МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Украински гражданин е задържан при специализирана полицейска операция в Бургас

Мъжът е издирван с червена бюлетина на Интерпол

При специализирана полицейска операция, проведена на 24 януари на територията на Бургас, е задържан украински гражданин, издирван от Интерпол. По данни на украинските служби, имал умения да работи с хладно и огнестрелно оръжие и е бил част от организирана престъпна група.
Мъжът е влязъл в Р България през 2018 г. през ГКПП–Дуранкулак като пешеходец. По време на задържането му, при което е използвана само физическа сила, той е бил с променена външност. При проведените процесуално-следствени действия на адреса, където е открит, са иззети два паспорта и СИМ карти. За установяването на самоличността му е използван дактилоскопски метод. Украинският гражданин се издирвал от Интерпол с червена бюлетина за причиняване на  смърт вследствие на нанасяне на тежка телесна повреда – заливане с киселина. Пострадалата е била настанена в болница и през ноември е починала.
С прокурорско постановление на Окръжната прокуратура в Бургас на чуждия гражданин е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Изготвени са и са внесени в съда документи за налагане на мярка за неотклонение „временно задържане“ и забрана за напускане на Р България.
Подробности по случая предоставиха на брифинг директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

27 яну 2020

Започва операция на Пътна полиция, насочена към пешеходците

От днес до 31 януари в страната се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение по пътищата от пешеходците. Това стана ясно на брифинг в Главната дирекция „Национална полиция“. На него присъстваха инспекторите от отзел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

Целта на операцията е намаляване на травматизма сред самите пешеходци, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през  2019 г.  ̶  в страната са регистрирани 6722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП)*, при които са  загинали 626 души и са ранени 8466. В 1739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

Това са човешки съдби, но с обединените усилия на институциите, данните могат да бъдат променени, част от които е и операцията на ГДНП, заяви Росен Рапчев.

Инспектор Петър Соколов поясни, че пешеходците са уязвими участници в движението по пътищата и че задължение по закон е на водачите е да ги пазят. Той обаче подчерта, че ЗДвП вменява и отговорности на самите пешеходци. В тази връзка той обърна специално внимание на медиите, че не отговарят на истината твърденията, че от средата на този месец влизат в сила нови текстове от закона и нови завишени санкции за нарушителите на ЗДвП. Последните промени в закона и наредбата за контролните точки са от края на юли 2019 г.

 *Данните не са окончателни.

24 яну 2020

Как да постъпи собственик на МПС, при получаване на фиш за нарушение на ЗДвП от друг водач

Практически съвети

Какво да направи собственик на моторно превозно средство когато получи фиш, издаден за нарушение на ЗДвП, но извършено от друг водач? Това най-често се случва на собствениците на фирми и материално отговорните лица в държавни и общински структури. Законът за движение по пътищата дава отговор на този въпрос. Опростено казано, собственикът на фирмата или материално отговорното лице трябва в срок до 14 дни да попълни и изпрати декларация в полицията, в която да посочи името на водача, нарушител и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Бланка на декларацията може да видите тук в прикачените към статията документи.

Когато има констатирано нарушение с техническо средство, водачът не се спира, а се съставя фиш. По закон той се изпраща на собственика на колата за връчване. Когато става въпрос за голямо юридическо лице (фирма), фишът идва на името на собственика на колата, логично в конкретния случай това е собственикът на фирмата. 

Как да действа собственикът на колата? При положение, че собственик на фирма е получил фиш на автомобил, който е негова собственост, но се управлява от друг водач, в срок до 14 дни трябва да се подаде декларация. Тя трябва да съдържа имената на собственика на фирмата, имената на управлявалия водач и номера на фиша. Задължително към декларацията се прикрепя и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Декларацията се подава в Областната дирекция на МВР, от която е издаден фишът. При това положение фишът се анулира и се съставя нов на името на водача-нарушител.

При установяване на нарушение, при което водач е управлявал в населено място със скорост 50 км/ч над допустимата, на собственика се изпраща писмо да се яви в структурите на МВР, където той декларира кой е управлявал автомобила по време на нарушението. В последствие се извиква нарушителят, при което му се съставя акт за установено административно нарушение и се издава наказателно постановление. В случай, че собственикът не декларира, актът се съставя на него.
Редът и начинът за плащане на глоби по ЗДвП може да видите
тук.

