МВР

ОД Кърджали

 

Новини

Важна информация за гражданите при издаване на български лични документи

Лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС могат да се подменят и преди изтичане на срока на валидност ; Препоръчваме електронните услуги на МВР за улеснение на потребителите

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР Кърджали, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи /лични карти, паспорти, свидетелства за управление на МПС/ във всяко едно от звената "БДС" на територията на областта. Това може да бъде направено и преди изтичане на срока на валидност на документите.         
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена "БДС", както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.           
Готовите лични документи се получават в звеното "БДС", където е подадено заявлението.


Справки за натовареността по Районни управления на МВР в областта при приемане на заявления - в прикачените документи.

20 яну 2020

Полицаи поемат охраната на изборните секции и обществения ред на частичните избори за кмет в Соколино и Брезен

12 полицейски служители са включени в охраната на изборните секции, обществения ред и безопасността на движението преди и по време на частичните избори за кметове на кметствата в Соколино, община Момчилград и Брезен, община Ардино, на 27 септември 2020 г. В ОД на МВР-Кърджали със заповед на директора старши комисар Щерьо Милчев е създаден оперативен щаб, който ще ръководи действията по гарантиране на нормално протичане на частичните избори. От събота след обяд сили на полицейските управления в Момчилград и Ардино поемат охраната на помещенията за гласуване в Соколино и Брезен до приключване на изборния процес в неделя и предаване на изборните книжа в Общинските избирателни комисии. Създадена е организация в паспортните звена на РУ в Момчилград и Ардино в неделния ден за издаване на удостоверения за гласуване на граждани, които са подали заявление за лична карта, но не са получили готовия документ.
От отдел „Охранителна полиция“ напомнят, че в изборните помещения не се допускат граждани с оръжие, употребили алкохол във видимо нетрезво състояние.
При произшествия и нарушения сигнали могат да бъдат подавани на единния европейски номер 112.

 

25 сеп 2020

Шест патрулни автомобила ще включат звукови и светлинни сигнали за минута край училища днес в Кърджали във вразка с обявения Ден без загинали на пътя

С едноминутно включване на звукови и светлинни сигнали на шест патрулни автомобила на РУ-Кърджали в районите на големите училище днес в 12 часа ще бъде отбелязан 16 септември, обявен за Ден без загинали на пътя. Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, провежда се за пета година и целта е поне за един ден да няма загинали при пътнотранспортни произшествия. През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) в периода 16 – 22 септември, когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото през тази година за България е „Остани жив! Пази живота!“ Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди. 
Особено внимание в област Кърджали ще бъде обърнато на сигурността на учениците, за които започна учебната година. Статистиката сочи, че през летния период от 1 юни до 31 август 2020 г. на територията на ОД на МВР-Кърджали са регистрирани общо 73 ПТП, от които 30 са тежки с двама загинали и 39 ранени. В сравнение със същия период на 2019 година през тази година значително са намалели тежките пътнотранспортни произшествия / с 27 броя/, загиналите са с 3-ма по-малко, ранените с 36 по-малко.    В периода юни-август тази година няма загинали деца при пътнотранспортни произшествия. Регистрирани са 8 тежки ПТП с 10 ранени във възрастовата група до 17 години – 4-ма са пострадали като пешеходци, 3-ма като пътници в моторни превозни средства и 3-ма като водачи. Най-рискови за ПТП с деца са часовите интервали между 10-12 часа, 15-16 часа и 19-20 часа. Най-често пътните произшествия стават на прави участъци, в зоната на кръстовища и при движение на заден ход.

16 сеп 2020

Акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!" и превантивна кампания за лична безопасност на учениците на територията на областта

Обявена е Седмица на детската пътна безопасност на ROADPOL /Европейската мрежа на службите на пътна полиция/

