МВР

ОД Видин

 

Новини

Бъдете внимателни с пиротехниката!

Отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин с превантивна кампания през месец декември

Брошури с полезна информация, насочваща вниманието към безопасната употреба на пиротехнически изделия, изготвени от служители на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, получиха средношколци и гимназисти. Информационни материали са предоставени и на търговски обекти в областния град. 
В област Видин стартира специализирана полицейска операция за активна превенция и контрол върху съхранението на огнестрелно оръжие и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, търговските обекти за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества. Повод са предстоящите коледни и новогодишни празници, активизирането на търговията с пиротехнически изделия и използването им от граждани при празненства на открито и семейни тържества. Активните контролни действия ще продължат до края на текущия месец. Полицейските служители проверяват обекти, притежаващи разрешение за търговия с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия - в област Видин те са девет на брой. Паралелно се извършват проверки и на лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, относно неговото надеждно съхранение. Акцент при проверките е спазването на нормативно регламентираните изисквания за съхранение и търговия с оръжия, боеприпаси и взривни вещества, както и недопускане продажбата на пиротехнически изделия на лица под определената в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ) възраст. С този закон е въведена забрана за продажба на фойерверки от категория F1 (бенгалски огън, конфети и др.) на лица под 12-годишна възраст; от категория F2 – на лица под 16-годишна възраст; и от категория F3 – на лица под 18-годишна възраст).
В информационната кампания и проверките участват полицейски служители от областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула.

 

Какво задължително трябва да знаем за продажбата, съхранението и употребата на пиротехническите изделия?

•    Забранено е извършването на продажбата им без наличието на разрешително за търговия, издадено от МВР.

•    Всяко пиротехническо изделие следва да има инструкция за употребата му на български език. Забранена е продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия или на такива в разкъсана или неоригинална опаковка, както и без обозначение на произхода им.

•    Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства и в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани много хора. В случай на неспазване на тези разпоредби нарушителите ще бъдат санкционирани по наредбите за спазване на обществения ред в общините на област Видин.

•    Не се допуска използването на пиротехнически изделия в закрити помещения с изключение на фойерверки от категория F1(бенгалски огън, конфети, бездимни фонтани за торти, гърмящи топчета – капси, и др.)

•   У дома пиротехническите изделия трябва да бъдат съхранявани на места, които не са достъпни за деца. Никога не трябва да се забравя, че, попаднали в детски ръце, те биха могли да бъдат твърде опасна „играчка“.

•    При употребата на пиротехнически изделия следва стриктно да бъдат спазвани изискванията на производителя, които могат да бъдат различни за всяко от тях.

•   Да се хвърлят „пиратки“ от балкона е твърде опасна практика - в този момент отдолу може да преминава човек, който да бъде наранен.

•   В никакъв случай не трябва да се използва огнестрелно оръжие с увеселителна цел - това създава реална опасност от нещастни случаи.

10 дек 2019

Информация за улеснение на гражданите при издаване на български лични документи

Справка за приетите заявления в звената „Български документи за самоличност“ към 9 декември 2019 г.

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ в областта:

 • град Видин – ОД МВР-Видин,  ул.“Цар Симеон Велики“ №87;
 • град Белоградчик – РУ-Белоградчик,   пл.”Възраждане” №3;
 • град Кула – РУ-Кула,   ул.”Възраждане” №36.

Мярката е с цел облекчаване на натовареността на служителите и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

Сектор „БДС“ - ОДМВР - Видин предоставя актуална справка за броя на приетите заявления от граждани:

  02.12.2019 г.
понеделник 
03.12.2019 г.
вторник 
04.12.2019 г.
сряда 
05.12.2019 г.
четвъртък 
06.12.2019 г.
петък 
общо 
сектор БДС  приети заявления  приети заявления приети заявления  приети заявления  приети заявления  194 
ОДМВР-Видин  47 43  36 32  20  178 
РУ-Белоградчик  6  1  1 12 
РУ-Кула  3


Повече информация може да намерите 
тук.

09 дек 2019

Днес стартира операция за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотици

Акцията е инициирана от TISPOL , продължава до 15 декември, и се провежда на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа

От днес до 15 декември на територията на цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“, се провежда операция за недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите.
Според  статистиката една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е управлението на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

По време на проверките пътните полицаи ще следят и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, за невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби, наложени по Закона за движение по пътищата.

09 дек 2019

Видински огнеборци и доброволци със специална демонстрация на спасителни действия при пътен инцидент

Поводът: 5-ти декември - Международен ден на доброволеца

Международният ден на доброволеца за поредна година бе отбелязан във Видин по инициатива на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Демонстративно пожаро-тактическо занятие за действия при пътнотранспортно произшествие, с участието на сили от съставните части на Единната спасителна система (ЕСС), бе проведено на паркинга пред крепостта Баба Вида.
В симулацията на терен се включиха огнеборци, полицаи, екип на ЦСМП, БЧК, СБА и членове на доброволното формирование към община Видин. Екипите тестваха взаимодействието помежду си и показаха отлична координация при реакция след катастрофа.

