МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Антични предмети задържаха гранични и митнически служители на ГКПП Видин

Контрабанда на културно-исторически ценности предотвратиха служители на ГД "Гранична полиция” и митнически служители. На 23.06.2020 г. към 1 часа на ГКПП Видин пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени.

Автомобилът е селектиран по  метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която в долапите от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са открити пет пакета с предмети с античен вид. Открити са метален нагръдник, каменна статуя на лъв, метални фигурки и фрагменти, отливка на метален крак, вероятно от статуя. Предметите са иззети, предстои да бъде направена комплексна археологическа оценъчна експертиза. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ граничен полицай от ГПУ Видин под надзора на окръжната прокуратура.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по закона за културното наследство. Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен 47-годишен турски гражданин. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин. Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.

Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

 

24 юни 2020

Директорът на ГД “Гранична полиция“ проведе работна среща с представител на румънските гранични власти

Главен комисар Светлан Кичиков проведе работна среща с директора на граничния пункт при Гюргево кестор Йонел Търсъноагъ. В срещата участваха още директорът на РДГП-Русе старши комисар Димитър Чорбаджиев и областният управител на Видин Момчил Станков. Впечатленията за големите опашки и изчакването на  румънска територия се дължи на накъсването на колоната – в населените места няма наредени автомобили, за да се избегне образуването на тапи в градовете и селата в посока ГКПП Видин, стана ясно след срещата. Освен това голяма част от чакащите шофьори включват в престоя си на границата и задължителната им почивка от 9 часа.

Трафикът през граничния пункт се осъществява с характерната за летните месеци висока интензивност. Броят на преминаващите товарни автомобили достига 2000 на денонощие. Около 15 минути отнема проверката на един товарен автомобил, този времеви интервал включва и другите контролни органи, освен проверката на граничната полиция. Миналата година са увеличени трасетата – вече са 6 на изход и 5 на вход, работи се на максимален капацитет. Директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков отбеляза още, че през  пункта близо 150 товарни автомобили повече на ден преминават в сравнение със същия период на миналата година.

Няма забавяне на пункта след въвеждането на допълнителните проверки на шофьорите за неплатени глоби, уточни още главен комисар Кичиков.

 

 

 

22 юни 2020

Гранични полицаи и митничари откриха метамфетамин, укрит в акумулатор

На ГКПП Дунав мост - Видин служители на ГД „Гранична полиция“ съвместно с митническите служители на ГД „Митническо разузнаване и разследване” задържаха около един килограм метамфетамин.

На 16.06.2020 г., към 9 часа, в района на граничния пункт пристига лек автомобил марка "Мерцедес" с българска регистрация. Автомобилът, управляван от български гражданин, пътуващ за Холандия, е селектиран по метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка. След оглед  на акумулатора, намиращ се в багажника, миническите служители установяват, че в него е укрит полиетиленов плик, съдържащ бяло кристалообразно вещество с бруто тегло 1.030 кг. При направеният полеви наркотест веществото  реагира на метамфетамин. 

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ полицай от ГПУ Видин под надзора на Окръжната прокуратура.

17 юни 2020