МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

20 нови кучета са купени за нуждите на полицията

Сектор Зоополиция, кинология и престъпления срещу животни в Главната дирекция „Национална полиция“ разполага вече с 20 нови кучета. Те са купени със средства по проект “Укрепване на капацитета, свързан с миграционния натиск на външните граници на Република България“, финансиран по механизма за спешно подпомагане по Фонд „Вътрешна сигурност“. 6 от новите кучета са порода Немска овчарка (4 женски и 2 мъжки), а другите 14 са Белгийско овчарско куче – Малиноа - (9 женски и 5 мъжки).  Целта, с която са взети, е подобряване на племенно-развъдната дейност и работните  качества на кучетата, които се отглеждат за подразделенията на МВР.

Със средства по проекта са реновирани и сградите в базите в София и Берковица на сектор ЗКПСЖ-ГДНП. Купени са и нови пособия за обучение на животните, както и нова техника (специализирани автомобили) за превоз на водачите и кучета, обучаващи се в двете бази на сектора.

16 фев 2018

Развитието и прилагането на нови технологии в полицейската работа обсъдиха експерти от полицейските технологични служби на ЕС

На 13 и 14 февруари в Главна дирекция „Национална полиция“ се проведе работна среща на Ръководната група на Европейската мрежа на полицейските технологични служби (ENLETS).

„Инициативите на ENLETS за създаването на единна общоевропейска платформа за сътрудничество и обмяна на опит в областта на сигурността и охраната на обществения ред са изключително полезни в контекста на съвременните предизвикателства“. Това заяви в приветствените си думи към членовете на Ръководната група на мрежата заместник-директорът на ГДНП и председател на Работна група „Правоприлагане“ към Съвета на ЕС старши комисар Благородна Макева. Тя подчерта, че ENLETS е сред работните формати, които генерират съществена добавена стойност чрез интензивната си дейност за създаване на условия за широк достъп на правоприлагащите служби до съвременни и модерни средства за противодействие на престъпността. В този смисъл д-р Макева отбеляза, че приоритетите на Българското председателство в областта на вътрешните работи отразяват тенденциите в рамките на ЕС и поставят все по-високи изисквания пред полицейските органи по отношение използването на информационни и комуникационни технологии в своята работа.

По време на заседанието участниците обсъдиха актуалната дейност на мрежата и идеи за бъдещо взаимодействие при развитието и ефективното прилагане на нови технологии за противодействие на престъпността.

Част от дневния ред на експертната среща бе и подготовката на заседанието на националните точки за контакт на ENLETS. То ще се проведе през месец април в София, в рамките на календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

България е една от основателките на формата ENLETS и член групата от нейното създаване през 2008 г. Дейността на мрежата с 28 национални точки за контакт, която е част от Работна група  “Правоприлагане” на Съвета на ЕС, е насочена към засилване на сътрудничеството между полицейските технологични служби. В Ръководната група участват експерти от полицията на Холандия, федералната полиция на Белгия, жандармерията на Франция, националната полиция и гражданската гвардия на Испания, полицейските структури на Италия, Румъния, България и Чехия, полицейския борд на Финландия и полицейската академия на Германия.

14 фев 2018

Заработи система за видеонаблюдение и контрол на автомобилите на територията на град Пловдив

На церемонията по откриването й присъстваха главният секретар на МВР, гл. комисар Младен Маринов и директорът на ГДНП, гл. комисар Христо Терзийски

Днес символично бе дадено  началото на работата на системата за видеонаблюдение и контрол на входно-изходните точки на територията на град Пловдив. На официалното събитие присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на пловдивската полиция, старши комисар Атанас Илков, кметът на Пловдив, инж. Иван Тотев, заместниците му Георги Маринов и Златин Велев, областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров и представители на фирмата изпълнител.

В центъра за видеонаблюдение, ситуиран в сградата на областната дирекция на МВР, на ул. „Волга“ № 70, ще се приема сигналът от изградената система за видеоконтрол на 11-те входно-изходни точки на град Пловдив. Постоянният мониторинг ще се осъществява от  служители на сектор „Оперативна дежурна част и видеонаблюдение“ към областната дирекция на МВР.

Системата позволява да се идентифицират моторни превозни средства, характеризира се с висок процент на разпознаваемост както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. Освен на български регистрационни номера, тя реагира и на номера на други държави. Получената информация ще се ползва изцяло от полицейските служители в работата им по превенция на престъпността. 