Ежегодно, на 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца и отдаваме почитта си към хората, които безвъзмездно помагат на уязвимите и нуждаещите се от помощ.
За първи път денят се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва всички страни да изкажат уважение и благодарност към доброволците, давайки по-голяма гласност на дейността им.

05 дек 2019

Директорът на ОДМВР-Видин проведе работна среща с кметовете на 11-те общини от областта

В дискусионен формат бяха обсъдени въпроси, свързани с местната сигурност

В инициираната от старши комисар Петър Коцин работна среща участваха  всички общински кметове от област Видин, началниците на районните управления,  секторите „Пътна полиция“, „Български документи за самоличност“ и „Комуникационни и информационни системи“.

Директорът на ОДМВР-Видин представи актуална информация за оперативната обстановка в региона и приоритетите в работата на полицейските служители в краткосрочен и средносрочен план.

Местната сигурност и взаимодействието между МВР и общините бе темата на дискусионния формат. В хода на разговорите акцент бе поставен върху  противодействието на битовата престъпност, безопасността на движение по пътищата, предстоящата подмяна на голям брой български лични документи и възможностите за изграждане на видеонаблюдение в населените места. Представителите на местната власт споделиха мнения, наблюдения и конкретни предложения.

Отворени сме за диалог и приемаме препоръки от всички Вас, за да повишим ефективността и резултатите от нашата работа, посочи старши комисар Петър Коцин. 

Добрите практики ще продължат и занапред, единодушни бяха участниците в срещата. Представителите на местната власт и служителите на МВР ще работят съвместно, в постоянна комуникация и взаимодействие, за да отговорят на обществените очаквания за спокойствие и сигурност в област Видин.

04 дек 2019

Практически препоръки за безопасно поведение при движение по пътищата по време на студентския празник – 8 декември

Засилено полицейско присъствие ще има на 8 декември във Видин и Белоградчик – в районите на заведенията, хотелите и ресторантите, в които ще празнуват студенти. Служителите на реда проведоха работни срещи и уточниха механизмите на взаимодействие с представители на частните охранителни фирми, изпълняващи дейности по охрана на питейни заведения, както и със собствениците на хотели, къщи за гости, питейни и увеселителни заведения.  взаимодействие. От сектор „Пътна полиция”- Видин е създадена необходимата организация за засилен контрол за безопасност на движението. Пътните полицаи строго ще следят за превишена скорост, шофиране на автомобили от неправоспособни водачи и употребили алкохол и/или наркотични вещества. Контролът ще се осъществява основно по пътищата към местата за празнуване и в близост до тях.

Съветите на „Пътна полиция“ към празнуващите бивши, настоящи и бъдещи студенти

ПРЕПОРЪКИ ЗА НАЧАЛОТО:
Планувай пътуването си така, че да не ограничиш нито една от възможностите за забавление! 
Пътувай с обществен транспорт до мястото на празненството, като предварително си резервираш билет!
Ако сте група ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз!
По пътя във влака или в автобус емоциите и купонът също носят настроение, а и не шофираш ти!
Ако няма да ползваш обществен транспорт обаче, по-добре си намери шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ
НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ::

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена пътна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства;

- документите за резервацията. 

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия;

- имаш ли резервна гума и инструменти за смяна;

- има ли достатъчно антифриз;

- има ли достатъчно масло и спирачна течност;

-  аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е – нека е на лесно достъпно място;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

- има ли пожарогасител в колата с преминат годишен преглед;

- парното работи ли – ако не работи не потегляй с тази кола.

 ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:

-  в резервоарчето  незамръзваща течност за чистачките;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни      инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ:

- по кой маршрут да минеш;

- ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;

- дали е по-добре най-опитният водач от компанията да кара колата – когато се очаква трафикът да е натоварен, не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;

- ако си правоспособен и ще шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще шофира на връщане – нека не пие алкохол. Ако е един от вас, можете  да поемете разходите му в замяна.

Опитът показва, че купоните са дълги и „напоени“ освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки! Шофирайте само на трезво!

 ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ:

- за прогнозата за времето в областите на маршрута ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;

- има ли бензиностанция  наблизо.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ: 

 • Не шофирай след употреба на алкохол, наркотични вещества или техните аналози!
 • Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път, а ако вече пътуваш, отбий и си почини!
 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 •  Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

 

 Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка– 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.

 

При необходимост сигнализирай на телефон 112

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване на всички!

    Отдел „Пътна полиция“,
Главна дирекция „Национална полиция”
2019 г.

 

03 дек 2019