МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Взети са всички необходими мерки с цел осигуряване на реда и нормалното протичане на абитуриентските балове в страната

Във връзка с баловете на зрелостниците служители на ГДПБЗН са проверили 634 обекта, на които по предварителна информация се предвиждат абитуриентски балове. В 55 от тях са били констатирани нарушения, за които са издадени съответни разпореждания и са съставени актове за установени административни нарушения, уточни комисар Георги Толин от ГДПБЗН. Служители на Охранителна полиция са провели срещи с ръководствата на всички училища и фирмите, извършващи частна охранителна дейност, допълни гл. инспектор Георги Георгиев от отдел „Охранителна полиция в ГДНП. В заведенията няма да бъдат допускани хора в явно нетрезво състояние. Ще се следи и да не се внасят оръжия и пиротехника. Взети са всички необходими мерки, за  да се осигури безпрепятствено придвижване на зрелостниците от местата им за събиране до онези, на които ще празнуват, каза инспектор Мария Ботева от ГДНП. Тя призова абитуриентите и съпровождащите ги  да се съобразяват с указанията на контролните органи и стриктно да спазват въведените ограничения.

Главен инспектор Красимира Стоядинова от отдел „Охранителна полиция“в СДВР уточни,  че на територията на София има общо 128 училища, които са заявили, че ще имат празнуващи. Организирани са тържества в 43 увеселителни заведения, като основните са в централната градска част. Столичната Пътна полиция ще подпомага движението на абитуриентите, но няма да ги съпровожда организирано, поясни комисар Любомир Костадинов – зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ в  СДВР.

По отношение очаквания засилен трафик през трите почивни дни, по заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“, утре ще бъде ограничено движението на  товарните автомобили от 14 часа. Подобна мярка е предвидена и за 26 май, но забраната ще влезе в сила от 12 часа. Нов момент е, че движението на товарните автомобили ще бъде ограничено и в един от почивните дни, а именно на 24 май от 9 до 12 часа. Създадена е организация от Пътна полиция да се подпомага трафикът, като на 23 май ще се работи приоритетно да се подпомогнат напускащите градовете, а в последния почивен ден – подпомагане на завръщащите се, отбелязаха от пътна полиция в ГДНП.
Пътна полиция дава и
практически препоръки, насочени към абитуриентите.

22 май 2019

МВР подкрепи второто издание на проекта Индекс за безопасно шофиране

Днес бе дадено началото на второто издание на проекта Индекс за безопасно шофиране - SDIndex (Safe Drive Index), в чийто фокус е изследване на поведението на водачите в България. Организатор на проекта е SDI, а партньори в него са министерствата на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на образованието и науката,както и Дружеството на психолозите в България.

МВР подкрепя всяка кампания, насочена към превенция и намаляване на жертвите от пътнотранспортни произшествия, посочи началникът на отдел „Пътна полиция“в ГДНП комисар Росен Рапчев. Той добави, че инициативата е изключително полезна в общите усилията за постигане на генералната цел – а именно намаляване на жертвите и травматизма на пътя.. Той отново призова всички участници в движението към повече отговорност и толерантност.

Индексът за безопасно шофиране е национално проучване, което показва самооценката на водачите на автомобили на собствените им реакции и умения на пътя. Амбицията на организаторите тази година е в него освен водачите на леки автомобили да бъдат включени и шофьорите на автобусите и товарните превозни средства.

21 май 2019

30 млади хора мерят сили в надпреварата „Най-добър млад шофьор на България“

ГД „Национална полиция“ е партньор в инициативата

30 млади хора мерят сили във второто издание на инициативата „Най-добър млад шофьор на България“. Идеята е на FIA – Международната автомобилна асоциация, а у нас тя се провежда от Съюза на българските автомобилисти, като партньор в нея е Главната дирекция „Национална полиция“. Стартът на състезанието бе даден тази сутрин.

Автомобилът е удоволствие, но и отговорност, каза главен комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП и призова участниците да бъдат изключително отговорни на пътя, не само по време на състезанието, но и след това. Той посочи, че седем от допуснатите до финала на миналогодишното издание 30 млади хора, през лятото на 2018 г., са направили нарушения на Закона за движение по пътищата.

