МВР

ГД ПБЗН

 

Новини

XV-то състезание за купата на БФППС - Пловдив 2017

На 12.10.2017 г. /четвъртък/ от 9.00 часа и 13.10.2017 /петък/ от 09.30 часа, на лекоатлетически стадион ”Пловдив” се проведе 15-то състезание за купата на (БФППС) Българската федерация по пожароприложен спорт - Пловдив 2017

Организатори на събитието бяха: Българска федерация за пожароприложен спорт (БФППС) и Главна дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта. В състезанието имаха право да участват представителни отбори на РДПБЗН и клубовете по пожароприложен спорт в страната: (Бургас, Варна, Кърджали, Плевен, Пловдив, СДПБЗН, Стара Загора, факултет ПБЗН – МВР и един състезател от РДПБЗН София).

Те се състезаваха в дисциплините: “100-метрова пътека с препятствия”, “Изкачване с щурмова стълба” и “Пожарна щафета 4х100 м с препятствия”

13 окт 2017

Приключи четвъртият международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа "ОДЕСОС"

В състезанието взеха участие отбори от Чешка Република, Молдова и Република България.

 

Varna-Odesos-2017

От 18 до 21 септември 2017 г. във Варна се проведе четвъртият международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа "ОДЕСОС".
Традиционно пред варненската публика стартираха и три женски отбора по пожароприложен спорт: тези на Чешка Република, факултет ПБЗН при академия на МВР и отбора на Варна.

Варна е от малкото градове, които имат своята постоянна тренировъчна база – пожарникарска тренировъчна кула, поставена на стадион „Локомотив“.

„СК по ППС – Варна“ представи и защити с постиженията си високото ниво на този спорт в България и заслужено за четвърти път стана домакин на международния турнир „Одесос“. 

Резултатите и крайното класиране по дисциплини може да видите в прикачените файлове. 

21 сеп 2017

Стартираха строително-инвестиционните дейности за обновяване сградата на пожарната служба в Червен бряг

Стартираха строително-инвестиционните дейности за обновяване сградата на пожарната служба в Червен бряг.

На събитието присъства директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Никола Николов. Той подчерта, че очаква проектът да повиши мотивацията на служителите. „Надявам се, че с приключването му ние ще сме направили една красива сграда – символ на Червен бряг, в която ще се подобри учебния процес и хората тук ще бъдат спокойни, че всяка минута вие сте готови да се притечете на помощ“. Директорът на ГДПБЗН благодари на местната власт за съдействието, което указва при модернизирането на пожарната служба в града. 
От своя страна председателят на Общински съвет – Червен бряг инж. Ивайло Иванов благодари за доброто сътрудничество с районната пожарна служба. По думите му този ремонт е заслужен, защото в РСПБЗН работят достойни служители и високи професионалисти, натоварени с нелеката задача да пазят спокойствието и собствеността на хората. „Знаем колко опасна и отговорна е вашата професия. Пожелавам Ви здраве и успех. Искам да създадем европейски продукт, с който да се гордеем“, каза още той.
Строително-инвестиционните дейности се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 година и стойността им възлиза на над 290 хил. лева. Основна цел на проекта е да се подобри качеството и социалните услуги на публичната инфраструктура в града. Предвижда се да бъде извършена топлоизолация на сградата, подмяна на дограмата, както и въвеждане на енергоспестяващо осветление. В планът е разписано да бъде подменена хидроизолацията и да се реконструира покривната конструкция, да бъде сменена вътрешната ВиК инсталация, както и да се изгради съоръжение за подобряване достъпа до пожарната служба на лица с увреждания. Очаква се обновяването на сградата на пожарната служба да приключи до 30 месеца.

21 сеп 2017

Реновираната сграда на пожарната служба в гр. Севлиево бе официално открита

Министър Валентин Радев, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов присъстваха на официалната церемония по откриване на реновираната сграда на пожарната служба в Севлиево.

