МВР

ГД "Гранична полиция"

 

17 юли 2017

Гранични полицаи предотвратиха опит за контрабанда на голямо количество цигари, укрити в тайници в превозни средства

На ГКПП Златарево са открити 16 17 260 къса, на ГКПП – Златоград - 200 000 къса цигари без бандерол, с полицейска мярка са задържани водачите

При проведена полицейска операция  на 15 юли на ГКПП Златарево е спрян за проверка товарен автомобил “Рено” с македонски регистрационен номер, управляван от 51-годишен мъж от Петрич. Извършена му е щателна проверка, при която в тайник в ремаркето на камиона са открити и иззети общо 1 617 260 къса цигари с македонски акцизен бандерол на стойност 556 000 лева. Шофьорът е задържан в ГПУ Златарево. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е окръжната прокуратура.

Специализираната полицейска операция за противодействие на контрабандата през държавната граница, производството и разпространението на акцизни стоки, трафика на наркотични вещества, нарушенията и престъпленията, свързани с ДДС и вътрешно-общностното придобиване на стоки, е проведена на 16 юли от служители на ГПУ – Златоград.

В хода на спецакцията, на ГКПП – Златоград при влизане в страната за допълнителна проверка бил отклонен товарен ”Фиат Дукато”. Според документите микробусът, шофиран от 51-годишен жител на Златоград, превозвал дини в насипно състояние.

Гранични полицаи извършили физическа проверка и установили, че на пода и тавана на автомобила са изградени двойни дъна. В тайниците имало укрити общо 200 000 къса цигари без акцизен бандерол.

Водачът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа в ГПУ-Златоград. За случая е уведомена Окръжна прокуратура – Смолян и е образувано производство по чл. 242, ал. 1 , б. Д от НК.

 

Гранични полицаи и митничари задържаха на ГКПП Видин над 159 кг марихуана

По случая в ГПУ-Видин е образувано досъдебно производство

Вчера на пункта за излизане от страната пристигнал товарен автомобил,  превозващ метални профили от България за Словакия, с двама мъже от Благоевград, шофьори на камиона. Мобилната група за контрол и наблюдение от гранични полицаи и митничари отклонила камиона за допълнителна проверка.  С мобилна рентгенова система в левия резервоар са открити 172 пакета, облепени с кафяво тиксо. При извършен полеви наркотест, веществото в пакетите реагирало на марихуана. Общото тегло на наркотика е 159,125 кг. зелена листна маса.

Двамата шофьори, камионът и наркотикът са задържани в ГПУ – Видин. С постановление на окръжната прокуратура мярката на водачите  е удължена със 72 часа. По случая в ГПУ - Видин е започнато досъдебно производство.

 

14 юли 2017

ГДГП ще надгради системата „Синя граница“ с участието си в проекта “Интегрирано наблюдение на българските морски пространства“

Главна дирекция «Гранична полиция» е партньор в проекта “Интегрирано наблюдение на българските морски пространства” /Integrated Bulgarian Maritime Surveillance” (InBulMarS)/. Финансирането му е обезпечено от Европейския фонд за морско дело и рибарство с договор за безвъзмездна помощ в размер на 191 056 евро. Проектът е с продължителност 24 месеца, с основни компоненти - идентифицирането на правните и технически проблеми пред интегрирането на данни от съществуващите системи за наблюдение на морските пространства на Република България. Участват всички компетентни държавни ведомства с изградените ведомствени системи за наблюдение морските пространства на Република България, координатор е Изпълнителна агенция „Морска администрация“.
С участието си в проекта InBulMarS и получаване на данни от съществуващите национални системи за наблюдение на морските пространства, ГДГП ще надгради възможностите на изградената Интегрирана система за наблюдение на морските пространства “Синя граница”. Това ще подобри осъществяваното гранично наблюдение на морските пространства на Република България. Ще се повиши капацитета на ГДГП за изграждане и визуализиране на обобщената картина на морската обстановка, ситуационната осведоменост в реално време и повишаване на ефективността при морско търсене и спасяване. Изпълнението на проекта ще подобри взаимодействието и осъществявания обмен на информация в реално време с другите компетентни органи, имащи отношение към сигурността на морското пространство.

 

22 юни 2017

На ГКПП Гюешево са открити над 94 кг канабис

В РДГП Кюстендил е задържан турският шофьор, превозващ наркотичното вещество

Вчера на ГКПП Гюешево пристигнал за влизане в страната товарен автомобил “Скания”, управляван от 48-годишен турски гражданин. Граничните полицаи от мобилната група на РДГП – Кюстендил с мобилна рентгенова система установили, че в две от резервните гумите на камиона има пакети. Инициирана е съвместна проверка с митнически служители, при която и в другите две резервни гуми са установени пакети. Открити са общо 48 пакета с цилиндрична форма, облепени с кафяво тиксо, по 12 пакета в гума. Във всеки пакет са установени листна маса и съцветия, които са реагирали на канабис при извършен от експерт от РДГП Кюстендил полеви наркотест.
Общото тегло на откритите 48 пакети е 94.730 килограма. 
Уведомена е окръжната прокуратура. Турският шофьор е задържан в Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ГПУ-Гюешево. 

 

15 юни 2017