Началникът на отдел „Пътна полиция“, комисар Росен Рапчев пожела успех на участниците и ги призова да бъдат толерантни на пътя.

През настоящата година над 4 000 души, които отговарят на изискването на регламента, са се явили на първия кръг, който е онлайн решаване на листовки, подчерта  инж. Емил Панчев. В сравнение с миналата година, желаещите са били с 500 повече, но все още има сред тях които не знаят какво покрива задължителната застраховка "Гражданската отговорност", както и не изразяват правилно мислене при пешеходните пътеки, допълни още председателят на СБА.

 

На откриването на церемонията присъстваха още Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК и представители на ИААА.

Инициативата „Най-добър млад шофьор на България“ се провежда у нас за втора поредна година. В първия кръг, който е онлайн решаване на листовки, се явиха 4000 млади хора, отговарящи на условието да са на възраст между 18 и 26 години, да имат стаж зад волана не повече от 5 години и да нямат нарушения на ЗДвП. От тях успешно преминалите са 30, сред които и 7 жени, които днес демонстрират умения зад волана – управление на мокра настилка, паркиране, оказване на първа долекарска помощ. Победителят в надпреварата получава възможността да управлява нов автомобил в продължение на една година.

18 май 2019

ГДНП бе домакин на семинар за превенция на трафика на хора

В Главната дирекция „Национална полиция“ се проведе обучителен семинар за превенция на престъплението Трафик на хора. Той бе организиран по инициатива на Националната комисия за борба с трафика на хора във връзка с изпълнение на дейностите от Националната програма за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

На откриването на семинара присъстваха зам.-директорът на ГДНП старши комисар Благородна Макева, Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора и Гергана Кюркчийска, административен ръководител на Районната прокуратура в гр. Оряхово.  В него участваха служители от Охранителна полиция в ГДНП и от всички районни управления на СДВР и ОДМВР-София.

Във фокуса на семинара бяха новите форми на трафика на хора, както работата и насочването на жертвите. Районният прокурор Гергана Кюркчийска запозна участниците в семинара с престъплението от гледната точка на наблюдаващия прокурор. Тя очерта пред тях профила на жертвата и на трафиканта, какви са механизмите за въвличането и контрол на жертвата в процеса и съответно ролята на звената от Охранителна и Криминална полиция за адекватна намеса.

 

18 май 2019

Утре ще стане ясно кой е Най-добрият млад шофьор на България

18 май, събота, от 10 часа, на ул. „Ген. Гурко“ в София (срещу стадион „В. Левски) ще се състои финално събитие от второто издание на кампанията „Най-добър млад шофьор на България“. 
След откриването е предвиден брифинг с медиите на тема „Анализ на резултатите от първия етап на Най-добър млад шофьор на България“ – познават ли младите шофьори правилата за движение по пътищата и къде най-често грешат. Представители на Отдел „Пътна полиция“ към ГДНП ще представят актуална информация за основните причини за възникване на пътнотранспортни произшествия през 2018 и 2019 г. Ще бъдат отправени  и препоръки към младите водачи и техните родители.

В брифинга ще участват инж. Емил Панчев – председател на Съюза на българските автомобилисти, главен комисар Христо Терзийски - директор на Главна дирекция “Национална полиция”, комисар Росен Рапчев – началник на отдел „Пътна полиция“ към ГДНП.

17 май 2019

2057 водачи на моторни превозни средства са санкционирани за неизползване на каски и колани

37140 моторни превозни средства са проверени в рамките на проведената от 7 до 12 май в страната операция на Пътна полиция. Акцентите в нея бяха използването на обезопасителни колани и каски от водачите и пътниците, правилното превозване на деца и правилното поставяне на регистрационни табели от водачите на мотоциклети.

По време на операцията за различни нарушения са съставени 11458 фиша и 4401 акта за установени административни нарушения (АУАН).

Установени са 1990 случая на неизползване на обезопасителни колани от пътници и водачи, и неправилно превозване на деца в автомобилите. Установени са и 67 случая на водачи и пътници с мотоциклети, при които не е използвана предпазна каска по време на движение.

