МВР

Дирекция "НС 112"

 

Новини

Участие на експерти от 112 в годишната конференция на EENA

Българската система 112 беше представена на годишната конференция на Асоциацията на европейския спешен номер 112 (EENA) в Рига, Латвия.

Българската система 112 беше представена на годишната конференция на Асоциацията на европейския спешен номер 112 (EENA) в Рига, Латвия.

В панел „Приемане на спешни повиквани по света“ държавният експерт от ДНС 112 Зеки Малунски запозна участниците с текущия модел на системата в България и следващото поколение проекти и реформи, които предстоят да бъдат имплантирани в нея. Презентацията предизвика дискусия сред участниците с акцент предизвикателствата пред 112 и пандемията от КОВИД 19.

В конференцията участват представители на системите 112 от Европа, Обединеното кралство и други държави извън ЕС. Специален гост е Фиона Лии от Google.

Презентацията на Национална система 112 – България ще бъде достъпна онлайн  от  25 октомври на интернет страницата на EENA.

07 окт 2021

Представяне на Национална система 112 на уебинар на Европейската асоциация на спешните номера (EENA)

Експерти от Дирекция „Национална система 112“ – МВР представиха Националната система 112

Експерти от Дирекция „Национална система 112“ – МВР представиха Националната система 112 на уебинар, организиран от Европейската асоциация на спешните номера (EENA) – Брюксел, в който участваха над 70 представители от партньорските служби на страните-членки и на европейски институции, свързани с дейността на  Единния европейски номер за спешни повиквания 112.

Зеки Малунски, държавен експерт в ДНС 112 и Стилиян Велчев, началник сектор „Координация и системно администриране“ в Районен център 112 Русе презентираха действащата система за приемане и обработка на спешни повиквания, внедрени и в процес на внедряване допълнителни услуги, съгласно европейското законодателство, както и бъдещи проекти, реформи и планове за изграждане на система от Ново поколение – NG 112. Презентацията предизвика голям интерес, в резултат на което бяха зададени множество въпроси.

Възможността, предоставена от EENA, е безспорно признание за добрите резултати, постигнати в последните години от Националната система 112. Поредицата семинари продължава, като в следващия уебинар през месец май, Франция ще представи своята система 112.

Повече информация за уебинара, презентацията и запис на българското представяне може да намерите на следния линк: https://eena.org/webinars/emergency-communications-reforms-in-bulgaria/ 

06 апр 2021

Дирекция „Национална система 112” отбеляза Европейския ден на телефон 112

Той се проведе под мотото „Да кажем „Благодаря“ на хората, които винаги ни помагат

Европейският ден на телефон 112 беше отбелязан със zoom връзка под мотото „Да кажем „Благодаря“ на хората, които винаги ни помагат“. И тази година България се включи в инициативата на  Европейската асоциация на спешните номера, която призова  гражданите да споделят в социалните мрежи своята лична история. В дирекция „Национална система 112“ са получени над 500 благодарности на граждани за оказана помощ и съдействие в извънредна ситуация, две от които с видеобръщения.

От името на министър Христо Терзийски, зам.-министър Милко Бернер се обърна към служителите от дирекцията и им благодари за всеотдайния труд и съпричастност към проблемите на хората. Той ги увери, че ръководството на МВР ще продължи да утвърждава единния номер 112 като съвременна европейска услуга, осигуряваща високи стандарти при търсенето и получаването на помощ и гарантираща здравето, живота и сигурността на гражданите в риск.

Поздравление към служителите на „Национална система 112“ в деня на техния професионален празник поднесоха зам.-министър Михаил Златанов, зам.-главният секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, зам.-директорът на ГД „Национална полиция“ старши комисар Благородна Макева, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, зам.-председателят на Агенцията по безопасност на движението по пътищата Анжелина Тотева, директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Столична община Красимир Димитров, говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска, председателят на БЧК акад. Христо Григоров и председателят на младежката организация на СГБ Росица Караджова.

Работата на системата 112 в условия на пандемия беше отчетена от директора на Национална система 112 Цветомир Цеков и началника на РЦ 112 София. От името на административния секретар на МВР Бойко Славчев и директора на ДНС 112 бяха наградени служители, доказали висок професионализъм.

