МВР

ГД ПБЗН

 

Международен конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“ 2021

В поредното издание на международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“ бяха получени стотици детски рисунки от България, Индия и Индонезия. Журито в състав Валери Василев от Националната художествена академия, Добрил Андреев от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, Милена Владкова от Национален дворец на децата и служители от сектор ПO в ГДПБЗН определи 32-та победители от над 400 участници. В галерията са публикувани наградените рисунки и протоколът, с който са определени победителите по възраст и категории.

Благодарим на всички деца, решили да споделят с нас творчеството си. Благодарим на техните преподаватели и педагози, които с работата си подкрепиха отново провеждането на тази инициатива. Благодарим и на членовете на уважаемото жури, които отделиха от времето си, за да помогнат при избора на най-добрите рисунки.

05 дек 2021

Учение Modex Turkey 2021

Днес отпътува Българският модул за издирване и спасяване в градска среда при средно тежки условия (MUSAR), който ще участва в международно полево учение от цикъла Modex, което ще се проведе в град Текирдаг, Турция от 11-14 ноември 2021 г. 
Учението се реализирана като част от тренировъчната програма на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, за периода 2020-2022, от консорциум с водещ партньор Johanniter-Unfall-Hilfe – Германия. В консорциума участва като партньор и България, чрез ГДПБЗН-МВР. Българският модул за издирване и спасяване в градска среда при средно тежки условия (MUSAR) участва в състав от общо 52 човека и 14 единици техника. В учението ще участват още модули за издирване и спасяване в градска среда от Франция, Австрия, Румъния, Гърция и Испания, леки медицински модули с полеви болници (ЕМТ 1) от Испания и Румъния, модул за наблюдение и картографиране и екип за техническо съдействие (TAST)  от Испания.
Сценарият е специално разработена с цел симулиране на последици след големи природни бедствия, а именно земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Земетресението ще има тежки последици за инфраструктурата, която не само ще позволи на модулите за издирване и спасяване в градска среда (USAR) и медицинските модули (ЕМТ 1), да тренират своите умения, но също така ще даде възможност на международния екип за координация (EUCPT) и екип за техническо съдействие и подпомагане да се обучават и да подобрят сътрудничеството си при извършването на оценка на засегнатите обекти и координация при оказването на международна помощ.

11 ное 2021

Българо-Японски семинар за партньорите от Западните Балкани на тема „Предизвикателства, породени от риска от земетресения“

В периода 8-11 ноември 2021 г. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР е домакин на семинар на тема „Предизвикателства, породени от риска от земетресения (Seismic Risk Challenges)“. Съорганизатори на събитието, което се реализира с финансиране по линия на българска официална помощ за развитие, са Министерство на външните работи и правителството на Япония.
България и Япония тясно си сътрудничат за развитието на Западните Балкани и за интеграцията им към Европа и този семинар е част от общите им усилия с цел да допринесе за укрепване на капацитета за реагиране при бедствия и устойчивостта на региона.
С приветствени слова в рамките на откриването на семинара се включиха зам.-министърът на вътрешните работи, г-н Венцислав Катинов, зам.-министърът на външните работи, г-жа Зарица Динкова, посланикът на Япония в България, Н. Пр. Нарахира Хироши, зам.-кметът на Община Велико Търново, г-жа Снежана Данева-Иванова и представител на кабинета на министър-председателя на Япония, г-н Мураками Такео.
В семинара участват експерти от различни ведомства от България, Япония и Западните Балкани, Групата на Световна банка и Хърватия.
Целта на събитието е споделяне на опит и знания от страна на български, японски и чуждестранни експерти с партньорите от Западните Балкани в областта на управлението на риска от бедствия и по-конкретно върху предизвикателствата свързани с риска от земетресения, включително в контекста на пандемията от COVID-19. Акцент ще бъде поставен и на прилагането на модерните технологии, като за целта са поканени представители на няколко частни компании от Япония, Европейската космическа агенция, Агенцията на ЕС за космическата програма, както и представители на научната общност от България и Япония.

