МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

В Русе се проведе среща на ръководствата на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Главния инспекторат на граничната полиция на Румъния

На 31 януари 2022 г. по инициатива на българската страна в Русе се проведе работна среща между директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова и ръководителя на Главния инспекторат на граничната полиция на Румъния главен полицейски комисар Виктор Щефан-Ивашку. Присъстваха ръководни служители от двете структури, както и представители на съпределните регионални дирекции - РДГП „Русе“ и Териториалния инспекторат на граничната полиция в Джурджу и Териториалния инспекторат на бреговата охрана в Констанца. Основна тема на разговорите бяха съществуващите възможности за засилване на взаимодействието по линия на гранично-полицейското сътрудничество между двете страни, както и справянето с актуалните миграционни предизвикателства. Участниците в срещата се обединиха около общото разбиране, че основен приоритет за двете служби остават активната работа по приемането на България и Румъния в шенгенското пространство и надграждането на съществуващото досега партньорство в контекста на бъдещото отпадане на систематичните проверки по вътрешните граници на Шенген.

Бяха дискутирани и възможностите за засилване на общите действия по превенция срещу проявите на корупция и формирането на междуведомствена смесена работна група, на която да се обсъждат актуални проблеми, свързани с граничния контрол между двете държави, както и с перспективата за прилагане на компенсиращите мерки от момента на присъединяването към Шенген.

 


01 фев 2023

Австрийска делегация е на посещение в РДГП - Елхово

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Росица Димитрова се включиха в организираното посещение на австрийската делегация в Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово. На място гостите бяха запознати с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция и с работата, извършвана от Регионалния координационен център - част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Бяха представени екипировка и техника за осъществяване на наблюдение и контрол на границата.

Федералният канцлер на Република Австрия Карл Нехамер бе на работно посещение у нас вчера. Във фокуса на визитата, инициирана от държавния глава Румен Радев, бяха обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген.  В австрийската делегация бе и Герхард Карнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

 


24 яну 2023

Главният секретар на МВР: Границата се пази не от възпиращото съоръжение, а от хората

Граничните полицаи са предотвратили към 164 000 опита за незаконно преминаване през миналата година

Служителите на „Гранична полиция“, на полицията, на жандармерията, военнослужещите - те, заедно с техниката, охраняват българската граница. Възпиращото съоръжение само ги подпомага. Непрекъснато работим по неговото възстановяване. До края на миналата година съоръжението се поддържаше от колегите от армията, които извършиха огромни по обем ремонтни дейности. Сега на щат в „Гранична полиция“ са назначени служители, извън тези с полицейски правомощия, които поемат тези дейности – съобщи по време на инспекцията на границата в района на Елхово главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

За да бъде защитата на границата ефективна, е необходим комплекс от мерки -  както присъствие на служители, така и набор от техника /сензорни линии, видеонаблюдение, термокамери/. За съжаление, не всички са в добро състояние. Полагаме огромни усилия за тяхното надграждане и реновирането им. Стартирали са проекти за покриване на участъците, които не са обезпечени технически. Това са най-тежките като терен километри. Процедурите са в напреднала фаза, добави той.

Нашите усилия ще бъдат насочени към бързо изготвяне на спецификациите и провеждане на обществените поръчки – отбеляза директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова. Всичко, за което работим и се стараем да осигурим, е в полза и в помощ на нашите колеги. Тук хората работят при наистина много трудни условия, изискват се специални компетентности и умения. Така че инвестицията за осигуряване на капацитет на служителите на Гранична полиция е приоритет за ръководството на МВР.

Колегите, които охраняват границата, се справят много добре на оперативно ниво. Факт е, че работим денонощно и изпълняваме задълженията си. Факт е, че миграционният натиск е висок. Това е отчетено  и от Европейската служба за гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС). На фона на този невероятен мигрантски натиск, на който е подложена Европа, нашите служители са предотвратили на българо-турската граница около 164 000 опита за незаконно преминаване през миналата година. Тяхната работа е изключително професионална, заяви директорът на „Гранична полиция“.

