МВР

ГД "Гранична полиция"

 

10 дек 2018

Гранични полицаи задържаха мъж с голямо количество амфетамин и хероин ​

На ГКПП - Видин на 7 декември за излизане от страната пристигнал лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 54-годишен мъж от Благоевград.

Поведението на водача се сторило съмнително на граничните полицаи. Те отклонили автомобила за допълнителна проверка в митническото хале. С рентген в акумулатора на колата са открити пакети с прахообразно вещество. Сформиран е разследващ екип от ГПУ-Видин за извършване на процесуално следствени действия. Извършен е оглед, при който граничните полицаи установили 2 найлонови пакета с вещество, което реагирало на амфетамин и един пакет с прахообразно вещество, което при полевия наркотест реагирало на хероин. Общото количество амфетамин е 709 грама, хероинът е 544 грама.

Мъжът е задържан за 24 часа в ГПУ-Видин, образувано е досъдебно производство. Уведомена е Окръжната прокуратура. Задържаният е разпитан и му е повдигнато обвинение. С постановление на Окръжната прокуратура му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за срок до 72 часа в следствения арест. Работата по случая продължава.

 

Трима грузинци са задържани за предложен подкуп на гранични полицаи

Грузинците пристигнали на ГКПП Капитан Андреево за излизане от страната на 1 декември. Всеки от тях управлявал лек автомобил „Рено“ с френски регистрационен номер. При паспортната проверка 'чужденците представили френски регистрационни талони за колите. С този талон обаче автомобилът може да бъде управляван единствено на територията на Европейския съюз за не повече от месец до извършване на нова регистрация. Поради тази причина трите автомобила не са допуснати да излязат от страната. Шофьорите са уведомени, че трябва да се върнат обратно във вътрешността на страната за извършване на транзитна българска регистрация.  

Тогава тримата грузинци предложили на началника на смяната на Гранична полиция  тридесет евро, за да бъдат пропуснати с управляваните от тях автомобили да излязат от България. Те са  задържани със заповеди за полицейско задържане в ГПУ Свиленград. За  случая е уведомена районната прокуратура,  образувано е досъдебно производство по описа на РУ Свиленград.

 

03 дек 2018

Гранични полицаи от ГПУ Ново село задържаха 13 незаконни имигранти от Афганистан и Пакистан

В Гранично полицейско управление - Ново село към 21.30 часа на 26 ноември е получена информация чрез технически средства за група от хора, преминаващи река Марица. Незабавно са проведени заградителни мероприятия. Граничните полицаи са спрели на около 2 километра от мястото оранжев микробус, управляван от 32-годишен мъж от Хасково. В микробуса те установили 13 мъже без документи за самоличност. 10 от чужденците заявили, че са от Афганистан, 3 – от Пакистан. Шофьорът и нелегалните имигранти са задържани.

Уведомена е районната прокуратура в Свиленград. Срещу нелегалните имигранти е образувано бързо производство по чл.279, ал.1 от НК. Те са настанени в СДВНЧ -Любимец. Срещу водача на автомобила е образувано бързо производство по чл. 281 от НК. Работата по случая продължава.

28 ное 2018