МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Постигнатото резултатно взаимодействие между българските и германските служби е доказано в практиката

В рамките на работната визита във ФР Германия министър Младен Маринов проведе среща с Хорст Зеехофер, федерален министър на вътрешните работи. В българската делегация участва и директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

По време на разговорите двамата министри споделиха общата оценка за изградено работещо  и резултатно  сътрудничество в областта на вътрешните работи.

Министър Маринов изказа искрената си благодарност към германските федерални и провинциални институции за професионалната работа и оказаното съдействие при задържането и екстрадицията на извършителя на тежкото криминално престъпление в Русе. Този случай още веднъж доказва ефективността на европейските инструменти за полицейско взаимодействие, както и постигнатото високо ниво на доверие между българските и германските колеги и на практика  илюстрира приемственост, задълбоченост и резултатност във взаимодействието – отбеляза той.

В хода на разговорите Младен Маринов припомни заложените основни приоритети по време на българското председателство в областта на вътрешните работи - сигурността на външните граници и противодействието на нелегалната миграция. Като пример за  солидарността към страната ни посочи активното участие на Германия в съвместни операции на Фронтекс на българските граници. Той изрази категоричното си убеждение в необходимостта от прилагането на общ европейски подход към управлението на миграционните процеси и намирането на правилния баланс между отговорност и солидарност. В този смисъл бе изразена и единната позиция за продължаване на работата в три основни направления - по-ефективен контрол на външните граници, засилена външна дейност и реформа на системата за убежище.

 

23 окт 2018

Криминалисти от ГДНП разкриха две високотехнологични наркооранжерии край Варна

Двата случая се наблюдават от районните прокуратури във Варна и Девня

Две високотехнологични наркооранжерии са разкрити след операция на сектор „Наркотици“ от Главната дирекция „Национална полиция“ в селища край Варна. Действията на криминалистите са под надзора на прокуратурата. 

При процесуално-следствени действия в имот, собственост на 45-годишен мъж в с. Езерово, община Белослав, служителите са установили високотехнологична наркооранжерия. На място са открити 78 растения от типа на конопа в различен етап на развитие. При полевия наркотест са реагирали на канабис, с високо съдържание на тетрахидроканабинол. Оранжерията е била снабдена със скъпи торове, климатична инсталация и система за капково напояване.

По случая е образувано досъдебно производство за незаконно отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на ЗКНВП (чл. 354 в, ал. 1). 45-годишният мъж е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Случаят се наблюдава от прокурор от Районната прокуратура във Варна.

На друг адрес, в с. Падина, община Девня, криминалистите са установили, че 41-годишен мъж, който отглежда наркотични растения. В дома му е открита високотехнологична наркооранжерия и 131 растения в различен етап на развитие. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 в, ал. 1, а мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Случаят се наблюдава от прокурор от Районната прокуратура в Девня.  

 

20 окт 2018

Пътна полиция съветва: Водачи и пешеходци да се движат с повишено внимание

Да се движим с повишено внимание! Това е апел и към водачите на моторни превозни средства, и към пешеходците.

Все още не сме се адаптирали, но промяната на времето е факт, всеки от нас осъзнава, че светлата част на денонощието намалява. В този сезон хората обличат по-тъмни и дебели дрехи. Това, заедно с късия ден и лошите метеорологични условия – дъжд, мъгла, сняг,  ги прави трудно забележими на пътя. Освен това, по-дебелото облекло ни прави по-тромави – и като пешеходци, и като водачи. Съвсем скоро температурите ще паднат още и заледяванията ще са нещо съвсем обичайно, тогава спирачният път на превозните средства и устойчивостта им ще са съвсем други. Всичко това означава, че трябва да сме много по-внимателни на пътя – и водачи, и пешеходци.

Апелът към водачите е да се движат с повишено внимание и съобразена скорост! При наближаване на пешеходна пътека, да намалят скоростта и да не предприемат изпреварвания!

Пешеходците следва да пресичат само на обозначените за това места. Обикновено кръстовищата, пешеходните пътеки и светофарите са осветени, което ги прави забележими на пътя и съответно намалява рисковете за тях. Те трябва да избягват да се движат по пътното платно и в никакъв случай да не пресичат без да са се огледали или ослушали.

Апелът към възрастните, съпровождащи деца, е да дават личен пример, като спазват правилата. Те никога не бива да рискуват и да пресичат на необозначени места, колкото и да бързат, колкото и безопасно да им се струва. Децата попиват техния пример, а в случая той би бил погрешен и след време това лошо възпитание ще им навреди.

Съгласно закона за движение по пътищата:

Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя.

Чл. 108. (1) Пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно.

Санкциите:

Чл. 184. (5) Наказва се с глоба 50 лв. Пешеходец, който:

1. преминава през огражденията от парапети или вериги;

2. не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

 

Независимо от санкциите, всеки следва да цени своя собствен живот, както и безопасността на останалите участници в движението по пътищата.

От началото на годината до 18 октомври 2018 г. у нас са регистрирани 1331 тежки пътнотранспортни произшествия с пешеходци. При тях са загинали 91 души и са ранени 1320. Две трети от тях са станали на места, които не са били предназначени за движение на пешеходци. Като цяло пътните инциденти с пешеходци са 26 по-малко, а загиналите с 23 по-малко, в сравнение със същия период на миналата година, но това не бива да ни успокоява. На пътя всеки трябва да бъде внимателен и отговорен – и към себе си, и към околните!

