МВР

ОД Видин

 

Новини

Седем души бяха задържани при спецоперация, проведена на територията на селата Черно поле и Ружинци

Полицейските действия са осъществени под надзора на Окръжна прокуратура – Видин

На 07 юли, в специализираната операция, насочена срещу конвенционалната престъпност, участваха служители на ОДМВР-Видин, РУ-Белоградчик и шест екипа на Зонално жандармерийско управление-Монтана.

В хода на акцията бяха образувани четири досъдебни производства и две предварителни проверки. В с. Ружинци униформените откриха и иззеха незаконно оръжие и боеприпаси за огнестрелни оръжия от домовете на двама местни жители. Образувани са две досъдебни производства по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс. На единия адрес бяха открити и 0.960 кг нарязан тютюн за пушене без български акцизен бандерол. По случая я заведена проверка и е съставен акт. При проверки на два адреса в с. Черно поле полицаите констатираха неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, с което са създадени условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия. По случаите са образувани две досъдебни производства по чл. 234в, ал. 1 от Наказателния кодекс. В дома на местна жителка униформените откриха и иззеха 0.935 кг тютюн и 100 броя саморъчно направени цигари без бандерол, а по случая е образувана проверка.

        В рамките на операцията, с полицейска мярка за срок до 24 часа, са задържани седем души.

        На ситуираните четири контролно-пропускателни пункта униформените провериха 98 моторни превозни средства и 247 лица (11 от тях – криминален контингент).

        За констатираните нарушения бяха съставени 22 акта и 23 фиша – по Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Закона за акцизите и данъчните складове.

        Съвместните действия на полицията и прокуратурата за противодействие на конвенционалната престъпност в област Видин продължават.

08 юли 2020

Актуална информация за улеснение на гражданите при издаване на български лични документи

Справка към 6 юли за приети заявления и връчени български лични документи в звената „БДС“ при ОДМВР-Видин

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Видин предоставя актуална информация за броя на приетите заявления и връчените български лични документи в делничните дни на изминалата седмица: 

 

29.06.2020 г.

понеделник

30.06.2020 г.

вторник

01.07.2020 г.

сряда

02.07.2020 г.

четвъртък

03.07.2020 г.

петък

 

Общо

 

ОДМВР - Видин

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

 

544/681

Сектор БДС

73/77

72/106

53/75

58/70

63/63

319/391

РУ - Белоградчик

13/10

7/8

10/6

3/13

6/24

39/61

РУ - Кула

14/5

4/1

4/14

2/1

5/7

29/28

Сектор ПП

35/33

30/36

24/50

3737

31/45

157/201

 

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин, имат възможност да подават и предсрочно заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ в областта:

  • гр. Видин – ОД МВР-Видин,  ул.“Цар Симеон Велики“ №87;
  • гр. Белоградчик – РУ-Белоградчик,   пл.”Възраждане” №3;
  • гр. Кула – РУ-Кула,   ул.”Възраждане” №36.

Мярката е с цел облекчаване на натовареността на служителите и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

Повече информация може да намерите тук.

06 юли 2020

141 години МВР. На 5-ти юли служителите на вътрешното министерство отбелязват професионалния си празник

94 –ма полицаи, огнеборци и служители от администрацията на МВР в област Видин са наградени по случай празника

