МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Министър Маринов: Полицията винаги е следвала основната си мисия – спазването на закона

Днес българската полиция отбелязва своя професионален празник

Независимо от превратностите на времето, полицията винаги е следвала своята основна мисия – спазването на закона, заяви в поздравителното си слово министър Младен Маринов. И през тази нелека година се изправихме пред сериозни предизвикателства и въпреки всички трудности, вие се справихте успешно. Благодаря ви за усилието и професионализма, с които работихте, с тези думи вътрешният министър поздрави колегите си с професионалния празник на българската полиция – 8 ноември. На церемонията в Главна дирекция „Национална полиция“ присъстваха главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директори на главни и областни дирекции на МВР, депутати, дипломати и аташета, акредитирани у нас.

Празникът на полицията е и ден за равносметка, заяви в словото си символичният домакин на церемонията директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски. Полицията е защитната стена между престъпността и почтените граждани, нейното призвание е било и винаги ще бъде спазването на закона и защитата на хората от престъпните посегателства, допълни главният комисар.

Директорът на ГДНП поздрави колегите си с празника и благодари на всички тези, които и в днешния ден са на своя пост и изпълняват своите служебни задължения.

Министър Маринов, заедно с политическото и професионално ръководство на МВР, поднесе венци пред паметника на загиналите в изпълнение на служебния дълг полицаи и отдаде почит пред паметта им.

08 ное 2019

Награди за служители на ГД „Национална полиция“ в навечерието на празника им

В навечерието на Деня на българската полиция – 8 ноември, служители на Главната дирекция „Национална полиция“ бяха наградени за постигнати успехи през годината. На церемония в главната дирекция бяха отличени служители на различни отдели и сектори. Със  заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов с почетен знак на МВР- III степен бе награден инспектор Камен Николов от сектор „Зоополиция“ за утвърждаването на звеното и работата на колегите му през изминалите години. Специални награди бяха връчени от името на  министъра на служители от отдел „Криминална полиция“. Със заповеди на ръководството на ГДНП бяха отличени служители на Дирекция „Жандармерия“ , отделите „Икономическа“, „Криминална“  и „Пътна полиция“, както и отдел „Разследване“.

Измина една тежка година, изпълнена с предизвикателства и задачи , с които вие се справихте, заяви на церемонията директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. На награждаването присъстваха и заместник-директорите на ГДНП  старши комисарите Тодор Гребенаров и Николай Хаджиев.

07 ное 2019

МВР предприема всички необходими мерки за осигуряване на добър обществен ред и гарантиране сигурността на гражданите през втория тур на изборите

Зам.-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров, директорът на Дирекция „Български документи за самоличност“ Светла Ценева, гл. инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“ СДВР и гл. инспектор Йото Василев от ГДПБЗН информираха за предприетите от МВР мерки с оглед осигуряване на добър обществен ред и гарантиране сигурността на гражданите по време на изборите.

Не са допуснати нарушения на обществения ред по време на първия тур в изборите за кметове и общински съветници, няма и допуснати нарушения при съпровождането и охраната на изборните материали, посочи зам.-директорът на ГДНП. Ст.комисар Гребенаров уточни, че е направена нова организация с оглед осъществяването на охраната на изборните места и недопускане на нарушения на обществения ред при провеждането на втория тур на вота. Тази неделя в страната ще има по-малко секции - общо 7012 и 162 подвижни, които ще се охраняват. За това ще са ангажирани 9000 полицаи. От сряда е в ход извозването на изборните бюлетини и книжа,  по план то трябва да приключи утре до обед, заради което е обезпечено с нужната охрана за съпровождането на изборните материали до съответните областни центрове.

Главен комисар Гребенаров припомни, че в МВР е отворена денонощна линия  - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected], на които гражданите могат да подават сигнали за нарушения, съотносими към действията на МВР.  Той  уточни, че по време на тазгодишния вот сигналите са по-малко, в сравнение с местните избори през 2015 г. Тогава са били получени общо 2475 сигнала, а при настоящия вот до момента са постъпили 1148.

От Дирекция „Български документи за самоличност“ е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас, заяви директорът на дирекцията Светла Ценева. В населените места, където се провеждат избори, съответните звена „Български документи за самоличност“ ще работят. На 2 ноември работното им време ще е от 8,30 до 17, 30 часа, а в деня ва вота - 3 ноември - от 8,30 до 19,30 часа. Така  всеки гражданин, който желае да упражни правото си на глас ще може да получи издадената си лична карта, ако е подал заявление преди изборния ден, или в случай на изгубена такава, да подаде заявление и да получи удостоверение, което важи единствено и само за гласуването. Ценева подчерта, че издадените удостоверения за гласуване за 27 октомври не важат за втория тур.

