МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Установени са извършителите на кражба от голям магазин в Пловдив

Двама мъже – на 43 и на 34 години, руски граждани, са задържани в столицата по време на съвместна специализирана полицейска операция. Тя е проведена вчера и в нея са участвали служители на ГДНП, ОДМВР-Пловдив, СДВР и ОДМВР-Варна, под ръководството на Районната прокуратура в Пловдив. От проведените оперативни мероприятия и процесуални действия е установена съпричастността на двамата към извършена на 8 юни кражба от строителен хипермаркет в гр. Пловдив. Мъжете са проникнали в магазина след като са направили дупка в покрива на магазина и са разбили метална каса, откъдето са отнели сумата от 12 242 лева. По случая е образувано досъдебно производство по описа на 01 РУ при ОДМВР-Пловдив.

Работата по установяване на съпричастността на двамата мъже към други кражби, извършени на територията на страната продължава. На тях са повдигнати обвинения и са задържани с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

26 юни 2020

Гражданите ще могат да правят справки за невръчени глоби по ЗДвП през интернет портала на МВР

Услугата ще е достъпна от 24 юни 2020 г., проверката ще се извършва по номер на свидетелство за управление и ЕГН

От 24 юни гражданите ще могат да правят справка чрез Портала за административни услуги на МВР за невръчени им наказателни постановления (НП) и електронни фишове. До настоящия момент те имаха възможност да правят проверка само за дължими глоби по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) по влезли в сила фишове, електронни фишове и НП.

Чрез услугата „Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане“ (https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index), при въвеждане на номер на свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН/ЛНЧ, те ще могат да проверяват по интернет както за неплатени задължения, така и за наличие на издадени, но невръчени наказателни постановления  и/или електронни фишове.

Както и досега при наличие на връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба, се извежда списък с неплатени задължения и е осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през Портала за административни услуги на МВР. Другите възможности за заплащане задълженията са чрез терминално устройство в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез КЕШ-терминали.

От 24 юни при наличие на невръчени НП и електронни фишове на екрана ще се визуализира информационно съобщение за това.

Важно е гражданите да знаят, че за да стане дължима глобата наложена с административно-наказателен документ, не отпада необходимостта той първо да бъде връчен и влязъл в сила, съгласно нормативно заложените срокове. Стъпките тук са две. Електронен фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на МВР или в звено „Пътна полиция“, като след връчване може да бъде заплатен веднага чрез ПОС-терминал на място или Портала, както и останалите начини - по банков или чрез КЕШ-терминал. За връчване на наказателни постановления е необходимо водачът да посети ЛИЧНО звеното на „Пътна полиция“ към областната дирекция на МВР по постоянен адрес.

 

По-долу са визуализирани съобщенията, които връща Портала след извършените проверки  на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане:

 1. Резултат, в случаите, когато няма намерени невръчени НП/електронни фишове и няма неплатени задължения  /снимка 1/

2. Резултат, в случаите, когато няма намерени невръчени НП/електронни фишове  и има неплатени задължения /снимка 2/

3. Резултат, в случаите, когато има намерени невръчени НП/електронни фишове  и няма неплатени задължения /снимка 3/

4. Резултат, в случаите, когато има намерени невръчени НП/електронни фишове  и има неплатени задължения /снимка 4/

5.  Резултат при въведени грешни данни или липса на съвпадение между ЕГН и СУМПС -  не се изпълняват проверки /снимка 5/

24 юни 2020

Съвместна специализирана полицейска операция по разследване на кражби, извършени на територията на Италия

Полицейските действия у нас са извършени под ръководството на Софийска градска прокуратура

