МВР

ОД Добрич

 

Новини

Областната дирекция на МВР Добрич призовава гражданите да се възползват от възможността за предсрочна подмяна на българските лични документи.

Уважаеми граждани, 
Във връзка с изтичащият голям брой български лични документи /БЛД/ през 2020г. (около 25 000 лични карти и 15 500 паспорта на граждани с постоянна адресна регистрация на територията на област Добрич), се очаква увеличен прием на заявления за издаване и подмяна на БЛД.
С цел избягване на значителни опашки и напрежение пред гишетата на звената „Български документи за самоличност“/БДС/ през идната година, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна.
Уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР Добрич имат възможност да подадат заявление за лична карта и/или паспорт за обикновена услуга /до 30 дни/, както и за подмяна на СУМПС поради изтичане срок на валидност във всяко едно от звената БДС на територията на област Добрич, които се намират в Районните управления в Албена, Балчик, Каварна, Шабла, Ген. Тошево и Тервел. Готовите лични документи се получават в същото звено БДС, където е подадено заявлението. Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и с цел допринасяне на удобство на гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.
Всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис може да подаде заявление за издаване на лична карта и/или паспорт и чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg.
ОДМВР Добрич е в готовност да осъществи и прием на заявления за издаване на БЛД по постъпили искания за организиран прием от държавни институции, общински администрации, кметства и др. 
Предоставяме информация за натовареността по РУ на ОДМВР Добрич, както следва:

Поделение 12.04.2021г. 13.04.2021г. 14.04.2021г. 15.04.2021г. 16.04.2021г. Общо за седмицата обслужени граждани
Обслужени граждани Обслужени граждани Обслужени граждани Обслужени граждани Обслужени граждани
ОДМВР Добрич 119 102 83 101 75 480
Албена 1 2 0 0 1 4
Балчик 8 8 4 9 8 37
Ген. Тошево 8 13 8 5 6 40
Каварна 9 9 4 11 5 38
Тервел 13 8 8 9 4 42
Шабла 4 3 3 3 2 15
Общо: 162 145 110 138 101 656

28 ное 2019

Сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на избори за Народна събрание на 04.04.2021 г.

Денонощно открита линия в областната дирекция: телефон 058/658-088 и e-mail [email protected] )

От днес 08 март до 05  април 2021 г. в ОДМВР-Добрич ще функционира денонощно открита линия в областната дирекция (телефон 058/658-088  и e-mail dobrich@mvr.bg ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на избори за Народна събрание на 04.04.2021 г.

Подаваните на откритата линия сигнали трябва  да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

08 мар 2021

Акция "Зима" 1.11.2020г.-30.11.2020г.

Практически препоръки

 

ЗИМАТА Е БЕЗОПАСНА, КОГАТО СИ ГОТОВ ЗА НЕЯ!

 

За изправността

 

 • Провери изправността на спирачната система (чл. 139, ал. 1, т. 1 от ЗДвП)
 • Провери и поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (чл. 100, ал. 4, т. 2 от ЗДвП)
 • Провери оборудването на 3- или 4-колесното МПС за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)

  Принудителни административни мерки:

  Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а“ от ЗДвП)

  При управление на технически неизправно ППС глобата е:

  50 лв. – при констатирани незначителни неизправности

  200 лв. – при констатирани значителни неизправности

  500 лв. – при констатирани опасни неизправности (Чл. 179, ал. 6 от ЗДвП, нова, ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г.)

   

  За гумите

 • Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за периода 15 ноември – 1 март) (чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП)
 • Не се движи с пътно превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания

       Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5 от ЗДвП)

   

 • Гумите с шипове са забранени (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)
 • Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)

  Глобата е 20 лв. (чл. 185 от ЗДвП)

   

  За поддръжката

 • Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки
 • Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг
 • Смени водата с антифриз
 • Провери работи ли парното

   

  За сигурността

 • Постави в багажника вериги за сняг, въже за теглене
 • Не подценявай образувалите се локви – под тях се крие дупка или аквапланинг
 • При попадане в аквапланинг не използвай спирачка, а отнеми от газта и задръж здраво волана, не променяй посоката на движение

   

  За съобразителността

 • Винаги се осведомявай за прогнозата за времето и за ремонти по маршрута си на движение
 • Излез от вкъщи десетина минути по-рано, за да подготвиш автомобила си за път
 • За планиран дълъг път зареди гориво, телефона, храна и вода, вземи топли дрехи и одеяло

 

 

 

 

02 ное 2020

Предстои есенно-зимния сезон, а това е период, в който рязка се увеличава пожарната опасност и възникват пожари с нанесени сериозни материални щети.

