МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Установен е участник в телефонна измама в Стара Загора

Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на Районна прокуратура - Стара Загора

При съвместни действия на служители от ГДНП, ОДМВР- В. Търново и Стара Загора, на 17 септември, на вход на гр. Велико Търново е задържан 47-годишен от гр. Горна Оряховица. Според първоначалните данни той е участвал в извършена същия ден телефонна измама в гр. Стара Загора спрямо млада жена. От нея са взети над 2000 лева, 200 евро, 300 щатски долара и златни накити. Измамата е извършена под предлог "съдействие на полицията за задържане на измамници". След незабавна намеса на служителите била установена самоличността на мъжа, а в хода на предприетите действия криминалистите го засекли на вход на старопрестолния град. При задържането му от него са иззети инкриминираните ценности и пари. Установено е, че мъжът е участвал като куриер в престъпната схема, изяснена е и съпричастността му към друга телефонна измама, извършена на 15 септември.
По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.

 

18 сеп 2020

Шофирайте отговорно! Пазете себе си и другите на пътя!

С тези думи ст. комисар Макева се обърна към младите шофьори

В рамките на заключителния етап на Третото издание на кампанията „Най-добър млад шофьор на България“ зам.-директорът на ГДНП ст. комисар Благородна Макева призова младите шофьори към отговорно поведение в името на живота. Статистиката е красноречива – само през тази година  48 %  от починалите млади водачи (18-26 год.) са на възраст от 18 до 20 години, без стаж или до 2 години стаж зад волана. 17 от общо 21 млади шофьори са загинали на пътя при катастрофа, причинена от тях с лек автомобил, 2-ма са загинали при управление на мотоциклет, други  2-ма при управление на мотопед. Партньорството на ГДНП в инициативата е още едно потвърждение, че  МВР подкрепя всеки формат, който ще допринесе за намаляване на пътнотранспортния травматизъм, заяви още ст. комисар  Макева.  Тя благодари на пътните полицаи в СДВР, създали необходимата организация за движение по време на проявата, както и на организаторите.

 

На церемонията преди официалния старт на кампанията, организирана от СБА в партньорство с Главна дирекция „Национална полиция“, присъстваха председателят на СБА инж. Емил Панчев, зам.-председателят на ДАБДП Анжелина Тотева, началникът на отдел „Пътна полиция“, СДВР комисар Мартин Цурински, инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП и д-р Надежда Тодоровска, зам.-председател на БЧК. Събитието бе уважено и от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски. На специален щанд пътните полицаи раздаваха брошури, гражданите можеха да добият представа за шофиране след употреба на алкохол, чрез т.нар. алкочила.

От началото на годината до 31 август 21 водачи на възраст от 18 до 26 години са реализирали ПТП и са намерили смъртта си на пътя, обобщи на брифинг след официалната церемония инспектор Ботева. Най-мого е бил делът на тези със стаж зад волана между 1 и 2 години, 28%.

В тазгодишното издание „Най-добър млад шофьор на България“ заявка за участие направиха 6000 младежи на възраст от 18 до 26 години със стаж не повече зад волана от 5 години,  но само 20 от тях стигнаха до финалното състезание. Първите трима ще представят страната ни на европейско състезание през октомври в Полша, а победителят ще спечели възможността да управлява чисто нов автомобил за 1 година. 

 

 

20 сеп 2020

От днес започва операция на пътна полиция, насочена към пешеходците

Предприети са всички необходими мерки за лесно придвижване в дните около Деня на независимостта

От днес до 25 септември у нас е в ход специализирана полицейска операция за пътна безопасност, съобщи на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Действията на екипите са насочени към установяване на нарушения, извършени от пешеходци - неправилно пресичане и внезапното навлизане на пътното платно, както и от водачи на ППС, които отнемат предимство на придвижващите се пеш.  Друг акцент е недопускане на преминаване на червен светофар и от водачи, и от пешеходци.

Предприети са всички необходими мерки за нормално придвижване по пътищата на страната в дните около Деня на независимостта, 22 септември, съобщи инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасност на движението по пътищата. В последния работен ден на тази седмица и празничния 22 септември, усилията на екипите ще са насочени основно към подпомагане на движението. Екипи ще бъдат разположени на изходите на големите градове и по основните пътни артерии на страната.

