МВР

ГД "Гранична полиция"

 

23 ное 2017

Главният секретар на МВР, директорите на ГДГП, ГДНП и СДВР се срещнаха с директори на френски полицейски структури

В рамките на визитата във Франция главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД“Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, директорите  на ГД“Национална полиция“ и на СДВР проведоха срещи с ръководители на различни полицейски структури. Темите на разговорите на българските полицейски ръководители с френските им колеги бяха свързани с оценката и перспективите на  двустранното сътрудничество , охраната на границите и борба с нелегалната миграция, борба с тероризма и превенция на радикализацията.

По време на разговора с генералния директор на Националната полиция префект Ерик Морван бе отчетено изграденото много добро експертно и оперативно взаимодействие между полицейските служби на България и Франция има, както и ролята на акредитираните офицери за връзка в София и в Париж. Висшите полицейски ръководители на двете страни оцениха високото ниво оперативното сътрудничество и изтъкнаха голямото значение на бързия и директен обмен на информация. Посочено бе, че ежегодно се реализират успешни съвместни операции на територията на двете страни, като основните области на взаимодействие са борбата с мрежите за трафик на хора (особено с цел сексуална експлоатация), противодействието на трафика на наркотици, злоупотребите с кредитни и банкови карти, фалшифицирането на евро, борбата срещу киберпрестъпленията. Акценти по време на срещата бяха мерките за противодействие на тероризма и активизирането на обмена на информация, борбата срещу фалшифицирането на документи за самоличност. Младен Маринов и Ерик Морван разговаряха за възможността за споделяне на добри практики и опит между СОБТ и Групата за намеса на Националната полиция  на Франция RAID. Българската делегация посети изложението  на международното търговско изложение в областта на системите за охрана и вътрешна сигурност  МILIPOL.

На среща с директора на Централната дирекция на граничната полиция главен комисар Фернан Гонтие бяха обсъдени актуални въпроси, свързана с охраната на границите и противодействието на нелегалната миграция.

Българските полицейски началници посетиха базата на елитния отряд за намеса на Националната полиция и разговаряха с ръководителя на отряда  главен комисар Жан-Батист Дюлион, който представи работата, въоръжението и екипировката на служителите.

Българската делегация проведе среща и с главен комисар Софи Ат, директор на международното сътрудничество в МВР на Франция.

 

 

 

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия граничен пункт "Кайнарджа-Липница" на българо-румънската граница

На откриването на обекта присъстваха вътрешните министри на двете страни Валентин Радев и Кармен Даниела Дан, както и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Днешният ден отбелязва много важен момент за връзките между България и Румъния и е следствие на много усилия от страна на двете държави, заявиха премиерите на България и Румъния. По думите на министър-председателя на България Бойко Борисов, с този нов обект се дава възможност за взаимно развитие на търговия и туризъм. Той изрази надежда, че ГКПП "Кайнарджа - Липница" няма да е последният граничен пункт, който ще открие заедно с румънския премиер. Предстои и откриването на нов мост на българо-румънската граница". Изводът е, че колкото повече гранични пунктове се откриват, повече се улеснява населението, бизнеса, туризма, толкова повече се опознаваме“, допълни премиерът.

Припомняме, че през юни тази година вътрешният министър Валентин Радев, след среща с румънския си колега, увери, че в "най-скоро време" ще бъдат открити двата нови гранично-пропускателни пункта Кайнарджа-Липница и Крушари-Добромир.

От 2007 г. е в сила Споразумение между правителствата на България и Румъния за съвместен контрол при преминаването на границата. От 2012 г. е в сила междуправителствено споразумение между България и Румъния за откриването на нов граничен контролно-пропускателен пункт по границата между двете страни в района на Кайнарджа (България) и Липница (Румъния). Изграден е и трансграничен път Кайнарджа-Липница по програмата за сътрудничество 2007 – 2013 между двете държави. Общата стойност на проекта надхвърля 6 млн. евро. От българска страна пътят е 17 км и свързва нашата територия с румънския общински център Липница. Необходимите съоръжения за извършване на гранични проверки са разположени на румънска територия. Съгласно Кодекса на ЕС за режима на движение на лица през границите българските и румънските гранични полицейски служители ще прилагат съвместен контрол. Преминаващите лица и превозни средства ще бъдат спирани само веднъж както на влизане, така и на излизане от държавите за извършване на гранична проверка.

Предвидено е през граничния пункт да преминават пътници и превозни средства с общо тегло до 3.5 тона в интервала от 08.00 до 20.00 часа. С откриването на съвместния ГКПП Кайнарджа -Липница ще се облекчи трафикът през съседния ГКПП - Силистра. Ще бъдат създадени условия за облекчаване на пътуванията както на български и румънски граждани в почивните и празнични дни, така и за граждани от държавите в Североизточна Европа (Беларус, Русия, Украйна и Молдова), пътуванията на които са особено интензивни през летния сезон.

 

03 окт 2017

Близо 2 000 кутии контрабандни цигари откриха в каюта на кораб гранични полицаи и митничари

1970 кутии /39 400 къса/ недекларирани цигари без акцизен бандерол откриха митнически и гранични служители в необитаема каюта на кораб. Корабът, плаващ под малтийски флаг, пристигнал в Бургас на 29.08.2017 г. вечерта от Турция.  Служителите от Митнически пункт „Пристанище Бургас Център“ и граничните полицаи от ГКПП - Пристанище Бургас извършили входяща контрола на кораба. Митничарите поканили капитана и екипажа да декларират пренасяните и подлежащи на деклариране стоки, валута и валутни ценности. Капитанът представил пред тях капитанска декларация, декларация от екипажа и декларация за съдържащите се в кораба стоки и имущество. След заверка на документите, митническите и граничните служители пристъпили към съвместна физическа проверка на кораба, за която е подадено искане от Гранично полицейско управление -Бургас. В една от необитаемите каюти на кораба те открили  197 кашона, съдържащи общо  39 400 къса недекларирани цигари от четири различни търговски марки, всички с надписи „For duty free sale only“, без акцизен бандерол. Контрабандните цигари са иззети.

Срещу капитана на кораба-турски гражданин с инициали S.D., е съставен акт за нарушение на закона за митниците.

 

01 сеп 2017