МВР

Дирекция "НС 112"

 

ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ЕЕНСП 112 В ПЕРИОДА ЯНУАРИ-ЮНИ 2011 Г.

В периода януари-юни 2011 г. бяха излъчени и публикувани бяха над 50 обширни репортажи и материали за работата на телефон 112 и ССР в националните медии - БТА, Агенция „ФОКУС”, БНТ, БНТ Свят, b TV, Нова ТВ, ТВ „Европа”, ТВ 7, bbt, БНР, Дарик Радио и вестниците „Труд”, „24 часа”, „Стандарт”, „Телеграф”, „Новинар”, „Република”, „Лична драма”, сп. „Вагабонд” и регионалните в-к „Утро” – Русе, Радио „Стара Загора”, Радио „Шумен”, Радио „Благоевград”, Радио „Фокус” - Варна, Радио „Фокус” - Бургас, РТВЦ-Варна, TВ „Черно море”, „Позвънете” – Варна и др. Националната система 112 беше тема на рейтингови телевизионни формати като „Малки истории” – БНТ, „Аз се върнах” - БНТ Свят, b TV „Репортерите” и „Звезден репортер” - Нова ТВ.
С подкрепата на Регионалните инспекторати по образование към МОМН, специалисти от ДНС112 презентираха телефон 112 пред повече от 1200 ученици и педагози от 4 до 12 клас в градовете София, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, Приморско, Созопол, Рила, Кочериново, село Ново Паричарово, общ. Приморско; деца от ЦДГ ”Детелина” – Бургас; Младежки Общински Съвет – Стара Загора; Комплекс за социални услуги за деца и семейства и Национален център за социална рехабилитация – община Бургас. Съпътстваща инициатива беше излъчване на документалния филм „112–телефонът, без който не можем”. Училищните бази бяха обезпечени с информационни материали и копия от филма.
Проведени бяха семинари с Регионалните инспекторати по образование в Бургас и Пазарджик, в които с функциите и предназначението на ЕЕНСП 112 се запознаха над 350 класни ръководители, директори на учебни и детски заведения от обл. Бургас и гр. Пазарджик. Материали за 112 бяха предоставени на РИ „Образование” за разпространение по училища и използване от класните ръководители при обучението за реакция при бедствия, аварии и инциденти. В помощ на класните ръководители за различни възрастови групи в интернет страницата на ОДМВР-Стара Загора са публикувани разработени от специалисти от ДНС 112 презентации.
По инициатива на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, с подкрепата на ВМА и КАТ – София, на фасадата на ВМА в столицата беше открит дисплей „Брояч на катастрофи”. На дисплея излиза актуална информация за броя на загиналите при катастрофи в София и страната, данни за загинали военнослужещи от международните сили в най-горещите конфликтни точки на света и информационен банер на телефон 112. С подкрепата на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, стикери „112” бяха поставени на макети на катастрофирали автомобили, ситуирани на магистрала „Тракия” – прохода „Траянови врата”, Е 79 - при Ботевград и до Контролния пункт на КАТ-Мездра. Оператор от РЦ 112-Варна беше удостоен от министър-председателя на Р България с приза „Достоен българин” – традиционна инициатива на БНТ и в-к „24 часа”. Събитието концентрира значителен обществен и медиен интерес.  Специалисти от ДНС112 взеха участие в Международното военноморско учение „Бриз 2011”, в КЩУ „АТИЯ 2011”, УТЗ „Морско ядро 2011”, обучение на БЧК „Първа психо-социална подкрепа” – Бургас и др.