180 километра от възпрепятстващото съоръжение са ремонтирани от военнослужещи в изпълнение на съвместния план, подписан между Главна Дирекция „Гранична полиция“ и Сухопътни войски през октомври 2021 година – обобщи командирът на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк подполковник Петко Петков. По протежение на тези участъци е възстановена целостта на съоръжението, като през цялото време е имало отлична координация между служителите на двете министерства. Това сътрудничество ще продължи и когато е необходима помощ, отново ще се обръщаме към МО – каза в заключение главният секретар на МВР.

 


13 яну 2023

Сектор „Оперативно противодействие на контрабандата“ в ГДГП и младши експерт Евгени Стоянов от РДГП - Аерогари са отличени на церемонията „Полицай на годината“

Изпратихме една тежка година, в която бяхме подложени на изпитания и дадохме сериозни загуби, но мога да кажа, че съм удовлетворен от работата на българската полиция и професионализма на нашите служители. Те обезпечават спокойствието и сигурността за всички – денонощно, без да се оплакват и да изтъкват проблемите си. Ако единици си позволяват недостойни прояви, мнозинството български полицаи денонощно показват с работата си как се служи на Родината. Ние не може и не трябва да пренебрегваме тези хора – заяви по време на церемонията „Полицай на годината“ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Призът „Полицай на годината“ има 29-годишна история. Той се организира в партньорство с фондация „Доверие и закрила“ и по традиция се награждават служители и колективи, постигнали високи резултати и чиято работа е станала видима за обществото.

Първо място при колективните награди е за служителите на сектор „Оперативно противодействие на контрабандата“ в Главна дирекция „Гранична полиция“. Отличието е за постигната успешна реализация по неутрализирането на канал за нелегален внос на цигари без акцизен бандерол от Гърция.

Действията по случая започват още през летните месеци, но кулминацията е на 2 ноември. Първоначално близо до Драгоман е задържан 47-годишен мъж, а в управлявания от него микробус са намерени и иззети 600 000 къса цигари без акцизен бандерол. Впоследствие в складово помещение в Благоевград са установени и иззети още 5 700 000 къса цигари от различни марки без акцизен бандерол и 900 кг тютюн.

Трето място при индивидуалните награди получи младши експерт Евгени Стоянов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ в ГПУ – София към РДГП - Аерогари. Награждава се за доказан професионализъм, благодарение на който е прекъснат контрабанден канал, установена и документирана е цялостната незаконна дейност на групата.

Младши експерт Стоянов получава сигнал, че през летище София се извършва контрабанда с участието на служители от наземния персонал на аеропорта. При започналото детайлно разследване сигналът се потвърждава – ползвайки се от служебното си положение, те успяват незаконно да изнасят тютюневи изделия за Великобритания.

На церемонията присъстваха министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, тримата му заместници Моника Димитрова - Бийчър, Венцислав Катинов и Емил Ганчев, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, директорът на ГДГП главен комисар Росица Димитрова, както и директорите на другите главни и административни дирекции в МВР, ген. Васил Василев и инж. Емил Панчев от ръководството на фондация „Доверие и закрила“ и други гости.

 

 


05 яну 2023

Министър Демерджиев: Вие давате сигурност, справяйки се с безпрецедентен мигрантски натиск

Днес се навършват 135 години от обнародването на първия у нас Закон за пограничната стража. По този повод на Паметника на загиналите при изпълнение на служебния им дълг полицаи в градинката при църквата „Св. Седмочисленици“ беше извършена тържествена церемония с участието на  представителния духов оркестър на МВР. На нея присъстваха главният секретар, заместник-министри, директори на главни и специализирани дирекции, офицери за връзка от посолства, представители на държавната и общинската администрации, ръководни и експертни служители на Гранична полиция. В знак на почит пред паметника венци бяха положени от главния секретар на МВР Петър Тодоров и директора на ГДГП главен комисар Росица Димитрова. Венец поднесоха и международните полицейски аташета.

