МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Председателят на ПГ на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер направи обиколка на инженерното съоръжение в района на Резово

Германска делегация, водена от председателя на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент, направи обиколка с джипове на ГД „Гранична полиция“ на временното възпрепятстващо съоръжение в района на Резово. Обиколката е част от програмата на посещението на Манфред Вебер, който бе придружаван от министъра на вътрешните работи Валентин Радев и директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.

Манфред Вебер посети и Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас и се запозна с отговорностите и работата на центъра. Гостите бяха информирани и за успешното участие на служители от РДГП – Бургас в  операции, координирани от Европейската служба за гранична и брегова охрана.


23 авг 2018

ГД”Гранична полиция” и ОДМВР – Благоевград провеждат съвместна операция по противодействие на наркопроизводството

Само за денонощие са унищожени 20 т канабис

Съвместните действия на РДГП-Кюстендил, РДГП-Смолян, Специализирания отряд за въздушно наблюдение на ГДГП  и областната дирекция на МВР са предприети с цел  противодействие на отглеждането на канабисови насаждения в Благоевградска област.

От началото на операцията, която стартира вчера по утвърден от главния секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов план, до настоящия момент открихме няколко ниви, а количеството унищожен канабис е около 20 тона, съобщи главен комисар Светлан Кичиков. Продължава практиката да се засажда канабис в държавни горски територии, за да се избегне персоналната отговорност. Директорът на ГД „Гранична полиция“ уточни, че теренът е изключително сръмен, достъпът е ограничен, на места непроходим за автомобили и за да бъдат открити тези ниви, най-бързо и най–лесно това става от въздуха. Затова в операцията е включен и оглед на територията с хеликоптер, поясни Кичиков.

Общо от началото на сезона унищоженото количество канабис от ГДГП и ГДНП възлиза на 58 тона зелена маса, от тях 41 тона са открити от граничните полицаи. Основно действията по откриването на засетите ниви с канабис са в труднодостъпните райони на планините Огражден, Беласица и Малешевска. Образувани са 27 досъдебни производства, задържани са 12 лица, на повечето от които са наложени парични гаранции. Продължават да текат процесуално – следствени действия.

Всяка информация, която постъпва в полицията и в гранична полиция, се проверява и анализира, поясни ст. комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР-Благоевград. Той уточни, че от десет килограма зелена маса се произвежда близо килограм сух канабис, тоест сухият наркотик би бил близо 6 тона.

Според информацията дрогата е предназначена за разпространение в региона и на територията на страната, но разследващите не изключват и опити за износ извън страната.

Специализираната операция ще продължи докато не се ожънат всички ниви в региона, поясни главен комисар Кичиков. Той подчерта, че реализацията е в рамките на заложена дългосрочна и целенасочена работа на ръководството на МВР за ефективно противодействие на наркопроизводството и разпространението на дрога. 

 

15 авг 2018

Гранични полицаи от РДГП Смолян задържаха нелегални мигранти и трима български граждани подпомогнали нелегалното им преминаване

Служители на ГПУ Ново село задържаха 29 чужденци, преминали нелегално в България

На 01.08.2018 г., около 12.45 часа, служители от ГПУ Ново село в землището на с. Мезек, община Свиленград, е установил и задържал група от 29 лица (14 мъже, 10 жени и 5 деца) без документи за самоличност, по техни данни граждани на Ирак. Като съпричастни към случая са задържани и 3 български граждани, от които двама непълнолетни. Срещу пълнолетния български гражданин Д.Н. е заведено бързо производство.

Чуждите граждани са задържани със заповеди и настанени в помещение за настаняване на задържани лица в ГКПП Капитан Андреево.

Българските граждани са предадени в Следствен арест Свиленград.

Работата по случая продължава.

01 авг 2018

Влиза в сила решение на Съвета на ЕС за България, свързано с Шенгенската информационна система

От 1 август на територията на страната няма да бъдат допускани граждани на трети страни, за които има въведен сигнал в ШИС II с мярка „отказ за влизане/пребиваване”

От 1 август 2018 г. България ще отказва влизане/пребиваване на своя територия на граждани на трети страни, за които има въведен сигнал в Шенгенската информационна система с мярка „отказ за влизане/пребиваване”. Това се основава на решение, прието от Съвета на ЕС, относно прилагането на оставащите разпоредби от Шенгенското законодателство за България и Румъния.

Отказът за допускане на българска територия ще бъде прилаган в случай, когато гражданин на трета страна, за когото една или повече държави членки на ЕС са въвели в ШИС забрана за неговото влизане/пребиваване в шенгенското пространство, се яви на български граничен контролно-пропускателен пункт.

Граждани на трети страни, които се намират във вътрешността на страната без надлежно разрешително за пребиваване, за които се установи, че имат наложен „отказ за влизане”, ще бъдат извеждани от националната ни територия от компетентните български власти.


ШИС е най-широкомащабната информационна система в Европа, с най-много крайни потребители и се явява най-ефективната компенсаторна мярка в пространството на свободно движение на лица. България, като държава членка на ЕС и ШИС, ще има задължението да въвежда своите национални забрани под формата на сигнали по чл. 24 от Регламента за ШИС II, както и да изпълнява забраните, наложени от останалите 29 държави членки. Това  e едно от фундаменталните достижения на Шенгенското законодателство, което гарантира сигурността на общата територия чрез взаимно признаване и изпълнение на забраните за влизане, издадени от държавите членки.


27 юли 2018

Гранични полицаи от ГПУ-Трън задържаха след преследване каналджия и седем чужденци

Вчера към 20.30 ч. граничен полицейски автопатрул от ГПУ-Трън забелязва лек автомобил „Ауди“ и джип „Гранд Чероки“, движещи се един след друг към българо – сръбската граница. Двамата гранични полицаи незабавно подават сигнал в дежурната част и тръгват след съмнителните коли. Подават звукови и светлинни сигнали на водачите на джипа и аудито, но те не се подчиняват и правят опит да избягат.

На пътя между махалата Русимовци и разклона за село Декьовци лекият автомобил  пропуска отпред джипа. Впоследствие се оказва, че мигрантите са натоварени в джипа, и така му е дадена възможност да се измъкне от преследването. Аудито опитва да избута от пътя граничните полицаи, като блъска от дясната страна служебния автомобил. Високопроходимият автомобил на Гранична полиция обаче увеличава скоростта и настига джипа.

Към 20.50 ч. в землището на село Горочевци водачът на джипа спира и се опитва да избяга. След кратко преследване и предупредителни изстрели във въздуха граничните полицаи задържат шофьора – 45-годишен, криминално проявен от София. В джипа са открити 7 чужденци, по първоначални данни иракчани.

Каналджията и мигрантите са задържани в ГПУ-Трън. Уведомена е районната прокуратура. Работата по случая продължава.

 


20 юли 2018