МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Девет нови мобилни технически работилници за поддръжка на системата за комуникация TETRA

Автомобилите са закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за справяне с миграционния натиск по българските външни държавни граници“, финансиран от ЕС по Механизма за спешно подпомагане на фонд „Вътрешна сигурност“.

Деветте нови автомобила са обособени като мобилни технически работилници с повишена проходимост. Те са снабдени с всички необходими инструменти и оборудване за поддръжката мрежовите елементи от TETRA системата, която е основна за комуникация на служителите на МВР в районите на външните за ЕС граници. Своевременната поддръжка, която осигурява надеждност и непрекъснатост на работата на системата, изисква бърз достъп през труднопроходими трасета до труднодостъпни райони с възможност за пренасяне на обемисти товари и модули.

Мобилните работилници ще бъдат използвани  в дейността на дирекция "Комуникационни и информационни системи", която осигурява функционирането на комуникационните и информационните системи на МВР и други държавни органи, като изгражда, поддържа и развива комуникационни системи за управлението на МВР.

От месец септември 2016 г. Министерството на вътрешните работи е ангажирано с изпълнението на проекти, финансирани от ЕК по Механизма за спешно подпомагане в област „Вътрешни работи“ на обща стойност 160 млн. евро. По  фонд „Вътрешна сигурност“ се финансират дейности, насочени към модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни технологии, свързани с контрола на външните граници, доставка на превозни средства, осигуряване на оборудване за граничен контрол и наблюдение, наемане на допълнителен брой гранично-полицейски служители, подобряване на условията за задържане на граждани на трети държави в регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи.


20 фев 2019

27 760 евро в ръчния багаж и джобовете на пътник задържаха на ГКПП Аерогара София

27 760 евро задържаха гранични полицаи и митничари на Терминал 2. Валутата е открита при съвместна проверка, поискана от служители на Гранична полиция. 42-годишен мъж от Йемен с белгийски документ за пътуване на бежанец пристигнал с полет от Париж през Белград. При паспортния контрол граничният полицай поискал да му бъде направена допълнителна проверка. Тя била извършена съвместно с митничари, когато пътникът преминал през „зелен коридор“ и заявил, че не носи нищо, подлежащо на деклариране. Установено е, че в джобовете и в ръчния багаж мъжът носи голяма сума валута, предимно в банкноти от по 50 евро. Откритите общо 27 760 евро надвишават лимита от 10 000 евро, които могат да бъдат внесени, без да бъде подадена валутна декларация. Недекларираната валута е иззета, на 42-годишния мъж е съставен акт за административно нарушение.


18 фев 2019

Главен комисар Св. Кичиков: Благодаря за високата оценка, която давате на Гранична полиция

ГДГП получи дарение за охрана

Днес Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел, връчи на представители на ръководството на МВР и ГДГП дарение за мобилната гранично - полицейска група на РДГП – Аерогари.

Всички помним атаката в Бургас, при която загубиха живота си израелски туристи и български гражданин. Това засили връзките между службите за сигурност на двете страни. Ние високо ценим факта, че вашата страна оказва съдействие на Израел в тази насока. Ще направим всичко възможно да запазим това близко сътрудничество, каза г-жа Ирит Лилиан.

Смятам, че това дарение ще бъде много полезно за Гранична полиция, отговори заместник-министър Ципов. Той подчерта, че политическото и професионалното ръководство на МВР високо оценяват дългогодишното  сътрудничество между институциите на двете страни в областта на сигурността.

Предвид доброто сътрудничество между РДГП Аерогари и израелските авиолинии, от страна на посолството на Израел в България са предприети действия за дарение на  огнестрелно оръжие и техническо оборудване на стойност 21 340 лв. Дарението съществено ще подпомогне служителите на РДГП Аерогари при изпълнение на задачите по осигуряване полетите от и до Израел и ще допринесе за повишаване тяхната сигурност. Оборудването ще бъде използвано от граничните полицаи от мобилната група в зоната на летищата в София, Варна и Бургас.

