МВР

ОД Велико Търново

 

Новини

Призив

 

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ,

През 2020 г. и 2021 г. се очаква личните документи на много граждани да изтекат и да се наложи подновяването им.
До края 2020 г. в област Велико Търново предстои подмяната на приблизително 14 317 лични карти, 7 468 паспорта и на 9 509 свидетелства за управление на моторни превозни средства. Това означава, че пред гишета БДС е възможно образуване на опашки от граждани.
В тази връзка жителите на област Велико Търново могат да подменят документите си за самоличност и преди изтичане срока им на валидност. Към момента няма опашки и гражданите, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 г., могат да посетят звената БДС сега. Така ще се постигне по-равномерно натоварване на служителите, няма да има напрежение при административното обслужване, ще се избегне струпване на много хора пред гишетата и ще се съкрати времето за извършване на административната услуга.
Жителите на област Велико Търново могат да подадат заявление за издаване на лична карта, паспорт, подмяна на СУМПС и дубликат на СУМПС, преди изтичане на срока им на валидност във всички звена БДС при РУ на МВР на територията на област Велико Търново.
Заявления за издаване на документи за самоличност могат да бъдат подадени и чрез електронните административни услуги „Издаване на лични карти на български граждани“ и „Издаване на паспорти на български граждани“.
ОДМВР – Велико Търново може да осъществи прием на заявления за издаване на български лични документи (лична карта и/или паспорт) по постъпили искания за организиран прием на заявления от държавни институции, общински администрации, кметства и др.

Благодарим Ви за разбирането!

 

04 юни 2020

Задържан е мъж от Г. Оряховица, участвал в телефонна измама

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на Районна прокуратура - Стара Загора

При съвместни действия на служители от ГДНП, ОДМВР- В. Търново и Стара Загора, на 17 септември, на вход на гр. Велико Търново е задържан 47-годишен от гр. Горна Оряховица. Според първоначалните данни той е участвал в извършена същия ден телефонна измама в гр. Стара Загора спрямо млада жена. От нея са взети над 2000 лева, 200 евро, 300 щатски долара и златни накити. Измамата е извършена под предлог "съдействие на полицията за задържане на измамници". След незабавна намеса на служителите била установена самоличността на мъжа, а в хода на предприетите действия криминалистите го засекли на вход на старопрестолния град. При задържането му от него са иззети инкриминираните ценности и пари. Установено е, че мъжът е участвал като куриер в престъпната схема, изяснена е и съпричастността му към друга телефонна измама, извършена на 15 септември.
По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.
2427226bae6806490a96a83f031f23634b 2343817f5b20f6480ca9e6c08d04590b44

18 сеп 2020

Деца от великотърновското с. Балван участваха в инициативата „Дни на безопасността на пътя“

Дейностите са част от кампанията на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL

Отличното сътрудничество между полиция, местна власт и неправителствения сектор в община Велико Търново  е впечатляващо и то дава изключително добри резултати. С всяко следващо посещение с радост забелязвам, че с любов и мъдрост надграждате все повече и повече, обърна се към участниците и гостите началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов при поредното си посещение на площадките по пътна и пожарна безопасност във великотърновското село Балван днес.  Той наблюдава практическите занятия с възпитаници на Центъра за работа с деца в с. Балван на площадките за пътна, пожарна безопасност и за оцеляване сред природата. За първи път децата проведоха занятия и на новата площадка за превенция при наводнения. Те показаха познания за това в какво състояние трябва да се поддържат реките и водоемите, а също и как трябва да се действа при евентуални наводнения, за да се предпазят близките населени места и жителите им.
Гости на днешното събитие бяха представители на ГД „Национална полиция“, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, областният управител, директорите на ОДМВР – Велико Търново и РД „ПБЗН“ – Велико Търново, началникът на Областно пътно управление, представители на общината,  кметове, деца и граждани. 
Инициативата е част от кампанията на Европейската мрежа на службите на пътна полиция  ROADPOL „Дни на безопасността на пътя“. Тя се провежда в периода 16-22 септември под мотото „Остани жив! Пази живота!“.
В рамките на кампанията във всички районни управления към ОДМВР – Велико Търново са предвидени беседи с ученици на тема пътна безопасност. Планирани са и поредица от специализирани полицейски операции за осигуряване на активно присъствие на пътя, с цел недопускане на пътни инциденти на територията на областта. 
DSC_0003 DSC_0093 DSC_0087 DSC_0073 DSC_0032 DSC_0069 DSC_0068 DSC_0060

17 сеп 2020

Резултати от специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, проведена на територията на РУ – Свищов

Акцията е реализирана под ръководството на прокуратурата

Привлечени, като обвиняеми са 5 лица, образувано е едно бързо производство за притежание на наркотични вещества. Заведени са 10 преписки, от тях 4 за държане на акцизни стоки без бандерол, 1 за грабеж, 2 за кражби и 3 за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, извършителите на всички деяния са установени.
Задържани са 3 лица, едно от които е с влязла в сила присъда и е предадено на съответните служители за вземане на отношение.
Проверени са 23 автомобила и 43 граждани. Съставени са 8 акта, от тях 4 по Закона за движение по пътищата, 3 по Закона за българските лични документи и 1 по Закона за гражданската регистрация. Наложени са 24 глоби по фиш. Връчени са 100 електронни фиша. 
В операцията участваха служители на РУ – Свищов и сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В.  Търново.