Поздравление от старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин

Уважаеми колеги,

В навечерието на  5-ти юли и отбелязването на 141-та годишнина от създаването на МВР най-сърдечно поздравявам всички служители от териториалните структури на министерството в област Видин по случай професионалния празник.
Позволете ми да изразя благодарност към Вас за професионализма, куража и постоянството при изпълнение на дълга ни към обществото и каузата Видинска област да бъде спокойно място, с добър обществен ред и сигурност за жителите и гостите на целия регион.
Настоящата година,  с възникването и развитието на пандемията изправи света, Европа, страната, региона и нашата институция пред нови, непознати ни досега предизвикателства. Към задълженията ви по опазване на обществения ред и противодействие на престъпността във всичките й форми бе добавено осъществяването на активна контролна дейност по спазване на регламентираните противоепидемични мерки. А това отне и отнема немалко време и ресурс. Гордея се, че проявихте силата да се справите достойно и с това изпитание, изискващо допълнително натоварване.
Колеги, пожелавам на всички Вас, на вашите семейства – на децата и родителите ви, на близките и приятелите ви  - радост, благополучие, оптимизъм и успехи в начинанията.
Използвам случая да благодаря на институциите и местната власт в област Видин за професионалното партньорство и успешната съвместна работа. Празникът е повод за пожелания и равносметка. А равносметката е ясна – заедно се справяме и успяваме. Предизвикателства предстоят, а всички ние ще продължим напред със силата на професионализма, мъдростта и опита.
Честит празник!

 

***

С Указ №1 от 5 юли 1879г. на княз Александър I Батенберг се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

03 юли 2020

Четирима видинчани са задържани при спецоперация, проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Видин

Образувани са четири досъдебни производства за склоняване към проституция – престъпление по чл.155 от НК

На 29 юни служители на РУ-Видин, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и Зонално жандармерийско управление - Монтана проведоха специализирана операция на територията на областния град. Полицейските действия бяха осъществени под надзора на видинската окръжна прокуратура.

В хода на акцията служителите на реда извършиха проверки на четири адреса в кв. “Нов път“ и Новоселци. Образувани са четири досъдебни производства за извършени престъпления по чл.155, ал.1 и 2 от Наказателния кодекс. По случаите, с полицейска мярка за срок до 24 часа, са задържани четирима криминално проявени местни жители – на 30, 35, 38 и 39 години.

На изградените два контролно-пропускателни пункта бяха проверени 101 лица (осем от тях криминален контингент) и 87 моторни превозни средства, а за констатираните нарушения униформените съставиха два акта, 16 фиша и пет протокола по чл.65 от ЗМВР.

30 юни 2020

Резултати от спецоперация, проведена в село Дреновец: задържани седем лица, образувани три досъдебни производства и две предварителни проверки

Акцията, насочена срещу конвенционалната престъпност, е осъществена под надзора на Окръжна прокуратура – Видин

На 24 юни служители на РУ-Белоградчик предприеха контролни и превантивни действия на територията на село Дреновец, общ. Ружинци.

В специализираната операция участваха и шест екипа на Зонално жандармерийско управление – Монтана. На ситуираните четири контролно-пропускателни пункта униформените служители провериха 183 лица (девет от тях криминален контингент) и 112 моторни превозни средства. За констатираните нарушения съставиха 14 акта и 18 фиша – по Закона за българските лични документи, Закона за движение по пътищата, Закона за гражданската регистрация и Закона за горите, и два протокола по чл.65 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

В рамките на акцията бяха образувани три досъдебни производства и две предварителни проверки. В двор на частен имот, обитаван от местен 19-годишен младеж, разследващите откриха три свежи конопени растения с височина до 28 см. При полевия наркотест тревата реагира на канабис. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354а от Наказателния кодекс. При проверки на два адреса бе установено незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа и създадени условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия. По случаите са образувани две досъдебни производства по чл.234в, ал.1 от Наказателния кодекс. Две предварителни проверки са образувани по чл.235 от Наказателния кодекс, след като униформени установиха немаркирана дървесина в дворовете на две къщи.

В хода на операцията  с полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани седем души.

Съвместните действия на полицията и прокуратурата продължават, целта е ограничаване и намаляване нивото на конвенционалната престъпност, осигуряване на добър обществен ред и спокойствие за жителите на област Видин.

