МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Засилени проверки за ползването на обезопасителни системи от водачите и пътниците

От 6 до 12 март е в ход специализирана полицейска операция с фокус контрол върху използването на обезопасителни системи от водачите на превозните средства и пътниците – колани, каски и детски столчета. Акцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция Roadpol и аналогични действия се извършват и в останалите страни в Европа. “Неизползването на обезопасителни системи от водачи и пътници остават едни от най-често срещаните нарушения в страната. Само от началото на годината са установени над 11 000 такива случая“, посочи главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Свидетели сме всеки ден на произшествия със загинали, част от които биха могли да бъдат спасени, ако са използвали обезопасителните системи, уточни той.

По отношение на санкциите Близнаков припомни, че за подобно нарушение от водач законът предвижда санкция в размер на 50 лв. и отнемане на контролни точки. Същата глоба се налага и на пътник без колан или каска, но при това положение се налага и глоба от 50 лева на водача.

Успоредно с проверките за обезопасителни системи, водачите на автомобили ще бъдат проверявани и за употребата на алкохол и наркотични вещества - над 2 600 случая от началото на годината са установените нарушения за шофьори, качили се зад волана след употребата им, каза още главен инспектор Близнаков.


07 мар 2023

Министър Демерджиев: Нашата основна задача е да осигурим спокойствие на гражданите

Вътрешният министър, заедно със своите заместници и с главния секретар на МВР, проведоха Национално съвещание с директорите на главни дирекции, ОДМВР и СДВР, както и на административните структури във ведомството

"Една от най-отговорните задачи пред нас е да осигурим честен вот, който ще доведе до реални резултати за избраните народни представители", подчерта  служебният вицепремиер по обществен ред и сигурност и вътрешен министър по време на Националното съвещание на МВР. Той посочи, че независимо от натрупания положителен опит, структурите в МВР са поставени в нови условия с връщането на хартиената бюлетина и доказаното в практиката нарастване на опити за манипулирането му при такива условия. „Ако не направим необходимото да засилим енергията, с която противодействаме на тези практики, ако не следваме стриктно предварително дадените  указания за оперативна работа, няма да изпълним максимално тази отговорна задача.“  Министър Демерджиев припомни, че работата е започнала още от първия ден, в който бе обявено насрочването на изборите, а указанията са насочване на оперативната работа към максимален кръг от криминалния контингент, който се включва във всяка сфера, свързана с получаване на нерегламентирани доходи. Извършен е анализ във всяка областна дирекция, предварително е обезпечен максимално широк кръг от хора, набелязани са проблемните секции, както и потенциалните участници в тази нерегламентирана престъпна дейност. 

Вътрешният министър  акцентира и върху основната задача на МВР – осигуряване на спокойствието на българските граждани. „Зададохме много теми, по които да се работи приоритетно. За мен е радостно, че по голяма част от тях се работи активно и има резултати“, коментира министър Демерджиев и посочи още една много важна тема – ефективно противодействие и доказване на престъпления – така, че никой да не може да демонстрира безнаказаност, недосегаемост и битуване над Закона.  „Успеем ли да се справим с тази задача, ще върнем  голяма част от чувството за справедливост у гражданите и ще можем да кажем, че  сме изпълнили функциите си, защото те не се свеждат единствено и само до провеждането на избори.“

По време на националното съвещание бяха обсъдени резултатите от дейността на МВР по превенция и противодействие на престъпността, състоянието на пътнотранспортния травматизъм през 2022 г., организацията на дейността на структурите на МВР в периода на подготовката и провеждането на избори за 49-ото Народно събрание.

От анализа на данните на директора на ГДНП главен комисар Атанас Илков, стана ясно, че с най-голям дял от всички извършени престъпления са тези  против собствеността – общо 47% от всички регистрирани на територията на страната пред 2022 г. Регистрираните случаи са били 34 221, а разкритите 13 371, като при разследванията им има 5% ръст на разкриваемостта.  Най-сериозен ръст при разкриваемостта има при грабежите – 13%. Регистрираните подобни случаи през миналата година са били 884, а разкритите – 559.

Главен комисар Илков отчете, че престъпленията, свързани с наркотични вещества през миналата година, са отбелязали известен ръст. През 2022 година те са били 5290, като разкритите са 4222, като в същото време има и ръст на разкриваемоста, който при тях е 8%. „Засиленото полицейско присъствие около училищата, което беше предприето от МВР през изминалата година, е дало резултат. От една страна има завишение на случаите, но от друга се повишава разкримаемостта, което е в пряка връзка с работата на екипите“, коментира данните главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

По отношение на икономическа полиция, през годината са били регистрирани 11 115 престъпления, а разкритите са 3631, като разкриваемостта бележи ръст от над 6%.

При пътнотранспортния травматизъм директорът на ГДНП обяви, че предприетите от МВР мерки в средата на годината мерки са дали резултат. От началото на годината до 12 август са настъпили 3278 тежки ПТП с 326 загинали, а от 13 август до 20 февруари 2023 година 3516 ТПТП с 284 загинали, като разликата е 42 случая по-малко.

Бе отчетена готовност на министерството да се справи с поставените му задачи по отношение на обезпечаване на сигурността на изборния процес. Предприети са всички необходими стъпки за охраната около изборните помещения, съобщи директорът на ГДНП. Създадена е организация за активен обмен на информация с всички ангажирани в изборния процес звена, както и с прокуратурата, за да се противодейства ефективно на всеки опит за нарушаване на изборните права на гражданите.

Директорът на ГДЖСОБТ главен комисар Тодор Гребенаров добави, че е предприета нужната организация около съпровода на изборните материали и машините. Той допълни, че в навечерието на самия вот ще бъде отворена специална телефонна линия, която да приема сигнали.

Своеобразен отчет за свършената работа по време на заседанието направи и зам.-министър Моника Димитрова - Бийчър. Тя открои свършеното по линия на подобряване на вещевото обезпечаване на състава в МВР, както и закупуването на нова техника.

В националното съвещание участваха политическото и професионалното ръководство на МВР, директорите на главни дирекции, ОДМВР и СДВР, както и на административните структури във ведомството.

23 фев 2023

Служители на ГДНП задържаха издирван с присъда за трафик на хора от сръбските власти

Сръбският гражданин е задържан при операция на сектор „Издирване“, ГДНП. Действията са проведени вчера на територията на столичния град. 32-годишният мъж е обявен за международно издирване чрез Интерпол от сръбските власти във връзка с постановена му ефективна присъда „лишаване от свобода“ за срок от 3 години за извършени престъпления свързани с незаконно преминаване на границата и трафик на хора. След получаване на документите от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, веднага е сформиран екип, който за няколко часа попада на следите на издирвания и го задържа на адрес в Студентски град в столицата.
По случая са уведомени компетентните органи за последващи действия по предаването на мъжа на сръбските власти.


17 фев 2023