Проектът е финансиран и осъществен с обществена поръчка на стойност 320 хиляди лева от Община Пловдив и е резултат от взаимните  усилия на местната власт и полицията за гарантиране на обществения ред и повишаване сигурността на жителите и гостите на града.

12 фев 2018

Близо 150 акта са съставени от началото на годината при специализирани съвместни проверки на МВР и ИА „Автомобилна администрация“

В рамките на предприети от началото на годината съвместни действия с цел ограничаване на нарушенията и извършването на нерегламентиран превоз на пътници в района на летище София, са съставени близо 150 акта от началото на годината. До момента са проведени 830 специализирани проверки на служители на Главната дирекция "Национална полиция" и ИА „Автомобилна администрация“.
Заловен е водач, който е извършвал превоз на пътници срещу заплащане без да има лиценз за тази дейност. Наложена му е принудителна административна мярка и е образувано досъдебно производство.

В пет таксиметрови автомобила са открити монтирани устройства за манипулиране на данните на таксиметровите апарати, т.нар. „помпи“.

Две таксита са спрени временно от движение поради установени технически неизправности.

Други най-често срещани нарушения, установени в рамките на проведените проверки, са: управление с изтекло наказателно постановление или без удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил; липса на удостоверение за психологическа годност, както и непопълнени пътни книжки. Констатирани са и случаи, при които шофьори са управлявали таксиметровите автомобили без да са ползвали задължителната седмична почивка.

12 фев 2018

Трима извършители на телефонни измами са задържани в района на гр. Ветово

Спецоперацията е реализирана от служители на сектор „Измами“ в ГДНП и колегите им от ОДМВР - Силистра и Русе. Действията са ръководени от прокуратурата

В резултат на проведени съвместни действия и спецоперация от сектор „Измами“ в ГДНП и колегите им от ОДМВР-Силистра и Русе, в гр. Ветово са установени и задържани трима участници в група за извършване на телефонни измами. Двама от задържаните - Я.Я. /32г./ - Шината, и Н.Н. /38г./ - Малкия Келеш, са осъждани, а техният „колега“- Г.Г. /23г./ е с криминални регистрации за престъпления по чл.343 б и 343 в от НК. Мъжете били засечени в центъра на Ветово в л.а. „Опел Астра“, собственост на бащата на единия от тях. Установено е, че групата е действала по познатия сценарий „съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция за задържане на телефонни измамници“. Задържането е осъществено, след осъществена телефонна измама, в която тяхна жертва станала 78-годишна жена от гр. Силистра, хвърлила от терасата на дома си плик с пари. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ - Силистра. В рамките на операцията са извършени процесуално-следствени действия, при които са намерени и иззети мобилни апарати, SIM-карти (включително и такива ползвани при извършване на престъплението), както и др. вещи и предмети, свързани с престъпната дейност на задържаните. Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на задържаните продължава под ръководството на прокуратурата.

Подробности по случая оповестиха днес на пресконференция административният ръководител на Окръжна прокуратура - Силистра Теодор Желев, директорът на ОДМВР старши комисар Кристиян Петров и началникът на сектор „Криминална полиция” гл.инспектор Божидар Генчев. Като изключително успешна определи операцията окръжният прокурор, предвид факта, че телефонните измами са сериозен бич за населението в региона. Той подчерта, че благодарение на проведените действия са били осъществени няколко успешни реализации на територията на цялата страна, което е довело до залавяне и на други лица, съпричастни към извършване на  телефонни измами. Прокурор Желев отбеляза  решаващата роля на гражданите, оказали съдействие на полицията в процесния случай, и посочи, че тяхната активност е изключително важна в противодействието на този вид престъпна дейност. Успешната реализация е резултат на прецизно координирани оперативни действия на служителите на областната дирекция с колегите им от ОДМВР-Русе и ГДНП и отличното взаимодействие с прокуратурата на всеки етап на разследването, допълни  директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров.

