МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Още 18 килограма кокаин откриха гранични полицаи от ГПУ-Каварна

Вчера към 15 часа гранични полицаи от ГПУ-Каварна извършват обход на морския бряг в района на местността Болата. От високата част на ската те забелязват близо до брега пакет със завързана за него спасителна жилетка. Пакетът е сходен на откритите на 9 април чували с кокаин. Организирани са допълнителни мероприятия за изтегляне на забелязания от граничните полицаи пакет. В 17.20 часа на плажа Болата е изваден плътен полиетиленов чувал със завързана около него със скоч и въже спасителна жилетка.

Извършен е оглед на местопроизшествието от разследващ полицай от РДГП Бургас.

В чувала са установени 16 пакета с прахообразно вещество, което при полевия наркотест е реагирало на кокаин. Общото тегло на наркотика, измерено в ГПУ – Каварна, е 17.923 кг. Уведомена е Окръжната прокуратура в Добрич. По случая в ГПУ-Каварна е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.


17 апр 2019

Главна дирекция „Гранична полиция“ задържа рекордно количество кокаин

Над 169 кг от наркотика са открити в морето, леководолази от граничен полицейски кораб продължават претърсването на района

След получена информация от румънските власти, служители на ГД „Гранична полиция“ предприемат допълнителни мерки за наблюдение на черноморската граница.

На 09.04.2019 г. към 16 часа граничен полицейски наряд от ГПУ- Каварна забелязал в морето, близо до брега в района на фара на Шабла, спасителни жилетки. Граничните полицаи установили, че спасителните жилетки са обвити около 6 плътни полиетиленови чувала, завързани с въжета. Чувалите са извадени на брега, а в тях са открити общо 150 пакета.

Извършен е полеви наркотест на намереното в пакетите вещество, което реагирало на кокаин. Общото му количество е 169.028 кг.

На мястото е изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на допълнителни проверки на плавателни съдове в морето. На ГКПП - Балчик и ГКПП - Варна са проверени всички риболовни кораби, завръщащи се на брега.

По случая е уведомена окръжната прокуратура в Добрич. Образувано е досъдебно производство по описа на ГПУ Каварна.

Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, водолази и хеликоптер на ГДГП.

 

10 апр 2019

Министър Младен Маринов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов инспектираха ГКПП-Кулата

Поводът за инспекцията са последните ситуации в Гърция и Турция, а целта ни е да предприемем съответните  мерки и да сме готови при евентуално масово насочване към нашата граница за реакция заедно с армията, посочи министър Маринов. Той припомни, че с промяна на законодателството имаме правна възможност при такива случаи да се намесва и армията. Вицепремиерът Каракачанов посочи, че маршрутът на мигрантите на този етап е бил Гърция, Македония или Албания и насочване към страни от Западна Европа, но има информация, че се е обсъждал и вариант за алтернативен маршрут през България, ако бъдат спрени на територията на Гърция. Затова сме длъжни да предприемем превантивни мерки, за да не допуснем масово навлизане на територията на страната ни. Българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални мигранти било от Западна Европа, било от съседни страни, заяви категорично той и допълни, че и ГД „Гранична полиция“, и Министерството на отбраната са взели всички необходими мерки да предотвратят недопускане на подобна евентуална ситуация.

На българо-турската граница имаме изградено възпрепятстващо  съоръжение със съответните сензори и техническо обезпечение, има и осигурено допълнително присъствие. По–сериозен ресурс сме струпали на гръцката граница – усилени наряди, включително и  жандармерия, тъй като ако ескалира процесът, тук няма преградно съоръжение, уточни министър Младен Маринов. Той подчерта и ролята на изградените съвместни контактни центрове, които работят в реално време и са модел за бърз обмен и бърза реакция. Министърът припомни, че България промени законодателството си и благодарение на това вече е възможно да преследваме освен каналджиите и тези, които оказват логистична помощ на нелегалните мигранти. Бързата реакция на правителството и на Народното събрание, приемайки тези промени, даде сигнал навън за добре пазените ни граници и пренасочи потоците към други държави.


