МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Животът на пътя е с предимство

​20 участници мерят сили във финала на надпреварата „Най-добър млад шофьор на България“

Кампанията у нас се провежда от Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР и БЧК. Основната ѝ цел е намаляване на жертвите на пътя, като се обърне внимание на младите хора, започващи сега стажа си зад волана.

Условията за участие са шофьорите да са на възраст между 18 и 26 години с до 5 години стаж като водачи и да са без нарушения. Първият кръг вече приключи, а днес във Варна е кулминацията - участниците се състезават в реална обстановка на пътя и трябва да покажат умения по оказване на долекарска помощ.

В церемония преди гонката участваха инж. Емил Панчев, председател на СБА, гл. инспектор Калоян Драганов от отдел „Пътна полиция“ в ГДНП, Милен Марков от ДАБДП, д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на БЧК.

Главен инспектор Драганов информира, че през изминалата 2020 година у нас са регистрирани 642 тежки пътнотранспортни произшествия, в които са участвали водачи със стаж до 2 години зад волана. При тях са загинали 52 и са ранени 897 души. От данните на Пътна полиция стана ясно още, че водачите със стаж до 2 години през 2020 г. са били 657, като за 129 от тях не са установени нарушения на ЗДвП, но за други 146 са установени до две нарушения, 262 са реализирали повече от две, а за други 13 от тях са констатирани повече от 21 нарушения.

Преди старта инж. Панчев призова младите водачи да карат внимателно, да спазват Закона за движение по пътищата и бъдат толерантни на пътя. От БЧК напомниха, че едно от основните задължения на водачите е оказване на помощ на пострадали при ПТП и апелираха участниците и всички млади хора периодично да опресняват знанията си по оказване на първа долекарска помощ.

14 май 2021

Трима мъже и жена, с европейски заповеди за арест, са задържани от служители на ГДНП и колегите им от Пловдив и Благоевград

Действията на криминалистите са проведени на 12 и 13 май на територията на Пловдив, с. Труд, Петрич и София под надзора на съответните прокуратури. Операцията е осъществена във връзка с установяването и задържането на лица с европейски заповеди за арест на основание влезли в сила присъда „лишаване от свобода за престъпления, извършени от български граждани на територията на Италия.

Първоначално на два адреса на територията на ОДМВР-Пловдив са установени и задържани 27-годишна жена от с. Труд и 42-годишен от Пловдив. И за двамата са въведени сигнали в Шенгенската информационна система и имат издадени европейски заповеди за арест от Италия за влезли в сила присъди. Жената е с присъда от 4 години и 9 месеца лишаване от свобода за кражби, а мъжът е осъден на 7 години лишаване от свобода за участие в организирана престъпна група за принуда и склоняване към проституция.

На 13 май, на територията на Петрич, е задържан и 68-годишен мъж с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за 6 години за участие в организирана престъпна група за международен трафик на наркотични вещества. Същия ден е установен и 39-годишен столичанин, осъден на 4 години „лишаване от свобода“ за извършено престъпление в съучастие по разпространение на наркотични вещества.

Уведомени са съответните прокуратури - СГП, ОП-Пловдив и ОП-Благоевград, които са наложили на четиримата мерки за задържане до 72 часа. 


14 май 2021

В ход е операция за контрол на мотоциклетистите

От днес до края на седмицата е в ход специализирана полицейска операция с фокус върху мотоциклетистите. Главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП съобщи, че поводът за акцията е високият процент загинали през последните десетина дни. По думите му от 25 април до днес, при пътнотранспортни произшествия с участието на мотоциклетисти, по пътищата на страната са загинали петима души или общо 30% от всички жертви на пътни инциденти.

Главен инспектор Близнаков уточни, че миналия месец в рамките на 5 дни са проверени над 1700 мотоциклетисти. Установените нарушения са 350 – от тях 63 водачи и пътници са били без каски, 35 са били неправоспособни, в 26 от случаите управляваният мотоциклет е бил без регистрация, засечени са и 7 водачи,  управлявали след употреба на алкохол.

05 май 2021

Предприети са всички мерки за гарантиране сигурността и реда в дните около предстоящите празници

По разпореждане на главния секретар на МВР е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност на населението, контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки и осигуряване на нормалното придвижване на гражданите. Това бе обобщено от комисар Георги Толин, началник на „Държавен контрол” в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, гл. инспектор Лъчезар Близннаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП, гл. инспектор Тихомир Неделчев от отдел „Пътна полиция“, СДВР, главен инспектор Георги Кандев от отдел „Охранителна полиция“, ГДНП и инспектор Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“, ГДНП.