08 фев 2018

Как действат телефонните измамници

ОДМВР - Шумен изготви клип за превенция с участието на жена, попаднала в капана на телефонните измамници

Служители на ОДМВР - Шумен изготвиха и публикуваха клип за превенция на телефонните измами. В него участва възрастна жена, която е попаднала в мрежите на измамниците. Поучете се от нейния печален опит!
Разпознаването на една телефонна измама не е трудно. Има много хора, които успяват да се досетят, че става въпрос точно за това и не се оставят да бъдат измамени, но има и такива, по една или друга причина са станали жертви на недоброжелатели. 
За да защитите сами себе си, ето кои са най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуда:

Полицейски служители организират специализирана операция за залавяне на телефонни измамници, отправят се призиви към хората да дадат сума с пари, за да бъдат заловени извършителите.
Спешна нужда от операция на близък след възникнал пътен инцидент, токов удар, пожар, авария.
Мним куриер, който носи пратка или документи, които трябва да се получат срещу заплащане.
Промоции на търговски вериги, които предлагат ниски цени на определени стоки, искане на капаро за запазване на климатици, отоплителни уреди и др.
Ако непознат се свърже с вас по телефона и се представи за полицай, друго длъжностно лице или куриер и ви поиска пари, бъдете сигурни, че това е измамна схема.

Не се доверявайте на непознати, които се свързват по телефона с вас. Не трябва да назовавате имена, не трябва да давате адрес, не споменавайте имена деца, внуци или други ваши близки.

Ако получите обаждане от непознат и ви искат пари под какъвто и да е предлог ВЕДНАГА затворете телефона. Потърсете близките си по телефона, но САМО след като първо чуете сигнал „свободно“ в телефонната слушалка. Ако не успеете да се свържете с тях веднага, не се притеснявайте. Потърсете съсед или приятел, направете опит да се обадите от неговия телефон на близък или роднина.

Преди да предадете каквато и да е парична сума ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се свържете с близките си! 
При всички случаи на измама или опит за измама позвънете на телефон 112.

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА НЕПОЗНАТИ ПО ТЕЛЕФОНА!

06 фев 2018

Множество предмети с културно-историческа стойност са иззети от служители на ГДНП и ОДМВР-Хасково

Операцията е проведена под надзора на Окръжната прокуратура в Хасково

Голямо количество антични предмети са открити и иззети в хода на специализирана полицейска операция, проведена 1 февруари на територията на Хасковска област. Акцията е реализирана  от  служители на Сектор „Престъпления, свързани с културно - исторически ценности“ в ГДНП и колегите им от ОДМВР - Хасково под ръководството на Окръжната прокуратура - Хасково.

Действията били планирани след разследване на получена в ГДНП първоначална информация за мъж, който държи и предлага на черния пазар културно-исторически ценности. В хода на операцията са извършени претърсвания  в жилище в гр. Симеоновград, както и на високопроходим автомобил, ползвани от С.С. /59 г./ от същия град. Оттам са открити и иззети 360 антични монети, 30 украшения и части от въоръжение – предмети с културно-историческа стойност, както и металотърсач. 
С.С. е задържан в полицейския арест. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата. Работата по случая продължава.

05 фев 2018

Пътна полиция- ГДНП е партньор в състезанието „Най-добрър млад шофьор в България“

Инициативата се провежда за пръв път у нас по идея на FIA и СБА

Отдел „Пътна полиция“ при Главната дирекция „Национална полиция“ е партньор в конкурса „Най-добър млад шофьор в България“. Той се организира за първи път у нас по инициатива на FIA и Съюза на българските автомобилисти, съвместно с представители на държавата, неправителствения сектор и бизнеса. Състезанието цели да насърчи най-отговорните млади шофьори в България, които са и една от най-уязвимите групи, каза по време на пресконференция началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски. В нея участваха инж. Емил Панчев, председател на СБА, д-р Надежда Тодоровска – заместник генерален директор на БЧК, Мартина Христова – мениджър комуникации на Рено Нисан България, Петър Величков – изпълнителен директор на ОМВ България и Александър Цветков – академия за безопасно шофиране Мирафиори.

Записването на всички желаещи е възможно от днес. То ще става на сайта www.mladshofior.bg. В състезанието ще могат да участват млади водачи на възраст от 18 до 26 години, които нямат наложени наказания по Закона за движение по пътищата. То ще се проведе в два кръга. Първият е вече в ход. Реално от днес до 27 април всеки участник трябва да се запише на сайта на събитието и успоредно с това да реши тест, в който има въпроси от ЗДвП. Вторият етап ще се проведе  на 12 май на пистата Дракон в пловдивското село Калояново. Там ще бъдат изпитани уменията на състезателите на пътя. Най-добре представилият се ще бъде обявен за Най-добър млад шофьор на България и получи като награда една година безплатно шофиране на чисто нов автомобил.

Подобно състезание тази година ще се проведе в Словения, Чехия и Словакия, а за пръв път инициативата е била проведена миналата година в Словения.

 

05 фев 2018