МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Стоки от известни марки, разпространявани без съгласието на притежателя, са иззети от криминалисти на ГДНП

Разследването продължава под надзора на СРП

След проведено разследване по досъдебно производство на Главната дирекция „Национална полиция“, на 5 и 6 декември, служители на отделите „Разследване“ и „Икономическа полиция“ под ръководството на Софийската районна прокуратура предприели  претърсване на търговски обект и складови помещения на адрес в столицата.

От там те иззели 41 чувала и кашони със стоки от известни световни марки – дрехи, обувки и аксесоари,  за които не били представени документи, удостоверяващи съгласието на правопритежателя.

В същия търговски обект през месец юли, при съвместна проверка на  служители на „Икономическа полиция“ в ГДНП и представители Патентното ведомство, бяха установени и  иззети 15 чувала с маркови дрехи.

Работата по документирането и изясняването на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

07 дек 2018

Взети са всички необходими мерки за спокойното протичане на студентския празник

МВР е взело всички необходими мерки за спокойното протичане на студентския празник, 8 декември. От ГДНП и ГДПБЗН са разпоредени и извършени проверки на всички питейни и увеселителни заведения, където се очакват празнуващи, допълнителни мерки са набелязани и от Пътна полиция.

На 8 декември сутринта на територията на цялата страна ще започне специализирана полицейска операция на Пътна полиция, която ще продължи и на следващия ден. Основното, за което ще следят екипите, е управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи или такива, употребили алкохол или наркотични вещества, поясни по време на пресконференция в ГДНП главен инспектор Петър Соколов от отдел „Пътна полиция“. Екипите ще са безкомпромисни към онези участници в пътното движение, които грубо нарушават Закона за движение по пътищата и създават с поведението си опасност за останалите. Той обобщи, че към момента републиканската пътна мрежа е проходима, ограничение има само на прохода Троян – Кърнаре, където не могат да се движат автомобили над 12 тона. Времето за празника се очертава добро, но въпреки това, онези, които ще поемат на път, трябва да са подготвени много добре за шофиране в зимни условия.  „Тези, които смятат да шофират и да празнуват, да направят всичко възможно автомобилът да се управлява от най-опитния водач. Да си направят програмата така, че да имат време да си починат добре, преди да поемат по обратния път и никакъв случай да не тръгват на път, след употреба на алкохол или наркотични вещества“, обърна се към студентите Соколов. 

Полицейското присъствие около увеселителните и питейните заведения, където ще има празнуващи на 8 декември ще бъде засилено и в случай на необходимост, младите хора ще могат бързо да се обръщат за помощ от силите на реда, обяви инспектор Стефан Андреев от „Охранителна полиция“, ГДНП.  Той допълни, че полицейските екипи са провели срещи с охранителните фирми и са разменени контакти, за да може в случай на необходимост да се реагира бързо, освен това са проведени инструктажи в заведенията да не се допускат въоръжени и лица, употребили голямо количество алкохол.

Над 6 000 проверки са извършени от служителите на ГДПБЗН на места, където се очакват празнуващи, обобщи главен инспектор Стефан Стефанов от ГДПБЗН. Връчени са 1300 разпоредителни документа с предписания, които в кратки срокове трябва да бъдат изпълнени, има и 38 акта за установени административни нарушения, а 8 съоръжения са изведени от експлоатация, защото са били рискови. По време на празника ще има допълнителни дежурства, каза още Стефанов.

Служителите на СДВР са направили необходимите проверки и срещи със собствениците на заведенията и тяхната охрана, където се очакват празнуващи, съобщи комисар Борислав Муеров от СДВР. Той допълни, че ще се следи в нощните увеселителни заведенията да не се допускат непълнолетни, лица носещи, огнестрелни и пиротехнически изделия.  „Ще има засилено полицейско присъствие в централната градска част, Студентски град и Парка Витоша, където е най-голямата концентрация на заведения и ще има празнуващи, което не бива да притеснява студентите. То цели да се обезпечи обществения ред и спокойствието на всички – празнуващи и граждани“, обясни Муеров.

