МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Оперативните служители от сектор „Противодействие на престъпността през ГКПП“ в ГДГП заемат второ място в колективните награди „Полицай на годината 2018"

За първи път служителите от отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница” участват в международен разследващ екип

        Наградата се дава за показания от тях висок професионализъм и постигнати резултати в борбата срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация и прането на пари.

         За първи път в историята на Гранична полиция служители от сектора са част от международен съвместен разследващ екип. В резултат на разследването  в България и Франция е разкрит канал за извеждане на млади жени за Франция. Установени и задържани са общо 9 трафиканти. Издадени са 16 Европейски заповеди за арест. Разпитани  са 51 жертви и свидетели на престъпната дейност.

         През 2016 г. служители от сектора придобиват информация за български граждани, които набират млади жени на територията на България и ги извеждат във Франция с цел сексуална експлоатация. Информацията се разширява, осъществяват се работни срещи и се обменя информация с Централната служба на Франция за борба с трафика на хора (OCRTEH). Работи се съвместно с българската прокуратура, следователи от НСлС, териториални структури на ДАНС.

         На 03.07.2018 г. едновременно на територията на три държави - България, Франция и Германия, се провежда международна операция за пресичане на трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Действията са под ръководството на директора на ГДГП, прокурор от Районната прокуратура в Оряхово - водещ разследването за България и съдия-следовател при Специализирания наказателен съд в град Нанси - водещ разследването за Франция.  Служители от Главна дирекция „Гранична полиция“, РДГП Бургас и РДГП Аерогари извършват оперативно-издирвателни действия на 11 адреса на територията на София, Софийска област и Бургас.

         В България са установени и задържани петима българи - организатори на трафика на жени с цел проституция. Към настоящия момент и петимата са екстрадирани във Франция. На територията на Франция и Германия са установени и задържани други четири лица, участници в престъпната организация. Осигурена е защита на жертва на трафика с помощта на неправителствени организации. При извършването на процесуално-следствените действия са събрани веществени доказателства - финансови средства, изделия от благородни метали, документи за парични преводи, които са предоставени на международния екип по разследването за документиране на престъпната дейност трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари.       

         За извършената цялостна дейност от служителите от сектор „Противодействие на престъпността през ГКПП”, в ГДГП е получено благодарствено писмо от българския ръководещ прокурор и френските магистрати при Специализираната прокуратура в Нанси за безупречната организация при провеждането на международната операция. В писмото се отбелязва, че благодарение на професионализма на служителите от сектор „Противодействие на престъпността през ГКПП” в отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница” в ГДГП е повишен авторитетът на МВР и българската прокуратура пред „EUROJUST” – Хага и чуждестранните магистрати.

         Професионално извършените оперативно-издирвателни действия, взаимодействието с партньорските служби и неправителствените организации  са основание за отличната оценка и присъденото второ място в колективните награди „Полицай на годината 2018“.

 

 

13 дек 2018

Гранични полицаи задържаха мъж с голямо количество амфетамин и хероин ​

На ГКПП - Видин на 7 декември за излизане от страната пристигнал лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 54-годишен мъж от Благоевград.

Поведението на водача се сторило съмнително на граничните полицаи. Те отклонили автомобила за допълнителна проверка в митническото хале. С рентген в акумулатора на колата са открити пакети с прахообразно вещество. Сформиран е разследващ екип от ГПУ-Видин за извършване на процесуално следствени действия. Извършен е оглед, при който граничните полицаи установили 2 найлонови пакета с вещество, което реагирало на амфетамин и един пакет с прахообразно вещество, което при полевия наркотест реагирало на хероин. Общото количество амфетамин е 709 грама, хероинът е 544 грама.

Мъжът е задържан за 24 часа в ГПУ-Видин, образувано е досъдебно производство. Уведомена е Окръжната прокуратура. Задържаният е разпитан и му е повдигнато обвинение. С постановление на Окръжната прокуратура му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за срок до 72 часа в следствения арест. Работата по случая продължава.