Препоръки

Предстои есенно-зимния сезон, а това е период, в който рязка се увеличава пожарната опасност и възникват пожари с нанесени сериозни материални щети.

За началния период на отоплителния сезон е характерно подготовката на отоплителните уреди и димоотводните канали.

Всеки път, когато в камината горят дърва, се отделят сажди и смола. Саждите са слепнали черни частици въглерод, а смолата е мазна, лесно възпламенима и течнонобразна. Тези вторични продукти на горенето прилепват за вътрешната страна на комина и много лесно могат да се възпламенят и да предизвикат пожар. Ето защо всеки, който използва камина или печка на твърдо гориво, трябва да знае как да почисти комина си или да извика коминочистач поне веднъж годишно. Не е лесна работа за човек, който не го е правил досега, но ако сте сръчен и искате да почистите комина си сам, ето няколко съвета преди да започнете:

Кога да се почиства коминът?

Проверете комина си през есента преди да започне отоплителния сезон. Ако птици или някакви други животни са свили гнездо там, трябва да го премахнете и да почистите комина още преди първото му използване. Освен това трябва да проверите тялото на комина за пукнатини или други повреди, които трябва да се отстранят.

След като вече е започнал отоплителният сезон, колко често ще чистите комина зависи от няколко фактора – колко често палите камината си, колко слаб или силен е огънят в камината, както и какъв вид дърва за отопление ползвате. При слабо горящ, тлеещ огън се отделя повече смола, отколкото при буен огън. Също така дървесината на бука, ореха и бора отделя повече смола, отколкото тази на дъба. Уверете се също така, че дървата, които ползвате, са изсъхнали и отлежали. Сухата дървесина гори по-добре, топлоотдава повече и отделя по-малко смола.

Ако използвате отоплителен уред на газ, не сте застраховани от натрупването на сажди и смола, въпреки че в сравнение с твърдото гориво, тук се наслоява много по-малко.

Ако току що сте се нанесли в старо жилище, инспектирайте комина и го почистете преди да запалите печката. Предният собственик може и да е поддържал печката в добро състояние, но да е пренебрегвал комина.

В интерес на вашата безопасност е често да се проверява вътрешната повърхност на комина. Светлината на фенерчето ще ви помогне да виждате по-добре. Видите ли повече от 2-3 милиметра слой сажди, значи е време да почистите комина.

Преди да започнете:

Снабдете се с метла с дълга дръжка, която да може да влезе в комина. С нея ще изметете вътрешната страна на комина, за да премахнете саждите и смолата. Имате нужда и от разтягащ се прът, с които да движите метлата по цялата дължина на комина. За да се качите на покрива, ще ви трябва стълба. Също така ви трябват парцали или старо плътно одеяло, стари вестници, телена четка, фенерче, работни дрехи, ръкавици, метална лопатка, метална кофа с вода и прахосмукачка.

Преди да започнете с чистенето на комина, трябва да предпазите от изцапване пода около камината. Подредете стари вестници около камината. След това наръсете парцалите или старото одеяло с вода, докато стане влажно и с него покрийте, така че да се запуши отвора на камината. Така ще задържите падащите сажди вътре в камината, а фините частици ще се уловят от влажното одеяло. След това защитете себе си с работни дрехи, шапка, ръкавици, предпазни очила. Може да поставите и марля на лицето си.