09 апр 2019

Гранични полицаи задържаха на ГКПП Калотина 23-годишен чужденец, избягал от австрийски затвор

На ГКПП Дунав мост Русе задържаха шофьор, при опит да напусне страната след пътно-транспортно произшествие с пострадал български гражданин

Вчера на ГКПП Калотина за влизане в България с автобус пристигнал чужд гражданин, който представил за обработка австрийски паспорт. Пътникът бил с брада, но граничният полицай, извършващ паспортния контрол, установил разликата със снимката от паспорта. Мъжът е отведен за допълнителна проверка на втора линия. При опит да бъде идентифициран в системата АФИС, пътникът блъснал в земята и повредил единия от четците за пръстови отпечатъци към системата. Той е задържан. Заявил на служителите на ГКПП Калотина, че е 23-годишен турски гражданин. Казал истинското си име и признал, че ползва документите на братовчед си. Граничните полицаи от ГКПП Калотина поискали съдействие от австрийските власти. Пристигналите биометрични данни са сравнени и анализирани с тези на пътника. Установено е, че мъжът е австрийски гражданин от турски произход, избягал от австрийски затвор през август 2018 г. Властите във Виена го определят като опасен, издирват го за тежка телесна повреда, квалифициран случай на изнудване и незаконно проникване в частна собственост.

По случая в ГПУ – Калотина е образувано досъдебно производство, уведомена е районната прокуратура в Сливница. На 23 – годишния чужденец е повдигнато обвинение за повреждане на държавно имущество и опит за незаконно влизане в страната с чужд документ за самоличност. Работата по случая продължава.

 

Гранични полицаи задържаха шофьор, опитващ се да напусне страната след пътно-транспортно произшествие с пострадал български гражданин. Снощи в 20.17 ч. в РДГП Русе е получен сигнал от ОДМВР Велико Търново, че малко преди това в района на село Самоводене, на главен път Велико Търново – Русе, неустановен товарен автомобил е блъснал 47-годишен пешеходец, който е откаран в болница.  В 21.50 ч. граничен полицейски наряд в района на ГКПП Дунав мост Русе е установил в колоната изчакващи да преминат автомобили турски камион със счупен десен фар. Граничните полицаи са задържали водача – 60-годишен турски гражданин. В 4 часа тази сутрин  шофьорът е предаден на служители от ОДМВР В. Търново.

 

 

02 апр 2019

Националният събор „Граничарите на България“ се проведе в Любимец под патронажа на министъра на вътрешните работи

С възпоменателна церемония почетоха паметта на тримата граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов

Над 400 служители от Гранични войски участваха в 6-тия Национален събор „Граничарите на България“, посветен на 141 години от обособяването на държавните граници, 73 години от създаването на Гранични войски, 21- годишнината на ГД „Гранична полиция“, 68 години от създаването на 13-ти граничен отряд.

В сeло Вълче поле те се поклониха пред паметника, изграден в чест на граничарите Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов. Героизмът на 13-ти Граничен отряд бе почетен пред паметния мемориал в с. Малко Градище. Церемонията приключи с тържествен концерт в НЧ “Братолюбие-1884“ в Любимец.

По покана на организатора на събитието –  община Любимец, на възпоменателното тържество присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на ГДГП гл.комисар Светлан Кичиков, служители на Гранична полиция, представители на МО, народни представители от региона, зам.-областният управител, кметове от съседни общини.

След официалното откриване и приветствие от кмета на Любимец Анастас Анастасов, слово произнесе и зам.-министър Стефан Балабанов. „Вие сте хора с изключително отговорната мисия да пазите и защитаване границите ни. Благодаря на всички, които днес с чест и достойнство отдадохте почит на загиналите в защита на границите ни“.

Под мотото „Нито крачка назад! Зад нас е България“ с израз на уважение и признателност, зам.-министър Балабанов раздаде почетни плакети на комисар Г. Матеров-началник на ГПУ-Ново село, на комисар Г. Гинчев – началник ГПУ-Ивайловград, на ст.инспектор В. Делчев – началник група охрана към ГПУ Ново село и гражданска награда на Стоян Хадживеличков – модератор на граничарите в България. От своя страна, кметът на Любимец удостои с плакет на града министър Младен Маринов и главен комисар Светлан Кичиков.

31 мар 2019

Гранични полицаи задържаха мъж с 3 кг кокаин на ГКПП Калотина

Три килограма кокаин откриха гранични и митнически служители на ГКПП Калотина. На 22.03.2019 г. митническите служители извършили проверка на автобус, излизащ от страната и пътуващ по редовна автобусна линия от София за Лисабон. При проверката на багажа на един от пътниците – 24-годишен български гражданин, те установили, че в подплатата на четири якета, които той носел в куфара си, са подпъхнати общо 148 прозрачни полиетиленови пликчета с бяло кристално вещество. При полеви наркотест веществото реагирало на кокаин.

Граничните полицаи задържали 24-годишния мъж. По случая е образувано досъдебно производство в ГПУ Калотина, под надзора на Софийска окръжна прокуратура.

Вчера, 25.03.2019 г., съдът е уважил искането на Окръжна прокуратура – София за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 24-годишния мъж, привлечен към наказателна отговорност за трафик на наркотици.