Директорът на ГДГП главен комисар Кичиков подчерта, че създаването на това звено в РДГП Аерогари е продиктувано от реалната необходимост за противодействие на тероризма. Благодарим на Вашата страна, която има богат опит в сферата на сигурността, каза той при връчване на техническото оборудване.                                                     

 

 

 

 

 

08 фев 2019

Министър Маринов: Гранична полиция гарантира суверенитета и държавността

ГДГП отбелязва своя професионален празник

С тези думи министърът на вътрешните работи се обърна към граничните полицаи на техния професионален празник. „С отговорната задача за защита на границата служителите на главната дирекция се справят много добре. Благодарение на тяхната работа българската граница, която е външна за ЕС, е една от най-сигурните. Показател за това са намалелият брой нелегални преминавания. Благодаря на всички служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ за положените от тях неимоверните усилия, благодарение на които ние се чувстваме сигурни“, каза още министърът.

Със заповед на министър Младен Маринов с почетен знак на МВР са наградени 11 служители. С почетен знак на МВР I степен е награден старши комисар Бисер Костадинов, зам.-директор на ГДГП. С почетен знак II степен е награден старши комисар Светослав Манолов, зам.-директор на ГДГП, а с почетен знак III степен са наградени 9 служители - комисар Стоян Мандаджиев, директор на РДГП Смолян; комисар Васил Митов, директор на РДГП Кюстендил; комисар Румяна Борисова и комисар Бойко Александров – началници на отдели в ГДГП; комисар Георги Цветков, началник на ГПУ Бургас; комисар Диян Иванов, началник на ГПУ Варна; гл.инспектор Румен Пулев, началник на ГПУ Царево; ст.инспектор Димитър Желев, началник група в сектор ОИД в РДГП Бургас и ст. инспектор Евгени Димитров, началник на мобилната гранична полицейска група за бордови контрол в РДГП Бургас.

Със заповед на министър Маринов са наградени и шестима служители от сектор „Оперативно-издирвателна дейност“ на РДГП Драгоман, които разкриха високотехнологична инсталация за производство на канабис. След интензивната им оперативна работа бе проведена специализирана полицейска операция на 11 ноември. В къща в Драгоман, в която е отглеждано наркотичното растение, са задържани двама души.

14 служители на ГДГП са отличени с обявяване на благодарност и парична награда 100 лева със заповед на главния секретар Ивайло Иванов.

Със заповед на административния секретар на МВР Бойко Славчев са отличени 16 служители. Директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков е наградил с писмена похвала още 55 служители на Гранична полиция.

По повод професионалния празник на ГДГП, пред Паметника на загиналите полицаи бяха поднесени венци в присъствието на политическото и професионалното ръководство на МВР.


20 дек 2018

Гл. комисар Светлан Кичиков: ГКПП Крушари - Добромир ще подобри преминаването на нарасналия пътнически трафик между България и Румъния

С тези думи директорът на ГД „Гранична полиция“ приветства откриването на новия граничен пункт между двете страни, 12 по ред. ГКПП Крушари-Добромир изцяло е оборудван съобразно изискванията на Шенгенския граничен кодекс. Неговото функциониране ще бъде благоприятстващ фактор за развитието на областните и общинските центрове от двете страни на границата и за свързаността на нашите два народа, допълни главен комисар Кичиков.

На официалното откриване присъстваха членове на ръководството на румънската гранична полиция, директорът на РДГП Русе комисар Димитър Чорбаджиев, представители на местните власти на България и Румъния.

ГКПП Крушари-Добромир е шосеен пункт за международен трафик на границата на България с Румъния. Той се намира на румънска територия. Граничният контрол се осъществява на едно спиране.  Съгласно Споразумението между правителствата на Република България и Република Румъния за откриването на нови гранично контролно-пропускателни пунктове по държавната граница между двете държави, предвиденото работното време на ГКПП Крушари-Добромир е от 8 до 20 часа, с ограничение на транспортните средства до 3.5 тона. През този пункт не е разрешено транспортиране на опасни товари, живи животни и продукти, определени за фито-санитарен контрол.

