МВР

СФС в МВР

 

Новини

УС на СФСМВР насрочва за 8 ноември 2020 г. от 13:30 часа в градинката до храм “Свети Седмочисленици” в София протестен митинг под надслов “На коя линия е МВР?”

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР информира, че Федерацията получи покана от министъра на вътрешните работи за среща, на която да се разискват исканията, свързани с увеличаване на заплатите на служителите в МВР. УС на СФСМВР ще участва в тази среща, още повече, че за това го задължават и разпоредбите на Закона за Министерството на вътрешните работи. Планираните за времето до срещата, насрочена за 2 ноември, предупредителни протестни действия няма да бъдат отменени.
В същото време буди безпокойство разпространеният в медиите факт, че проектът за държавен бюджет за 2021 г. вече е внесен в Народното събрание – очевидно без служителите в МВР да се приемат за „ персонал на системите на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, в т.ч. за служители на първа линия“.
Във връзка с този факт УС на СФСМВР информира за свое решение от 27 октомври 2020 г., с което насрочва за 8 ноември 2020 г. от 13:30 часа в градинката до храм “Свети Седмочисленици” в София протестен митинг под надслов “На коя линия е МВР?”.
УС на СФСМВР за пореден път заявява убеждението си, че съществува възможност чрез преговори да се стигне до приемливо за всички засегнати решение, както и готовността си да участва в такива преговори, независимо на какво ниво и в какъв формат. Длъжни сме обаче да заявим и решимостта на членовете на Федерацията да защитават правата и интересите си с всички позволени от закона средства.

УС НА СФСМВР

29 окт 2020

Бургас и Пловдив поеха щафетата - петият и шестият от поредицата "мълчаливи" протести, организирани от СФСМВР

500 служители на МВР от Бургас, Сливен, Ямбол, Айтос, Руен, Несебър, Средец, Созопол и Болярово тази вечер се събраха на протест пред Съдебната палата в Бургас. Те са част от Синдикалната федерация на служителите в МВР, която организира протести в различни градове в страната, на които членовете изразяват своето недоволство. Причината е, че служителите на МВР останаха извън списъка на държавните служители, които ще получат до 30% увеличение на заплатата - една от мерките, предвидени от държавата за служителите на първа линия.
„Причината да се съберем тук е по-скоро да благодарим на Министерски съвет, че бяхме поставени на 35-о място след постановлението, което издадоха, с 34 административни служби и дирекции, на които се повишиха основните възнаграждения с 30%. Ние като служители на МВР, които пряко изпълнявахме заповеди на министъра на здравеопазването за ограничаване разпространението на COVID-19, бяхме буквално наградени с това 35-о място. Останахме под чертата. Това е начин да изразим недоволствот си и да покажем, че не заслужаваме подобно отношение. Искаме Министерски съвет да преразгледат позицията си”, каза Дарин Ковачев, член на Управителния съве на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи.

По същото време пред сградата на ОД на МВР в Пловдив, на мълчалив протест, също се събраха полицаи и огнеборци в подкрепа на исканията на СФСМВР за увеличение на заплатите на служителите в МВР. Десетки служители на реда и пожарната безопасност се събраха с плакати и призиви за достойно заплащане и условия на труд.
Красен Властанов от пожарната служба заяви, че служителите на МВР нямат увеличение на заплатите или ковид-добавки.
Полицай Янчев от едно от управленията в града и синдикалист коментира, че през тази година полицията е свършила значителна работа и трябва да получат по-голямо увеличение, спрямо останалите държавни служители. Голяма част от хората, които изнесоха работата на първа линия са получили еднократни награди – тези, които са се занимавали с контрола на карантината и спазването на мерките, но е било единично и само това, добави още Янчев.

Видео от мероприятието може да се види
тук.

27 окт 2020

Шумен пое щафетата - четвъртият от поредицата "мълчаливи" протести, организирани от СФСМВР за достойно заплащане на труда на служителите на МВР

Полицаи и пожарникари от Шумен излязоха пред сградата на полицията на едночасов протест в подкрепа на исканията на синдиката на МВР за увеличение на заплатите от януари. Те поискаха и активен диалог с политическото и професионално ръководство.
„Нашите искания са да бъдат повишени заплащанията в МВР съобразно Министерското постановление от 30 август. С него се даде възможност да бъдат повишени възнагражденията на 34 административни структури в България, в което не беше включено МВР. Искаме адекватно заплащане на нашия труд, искаме и диалог между синдикално представените структури в МВР и нашето политическо и професионално ръководство. Диалог, който към момента отсъства“. Това каза пред журналисти Стефан Гочев, председател на шуменското синдикалното дружество в Синдикалната федерация на служителите на МВР.
Полицаите смятат, че всички те са на първа линия в това число и оперативните работници и разследващите полицаи. Те са готови да се включат в национален протест, ако техните искания и тези на протестиращите им колеги в страната не бъдат чути.

Видео от мероприятието може да се види
тук.

26 окт 2020

Кърджали пое щафетата - третият от "мълчаливите" протести, организирани от СФСМВР

Около 300 служители на МВР се събраха пред Областната дирекция в Кърджали на мълчалив протест. Присъстващите служители от Кърджали, Хасково и Златоград бяха дошли да изразят недоволството си от това, че остават извън списъка на служителите, които ще получат допълнителни възнаграждения заради факта, че са на първа линия в борбата с коронавируса.
Марин Христозов от синдикалната организация на МВР в Кърджали заяви, че настояват за 30% повишаване на заплащенето и обобщи: "До този момент няма никакви преговори, което е обезпокоително, защото сами виждате, колегите са недоволни, разочаровани, дали сме всичко от себе си и искаме едно признание на труда ни."
В Златоград, граничните полицаи също не са получили нито лев допълнително, заради това, че са на първа линия в борбата с коронавируса, коментира Илиян Радулов, председател на синдикалната федерация там: "Конкретно за мен ще ви кажа, че съм получил нула лева. Нашата обида вероятно ще стигне и до София ако няма преговори."

Видео от мероприятието може да се види
тук.

23 окт 2020

Русе пое щафетата - вторият от "мълчаливите" протести, организирани от СФСМВР

Близо 200 служители от системата на МВР излязоха на мълчалив протест в Русе. Сред тях бяха полицаи, пожарникари, граничари и служители от Спешния телефон 112 от Русе, Велико Търново,Исперих и Лозница.
До 19.30 ч продължи протестът на служителите от системата на МВР, организиран от СФСМВР, които мълчаливо и с достойнство застанаха встрани от централния площад “Свобода” в Русе. Те се надяват правителството да обърне внимание на техния труд и да им осигури увеличение на заплатите.
„Демотивацията у колегите се наблюдава всеки ден, същевременно ние от началото на пандемията сме мобилизирани. Има колеги, които от 5-6 месеца не са имали възможността да излязат и да почиват. Един преуморен служител, който е и неглижиран относно заплащането, не е добре“, коментира един от синдикалните лидери в Русе Венелин Шопов.
Колегата му Иван Димитров е категоричен, че служителите на МВР винаги са били на първа линия, защото това е работата им, и заслужават достойно заплащане.

Видео от мероприятието може да се види
тук.

23 окт 2020