В София като най-голям град с най-много студенти, е осигурен значителен ресурс, който да гарантира тяхното спокойствие и безпроблемно празнуване, каза комисар Тенчо Тенев от СДВР. Има изготвен план за специализирана полицейска операция на 8 и 9 декември по линия на Пътна полиция. „Основното, за което ще се следи е наличие на Гражданска отговорност и недопускане управлението на МНП от водачи, употребили алкохол и наркотични вещества. Екипите ни са снабдени с всички консумативи и ще работим особено активно по това направление, особено в ранните сутрешни часове на 9 декември. Апелът ми към всички празнуващи е, след купона да не сядат зад волана, ако са употребили алкохол“, призова студентите Тенев.  

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

 

за безопасно поведение при движение по пътищата по време на

студентския празник – 8 декември 2018 г.


Не ползвай личен транспорт за празника!

Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!

Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:

ПОДГОТВИ:

- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документ за платена винетна такса;

- документ за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства.

 

ПРОВЕРИ:

- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;

- гумите подходящи ли са за зимни условия;

- водата сменена ли е с антифриз;

- има ли масло;

- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;

- светлоотразителната жилетка в колата ли е;

- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;

- има ли пожарогасител в колата;

- парното работи ли.

 

ЗАРЕДИ:

- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;

- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложи и одеяло.

 

ПОМИСЛИ:

- какъв да бъде маршрутът;

- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;

- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;

- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;

- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;

- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие. Ако е един от вас, може да му направите промоция и да поемете разходите му в замяна.

 

ОСВЕДОМИ СЕ:

- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;

- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;

- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;

- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

 

 • Никога не шофирай пил или дрогиран!
 • Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

                  

 

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
 • Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 • Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 • Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 • Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 • Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 • Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 • Безопасни игли – 6 бр.
 • Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 • Уред за обдишване – 1бр.

 

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

 

 

06 дек 2018

6684 камиона, таксита и автобуса са проверени при последната операция по линия на TISPOL

4775 товарни автомобила, 861 автобуса и 1048 таксиметрови коли са проверени по време на последната операция, проведена от Пътна полиция по линия на  TISPOL. Тя се състоя във времето от 26 ноември до 2 декември.

След приключване на проверките и обобщаване на получената информация в Главната дирекция  “Национална полиция”, става ясно, че на място екипите са установили множество нарушения.

Най-много са тези, свързани с нарушение на скоростните режими – 1309. Случаите на неизползване на обезопасителни колани са били 414, при 330 пътни превозни средства е констатирано, че са били технически неизправни, а 236 са били с неизправни светлини.

17 са случаите, в които е констатирано управление след употреба на алкохол и 5 след употреба на наркотични вещества и/или техните аналози.

Констатирано е също, че 392 водачи са били с нередовни документи, а 77 са били без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

По време на операцията, заради неплатени задължения по наложени санкции по Закона за движение по пътищата са отнети свидетелствата за управление на моторни превозни средства на 128 водачи, а на други 615 са връчени електронни фишове на водачи на МПС – 615. По време на операцията на 162 пътници, които имат свидетелства за управление на МПС, също са връчени електронни фишове

06 дек 2018

Осъдителни присъди за заловени от ГДНП и ОДМВР-Кюстендил извършители на кражба на пари от банкомат

​Четиримата съучастници са възстановили сумата от кражбата и имуществените вреди

Съдът наложи ефективни присъди на четиримата мъже, извършили кражба на пари от банкомат в град Сапарева баня. Те бяха заловени при операция, проведена от служители на отдел „Криминална полиция“ в ГДНП и техни колеги от ОДМВР-Кюстендил. Припомняме, че в ранните сутрешни часове на 9 ноември 2017 г. трима мъже отнеха касета с пари в размер на 8 700 лева. При огледа бе установено, че престъплението е извършено чрез взривяване на вратата на АТМ-устройство на банка в града. При взрива бяха нанесени щети на обща стойност от  21 280.58 лева. По-късно те направиха опит да отнемат и други касети, съдържащи 17 400 лева, но престъплението бе осуетено след намеса на полицейски служители от РУ - Дупница. В хода на работата бе установен и техен помагач. Изяснено бе, че те са се придвижвали с  откраднат лек автомобил „БМВ Х5“и регистрационна табела, издадена за друго превозно средство. След намесата на полицията те бяха установени, заловени и предадени на органите на съдебната власт.

Вчера съдът одобри споразумението, сключено между Районната прокуратура – Дупница и защитата на четиримата подсъдими, извършили в съучастие кражбата. Пред магистратите подсъдимите са се признали за виновни за извършените от тях престъпления. На всеки от тях е определено наказание от по шест месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Имуществените вреди от престъплението също са възстановени.