Сградата на РСПБЗН, която е построена през 1954 година, бе основно реновирана със средства по програма „Региони в растеж“ и с финансово участие на Община Севлиево, като стойността на извършените строително-ремонтни дейности възлиза на над 320 хил. лв. Реализирането на проекта допринася за подобряване на работната среда на служителите, които се грижат за пожарната безопасност в общината, като е постигнато намаляване на разходите за енергия и подобряване на експлоатационните характеристики на сградата.

В словото си по повод  откриването на обновената сграда, министър Радев заяви, че амбициите на министерството са в рамките на програмата да бъдат реновирани общо 22 сгради. Тези дейности не са и не могат да бъдат самоцел, допълни гл. комисар Николов. Те са важната стъпка за подобряване на условията на труд, за да изпълняват служителите от пожарните служби своите служебни задължения още по-отговорно и качествено.

Министър Радев и гл. комисар Николов благодариха на кмета на Севлиево Иван Иванов за доброто партньорство в името на общата цел – подобряване средата за сигурност на населението в общината.

Преди церемонията, те се запознаха с работата на новооткрития Общински координационен център, който в случаи на необходимост, при възникване на критични ситуации от различен характер, осигурява отлична възможност за бързо взаимодействие между община, полиция и пожарна служба.

20 сеп 2017

Започва строителството на новата сграда на Шеста РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ в гр. София

Започва строителството на новата сграда на Шеста РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ в София

Предвижда се проектът да се реализира в рамките на 481 календарни дни

Стартът на строителството на новата сграда на Шеста РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ бе даден в навечерието на 140-та годишнина от създаването на Столичната пожарна. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев благодари на кмета на София за отделения терен за строеж. Освен на пожарникарите за всеотдайността им, благодаря и на администрацията в главната дирекция и в министерството за отличната работата при подготовката на проектите, в резултат на която наскоро открихме нова сграда на пожарната в Благоевград. Днес правим първа копка на нов строеж, а скоро предстои откриване на обект и в Севлиево. Отправените упреци за условията на труд приемаме като предизвикателство и продължаваме да работим усилено в отговор на високите изисквания, но нека погледнем свършеното през годините назад и да оценим постигнатото, подчерта министър Радев.

На тържествената първа копка присъстваха заместник- министър Стефан Балабанов, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов; Емил Шушков, директор на Дирекция “Управление на собствеността и социални дейности“, областният управител Николай Пехливанов, пожарникари, представители на общината.

Повече от 200 хиляди столичани разчитат на вас, колеги. Гответе се добре, работете с дръзновение. Ние оценяваме вашите усилия. Пожелавам ви да бъдете здрави, за да можем следващата година да се нанесем в нова, модерна сграда, с тези думи към пожарникарите се обърна гл.комисар Николай Николов. Той уточни, че в новата сграда на Шеста столична служба ще работят 70 мъже и жени, готови във всеки един момент да се притекат на помощ на гражданите на София. Повече от 200 хил. столичани разчитат на вас, колеги. Гответе се добре, работете с дръзновение. По думите му, ситуацията в българската пожарна служба не е толкова зле, както някои се опитват да представят. За последните 10 години са инвестирани 350 млн. лева в модерна техника и 9600 предпазни средства. Вярно е, че експлоатирайки защитните облекла, те се износват и се налага доставка на нови. До края на следващата година, при добро изпълнение на обществените поръчки, ще разрешим и този въпрос 100%. До момента открихме 3 нови сгради на пожарни служби – в София, в Перник и в Казанлък. В строеж е тази, в процедура на обществена поръчка е строежът на новата сграда на пожарната в Карнобат, продължават дейностите за осъществяване на нови пожарни служби във Варна и Левски. За последните 2 години сме назначили 947 нови пожарникари, като използваме максимално възможностите на АМВР. В момента подготвяме нов конкурс за 131 пожарникари, поясни Николай Николов.

Начинанието бе осветено от представителя на Светата българска православна църква Н. Пр. епископ Герасим. Предвижда се проектът, чиято стойност е 2,5 млн. лв. да се реализира в рамките на 481 календарни дни.