През 2020 г. са приети 3 619 998 повиквания, от които 2 137 288 с конкретни искания на граждани за оказване на помощ (реални сигнали). Към службите за спешно реагиране са изпратени 1 423 119 инцидента, което е с 4,2 % увеличение спрямо 2019 г. Запазена е тенденцията на увеличение на относителния дял на регламентираните повиквания от общия брой приети  – 59% за 2020 г. и 53% за 2019 г.  Злоумишлените обаждания са намалели с над 50 000 броя, вследствие на предприетите мерки от ДНС 112 и СДВР/ОДМВР за търсене на отговорност и издаване на наказателни постановления на граждани, злоумишлено използващи телефон 112. Сигналите, предадени към полиция, са се увеличили с 6,26 %. Наблюдава се намаление с 11,76% на сигналите за престъпления против личността, с 20% - на тези за пътнотранспортни произшествия и с 15 % - към звената на пожарна и аварийна безопасност.

Сигналите към Центровете за спешна медицинска помощ са се увеличили с 2,16 %, същата тенденция – с 14,98% се наблюдава и към Планинска спасителна служба, ИА „Морска администрация”, Агенция „Пътна инфраструктура”, Изпълнителна агенция по горите и общините.

Значително е намалял броят на сигналите за терористични актове, бедствия, за инциденти и събития с животни, за аварии и за изгубени и бедстващи хора.

Средно на ден центровете 112 са обслужвали по 9 888 повиквания.

 

 

 

11 фев 2021

Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов: МВР ще продължи да подпомага развитието на системата 112

 

МВР ще продължи да подпомага развитието на системата 112 с нови техонологии и решения, които да гарантират живота и здравето на хората.  Увеличаването на сигналите към 112 се обяснява с високите изисквания на българските граждани към нашето министерство. Всеки един сигнал подаден към полицията незабавно се обработва и започва работа. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов при откриване на Европейския ден на телефон 112.

За бъдещата платформа на 112 говори директорът на Национална система 112 Цветомир Цеков. Той съобщи, че новата система ще позволи въвеждането на нови функционалности и услуги  - видео, текст в реално време, следващо поколение eCall, въвеждане на Reverse 112 (системи за масово оповестяване и връзката им с ЕЕНСП 112), достъп до 112 от онлайн платформи и други, чрез които Националната система 112 ще повиши качеството на предоставената услуга, ще осигури много по-добра комуникация и по-бърз достъп до информация в реално време, което ще оптимизира разходите и ресурсите и на службите за спешно реагиране.

За образцово изпълнение на служебните задължения с грамоти от административния секретар на МВР бяха отличени  четирима служители от ДНС 112 и осем от директора на Национална система 112 Цветомир Цеков.

С новите технически решения и предизвикателства пред следващото поколение 112 гостите запозна Малвина Биримирска, началник на РЦ 112 София. Председателят на младежката организация на Съюза на глухите в България Росица Караджова сподели опита и очакванията към услугата достъп на хора със слухови и/или говорни проблеми до телефон 112.

Празникът уважиха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, административният секретар на МВР Бойко Славчев, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, председателят на БЧК д-р Христо ГРИГОРОВ, генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир ГИГОВ, директори и представители на МВР, МЗ, МИТС, Изпълнителна агенция по горите, ЦСМП София, БЧК, АПИ, Съюз на глухите в България и др.

През 2019 г. в Националната система 112 са приети 3 821 535 повиквания, от които 2 011 050 с конкретни искания на граждани за оказване на помощ (реални сигнали). Към службите за спешно реагиране са изпратени 1 423 119 инцидента.

Запазва се тенденцията за увеличение на относителния дял на регламентираните повиквания от общия брой приети повиквания – 52% за 2018 г. и 53% за 2019 г. Това се дължи на повишената култура на ползване на услугата 112 и на намаления брой нерегламентирани повиквания, вследствие на предприетите мерки от ДНС 112 и СДВР/ОДМВР за търсене на отговорност и издаване на наказателни постановления на граждани, които злоумишлено използват телефон 112.

11 фев 2020

Заместник-министър Милко Бернер откри кръгла маса „Подготовка за внедряването на системи за обществено оповестяване в Европа“

Заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер откри кръгла маса на тема „Подготовка за внедряването на системи за обществено оповестяване в Европа“. Събитието се организира от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, дирекция „Национална система 112“ и Европейската асоциация на спешните номера в Брюксел.

Форумът представя иновативни технически решения в светлината на новоприетия Европейския кодекс за електронни съобщения, чийто законодателен пакет предвижда внедряване на задължителни системи за общественото осведомяване при извънредни ситуации в страните-членки до 2022 г.

За значението, обхвата и очакваните резултати от внедряването на системи за обществено оповестяване у нас говориха зам.-министър Милко Бернер, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и директорът на „Национална система 112“ Цветомир Цеков.

Контекста и целите на системите за обществено оповестяване в Европа представиха г-н Беноа Вивие и г-жа Марта Силва от Европейската асоциация на спешните номера.