1536 православни храма и манастири са инспектирани от екипи на ГДПБЗН във връзка с предстоящите Великденски празници, съобщи комисар Толин. По време на проверките е обърнато особено внимание на организацията за пожарна безопасност в храмовете, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, както  и на обезопасеността на местата за палене на свещи. На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Целият състав на Пътна полиция е ангажиран с дейности, насочени към повишаване безопасността на движението по пътищата, съобщи гл. инспектор Близнаков. Във връзка с очаквания интензивен трафик на 29-ти и 30-ти април полицейските екипи ще са насочени към натоварените участъци от пътя, като полицаите ще подпомагат и регулират движението. Всички технически средства за контрол на скоростните режими ще бъдат разположени по пътната мрежа. Близнаков апелира водачите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта, да шофират спокойно и търпеливо, и да не предприемат рискови изпреварвания. Той категорично заяви, че шофьори с агресивно поведение ще бъдат извеждани от транспортния поток и обстойно проверявани. Идентична е организацията и за 4-ти и 9-ти май, когато се очаква натоварване на движението, обратно към големите градове. В останалите почивни дни и в навечерието на Великден в цялата страна ще се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества и неправоспособни водачи, като са включени териториите на малките населени места, курортните селища и комплекси.

Общо 55 954 нарушения на скоростните режими са констатирани по време на последната операция за контрол на скоростта. Тя се проведе в седмицата от 19 до 25 април и бе по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol, припомни Близнаков. От данните на ГДНП е видно, че по-голямата част от тях са констатирани в рамките на населените места – 40 379, като най-голям брой са в София - 14 622 са заснетите. По шосетата извън селищата са констатирани 15 575 нарушения.

За първото тримесечие на настоящата година у нас са регистрирани 1040 домови кражби. За същия период на предходната година те са били 1468, обобщи инспектор Росен Белишки. Той допълни също, че разкриваемостта тази година е по-висока - в рамките на 28,37%,  през миналата е била – 22%. Екипите на Криминална полиция няма да почиват по празниците, но гражданите също трябва да бъдат отговорни. Нека онези, които няма да пътуват  да са бдителни и сигнализират в полицията, ако забележат лица със съмнително поведение, призова Белишки.

Екипите на Охранителна полиция също са ангажирани в дните около празниците, допълни гл. инспектор Кандев. Те ще следят основно за спазване на противоепидемичните мерки и на обществения ред.

28 апр 2021

Резултати от приключилия 24-часов маратон за контрол на скоростта

12 159 нарушения на скоростните режими са констатирани по време на 24-часовия маратон. Той се проведе от 00 до 24 часа на 21 април и е част от операцията за скорост по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL, която продължава до края на тази неделя.
У нас в операцията са били ангажирани 227 екипа, разположени на 402 точки за контрол. Най-много нарушения са констатирани от екипите на СДВР – 3655 случая, на ОДМВР-Пловдив – 1282 и на ОДМВР-Пазарджик – 635.
В календара на ROADPOL е заложено два пъти в годината да се провеждат операции за контрол на скоростта. Причината за това е фактът, че несъобразената скорост остава една от основните причини за по-голямата част от настъпилите пътнотранспортните произшествия. Изготвените анализи показват, че през 2020 г. у нас при несъобразена скорост са настъпили най-много тежки пътнотранспортни инциденти с най-голям брой загинали и с най-много ранени.

23 апр 2021

Домът за временно настаняване на малолетни и непълнолетни при СДВР получи дарение от ВКБООН

На кратката  церемония днес присъстваха представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Н Л Нарасимха Рао,  заместник- директорът  на СДВР ст. комисар Борислав Борисов, началникът на отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ комисар Ангел Бадънков, гл. инспектор Петър Петров - началник сектор на „Детска престъпност“ в ГДНП и ст. инспектор Мая Григорова, началник на столичния дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни.

Дарението  включва предмети от първа необходимост, предназначени за обгрижването на непридружените деца – бежанци, които са в  Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни при  СДВР.  Децата получиха и лаптопи, с помощта на които могат да се свързват със своите близки. Жестът  е  доказателство за изграденото в годините добро сътрудничество и израз на усилията, които се полагат към младите хора, нуждаещи се от помощ. 

 

 

22 апр 2021

В ход е операция за контрол на скоростните режими

От 19 април започна специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя ще продължи до края на седмицата и е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol, съобщи главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. От 00 часа полунощ, тази вечер, до 24 часа на 22 април ще се проведе и 24-часовият маратон за контрол на скоростта. Аналогични операции са планирани на територията на всички страни членки на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

В календара на Roadpol е заложено два пъти в годината да се провежда операция за контрол на скоростта. Причината за това е факта, че несъобразената скорост остава основна причина за по-голямата част от пътнотранспортните произшествия. Изготвените анализи показват, че през 2020 г. у нас при несъобразена скорост са настъпили най-много тежки пътнотранспортни инциденти с най-голям брой загинали и с най-много ранени.

20 апр 2021