МВР

ОД Велико Търново

 

Новини

Пътна полиция с препоръки към водачите на автомобили

За Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия – 17 ноември

Служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново, съвместно с деца от Младежки червен кръст – В. Търново раздаваха  брошури с препоръки към водачите на моторни превозни средства. Инициативата е по повод предстоящия Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия – 17 ноември 2019 г. Той е и част от кампанията на полицията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, която е част от традиционната акция „Зима“.
По този повод днес на територията на ОДМВР – В. Търново се провежда и специализирана полицейска операция „Пешеходец“. Санкцията за пешеходците, неспазващи Закона за движение по пътищата варира от 20 до 50 лв., а водачите, неосигурили предимство на пешеходците се наказват с глоба 100 лв. и отнемане на 8 контролни точки. От днес пътните полицаи ще налагат санкции на водачите необорудвали автомобилите си за пътуване в зимни условия.
В неделя в църковните храмове по време на отслужване на Светите литургии ще бъде вмъкнат богослужебен текст за покой на загиналите при пътно транспортни произшествия.
От началото на годината до 13 ноември 2019 г. на територията на област В. Търново са регистрирани общо 1030 пътно транспортни произшествия, от тях 204 са тежки, с 19 загинали и 291 ранени граждани. В същия период са регистрирани 47 ПТП, с участието на пешеходци, от тях 43 тежки, с 1 загинал и 44 ранени.
От началото на акция „Зима“ в областта са регистрирани 41 ПТП, от тях 6 тежки, с 1 загинал и 10 ранени граждани.
DSC_0005 DSC_0023
DSC_0049

 

15 ное 2019

Започва прием на заявления за регистрационен номер по избор - 18.11.2019 г.

От 09,30 ч. до 11,50 ч. и от 13,00 ч. до 15,30 ч. на 18.11.2019 г. съгласно Заповед УРИ 366з-1933-01.09.2015 г. на Директора на ОДМВР – В. Търново, гражданите ще имат възможност да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от наличните в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново – група ВТ 1001 – 2000, серия КС, както следва: с четири еднакви цифри по чл. 26. т. 6 от Тарифа № 4 на МВР; комбинация от цифри по желание извън посочените в чл. 26. т. 6 и т.7 от Тарифа № 4 на МВР.
Заявленията се приемат в сектор „Пътна полиция“ до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията.
Подробности за технологичния ред на подаването им може да видите в интернет страницата на ОДМВР – В. Търново, раздел „Услуги“, подраздел „Пътна полиция“. Телефон за справки – 062/662 254.

15 ное 2019

От днес започва втората част на традиционната акция на полицията „Зима“

Тя обхваща периода от 11.11.2018 г. до 20.11.2018 г., а кампанията е “Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. 13.11.2019 г. е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя.
В периода, обхващащ втората част от кампанията дейността на пътните полицаи ще  бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. В този период ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции.  Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.
Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение.

11 ное 2019

Униформени и журналисти с награди за празника на полицията

Участниците в турнирите по футбол на малки врати и стрелба с пистолет „Макаров“ бяха наградени днес в ОДМВР – В. Търново.
Традиционно за всеки празник в областната дирекция се организират турнири по стрелба и по футбол. В надпреварата сега се включиха служители от всички районни управления, отдели, сектори и групи, РД „ПБЗН“ – В. Търново, сектор „БОП“ – В. Търново и Габрово, ТД “Национална сигурност“ – В. Търново и представители на медиите. В турнира по футбол се включиха и служители от Районен съд – В. Търново.
В отборното класиране в турнира по стрелба на първо място се класира ТД „Национална сигурност“, след тях се наредиха СПС от отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – В. Търново и РУ – Елена.
При индивидуалните стрелци с най-точен мерник се оказа Стоян Джуров – СПС, Станислав Стоянов – РУ – Павликени и Йордан Йорданов – РУ – Свищов. 
Грамоти за отлично представяне в турнира получиха и Даниел Йорданов и Бранимир Бонев от в. „Янтра ДНЕС“.
При футбола най-добре се представиха футболистите от ОДМВР – В. Търново. Те получиха купата на директора , грамота и футболна топка. Второто място остана за РД „ПБЗН“ – В. Търново и на трето място се класираха служителите от Районен съд – В. Търново.
26 служители от ОДМВР – В. Търново са наградени с „писмена похвала“ от директора на областната дирекция ст. комисар Димитър Машов. 
По повод предстоящия празник на българската полиция – 8 ноември деца гостуваха на служителите от РУ – Павликени. Те се запознаха с работата на полицейските служители, с екипировката, която използват, разгледаха отблизо и патрулните автомобили.
DSC_0412.NEF DSC_0408.NEF    DSC_0405.NEF DSC_0394.NEF       DSC_0401.NEF    DSC00345 DSC00351

07 ное 2019

На 1 ноември стартира полицейската акция „Зима“

Традиционно тя се провежда в периода 1-30 ноември. И тази година в рамките й ще се проведат три кампании:
С безопасно пътно превозно средство през зимата“ –кампанията е насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Тя ще обхване времето от 1 до 10 ноември 2019 г. В този период ще се следи за регистрацията на пътно превозни средства, изправност на светлините, светлоотразителна сигнализация. Ще се контролира още спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Ще се следи и за оборудване на водачите на такива превозни средства.  
Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – кампанията обхваща времето от 11 до 20 ноември 2019 г. и е насочена към пешеходците и поведението на водачите, спрямо пешеходците.В периода ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците от страна на водачите на автомобили. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците, движещи се в тъмната част на денонощието, особено извън населени места.
17 ноември е определен за Световен ден на възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия. Той ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в страната.
Безопасно шофиране през зимата“ – кампанията е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, и поведението на водачите, спрямо пешеходците. Тя ще обхване периода от 21 до 30 ноември 2019 г.  В рамките на акцията са предвидени множество специализирани полицейски операции и засилено полицейско присъствие, както в населените, така и извън тях. Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение на място.
В този период е предвидено да се извърши оглед на състоянието на пътните настилки и пътната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност, а при необходимост ще се изготвят предписания на стопаните им. Това каза на брифинг по повод стартирането на акция „Зима“ инсп. Пенчо Христов от Пътна полиция при ОДМВР – В. Търново. Препоръки и напътствия към всички участници в движението предвид настъпването на зимния сезон направиха и председателят на СБА – В. Търново Стоян Георгиев, началникът на ОО „Автомобилна администрация“ – В. Търново Йордан Иванов и ръководителят на БЧК – В. Търново Димитър Русев. Те припомниха как трябва да се тръгва на път през зимата - с топли дрехи, храна,  вода, зареден с гориво автомобил и заредени батерии на мобилните телефони.  В първите дни от акцията ще бъдат раздавани листовки с препоръки към водачите на автомобили. Служителите на „Автомобилна администрация“ ще акцентират върху контрола за спазване на времето за управление и времето за почивка, техническото състояние на возилата – гуми, светлини. От СБА организират безплатни техническо прегледи на светлини, гуми и акумулаторна батерия.

ИЗНЕНАДАЙ ЗИМАТА – ПОДГОТВИ СЕ ЗА НЕЯ!

                                         ПРЕПОРЪКИ - ТОП 10 (ЗИМА - 2019)

Погрижи се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.

Смени водата с антифриз. 

Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.

Провери работи ли парното. 

На път потегляй само с изправни спирачки. 

Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене. 

Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите. 

Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

DSC_0009

31 окт 2019