17 сеп 2020

В ход е акцията Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!

От началото на месеца до 31 октомври е в ход традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ – съобщи инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Проведени са срещи с Регионалните управления на образованието и училищните ръководства, проверяват се пътните знаци и пътната маркировка около училищата и при необходимост се правят предписания.  От 16 до 22 септември у нас ще се проведе „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. Тя ще е под наслов „Остани жив! Пази живота!“.

Инспектор Ботева информира, че на 16 септември  ще бъде отбелязан и Денят без загинали на пътя. Инициативата е част от Дните на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL). Тази година акцентът ще е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни инциденти. Инспектор Ботева уточни, че този проблем,  като причина за произшествия, не се отнася само до водачите, а и до пешеходците, и пътниците, които с поведението си може да провокират рискова ситуация.

По повод Дните на безопасността на пътя на 16 септември ще се състои брифинг на ROADPOL от 15 до 16 часа българско време, за който е осигурен  публичен достъп през  YouTube livestream на следния адрес: https://youtu.be/zHu30-vAbDc. Представителите на медиите трябва да се регистрират до 12 часа Средно европейско време (СЕТ) предварително, за да могат да задават въпроси през чата на следния линк https://attendee.gotowebinar.com/register/8788481512074268940. Отговорите ще бъдат дадени по време на пресконференцията или след това по имейл. За контакт и предварителни записвания те могат да се обърнат и към Ms. Dijana Djerkovic  на E-mail: [email protected]

Благодарим на представителите на медиите, които се снимаха специално за Деня без загинали на пътя,  с пожеланието на 16 септември да няма загинали на пътя.

14 сеп 2020

В ход е операция за гарантиране безопасността на движението по пътищата

От днес до 14 септември на територията на страната е в ход специализирана полицейска операция за гарантиране на безопасността на движението по пътищата, каза на брифинг главен инспектор Чавдар Кочев от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Във всяка областна дирекция на МВР акцентът в нея ще е различен. На територията на СДВР, ОДМВР Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив са планирани действия за недопускане на нарушения от пешеходци и велосипедисти. Екипите ще следят основно за неправилно пресичане на платното за движение и за внезапното навлизане на пътното платно от пешеходците и велосипедисти. Специално внимание ще бъде обърнато и на водачите на МПС, като при тях ще се следи за недопускане отнемането на предимство на пешеходец или велосипедист.

В дирекциите, през чиито територии минават магистралите и основните пътища на страната, са планирани  действия по контрол на скоростните режими и недопускане на неправомерното движение, спиране и паркиране в лентите за принудително спиране на автомагистралите.

 

11 сеп 2020

Ст. комисар Макева: В МВР отдавна е възприет принципът на равнопоставеност между двата пола

Зам.-директорът на ГДНП участва в дискусия „20 години – жените, мирът и сигурността“, организирана от Народното събрание на Република България

Дискусията бе организирана във връзка с отбелязването на 20-годишнината от приемането на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН, утвърждаваща важната роля на жените в процесите на предотвратяването и разрешаването на конфликти и изграждането на мира. 

На официалното откриване председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева заяви, че жените в униформа допринасят за баланса при разработването на адекватни и иновативни подходи за разрешаване на конфликти във всички сфери на живота със своите качества, стоицизъм, себеотрицание и сила на духа.  Цвета Караянчева подчерта важността на форума, за да се очертае още по-добре ролята на жените не само в сектор „Сигурност“, но и във всички останали сфери на политическия, икономическия и социалния живот.

По думите ѝ работещите жени в службите за сигурност и отбраната са както пример за следващите поколения, така и гарант, че усилията на държавата не са епизодични, защото те не са допуснати там по нечие благоволение, а са извоювали мястото си с професионализъм, воля, упоритост и с действията си доказват, че наравно с мъжете защитават честта на пагона.

В МВР отдавна е възприет принципът на равнопоставеност между двата пола, заяви заместник-директорът на ГД “Национална полиция“ ст. комисар Благородна Макева по време на инициираната от Народното събрание на Република България дискусия „20 години – жените, мирът и сигурността“ . По думите ѝ вътрешното ведомство не е капсулирано само за мъже, около 25 % от състава, който работи в системата н МВР, е от жени, като около 16 % от всички ръководни служители в МВР са жени.

