МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Каменен блок с античен надпис е открит при операция на ГДНП и ОДМВР-Враца

Каменна колона с античен надпис е установена при специализирана полицейска операция на сектор „Престъпления, свързани с културно-исторически ценности“, ГДНП и ОДМВР-Враца. Тя е проведена на 12 септември на територията на областния град.

В рамките на оперативно-издирвателните действия е установено, че в двора на артгалерия в града се намира каменен блок с двуредов античен надпис с латински букви. След консултация с експерти от Регионалния исторически музей във Враца и Националния археологически институт с музей при БАН е изяснено, че датировката на надписа е от втори век от новата ера, както и че вероятният му произход е от античния град Рациария при с. Арчар, обл. Видин, където е бил част от обществена сграда. Надписът представлява посвещение за императорското семейство – Септимий Север, съпругата му Юлия Домна и сина им Аврелий Антонин (Каракала).

Блокът е предаден с протокол от собственика на галерията и е транспортиран в Регионалния исторически музей във Враца за последващи експертизи. По случая е образувано досъдебно производство за незаконно държане на антични предмети (чл. 278 от НК), материалите са предадени на окръжната прокуратура във Враца.

17 сеп 2019

Засилени проверки през тази седмица на училищните автобуси

От 16 септември до 22 септември на територията на страната ще има засилени проверки на пътни превозни средства, превозващи ученици. Инспекциите се осъществяват съвместно от органите на Пътна полиция и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, а поводът за започването им е началото на новата учебна година. Целта е да се обърне внимание на собствениците и водачите на автобуси, превозващи деца, че компромиси с техническата изправност на превозните средства са абсолютно недопустими. По време на проверките, ще се среди и за недопускане на управление на подобни превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и техните аналози.

От началото на годината до 31 август у нас има влезли в сила 922 наказателни постановления на водачи на пътни превозни средства, превозващи пътници. За същия период на водачи на МПС са издадени 3170 фиша и 2390 наказателни постановления за управление на технически неизправни ППС.

 

17 сеп 2019

Започна специализирана полицейска операция за контрол на използването на мобилни телефони от водачите на МПС

От днес до 22 септември на територията България, както и във всички страни членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, ще бъде извършван засилен контрол за незаконосъобразното използването на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства.

Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от пренебрегването на забраната за използване на мобилни устройства. По  време на шофиране те силно разконцентрират вниманието на водача, което може да се окаже фатално.

Според Закона за движение по пътищата на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение, предвидена в ЗДвП, е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

16 сеп 2019

Препоръки към учениците, които ще се придвижват пеш до училище

В понеделник (16 септември) ще бъде дадено началото на новата учебна година за децата. Много от тях ще се придвижват до училище пеш. По този повод отдел "Пътна полиция", ГДНП отправя наколко препоръки към учащите се и моли родителите им да им обърнат внимание, като им припомнят мерките за безопастност, преди да ги пуснат към училищния праг.

ДО УЧИЛИЩЕ ПЕШ

 • Избери с родителите си най-безопасния и кратък маршрут до училище.
 • Припомни си правилата за пешеходци.

 

 • Винаги:
 • пресичай на зелено;
 • се движи по тротоара;
 • използвай подлезите и надлезите за пешеходци;
 • върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

 

 • Бъди видим! Убеди се, че шофьорите са те видели!
 • Използвай светлоотразителна жилетка или светлоотразителни елементи, закрепени за облеклото или раницата.
 • Дори да закъсняваш за училище, спазвай правилата за движение, за да не станеш жертва на катастрофа.
 • На опасно или натоварено кръстовище пресечи с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
 • С родителите си набележи към кого може и трябва да се обърнеш за помощ. Запамети номера му в телефона си.