 

 

05 дек 2018

Практически съвети какво да прави жертва на насилие, ако разполага със заповед за защита

За да се защитят от даден насилник, жертвите се обръщат към институциите, които от своя страна реагират и издават заповеди за защита. Последната дума е на съда. Той издава забрани върху движението и действията на хората, като те имат различни форми: помирителни споразумения, ограничителни/защитни заповеди, условия на гаранцията, условия на предсрочното условно освобождаване, заповеди за попечителство над деца или заповеди за достъп до деца.

Ако вие сте жертва на насилие и съдът е постановил такава заповед, няколко прости стъпки могат да са ви от полза, за да бъде тя адекватна.

 1. Ще пазя моята заповед за защита (оригинала, ако е възможно) на ___________________(място). Винаги я пазете във Вас или близо до Вас. Ако сменяте чантите, това е първото нещо, за което трябва да проверите. Добра идея е също така да направите копия, за всеки случай.)
 2. Ще информирам моя работодател, приятели, съседи, училището на децата, детската градина (посочете го тук) _________________________, че имам заповед за защита.
 3. Ако нарушителят унищожи заповедта, мога да взема друго копие от съда, моя адвокат или ______________.
 4. Ако очаквам неприятности, мога да информирам полицията и да ги помоля да бъдат нащрек.
 5. Ако извършителят наруши заповедта, ще се обадя на полицията и ще осведомя за това тях и всеки друг, който е необходимо, включително адвоката ми и съда/съдията(докладвайте за всяко нарушение на заповедта).
 6. Ако извършителят се опита да осъществи нежелан контакт  с мен през социалните мрежи със своята или чужда самоличност или оправя заплахи към мен или децата ще осведомя за това полицията.
 7. Винаги мога да подам оплакване до началника на полицейското управление, както и да осведомя адвоката си, съдията/магистрата и всеки друг, който е обвързан.

30 ное 2018

Служители на Икономическа полиция, НАП и ИААА извършиха проверки на пунктове за ГТП и автошколи във всички области на страната

Служители на „Икономическа полиция“ от ГДНП, областните дирекции на МВР и СДВР и служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и на Националната агенция за приходите извършиха проверки в пунктове за технически прегледи и автошколи на територията на всички областни центрове. По време на инспекциите, проведени на 22 ноември, са констатирани са редица нередности.

В Карнобат при проверка на пункт за технически прегледи на моторни превозни средства е установено, че наличните холограмни стикери за извършен технически преглед следва да са 26 на брой, а на място са открити в наличност 25. Пак там е запечатана автошкола, поради липса на касов апарат.

Във Варна е образувано досъдебно производство срещу собственик на пункт за ГТП. Проверяващите не са открили финансово-счетоводна документация. При направена на място проверка е установено, че стойностите на отработените газове на явил за преглед автомобил не отговарят на показателите на уреда. Констатирано е че показателите от първичния преглед са отпечатани на файлове (word/excel), графично имитиращи разпечатките на измервателния уред с предварително зададени стойности в рамките на допустимите емисии.

В учебен център в града е установено разминаване в броя на наличните в архива учебни картони и броя на преминалите на изпит пред ИААА-Варна кандидати преминали обучение в центъра.

В Монтана при проверка на автошкола са констатирани нарушения, за които са издадени два акта от ИААА.

Автошкола в  Пазарджик също е санкционирана, защото са открити нарушения в работата й.

В Силистра е проверен пункт за годишни технически прегледи, където е установено, че в издаденото от дружеството Удостоверение за техническа изправност на минала преглед кола, не е отразено, че тя е със счупено предно стъкло. За това на фирмата е съставен акт.

В Хасково, в пункт за ГТП е установено неспазване на утвърденото време за извършване на периодичен преглед. В него е констатирано и несъотвествие при регистрираните и отчетените дейности. Заради това обектът е запечатан със съобщение от НАП.

Сериозни нарушения са констатирани в пункт за ГТП в гр. Шумен. Служителите са установили, че липсват 28 броя холограмни стикери за извършен технически преглед. Там работата за изясняване на случая продължава от служители на Икономическа полиция от ОДМВР, Шумен. Проверена в същия град автошкола също се е оказала, работеща в нарушение. По време на проверката е установено, че учебните картони на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС са непълно оформени.

Проверки са извършени и в пункт в Ботевград, където са констатирани нарушения.

 

 

29 ное 2018