МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Движението на ГКПП„Капитан Андреево“ е нормализирано благодарение на създадената организация

Министър-председателят Бойко Борисов, вътрешният министър, посланикът на Турция у нас и валията на Одрин инспектираха работата на най-големия граничен пункт

"Тази артерия на Европейския съюз трябва да работи. Това е най-големият граничен контролно-пропускателен пункт в Европа. Да благодарим на президента Ердоган, на посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок, на теб - за това, че успяхме да пуснем тировете да вървят“. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към валията на Одрин Екрем Джаналп по време на инспекция на граничния контролно-пропускателния пункт „Капитан Андреево“, в която участваха министър Младен Маринов и директорът на ГДГП гл.комисар Светлан Кичиков. 

Те се увериха на място, че, благодарение на създадената организация и  режим на работа, на граничния пункт вече няма опашки от тежкотоварни автомобили и движението е нормализирано. 

По време на инспекцията стана ясно, че буферният паркинг за тирове на бившето военно летище „Узунджово“ функционира добре. Министър-председателят Борисов отбеляза, че държавата работи активно, за да може камионите на ГКПП - Капитан Андреево да минават бързо, шофьорите да не чакат и да свършат работата си. 
По разпореждане на премиера министър Маринов придружи посланика на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок, за да се запознае на място със създадените условия, при които  водачите изчакват на обособения паркинг.

 

30 мар 2020

Бившето военно летище „Узунджово“ става буферен паркинг за тежкотоварните автомобили на път за ГКПП Капитан Андреево

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков инспектираха бившето военно летище „Узунджово“, което става буферен паркинг за тежкотоварните автомобили на път за Турция. „До утре паркингът трябва да работи, ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на тирове“, заяви премиерът. Паркингът ще бъде оборудван с осветление, ще бъдат осигурени химически тоалетни и временни будки за храна. Борисов допълни, че от вчера всички ресорни министри са провели разговори с турските си колеги, за да се реши бързо проблемът със струпването на тежкотоварните коли по границата.  „Над 400 тира повече от предишния ден са минали заради това, че ние не можем да ги спираме на нашите външни граници. В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-големият контролно-пропускателен пункт между Европа и държави от третите страни, в случая Турция“, уточни министър-председателят.

От Главна дирекция „Гранична полиция“ информираха премиера Бойко Борисов, че през последното денонощие на територията на страната са влезли 3000 товарни автомобила, от които 1200 са били за ГКПП „Капитан Андреево“. След взетите мерки броят на обработените камиони в посока Турция се е увеличил близо 3 три пъти, вследствие на което само за изтеклото денонощие на ГКПП „Капитан Андреево“ са обработени 1100.


26 мар 2020

На граничните контролно-пропускателни пунктове няма да бъдат пропускани в България граждани на трети страни

Заповедта е на министъра на здравеопазването

1. Временно се забранява влизането на територията на Република България, считано от 0 часа на 20 март до 17.04.2020 г. включително, на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове и с каквито и да са транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни.

2. Остава в сила забраната за влизане на територията на Република България  на лица, пристигащи от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България. На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на Република България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

3. Забраната по т. 1 не засяга граждани на държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства с изключение на тези по т. 2.

4. Настоящата забрана не обхваща:

- здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора;

- транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост;

- дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;

- лица, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

 

 

19 мар 2020

Директорът на ГД „Гранична полиция“ инспектира ГКПП - Дунав Мост-2 при Видин – Калафат

Късно снощи започна инспекцията на граничния пункт и продължи в ранните часове на 19.03.2020 г. Проведените разговори между българските власти и унгарската страна ускориха пропускането на нашите сънародници, пътуващи към България. Трафикът на  ГКПП-Дунав Мост 2 е интензивен, създадена е необходимата организация за прецизен контрол. Анкетират се всички, които трябва да бъдат поставени под карантина в домашни условия за 14 дни. С всеки един преминаващ през пункта служителите на Гранична полиция и РЗИ провеждат беседи. Екипите действат по утвърдената процедура. Служителите разполагат с лични предпазни средства – маски и ръкавици. Това съобщи тази сутрин директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков. Той уточни, че термокамерите на ГКПП-Калотина вече са поставени, а днес започва поставянето им на пункта при Видин.

Тази нощ на „Дунав мост-2“ са преминали само два автобуса - с български граждани, пътуващи по редовни линии от Германия. Товарните автомобили пристигат от различни страни в Западна Европа.

За автобусите от редовните линии и товарните автомобили е осигурен конвой до крайната точка на пътуването им на територията на нашата страна. Само през вчерашния ден е имало 7 конвоя. Всеки един от тях е включвал между 30 и 40 автомобила. Граничните полицаи се справят добре, категоричен бе главен комисар Кичиков. В инспекцията тази сутрин участва и областният управител на област Видин Момчил Станков. 102 души до сега са били поставени под домашна карантина в област Видин, уточни Станков.

 

 

19 мар 2020

Гранични полицаи от ГПУ Брегово отказаха да пуснат в страната сръбски гражданин с висока температура и конвоираха румънски автомобил с болен пътник за транзитно преминаване

На ГКПП Капитан Андреево са иззети ‪250 000 медицински маски

На ГКПП Връшка чука вчера към 14.15 ч. за влизане в страната пристигнал лек автомобил „Ауди“, управляван от сръбски гражданин.  Граничните полицаи поискали съдействие от инспектор от РЗИ Видин за измерване температурата на пътника, която се оказала 38.5 градуса. На сръбския гражданин е издаден отказ за влизане в страната.

На същия пункт вчера към 16.30 ч. за влизане пристигнал лек автомобил „BMW“,  в който пътували 4 румънски граждани. Установено е, че един от тях е с температура 38.6 градуса. Служители от мобилната гранично-полицейска група на ГПУ Брегово са конвоирали автомобила в 17.20 ч. за транзитно преминаване до ГКПП Дунав мост II.

На 14 март към 23.30 ч. ГКПП Капитан Андреево пристигнал за влизане в Турция товарен автомобил „Мерцедес“ с водач турски гражданин. По искане на служители от “Гранична полиция” му е извършена щателна митническа проверка, при която са открити ‪250 000 защитни медицински маски. Те са иззети с разписка, съставен му е акт за митническо нарушение.


16 мар 2020

Гранични полицаи предотвратиха нелегално изнасяне от страната на 7850 медицински предпазни маски в рамките на операция „Pangea“

Международната операция е под егидата на Интерпол и се провежда на територията на много страни членки на полицейската организация. Тя е насочена срещу нелегалния трансграничен трафик и търговия на лекарства, антивирусни препарати, ваксини, синтетични хормони, стероиди, хранителни добавки, медицински маски и други фармацевтични и медицински изделия.

Вчера на ГКПП Капитан Петко войвода пристигнал за излизане от страната лек автомобил марка ,,Нисан”, гръцка регистрация, с водач гръцки гражданин. При извършената проверка на автомобила граничните полицаи открили  в багажника 7850 медицински  предпазни маски.

Медицинските изделия са без документ за произход. Те са иззети с протокол за извършена митническа проверка.

 


10 мар 2020