17 сеп 2020

Мерки за осигуряване на безопасността на учащите през новата учебна година

Дни преди началото на новата учебна година бе проведена традиционната работна среща с началник РУ по образование, на която са набелязани конкретни дейности, свързани с откриването на учебната година и за недопускане на нарушения на обществения ред. Проведени са работни срещи и с директорите на училища и детски заведения в областта, на които са обсъдени начините на охрана, пропускателния режим, начините за недопускане на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Актуализирани са начините за бърза връзка между училищните ръководства и охранителните фирми и РУ. 
Извършени са охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини. Проведени са работни срещи с представители на частни охранителни фирми, които извършват охрана и пропускателен режим в детските градини и учебните заведения.
Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите. 
Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.
Полицейските служители, подпомагащи пътното движение ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.  
Продължават съвместните графици за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.
На първи септември стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. По повод на тази кампания седмицата 16 - 22 септември е определена за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“, като 16 септември е обявен за „Ден на превенцията“ и ще се проведе под надслов „Остани жив! Пази живота!“ в контекса на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. В тази връзка служители на сектор „Пътна полиция“, съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост и областна управа в районите на всички учебни заведения ще се извърши оглед на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради, обезопасеността на входовете им.
През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.
И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

Статистика: От началото на годината до 31 август 2020 г. на територията на област В. Търново са регистрирани общо 135 тежки пътно-транспортни произшествия, с 7 убити и 174 ранени граждани. За същия период на миналата година произшествията са били 138, с 13 убити и 208 ранени граждани. Статистиката сочи намаляване на пътните инциденти с 3, намаляване и на загиналите и ранени граждани, съответно с 6 и 34.
От началото на годината до 31.08.20 г. в тежки пътни инциденти, настъпили на територията на ОДМВР В. Търново са пострадали 23 деца в различните видове възрастови групи.За същия период на 2019 г. те са 25. Загинали и за двата периода няма. Като пешеходци са пострадали 5 деца, като водачи – 4, а като пътници – 14. Най-висок е пътният травматизъм във възрастовата група от 15 до 18 години. През последните години се наблюдава устойчива тенденция към намаляване на пътния травматизъм сред подрастващите на територията на област В. Търново.

Препоръки:
ЗА учениЦИ

научи се да се пазиш сам!

ДО УЧИЛИЩЕ ПЕША

 • Избери с родителите си най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 • Припомни си правилата за пешеходци.
 • Винаги:
 • пресичай на зелено;
 • се движи по тротоара;
 • използвай подлезите и надлезите за пешеходци;
 • върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.
 • Бъди видим! Убеди се, че шофьорите са те видели!
 • Използвай светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи, закрепени за облеклото или раницата.
 • Дори да закъсняваш за училище, спазвай правилата за движение, за да не станеш жертва на катастрофа.
 • На опасно или натоварено кръстовище пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 • JС родителите си набележи към кого може и трябва да се обърнеш за помощ. Запамети номера му в телефона си.
 • до училище с велосипед
 • Заедно с родителите си провери изправността на колелото.
 • Изберете заедно най-безопасния маршрут до училище.
 • Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите.

ПОМНИ, че:

 • велосипедът е пътно превозно средство, а
 • велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
 • до 12-годишна възраст велосипедистът трябва да се движи по троатара, а на платното за движение може да управлява колело само с придружител, навършил 16 години;
 • навършилият 12 години велосипедист трябва да се движи възможно най-вдясно на платното за движение;
 • велосипедистът трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.
 • Винаги носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 • Дори да закъсняваш, не преминавай на червено на светофара, защото лесно може да причиниш катастрофа и да пострадаш в нея.
 • Помни, че при катастрофа трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

ЗА родителИ

ПОМНИ!

децата не са възрастни.

Безопасността на твоето дете е най-важна.

Детето е уязвимо, когато е само на пътя.

