МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Служители от РДГП – Русе задържаха мъж за лихварска дейност

Операцията е проведена под ръководството на окръжната прокуратура

Граничните полицаи провели множество оперативно-издирвателни мероприятия от май 2019 г. под надзора на наблюдаващ прокурор, при което е установено, че 42-годишен мъж от Русе активно развива лихварска дейност и впоследствие превръща постъпилите парични средства в движими и недвижими имоти.

На 21 и 22.07.2020 г. в село Бъзън са проведени оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия по досъдебното производство, образувано в РДГП - Русе. Претърсени са два автомобила и няколко адреса в селото и областния град, при което са иззети договори за покупко-продажби на имоти и МПС, нотариални актове, договори за дарения, записи на заповеди, регистрационни талони на автомобили, 114 500 евро и 70 000 лв. Намерени и иззети са около 3 кг накити от жълт метал, нумизматични монети.

42-годишният мъж е задържан в ГПУ- Русе по указание на наблюдаващия прокурор. Работата по случая продължава. Предстои оценка на събраните доказателства, с оглед търсене на наказателна отговорност за лихварство и пране на пари.

24 юли 2020

Гранични полицаи от Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Смолян задържаха двама мъже, отглеждали голямо количество канабис на нива и в частен дом

На 23.07.2020 г. служители от Гранично полицейско управление – Гоце Делчев проведоха специализирана полицейска операция за незаконно засяване и отглеждане на наркотични растения.

В местността Шавара, в землището на село Парил, община Хаджидимово, граничните полицаи установили нива с канабис. Те започнали оперативно наблюдение на мястото и към 9 часа вчера са задържали двама мъже на 47 и 50 години от град Гоце Делчев, докато поливали растенията.  Направени са полеви наркотестове. Установени са 159 стръка канабис с височина от 40 см до 220 см с общо тегло 51.490 кг, както и  химически препарати и торове, необходими за отглеждане на  растенията.

Граничните полицаи извършили процесуално-следствени действия и в частен дом в с. Парил, собственост на роднина на двамата задържани. При извършеното претърсване е открита изградена инсталация за отглеждане на наркотични растения. Специално пригоденото помещение е оборудвано с хидросистема за поливане, климатична система за поддържане на подходяща постоянна температура, вентилационна филтрираща система, специални лампи за осветление, както и система за обогатяване на въздуха с кислород. Помещението е термо и шумоизолирано.

Общото количество наркотични растения,  открити на двете места, е 267 броя.

Уведомена е районната прокуратура, образувано е досъдебно производство по чл. 354 в, ал.1, по описа на ГПУ - Г.Делчев. Работата по случая продължава.

 

 

24 юли 2020

През ГКПП „Кулата“ и ГКПП "Маказа" могат да влизат в България от Гърция пътуващите с туристическа цел граждани на ЕС

От днес, 22.07.2020 г., през  ГКПП „Илинден“-„Ексохи“, ГКПП "Капитан Петко Войвода"-"Орменион" и ГКПП "Ивайловград"-"Кипринос" гръцките гранични власти не пропускат в двете посоки всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили. Забраната ще важи до 04.08.2020 г.

Товарни автомобили могат да преминават само на ГКПП „Кулата“ – „Промахон“, а на ГКПП „Маказа“- „Нимфея“ – лекотоварни автомобили до 3,5 тона.

Влизането на туристи е възможно само през ГКПП "Кулата" – "Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането в Гърция. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта. Туристите могат да влизат в България от Гърция на граничните пунктове „Кулата“ и  „Маказа“.

Влизането и излизането на притежатели на разрешения за пребиваване и за неотложни служебни пътувания през сухопътната граница с България ще се осъществява единствено през ГКПП "Кулата"-"Промахон" и през ГКПП "Маказа"-"Нимфеа". Пътуванията се доказват със съответните документи. На  ГКПП „Маказа“ от собственици на имоти в Гърция се изискват и разрешения за пребиваване.

До 31.08.2020 г. всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес: https://travel.gov.gr  Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната.

 

 

 

 

22 юли 2020

Временно се преустановява пропускането на хора и всички видове автомобили през ГКПП "Илинден" - "Ексохи"

В Главна дирекция „Гранична полиция“ е получена информация от гръцките гранични власти, че от 00:00 ч. на 22.07.2020 г. през гръцкия пункт „Ексохи“, съпределен на българския „Илинден“, няма да се пропускат в двете посоки пътуващи, независимо от тяхното гражданство, както и всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили. Забраната ще важи до 03.08.2020 г.

От 00.00 ч. на 22.7.2020 г. до 04.08.2020 г. се разрешава влизането на граждани в Гърция по т.нар. съществени причини (служебни, здравни, семейни) през сухопътната граница с България единствено през ГКПП "Кулата"-"Промахон" и през ГКПП "Маказа"-"Нимфеа". Пътуванията се доказват със съответните документи.

Припомняме, че влизането в Гърция на туристи е възможно само през ГКПП "Кулата" – "Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането в Гърция. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта.

До 31.08.2020 г. всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес https://travel.gov.gr  Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната. 

 

 

21 юли 2020

Антични предмети задържаха гранични и митнически служители на ГКПП Видин

Контрабанда на културно-исторически ценности предотвратиха служители на ГД "Гранична полиция” и митнически служители. На 23.06.2020 г. към 1 часа на ГКПП Видин пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени.

Автомобилът е селектиран по  метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която в долапите от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са открити пет пакета с предмети с античен вид. Открити са метален нагръдник, каменна статуя на лъв, метални фигурки и фрагменти, отливка на метален крак, вероятно от статуя. Предметите са иззети, предстои да бъде направена комплексна археологическа оценъчна експертиза. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ граничен полицай от ГПУ Видин под надзора на окръжната прокуратура.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по закона за културното наследство. Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен 47-годишен турски гражданин. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин. Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.

Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

 

24 юни 2020

Директорът на ГД “Гранична полиция“ проведе работна среща с представител на румънските гранични власти

Главен комисар Светлан Кичиков проведе работна среща с директора на граничния пункт при Гюргево кестор Йонел Търсъноагъ. В срещата участваха още директорът на РДГП-Русе старши комисар Димитър Чорбаджиев и областният управител на Видин Момчил Станков. Впечатленията за големите опашки и изчакването на  румънска територия се дължи на накъсването на колоната – в населените места няма наредени автомобили, за да се избегне образуването на тапи в градовете и селата в посока ГКПП Видин, стана ясно след срещата. Освен това голяма част от чакащите шофьори включват в престоя си на границата и задължителната им почивка от 9 часа.

Трафикът през граничния пункт се осъществява с характерната за летните месеци висока интензивност. Броят на преминаващите товарни автомобили достига 2000 на денонощие. Около 15 минути отнема проверката на един товарен автомобил, този времеви интервал включва и другите контролни органи, освен проверката на граничната полиция. Миналата година са увеличени трасетата – вече са 6 на изход и 5 на вход, работи се на максимален капацитет. Директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков отбеляза още, че през  пункта близо 150 товарни автомобили повече на ден преминават в сравнение със същия период на миналата година.

Няма забавяне на пункта след въвеждането на допълнителните проверки на шофьорите за неплатени глоби, уточни още главен комисар Кичиков.

 

 

 

22 юни 2020