В специализираната операция са участвали служители от Главна дирекция „Национална полиция“, Районните управления при ОДМВР - Кюстендил,  Пловдив и Бургас. Тя е проведена съгласно утвърден план от главния секретар на МВР, съгласувано с италианските колеги. Действията са осъществени под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура в изпълнение на Европейските заповеди за разследване, издадени от Прокуратурата при съда в гр. Сиена, Италия, постъпили чрез Национално бюро на България в Евроджъст.
Днес, по повод специализираната полицейска операция на територията на България и Италия, бе проведена видеовръзка на представителите на разследващите екипи. От българска страна участваха директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл.комисар Христо Терзийски, гл. инспектор Стоян Йотев, началник-сектор в отдел „Криминална престъпност“ в ГДНП, Илиана Кирилова, административен ръководител на Софийска градска прокуратура и  Росица Чернева, наблюдаващ прокурор.
В хода на разследването е изяснено, че от септември 2018 г. до февруари 2020 г., на територията на Италия, с участието на български граждани са извършени  множество кражби на движими вещи на висока стойност – строителни машини и техника. Италианските власти са установили, че част от отнетите вещи били транспортирани по суша или море до България, където се предлагали за продажба. В тази връзка е отправено искане за извършване на претърсване и изземване в жилища на 18 български граждани, съпричастни към престъпленията. Срещу всички тях се води наказателно производство в Италия.
На 15 юни 2020 г., в резултат на действията, предприети от разследващите органи в България, са осъществени претърсвания и изземвания на вещи от недвижими имоти, обитавани от конкретни лица в гр. Дупница, с. Джерман, гр. Сапарева баня, с. Яхиново, гр. Бургас. Проверени са и адреси по предоставените географски координати - стопански двор в с. Калековец, област Пловдив и терен с паркинг и къщи в гр. Дупница, както и адреси, свързани с лица, съпричастни към извършените престъпления в чужбина. За някои от тях било установено, че се намират на територията на Италия.
Открити и иззети са множество вещи, предмет на престъплението – бормашини, ленти за осветление, контейнери, лебедки, бензинов тример, двигатели, 302 кашона с LED лампи, фурни за вграждане, кафе машини и други. Предстои да бъде извършена идентификация на неправомерно придобитите вещи в Италия, с цел връщането им на техните собственици.
Към настоящия момент, в изпълнение на издадени Европейски заповеди за арест, са задържани четири лица – на 40, 41, 33 и 24 години. На трима от тях, с постановление на наблюдаващия прокурор, мярката за задържане е удължена до 72 часа.  40-годишният засега е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР, като предстои постановяване на 72 часа и по отношение на него. На територията на Италия са задържани пет лица, съпричастни към разследваното престъпление.
Действията продължават под ръководството на Софийска градска прокуратура.

 

17 юни 2020

Засилени проверки по автомагистралите в страната

От днес до 13 юни е в ход специализирана полицейска операция за недопускане на пътнотранспортни произшествия вследствие на неправилно движение или спиране  на моторни превозни средства в лентата за принудително спиране по автомагистралите. По време на операцията ще се извършват проверки и за невръчени електронни фишове, както и за неплатени задължения по ЗДвП, обясни инспектор Петър Соколов от отдел „Пътна полиция“ в ГДНП .

Той припомни, че при движение по автомагистрала е забранено управлението или спирането в лентата за принудително спиране, освен при повреда на пътното превозно средство или при възникнал здравословен проблем на водача или пътниците. Санкциите, предвидени по закон, са лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от три месеца и глоба от 1000 лв., като за повторност на нарушението е предвиден двойно по-голям срок и 4000 лв. глоба.

11 юни 2020

Служители на ГДНП задържаха издирван от властите в Гърция мъж с 10-годишна присъда за каналджийство

По време на специализирана полицейска операция, проведена на 4 юни от служители на сектор „Издирване“ – ГДНП, е установен и задържан в столицата 38-годишен. Той е обявен за издирване с европейска заповед за арест, като за задържането му е издадена и червена бюлетина от Интерпол по искане на властите в Атина, Гърция. Мъжът се издирва като организатор на незаконна миграция на граждани от трети страни през територията на Европейският съюз, за което Апелативният съд в гр. Солун ме е наложил наказание от 10 години лишаване от свобода и 50 000 евро парична глоба.
Материалите по случая са докладвани на Софийската градска прокуратура за вземане на отношение относно издадената Европейска заповед за арест. В момента той е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

 

05 юни 2020

25 380 МПС и 30 354 водачи и пътници са проверени по време на специализираната полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места

Обобщените данни от проведената от 29 до 31 май акция на територията на цялата страна

По време на операцията са констатирани общо 19 629 нарушения. Установени са 110 водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, както и други 20, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества и/или техни аналози. 773 шофьори са били санкционирани за неспазване на пътната маркировка или знак, 170 - за неправилно изпреварване, 36 - за отнемане на предимство на друго пътно превозно средство, 43 - за отнемане на предимство на пешеходец, а други 75 – за неправилен превоз на пътници и товари.  Констатирани са  8 951 случая на нарушаване на скоростните режими, връчени са 2 464 електронни фиша на място.

916 са случаите, при които не са използвани обезопасителни системи от пътници и водачи, това е и причината да се предприетата от днес нова операция, която ще продължи до 10 юни. Основен акцент в нея ще е именно използването на коланите от пътниците и водачите в автомобилите, детски столчета за превозваните в колите деца и каски – за водачите на дву и триколесни МПС.

От ГДНП напомнят, че според Закона за движение по пътищата, санкцията за непоставен колан или каска от водач е 50 лева. За пътник санкцията е същата, но затова, че не е използвал обезопасително средство, със същата сума се глобява и водачът. По същия ред се санкционират водачите и за превоз на дете без обезопасително столче. Следва шофьорите да знаят, че освен финансова санкция, е предвидено и отнемане на контролни точки.

04 юни 2020