В столицата ще има 1609 секции, от които 13 подвижни, всички те са разположени на  283 изборни места, допълни ст. инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“ в СДВР. На територията на София ще има една общинска избирателна комисия, която в изборния ден ще работи в зала „Арена-Армеец“. Освен това , в обслужваната от СДВР територия е разположена и ЦИК, която е на пл. „Александър Първи“. Направени са разчети на нужните сили и средства, като цяло в София няма да има промяна в броя на секциите и в тази връзка е предвиден същият брой сили и средства, както на първия тур – общо 1659 ще са ангажирани в охраната на местата за гласуване и за ОИК. Изборните материали ще се съпровождат от 169 автомобила.

По линия на пожарната безопасност бе създадена добра организация и по време на първия тур нямаше инциденти с възникнали пожари, обобщи главен инспектор Йото Василев. Преди втория тур на изборите са извършени  проверки на над 6500 избирателните секции, не са установени  нарушения в нито една от тях. Проведени са инструктажи и обучения на председателите и членовете на комисиите за спазване на правилата за пожарна безопасност, подчерта Василев.

01 ное 2019

Започва Акция „Зима“ 2019

От утре започва Акция „Зима“. По този повод в Главната дирекция „Национална полиция“ бе даден брифинг, на който присъстваха началникът на отдел „Пътна полиция“, ГДНП комисар Звезделин Колев, председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ инж. Бойко Рановски, инж. Иван Досев, член на УС на АПИ и инж. Емил Панчев, председател на СБА. 

Самата акция е разделена на три кампании, съобщи началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Звезделин Колев. Първата е за безопасно пътно превозно средство за зимата и ще започне на 1-ви ноември и ще приключи на 10-и ноември. При нея ще се взима отношение спрямо водачите на велосипеди на каруци.  Там ще се следи основно дали са снабдени с необходимото оборудване и използването на светлоотразителни жилетки в тъмната част на денонощието, в условията на намалена видимост и на междуселищните пътища. Втората част на акцията ще е от 11-и до 20-и ноември и ще касае толерантността на пътя между пешеходците и водачите. По време на кампанията ще се организира контрол за безопасно пресичане и даване на предимство на пешеходците от страна на водачите.  Третата част от акцията обхваща периода от 21 до 30 ноември, като тя ще бъде насочена към контрол по отношение на техническата изправност на автомобила и проверка на светлинната система. Целта на акция ''Зима'' е запазване на живота и здравето на хората', заяви Колев.

Д-р Надежда Тодоровска напомни на водачите колко е важно да разполагат с добре заредена автоаптечка. ,,Времето не прощава. Ако караме внимателно, можем да стигнем здрави до крайната точка. Едно от важните неща, които искаме да отправим чрез нашите доброволци, е хората да разберат колко важно е да бъдем внимателни на пътя и да спазваме правилата. За целта особено важна е автомобилната аптечка'', добави Надежда Тодоровска от Българския червен кръст.

За поддръжка на пътищата през зимата са подсигурени над 35 хил. тона сол и над 3000 снегопочистващи машини, заяви инж. Иван Досев от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Още от утре започват засилени проверки на техническата изправност на товарните автомобили и автобусите, каза изпълнителният директор на ИААА Бойко Рановски. Основното, за което ще се следи е изправността на гумите, осветителната система и стъклопочистващите механизми.

Автомобилът трябва да е подготвен добре за зимата, каза председателят на СБА инж. Емил Панчев.

Да сме добре подготвени за движенето през зимата, призова и председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова. Нека всеки има добри и приятни пътувания със семейството си, добави тя.

Информация и статистика за хода на кампанията от миналата година и пътнотранспортния травматизъм може да видите в прикачените документи.

31 окт 2019

Служители на Икономическа полиция, НАП и БАБХ спряха разпространението на стока с изтекъл срок на годност

Съвместната операция е проведена на територията на областите Пазарджик, Пловдив, София, Кюстендил и Благоевград. Действията са осъществени вчера от служители на „Икономическа полиция“, ГДНП, колегите им от областните дирекции, представители на  Националната агенция за приходите и Българската агенция за безопасност на храните.

В рамките на операцията са проверени шест складови помещения и офиси, собственост на няколко търговски дружества, занимаващи се с търговия и разпространение на хранителни продукти на територията на страната. При инспекцията  са констатирани нарушения на данъчното законодателство, както и неспазване на изискванията при съхранението и разпространяването на хранителни стоки.  Установени са стоки с изтекъл срок на годност, които ще бъдат унищожени. Спряна от продажба е стока, която не отговаря на изискванията на Закона за храните.

На управителите на съответните дружества са дадени съответните предписания, а за констатираните нарушения ще им бъдат съставени актове.

31 окт 2019