Почистване на комина от покрива

За да почистите комина, достигнете дръжката на клапата, вдигнете клапата и с телената четка почистете. Освободете клапата и я преместете. Сега вече ви трябват метлата с дългата дръжка, телената четка и въже или прът. Внимателно се качете на покрива и стъпвайте по стабилни керемиди. Ако вали, има сняг или е заледено, не се качвайте. Ако коминът ви има капак, отместете го и го почистете, ако има нужда. С помощта на въжето или пръта движете метлата и телената четка по цялата дължина на комина. Продължете по този начин, докато се отлепят всички наслоявания от сажди и смола.

След като сте почистили комина от покрива, време е да го почистите и през отвора на камината. Внимателно отместете влажното одеяло, което поставихте на отвора. Използвайте метла и лопатка да съберете саждите и по-едрите остатъци. Поставете ги в метална кофа с вода. След това използвайте телената четка, за да почистите комина отвътре, докъдето можете да достигнете. Махнете клапата и с помощта на прахосмукачка почистете окончателно камината.

Най-накрая почистете комина от отвора в сутерена/ мазето. Използвайте прахосмукачката, за да изчистите всички паднали там сажди. 

Няколко основни правила при използване на печки на твърдо гориво:

 • под тях трябва да има негорима подложка с размери не по-малко от 30 см пред печката и 10 встрани;
 • минималното разстояние между печката, димоотводните й тръби и горимите конструкции и материали да бъде 80 см, като в случай на невъзможност да се спази, е прието да се изграждат негорими топлоотразяващи паравани;
 • не може да се използва друг вид гориво, освен предвиденото за определен вид печки
 •  не се допуска разпалването на печките с леснозапалими или горими течности;
 • димоотводните тръби и комините трябва редовно да се почистват от натрупани сажди;
 • печката да не се зарежда от вечерта за другия ден.

 

 

 

 

22 окт 2020

„Седмица на пожарната безопасност” от 14-ти до 18-ти септември 2020 година

№ по ред

Дейности

Място

Дата, час, период

Седмица на отворени врати в РДПБЗН-Добрич

Сградата на РДПБЗН -Добрич, гр. Добрич, бул. „25-ти септември“ № 72

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

 

Публикуване на материали в страницата на ОДМВР-Добрич, интернет страницатаи facebook профил на Регионална „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Добрич

https://www.mvr.bg/dobrich/

https://www.facebook.com/rdpbzndobrich

http://rdpbzndobrich.simplesite.com/

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

 

Среща с представители на Община Каварна

Сградата на РСПБЗН

Гр. Каварна,

ул. „Добротица” № 38

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

10:30-11:30 часа

Среща с журналисти от местните вестници и кабелна телевизия

Сградата на РСПБЗН

Гр. Каварна,

ул. „Добротица” № 38

15.09.2020 г.

15:00-15:30 часа

Запознаване на деца и ученици с огнеборската професия

Сградата на РСПБЗН

Гр. Каварна,

ул. „Добротица” № 38

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

Дни на отворени врати, прием на служители и граждани

Сградата на РСПБЗН

Гр. Каварна,

ул. „Добротица” № 38

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

Среща с бивши служители. Отдаване на почит на загиналите. Сплотяване и мотивиране на колектива.

Гр. Каварна

 

18.09.2020 г.

Подготвяне на материал за местния вестник по повод осведомяването на населението на територията на община Шабла за „Седмицата на пожарна безопасност”.

Вестник „Изгрев“ (Шабла)

01.09.2020 г.;

08.09.2020 г.

Публикуване на информация със предвидени демонстрации с противопожарната техника в интернет.

Социални мрежи

01.09.2020 г.

Участие в дарителска кампания за децата на загинали служители при изпълнение на служебния си дълг.

Сградата на РСПБЗН

Гр. Шабла

Ул. „Равно поле“ № 5

29.08.2020 г.

Организиране на открити телефонни линии за консултации, мнения и препоръки в областта на пожарната и аварийна безопасност.

Сградата на РСПБЗН

Гр. Шабла

Ул. „Равно поле“ № 5

тел. 05743/ 4449

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

Дни на отворените врати

Сградата на РСПБЗН

Гр. Шабла

Ул. „Равно поле“ № 5

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

Организиране на празнично мероприятие с деца от Община Шабла.

