МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

483 МПС са проверени по време на операция, проведена на територията на 3 областни дирекции в Североизточна България

483 моторни превозни средства са проверени в рамките на специализирана полицейска операция, проведена в нощта на 15 срещу 16 февруари на територията на областните дирекции в Търговище, Русе и Силистра. По време на операцията е следено за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, от неправоспособни или водачи, лишени от правото временно да управляват, като и недопескане на движение на автомобили с отнета регистрация или такива, които не са имали задължителна полица за застраховка Гражданска отговорност.

За времето на операцията са установени общо 13 водача в трите области да управляват след употреба на алкохол, като на 8 от тях пробите с доказателствен анализатор са отчели над 1,2 на 1000, на други 3 – над 0,5 на 1000, а 2 са отказали да бъдат тествани. На територията на ОДМВР-Търговище са установени и 2 водачи, управлявали след употреба на наркотични вещества.

По един случай на управление от неправоспособен водач е установен на територията на ОДМВР-Русе и ОДМВР- Търговище. Случай на управление на МПС без регистрация е установен в ОДМВР-Търговище, а в ОДМВР-Силистра водач е управлявал кола с чужди регистрационни табели.

Общо и в трите области на водачи за различни нарушения са съставени 67 акта за установени административни нарушения и 106 фиша, на 10 водачи са отнети свидетелствата за управление на МПС и са дерегистрирани 7 моторни превозни средства. Случаи на управление на МПС без Гражданска отговорност има установени 3 – 2 в Русе и 1 в Търговище.

18 фев 2020

Започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

Проверките, по линия на ROADPOL, ще се извършват от екипи на МВР и ИААА

От днес до края на тази седмица у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. Аналогични действия има във всички страни-членки в цяла Европа.

У нас, освен служители на МВР, в проверките участват и техни колеги от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Акцент в операцията е поставен върху спазването на скоростните режими, недопускането на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози, спазването на изискването за ползване на обезопасителните колани, недопускането на неправилен превоз на товар, претоварване и спазване на времето за почивки.

Провеждането на подобни проверки са заложени в календара на ROADPOL няколко пъти в годината. Причината за това, е че при настъпване на пътнотранспортен инцидент с участието на подобни превозни средства, щетите и броят на жертвите е значително по-голям.

10 фев 2020

Специализирана полицейска операция е проведена в СДВР и ОДМВР – Перник и Кюстендил

На територията на СДВР и областните дирекции на МВР в Перник и Кюстендил във времето от 18 часа на 8 февруари до 6 часа на 9 февруари е проведена специализирана полицейска операция. Действията на екипите са били с акцент спазване на Закона за движение по пътищата.

За времето на операцията са били проверени 892 моторни превозни средства и 1269 водачи и пътници.

За различни нарушения са съставени 77 акта за установени нарушения, 60 фиша, отнети са 15 свидетелства за управление на МПС на водачи, от които едно се е оказало неистинско. Полицейските служители връчили на водачите 75 електронни фиша. В хода на операцията на територията на столицата са били задържани 7 лица, а в Кюстендил 1.

В столицата е установен водач, управлявал след употреба на алкохол. По време на проверката, пробата му е отчела над 1,2 на 1000. Отново в София бил засечен и таксиметров шофьор, качил се зад волана също след употреба на алкохол, в колата му не е имало пътник. И по двата случая са образувани досъдебни производства. При проверките на територията на Перник е установен водач, управлявал след употреба на наркотични вещества, както и друг, шофирал без да е правоспособен.

 

10 фев 2020

Резултати от операцията за контрол на поведението на пешеходците и на водачите, които им отнемат предимството

42 854 моторни превозни средства, 43 380 водачи и 4 137 пешеходци са проверени по време на операцията, насочена към контрол на поведението на пешеходците и на водачите, които им отнемат предимството. Тя се проведе от 24 до 31 януари на територията на цялата страна.

В хода на акцията полицейските екипи са съставили 15 053 фиша и 5 100 акта за установени административни нарушения.  При пешеходците са установени 1812  случая на неправилно пресичане на пътното платно, 318 - на внезапно навлизане на пътното платно и 64 - на преминаване на забраняващ сигнал на светофарната уредба. Засечени са 157 водачи, отнели предимство на пешеходец.

По време на операцията са връчени общо 5692 електронни фиша и са установени 19 311 други нарушения.

06 фев 2020

Пътна полиция: Утре водачите да поемат на път с повишено внимание

Очаква се рязка смяна на времето

Водачите, на които предстои да шофират в утрешния ден, да поемат на път подготвени за управление в зимни условия и да се движат с повишено внимание на пътя, апелира инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата. Той обясни, че според прогнозата на синоптиците, довечера предстои промяна на времето. В сутрешните часове се очакват отрицателни температури и валежи от сняг - по-интензивни в Западна и Северна България, засилване на вятъра, което може да доведе до снегонавявания. В този смисъл апелира към отговорно поведение на пътя, припомни изискването шофьорите на товарни превозни средства да разполагат с вериги, които в случай на нужда да поставят и отбеляза, че в  случай на въвеждане на временна организация в определени участъци от пътя, всички трябва да спазват стриктно указанията на органите на реда. 

04 фев 2020

При възникнали през последните 3 дни тежки пътни инцидента, 4 са заради употреба на алкохол

Четири тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили във времето от събота до понеделник, при които е установено, че водачите са управлявали след употреба на алкохол. Това сочи статистиката на Националния координационен център за безопасно движение по пътищата. От инцидентите няма загинали хора, но 4-ма са пострадали.

В понеделник, на територията на Околовръстния път на Враца 64-годишна жена е изгубила управление над автомобила, който се е преобърнал. Пристигналият на място екип е извършил оглед на място, а при тестване анализаторът е отчел високи промили в кръвта на водачката.

Ден по-рано на територията на гр. Суворово е настъпило пътнотранспортно произшествие - 46-годишен шофьор, при управление на автомобил без валиден годишен технически преглед, се удря последователно в стълб, в дърво и в масивна ограда. След инцидента той и пътникът му, мъж на 45 г., са напуснали мястото на произшествието, но по-късно са издирени от служители на МВР. Пробата за алкохол се е оказала положителна, а състоянието му, след инцидента, е наложило да бъде откаран в болнично заведение.

В събота вечерта, около 20.10 ч, в гр. Варна на кръстовище на два от основните булеварда е настъпил челен удар между два леки автомобила. В единия са пътували младеж на 19 години и 18-годишна, а в другия – мъж на 36 години. От удара са пострадали двамата младежи. При последвалата проверка на място е установено, че 36-годишният е управлявал след употреба на алкохол. Известно е, че той има множество нарушения по ЗДвП, като има влезли в сила присъди и е лишаван три пъти от правоуправление заради шофиране на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества - през 2009 г. е бил лишен 18 месеца, през 2012 г. - за 24 месеца, а през 2018 г. - за 10 месеца.

Пак в събота, на пътя между селата Войника и Зорница, на територията на ОДМВР – Ямбол, е настъпило пътнотранспортно произшествие с лек автомобил, управляван от 52-годишен водач. По предварителни данни мъжът се е движил с несъобразена скорост, на завой е изгубил управление над автомобила и се е преобърнал в канавка. От удара е пострадала спътничката му – на 46 години. При тестване на шофьора, отново се оказало, че той се е качил зад волана след употреба на алкохол.

04 фев 2020