АКО ИМАШ първокласник

 • Преди началото на учебната година уточнете заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 • Заедно преминете няколко пъти по маршрута.
 • Завършете прехода с тест дали пътят е запомнен.
 • В началото и в края на учебния ден се погрижи лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратиш и посрещнеш дето си до/от училищния вход.
 • Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пътя.
 • Винаги бъди за пример! Не прави компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
 • При възможност купи светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи и ги закрепи за облеклото или ученическата раница на детето.
 • JПредварително се разберете към кого може и трябва да се обърне за помощ детето, ако не си наблизо. Запаметете в телефона му номерàта на хората, на които може да се довери.
 • Ако возиш детето до училище
 • Провери изправността на използваната обезопасителна система за деца.
 • Използвай обезопасителната система за деца дори училището да е близо и да мислиш, че няма нужда от това. Инцидентите се случват за миг, който може да коства живота или здравето на собственото ти дете.
 • Докато пътувате, обсъждайте поведението на останалите участници в движението.
 • Бъди за пример! Не прави компромиси, нарушавайки правилата на пътя.
 • Ако детето ходи самò до училище
 • Припомнете си заедно най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 • Припомнете си заедно правилата за движение на пешеходците:
 • Настоявай на светофара детето винаги да пресича на зелено.
 • Насърчавай го винаги да се движи по тротоара и да използва подлезите и надлезите за пешеходци.
 • Обърни внимание на детето, че при движение по банкета пешеходецът трябва да е отляво, срещу автомобилното движение.
 • Настоявай убедително, че дори да закъснява за училище, детето трябва да спазва правилата на пътя, за да не попадне в катастрофа.
 • Препоръчай на детето на натоварено кръстовище да пресича с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 • Актуализирай списъка на хората, към които може и трябва детето да се обърне за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Предложи му да запамети в телефона си номерàта на хората, на които може да се довери.

Ако детето СЕ ДВИЖИ ДО училище с велосипед

зАЕДНО

 • Проверете техническата изправност на колелото.
 • Изберете най-безопасния маршрут до училище.
 • Преговорете основните правила за движение на велосипедистите. Припомни, че:
 • велосипедът е пътно превозно средство, а
 • велосипедистът е водач и за него важат правилата за движение за превозните средства;
 • до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
 • когато са навършили 12 години, децата трябва да карат колелото си възможно най-вдясно на платното за движение;
 • за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
 • Обсъждай с детето си случки, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
 • Настоявай детето винаги да носи светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
 • JНапомняй на детето, че при пътен инцидент трябва незабавно да ти позвъни, за да подадеш сигнал в полицията на телефон 112, или да направи това самò.

ЗА водачи

важно!

Децата са част от движението на пътя и още се учат да се пазят сами.

ПРИ ДВИЖЕНИЕ покрай детско или учебно заведение

 • Винаги спазвай ограниченията. Те са, за да предпазят всички пътен инцидент.
 • Винагибъди в готовност да спреш. Обикновено децата се движат на групи, но нерядко някое от тях изостава, а после бърза да настигне другите и забравя, че е на пътя и че там има други правила.
 • Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.
 • Никога не спирай върху пешеходната пътека. Това кара децата да търсят друго място за пресичане на пътното платно и се оказват в риск от катастрофа.

ПРИ ДВИЖЕНИЕ покрай спирка на масовия градски транспорт в близост до УЧИЛИЩЕ

 • Винаги се движи с по-ниска скорост от разрешената. Децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток.
 • Винагиимай готовност да спреш. Децата рязко променят решенията си и изненадващо сменят посоката си на движение тичешком. В тези ситуации те не помнят правилата за безопасно поведение.
 • Винаги давай предимство на децата, които пресичат на пешеходна пътека. Ако зад теб има друг автомобил, подай разбираем за водача му знак, че също трябва да спре и да изчака преминаването на децата.
 • Винаги бъди толерантен към деца-велосипедисти. Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да подадат сигнал с ръка.
 • Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.
 • При катастрофа на пътя подай сигнал на телефон 112.

 

Отдел „Пътна полиция“ –

Главна дирекция „Национална полиция"

DSC_0003От лява на дясно ВПД началник група в Сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - В. Търново старши инспектор Пенчо Христов, инспектор Ивелин Иванов, Сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - В. Търново и полицейски инспектор Пламен Панчев, сектор "Охрана на обществения ред и териториална полиция" при ОДМВР - В. Търново.

11 сеп 2020

Над 8 кг. марихуана и 9 куб. м. незаконно добита дървесина иззеха павликенски полицаи при спецакция по линия на конвенционалната престъпност

Операцията е реализирана вчера под ръководството на прокуратурата и с участието на служители от РУ – Павликени, ОДМВР – В. Търново и Зонално жандармерийско управление – Г. Оряховица. 
В хода на акцията са извършени проверки на 13 адреса. Установени и иззети са над 8 кг. марихуана и 9 куб. м. незаконно добита дървесина. Образувани 5 бързи производства, от които 2 за притежание и отглеждане на наркотични вещества и 3 за съхранение на незаконно добита дървесина. Разкрити са 12 престъпления, от тях три кражби на вещи от жилища. Привлечени, като обвиняеми са 11 лица, наложени са им мерки за неотклонение „подписка“.
Проверени са общо 67 граждани и 42 автомобила. Съставени са 8 акта, от тях 7 по Закона за движение по пътищата и 1 по КЗ, наложени са 29 глоби по фиш, връчени са 3 електронни фиша и са заснети 88 видеоклипа за скорост. Установени са две лица, обявени за общодържавно издирване.  
IMG-b4ca4bfd6198d501f451574c95eae446-V IMG-223e50f425002f68086de8e4ec4673cf-V IMG-00f738e8116d6afe3235b8a2d26c7b6c-V images IMG-daff5f7c037e12febee7a7039bbda30b-V

11 сеп 2020