Служителите на Шеста районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” осъществяват пожарогасителна и спасителна дейност, държавен противопожарен и превантивна дейност и контрол по Закона за защита при бедствия на територията на три столични района – Овча купел, Витоша и Красно село, с обща площ от 172 000 декара и население повече от 210 000 души.

Територията се характеризира с огромно многообразие на обекти – производствени и складови бази, търговски центрове, административни сгради, болнични обекти и учебни заведения, високи жилищни и обществени сгради. Екипите на Шеста пожарна служба обслужват и горския фонд на Природен парк „Витоша” и част от Люлин планина.

Към настоящия момент Шеста районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” се помещава на ул. „Борован” 20, в отдадена под наем реституирана стара сграда, непригодена към спецификата на професионалната дейност.

С решение на МС на МВР за управление е предоставен безвъзмездно терен – публична държавна собственост, с административен адрес ул. „Монтевидео” № 21. Строителството на новата сграда се финансира от Министерството на вътрешните работи и предстои да бъде изпълнено от „Строително предприемачески холдинг” ЕООД с управител г-н Георги Георгиев

18 сеп 2017

ГДПБЗН - МВР отбеляза своя професионален празник

275 огнеборци получиха писмена похвала от ръководствата на вътрешното министерство и на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”

В навечерието на 112-та годишнина от провеждането на първия пожарникарски събор в София, поставил основите на организираното пожарно движение в страната, пожарникарите отбелязаха своя професионален празник – 14-и септември. 
Всеки ден изпълвате със съдържание своята дейност – да защитавате и пазите животът, здравето и имуществото на българските граждани, с тези думи зам.-министър Стефан Балабанов поздрави служителите на ГДПБЗН. От името на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, той им благодари за ежедневната дейност и им пожела да използват по-рядко техниката - модернизирана на 80-90% и защитното облекло, което предстои да бъде предоставено. 
Благодаря на гостите, които днес са с нас и уважиха празника ни, каза в приветствието си към служителите на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. Сред нас е посланик Меглена Плугчиева, с която за последните 15 години успяхме да поставим основите на тясно и ползотворно сътрудничество с Германия и Швейцария. Тук е и Огнян Златев, председател на постоянното представителство на ЕК в страната ни, който помогна да модернизираме технически българската пожарна, каза още директорът на главната дирекция. Той подчерта, че техниката, дори и нова, винаги може да създаде проблем, но не и хората, които служат в българската пожарна – те винаги са готови да помогнат на човек в беда. Намираме се на знаково място, може би най-символното за българските огнеборци – паметникът на 97-те пожарникари, заменили един огнен миг за вечност, а зад нас е храмът на нашия небесен закрилник и пазител св. Пророк Илия. Равносметката дотук показва, че сме постигнали добри резултати, но има и много нерешени задачи, част от които са поставени от нашите колеги. Протестът е знак за проблем, но и за трудност, която можем да решим заедно. Реализираме значителна инвестиционна програма, в рамките на която ще подобрим условията на труд на пожарникарите в 22 пожарни служби. Осигурено е финансиране за допълване на потребностите от лични предпазни средства. Няма да изоставим и инвестирането в придобиване на нови знания и повишаване на подготовката, каза в заключение гл. комисар Николай Николов. 
Тържеството, което се проведе пред паметната плоча в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, започна с националния химн, изпълнен от оркестъра на МВР. От името на Българската православна българска църква отец Бисер отслужи молебен за здраве. Гостите на тържеството, сред които зам. министрите на вътрешните работи Красимир Ципов, Стефан Балабанов и Милко Бернер, Меглена Плугчиева, посланик на България в Конфедерация Швейцария, председателят на постоянното представителство на ЕК в България Огнян Златев, главният секретар на вътрешното министерство гл. комисар Младен Маринов, полк. Емил Тонев, заместник директор на НСО, д-р София Стоименова, гл. секретар на БЧК, о.з. ген. Кирил Войнов, представители на държавни структури, партньори на главната дирекция, служители и ветерани, почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари и спасители с поднасянето на венци и цветя на мемориала в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. 
Час по-рано 275 огнеборци от цялата страна получиха писмена похвала от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН. Седемнайсет пожарникари от Районните дирекции в Благоевград, Бургас, Велико Търново и София бяха наградени с обявяване на благодарност и с парична награда. В рамките на тържествената церемония на петима служители на ГДПБЗН бяха връчени почетни знаци на Министерството на вътрешните работи.