 

15 яну 2020

Задържан е бащата на 2-годишно дете, заснето с бутилка бира в ръка

Случаят е докладван в отдел „Закрила на детето“ – Правец

Във връзка с публикувано в социалните мрежи видео, показващо малко момче, танцуващо под звуците на музика с бутилка бира в ръка, вчера служители на отдел „Криминална полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ инициирали незабавни оперативноиздирвателни действия с цел изясняване на фактите и обстоятелствата по случая. В хода им те установили, че видеото е заснето в правешкото село Джурово. Установена е самоличността на 2-годишното момченце и неговите родители. Работата по случая продължили криминалисти и инспектори „Детска педагогическа стая“ към ОДМВР-София.
По случая в РУ-Правец е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 182 от НК. Материалите по случая са докладвани в отдел „Закрила на детето“ за предприемане на действия по компетентност. За срок до 24 часа е задържан бащата на детето, криминално проявен, на 24 години.
Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Ботевград.

07 яну 2020

Криминалисти предприемат мерки за ограничаване на домовите и джебчийските кражби през празничните дни

За гарантиране на спокойствието на хората и за противодействие на криминалната престъпност, в частност на джебчийските и домовите кражби, и на грабежите, през празничните дни са предвидени специализирани полицейски операции. Най-рисковите районите ще бъдат обезпечени и с цивилни служители. Подробности за набелязаните мерки оповестиха на брифинг инспектор Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“ в ГД „Национална полиция“, старши инспектор Милчо Драгомиров и старши инспектор Николай Стоименов от отдел „Криминална полиция“ в СДВР.

Живеещите на първите етажи да обърнат по-голямо внимание на защитата на своите жилища, призоваха от столичната дирекция. Апелът към гражданите е да бъдат бдителни и когато забележат съмнителни лица, своевременно да сигнализират на органите на реда.

Данните сочат, че като цяло домовите и джебчийските кражби бележат спад. От 1 януари до края на месец ноември тази година са регистрирани 5093 случая на домови кражби. За същия период на миналата година броят им е бил 6219. В същото време има и 4% ръст на разкриваемостта. За същия период са регистрирани 915 джебчийските кражби срещу 1366 за миналата година. Според анализа, занимаващите се с този вид престъпна дейност са насочили повече вниманието си към масовия градски транспорт и по-малко към големите търговски обекти.

20 дек 2019

Двама мъже са задържани за крупна кражба на златни и сребърни накити

Разследването е осъществено от криминалисти на ГД “Национална полиция“, СДВР и ОДМВР-Благоевград

За броени часове, в резултат на предприети бързи съвместни оперативно-издирвателни действия, служители на ГДНП, СДВР и ОДМВР-Благоевград установиха и задържаха двама мъже, съпричастни към извършена крупна кражба на златни и сребърни накити. Сигнал за извършеното престъпление от къща в село близо до Благоевград е получен вчера. Инкриминираните вещи, на приблизителна обща стойност около 7 000 лв., са намерени и иззети.

И двамата задържани са от активния криминален контингент с регистрации за кражби. Изяснява се тяхна съпричастност и към други кражби, извършени на територията на София. Работата по случая продължава под надзора на РП-Благоевград.

20 дек 2019

Координирани мерки за недопускане на инциденти през празничните дни предприемат ангажираните институции

Направена е нужната организация за недопускане на пътнотранспортни инциденти в дните около празниците, когато се очаква засилен трафик. Това съобщи зам.-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров на брифинг, в който участваха Малина Крумова - председател на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата“, Бойко Рановски - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, инж. Иван Досев - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“ в ГДНП , комисар Любомир Костадинов от „Пътна полиция“ в СДВР, гл. инспектор Владислав Павликянов - началник на Националния координационен център за безопасно движение по пътищата, комисар Румяна Борисова - началник на отдел „Гранични проверки“ към Главна дирекция „Гранична полиция“, инспектор Дарин Димитров от отдел „Охранителна полиция“ в ГДНП и комисар Радослав Стойнев - началник на „Охранителна полиция“ в СДВР.