 

 

19 окт 2018

При операция на ГДНП е установен 28-годишен, представял се за митничар

Акцията е под надзора на Софийската районна прокуратура

При съвместно разследване на служители на „Икономическа полиция“ и „Разследване“ – ГДНП, и със съдействие на техни колеги от ГДБОП, е установен 28 – годишен мъж. Той системно се е представял за митнически служител, носил е униформа с отличителните знаци на Агенция „Митници“. На този етап е изяснено, че от месец юни тази година до момента е инсценирал митнически проверки в различни търговски обекти на територията на София, Пловдив и Пазарджик, с цел лично облагодетелстване.

В хода на работата са извършени процесуално-следствени действия на два адреса в столицата и ползван от мъжа автомобил. Намерени и иззети са документи и снимков материал, доказващи незаконната му дейност.

По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът е привлечен като обвиняем, наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

Работата на разследващите продължава под надзора на Софийската районна прокуратура.

18 окт 2018

Броят на тежките пътни инциденти бележи лек спад

Броят на тежките пътнотранспортни произшествия през последните години бележи лек спад. До голяма степен това се дължи на засилената контролна дейност, прилагана от Пътна полиция. Това каза по време на семинар в Правец началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Росен Рапчев. Форумът бе посветен на оценката и мерките за намаляване на риска по пътищата. Той бе организиран от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност" и Съюза на българските журналисти и в него участваха експерти по пътна безопасност, журналисти и общественици.
В своята презентация комисар Рапчев се спря на няколко момента. Според него, за да се намалят жертвите на пътя, контролът трябва да бъде завишен, на следващо място трябва да се работи за подобряване на инфраструктурата и не на последно място - да се работи за информираността на гражданите.
В презентацията си той обърна внимание на родителите да са изключително внимателни със своите деца. Той ги призова да спазват правилата стриктно и да не им дават отрицателни примери, които ще им останат за цял живот. Освен това винаги да мислят за тяхната безопасност - и когато децата са в колите им като пътници, и като пешеходци, и като велосипедисти.
Друг акцент в презентацията на началника на Пътна полиция бе възрастните хора, като водачи и пешеходци. От представените от него данни става видно, че това е уязвима група. До голяма степен възрастта оказва влияние на здравето, което е ключово по отношение на овладяването на автомобила.

18 окт 2018

Гл. комисар Христо Терзийски: Постигнато е високо качество на разследването в МВР

Постигнато е високо качество на разследването в МВР, от 2000 г. насам е натрупан сериозен опит и разследващите полицаи трябва да подхождат със самочувствие. Това каза директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски по време на откриването на Националното работно съвещание с ръководители на структурите на МВР, с функции по разследването. Негов домакин е ОДМВР-Стара Загора. На съвещанието присъстваха зам.-директорът на ГДНП старши комисар Благородна Макева, Радостин Рахнев, прокурор от Окръжната прокуратура в областния град и директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев. 

В обръщението си към делегатите директорът на ГДНП подчерта важността на качеството на първоначалните действия по разследване и по-специално на огледа на дадено местопроизшествие. Поради това в ГДНП  да бъде структуриран нов сектор "Експертно-криминалистическа дейност". Идеята е той да е с висок експертен персонал, за да може да подпомага областните дирекции на МВР при необходимост.

Главен комисар Терзийски акцентира и върху усилията, които ГДНП и МВР полагат, за да бъдат осигурени финансови средства за обезпечаване на СДВР и ОДМВР с модерна криминалистическа техника и да могат по-ефективно, бързо и качествено да осъществяват първоначалните действия по разследване. Той благодари на присъстващите за постигнатото високо качество на разследването в МВР, като подчерта, че за периода от 2000 г. насам е натрупан сериозен опит, и че разследващите полицаи трябва да подхождат със самочувствие.

В работното съвещание участват служители от ГДНП, ГДГП, ГДБОП, СДВР и всички началници на отдели „Разследване“ от областните дирекции на МВР страната. Сред лекторите са представители на прокуратурата членове на Националния съвет за финансова компенсация и подпомагане на пострадали от престъпления към Министерството на правосъдието. В семинарите и дискусиите са поставени теми, свързани с актуални проблеми и задачи, пред които са изправени звената с функции по разследването – специфики при провеждане на оглед на тежки престъпления, работа с пострадали от престъпления и разследване на престъпления, извършени при професионална непредпазливост.

18 окт 2018

Две автошколи във Враца са запечатани

Служители на Икономическа олиция, НАП и ИААА извършиха проверки в 18 обекта за подготовка на водачи на територията на областа

След извършени проверки на всички автошколи на територията на област Враца - общо 18 н брой,  два центъра за подготовка на водачи на МПС бяха запечатани за установени нередности.

Проверките бяха планирани и проведени, съгласно съвместния план между Главната дирекция "Национална полиция", ИАА и НАП. В реализацията им се включиха служители на ОДМВР-Враца,  представители на  Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“-София и НАП - Велико Търново.

Запечатаните две автошколи са на територията на Враца. Проверяващите са установили  нередности  във водената документация при подготовката на водачите. Освен това, и в двата пункта, в дните и часовете, обявени за теоретична подготовка, проверяващите не са установили воденето на такава, както и липсата на курсисти. Проверена и иззета е водената в центровете документация. Ще бъдат проверени и финансовите постъпления и начина на тяхното отчитане пред НАП. Съставени са актове и са  издадени заповеди за принудителна административна мярка. В други две автошколи е констатирано, че цените на предлаганите в центровете услуги, не са поставени на видно място или липсват, за което са им съставени съответните актове.
Извършените проверки на територията на област Враца имат за цел да проверят качеството на обучението  в школите за шофьори.

18 окт 2018