   

13 сеп 2019

Взети са всички необходими мерки за нормалното придвижване по основните пътища и ГКПП по време на празничните дни

Взети са всички необходими мерки за нормалното придвижване по пътищата на страната и граничните пунктове в дните около Деня на Съединението, 6-и септември. Подробности за създадената организация дадоха гл. инспектор Димитър Мичев - началник на „Пътна полиция“, ГДНП, комисар Любомир Костадинов - зам.-началник на „Пътна полиция“ СДВР, главен инспектор Александър Димов -  началник на „Пътна полиция“ ОДМВР – София, комисар Румяна Борисова - началник отдел „Гранични проверки“ ГДГП, Бойко Рановски - изпълнителен директор на ИААА и инж. Иван Досев от АПИ.
На 5 септември от 12 до 20 часа и на 6 септември от 8  до 12 часа е създадена необходимата организация за бързо, безпроблемно и безопасно напускане на големите градове, обясни гл. инспектор Димитър Мичев. Същата организация е създадена и за последния от серията почивни дни - 8 септември, за времето от 14 до 20 часа, когато се очаква обратен трафик - в посока големите градове. Той уточни, че през последния работен и последния почивен ден усилията на пътните полицаи ще са насочени към подпомагане на трафика по основните направления и автомагистралите. В почивните дни се предвижда и провеждане на специализирана полицейска операция, насочена срещу шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, ще се проверява и за правоспособността на водачите. Проверките ще се извършват по всички пътища и малките населени места.
Тази година столичната пътна полиция ще си взаимодейства за пръв път с Единния център за контрол на трафика, който вече работи на 80%. Създадена е организация и усилията ще са потокът да бъде контролиран към изходите на града чрез него, допълни комисар Любомир Костадинов. Създадена е организация и при нужда по направленията към автомагистралите да бъдат насочени екипи, които да поемат и регулират пътния поток.
Създадена е организация последния работен и последния почивен ден да има реверсивни движения по АМ „Хемус“, проблеми по АМ „Тракия“ не се очакват, заяви началникът на „Пътна полиция“ при ОДМВР-София главен инспектор Александър Димов. Той добави, че от 5 до 8 септември по всички направление в София-област ще има засилен контрол на скоростните режими.
Набелязани са мерки за недопускане на струпване на автомобили преди зоната за граничен контрол и недопускане на нарушения в зоната на граничните пунктове, уточни комисар Румяна Борисова. Създадена е също организация за непрекъсваемост на работата. Тя поясни, че се очаква засилен трафик в посока Гърция и препоръча освен граничните пунктове на Кулата и Маказа, пътуващите да се насочват и към ГКПП- Илинден, където има отворени допълнителни работни места и пътно платно. Очаква се също интензивен трафик и в посока Сърбия и от Турция и препоръча на водачите преди пътуване да се информират за интензитета на трафика от сайта на ГДГП, където информацията се актуализира на всеки два часа. Тя обърна внимание и на редовността на документите – паспорт или лична карта. „Актът за раждане не е документ за пътуване. Онези, които ще пътуват с децата си в отсъствието на един от родителите, задължително трябва да имат писмено родителско съгласие от отсъстващия и в оригинал, но да носят и копие“, обясни комисар Борисова.
ОТ ИААА са предприети всички необходими мерки, от утре всички служители на агенцията, които имат правомощия да извършват проверки, ще бъдат ситуирани по основните направления и ще осъществяват контрол на товарните автомобили и автобусите, каза изпълнителният директор на агенцията Бойко Рановски. В следобедните часове утре усилията на служителите на агенцията и на Пътна полиция, ще са насочени към спазване на забраната за движение на товарните автомобили. В почивните дни също са осигурени дежурни екипи, добави Рановски. Движението на товарните автомобили по основните направления и автомагистралите ще бъде ограничено утре 16 до 20 часа, а в последния почивен ден от 14 20 часа, допълни инж. Иван Досев.

04 сеп 2019

Действията на полиция и прокуратура в борбата с телефонните измами дават резултат

При съвместната операция на ГД „Национална полиция“, ОДМВР-Плевен, Дирекция „Жандармерия“ и Специализираната прокуратура, проведена вчера е разбита една от най-големите групи за телефонни измами, съобщи на брифинг в ГДНП  прокурор Сийка Милева. В него участваха още зам.-директорът на ГДНП старши комисар Николай Хаджиев, наблюдаващият прокурор Евгения Деянова и началникът на сектор „Измами“ в ГДНП главен инспектор Златка Падинкова.