Нека да отдадем своето уважение и благодарност на хилядите колеги от Гранична полиция, които са героите на тази година. С риск на живота и здравето си те охраняват границата на България, границата на ЕС. Нека да отдадем почит към тези достойни мъже и да сведем глави за колегите, които за съжаление, изпълнявайки служебния си дълг, загубиха живота си", каза гл. комисар Петър Тодоров.

В сградата на министерството бяха наградени отличилите се през годината служители. За ръководството на МВР и за мен е удоволствие и привилегия да ви поздравим с празника и да ви връча заслужени награди. От 10 години вие се справяте с безпрецедентен мигрантски  натиск. Вие сте хората, които правят така, че да има сигурност, защото сигурност зад границата без сигурност на границата не може да има, изтъкна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“.

С „Почетен знак на МВР“ II степен министърът Демерджиев награди комисар Димитър Чорбаджиев - директор на РДГП -  Русе, главен инспектор Емил Гочев – началник на ГКПП „Капитан Андреево“ и Костадин Костадинов – началник на отдел „Човешки ресурси“.

С  „Почетен знак на МВР“ III степен са отличени старши комисар Радослав Кулеков – заместник-директор на ГДГП,  комисар Румен Бакърджиев – зам.-директор на РДГП Аерогари,  комисар Любен Николов – началник на СО “Въздушно наблюдение“,  комисар Иво Костадинов – началник на отдел „Разследване“,  комисар Диана Лилова - началник на отдел НКЦ, Любомир Дилов – началник на отдел „Информационни технологии“ и Валентин Найденов – началник на отдел „Международно гранично-полицейско сътрудничество”.

Парична индивидуална награда получиха 10 гранични полицаи. С парична колективна награда са отличени 18 служители от отдел „Човешки ресурси“ в ГДГП. Двама гранични полицаи са наградени от главния секретар на МВР. 21 служители по Закона за държавния служител получиха грамота. Главен комисар Росица Димитрова отличи с парична награда 133 служители и с писмена похвала – 57 служители на ГДГП.

 

 


22 дек 2022

Обръщение към служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Имам привилегията и удоволствието да Ви поздравя най-сърдечно, като наследници на 135-годишната история на пограничната стража, гранични войски и гранична полиция!

Днес ние пишем историята!

Изпращаме една от най-трудните години за Главна дирекция „Гранична полиция“.

Геополитическите и икономически кризи ни изправиха пред предизвикателството да пазим границите на България с намален състав, без необходимите автомобили и технически средства.

След двете години на Covid мерки, през 2022 г. нашите гранични контролно-пропускателни пунктове работят с пълен капацитет, за да осигурим пътуването на гражданите на Европа и света. Същевременно извършвахме превенция и противодействие на престъпления през държавната граница, контрабанда, разпространение на акцизни стоки, наркотични вещества, трафик на хора и др.

Всички ние заедно показахме, че на българските граници се прилагат новите достижения на Шенгенското законодателство и получихме отличната оценка на проведената визита от експерти на държавите членки на Европейския съюз, под координацията на Европейската комисия.

В месеците, в които на южната ни граница отчитаме най-високия миграционен натиск, на западната граница противодействаме на вторичните движения на мигрантите, на морската следим непрекъснато близкия военен конфликт, на северната посрещаме бягащи от войната в Европа, на въздушни и шосейни граници осигуряваме сигурността и пътуването на гражданите – бяхме подложени на опити за уронване на престижа и авторитета на институцията ни. Платихме висока цена. Загубихме колеги. Не се прибирахме при семействата си.

Днес, на 22 декември 2022 г., на нашия празник – 135 години от приемането на първия български Закон за пограничната стража, приемете моето уважение и благодарност за усилията, отговорността, всеотдайността и съзнанието, че това, което правим, е наше задължение и кауза за бъдещето на България, Европа и света!

Бъдете здрави и достойни!

Бъдете горди със 135-годишнината на нашата Гранична полиция!

Вярвайте, че екип от мислещи и отдадени хора променя света!


Честит празник!

София                                                       ВПД ДИРЕКТОР НА ГДГП

22 декември 2022 г.                                            ГЛАВЕН КОМИСАР

                                                                            РОСИЦА ДИМИТРОВА


22 дек 2022