Водещи фирми презентираха иновативни технически решения в областта на общественото осведомяване. В дискусията участие взеха представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ГД „Национална полиция“,  дирекции „Комуникационни и информационни системи“ и „Национална система 112“, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Комисия за регулиране на съобщенията, ДА „Електронно управление“ и националните мобилни оператори.

10 дек 2019

О Б Я В А З А Р А Б О Т А

В Дирекция “Национална система 112” – МВР е вакантна 1 /една/ щатна бройка за длъжността „оператор" в център за обаждания“ със средно образование за лица работещи по трудово правоотношение на основание чл.67, ал.1, т.1 от Кодекса на труда, както следва:

Отдел „Районен център 112" –  Варна

сектор „Приемане на спешни повиквания”

- оператор, център за обаждания, средно образование – 1 /една/ щатна бройка.

І. Кандидатите за заемане на длъжността „оператор, център за обаждания“, /ЛРТП/ със средно образование, трябва да отговарят на следните общи и специфични изисквания:

ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ:

- Да  имат  българско гражданство;

- Да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;

- Да не са привлечени, като обвиняеми или да не са подсъдими за умишлено престъпление от общ характер;

СПЕЦИФИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ:

  1. Минималнo образование – средно;
  2. Допълнителна квалификация: компютърна грамотност (владеене на Microsoft Windowsи Office), умение за компютърна текстообработка на минимум 120 символа в минута;
  3. Минимален професионален стаж - не се изисква.

ОСНОВНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

  1. Познава и използва функционалните възможности на информационно-комуникационната система на НС 112.
  2. Приема спешни повиквания на ЕЕН 112, събира пълната и необходима информация за събитието, въвежда данните в база данни на компютърната система, класифицира повикването по код и предава електронния картон на координатор за последващи действия.
  3. Проверява истинността на информацията, съгласно действащите инструкции.
  4. Осъществява конферентна връзка с дежурните в службите за спешно реагиране, съгласно действащите указания.
  5. Консултира се с координатор при обслужване на специфични сигнали.
  6. Прилага техники за бързо писане при обработване на инцидентите.

 ІІ. Основно трудово възнаграждение:

За длъжността „оператор, център за обаждания“ със средно образование – месечна заплата в размер на 708 /седемстотин и осем/ лева за длъжност. Върху заплатата за длъжност се начислява и добавка за работа в МВР в размер на 5 %, с което се формира основната заплата.

ІІІ. Желаещите лица да работят по трудово правоотношение, следва да подадат ограничен набор документи за работа до 20.12.2019 г. включително, както следва:

1. Заявление /по образец/.

2. Анкетна карта /по образец/.

3. Автобиография /собственоръчно написана/.

4. Копие на лична карта /да пише вярно с оригинала и подпис/.

5. Нотариално заверено копие от диплома за завършено образование /при издадена диплома от чуждестранно учебно заведение – удостоверение за признато образование/.

ІV. Място за подаване на документи – всеки работен ден от 09,00 ч. до 12,00 ч. и 13,00 ч. до 16,00 часа на посочения адрес: гр. Варна, отдел „Районен център 112“- Варна при ДНС 112-МВР, ул. „Д-р Лудвиг Заменхов“ № 38.
С подалите заявления лица ще се проведе събеседване, като същите ще бъдат предварително информирани за мястото и часа на провеждането му.

Поканените за сключване на трудови договори лица, следва да представят удостоверителни документи за назначаване в МВР на посочените позиции.

Лицата ще бъдат уведомени допълнително.

За допълнителна информация: отдел “Човешки ресурси, правно осигуряване и административно обслужване” на ДНС 112 - МВР – тел. 02/960-10-327.

03 дек 2019

Координация между телефон 112 и Пето РУ помогна за залавяне на 56-годишен мъж

Навременно подаден сигнал от гражданин и осъществена координация между телефон 112 и Пето РУ помогна за залавяне на 56-годишен мъж

Тази сутрин в 8:20 ч. на спешния телефон 112 постъпва сигнал от мъж, който съобщава, че на ул. „Резбарска“ в столицата мъж изхвърля на пясъчник човешко тяло. Обаждащият се наблюдавал случващото се от апартамента си и дал пълно описание на извършителя и автомобила му. Оператор от 112 осъществява незабавна конферентна връзка между подаващия сигнала и дежурния на столичното Пето РУ. Още в хода на разговора, на местопроизшествието се отзовава екип на Пето РУ, който задържа 56-годишният мъж. Минути по-късно е установена  и изхвърлената жена, която е отказала медицинска помощ. Според първоначалните данни двамата се скарали след употреба на алкохол. По случая е заведена преписка.

26 ное 2019