МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Двама 18-годишни извършители на грабеж са задържани в резултат на предприети незабавни полицейски действия

За броени часове служители на РУ-Белоградчик, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Видин и ГДНП са разкрили извършители на грабеж. За престъпното деяние в полицейския арест са задържани двама 18-годишни. Разследването започнало след  като 69-годишна жителка на с. Динково потърсила помощ в полицията в ранните часове вчера. По телефона обяснила, че към 4.22 часа двама маскирани проникнали в дома й, нападнали я и след побой й отнели наличните пари. На местопроизшествието незабавно пристигнали екипи на полицията и спешния център, медиците оказали помощ на пострадалата жена.

 Веднага стартирали и оперативно-издирвателните действия, в рамките на които криминалистите разкрили 18-годишните автори на посегателството – единият  местен жител,  а другият от село Дондуково. При претърсване на обитавани от тях имоти – в Динково и Дреновец, разследващите открили и иззели общо 446 лева и множество веществени доказателства.

Двамата били  приведени в ареста и задържани за срок до 24 часа, уведомена е прокуратурата. При допълнителната справка станало ясно, че 18-годишният от Динково - криминално проявен, е в срок на изтърпяване на 3-годишна условна присъда за идентично престъпление, извършено на 26 декември м.г. в същото село.

Работата по случая продължава в рамките на образувано досъдебно производство по описа на РУ-Белоградчик. В процес на установяване е съпричастността на двамата задържани и към друг грабеж, извършен миналата седмица в селото, който не е бил заявен в полицията.

18 фев 2019

Започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

От днес до 24 февруари се провежда операция на Пътна полиция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Тя е част от календара на TISPOL – Европейската мрежа на службите на Пътна полиция и подобни действия има на територията на всички държави-членки.

Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите имат за цел да се обърне внимание на водачите, че последиците и броят на загиналите и ранените при пътнотранспортно произшествие с участието на тежки машини и автобуси са значително по-големи в сравнение с другите тежки ПТП. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

Проверките ще се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. В проверките ще се включат служители на криминална и икономическа полиция.

18 фев 2019

Министър Маринов: Направихме анализ на дейността за миналата година и очертахме заложените приоритети пред МВР

ГДНП бе домакин на национално съвещание на ръководния състав на МВР

Целта  на провеждащото се национално съвещание на ръководния състав на МВР е да се направи анализ на дейността на министерството за изминалата 2018 г. и да се определят  приоритетите и целите, които си поставяме за тази година, обобщи вътрешният министър. Като водещи  приоритети той посочи ресурсното, техническото и кадрово обезпечаване и модернизация. Вътрешният министър уточни, че с презентация на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ директорите ще се запознаят детайлно с възможностите на новоизградени информационни фондове, тяхната интеграция, зоните, където е изградено  видеонаблюдение, припомняйки, че се надгражда така наречената пътна карта, която дава един  аналитичен  продукт  за оперативните работници и анализ  за взимане на управленски решения.

Предстои дискусия по проблеми, които касаят конкретни територии и дейности, обобщи министър Марино, очертавайки няколко акцента. Проблемът  с битовата престъпност  е основен, той касае цялата територия на страната. Отчетени бяха подобрени показатели, споделени бяха добри практики и именно съвещанието е мястото за обмен на опит между директорите. Друга тема е пътната безопасност, тя стои сериозно пред погледа на професионалното ръководство. Отчетохме резултатните действия по засиления три пъти контрол и правим  пряка връзка с намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Говорим  за новите триноги камери, за изграждане на видеонаблюдение и софтуери, които автоматично да генерират  нарушения. Всичко  това е в  процес  и  смятам, че е правилната посока, затова продължаваме с ежедневен труд да влияем върху обстановката. Телефонните измами също са във фокуса ни, през  последния месец обсъждаме и прилагаме нова тактика и метод  на работа по тях, допълни министърът. Беше създадено специализирано звено в  Главна дирекция „Национална полиция“, специализирани звена в  три областни дирекции, където смятаме, че са ядрата на тези измамници. Мерките , които взехме дават  своите резултати, но е необходимо да направим  реорганизация и да продължим  работа в тази посока. Освен оперативните действия, една от  мерките си остава превенцията, включително и чрез  силата на медиите.

Министър Младен Маринов припомни, че се обсъждат  промените в закона от  една страна, от друга продължава технологичното обновяване и въоръжаване на министерството. По отношение на ежемесечно отчитаните показателите на дирекциите, вътрешният министър уточни, че всяка територия е различна, както по големина, така и гъстота на населението, по специфика на икономиката и т.н., така че формалното сравнение не би могло да даде точна картина. Показателите на дирекциите се отчитат  и сравняват  с  нейни предишни периоди. Важното е  да се следи тенденцията при развитието на самата дирекция и да се намесим , когато трябва и когато се констатира спад при високите показатели, посочи министър Маринов.