По време на операцията са връчени и 4238 фиша на водачи, установени са и 95 моторни превозни средства, които са се движили без регистрация.

15 май 2019

Министър Маринов: Наша отговорност е да се грижим за живота и здравето на служителите си, които ежедневно са на терен и защитават хората и закона

Ново техническо оборудване за служителите на полицейските структури в МВР

Изключително съм удовлетворен от това, че можем да оборудваме СОБТ и всички звена по областни дирекции, които ежедневно извършват високорискови операции, свързани с обезвреждане на опасни престъпници и провеждане на специализирани полицейски операции с висок риск срещу организираната и тежка престъпност.  От опит знам, че за да са ефективни звената при неутрализиране на всяка една заплаха, на първо място, те трябва да се чувстват защитени от помощните средства, които използват. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов на церемония в ГДНП, на която беше раздадено ново оборудване на служители от МВР. Той благодари на всички, които са работили по обществените поръчки и по процедурите за това оборудване. Вътрешният министър уточни, че ще бъдат раздадени над 1 400 бронежилетки, предстои да бъдат закупени още такива, за да може да бъдат оборудвани и останалите служители от дирекция „Жандармерия“, които ежедневно са на терен и решават кризисни ситуации от различно естество. Основната ни задача е да пазим живота и здравето на гражданите и да пазим добър обществен ред, затова смятам, че с помощта на новото оборудване постигаме една от поставените цели - чрез ефективна защита на служителите при изпълнение на тяхната високо отговорна работа да доведем до ефективна защита на живота и здравето на гражданите. За борбата с бомбения тероризъм е предоставен  високо технологичен робот, който е от последно поколение и има всички възможности и способности да провери всеки обект дистанционно, опазвайки живота и здравето на служители и гражданите, да обезвреди всяко едно взривно устройство. Вътрешният министър благодари и на екипите, които с много умение и познание използват тази техника. Пожела на служителите да  не се налага често употребата на това оборудване, но когато го използват, да са сигурни, че са защитени.

Министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на церемонията, поздрави министъра и ръководството на МВР за  грижата към служителите, които изпълняват рисковани функции. Той не скри радостта си, че СОБТ вече разполага с най-добрия робот за обезвреждане, с който разполагат аналогичните служби в европейските държави.

В навечерието на празника на вътрешното министерство заявихме и от бюджета на МВР бяха отпуснати парични средства за закупуване на многозарядни пистолети марка „Глок“ и на противокуршумни жилетки, допълни директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски. Той посочи, че многозарядните пистолети са общо 140 и отговарят на стандартите на НАТО. Отпуснати са пари и за 50 противокуршумни каски, които са оборудвани в визьори. Освен това са закупени и 885 белезници,  890 кобури за пистолети, 730 бронежилетки. След сключено споразумение за „Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, финансирано по Механизма за спешно подпомагане по Фонд „Вътрешна сигурност“ и изпълнение на дейностите по него, са закупени още 1413 бронежилетки.

По проект Модернизация на учебно-материалната база и повишаване на защитата от бомбен тероризъм, финансиран по Фонд „Вътрешна сигурност“, Специализираният отряд за борба с тероризма вече разполага с мобилен комплекс с включено в него допълнително специализирано оборудване за защита и обезвреждане на взривно устройство. Шесколесната дистанционно управляема роботизирана система DEFENDER D2.1 е предназначена за откриване, идентифициране и неутрализиране на обект със съмнение за наличие на взривно устройство, кола-бомба и конвенционални боеприпаси. Роботът е произведен в ирландската фирма ICP NewTech в резултат на съвместна програма за разработка в САЩ и Европа, поясни гл.комисар Терзийски. Той обясни, че закупеното оборудване е разпределено на областните дирекции, както и на жандармерийските подразделения в страната. Това снаряжение ще помогне на служителите в МВР да изпълняват по-ефективно служебните си задължения при борбата с противодействие на престъпността и опазването на обществения ред.

На тържествената церемония присъстваха още зам.-министър Красимир Ципов, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, заместник-директорите на ГДНП, директорите на областни директори, полицейски служители.

14 май 2019