МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Гранични полицаи от РДГП – Смолян задържаха трима каналджии и 9 незаконни имигранти

Вчера в дежурната част на ГПУ-Ивайловград е получена информация за забелязана група лица близо до българо-гръцката граница. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия, в района на Колибар чешма в землището на Ивайловград граничен полицейки наряд спира за проверка лек автомобил „Пежо“, управляван от 20-годишен от Хасково. Граничните полицаи установяват, че водачът е без свидетелство за управление на автомобил. Той заявил, че е нает от двама мъже да прекара чужденци към вътрешността на страната. 20-годишният мъж е задържан, а малко по-късно са задържани и другите двама, съпричастни към случая. Те са на 32 и 24 години, също от Хасково и са установени от служители от ГПУ-Крумовград в лек автомобил „Ситроен“.

Скоро след това граничните полицаи откриват и нелегалните мигранти – 9 мъже без документи за самоличност. Шестима са заявили, че са от Ирак, трима – от Иран.

Каналджиите и незаконните мигранти са задържани в ГПУ-Ивайловград, уведомена е районната прокуратура. Срещу тримата от Хасково е образувано досъдебно произвадство за каналджийство, а срещу чужденците – бързи производства за нелегално преминаване на границата. Работата по случая продължава.

03 окт 2019

Българските и турските гранични и митнически власти се договориха за ускоряване на обработката на товарни автомобили

Да се предприемат мерки както от българска, така и от турска страна за максимално увеличаване на пропускателната възможност на граничните пунктове  Капитан Андреево - Капъкуле и  Лесово - Хамзабейли, без да се отстъпва от нивото на граничен и митнически контрол – за това се договориха днес, 26.09.2019 г., на съвместна среща на турския пункт  Капъкуле  българските и турските гранични и митнически власти.  Срещата бе по повод изключително интензивния трафик и струпването на товарни автомобили през последната седмица. От българска страна участваха  главен комисар Светлан Кичиков - директор на ГД „Гранична полиция“,  Георги Костов - директор на Агенция „Митници“, Марин Иванов - началник на ГПУ-Свиленград, Емил Гочев - началник на ГКПП Капитан Андреево, Бойка Гашева - директор на ТД  Южна морска и Тихомир Георгиев, зам.-директор на ТД Южна морска на Агенция „Митници“, а от турска страна - Яшар Оджак - директор на Регионална дирекция на митници и търговия за регион Тракия и Халил Гюземер - директор на лекия и тежкия трафик на граничен пункт Капъкуле.

Конструктивно и делово граничните и митнически власти на двете държави обсъдиха в детайли обективните обстоятелства и спецификите, които водят до образуването на колони от камиони пред пунктовете. Те набелязаха спешни мерки, като от двете страни бе поет ангажимент обработката да се извършва на максимални обороти.

Повишаване двойно на товарния трафик през настоящата година спрямо 2015 г. и 20% повишение спрямо 2018 г. отчете директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, който подчерта, че вече са постигнати договореностите, приети при предишни двустранни срещи.

Между българските и турските гранични власти има добра координация, подчерта по време на срещата главен комисар Светлан Кичиков.

Българската и турската страна се обединиха около становището, че на база на договорките при проведената среща ще бъдат положени максимални усилия от всички контролни органи от двете страни на границата, които ще доведат до преодоляване на създалата се обстановка.

26 сеп 2019

Канал за нелегални мигранти от Гърция за България разкриха гранични полицаи от РДГП - Смолян

Задържани са организаторът, петима български граждани и незаконно преведени мигранти

На 17 септември т.г., в района на местността Колибаря, граничен полицейски наряд от ГПУ-Ивайловград подава знак за спиране на движещи се по пътното платно три автомобила, които не се подчиняват на полицейското разпореждане. Веднага, заедно със служители на РУ-Ивайловград, са предприети заградителни и оперативни действия. В резултат на бързата реакция, малко по-късно в района са установени колите - едната от които претърпяла пътно-транспортно произшествие, с  петима български граждани -  на възраст от 24 до 36 години. Освен българите, в автомобилите  са открити и 16 чужденци без документи за самоличност, представящи се за граждани на Афганистан. Всички те са задържани и са приведени в помещение за задържане на  ГПУ Ивайловград.

В хода на продължилото разследване е установен и задържан организаторът на канала – 25- годишен афганистански гражданин, пребиваващ в София. Извършени са процесуално- следствени действия на адреса, обитаван от него, където са задържани още двама незаконно пребиваващи афганистанци.

