник Кракра, живял през втората половина на X и началото на  XI век. По време на войните на Самуил с Византия Кракра отбранява Пернишката крепост и нанася две поражения на византийския император Василий II Българоубиец, който се мъчи да я превземе.

18 окт 2019

Трети Световни полицейски игри 2019

От 19 до 26 септември 2019 г. в Милано, Италия се проведоха третите Световни полицейски игри. В игрите участваха повече от 600 състезатели от 32 държави, които се съревноваваха в 7 спортни дисциплини. България се нареди на 6-то място в генералното класиране с 5 медала (3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов). Всички отличия бяха завоювани от курсанти в АМВР. Любомир Борисов от 3 курс ППООР е с две титли в плуването – 50 и 100 м бътерфлай. Борис Георгиев от 4 курс ППООР е шампион по джудо в кат. -100 кг. Габриела Гигова от 4 курс ПАБ на ф-т ПБЗН е със сребърен медал в кат. +78 кг джудо и с бронзов в кат. +70 кг джу-джицу „не уадза“. След изиграни 4 срещи и загуба в репешажа за бронзов медал, шампионът по джудо от миналото издание на игрите в Абу Даби, ОАЕ (2017 г.) – Радослав Марков, ст. преп. по ЛЗФП в АМВР остана на 5-то място.

26 сеп 2019

Национален преглед по полицейска лична защита и Републиканско първенство по карате за служители на МВР 2019

От 11 до 13.09.2019 г. в спортна зала „Юнашки салон“, гр. Варна, се проведе Национален преглед по полицейска лична защита и Републиканско първенство по карате за служители на МВР. В състезанието с поименни покани участие взеха най-добрите 55 състезатели от 23 служби в цялата страна. Това са победителите от проведените през годината шест Зонални първенства. В тази изключително оспорвана надпревара състезателите от АМВР се представиха отлично като завоюваха 5 медала (3 златни, 1 сребърен, 1 бронзов) и второ място в крайното комплексно класиране.

В първенството по карате при мъжете курсант Мартин Младжов от 1 курс ПАБ на ф-т ПБЗН е републикански шампион в дисциплината „кумите“, кат. -84 кг и с бронзов медал в дисциплината „ката“. Курсант Георги Брайков от 3 курс ГП е Републикански шампион в дисциплината „кумите“, кат. -75 кг. Отборът в състав: Мартин Младжов, Георги Брайков и Радослав Марков завоюва шампионска титла в отборната надпревара. Класиране в дисциплината „кумите – отборно“ : І място – АМВР, ІІ място – ОДМВР  Пловдив, ІІІ място – ОДМВР Русе. При жените Габриела Димитрова от 3 курс ППООР стана републиканска шампионка в дисциплината „кумите“ ,кат. „оупън“ и спечели сребърен медал в дисциплината „ката“.
Отборът по „Полицейска лична защита“ в състав: Христо Стоянов и Димитър Димитров от 3 курс на ф-т „Полиция“ отстъпи в репешажа за трето място на рутинирания отбор на ОДМВР-Пловдив и остана на пето място. Съдия в първенството и ръководител на отбора беше Марио Илиев – ст. преподавател по ЛЗФП в АМВР. Класирането в дисциплината ПЛЗ е следното: І място – ОДМВР Русе 1, ІІ място – ОДМВР Русе 2, ІІІ място – ОДМВР Пловдив и ОДМВР Кърджали.
В крайното комплексно класиране за 2019 година на първо място е ОДМВР – Русе със 121 т., АМВР е на второ със 110 т., а на трето е ОДМВР – Пловдив със 74 т.
На 12.09.2019 г. се проведе изпит за придобиване на технически степени (кю-дан). В него перфектно се представи Радослав Марков – ст. преподавател по ЛЗФП в АМВР, като пред петчленна комисия с председател шихан Тони Петров – VІІ дан, успешно защити І дан (черен пояс) и по ПЛЗ. Честито!

13 сеп 2019

Среща на преподаватели и курсанти от АМВР с Лукаш Крпалек

На 11.09.2019 г. в спортен комплекс „Простор“, гр. Варна се проведе среща с Лукаш Крпалек (Lukáš Krpálek) – Олимпийски от Рио де Жанейро 2016, двукратен Световен (2014, 2019), трикратен Европейски (2013, 2014, 2018) шампион по джудо. Срещата беше по инициатива на ст. треньора на джудо клуб „Десант“ Ивайло Попов. В нея специално бяха поканени представителите на АМВР: Радослав Марков и Марио Илиев – ст. преподаватели по ЛЗФП, Габриела Димитрова, Христо Стоянов и Димитър Димитров – курсанти от 3 курс ППООР на ф-т „Полиция“.
Със своите 198 см ръст и 115 кг тегло, чехът е истинска „бойна машина“. Той демонстрира виртуозна техника и обясни някои тактически прийоми пред многобройната публика. Накрая отговори на въпроси от състезатели, даде интервю пред журналисти, направи си снимки с децата, трениращи в клуба и показа златния си олимпийски медал. Проявата беше заснета и излъчена по ТВ „Черно море“.

11 сеп 2019

Курсант от АМВР с бронзов медал от Световно първенство по карате

От 22 до 27.08.2019 г. в гр. Каноя, префектура Кагошима, Япония се проведе Световно първенство по карате на традиционния японски стил JYOSHINMON-SHORINRYU. Този престижен форум се провежда веднъж на 10 години, а тази година се навършват 50 години от създаването на стила. За трети поред път след 1999 и 2009, сега през 2019 година българският отбор по „Кумите“ завоюва бронзови медали. Българите стигнаха до полуфинал, но бяха победени от националния отбор на Япония след доста спорни съдийски отсъждания.Те бяха наградени лично от дъщерята на създателя на стила Соке Хошу Икеда.
Българския отбор бе представен от сенсей Димитър Димитров – отговорник на стила за България, треньорът Ангел Стефанов и състезателите: Веселин Димитров, Велизар Колешански и Симеон Стойчев – курсант от 3 курс ППООР на ф-т „Полиция“, АМВР.

27 авг 2019