 С акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ стартира учебната година за служителите от ОД на МВР-Кърджали. Рано тази сутрин край всички големи училища  са разположени полицейски патрули, които да осигуряват безопасността на учениците в първия учебен ден. Засилено присъствие има и на възлови кръстовища. Служителите на реда следят за безопасното поведение на учениците, правилното пресичане, отдаване на предимство от водачите на пешеходците. По същия начин ще действат полицаите при приключване на занятията в обедните часове в късния следобед в условията на нулева толерантност към шофьорите, които нарушават правилата и създават опасност за здравето и живота на другите участници в движението. Акцент в проверките ще бъде и използването на обезопасителни системи за деца. Преди началото на учебната година са проведени срещи с ръководствата на учебните заведения за осъществяването на пропускателния режим, връзката с полицейските органи при конфликтни ситуации или съмнителни лица край училищата, извършени са охранителни проверки на сградите.  Осъществено е и традиционното партньорство с Регионалното управление на образованието за конкретни мерки при откриването на учебната година и опазването на обществения ред. Продължава и програмата „Работа на полицията в училищата“ с основни акценти върху личната сигурност на децата, безопасно поведение на пътя, тежките последици от употреба на наркотичните вещества, превенция на агресията в училище. От 16 септември до 22 септември е обявена Седмица на детската пътна безопасност. 16 септември е Ден на превенцията под надслов: „Остани жив! Пази живота“ в контекста на Дните на безопасност на пътя на ROADPOL / Европейската мрежа на службите на пътна полиция/.  Операцията, посветена на сигурността на учениците, ще продължи до края на месец октомври, но активният контрол ще се осъществява през цялата учебна година на територията на областта. 

15 сеп 2020

Осем пожарникари от РДПБЗН-Кърджали са наградени за професионалния им празник

Осем служители от РДПБЗН-Кърджали са наградени във връзка с професионалния празник на пожарникарите – 14 септември. Със заповед на директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов петима са отличени с писмена похвала за конкретен личен принос при изпълнение на служебните задължения, а трима са получили същата награда със заповед на директора на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов. Днес огнеборците от областта отбелязаха празника си с тържествен водосвет за здраве на параклиса „Свети пророк Илия“. Венци и цветя бяха поднесени на паметника в Кърджали на загиналите в изпълнение на служебния си дълг служители на МВР от областния управител Никола Чанев, д-р Атанас Митков, директор на ЦСМП, от ръководствата на Областния съвет на БЧК и на РДПБЗН. 
На 16 септември е предвиден Ден на отворени врати в РДПБЗН и Районните пожарни служби, а в периода 16-18 септември приемни за граждани от 9,30 часа до 12 часа.

Резултатите от работата на РДПБЗН-Кърджали, представени от директора комисар Сергей Заимов, очертават следната картина: от началото на 2020 година са регистрирани 583 произшествия, от които 350 са пожарите.  Само за месец септември, тази година, броят на произшествията е 69, от които 55 са пожарите. През настоящата година няма загинали граждани. 61 процента от пожарите са причинени от небрежна работа с огън, на второ място е неправилно използване на отоплителни уреди /17 процента/, а на трето – късо съединение /10 процента/. Нанесените щети при пожари са: унищожени 1208 кв. м покривна конструкция, 18 декара гора, 8 леки автомобила, 1320 бали фураж, 1624 декара горска постеля, сухи треви и храсти. 
По линия на държавния противопожарен контрол са извършени 1461 тематични и контролни проверки и 32 комплексни проверки на обекти. Връчени са 501 разпореждания, 29 протокола и са предписани 999 мероприятия. Съставени са 71 акта за установени административни нарушения и са приложени 8 принудителни административни мерки. По Закона за защита при бедствия проверките са 141, връчени са 137 протокола и 57 констативни акта.
На територията на областта са изградени 6 доброволни формирования с 56 доброволци, които са участвали при потушаване на 8 пожара и в 47 мероприятия във връзка с предпазването на гражданите в условията на пандемия. 348 ученици са се включили в 32 младежки противопожарни отряда „Млад огнеборец“.

На снимките: Водосвет за здраве на параклиса "Свети пророк Илия". Поднасяне на венци и цветя пред паметника за загинали служители на МВР. 

14 сеп 2020

40-годишен е задържан с 1,9 кг дрога при специализирана операция в Кърджали

40-годишен е бил задържан с 1,9 кг дрога в Кърджали. Мъжът се придвижвал с лек автомобил „Фолксваген“ с кюстендилска регистрация и бил спрян за проверка на ул.“Ген.Владимир Стойчев“ в областния град на 30 август около 15,30 часа в хода на съвместна операция на полицейските управления в Кърджали и Момчилград. В колата били открити 1,9 кг суха листна маса, която при извършен тест реагирала на марихуана. Намерената дрога е иззета и е на съхранение в РУ-Кърджали. Образувано е досъдебно производство по чл.354а, ал.1 от Наказателния кодекс за незаконно държане на наркотично вещество с цел разпространение. Работата по случая продължава разследващ полицай. Материалите са докладвани в Окръжна прокуратура, която привлече като обвиняем 40-годишния мъж. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Действията по разследването за събиране на всички необходими доказателства продължават и към момента.
 

31 авг 2020