МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Европейски Фокус ден: Как да се защитим от домова кражба

Започва инициативата #StopDomesticBurglaries

Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN) и европейските държави организират на 19 юни 2019 г. първия общоевропейски Фокус ден за превенция от домовите кражби. Тази инициатива има за цел да подкрепи борбата срещу това престъпление като се повиши информираността на гражданите за това как могат да се защитят срещу подобни посегателства.

Домовите кражби са широкоразпространено престъпление в целия континент, независимо от прилаганите от европейските държави редица методи за  противодействие. Тези кражби засягат не само собствеността на гражданите. Те са посегателство срещу чувството за сигурност у дома – място, което всички ние имаме нуждата да възприемаме като най-сигурно. Това води до сериозни негативни ефекти върху психиката и поведението на потърпевшите и техните близки.

Ето защо европейските страни, членуващи в Eвропейската мрежа за превенция на престъпността и Европол, обединиха усилия, за да стартират тази инициатива, финансирана от фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС.

Европейският Фокус ден ще се превърне в ежегодно събитие. Неговата цел е, чрез разпространение на информация и превантивни инициативи на национално и местно ниво, да продължи да насърчава гражданите да защитават домовете си.

За повече информация за кампанията: www.eucpn.org,

Информация, съвети и препоръки за защита на дома от взломни кражби, както и материали и брошури на български език в помощ на организациите, ангажирани в превенцията на този вид престъпление:

www.zashtitidomasi.eu

 

 

19 юни 2019

Служители на ГДНП и ОДМВР-София задържаха група от Костинброд в момент на разкомплектоване на противозаконно отнето МПС

Четирима от престъпната група са обвинени; работата продължава под надзора на прокуратурата

Криминалисти от Главната дирекция „Национална полиция“ и ОДМВР-София проведоха специализирана полицейска операция срещу противозаконното отнемане на моторни превозни средства. Действията са реализирани на територията на Костинброд на 15 срещу 16 юни. В селскостопански двор в града са установени  шестима мъже – на 27 г., 37 г., 52 г., 30 г., 42 г. и 39 г., в момент на разглобяване на товарен, специализиран автомобил МАН. Установено е, че превозното средство е било откраднато на 14 юни от столицата и е на стойност 50 хиляди лева. Шестимата са местни жители, с множество криминалистически регистрации, свързани с противозаконни отнемания на МПС.

На четирима от тях прокуратурата е повдигнала обвинения по чл. 346, ал. 2, т. 3 за противозаконно отнемане на МПС, като на двама от тях мерките им за задържане са удължени до 72 часа. Предстои внасянето на искане за постоянното им задържане от Районния съд в Костинброд. На други двама  е наложена мярка „парична гаранция“.

Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура - Костинброд.

17 юни 2019

Служители от МВР участват в обучение за ефективни стратегии за наказателно правосъдие и практики за противодействие на основаното на полов признак домашно насилие

От 10 до 14 юни 2019 г. в гр. Пловдив се провежда национално обучение за полицейски служители, прокурори и съдии. То е част от дейностите по проекта „Ефективни стратегии за наказателно правосъдие и практики за противодействие на основаното на полов признак домашно насилие в Източна Европа“. От МВР са включени служители от 17 областни дирекции и Главната дирекция „Национална полиция“. На церемонията по откриването на семинара участва зам.-директорът на ГДНП старши комисар Благородна Макева. Във встъпителните си думи, с които се обърна към участниците, заместник-директорът на ГДНП акцентира върху важността на работата на всички правоприлагащи институции по такива случаи, защото изходът може да бъде летален, като подчерта, че в условията на нови престъпни състави, инкриминиращи деяния, свързани с домашно насилие, които са в сила от началото на тази години, полицейските органи и прокуратурата трябва прецизно да координират действията си, за да се гарантира качествено събиране на доказателства и разкриване на обективната истина за всеки отделен случай. Старши комисар Макева информира участниците за непрестанните усилия, полагани от ГДНП за обезпечаване на дейността и повишаване квалификацията на отговорните служители, както и че по бъдещ проект на ГДНП предстои да бъде разработена специализирана автоматизирана информационна система за случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола.

