МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Задържани са участници в телефонна измама, извършена на територията на Гърция

Действията са проведени от служители на ГДНП, ОДМВР – Русе и Плевен със съдействието на техни колеги от гр. Солун, следователи при Окръжния следствен отдел в Окръжната прокуратура - Русе и са под надзора на Районната прокуратура в Русе

Операцията е реализирана на 13 юли във връзка с водено досъдебно производство за телефонни измами от България на територията на Гърция, след довършена измама същия ден за 14 000 евро спрямо 81-годишна жена от гр. Янина, Гърция. В резултат на предприети действия по разследването в гр. Ветово са задържани по реда на ЗМВР участници в телефонна измама. При последвали процесуално-следствени действия са намерени и иззети предмети, относими към разследваната престъпна дейност.

Жертвата е била въведена в заблуждение по познатата схема – обаждане от лекар за инцидент с близък, нуждаещ се от пари за операция.

Паралелно с това, след взаимодействие и координация на служители от ГДНП с техни колеги от гр. Солун, в гр. Янина е задържана българска гражданка, участвала в схемата като муле и в нея в момента на задържане е намерена инкриминираната парична сума.

Предстои привличане към наказателна отговорност и задържане за 72 часа.

Работата по случая продължава.

14 юли 2021

Министър Рашков: Няма да се примирим с уродливата практика да се купуват и продават гласове

От днес стартира специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на престъпления срещу изборните права

Вътрешният министър обяви, че от тази сутрин е започнала специализирана полицейска операция на територията на цялата страна, в която са мобилизирани максимално полицейските сили, с които разполага МВР. Основната задача е  противодействието на престъпления срещу изборните права и тя ще продължи до изборния ден. Няма да се примирим с уродливата практика да се купуват и продават гласове. Определени групи, включително представители на политически партии, ще се опитват да спечелят вот не по реда, който се предвижда в закона, коментира вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му, сигналите за купуване и продаване на гласове наближават 100, образувани са девет досъдебни производства в областите Бургас, Варна, Монтана и Видин, водят се полицейски разследвания. Установени са адреси, на които са регистрирани много лица, повечето от които неактивни – практика от много години.  Предприемат се действия тези регистрации да бъдат премахнати. Министърът подчерта, че всички лица, които бъдат уличени в подготовка и извършване на такава дейност, ще бъдат подложени на законовите процедури и ще се образуват досъдебни производства.

20 сигнала за купуване на гласове са получени до момента в Националния оперативен щаб, отговарящ за провеждането на изборите, съобщи и.д. главният секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, ръководител на щаба. Сигналите се проверяват и по някои от тях са образувани и досъдебни производства, след набавянето на необходимата оперативна информация. Той уточни, че е направена нова организация за предстоящите избори, с която контролът за получаване, разпределение и отработване на сигналите трябва да се завиши. Ще бъдат командировани служители от София, които ще следят проверките, за да се избегнат свързаности на местно ниво.

Директорът на ГДНП, главен комисар Станимир Станев, посочи, че организацията на специализираната операция е извършена съгласно спецификите на всяка областна дирекция. Освен за обезпечаване на изборния процес, ще се работи и по противодействието на конвенционалната престъпност, по установяването и издирването на лица, обявени за национално или международно издирване. Главен комисар Тодор Гребенаров се спря и на останалите ангажименти МВР към изборите, един от които е охраната на изборните материали. Към момента под охрана са трите печатници, ангажирани с подготовката на книжата и печатите за вота. Общо в процеса около подготовката и произвеждането на изборите са ангажирани над 20 000 служители на МВР. На среща с ЦИК са уточнени детайлите около съпровода на машините до съответните областни центрове, съобщи директорът на ГДЖСОБТ .