Сградата на РСПБЗН

Гр. Шабла

Ул. „Равно поле“ № 5

15.09.2020 г.

14:00 часа

Поклон и поставяне на венец пред възпоменателна плоча на Тодор Енчев – загинал при изпълнение на служебния си дълг .

Шабла

Рибарско селище „Кария“

14.09.2020 г.

09:00 часа

Църковна литургия за здраве на служителите и техните семейства

гр. Шабла

Църква „Св.Хараламбий“

14.09.2020 г.

10:00 часа

Провеждане на демонстративно занятие по учебна евакуация в читалище „Зора”

гр. Шабла

18.09.2020 г.

10:00 часа

Среща с пенсионирани служители

Сградата на РСПБЗН

Гр. Шабла

Ул. „Равно поле“ № 5

16.09.2020 г.

10:00 часа

Организиране приемна в службата за граждани.

Сградата на РСПБЗН

гр. Тервел

ул. „Цар Иван Асен ІІ“ № 2

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

09:00-12:00 часа

Организиране на обучително занятие с демонстрация на техника и защитни облекла в ДГ №3 „Първи юни“ –Тервел

гр. Тервел

 

11.09.2020 г.

11:00 часа

Подготовката и изпращането на поздравителни адреси за пенсионираните служители от РСПБЗН-Тервел.

Сградата на РСПБЗН

гр. Тервел

ул. „Цар Иван Асен ІІ“ № 2

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

09:00-12:00 часа

Подготовка на материал по противопожарна тематика и исторически данни за развитието на противопожарното дело в гр. Тервел и публикуването му в сайта на Община Тервел.

Гр. Тервел,

Община Тервел

10.09.2020 г.

 

Подреждане на изложба с архивни и актуални снимки и материали от дейността на РСПБЗН-Тервел

 

Сградата на РСПБЗН

гр.Тервел

ул. „Цар Иван Асен ІІ“ № 2

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

Демонстративно занятие с ПА.

гр. Тервел

Асфалтова база

18.09.2020 г.

10:00 часа

Провеждане на благотворителна кампания за подпомагане на децата на загинали и пострадали служители при изпълнение на служебния си дълг.

Сградата на РСПБЗН

гр. Тервел

ул. „Цар Иван Асен ІІ“ № 2

До 18.09.2020 г.

 

Популяризиране на свободно разпространяваното в интернет електронно списание с противопожарна тематика сос чрез електронните канали на Община Тервел

Електронен портал на Община Тервел

До 18.09.2020 г.

 

Организиране и провеждане на тиймбилдинг

 

 

Сградата на РСПБЗН

гр. Тервел

ул. „Цар Иван Асен ІІ“ № 2

14.09.2020 г.

Организиране на ден на отворените врати за граждани и бивши служители, както и техните семейства, с цел повишаване информираността на населението на община Балчик с възможностите на ППТ, която е на въоръжение на РСПБЗН-Балчик.

Поздрави и предложения могат да бъдат направени и на фейсбук страницата на РСПБЗН-Балчик.

Сградата на РСПБЗН

гр. Балчик

ул. „Струма“ № 41

Ежедневно

От 14.09.2020 г. до 18.09.2020 г.

09:30-12:00 часа

Провеждане на дарителска акция за децата на загинали и пострадали служители при изпълнение на служебния си дълг.

Сградата на РСПБЗН

гр. Балчик

ул. „Струма“ № 41

31.08.2020 г.-04.09.2020 г.

Провеждане на тренировка с основните части на единната спасителна система за реагиране при бедствия, с акцент мерки за защита на населението, с участието на ДФ при Община Балчик.

Община Балчик

Площад „21-ви септември“

17.09.2020 г.

10:00 часа

Отразяване в медиите на тактико – технически способности на силите за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации.

Вестници и страницата

14.09.2020 г.

14:00 часа

Провеждане на срещи с представители на местната власт по въпроси за превенцията и защитата на населението при пожари и бедствия.