Пунктът за съвместен контрол разполага с трасета за извършване на проверки в две посоки – вход и изход от страната, кабини, вътрешни помещения, техническо и IT оборудване. Персоналът е осигурен от структурите на граничните полиции на двете страни.

Функционирането на този граничен пункт улеснява мобилността на стоки и хора. Създадените благоприятни условия за развитие на транспортната инфраструктура в трансграничната зона са резултат от изпълнението на проекта „Трансграничен път Добромир-Крушари – код MIS ETC 588, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния - България 2007-2013“. През октомври миналата година на съвместно заседание на правителствата на Румъния и България, в присъствието на премиерите на двете страни, официално беше открит ГКПП Липница-Кайнарджа на румънска територия, който също така е с работно време 8 -20 часа, в режим на международен трафик на транспортни средства до 3,5 тона.   

 

17 дек 2018

Оперативните служители от сектор „Противодействие на престъпността през ГКПП“ в ГДГП заемат второ място в колективните награди „Полицай на годината 2018"

Служителите от отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница” участват в международен разследващ екип

        Наградата се дава за показания от тях висок професионализъм и постигнати резултати в борбата срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация и прането на пари. Служители от сектора са част от международен съвместен разследващ екип. В резултат на разследването  в България и Франция е разкрит канал за извеждане на млади жени за Франция. Установени и задържани са общо 9 трафиканти. Издадени са 16 Европейски заповеди за арест. Разпитани  са 51 жертви и свидетели на престъпната дейност.

         През 2016 г. служители от сектора придобиват информация за български граждани, които набират млади жени на територията на България и ги извеждат във Франция с цел сексуална експлоатация. Информацията се разширява, осъществяват се работни срещи и се обменя информация с Централната служба на Франция за борба с трафика на хора (OCRTEH). Работи се съвместно с българската прокуратура, следователи от НСлС, териториални структури на ДАНС.

         На 03.07.2018 г. едновременно на територията на три държави - България, Франция и Германия, се провежда международна операция за пресичане на трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Действията са под ръководството на директора на ГДГП, прокурор от Районната прокуратура в Оряхово - водещ разследването за България и съдия-следовател при Специализирания наказателен съд в град Нанси - водещ разследването за Франция.  Служители от Главна дирекция „Гранична полиция“, РДГП Бургас и РДГП Аерогари извършват оперативно-издирвателни действия на 11 адреса на територията на София, Софийска област и Бургас.

         В България са установени и задържани петима българи - организатори на трафика на жени с цел проституция. Към настоящия момент и петимата са екстрадирани във Франция. На територията на Франция и Германия са установени и задържани други четири лица, участници в престъпната организация. Осигурена е защита на жертва на трафика с помощта на неправителствени организации. При извършването на процесуално-следствените действия са събрани веществени доказателства - финансови средства, изделия от благородни метали, документи за парични преводи, които са предоставени на международния екип по разследването за документиране на престъпната дейност трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари.       

         За извършената цялостна дейност от служителите от сектор „Противодействие на престъпността през ГКПП”, в ГДГП е получено благодарствено писмо от българския ръководещ прокурор и френските магистрати при Специализираната прокуратура в Нанси за безупречната организация при провеждането на международната операция. В писмото се отбелязва, че благодарение на професионализма на служителите от сектор „Противодействие на престъпността през ГКПП” в отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница” в ГДГП е повишен авторитетът на МВР и българската прокуратура пред „EUROJUST” – Хага и чуждестранните магистрати.

         Професионално извършените оперативно-издирвателни действия, взаимодействието с партньорските служби и неправителствените организации  са основание за отличната оценка и присъденото второ място в колективните награди „Полицай на годината 2018“.

 

 

13 дек 2018