Старши комисар Макева посочи, че на длъжностите, при които се изисква специфична квалификация и образование процентът на заетите жени е по-висок. Така е в разследването, където при разследващите полицаи жените преобладават и са повече от 50 %. Повече от половината са и началниците на секторите и отделите „Разследване“ жени. В Икономическа полиция те са 18%. Заместник-директорът на ГДНП уточни, че най-висок е процентът на жените, които работят в общата и специализираната администрация на МВР, където повече от 50 % от директорите и ръководителите на структури са жени. При експертните длъжности по Закона за държавния служител заетите жени са почти 60 %. 

Главна дирекция „Национална полиция“ е с най-висок на представителство на жените сред всички главни дирекции в МВР - общо 23 % от държавните служители с полицейски правомощия.

Ст. комисар Макева отбеляза, че МВР е една от институциите, която участва активно чрез свои експерти в разработването на приетия през март т.г. Национален план за действия относно жените, мира и сигурността 2020-2025 г., а така също и в разработващия се в момента проект на Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете 2021 – 2030 г.

В рамките на проявата бяха обсъдени различни аспекти на равенството между жените и мъжете и тяхната ангажираност за поддържането на мира и сигурността, необходимостта от осигуряването на все по-голямо представителство на жените във всички нива в процеса на вземане на решения на национални, регионални и международни институции и механизми за предотвратяване, управление и разрешаване на конфликти. 

От МВР участие във форума взеха още зам.-директорът на Дирекция "Миграция" комисар Марияна Маринова, началникът на Пето РУ-СДВР, комисар Мариета Иванова, комисар Румяна Борисова, началник на отдел "Гранични проверки" в ГДГП, комисар Ваня Георгиева, началник на отдел "Методическо ръководство на дейностите на разследване" в ГДНП, гл. инспектор Весела Маринова-Петрова, началник на сектор "Експертно-криминалистическа дейност" в ГДНП, инсп. Пенка Стоянова от отдел "Охранителна полиция", ГДНП, инсп. Десислава Петрова-Льолева от сектор "Престъпления против личността" при отдел "Криминална полиция", ГДНП, Живка Иванова, началник на сектор "ДНК-анализи" при НИК, Евелина Лазарова, началник на сектор "Компютърни системи и мрежови устройства" при НИК", както и жени-служители на МО, заемащи ръководни и изпълнителски позиции в различните структури на МО и въоръжените сили, и на Сдружението на жените военнослужещи.  

 

09 сеп 2020

Предприети са всички необходими мерки за гарантиране на спокойното придвижване на гражданите в поредицата от почивни дни около Деня на Съединението

Инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасност на движението по пътищата съобщи, че заради очакваното засилване на трафика в поредицата от няколко почивни дни около Деня на Съединението е планирана полицейска операция. Тя има за цел да обезпечи нормалния трафик и да засили контрола над водачите през почивните дни. Поради това операцията е разделена в две основни направления. В петък след обяд, събота сутринта, както и в понеделник е създадена организация за подпомагане на движението на изходите на столицата и основните пътни направления в страната. За тази цел е ангажиран целият наличен състав на Пътна полиция. За нормалното придвижване ще следят и екипи на Жандармерия и Охранителна полиция. Екипите, освен с регулиране и подпомагане на движението, ще се движат в транспортния поток с превантивна цел. Вторият акцент на операцията е насочен към контрола на водачи, управляващи след употреба на алкохол и наркотични вещества. Заради това в самите почивни дни ще бъде засилено полицейското присъствие в района на курортите, населените места и увеселителните заведения.

Главен инспектор Николай Крушарски от ГДНП обобщи, че вчера е приключила последната специализирана полицейска операция, която за отделните областни дирекции имаше различни акценти. В рамките на полицейските действия са проверени 30 475 моторни превозни средства и 36 167 водачи и пътници. В резултат на това са съставени 12156 фиша и 3664 акта за установени административни нарушения. Едни от основните са били неизползване на обезопасителни системи, за които са наказани 1073 водачи и пътници, установени са и 193 неправоспособни водачи.

03 сеп 2020