01 юли 2021

Иззето е голямо количество археологични предмети и старинни монети

Операцията е проведена от ОДМВР-Ямбол с изключителното съдействие на сектор „КИЦ“ в ГД „Национална полиция“

Специализираната полицейска операция е предприета след получен сигнал за незаконна дейност по търсене и съхранение на културно-исторически ценности и проведено разследване по него. Действията са осъществени на 30 юни при отлично взаимодействие  на служители от ОДМВР – Ямбол и сектор „КИЦ“ при ГДНП. В хода на операцията са извършени процесуално-следствени действия в имот в село Лозенец, ползван от 47-годишен мъж. Там са открити и иззети над 700  антични и средновековни монети  и ювелирни изделия от различни периоди, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. По първоначални данни те носят белезите на културно-исторически ценности.  
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 278, ал.6 от НК. Работата по цялостното документиране  на деянието продължава под надзора на Окръжна прокуратура - Ямбол.

01 юли 2021

Отбелязваме Деня на безопасността на движението по пътищата

За трета поредна година на 29 юни отбелязваме Денят на безопасността на движението по пътищата. Идеята за този специален ден в календара е да се насочи фокусът на обществото към проблематиката.

На територията на цялата страна днес са организирани инициативи на държавни и местни органи и на доброволчески организации. Вниманието е насочено към подрастващите и формирането на умения за правилно поведение на пътя.

По покана на директора на Детска градина №186 "Деница" в София живущите в столичния квартал "Младост" в 17:00 ч. може да се присъединят към детски празник, да разгледат новоизградената учебна площадка по безопасност на движението и интерактивния кабинет, в който чрез съвременни технически средства ще се провеждат обучението и възпитанието на децата.   

Най-голямата доброволческа организация у нас - Българският Червен кръст, организира на десетки места в страната празници с обучителен и възпитателен характер. Доброволците от Столичната организация организират от 16:30 ч. в Княжевската градина от страната на бул. "Цар Освободител" информационна кампания "Животът е с предимство". Раздаване на дипляни с полезни съвети, викторина с въпроси, игри за деца на тема безопасност на движението по пътищата са само част от атракциите, подготвени от доброволците, а Младежкият авариен екип ще демонстрира техники по оказване на първа долекарска помощ на пострадали при пътнотранспортен инцидент със симулация на сблъсък с автомобил.

Включете се към организираните събития или създайте свое! Присъединете се по свой начин към празника!

 

Пътна полиция е съпричастна към Деня на безопасността на движението по пътищата и пожелава лек път и безопасно движение, като призовава - пазете себе си, пазете и другите - предимството е живот!


29 юни 2021

Временна организация на движението по някои трасета от републиканската пътна мрежа заради провеждането на Колоездачната обиколка на България

От 30 юни до 5 юли ще се проведе 68-то издание на Колоездачната обиколка на България. Поради тази причина в дните от 1 до 5 юли се налага временна организация на движението в определени участъци от Републиканската пътна мрежа и е възможно да има временни затруднения в придвижването на останалите участници в движението по пътищата. Точна информация за часовите диапазони и временните ограничения по определените трасета, по които ще се движи колоната, ще бъдат подавани от организаторите и съответните ОДМВР, на чиято територия преминава състезанието.

Обиколката ще започне на 1 юли минути след 12 часа от центъра на столицата, след това колоната ще се отправи по Самоковско шосе до Боровец, а около 14 часа състезателите ще преминат през Костенец, Белово и Пловдив, като финишът се очаква да е 17 часа пред Парк-хотел „Санкт Петербург“.

На 2 юли основното трасе е Пловдив-Троян. Стартът се очаква да бъде даден около 14 часа от детелината на АМ „Тракия“. От там състезателите поемат към с. Труд, с. Баня, Карлово, Кърнаре и Троян и финализират към 17 часа в балканския град.

Третият етап е предвиден за 3 юли с основното трасе Троян-Сливен. Той започва от 12 часа, а маршрутът е Троян-Габрово-прохода Шипка-Казанлък-Мъглиж-Гурково-Сливен. Финалът е около 17 часа пред общината в Сливен.