За случая е уведомен дежурен прокурор от районната прокуратура в Ивайловград. Срещу българите, превозвали мигрантите, са образувани три бързи производства по чл.281, ал.2 от НК, а  срещу афганистанските граждани - 8 бързи производства по чл.279 от НК. Според първоначалните данни се касае за организиран  канал за превеждане на нелегални мигранти през границата на страната към страни от Западна Европа.  Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

24 сеп 2019

Служители на ГД „Гранична полиция“ извършват претърсване и изземване на три адреса във връзка с откритите днес близо 800 литра нелегален алкохол

Граничните полицаи провели специализирана операция за противодействие на контрабандата и нерегламентираното разпространение на акцизни стоки в зоната за отговорност на ГПУ-Варна. В хода на операцията днес граничен полицейски наряд спрял на главен път Е-87 в местността Харамията микробус, брандиран с логото на винен завод. При извършване на проверка на превозваната стока са установени картонени опаковки с надписи “SHARDONNAY“ и „ROSE“ - 154 кутии по 5 литра и 5 кутии по 3 литра. При проверка на съдържанието в опаковките се установява  наличие на високоалкохолни напитки  - ракия, водка, уиски и мента с общо количество около 800 литра. Граничните полицаи установили, че в документите, придружаващи проверената стока е посочено, че  в опаковките се сдържа вино. В ГПУ са задържани водачът на микробуса и двама пътници.

Уведомен е дежурен прокурор от Районна прокуратура Варна. По случая е образувано досъдебно производство. В момента служители на ГДГП извършват претърсвния и изземвания на три адреса. Работата по случая продължава.

14 авг 2019

ГДГП проучва общественото мнение за подобряване на граничния контрол чрез иновативния проект Sмart mobility at the European land borders - SMILE

Гранична полиция участва в европейския проект SMILE  за разработване на иновативна система за граничен контрол, която ще улесни преминаването и ще спомогне  за облекчаване на трафика през пунктовете, осигурявайки  високо ниво на сигурност и защита на пътниците. Разработката се осъществява съвместно с научни институти и водещи технологични компании в областта на сигурността и персоналната идентификация. Проектът е финансиран от Рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Неговата цел е да отговори на предизвикателствата, свързани с нарастващия пътникопоток  през европейските сухопътни граници - дългото чакане за преминаване на граничните пунктове и заплахата от тероризъм.

Основните дейности включват изграждане на автоматизирана система за граничен контрол, включваща бързи ленти за превозни средства  и пешеходци. Целта е да бъдат предложени евтини решения за управление на сухопътните граници с грижа за удобството на пътниците, без да се подценява сигурността. Проучва се възможността за използване на мобилни устройства за биометрична идентификация чрез достъпни и лесни за инсталиране модули, които да бъдат в помощ на граничния контрол.

Бързите ленти за преминаване ще бъдат достъпни след като пътникът предварително се регистрира чрез мобилното си устройство в системата за пътуване. Регистрацията ще се извършва еднократно, а при следващи пътувания ще се въвежда информация само за датата на пътуване и предпочитания граничен контролно-пропускателен пункт.

Съществена част от проекта е проучване на обществените нагласи, свързано с прилагането на различни процедури за идентификация при граничните проверки.

Публичното проучване на общественото мнение за проекта SMILE ще подпомогне дейността му. Този въпросник е анонимен и не събира лична информация. За да попълните анкетата, моля изберете този линк.


25 юни 2019

Засилен трафик на ГКПП Маказа се очаква в края на седмицата

Призоваваме гражданите да използват и другите пунктове на българо-гръцката граница

Във връзка с началото на активния туристически сезон се очаква значително увеличение на трафика през българо-гръцката граница в  периода 14-16.06.2019 година.

Данните от предходни години сочат, че най-завишена ще е интензивността на пътникопотока през ГКПП-Маказа. Тъй като той е най-често използван от румънските граждани, очакванията са автомобилите там да се увеличат с два пъти, а пътниците – с три пъти, в сравнение с обичайния трафик.

Гранична полиция е предприела мерки за осигуряване на достатъчен брой служители за своевременна обработка на преминаващите граждани, но инфраструктурата на пункта е ограничена. Освен това, в резултат от намаления брой гръцки полицейски служители вместо 4 трасета, работят 2 – по едно на изход и на вход. Очаква се образуване на колони от турски, румънски и български автомобили, основно на изход от страната.

От Главна дирекция „Гранична полиция“ призоваваме гражданите да използват и другите гранични пунктове на българо-гръцката граница.


11 юни 2019