МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Криминалисти от ГДНП разбиха модерна лаборатория за марихуана

Борбата с наркоразпространението е сред основните приоритети в работата на МВР, подчерта зам. директорът на ГДНП старши комисар Ленков

Лабораторията е разкрита при специализирана полицейска операция, осъществена от криминалисти на  Главна дирекция "Национална полиция", със съдействието на колегите им от ОДМВР-Ловеч, проведена под ръководството на прокуратурата. В рамките на действията  е претърсен луксозен имот на територията на село Румянцeво, в близост до местното училище, където е открито помещението, оборудвано с високо технологични съоръжения за производство, с цел разпространение на марихуана. В една от постройките са намерени около 1000 растения в процес на производство, както и  голямо количество сухо вещество, съхранявано във фризер с вместимост 300 литра, готово за разпространение. Установени са и съседни постройки, подготвяни за разширяване на това производство , съобщи  окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Заместник-директорът на ГД "Национална полиция" старши комисар Калин Ленков уточни, че сигналът за модерната нарколаборатория е постъпил преди два месеца. На 25 февруари, късно вечерта, е проведена специализираната полицейска операция,  в резултат на която са установени и задържани на място трима мъже. Стойността на откритата продукция  е над 500 хиляди лева.

 

По думите на Валентин Вълков  съоръженията в нарколабораторията се оценяват по първоначална преценка между 500 хиляди и един милион лева, а голяма част от продукцията най-вероятно се изнася в чужбина. Той посочи, че  предстои искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража на тримата мъже.  По случая е образувано досъдебно производство  по чл.354А от НК.

Старши комисар Ленков благодари за осъществената отлична координация с Окръжна прокуратура Ловеч и ОДМВР-Ловеч, благодарение на която е постигната и реализацията. 

 

26 фев 2021

Засилени проверки за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества

От днес до 3 март на територията на цялата страна ще се проведе специализирана полицейска операция по пътна безопасност. Този път акцентът ще бъде поставен върху водачите, които си позволяват да шофират след употреба на алкохол и/или наркотични вещества и техните аналози, уточни главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Той посочи, че за цялата минала година от екипите на пътя са констатирани 9 999 случая на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол от водачите и 2 158 – след употреба на наркотични вещества, други 1 061 шофьори са отказали да бъдат тествани за наркотични вещества.

Проверките ще се провеждат предимно в сутрешните и вечерни часове, в рамките им ще се извършва контрол и за наличие на сключена валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите, невръчени електронни фишове, както и за незаплатени глоби, наложени по ЗДвП.

26 фев 2021

Пътна полиция: Очаква се ново влошаване на времето, водачите да са внимателни на пътя

20 000 превозни средства и над 27 000 водачи и пътници са проверени в рамките на проведената в дните от 5 до 7 февруари специализирана полицейска операция за безопасност на движението. Това каза на брифинг гл. инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. По време на операцията са констатирани 7 926 нарушения. От екипите са установени 127 неправоспособни водачи, 92 управлявали моторно превозно средства след употреба на алкохол и 39 след употреба на наркотични вещества. Констатирани са и 802 случая на неизползване на обезопасителни системи (колани и каски).

От екипите са констатирани 357 нарушения, извършени от пешеходци. В същото време са санкционирани 28 водачи, не осигурили предимство на пешеходец и други 53 за преминаване на червен сигнал на светофара.

Близнаков обърна внимание на динамичната метеорологична обстановка, очакваните нови валежи идните дни и силно застудяване на времето, като заяви, че това налага водачите да поемат на път подготвени, да се движат със съобразена скорост и повишено внимание. „Днес температурите паднаха значително, събота и неделя се очакват нови валежи на много места у нас и още по-ниски температури и ветрове, което е предпоставка за поява на допълнителни препятствия като снегонавявания, паднали дървета, клони и заледявания“, заключи Близнаков.

 

 


12 фев 2021

Три проекта, изпълнявани от ГДНП по Норвежкия финансов механизъм, бяха представени официално в онлайнфорум

„Това са проекти с изключителна важност не само за Министерството на вътрешните работи, но и за обществото, защото общата им цел е не само повишаването на капацитета на полицейската и съдебна дейност, но и подобряването на качеството на услугите към гражданите“. Това заяви по време на онлайнфорум министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. В събитието, на което бяха представени три проекта, изпълнявани от ГДНП по Норвежкия финансов механизъм, се включиха директорът на ГДНП гл. комисар Николай Хаджиев и заместниците му – старши комисарите Благородна Макева и Тодор Гребенаров, заместник-директорите на Националната следствена служба Юлиана Петкова и  Ивелина Христова, председателят на Държавна агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова, служители на МВР, много представители на неправителствения сектор и други. 

 

Проектите  са  „Подобряване капацитета на полицейската и съдебна дейност, свързана с веществени доказателства в досъдебното производство“, „Подобряване ефективността на полицейската дейност в областта на домашното насилие и насилието, основано на пола“ и „Подобряване на координацията и диалога между полицията и ромското общество“. Работата по тях започна в края на 2019 г. и е с продължителност 36 месеца. Общата им стойност е в размер на 4 950 000 евро. Повече информация за проектите е публикувана на интернет страницата на  Главна дирекция „Национална полиция“ , секция „проекти“ (www.mvr.bg/gdnp/дейности/проекти/международни-проекти).


10 фев 2021

В ход е операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

Аналогични действия се провеждат в цяла Европа

От днес о 14 февруари е в ход специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Освен у нас, действия се провеждат на територията на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, заяви главен инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Основното, за което ще следят екипите на място е спазване на времето за почивка при водачите на товарни автомобили, спазването на скоростните режими, недопускане на управлението на алкохол и наркотични вещества, изрядност на документите на водачите и товарите, недопускане на превоз на неукрепен товар и нелегални мигранти.

