МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Как да постъпи собственик на МПС, при получаване на фиш за нарушение на ЗДвП от друг водач

Практически съвети

Какво да направи собственик на моторно превозно средство когато получи фиш, издаден за нарушение на ЗДвП, но извършено от друг водач? Това най-често се случва на собствениците на фирми и материално отговорните лица в държавни и общински структури. Законът за движение по пътищата дава отговор на този въпрос. Опростено казано, собственикът на фирмата или материално отговорното лице трябва в срок до 14 дни да попълни и изпрати декларация в полицията, в която да посочи името на водача, нарушител и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Бланка на декларацията може да видите тук в прикачените към статията документи.

Когато има констатирано нарушение с техническо средство, водачът не се спира, а се съставя фиш. По закон той се изпраща на собственика на колата за връчване. Когато става въпрос за голямо юридическо лице (фирма), фишът идва на името на собственика на колата, логично в конкретния случай това е собственикът на фирмата. 

Как да действа собственикът на колата? При положение, че собственик на фирма е получил фиш на автомобил, който е негова собственост, но се управлява от друг водач, в срок до 14 дни трябва да се подаде декларация. Тя трябва да съдържа имената на собственика на фирмата, имената на управлявалия водач и номера на фиша. Задължително към декларацията се прикрепя и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Декларацията се подава в Областната дирекция на МВР, от която е издаден фишът. При това положение фишът се анулира и се съставя нов на името на водача-нарушител.

При установяване на нарушение, при което водач е управлявал в населено място със скорост 50 км/ч над допустимата, на собственика се изпраща писмо да се яви в структурите на МВР, където той декларира кой е управлявал автомобила по време на нарушението. В последствие се извиква нарушителят, при което му се съставя акт за установено административно нарушение и се издава наказателно постановление. В случай, че собственикът не декларира, актът се съставя на него.
Редът и начинът за плащане на глоби по ЗДвП може да видите
тук.

 

20 авг 2019

Криминалисти на ГДНП, ОДМВР-Разград и СДВР разкриха участник в телефонни измами

Действията на служителите от Разград стартирали на 1 август, когато 83-годишна местна жителка потърсила помощ в полицията, след като разбрала че е станала поредна жертва на измамници. Същия ден на домашния й телефон позвънил мъж, представил се за  „полицейски служител“, обяснил, че в момента се провежда полицейска операция и я убедил, че ще помогне, ако им предаде наличните си пари, които след акцията ще й върнат. Потърпевшата хвърлила през терасата на дома си 3960 лв, 245 щатски долара, 25 канадски долара, 15 леи и златни накити.
В хода на образуваното досъдебно производство и предприетите съвместни издирвателни действия, в които се включили служители на ГДНП и 5 РУ-СДВР, е установен участник в измамната схема – 56-годишен от Исперих, с адресна регистрация в София, криминално проявен и осъждан за измами и документни престъпления.
Установено е, че след като изпълнил ролята си на куриер в Разград, мъжът е извършил същото престъпление и на територията на Габрово. Той е задържан на територията на  София в момент на поредното прибиране на пари от жертва на измама в София – жена на 78 - години, от която е взел над 2000 лева и злато.
Работата по разследването и документирането на извършените криминални деяния от мъжа продължава под ръководството на Районна прокуратура – Разград.

19 авг 2019

Криминалисти на ГДНП и колегите им от ОДМВР – Перник разкриха извършител на тежко криминално престъпление

46-годишният мъж е задържан на граничен пункт в Хърватия, очаква се екстрадирането му

Криминалисти на ГДНП и ОДМВР – Перник, под ръководството на Окръжната прокуратура, разкриха извършителя на убийството на 77-годишен мъж от Бургас. Сигналът за изчезналия мъж бе подаден на 28 юли сутринта от водачка на туристи, която разказва, че той се е отделил от групата и от предната вечер е изгубила връзка с него. В резултат на предприетия обход на района, малко по-късно,  на  пътя между селата Дрен и Горна Диканя, е открито тялото на мъжа. При извършения оглед се установяват следи от насилие по тялото му и по случая незабавно е образувано досъдебно производство.  ръководството на Окръжна прокуратура – Перник.

В хода на проведените множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, извършени под  ръководството на Окръжна прокуратура – Перник, криминалистите стигат до  заподозрения извършител – 46-годишен мъж, с постоянен адрес в София, който гостувал на майка си, но живеел и работел в Италия. Установено е, че в злополучната вечер възрастният мъж се е заблудил и вместо към църквата на с. Дрен е влязъл в частен двор. Там попаднал на извършителя, който без много думи и след употреба на алкохол се нахвърлил върху жертвата си и му нанесъл фаталните удари, а по-късно заедно със съсед откарали тялото до пътя. След извършеното престъпление извършителят се отправил към Италия, но в резултат на издадената своевременно Европейска заповед за задържане от прокуратурата, е заловен на граничен пункт в Хърватия. Мъжът е с криминални регистрации в полицията за унищожаване и повреждане, нанасяне на лека телесна повреда и шофиране след употреба на алкохол. Очаква се неговата екстрадиция  в страната ни.

Работата по досъдебното производство продължава.

 

Подробности по случая бяха оповестени на брифинг с участието на зам.– директора на ОДМВР – Перник комисар Сашко Христов, зам.-началника на Криминална полиция – ГДНП комисар Димитър Кошов и прокурор Николай Цветков.

06 авг 2019