МВР

ГД "Гранична полиция"

 

01 сеп 2021

Условия за влизане в България

Временните противоепидемични мерки се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването

Въвеждат се следните временни противоепидемични мерки за влизане на лица, пристигащи от други държави на територията на Република България от 01.09. 2021 г. до 30.11.2021 г., съобразно оценка на разпространението на Covid–19 в съответната държава:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/08/27/zapoved_vlizane_bg_27_08_2021-2.pdf

Лицата, които подлежат на здравен контрол,  се допускат на територията на Република България само през следните гранични контролно-пропускателни пунктове: ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Сомовит-Никопол“, ГКПП „Русе“, ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Малко Търново“; ГКПП „Кулата“; ГКПП „Илинден“;  ГКПП „Маказа“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Връшка чука“;  ГКПП "Калотина“; ГКПП „Олтоманци“;  ГКПП "Стрезимировци", ГКПП „Гюешево",  „ГКПП „Станке Лисичково“ и ГКПП "Златарево".


 

.

 

Гранични полицаи от ГПУ-Силистра разкриха два случая на иманярска дейност

Служители от Гранично полицейско управление – Силистра проведоха две специализирани операции за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности.

На 14.09.2021г. след проведени оперативно-издирвателни мероприятия в имот в село Черник, общ. Дулово, са намерени 1 металдетектор,  1 монета от жълт метал, 7 монети от различен метал с видимо старинен вид, с патина и пръст върху тях, 2 апликации и 2 върха на стрели с различна големина и форма.

На 16.09.2021 г.  в имот в село Скала, общ. Дулово, при претърсване са намерени 1 металдетектор, 8 монети от различен метал, с различна големина и форма, 1 старинен пръстен и 11 други предмети /апликации, археологически фрагменти/.

Установени са лицата, които са открили и съхранявали намерените от граничните полицаи предмети. По двата случая са образувани досъдебни производства, работата по тях продължава активно под ръководството и наблюдението на Окръжна прокуратура - Силистра.

 


17 сеп 2021

Изпълнителният директор на Фронтекс: Подкрепата, която даваме на България, е комплексна

Обстановката на южната ни граница е напрегната, но под контрол, коментира главният секретар на МВР

Имаме утвърдено и работещо взаимодействие с България, служители на Фронтекс подпомагат и подкрепят българските гранични полицаи, в момента се провежда и операция по морската граница, заяви Фабрис Лежери, изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана/Фронтекс. Той обясни, че в рамките на посещението е имал възможността да се запознае както със зелена, така и със синя граница на България, да се срещне със служителите на Фронтекс и граничните полицаи – „Видях множество патрули, разположени на границата, които си вършат професионално и съвестно работата. Подкрепата, която даваме на България, е комплексна, затова наред с нашите служители по границата, осъществяваме и тренировъчна дейност - за търсене и спасяване на лица, трафик на замърсяващи материали и др. Нашата основна цел е да подкрепяме всички държави в съюза, включително и България, затова и операцията която се провежда в момента по море включва също и Румъния – трафик на  нелегална миграция, на наркотици и забранените вещества.“ По отношение на миграционния процес той обясни, че към момента са взети всички необходими мерки. Заедно с българските власти обсъдихме възможностите и местата за необходима допълнителна подкрепа от Фронтекс и мисля, че страната ви ще я получи, заяви Лежери.

Обстановката на южната ни граница е напрегната, но под контрол. Привлекли сме допълнително както сили на ГД “Гранична полиция“ от други граници, така и сили на Жандармерията и от ОДМВР. Към момента, въпреки по-големия натиск в сравнение с 2020 година, се справяме и на този етап не се налага включването на армията, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, който придружаваше изпълнителния директор на Фронтекс. Той уточни, че в сравнение с миналата година на границата с Турция опитите за проникване на наша територия са около 6 пъти повече, същият е и ръстът на лица, влезли в страната. В рамките на  проведената ползотворна среща българската страна е предоставила информация за техническото състояние на системите за видеонаблюдение и транспортните ни средства: Имаме проекти в тази посока за получаване на подкрепа, допълни главният секретар на МВР и посочи, че предстои следващата година ГД „Гранична полиция“ да придобие нов кораб, който да усили патрулирането по морската ни граница.

Пренасочването на гранични полицаи към българо-турската и към част от българо-гръцката граница е с цел уплътняване на рисковите зони, където има интензивност от опити за нарушения, обясни директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов. Той подчерта, че на места, на които оградното съоръжение е компрометирано и където има проблеми с видеонаблюдението, се прилагат компенсиращи мерки.


15 сеп 2021

Голямо количество наркотици е установено при специализирана операция на ГД „Гранична полиция“

След оперативна дейност, продължила няколко месеца, е проведена специализирана полицейска операция от служители на РДГП-Драгоман и отдел „Разследване“ в ГДГП. Извършена е проверка в къща в град Годеч, при която са установени и иззети 13 кг марихуана, тример за почистване на листна маса от стебла и клони, електронна везна, плик с 300 гр бяло прахообразно вещество, реагиращо при полеви наркотест на метадон, таблетки амфетамин, незаконнопритежавана ловна пушка и боеприпаси. Задържани са двама души, живеещи в имота. 

В хода на операцията, в земеделски имот в землището на село Туден, община Годеч, са открити 450 броя зелени растения канабис, за които двамата са полагали грижи.

Образувано е досъдебно производство по описа на РДГП – Драгоман. След съгласуване със Софийска окръжна прокуратура, двамата са привлечени под наказателна отговорност за отглеждане на канабис и съхранение на наркотични вещества. Наложена им е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по случая продължава.


10 сеп 2021