МВР

ГД "Гранична полиция"

 

23 авг 2018

Председателят на ПГ на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер направи обиколка на инженерното съоръжение в района на Резово

Германска делегация, водена от председателя на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент, направи обиколка с джипове на ГД „Гранична полиция“ на временното възпрепятстващо съоръжение в района на Резово. Обиколката е част от програмата на посещението на Манфред Вебер, който бе придружаван от министъра на вътрешните работи Валентин Радев и директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.

Манфред Вебер посети и Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас и се запозна с отговорностите и работата на центъра. Гостите бяха информирани и за успешното участие на служители от РДГП – Бургас в  операции, координирани от Европейската служба за гранична и брегова охрана.


ГД”Гранична полиция” и ОДМВР – Благоевград провеждат съвместна операция по противодействие на наркопроизводството

Само за денонощие са унищожени 20 т канабис

Съвместните действия на РДГП-Кюстендил, РДГП-Смолян, Специализирания отряд за въздушно наблюдение на ГДГП  и областната дирекция на МВР са предприети с цел  противодействие на отглеждането на канабисови насаждения в Благоевградска област.

От началото на операцията, която стартира вчера по утвърден от главния секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов план, до настоящия момент открихме няколко ниви, а количеството унищожен канабис е около 20 тона, съобщи главен комисар Светлан Кичиков. Продължава практиката да се засажда канабис в държавни горски територии, за да се избегне персоналната отговорност. Директорът на ГД „Гранична полиция“ уточни, че теренът е изключително сръмен, достъпът е ограничен, на места непроходим за автомобили и за да бъдат открити тези ниви, най-бързо и най–лесно това става от въздуха. Затова в операцията е включен и оглед на територията с хеликоптер, поясни Кичиков.

Общо от началото на сезона унищоженото количество канабис от ГДГП и ГДНП възлиза на 58 тона зелена маса, от тях 41 тона са открити от граничните полицаи. Основно действията по откриването на засетите ниви с канабис са в труднодостъпните райони на планините Огражден, Беласица и Малешевска. Образувани са 27 досъдебни производства, задържани са 12 лица, на повечето от които са наложени парични гаранции. Продължават да текат процесуално – следствени действия.

Всяка информация, която постъпва в полицията и в гранична полиция, се проверява и анализира, поясни ст. комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР-Благоевград. Той уточни, че от десет килограма зелена маса се произвежда близо килограм сух канабис, тоест сухият наркотик би бил близо 6 тона.

Според информацията дрогата е предназначена за разпространение в региона и на територията на страната, но разследващите не изключват и опити за износ извън страната.

Специализираната операция ще продължи докато не се ожънат всички ниви в региона, поясни главен комисар Кичиков. Той подчерта, че реализацията е в рамките на заложена дългосрочна и целенасочена работа на ръководството на МВР за ефективно противодействие на наркопроизводството и разпространението на дрога. 

 

15 авг 2018

Гранични полицаи от РДГП Смолян задържаха нелегални мигранти и трима български граждани подпомогнали нелегалното им преминаване

Служители на ГПУ Ново село задържаха 29 чужденци, преминали нелегално в България

На 01.08.2018 г., около 12.45 часа, служители от ГПУ Ново село в землището на с. Мезек, община Свиленград, е установил и задържал група от 29 лица (14 мъже, 10 жени и 5 деца) без документи за самоличност, по техни данни граждани на Ирак. Като съпричастни към случая са задържани и 3 български граждани, от които двама непълнолетни. Срещу пълнолетния български гражданин Д.Н. е заведено бързо производство.

Чуждите граждани са задържани със заповеди и настанени в помещение за настаняване на задържани лица в ГКПП Капитан Андреево.

Българските граждани са предадени в Следствен арест Свиленград.

Работата по случая продължава.

01 авг 2018