При рязко влошаване на метеорологичната обстановка или при възникване на обстоятелства, които биха засегнали трафика, има пълна готовност за въвеждане на временна организация на движението от екипите на съответните ОДМВР и ОПУ, уточни гл. инспектор Владислав Павликянов. Той отбеляза, че според наблюденията на Центъра, в последните дни зачестяват инцидентите с пешеходци и отправи апел да пресичат само на определените за целта места.

За осигуряване на безопасността на движението в последните работен и почивен ден на територията на страната е създадена организация за разполагане на необходимия брой полицейски наряди, които при необходимост ще регулират и подпомагат пътното движение, за улеснение и разтоварване на трафика, посочи инспектор Дамян Владинов.  Той съобщи, че от 20 декември 2019 г. до 5 януари 2020 година е разпоредена специализирана полицейска операция на територията на СДВР и областните дирекции в София и Перник, в която ще се включат и сили на Дирекция „Жандармерия“ и други полицейски структури. През празнични и почивни дни, акцент ще бъде поставен върху контрола за спазването на скоростните режими, недопускане на управлението на МПС след употреба на алкохол и/или под въздействие на наркотични вещества, както и шофиране от неправоспособни водачи.

Тази година на територията на СДВР ще има засилено полицейско присъствие по основните направления, като са привлечени и екипи от жандармерията, уточни комисар Любомир Костадинов. Екипите ще се движат по главните пътища и автомагистралите и ще следят за недопускане на нарушения - неспазване на предимство, шофиране в буслентите, агресивни водачи, както и за спазване на скоростните режими. Костадинов предупреди, че контролът ще се осъществява и от небрандирани автомобили.

От ИААА са взети всички необходими мерки,  осигурени са служители, които през всички почивни дни ще бъдат ангажирани и ще има засилено присъствие, заяви председателят на Агенцията Бойко Рановски. Целта е гарантиране на безпрепятствено пътуване. Засилено ще бъде присъствието около гари и автогари, ще се следи и за нерегламентирани превози.

За осигуряване на по-висока безопасност през Коледните и Новогодишни празници  от Агенция „Пътна инфраструктура“ се въвеждат временни ограничения за движението на МПС над 12 тона по автомагистралите и основните пътни направления. Утре забраната ще влезе в сила от 16:00 до 20:00 часа, а на 26 декември  - от 14:00  до  20:00 часа. В събота, 21 декември, същата мярка ще се прилага във времето от 8:00 до 11:00 часа, каза инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Председателят на ДАБДП Малина Крумова обърна внимание, че последният работен и последният почивен ден около празниците са с най-интензивен трафик, а това налага водачите да са изключително внимателни и да избягват рисковете на пътя.

Комисар Румяна Борисова, началник на отдел „Гранични проверки“, отбеляза, че най-голямо натоварване се очаква на българо-гръцката граница. Препоръката към хората е освен ГКПП-Кулата да ползват и по-малките контролно-пропускателни пунктове. Тя допълни, че по пунктовете са осигурени всички технически средства и персонал, но напомни на пътуващите да си предвидят и време. Борисова заяви, че на страницата на ГДГП се подава информация за трафика, която се обновява на всеки два часа. Важно е преди да поемат на път, хората да прегледат валидността на своите лични документи, припомни, че актът за раждане не е документ, който може да послужи при преминаване на границата. Освен това, за децата, които ще пътуват само с един от родителите, трябва да бъде представена нотариално заверена декларация със съгласие от отсъстващия родител. Предварително подготвеното незаверено копие на документа за съгласие се предоставя и остава на граничния пункт.

В периода от 21 декември 2018 г. до 1 януари 2019 г. полицейски екипи са издали 12 400 фиша. Издадените електронни фишове за нарушения на скоростните режими през същия период са били 14 000, съставени са били и 4670 акта за установени административни нарушения. На повече от 270 водачи са били наложени принудителни административни мерки – временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство заради управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, а на 134 собственици е била прекратена регистрацията на пътните превозни средства  за това, че са седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. За периода са били регистрирани 131 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 16 и са ранени 165 участници в движението по пътищата.

19 дек 2019