09 ное 2021

Отличия за проявена смелост, граждански и професионален дълг

На 28 октомври главен комисар Николай Николов награди осем пожарникари от сектор СОД при РДПБЗН Варна и директора на РДПБЗН - Добрич за проявената доблест при спасяване на екипажа на кораба Vera Su. Благодарности от Министъра на вътрешните работи и парични награди бяха връчени пред сградата на РДПБЗН - Варна в присъствието на много журналисти и колеги. Директорът на РДПБЗН - Варна, комисар Тотев, също поздрави колегите си и отбеляза инициативността, съобразителността при изграждане на съоръжение и евакуиране на екипажа на моторния кораб, заседнал в местността „Яйлата“. Отличени бяха: Комисар Дарин Димитров - директор на РДПБЗН - Добрич и служители на РДПБЗН - Варна: мл. експерт Илия Маринов - командир на екип; мл. експерт Енис Мустафов - началник на дежурна смяна; мл. инспектор Димитър Димитров - старши спасител; мл. инспектор Радослав Славов - старши спасител /водолаз/; мл. инспектор Данаил Иванов - старши спасител /водач на самоходна техника/; мл. инспектор Иво Петров - старши спасител/водач на самоходна техника/; мл. инспектор Георги Георгиев - старши спасител /водолаз/; мл. инспектор Веселин Иванов - спасител /водач на подемно-транспортна машина/. Припомняме ви хронолигията на спасителната операция на екипажа на кораба Vera Su

На 30-ти септември тази година, след авария на кораба „Vera Su”, е задействан общинският план на община Каварна за защита при бедствия. Незабавно е сформиран оперативен щаб, в работата на който участват комисар Тихомир Тотев - директор на РДПБЗН - Варна и гл. инспектор Стойчо Атанасов. На мястото на инцидента е извършен оглед и е взето решение спасителни екипи на варненската пожарна да подготвят установка за спасяване на екипажа на кораба.

В 19 часа на същия ден спасителите пристигат на мястото на инцидента и започват изграждане на алпийски тролей за евентуално спасяване на екипажа от бедстващия кораб. Съоръжението е изградено от брега до най-близката скала, издигната е и анкерирана алпийска тринога на брега. Успоредно с това към кораба е спусната спасителна мрежа, подсигурено е допълнително слизане от скалата със специална стълба, анкерирана и прикрепена към скалата, а за по-голяма безопасност е изграден и парапет.

Изграждането на цялата установка е продължило до 02.00ч. на първи октомври.

На брега екипите на сектор СОД изграждат полеви лагер, в който се дава непрекъснато дежурство. В 15,30 часа на 6-ти октомври, след влошаване на метеорологичната обстановка, постъпва съобщение от екипажа на кораба, че желаят да се евакуират от плавателния съд.

Дежурните екипи започват незабавна спасителна акция. Мл. експерт Илия Маринов слиза на борда на кораба и подготвя членовете на екипажа за извеждане от плаветелния съд, чрез осигурително въже. Те започват да се изкачват по спасителната мрежа, която е привързана за кораба и анкерирана за скалата, като през цялото време са осигурявани от служителите на сектор СОД, чрез въжета. След изкачването върху скалата евакуираните се прехвърлят на брега по специалната стълба. От кораба са евакуирани девет души, като им е оказана долекарска помощ. Спасителната операция е осъществена за около два часа и приключва успешно в 17,10 часа на 6-ти октомври.

На 22-ри е получено искане от ръководителя на спасителната операция за предоставяне на четири моторни помпи и изграждане на въжена линия, от брега до кораба, за осигуряване на безопасността на хората, участващи в операцията по освобождаване на плавателния съд. Мотопомпите са доставени незабавно, а изградената от спасителите въжена линия се използва за пренос на материали и оборудване и осигуряват безопасността на работещите на кораба.

Екипите на РДПБЗН осигуряват работата на отговорните институции и дежурят на място до изтеглянето на кораба в 00.30ч. на 26.10.2021г.

29 окт 2021

БЕДСТВИЯ И АВАРИИ

Профил на купувача