26 мар 2019

2018 - миграционният натиск е овладян, но в световен мащаб тази заплаха не е отминала

Вътрешният министър присъства на годишния отчет - анализ на Главна дирекция „Гранична полиция“

Изграждането на възпрепятстващото съоръжение и надграждането с техника за наблюдение даде резултати и миграционният натиск по българо-турската граница е значително по-малък в сравнение с 2015 и 2016 г. Не така стоят нещата с българо-гръцката граница. Налага се да предислоцираме сили и средства, за да гарантираме сигурността и на тази граница, каза министър Маринов. Той изрази категоричната позиция, че  миграционният натиск е овладян, но в световен мащаб тази заплаха не е отминала. Във връзка с направения отчет на ГДГП, министърът отбеляза и положителните показатели в борбата с контрабандата на структурите на ГД „Гранична полиция“.

Данните от анализа показват, че през 2018 г. обстановката на държавната граница продължава да бъде динамична по отношение на незаконната миграция в резултат на политическата нестабилност и хуманитарната криза в Близкия Изток и Африка.

През отчетния период най-динамична на вход оперативната обстановка продължава да бъде по българо-турската граница. Регистрирани са опити на 5311 граждани на трети страни да преминат на вход, което е намаление с 23 % спрямо 2017 г. Задържани са общо 350 лица от трети страни, което показва намаление с 46 % в сравнение с 2017 г. На вход извън граничните пунктове на българо-турската граница са задържани 187 лица от трети страни. На ГКПП на вход на българо-турската граница са задържани общо 163 лица, от тях задържани 73 лица са били укрити (в товарни автомобили – 46, във влак – 25, в автобус – 1 и в лек автомобил – 1), 82 лица са използвали преотстъпени или неистински документи и 8 лица са направили опит да заобиколят граничния контрол на ГКПП.

6 пъти повече в сравнение с 2017 г. са опитите на граждани на трети страни да влязат незаконно на българо-гръцката граница. Българските гранични власти са задържали 293 граждани на трети страни. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 4354 лица са се завърнали самостоятелно във вътрешността на Р Гърция.

Наблюдава се намаление на миграционния натиск на изход със 74 % спрямо 2017. През 2018 г. на изход са задържани 634 граждани на трети страни при опит за незаконно преминаване на държавната граница. Най-натоварена на изход продължава да бъде българо-сръбската граница, където са задържани 393 граждани на трети страни.

През 2018 г. на изход на българо-румънската граница са задържани 186 граждани на трети страни.

През 2018 г. на ГКПП са издадени 3557 отказа за вход в страната на граждани на трети страни, които не отговарят на условията за влизане в ЕС.  

Не са допуснати да излязат от страната 3506 лица.  Най-голям е броят на недопуснатите да излязат от страната деца без пълномощно от родител – 1434, следват лицата с невалидни документи – 786, с наложено ограничение за напускане на страната – 586, без документи – 518 и др.

На ГКПП са установени 11 432 лица и 223 МПС , обявени за издирване.

През 2018 г. общият брой на водените досъдебни производства е 1815. Налични са данни за 450 осъдени лица.

През 2018 г. в ГДГП са образувани 87 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 280 и чл. 281 от НК. Към наказателна отговорност са привлечени в качеството на обвиняеми 112 лица, предимно граждани на България – 55 и Турция – 27. Направени са опити за превеждане на 707 лица, от които преобладават гражданите на Ирак – 320 и Афганистан – 209.

През 2018 г. продължиха опитите за пренасяне на големи количества цигари без акцизен бандерол през границата на страната. Служители от ГДГП (самостоятелно и в съвместни операции) са участвали в задържането на общо 1 262 826 кутии цигари, което е с 50 % повече в сравнение с 2017 г.

През 2018 г. на границите на страната са установени и задържани 12 кг хероин, 75 223 кг канабис , 106 кг марихуана и 123 кг синтетични наркотици. Най-голямо количество наркотични вещества са задържани на българо-македонската граница – общо 63 129 кг канабис.

Визуалното и техническо наблюдение способства за получаване на изпреварваща информация в оперативно уязвимите участъци по държавната граница, придобиване на предварителна информация за движението на лица и групи в близост до държавната граница, както и за своевременното насочване на наземните патрули с цел осигуряване на ефективно противодействие на нелегалната миграция. Осъществени са общо 193 специални задачи за въздушно наблюдение на държавната граница, което е почти четири пъти повече в сравнение с предходната година. Изпълнени са 58 полета с хеликоптерите на СОВН за други случаи на МВР.

 

 

 

 

25 мар 2019