 

10 дек 2018

Трима грузинци са задържани за предложен подкуп на гранични полицаи

Грузинците пристигнали на ГКПП Капитан Андреево за излизане от страната на 1 декември. Всеки от тях управлявал лек автомобил „Рено“ с френски регистрационен номер. При паспортната проверка 'чужденците представили френски регистрационни талони за колите. С този талон обаче автомобилът може да бъде управляван единствено на територията на Европейския съюз за не повече от месец до извършване на нова регистрация. Поради тази причина трите автомобила не са допуснати да излязат от страната. Шофьорите са уведомени, че трябва да се върнат обратно във вътрешността на страната за извършване на транзитна българска регистрация.  

Тогава тримата грузинци предложили на началника на смяната на Гранична полиция  тридесет евро, за да бъдат пропуснати с управляваните от тях автомобили да излязат от България. Те са  задържани със заповеди за полицейско задържане в ГПУ Свиленград. За  случая е уведомена районната прокуратура,  образувано е досъдебно производство по описа на РУ Свиленград.

 

03 дек 2018

Гранични полицаи от ГПУ Ново село задържаха 13 незаконни имигранти от Афганистан и Пакистан

В Гранично полицейско управление - Ново село към 21.30 часа на 26 ноември е получена информация чрез технически средства за група от хора, преминаващи река Марица. Незабавно са проведени заградителни мероприятия. Граничните полицаи са спрели на около 2 километра от мястото оранжев микробус, управляван от 32-годишен мъж от Хасково. В микробуса те установили 13 мъже без документи за самоличност. 10 от чужденците заявили, че са от Афганистан, 3 – от Пакистан. Шофьорът и нелегалните имигранти са задържани.

Уведомена е районната прокуратура в Свиленград. Срещу нелегалните имигранти е образувано бързо производство по чл.279, ал.1 от НК. Те са настанени в СДВНЧ -Любимец. Срещу водача на автомобила е образувано бързо производство по чл. 281 от НК. Работата по случая продължава.

28 ное 2018

Нелегална работилница за обработка на тютюн е открита в Симитли

Задържани са трима

На 25.11.2018 г. служители от ГПУ Благоевград и ГПУ Гоце Делчев извършили проверка на помещение за варене на ракия в местността Чифлика в района на град Симитли. Там те установили трима мъже, режещи тютюн с машина. В помещението са отрити и три метални варела, приспособени с газови горелки и свързани към газови бутилки, пълни със овлажнена нарязана жълтокафява листна маса тютюн.

Разследващ граничен полицай е извършил претърсване и изземване в сградата и в три автомобила, паркирани пред нея. Иззети са  машина за рязане на тютюн с електромотор и трансформатор, листа тютюн, намиращи се върху машината и в метални казани, чували ситно нарязана листна маса и бали - общо 707 кг тютюн.

По случая в ГПУ-Благоевград е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК. Тримата са задържани, работата по случая продължава.

 


26 ное 2018

Гранични полицаи от ГПУ-Варна задържаха 42-годишен мъж с 300 кг тютюн

Колегите им от ГПУ-Петрич откриха 2, 3 кг канабис и 40 гр амфетамин, задържани са четирима

При специализирана полицейска операция вчера служители от ГПУ-Варна са извършили проверка на лекотоварен автомобил “Пежо” в землището на село Долнище, община Аксаково. Автомобилът,  управляван от 42-годишен мъж от Казанлък, превозвал 24 пластмасови кутии в багажната част. Първите 4 от тях били пълни с боя. В останалите 20 граничните полицаи открили нарязан тютюн. Общото му количество е  300 килограма. Шофьорът е задържан в ГПУ-Варна,  образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава под наблюдението на районната прокуратура. 

Гранични полицаи от ГПУ-Петрич са провели специализирана операция, по време на която са проверени автомобил и частен дом в Петрич. В тях са установени наркотични вещества – 2, 3 кг канабис и 40 гр амфетамин. Като съпричастни към случая са задържани 4 мъже. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава съвместно с Окръжна прокуратура – Благоевград.


22 ное 2018