МВР

ГД ПБЗН

 

23 фев 2023

Министър Демерджиев: Служителите на ГДПБЗН достойно изпълняват дълга си в служба на Родината

Церемонията „Пожарникар на годината – 2022 г.“ се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев

 
За 28-и пореден път бяха наградени служители ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, показали смелост, себеотрицание и всеотдайност в своята работа. През 2022 г. екипите на дирекцията се отзоваха на над 50 000 сигнала за произшествия и спасиха живота на 562 човека и доказаха, че са гръбнакът на единната спасителна система в страната, посрещайки предизвикателствата достойно и с професионализъм.

„Служителите на ГДПБЗН реагират на сигнал на всеки 10-11 минути винаги професионално и изключително прецизно. Цялата дирекция заслужава колективна награда“, заяви в поздравителните си думи министър Демерджиев. Той отбеляза, че са десетки случаите, в които е получавал благодарност от граждани и организации за отдадеността, с която пожарникарите вършат своята работа. Припомняйки редица тежки ситуации от изминалата година – пожарите в Хасковско, водното бедствие в Карловско, опустошителното земетресение в Турция, вътрешният министър благодари на колегите си: „Вие следвате призванието си и достойно изпълнявате дълга си и служите на България“. Думи на признателност той отправи и към доброволците, с които ГДПБЗН работи в отлично взаимодействие и ги увери, че в рамките на мандата  ще бъде разработен и внесен като законопроект в Народното събрание Закон за доброволчеството.

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместниците му Емил Ганчев, Моника Димитрова-Бийчър и Венцислав Катинов връчиха наградите на отличените в конкурса „Пожарникар на годината“. Победителите в основните направления на дейност - пожарогасене и спасителна дейност, противопожарен контрол и превантивна дейност, получиха статуетка и грамота, а комплексният победител – „Почетен знак на МВР“ III степен. Българските екипи, участвали в спасителните операции в Република Турция бяха наградени с почетен знак и грамота от президента на Република България Румен Радев. В рамките на церемонията директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов награди партньори на дирекцията, помогнали в борбата с бедствията и пожарите, както и в изпълнение на задачите по развитие на доброволните формирования в страната.

България бе първата държава от Европейския съюз, която изпрати екип от спасители на територията на Република Турция. Още в първите дни на бедствието страната ни предостави и хуманитарна помощ чрез Военновъздушните сили. Помощ и солидарност при справянето с бедствието продължават да получават и Турция, и Сирия. От президента Румен Радев почетен знак и поименни почетни грамоти получиха участвалите в спасителните операции в южната ни съседка: екип на Столична община; екипаж от 16 авиационна база; екип от Военномедицинска академия; екип на Планинската спасителна служба към БЧК; екип от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР; екип от Национална асоциация на доброволците в Република България.

Държавният глава отправи силни думи на признателност към смелите мъже и жени, утвърдили се като гръбнака на всички дейности по спасяване в Република България и на които всички разчитаме. „Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, именно куражът и себеотрицанието на спасителите съхрани живота на множество хора, даде вяра, надежда и упование. Трябва да бъдем горди, че България се отзова светкавично и изпълни своя дълг. Благодарение на вас показахме, че сме държава с ефективни институции, която може да изпълнява сложни спасителни операции“, заяви президентът Радев. Той благодари на министрите на отбраната, на вътрешните работи, на здравеопазването, на кмета на Столична община, на БЧК, ВМА, НАДРБ, на посланика на страната ни в Турция и на турския посланик у нас за сложната организация и координация, позволила още същия ден България да се включи в спасителните операции.

Поздравително слово към наградените екипи отправи и Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция у нас: „Вие, скъпи приятели, потеглихте към зоната на бедствието в рамките на няколко часа. Бяхте светлина в най-тъжната ни нощ, спасявайки стотици от големите разрушения. Вие заехте специално място в сърцата на турския народ. Досега бяхте наши съседи, сега сте наши кръвни братя“. Посланик Секизкьок посочи, че президентът Радев е първият държавен глава, откликнал на призива за помощ след преживяната от Турция най-мрачната нощ пред неустоимата сила на природата.

Сред гостите на официалната церемония „Пожарникар на годината – 2022 г.“ бяха министърът на отбраната Димитър Стоянов, кметът на София Йорданка Фандъкова, професионалното ръководство на МВР, ръководители на главни и административни структури във ведомството.

 

Наградените служители, доброволци и партньори на церемонията

„Пожарникар на годината“ за 2022 година

 

Комплексен победител за 2022 година е главен инспектор Георги Тодоров – началник на Районната служба в Горна Оряховица.