Община Балчик

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

Участие в дарителска кампания за децата на загинали служители при изпълнение на служебния си дълг.

Сградата на РСПБЗН

Гр. Добрич

бул. „25-ти септември”, №72

До 04.09.2020 г.

Демонстративно занятие с автостълба IVECO MAGIRUS M 32 L и пожарна техника

Сградата на РСПБЗН

Гр. Добрич

бул. „25-ти септември”, №72

От 14.09.2020 г. до 18.09.2020 г.

10:00-11:00 часа

Подготвяне на материал за местния вестник по повод осведомяването на населението на територията на община Генерал Тошево за „Седмица на пожарната безопасност“

Вестник „Добруджански глас“ (Генерал Тошево)

08.09.2020 г.

Участие в дарителска кампания за децата на загинали служители при изпълнение на служебния си дълг.

Сградата на РСПБЗН

Гр. Генерал Тошево

ул. „Димитър Благоев“ №6А

01.09.2020 г.

Организиране на открита телефонна линия за консултации, мнения и препоръки в областта на пожарната безопасност.

Сградата на РСПБЗН

Гр. Генерал Тошево

ул. „Димитър Благоев“ №6А

05731 2234

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

Ден на отворените врати

Сградата на РСПБЗН

Гр. Генерал Тошево

ул. „Димитър Благоев“ №6А

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

Организиране на демонстративно мероприятие с противопожарна и аварийно-спасителна техника, с която разполага РСПБЗН-Генерал Тошево

Сградата на РСПБЗН

Гр. Генерал Тошево

ул. „Димитър Благоев“ №6А

15.09.2020 г.

10:00 часа

Църковна литургия за здраве на служителите и техните семейства

Гр. Генерал Тошево

Църква „Свети Димитър“

14.09.2020 г.

09:30 часа

Среща с бивши служители на РСПБЗН-Генерал Тошево

Сградата на РСПБЗН

Гр. Генерал Тошево

ул. „Димитър Благоев“ №6А

16.09.2020 г.

15:00 часа

Организирана приемна за граждани

Сградата на РСПБЗН

с. Крушари

ул. „9-ти септември“ №27

14.09.2020 г.-18.09.2020 г.

Демонстративно ПТЗ в детска градина

с. Крушари

Целодневна детска градина

Ул. „Хан Телериг“ №2

17.09.2020 г.

09:00 часа

Участие в дарителска кампания за децата на загинали служители при изпълнение на служебния си дълг.

Сградата на РСПБЗН

с. Крушари

ул. „9-ти септември“ №27

До 04.09.2020 г.

*Забележки

Описание, съответстващо на предвидените мероприятия и привличащо интереса на обществото

Адрес, тел. за контакт, ел. адреси на сайтове и/или страници в социални мрежи

Дата и час на начало и край на провеждане и/или активност на дейността

04 сеп 2020

Специализирана полицейска операция по линия на битовата престъпност на 11 август 2020

СПО се провежда на територията на град Добрич. Резултати към 14:00 часа

Под ръководството на Окръжна прокуратура Добрич, на 11.8.2020 г. на територията на град Добрич се провежда специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност.
Към 14:00 часа, полицейските служители са проверели общо 179 МПС и 217 граждани. Съставени са 14 АУАН, 21 глоби по фиш и връчени електронни фишове 9, образувани досъдебни производства 6:

 - Досъдебно производство за притежание на наркотични вещества - канабис 0.62 грама
 - Досъдебно производство за притежание на наркотични вещества - хероин 1.36 грама
 - Досъдебно производство зауправление на МПС след употреба на наркотични вещества - метаамфетамин и канабис. При последвалите ОИМ и ПСД в жилището на извършителят са установени 43,42 грама наркотично вещество канабис.
 - Досъдебно производство закражба от магазин за козметика
 - Досъдебно производство за използване на имитация на търговски марки - иззети са над 100 броя спротни дрехи.

Задържани лица - 10
Установено е едно лице обявено за местно издирване
Устнаовени са 200 къса цигари без акцизен бандерол
48 служители на ОД МВР Добрич участват в СПО

 

11 авг 2020