МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

На ГКПП Дунав мост Видин са задържани 15 незаконни мигранти, открити в хладилен камион

Задържани са и водачите на автомобила

Днес на ГКПП Видин пристигнал за излизане от България хладилен камион с шофьори двама гръцки гражданин. Автомобилът пътувал празен от Гърция за Унгария. При извършената физическа проверка граничният полицай установил, че  предната стена на товарното помещение е от по-нов материал в сравнение с останалите, на нея имало и прозорец. Тези факти го накарали да върне камиона за допълнителна проверка, при която е открит изграден чрез преградна стена тайник в предната част на ремаркето с укрити хора. 

Камионът е задържан в ГПУ-Видин. Граничните полицаи са установили в тайника 15 незаконни мигранти, мъже. По първоначална информация – 6 от Сирия, 5 от Ирак и 4 от Афганистан. В багажа им са открити национални паспорти, както и гръцки документи за кандидатстване за убежище. Телефони и документи на укритите мъже са намерени в шофьорската кабина.

Водачите на хладилния камион и незаконните мигранти са задържани в ГПУ-Видин. Уведомена е районната прокуратура. Образувано е досъдебно производство, работата по случая продължава.

 

 

17 фев 2020

Служители от ГПУ-Петрич задържаха 6 мъже с над 36 кг сух канабис при специализирана полицейска операция

Операцията за противодействие на незаконното съхранение и разпространение на наркотични вещества е проведена на 21 януари в с. Бождово, общ. Сандански. Граничните полицаи установили, че в къща в селото се извършва обработка на канабисови растения. При извършената там проверка те намерили седем пластмасови бидона с общо тегло 25, 148 кг канабис. В къщата са задържани 6 мъже. Двама от тях са оказали съпротива, което е наложило употребата на физическа сила и помощни средства. В друга къща граничните полицаи открили още три бидона с общо 11, 038 кг канабис. И двата имота са собственост на един от задържаните.

Случаят е докладван на прокурор от Окръжна прокуратура - Благоевград, образувано е досъдебно производство по описа на ГПУ Петрич за извършено престъпление по чл.354а, ал.2 от НК. Задържаните за срок до 72 часа са от Сандански и с. Поленица.

Процесуално-следствените действия продължават.

23 яну 2020

Гл. комисар Светлан Кичиков: Благодаря ви, колеги! Вие отговорихте достойно на очакванията на Обединена Европа за сигурни общи граници

През 2019 граничните полицаи задържаха близо 500 нарушители на държавната граница, предотвратиха около 6 400 опита за незаконно влизане в страната

Главна дирекция „Гранична полиция“ отбелязва професионалния си празник. На официалната церемония по този повод гл.комисар Светлан Кичиков припомни, че преди 132 години със закон се създава пограничната стража в следосвобожденска България. „Пазители на родните граници е имало още от създаването на Първата българска държава. Хиляди са българите, които през вековната ни история смело са охранявали Родината“, каза директорът на ГДГП. Той подчерта, че днес българските гранични полицаи, съхранявайки традициите, създават и утвърждават съвременни методи за охрана и контрол на държавната граница, с модерни средства, съобразно новите предизвикателства, във време на реално членство на страната ни в Европейския съюз и НАТО. Гл. комисар Кичиков благодари сърдечно на колегите си за тяхната отдаденост и усилия, за професионализма, с който отговориха достойно на очакванията на Обединена Европа за сигурни общи граници. По думите му затова днес те могат да посрещнат професионалния празник с чувство на изпълнен дълг. Директорът на ГДГП пожела на колегите си и на техните семейства здраве, самочувствие и изпълнени с радост и топлина светли християнски празници.

С наградата „Почетен знак на МВР“ със заповед на министър Младен Маринов са наградени 10 гранични полицаи. Наградите от името на министъра връчи заместник-министър Милко Бернер. 

С „Почетен знак на МВР“ I степен:

Комисар Деян Моллов, директор на РДГП Елхово

С „Почетен знак на МВР“ III степен:

Младши инспектор Ивайло Михов, старши полицай в Мобилната гранична полицейска група в РДГП Елхово

Главен инспектор Димитър Димитров, началник на сектор „Оперативно-издирвателна дейност“ в РДГП Елхово

Главен инспектор Георги Фучеджиев, заместник-началник на ГПУ-Свиленград

Старши инспектор Яни Пейчв, заместник-началник на ГКПП Капитан Андреево

Главен инспектор Мирослав Георгиев, началник на сектор „Специализиран контрол на ГДГП“ в отдел „Гранични проверки“

Старши инспектор Николай Русев, началник на група в ГКПП Капитан Андреево

Старши инспектор Иван Зотов, началник на група в ГПУ Елхово

Инспектор Дойчин Иванов, полицейски инспектор в ГПУ Свиленград

Инспектор Венцислав Тушков, полицейски инспектор в сектор „Охрана на държавната граница“ в отдел „Гранично наблюдение“.

С грамоти от министъра на вътрешните работи са наградени трима служители. Главният секретар на МВР награждава 4 служители, от негово име наградите връчи заместник-главния секретар главен комисар Георги Арабаджиев. Със заповед на административния секретар с грамоти са наградени 17 служители на Главна дирекция „Гранична полиция“. Директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков награди още 70 служители с писмена похвала.

По случай празника представители на ръководството на МВР и служители на ГДГП поднесоха венци в знак на почит и признателност на Паметника на загиналите полицаи при изпълнение на служебния им дълг.20 дек 2019

Гранични полицаи от ГПУ-Златарево откриха незаконни оръжие, боеприпаси и 2 640 гр канабис

На 19.12.2019 г. в ГПУ – Златарево е  проведена специализирана полицейска операция по противодействие на отглеждането и  разпространението на наркотични растения. Извършена е проверка в частен дом и дворно място в с. Сливница, общ. Кресна, обитавани от 37-годишен мъж.

В дворното място в малка тухлена постройка в найлонова опаковка  са открити да се съхраняват сухи съцветия. При извършения полеви наркотест на съцветията те реагирали положително на канабис. Откритото количество е премерено с електронна везна,  която отчита  тегло 2 640 гр.

В къщата са открити също ловна пушка 16 калибър, марка “ИЖ – 58”, 20 ловни патрона -16 калибър и 20 ловни патрона -12 калибър. След извършена справка със служител на КОС при РУ – Сандански е установено, че живеещият в къщата мъж няма разрешително за притежаване на оръжие.     

Уведомен е дежурен прокурор от РП – Сандански.

Образувано е досъдебно производство по описа на ГПУ-Златарево за престъпление по чл.354 А от НК.

Оръжието, патроните и канабисът са иззети. 37-годишният мъж е задържан със заповед за полицейско задържане.

Работата по случая продължава.  

 

20 дек 2019