МВР

Дирекция "НС 112"

 

ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ТЕЛЕФОН 112 ПРЕЗ ЛЯТО 2010 Г.

Повече от 150 милиона европейци годишно пътуват в държавите-членки за почивка или бизнес. Мнозинството от пътуващите граждани се чувстват по-несигурни в друга страна - само 25% от тях са наясно, че 112 функционира в 27-те страни-членки. Очевидно е, че гражданите не са в състояние да запомнят всички номера за спешни повиквания в Общността и затова е важно да научат, че 112 е номерът, осигуряващ достъп до службите за спешно реагиране при извънредни ситуации в целия ЕС.
В изпълнение на директива на ЕК и Европейската асоциация на спешните номера ЕЕNA - Брюксел за засилване на информационните инициативи за тел. 112 в страните –членки през летния сезон, през месец юни Дирекция „Национална система 112” стартира информационна кампания за популяризиране на услугата 112 след българските и чужди граждани.
В кампанията безвъзмездно се включиха „Метрополитен” ЕАД, НК „Железопътна инфраструктура”, ГД „Гранична полиция”, „Летище София” ЕАД, Централна автогара – София, „Meтро кеш енд кери”, „Технополис”, „Техномаркет”, „Мосю Бриколаж” и транспортните фирми „Етап Адресс” и „Етап Плюс”.
В резултат на проявената корпоративна социална отговорност, информационни стикери „112” бяха ситуирани на всички ГКПП-ве и летища, големи ж. п. гари, Централна автогара – София, Летище – София, метростанциите в столицата и 116 магазина на големите търговски вериги в страната. На местата с голяма обществена концентрация - метростанциите и магазините на големите търговски вериги, както и в автобусите на двете транспорти фирми, освен информационни стикери за тел. 112, се излъчи и видеоклип „112”.
След постигната договореност между Община Бургас и Районен център 112-Бургас, с информационни стикери „112” бяха обезпечени автобусите на „Бургасбус” и офисите на туристическите агенции в града.
Предприетите от страна на България действия по информиране на българските и чужди граждани през летния сезон, бяха отчетени на уеб конферентна среща на Европейската асоциация на спешните номера с представители на страните-членки от ЕС.