Главен инспектор Тодоров има значителен принос за обучението на гражданите и повишаване пожарната им култура. Служителят допринася за създаването на обучителен център за работа с деца и младежи. През изминалата година успешно ръководи операции по локализирането и ликвидирането на различни по сложност пожари и аварийни ситуации. В един от случаите възниква пожар, застрашаващ къщи в град Горна Оряховица и ЖП гарата. Пожарът се разпространява с изключителна бързина и към горски масив. Поради сложността на терена и интензивността на пожара, гл. инсп. Тодоров взима решение за привличане на допълнителни сили и средства. Спасена е гората, не са засегнати къщите, както и обектите на територията на ЖК гарата. В друг пожар, благодарение на гл. инсп. Тодоров, не се допуска причиняването на големи материални щети и е запазена сграда – паметник на културата.

При друг случай, в предприятие за обработка на химични вещества възниква запалване на хексан. Застрашени са живота и здравето на работниците и живущите в близост до завода в град Горна Оряховица. Благодарение на неговите бързи и навременни решения не се стига до взрив, загуба на човешки живот и имущество.

За своята служба главен инспектор Георги Тодоров е награждаван многократно от ръководствата на вътрешното министерство и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

Колективна награда се присъжда на екипа на сектор Специализирани оперативни дейности от Регионална дирекция – Пловдив.

На 2 септември 2022 г. е получен сигнал за бедстващи хора в с. Богдан, общ. Карлово. Към мястото е изпратен екип в състав мл. експерт Динко Криворов, мл. експерт Христо Чолаков, мл. инспектор Красимир Добранов и мл. инспектор Ивайло Иванов. Всички дворове и първите етажи на къщите са залети с вода, съществува пряка опасност за живота и здравето на хората там. Спасителите вземат бързи и правилни решения и с помощта на въжени системи и лодки извеждат хората на безопасно място, като не допускат жертви или пострадали по време на спасителните действия.

Пожарогасителна дейност

Победител - главен инспектор Николай Кирилов от регионална дирекция - Кърджали.

През изминалата година служителят ръководи и участва в десетки операции по гасене и спасяване. Като ръководител на място служителят създава своевременна организация на силите и средствата и тяхното предислоциране. Главен инспектор Кирилов се включва и при възникналия горски пожар в землището на с. Горно Къпиново до границата с Република Гърция, където пожарът обхваща близо 9000 дка и е с продължителност 12 дни.

Спасителна дейност

Победител - старши инспектор Росен Калфин от районната служба в Кюстендил.

През 2022 г. служителят участва в няколко сложни операции по издирване и спасяване на граждани. През м. февруари ръководи акция по транспортирането на болен човек от труднодостъпен район във високопланинското село Садженик. След 6 часова акция, изминавайки 20 км в планината с моторна шейна в тежки зимни условия, ст. инспектор Калфин и екипът му спасяват бедстващия мъж.

Контролна дейност

Победител - старши инспектор Владислав Ангелков от Районната служба в Кюстендил.

Подгласник - инспектор Станимира Казакова от Районната служба в Стара Загора.

През 2022 година служителите контролират спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност в големи обекти, подлежащи на комплексна проверка, като някои от тях са с изключително висока степен на опасност и сложност. Издават стотици разпореждания, становища за съответствия на инвестиционни проекти и актове за установяване на административно нарушение.

 

Превантивна дейност

Победител - старши инспектор Иван Гьошев – началник на Участъка в Ракитово.

Подгласник - инспектор Борис Канагрохов от първа Районна служба -  Пловдив.

Служителите участват активно в организиране на събития за повишаване пожарната култура на обществото. Провеждат обучения на различни целеви групи в множество обекти. Имат значителен принос за обучението на подрастващите и работата с доброволните формирования.

Доброволчество

Мелек Исмаилова от природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“, град Разград

Бранимир Петков от средно училище „Христо Смирненски“, град Гулянци

Теодора Василева от средно училище „Христо Ботев“, град Враца

По случай международния ден на доброволеца – 5 декември, ГДПБЗН и „Национална асоциация на доброволците в Република България“ организираха детски конкурс за разработване на есе на тема „Доброволчеството – акт на солидарност в борбата с бедствията и пожарите“. Това са учениците, заели челната тройка от общо 79 участници.

Партньори

Трендафил Величков – областен управител на Област Пазарджик

Пеньо Ненов – кмет на Община Бяла, Област Варна

Стелиян Хараланов – член на управителния съвет на „Националната асоциация на доброволците в Република България“ и ръководител на доброволно формирование „Белово“.

През изминалата година нашите партньори помогнаха в борбата с бедствията и пожарите, както и в изпълнение на задачите по развитие на доброволните формирования в страната. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ благодари за неуморните им усилия и отделеното време.

Първо редовно заседание на Съвета за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет

На 15 февруари Съветът за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет (СНРБ) проведе  първото си редовно заседание за 2023 г. под председателството на заместник-министъра на вътрешните работи, г-н Венцислав Катинов.

На заседанието Съветът разгледа и прие годишна работна програма на СНРБ за 2023 г., както и годишния доклад за дейността си през миналата година и годишен доклад за дейността на постоянната Национална координационна група за подпомагане изпълнението на функциите на СНРБ за 2022 г.

