МВР

ГД "Гранична полиция"

 

18 яну 2022

Трима каналджии с 20 нелегални имигранти задържаха гранични полицаи от РДГП-Елхово през последната седмица

Днес в 5.40 ч. граничен полицейски наряд и служители от жандармерията, участващи в специализираната полицейска операция на българо-турската граница, спрели в местността Босна, по пътя за Бургас,  лек автомобил с варненска регистрация, управляван от 20- годишен мъж от град Аксаково. В автомобила граничните полицаи установили 7 незаконни имигранти без документи, самоопределящи се като сирийски граждани. Каналджията и чужденците са задържани в ГПУ-Малко Търново.
Вчера граничните полицаи установиха още 9 незаконни имигранти в района на Малко Търново. Те са открити в тайник на лекотоварен автомобил. Шофьорът, 30-годишен мъж от Бургас и нелегалните чужденци са задържани в ГПУ-Малко Търново.  На 12 януари в ГПУ-Средец са задържани 23-годишен каналджия от Сливен и 4 нелегални имигранти от Пакистан, които той превозвал с автомобила си.
Работата по случаите продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Бургас.

 


На българо-турската граница са задържани 12 незаконни имигранти с двама водачи

На 11 януари гранични полицаи, съвместно с екип от жандармерията, спрели за проверка в землището на село Маломирово,  община Елхово, лек автомобил „Мерцедес“ с водач 25-годишен мъж от Плевенско. В автомобила граничните полицаи установили 8 мъже без документи за самоличност, по техни данни сирийски граждани. Водачът и нелегалните имигранти са задържани. В ГПУ-Елхово е образувано досъдебно производство, на шофьора е повдигнато обвинение по чл.281 от НК. Образувани са и бързи производства за незаконно преминаване на границата, чужденците са предадени в СДВНЧ Любимец.

Тази нощ в покрайнините на село Стефан Караджово са установени 40-годишен шофьор на лек автомобил „Мазда“ с четирима незаконни имигранти, по тяхна информация от Афганистан и Пакистан. Те са задържани в ГПУ-Болярово.

Работата по двата случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура - Ямбол.

 


12 яну 2022

Условия за влизане в България от 07.01.2022 г.

Временните противоепидемични мерки се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването

Въвеждат се следните временни противоепидемични мерки за влизане на лица, пристигащи от други държави на територията на Република България, съобразно оценка на разпространението на covid–19 в съответната държава:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2022/01/05/zapoved_vlizane_bg_04_01_2022-3.pdf

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/26/rd-01-977_26112021.pdf

Лицата, които подлежат на здравен контрол,  се допускат на територията на Република България само през следните гранични контролно-пропускателни пунктове: ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Сомовит-Никопол“, ГКПП „Русе“, ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Малко Търново“; ГКПП „Кулата“; ГКПП „Илинден“;  ГКПП „Маказа“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Връшка чука“;  ГКПП "Калотина“; ГКПП „Олтоманци“;  ГКПП "Стрезимировци", ГКПП „Гюешево",  „ГКПП „Станке Лисичково“ и ГКПП "Златарево".


 

.

 

07 яну 2022

Гранични полицаи задържаха 43 афганистанци в микробус

В Главна дирекция „Гранична полиция“ е получена информация за предстоящо транспортиране на мигранти към българо-сръбската граница. В хода на проведената операция служители на главната дирекция и РДГП-Драгоман са спрели в землището на село Бучин проход, община Костинброд, товарен микробус Рено „Мастър“. Автомобилът е бил управляван от 56-годишен мъж - незаконно пребиващ гражданин на Република Северна Македония.  В товарният отсек са открити 43 лица, граждани на Афганистан, регистрирани в Държавната агенция за бежанците. Задържани са и два пилотиращи автомобила – лек автомобил „Пежо“ и лек автомобил „Фолксваген „Пасат“ с трима мъже, български граждани.

По случая е образувано досъдебно производство, наблюдавано от Районна прокуратура - Костинброд.

На шофьора е повдигнато обвинение и му е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата по случая продължава. 


07 яну 2022

Служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ честват своя професионален празник

Политическото ръководство на МВР високо оценява вашата непоколебимост, мотивация и професионализъм, се казва в поздравителния адрес на министър Рашков

Днес се навършват 134 години от приемането на първия у нас Закон за пограничната стража. Професионалният празник на ГД „Гранична полиция“ започна с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите полицаи, където присъстваха политическото и професионалното ръководство на МВР,  ръководството на главната дирекция и гранични полицаи.  Церемонията продължи в сградата на министерството. Зам.-министър Таня Райчева прочете поздравителен адрес от името на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. През последните години се справяте с невиждан доскоро миграционен натиск. Посрещате предизвикателствата да охранявате не само българските, но и границите на Обединена Европа. Главна дирекция „Гранична полиция“ гарантира пълното спазване на гражданските права за лицата, които желаят законно да влязат или напуснат територията на страната, но в същото време е надеждна преграда за нарушителите, каза зам.-министър Райчева и подчерта, че от началото на 2021 г. граничните полицаи са предотвратили 4 пъти повече опити на граждани на трети страни да преминат незаконно на територията на Република България в сравнение със същия период на миналата година.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за конкретен съществен принос и висок професионализъм при изпълнението на служебните задачи 12 служители на ГДГП са наградени с почетен знак на МВР:

I степен

Старши комисар Светослав Манолов,  заместник-директор на Главна дирекция "Гранична полиция" и директор на дирекция "Противодействие на престъпността през държавната граница"

II степен

Комисар Иван Стоянов, впд директор на РДГП – Елхово

Главен инспектор Димитър Димитров, началник на сектор „Оперативно-издирвателна дейност“ в РДГП - Елхово

Комисар Росица Димитрова, началник на отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница“.

С почетен знак на МВР III степен са наградени трима служители от сектор „Охрана на държавната граница“ в ГДГП –  инспектор Георги Георгиев, инспектор Красимир Янков, инспектор Анатоли Цветичов и четирима служители от отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница“ – главен инспектор Димитър Радев, инспектор Костадин Панчев, инспектор Шери Габов и инспектор Марин Делийски. Почетен знак на МВР III степен получава и главен инспектор Ивайло Тончев, началник-сектор „Специални тактически действия в РДГП – Елхово.

Анатолий Загоров от сектор „Реадмисия“ със заповед на главния секретар е награден с обявяване на благодарност и парична награда, още 6 гранични полицаи – с писмена похвала.

С грамота са отличени 14 служители, работещи по ЗДСл.

Със заповед на директора на ГДГП главен комисар Деян Моллов 7 служители от Специализирания отряд за въздушно наблюдение получават парична награда, с писмена похвала са отличени 57 гранични полицаи.

Наградите на отличените служители бяха връчени от заместник-министрите на вътрешните работи Таня Райчева, Венцислав Катинов, Емил Ганчев, главният секретар на МВР гл.комисар Петър Тодоров и директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов.
22 дек 2021