Според събраните доказателства, групата е действала от началото на 2018 г.  Иззети са множество веществени доказателства, установен е и ръководителят на групата. 8 души са привлечени като обвиняеми, като всички те са осъждани за различни престъпления. Предстои утре да бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка „Задържане под стража“, каза наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Според данните от процеса на разследването, групата е използвала познатия механизъм на действие  - участниците се представят за полицейски служители и търсят съдействие от гражданите при "провеждане на операция".

Всичките членове на групата нямат нито един ден трудов стаж, но с престъпната си дейност са си осигурили 8 луксозни автомобила, големи къщи, скъпо имущество и ежедневни разходи, които надвишават средната пенсия. Жертвите на групата са предимно възрастни хора или току-що навършили пълнолетие, каза наблюдаващият прокурор Евгения Деянова. Анализът до момента показва, че основно жертвите им са хора, които живеят отдалечено от семействата си.

Началникът на отдел „Измами“ в ГДНП главен инспектор Златка Падинкова съобщи, че е изяснено е, че групата действала от територията на Румъния, като са ползвани румънски СИМ-карти. Тя добави, че в северната ни съседка в момента се готви промяна, която ще направи невъзможно купуването на предплатени СИМ-карти без да се изисква личен документ.

В резултат на целенасочените действия на полицията и прокуратурата  за първите 7 месеца на 2019 г. се откроява трайна тенденция за намаление на случаите на телефонни измами с 33%, каза зам.-директорът на ГД „Национална полиция“ старши комисар Николай Хаджиев. От началото на 2019г. до края на месец юли са регистрирани 459случая на измами, за същия период на 2018 г. те са били 688. В същото време е увеличена ракриваемостта -  23% спрямо близо 14% за предходната година. „Данните показват, че целенасочените действия на полиция и прокуратура по неутрализирането на такива престъпни групи, специализирали се в извършването на подобен вид престъпления дава резултат“, заяви старши комисар Хаджиев.

31 авг 2019

Разбита е организирана престъпна група за телефонни измами

Осем са задържани - седем на територията на Левски и един в столицата

Служители от ГД „Национална полиция“, ОДМВР – Плевен и Дирекция „Жандармерия“ проведоха специализирана полицейска операция срещу телефонни измамници. Действията на криминалистите са под ръководството на Специализираната прокуратура. Задържани са осем души, от които седем на територията на Левски и един в столицата. Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения.

На брифинг в Левски заместник-главният прокурор Иван Гешев отбеляза, че това е втората сериозна организирана престъпна група, действаща на територията на страната. Той подчерта, че набелязаните действия не са инцидентни. „Нашата цел е от края на 2019 до лятото на 2020 година да се снижат нивата на тези престъпления. Извършителите живеят в разкош с къщи и скъпи автомобили, парадират с начин на живот, който не могат да си позволят българските пенсионери. Прокуратурата и МВР не могат да позволят организирани престъпни групи да тормозят възрастните хора в страната, да обират последните им спестявания. Държавата е длъжна на възрастните хора и те трябва да бъдат защитени.“ – коментира зам.-главният прокурор. Той поясни, че голяма част от извършителите на тези престъпления са с нисък социален и образователен статус.

След извършена оценка на ситуацията в този сегмент на престъпност последваха редица действия на органите на МВР и прокуратурата. Директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски поясни, че след доклад на прокуратурата е взето решение за задържане на членовете на организирана престъпна група и документиране на дейността им. Оперативната работа е стартирала преди седем месеца. Активно са се включили служители от ОДМВР – Плевен, защото извършителите живеят на територията на община Левски. В акцията в град Левски са задържани осем лица и са иззети десетки телефони – „основните им оръдия на труда“ и около килограм злато. Групата е действала на територията на цялата страна по телефонни указатели. Първоначално членовете на престъпната група са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Всички са криминално проявени, а по-голямата част - и осъждани“, поясни главен комисар Христо Терзийски.

Директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев съобщи, че на територията на ОДМВР – Плевен от началото на 2019 година са регистрирани 18 телефонни измами, от които 16 са разкрити. След активна работа на служителите от звеното за противодействие на „ало-измамите“ в дирекцията и в тясно сътрудничество с прокуратурата са възстановени над 66 хиляди лева на жертвите на тези престъпления.

 

 

30 авг 2019

Двама са задържани като заподозрени за двойно убийство

Подробности по разследването на тежкото престъпление оповестиха министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник главният прокурор Иван Гешев и директорите на ГД „Национална полиция“ и СДВР

Пробивът в разследването на двойното убийство настъпи с разкриването на заподозрените за  извършители. Впоследствие бяха установени и жертвите. Към момента за срок до 24 часа са задържани двама мъже, на 44 и 39 години. Открити са и два пистолета, с които вероятно е извършено престъплението. Извършителите са били наети за услуги по техническата поддръжка на апартамента на семейството, до който са имали достъп и където са били убити мъжът и жената. Към този момент данните сочат користен мотив за двойното убийство, съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев на брифинг за резултатите  от разследването на двойното убийство, чиито жертви – мъж и жена, бяха открити на 17 август във водоем край Негован..

Благодаря на колегите, работили по този случай. Напредъкът в разследването до  момента е  резултат на изключително задълбочена работа на оперативните служби и доброто взаимодействие на по-късен етап с прокуратурата.  Българските граждани могат да се гордеят  с оперативните служби, съдебната власт и разследващите органи, които с изключителен професионализъм успяха да разкрият този много труден случай на брутално убийство, подчерта Иван Гешев. Той допълни, че е оптимист за хода  на разследването предвид събраните до момента доказателства, като процесуалните действия продължават и се очакват и допълнителни доказателства.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отличи прецизната работа на оперативните служби, въпреки засиления обществен интерес. „На практика започнахме от нулата, разследващите нямаха информация нито за жертвите, нито за извършителите. Колегите стигнаха до заподозрените в резултат на аналитична работа и събиране на информация по оперативен път. Въпреки  целенасоченото заличаване на следите, към момента има събрани доказателства, които след експертизи, ще бъдат предадени на прокуратурата за последващи действия по разкриването на това двойно убийство, от което всички сме потресени“.

Директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски подчерта ролята на криминалистите от СДВР и ГДНП, на експертно криминалистичните звена в двете дирекции и  НИК за оперативната и аналитична работа, както и на служителите от  ДАТО, Градска прокуратура и наблюдаващия прокурор за приноса в разследването и съгласуваните следствени действия. “Анализирани бяха хиляди сделки с имоти, сключени от възрастни хора, отговарящи на критериите на жертвите, открити край Негован.  Проверени бяха данни за невзети пенсии, както и информация от банките за преводи на пенсии по банков път, пълен преглед бе направен в базата данни за безследно изчезнали “, разкри Терзийски част от извършените действия.  След публикуването на допълнителни детайли, свързани с убитите, е получена информация за евентуалната им самоличност и пристъпихме към активна работа за претърсване и обиски на поредица обекти, допълни той.

Според доказателствата до момента, двете убийства са извършени в апартамента на жертвите в столичния кв. „Иван Вазов“. Използвано е огнестрелно оръжие със заглушител, като впоследствие са положени усилия за заличаване на следите. Мъжът и жената не са били обявени за издирване. Според информацията до момента, извършителите са се познавали от около 1,5 г. със семейството и са имали достъп до дома им, поясни заместник главният прокурор.

След престъплението, извършителите не са се крили и са водили обичайния си начин на живот. След анализа на данните за тях, 6 дни са били контролирани денонощно и са задържани докато работели на обект в малко населено място извън София. Те са криминално проявени, за единия има данни че е излежал присъда, съобщи директорът на СДВР старши комисар  Георги Хаджиев

28 авг 2019