В заключение, тя пожела на участниците да успеят максимално да използват възможността за придобиване на нови знания и умения за по-ефективна работа по случаи на домашно насилие и основано на пола насилие.

Проектът е на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Иницииран е от Департамента по транснационални заплахи на ОССЕ и се реализира съвместно с Отдела по стратегически полицейски въпроси. Партньори в проекта са България, Румъния и Унгария, като Главната дирекция „Национална полиция“ е един от партньорите от българска страна.

Освен ГДНП, от страна на България, в проекта са включени и други държавни институции, като Министерството на външните работи,  Министерството на правосъдието, Прокуратурата на Република България, Националния институт по правосъдието, представители на академичните среди и неправителствени организации.

Проектът е първи по рода си в практиката на OSCE и е един от първите, за които е сключено грантово споразумение между OSCE и ЕК. Една от основните цели на проекта е повишаване на готовността на жертвите да докладват актове на насилие посредством засилване ефективността на правоприлагащите и съдебните органи, на разследващите институции, медицинските лица и социалните работници.

13 юни 2019

Инспекторите Мария Ботева и Атанас Терзиев изнесоха открит урок по безопасност на движението по пътищата пред деца от 16 Детска градина „Приказен свят“ в столицата

Инспекторите Мария Ботева и Атанас Терзиев от отдел „Пътна полиция“, Главна дирекция „Национална полиция“, изнесоха открит урок по безопасност на движението по пътищата за малчуганите от столичната 16 Детска градина „Приказен свят“. Инспектор Ботева разясни на децата какво трябва да бъде тяхното безопасно поведение на пътя през летните месеци, които предполагат повече пътуване с родители им и игри на открито. Освен беседата, малчуганите имаха възможност да влязат с инспектор Терзиев в патрулен автомобил и да пускат заедно сирените. Със служителите от 7 Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София, децата се качиха на противопожарния автомобил, а някои „гасиха“ пожар с новите си приятели от пожарната команда.  

13 юни 2019

Пътна полиция е предприела всички необходими мерки за намаляване на травматизма през летните месеци

Летните месеци – юни, юли и август предполагат по-интензивно пътуване. Успоредно с това се увеличават и предпоставките за възникване на инциденти.

През цялата 2018 година са регистрирани 6684 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 611 души и са ранени 8466. В сравнение с 2017 г. регистрираните ТПТП са 6888, при които са загинали 682 и са ранени 8680.

Въз основа на анализа за травматизма се отчита, че най-висок е броят на загиналите през два от летните месеци – а именно юли, когато са регистрирани 70 загинали при ПТП, и август, когато са регистрирани 78 загинали при ПТП. По отношение на ранените, 30,40% от всички случаи, при които има ранени, са регистрирани точно в трите летни месеца – юни, юли и август. Най-голям е бил броят на ранените през август – 908, юли – 854 и юни – 812.

Пътна полиция предприема мерки, които да способстват за намаляване на броя на тежките пътни инциденти. Ще бъде засилено присъствието на полицейски екипи по пътищата, по които традиционно има най-голям трафик – основно свързващите столицата с морските градове, шосетата между морските селища и артериите към границите ни. Приоритетно ще се следи за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и техните аналози. Ще се засили и контролната дейност за спазване на скоростните режими.

2018 г.