 У нас, освен представители на Пътна полиция, в проверките участват и служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, а при необходимост в тях ще се включат и представители на Икономическа и Криминална полиция.

В календара ROADPOL е заложено подобни проверки да се правят два пъти в годината – пролет и есен. Целта е да се обърне внимание на водачите товарни автомобили и автобуси да са по-внимателни на пътя, защото при пътнотранспортни произшествия с подобни автомобили, броят на загиналите и ранените е значително по-голям. Основните причини за възникване на произшествия с товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоза на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите. 

 

08 фев 2021

Пътна полиция започва нова специализирана операция

От днес до неделя е в ход специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението по пътищата. В населените места ще се следи за отнемане на предимство – в това число преминаване на червен сигнал на светофарните уредби и неосигуряване предимство на пешеходци, каза главен инспектор Лъчезар Близнаков. Той напомни, че наказанието за тези две нарушения, ако се извърши два пъти в рамките на една година, виновният търпи санкция от 200 лева и лишаване от право да се управлява МПС за срок един месец. Продължава и контролът по нарушение на правилата за движение от страна на пешеходците.

В извън населените места екипите ще следят за неправилно изпреварване, рисково и агресивно шофиране, използване на обезопасителни колани и системи. Системите за контрол на скоростта ще бъдат разполагани и на малки пътища – третокласни и общински.

Близнаков каза също, че е извършен анализ на данните за настъпилите пътнотранспортни произшествия за месец януари. От данните става видно, че има  понижение при загиналите с 30% спрямо месец януари 2020 г. В населени места са възникнали 62% от тежките ПТП. Продължава да е висок дяла на пътнотранспортните произшествия с участие на пешеходци, който представлява 43% от тежките ПТП, настъпили в населени места, което е и причина в специализираните операции да обръща специално внимание на този тип участници в движението по пътищата.

 

Близнаков заяви също, че в рамките на предишната операция, която се проведе от 29 януари до 3 февруари са проверени 37 655 моторни превозни средства и 45 923 водачи, пътници и пешеходци. От екипите са били съставени 12583 фиша и 3 522 акта. 714 са санкционираните пешеходци, установени са и 48 случая, в които водачи не са осигурили предимство на пешеходци. 1 310 са били констатираните нарушения на неизползване на обезопасителни системи. Установени са и 12 847 случая на нарушение на скоростните режими в населените места и 7 603 в извън населените места.

 

05 фев 2021

Служители от ГДНП и техни колеги от СДВР, Шумен и Русе задържаха мъж и жена за наркотици

Действията са под надзора на прокуратурата

33-годишен естонец и 29-годишна от Шумен са задържани за наркотици след операция на служители от ГДНП, СДВР и Областните дирекции на МВР в Шумен и Русе. Действията са проведени на 28 януари. 

Първоначално от служители на ОДМВР-Шумен е задържана 29-годишната на територията на областния град. Тя е известна на органите на реда с регистрации за обсебване и за наркотици. При извършени действия по разследване у нея са намерени и иззети 32 г наркотични вещества (т. нар. дизайнерска дрога).

Малко по-късно от служители на ГДНП, СДВР и ОДМВР-Русе на територията на столицата е задържан 33-годишен естонски гражданин, предоставил наркотиците на 29-годишната. Мъжът е пребивавал у нас без адресна регистрация и е притежавал литовски паспорт. Той е известен на органите на МВР за разпространение на наркотични вещества. В хода на разследването е установено, че той е съпричастен към досъдебно производство, образувано в ОДМВР-Русе, под надзора на Окръжната прокуратура в дунавския град за разпространение на наркотични вещества в Русе и региона. При проведени действия по разследването в жилище в София, обитавано от 33-годишния, са намерени и иззети 1, 230 кг високорисково наркотично вещество (дизайнерска дрога), голяма парична сума, около 10 000 лв. в различни валути, 2 електронни везни и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност на мъжа.

След санкция от прокурор в ОП-Шумен 29-годишната е привлечена в качеството на обвиняема.

33-годишният със санкция на прокурор от ОП-Русе е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, която е потвърдена за постоянна от Окръжния съд в Русе.

Работата по случая продължава под надзора на съответните прокуратури.


01 фев 2021

В ход е специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение

От днес до 3 февруари в страната се провежда специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение. Тя е с два акцента: в населените места екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени на места с интензивен трафик и край пешеходните пътеки, особено в пиковите часове за движение. Те ще следят за правилното пресичане от страна на пешеходците и недопускане на отнемане на предимството им от водачите на превозни средства, както и за изискването да не се ползват мобилни телефони от шофьорите без „хендс фри“.

Вторият акцент е в засилването на контрола на скоростните режими в извън населените места. Техническите средства ще бъдат разположени на пътищата от първи, втори и трети клас. съобщи на брифинг гл. инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Засилени остават и проверките за недопускане на управление на МПС от неправоспособни и водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, както и за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Крушарски обобщи  и резултатите от проведената през миналата седмица операция. От 22 до 27 януари са проверени 35 304 моторни превозни средства и 41 681 водачи и пътници. Установени са 1233 случая на неизползване на обезопасителни системи, 15 950 случая на нарушения на скоростните режими в населените места и 11 052 – извън тях.

637 пешеходци са били санкционирани за неправилно пресичане, а 104 водачи – за отнемане на предимството на пешеходци.


29 яну 2021