Гл. комисар Александър Джартов, ВПД директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, представи пред членовете на СНРБ проекта на Годишен план за 2023 г. за изпълнение на Националната програма за намаляване на риска от бедствия от 2021-2025 г., който ще бъде публикуван на Портала за обществени консултации, преди да бъде внесен в Министерския съвет за приемане.

В рамките на заседанието Съветът прие Насоки за планиране, провеждане и оценяване на тренировки и учения. Зам.-министър Катинов отбеляза, че изготвянето на подобен вид документи като Насоките за планиране, провеждане и оценяване на тренировки и учения е сред основните задачи и приоритети на Съвета за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет. Тренировките и ученията следва да бъдат разглеждани като неразделна част от процеса на изграждане на способности и повишаване на готовността за реагиране при бедствия. Зам.-министърът изрази своята увереност, че този документ ще бъде в помощ за областните управители, кметовете на общини и съставните части на Единната спасителна система.

16 фев 2023

В ГДПБЗН се проведе традиционната благотворителна кампания по повод Рождество Христово и Нова Година

И тази година по повод Рождество Христово и Нова Година, в ГДПБЗН бе организирана и проведена благотворителна инициатива за подпомагане на деца на загинали и пострадали служители при изпълнение на служебните си задължения. С набраните парични средства от кампанията са подпомогнати 35 деца, като всяко ще получи по 500 лв.

През 2022 г. са предоставени на децата парични средства на обща стойност 52 300 лв. – 16 800 лв. по повод 1-ви юни, 18 000 лв. за новата учебна година и 17 500 лв. за Коледа.

Изразяваме голяма признателност и благодарност на всички колеги, включили се в това достойно дело. Нека заедно правим бъдещето на децата ни по-добро.

Дарени средства могат да бъдат преведени по банков по сметката на ГДПБЗН – МВР:

БНБ - ЦУ, ул. „Ал. Батенберг”№1

IBAN:  BG 48 BNBG 9661 3100 1573 01

BIC: BN BG BG SD

ГДПБЗН-МВР

На платежните нареждания като основание изрично да бъде записано „Дарение деца”.

21 дек 2022

Главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров представи новия директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“

Със Заповед на министъра на вътрешните работи настоящият заместник-директор на ГДПБЗН и директор на Дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ ст. комисар Александър Джартов поема ръководството на структурата. Заповедта е за временно преназначаване на длъжност за срок до една година.

„Гл. комисар Николай Николов изгради една работеща и ползваща се с висок авторитет структура". Той посочи и кандидатурата на новия ръководител с аргументите, че ст. комисар Джартов познава добре работата на Главната дирекция, има визия за нейното развитие и надграждане и се ползва с добър международен авторитет, съобщи главният секретар на МВР. Той изрази убеждението, че служителите на Главната дирекция ще подкрепят новия ръководител, за да продължи модернизацията на службата и да се съхрани изграденият й висок обществен авторитет.
Ст. комисар Александър Джартов благодари за оказаното му доверие и подчерта, че ще продължи досегашната политика, реализирана в ГДПБЗН. Той очерта основните приоритети, които ще залегнат в неговата работа – изграждане на ефективна система за управление на риска от бедствия в България, постигане на устойчивост и дигитализация в работата на Главната дирекция, реализиране на големите проекти, финансирани по Оперативни програми. Ст. комисар Джартов призова колегите си да работят в екип, да бъдат инициативни и да спазват етичните правила.

Професионална биография:

Роден е през 1980 г. Висшето си образование завършва през 2002 г. в Академията на МВР, факултет „Пожарна и аварийна безопасност”, с придобита образователно-квалификационна степен „бакалавър”, а през 2005 година придобива образователно-квалификационна степен „магистър”.
В системата на МВР е назначен на 01.10.2002 г. на длъжност – инструктор І степен в ДПК, ПД и ООР при РДВР – Перник.

Последователно е заемал следните длъжности:

- инструктор І степен и инструктор ІІ степен в ДПК, ПД и РО при РСПАБ – Радомир;
- ВрИД началник на РСПБЗН – Радомир ІІ степен към ОДМВР – Перник;
- началник на РУПБС – Перник към ОДМВР – Перник и началник на РСПБЗН – Перник към ОУПБЗН – Перник;
- директор на дирекция „Критична инфраструктура, превенция и контрол” при Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР;
- директор на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ при Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР
- със заповед на министъра на вътрешните работи от 13.10.2022 г. е преназначен на длъжност заместник-директор, той и директор на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“, която заема и понастоящем.

Награди:

За постигнати високи професионални резултати многократно е награждаван с „Обявяване на благодарност” и с „Писмена похвала”.

Последователно е награждаван с „Почетен знак на МВР – I, II и III степен“ и с почетно отличие на МВР „За доблест и заслуга“ - III степен.

28 ное 2022

БЕДСТВИЯ И АВАРИИ

Профил на купувача