Юни, юли, август

Наказателни постановление

6696

Фишове

148594

Електронни фишове (за скорост)

148506

Общо

303796

 

 

 

13 юни 2019

ГДНП е домакин на международна среща, посветена на противодействието на престъпления, свързани наркотични вещества

Главната дирекция „Национална полиция“ бе посетена от криминалисти, преследващи наркотрафика от Испания, Полша, България, Румъния, Естония и Германия. Визитата им е част от дейностите по проекта „Повишаване капацитета при борба с трафика на наркотици на европейско ниво". Той е разработен по специфична програма на Европейската комисия и фонд „Вътрешна сигурност“. Целта му е да се повишат компетенциите на правоприлагащите органи в Полша и на европейско ниво по отношение борбата срещу трафика на наркотици, производството и пазара на забранени наркотични вещества. 

Участниците в срещата бяха приветствани от зам.-директора на ГДНП, старши комисар Благородна Макева, която ги запозна с превантивната дейност в България сред подрастващите по отношение вредата от употребата на наркотични вещества, осъществявана в рамките на изпълнението на Националната програма за работа на полицията в училищата и по проекта "Детско полицейско управление".

Тя подчерта, че не само всеки лев, вложен в превенция, спестява 6, в сравнение с разходите, които се генерират за разкриване, разследване и наказване на извършеното престъпление, но и че при този вид престъпни посегателства, превенцията е още по-важна, защото спасява човешки животи.

Старши комисар Макева пожела на участниците да обменят добри практики и да се запознаят с какво и как полицейските органи от участващите 6 държави по проекта могат да си помогнат взаимно, за да работят по-ефективно и координирано по противодействието на престъпленията, свързани с наркотични вещества.

Заместник-директорът на ГДНП им пожела да ползотворна среща, защото "Съединението прави силата", а характерът на тези престъпни посегателства изисква понякога координирано полицейски действия в повече страни.

Участници в срещата са и началникът на отдел Криминална полиция, комисар Илко Илиев и началникът на сектор „Наркотици“, ГДНП, главен инспектор Бисер Илиев.

Дейностите по проекта през настоящата година предвиждат провеждане на учебни посещения, освен в България, и в Испания, Румъния, Естония и Германия. Идеята е чрез тези визити страните - партньори по проекта да обменят информация и опит помежду си, като бъдат запознати със спецификата на работа на полицията в различните страни и самите звената, отговарящи за противодействие и разкриване на престъпленията, свързани с наркотици. Освен това всяка страна-партньор ще добие представа за организационната структура, задачи и методи на работа на тези звена, получава информация и статистически данни, свързани с наркотиците, както и се запознава с основните проблеми, пред които са изправени партньорите в тази област.

Участниците във визитата у нас по програма посетиха ОДМВР-Пловдив и ГКПП Калотина.

13 юни 2019

203 нови коли попълват от днес автопарка на областни дирекции и Дирекция „Жандармерия“-МВР

В навечерието на 140-годишнината от създаването на МВР, в присъствието на министър – председателя Бойко Борисов, министър Маринов връчи символично ключовете на новите автомобили на директорите на няколко областни дирекции от вътрешността на страната и на Дирекция „Жандармерия“. Доставката е от общо 346 автомобила и част от тях вече работят на територията на страната. Министърът обясни, че колите са закупени изцяло със средства на МВР, отпуснати с решение на Министерския съвет. Новата техника ще бъде разпределена по областни дирекции на МВР, които са във вътрешността на страната, и на жандармерийските подразделения, които не попадат в програмата за отпусната финансова помощ на ЕС за пограничните райони.  Тя ще даде на полицаите  по-голяма мобилност и възможност да достигат и до най-отдалечените части на регионите, за да изпълняват още по-отговорно и ефективно своята основна задача – да дават спокойствието и сигурност на хората. Всички автомобили са оборудвани с  радиостанции за постоянна връзка с оперативните дежурни части.  Министър Маринов им благодари за вложения труд и усилия в служба на обществото.

Водосвет на новите автомобили  отслужи Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. На събитието присъстваха посланикът на Република Чехия у нас Н. Пр. Душан Щраух, директори на главни и областни дирекции на МВР.

12 юни 2019