Историческа справка:
Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” с решение №385 на Министерски съвет на Р България от 13.09.1995г. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. На 14-и септември в София се провежда за първи път Събор на 17 пожарни командири от цялата страна и се поставя началото на организираното пожарно дело у нас на национално ниво. В работата на събора участват пожарни командири и представители на непрофесионални пожарни сдружения.
В дневния ред на събора са поставени съществени за времето си въпроси за устройството на пожарното дело и ускорената му модернизация- организация, нормативна уредба, статут на пожарникарите, развитие на доброволните пожарни дружини в градовете и селата, материално техническо осигуряване и професионалната подготовка на пожарните команди.

14 сеп 2017

МИНИСТЪР РАДЕВ: МНОГО Е ВАЖНО АКТИВНАТА ЧАСТ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ДА УЧАСТВА В ДОБРОВОЛНОТО ДВИЖЕНИЕ

Дискусионен форум за състоянието на доброволното движение в страната бе иницииран от ГДПБЗН; Поводът е 81-годишнината от създаването на организираната система за защита на населението от бедствия и аварии


За втори път в София се проведе дискусионен форум, посветен на състоянието на доброволното движение в страната, както и за резултатите от прилагането на приетата стратегия за развитието на доброволните формирования в България. В рамките на срещата бяха представени мненията и опитът на доброволните формирования на София и Вълчедръм, както и на държавни и неправителствени институции, ангажирани с пожарната безопасност и защитата от бедствия.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев приветства участниците в кръглата маса и заяви, че е изключително впечатлен, че в страната вече работят ефективно над 200 доброволни отряди.  Той подчерта колко е важно активната част на гражданското общество да участва в доброволното движение.  Министърът изрази надежда парламентът да  приеме законопроект за доброволчеството, защото трябва да има правила.

Спомням си  много добре, когато за пръв път през 2013 година представихме основните стъпки, които следва да бъдат направени, за да се изгради една жизнена среда за доброволните формирования, каза в приветствието си към участниците във форума председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност Цветан Цветанов.  Видно е, че Министерството на вътрешните работи поставя акцент върху изграждането на доброволните формирования в страната, заяви още Цветан Цветанов. Той призова присъстващите областни управители да бъдат активни и заедно с областните структури на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направят работещ механизма за набиране на доброволци.

Темата за доброволните формирования е важна за осигуряване на сигурността и превенцията на територията на общините, допълни столичният кмет Йорданка Фандъкова.  Тя припомни, че Столичната община първа успя да окомплектова и обучи своето доброволно формирование, което получи своето кръщение при потушаването на пожара в Бистришко бранище – 67 изключително добре мотивирани и оборудвани хора.

Актуалното състояние на доброволното движение в България бе темата на доклада на главен комисар Николай Николов. Според представената статистика към момента на територията на страната има 205 доброволни отряда, в които членуват малко над 2800 доброволци. В над 77% от българските общини вече работят доброволни формирования, макар и не в пълен капацитет. На част от доброволците вече е осигурена специализирана пожарна и аварийно-спасителна техника. През изминалата годината доброволните отряди са участвали самостоятелно в ликвидирането на 501 произшествия.   Главен комисар Николай Николов представи и част от предизвикателствата пред доброволното движение – създаването на целенасочена информационна кампания за набиране на доброволци, реализиране на по-добро и в пълен обем обучение на вече организираните доброволци, както и формирането на конкретен и работещ финансов механизъм за стимулиране на участващите в движението хора.

02 авг 2017