Четвъртият етап е на 4 юли със старт около 14.30 часа от центъра на Сливен и колоната ще се отправи към Бургас. Маршрутът, по който ще се движат колоездачите, е през Лозенец-Айтос-Ветрен и Бургас. Финалът се очаква към 17.30 пред общината в Морския град.

Последният етап е на 5 юли с основен маршрут Карнобат-Габрово. Трасето е през Венец-Лозенец-Сливен-Шипка и Габрово. Стартът ще бъде даден към 12 часа, а финалът се очаква към 17 ч.


29 юни 2021

Служители на ГДНП и колегите им от ОДМВР-Варна установиха и задържаха рецидивист, извършил грабеж

Действията по разследването са проведени под надзора на прокуратурата

Оперативно-издирвателните действия на служители на ГДНП и ОДМВР-Варна започнали незабавно след получен сигнал за извършен грабеж в нощта на 23 срещу 24 юни - мъж проникнал в жилището на 67-годишна жена от с. Генерал Киселово, обл. Варна, и насила отнел сумата от 6000 лв. В хода на разследването криминалистите установили самоличността на мъжа – 36-годишен, както и че се е укрил в жилище в София, където е открит и задържан. Той доброволно е предал откраднатите пари и е направил признания.
Задържаният е криминално проявен и осъждан, след 24-часовия арест, прокуратурата му е повдигнала обвинение и е удължила срока за задържане – до 72 часа.  Към настоящия момент на същия е наложен мярка за неотклонение – задържане под стража. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава под надзора на прокуратурата.

28 юни 2021

Двама издирвани с европейска заповед за арест са установени и задържани на територията на Варненска област

В резултат на предприети координирани действия между криминалисти от Главна дирекция „Национална полиция“ и на колегите им от ОДМВР-Варна, на 24 юни двамата варненци, обявени за международно издирване във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съда в Белгия, са установени в къща на територията на кв. „Траката“. В рамките на операцията единият бил задържан на адреса, вторият мъж опитал да избяга, но след кратко преследване също бил арестуван. По данни на белгийските власти на 19.10.2020 г. двамата мъже - на 46 и на 55 години, с криминалистически регистрации, в съучастие с още трима български граждани  - двама мъже и жена, са извършили въоръжен грабеж - от дома на белгийски гражданин отмъкнали 38 килограма златни кюлчета и други скъпоценни предмети. Припомняме, че двамата от групата бяха задържани на 24 март т.г. на територията на Сливен и Несебър, а ден по-рано на летище в Кралство Испания бе извършен ареста и на българската гражданка.

25 юни 2021

Започва специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението по пътищата

От нес е в ход е специализирана полицейска операция, насочена към безопасността на движението по пътищата. В рамките на петъчния и неделния дни, в часовете с очаквано интензивно движение, екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени по основните трасета и магистралите. Основната им задача ще бъде подпомагане на трафика. Засилено полицейско присъствие и подпомагане на движението ще има и утре сутринта, каза на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Във вечерните часове на 25, 26 и 27 юни ще има засилени проверки в населените места. Действията на екипите ще бъдат насочени към недопускане на управлението на МПС от водачи с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; неправоспособни водачи; неосигуряване предимство на ППС и преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби; използване на обезопасителни колани и системи от водачите и пътниците.

 

Инспектор Крушарски обобщи и резултатите от проведената операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция Roadpol. По време на действията, които се проведоха в дните от 16 до 22 юни, са проверени 30 053 водачи. От тях 285 са дали положителни проби за алкохол над 0,5 на хиляда, а други 75 – за наркотични вещества и/или техни аналози. За първи път в рамките на подобна операция бе отреден един ден със засилени проверки, т. нар. 24-часов маратон, по време на него у нас са проверени 6281 водачи, от които 84 са дали положителни проби за алкохол, а 15 – за наркотични вещества.

 

 

25 юни 2021