МВР

Дирекция "НС 112"

 

ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА 112 ПРЕЗ 2015 Г.

Едва 27% от европейските граждани разпознават услугата 112, а 70% от тях не намират информация за спешния номер в страната си. В тази връзка заместник-председателят на Европейския Парламент г-жа Aдина-Йоана Вълян, в сътрудничество с Европейската асоциация на спешните номера (EENA), апелира към летищата и авиокомпаниите да подпомогнат пътуващите в цяла Европа при повишаване на осведомеността за телефон 112. Г-жа Вълян препоръча да бъдат разпространени материали и видеоклипове за спешния номер на информационните гишета, изходите на летищата, в порт заминаващи, по време на полет, при кацане, в списания, интернет страници, флаери и др.
В изпълнение на апела на г-жа Вълян по инициатива на ДНС 112 за шестмесечен период (март-октомври 2015 г.) „Метрополитен” ЕАД безвъзмездно излъчи на плазмените екрани в метростанциите информационен клип за телефон 112. В периода юли-декември 2015 г. летище „София” ЕАД се включи в инициативата, излъчвайки безвъзмездно информационни клипове за телефон 112 на английски език в рамките на всеки информационен блок през деня. На интернет страницата на Летището беше публикуван банер на ЕЕНСП 112.
През годината бяха излъчени и публикувани над 160 материали и интервюта за системата 112 в националните и регионални медии. Работата на телефон 112 беше акцент в предаванията „Денят започва” (БНТ) и „Темида” (ТВ България Он Ер) и Рубриката „Евранет+” (БНР).
Под мотото „Нерегламентирани повиквания на телефон 112” над 300 представители на неправителствения сектор в градовете София, Бургас, Варна, Русе, Кърджали и Монтана отбелязаха Европейския ден на ЕЕНСП 112 – 11 февруари. Инициативата е на EENA-Брюксел.
На 26 март и 24 юни 2015 г. в Областните администрации Кюстендил и Благоевград се проведоха инициирани от ДНС 112 кръгли маси „Взаимодействие между Районен център 112, службите за спешно реагиране и местната власт”, които бяха широко отразени от рейтинговите регионални медии.