Домакин на провеждащото се национално съвещание на ръководния състав на Министерството на вътрешните работи е Главна дирекция „Национална полиция“.  Във формата, зададен от министър Младен Маринов, участват политическото и професионално ръководство на ведомството, както и директорите на главните, областните, административните дирекции и институти. Гости на съвещанието бяха главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и председателят  на ДАНС  Димитър Георгиев.

15 фев 2019

1350 пешеходци са санкционирани за неспазване на ЗДвП от 4 до 10 февруари

От 4 до 17 февруари в страната се провежда специализирана полицейска операция с акцент спазване на правилата за движение от страна на пешеходците. Според обобщените междинни данни за времето  от 4 до 10 февруари 1325 пешеходци са наказани от патрулите на Пътна полиция за неспазване на правилата за движение. Според Закона за движение по пътищата, пешеходците също са участници в движението по пътищата и към тях има разписани редица задължения, като пресичане само на обозначените за целта места, забрана да прескачат ограничителните пътни съоръжения и да се движат само по тротоара или банкета на пътното платно, ако няма тротоар.

Специален акцент в операцията бе поставен върху възрастните, съпровождащи деца. Наказаните възрастни с деца са 25.

Освен на пешеходците, специално внимание бе обърнато и на водачите, които са длъжни да дават предимство на придвижващите се пеш. Общо 248 водачи са наказани, защото са отнели предимството на пешеходец.

Операции като тази ще има през всеки месец от годината.

 

13 фев 2019

Извършители на грабеж в свогенско село са задържани след незабавни оперативни действия на криминалистите

На двамата са повдигнати обвинения и наложена 72-часова мярка „задържане под стража“

Около 0.30 часа на 9 февруари на тел. 112 бил подаден сигнал за извършен грабеж в с. Еленов дол. Изпратените на адреса полицейски служители установили, че след взломяване на входната врата, двама маскирани са проникнали в къщата, вързали са с въже 61- годишната собственичка, отнели са сумата от 250 лева, скрита под дюшека на леглото й, след което са се оттеглили в неизвестна посока. По случая е образувано досъдебно производство. В хода на предприетите незабавни оперативно- издирвателни действия, проведени съвместно от служители на ОДМВР- София, ГДНП и ОДМВР- Враца, са установени и задържани извършителите на престъплението- на 21 и 22 години. След доклад на събраните доказателства пред районната прокуратура двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 198 от НК и им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. 

11 фев 2019

Засилени проверки на пунктове за годишни технически прегледи и автошколи в цялата страна

Проверките са извършени от служители на Икономическа полиция - ГДНП, Националната агенция за приходите и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“

14 центъра за подготовка на водачи на моторни превозни средства и 13 пункта за годишни технически прегледи на пътни превозни средства от различни области на страната са инспектирани от служители на Икономическа полиция- ГДНП, НАП и ИААА. Съвместните проверки са реализирани на 31 януари.

При проверка на автошкола в Габрово е установено, че за изминалата 2018 г. през нея на обучение са преминали 194 кандидат-водачи, като всеки от тях е плащал по 350 лева за курса си и по 20 лева за явяване на изпит, а в същото време е отчетен оборот от близо 22 000 лева, което е наложило да се разпореди допълнителна проверка. Сходна ситуация е констатирана и в пункт за технически прегледи в същия град, където е засечено несъответствие между обявените цени, преминалите на преглед пътни превозни средства и декларираните пред НАП общи приходи.

От пет обекта на територията на областите Силистра, Смолян, Пазарджик и Велико Търново е изискана допълнителна документация и към момента проверките там продължават.

07 фев 2019

Служители на ГДНП, 02 и 04 РУ-СДВР разкриха две телефонни измами

Работата продължава под надзора на прокуратурата

След съвместни действия на служители от сектор „Измами“ в ГДНП и 02 и 04 РУ-СДВР са разкрити две телефонни измами, извършени в столицата.  Едната е за 8 000 лева спрямо 88-годишен столичанин, извършена на 31 януари. В резултат на предприети оперативни действия от ГДНП и 02 РУ-СДВР на 1 февруари е задържан 36-годишен участник в измамата, изпълнявал ролята на куриер. При последвалото претърсване у него и в автомобила му са открити и иззети мобилни апарати, СИМ-карти и други предмети, свързани с осъществяваната от мъжа престъпна дейност. 

Втората измама е спрямо 79-годишен, също от София, на стойност 2 900 лева, извършена на 1 февруари. След бърза реакция на криминалистите от ГДНП и 02 РУ-СДВР веднага е установен и задържан 56-годишен мъж, който също е изпълнявал ролята на муле в измамната схема. В хода на разследването, извършено от служители на 04 РУ-СДВР, са намерени иззети инкриминираната сума, както и други вещи, свързани с осъществяваната от задържания  престъпва дейност.

И двамата мъже са привлечени като обвиняеми и им е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата продължава под надзора на прокуратурата. 

06 фев 2019