25 юни 2020

Гражданите ще могат да правят справки за невръчени глоби по ЗДвП през интернет портала на МВР

Услугата ще е достъпна от 24 юни 2020 г., проверката ще се извършва по номер на свидетелство за управление и ЕГН

От 24 юни гражданите ще могат да правят справка чрез Портала за административни услуги на МВР за невръчени им наказателни постановления (НП) и електронни фишове. До настоящия момент те имаха възможност да правят проверка само за дължими глоби по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) по влезли в сила фишове, електронни фишове и НП.
Чрез услугата „Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане“ (
вж. тукпри въвеждане на номер на свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН/ЛНЧ, те ще могат да проверяват по интернет както за неплатени задължения, така и за наличие на издадени, но невръчени наказателни постановления  и/или електронни фишове.

Както и досега при наличие на връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба, се извежда списък с неплатени задължения и е осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през Портала за административни услуги на МВР. Другите възможности за заплащане задълженията са чрез терминално устройство в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез КЕШ-терминали.

От 24 юни при наличие на невръчени НП и електронни фишове на екрана ще се визуализира информационно съобщение за това.

Важно е гражданите да знаят, че за да стане дължима глобата наложена с административно-наказателен документ, не отпада необходимостта той първо да бъде връчен и влязъл в сила, съгласно нормативно заложените срокове. Стъпките тук са две. Електронен фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на МВР или в звено „Пътна полиция“, като след връчване може да бъде заплатен веднага чрез ПОС-терминал на място или Портала, както и останалите начини - по банков или чрез КЕШ-терминал. За връчване на наказателни постановления е необходимо водачът да посети ЛИЧНО звеното на „Пътна полиция“ към областната дирекция на МВР по постоянен адрес.

По-долу са визуализирани съобщенията, които връща Портала след извършените проверки  на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане:

1.Резултат, в случаите, когато няма намерени невръчени НП/електронни фишове и няма неплатени задължения  (снимка 1)

2. Резултат, в случаите, когато няма намерени невръчени НП/електронни фишове  и има неплатени задължения (снимка 2)

3. Резултат, в случаите, когато има намерени невръчени НП/електронни фишове  и няма неплатени задължения (снимка 3)

4. Резултат, в случаите, когато има намерени невръчени НП/електронни фишове  и има неплатени задължения (снимка 4)

5.  Резултат при въведени грешни данни или липса на съвпадение между ЕГН и СУМПС -  не се изпълняват проверки (снимка 5)

24 юни 2020

Главен комисар Светлан Кичиков инспектира работата на граничните служители на ГКПП Дунав мост–2

Директорът на ГД “Гранична полиция“ проведе работна среща с представител на румънските гранични власти и разговаря с водачи на автомобили

Трафикът през граничния пункт се осъществява с характерната за летните месеци висока интензивност. Броят на преминаващите автомобили достига 1000 на денонощие. Около 15 минути отнема проверката на един товарен автомобил, този времеви интервал включва и проверките на другите контролни органи, освен граничната такава. Миналата година увеличихме трасетата – вече са пет на брой и статистиката сочи обработка на по около 150 товарни автомобила повече за денонощие, посочи директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков и уточни, че се работи на максимален капацитет. Той допълни, че румънските колеги препоръчват използването и на другите ГКПП-та, за да се избегне струпване на автомобили на Дунав мост-2.

След инспекцията главен комисар Светлан Кичиков проведе работна среща с представител на румънските гранични власти – директорът на граничния пункт при Гюргево кестор Йонел Търсъноагъ. В работния формат участваха още директорът на РДГП-Русе старши комисар Димитър Чорбаджиев и областният управител на област Видин Момчил Станков. Впечатленията за големите опашки и изчакването на  румънска територия се дължи на „накъсването“ на колоната – в населените места няма наредени автомобили, за да се избегне образуването на тапи в градовете и селата в посока ГКПП Дунав мост – 2, стана ясно след срещата. Светлан  Кичиков отбеляза, че през  пункта близо 150 товарни автомобили на ден преминават повече в сравнение със същия период на миналата година. Освен това голяма част от чакащите шофьори включват в престоя си на границата и задължителната им почивка от 9 часа.

Няма забавяне на пункта след въвеждането на допълнителните проверки на шофьорите за неплатени глоби, уточни още главен комисар Кичиков.

22 юни 2020