МВР

ГД "Национална полиция"

 

21 окт 2020

#EUFocusDay: Ден за превенция на домовите кражби

На 21 октомври 2020 г. се провежда Европейския фокус ден за превенция на домовите кражби. Той се провежда за втори път и основен организатор е Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN), която заедно с държавите - членки, реализира тази кампания с цел да се подкрепи борбата срещу това престъпление като се повиши информираността на гражданите как да се защитят срещу подобни посегателства.

Домовите кражби са престъпление, широкоразпространено на целия континент. Всяка европейска държава прилага различни действия за противодействие. Тези кражби засягат не само собствеността на жертвите, те са посегателство срещу чувството за сигурност у дома – място, което всички ние имаме нуждата да възприемаме като най-сигурно. Това води до сериозни негативни ефекти върху психиката на потърпевшите и техните близки. Ето защо държавите – членки на Европейска мрежа за превенция на престъпността и EUROPOL, обединиха усилията си, за да организират тази инициатива за втори път на европейска територия.

Поради Covid-19 и трудностите при организирането на физически събития превантивната кампания за #StopDomesticBurglaries, Вторият европейски фокус ден за превенция на домовите кражби 2020 е само онлайн събитие.

За повече информация и практически съвети:

eucpn.org/focus-day

twitter.com/eucpn

facebook.com/eucpn

linkedin.com/company/eucpn

www.zashtitidomasi.eu

facebook.com/gdnp.mvr.bg

 

Служители на ГДНП задържаха издирван с влязла в сила присъда

64-годишен мъж от Дряново с влязла в сила присъда е установен и задържан от служители на Главна дирекция „Национална полиция“ на територията на столицата. Операцията е проведена в късните часове вчера. За него има издадена европейска заповед за арест от средата на 2017 г.,  обявен е за издирване с червен бюлетин. Мъжът е криминално проявен и има влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ в срок от 8 години, постановена му от Специализирания наказателен съд, за извършено престъпление по чл. 354А ал. 2 вр. ал. 1 от НК - производство и разпространение на голямо количество наркотични вещества.

При легитимирането си, криминалистите констатирали, че 64-годишният  е ползвал неистински документ за самоличност, за което е образувано досъдебно производство по чл. 316 от НК. За задържането на мъжа е уведомена Окръжната прокуратура-Габрово и съгласно тяхно постановление той е приведен в затвора гр. Ловеч за изтърпяване на наложеното наказание.

16 окт 2020

Специализирана полицейска операция срещу незаконен добив на инертни материали

Специализирана полицейска операция срещу незаконен добив на инертни материали е проведена на територията на област Благоевград. Действията са реализирани в ранните сутрешни часове на 11 октомври от служители на отдел „Икономическа полиция“, ГДНП и ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. В рамките на проверката, в коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич, е открита техника, ползвана за добив на инертни материали и следи от добив. Уведомени са били Басейнова дирекция, МОСВ и ОДМВР-Благоевград. Изкопите и събраните инертни материали са под охрана на РУ – Петрич.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура - Петрич. 45-годишен е привлечен като обвиняем и му е взета мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по изясняването на фактите продължава.

12 окт 2020

В ход е операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

Проверки се извършват на територията на всички страни членки на ROADPOL

От 12 до 18 октомври на територията на всички държави членки европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL, се извършват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. В хода на операцията екипите ще контролират за спазване на разрешената максимална скорост за движение, употребата на алкохол и наркотични вещества и/или техните аналози от водачите, използване на обезопасителни колани. Ще се следи също за спазване на часовете за почивка от водачите, недопускане на претоварване на автомобилите, превозване на по-голям брой пътници от предвиденото, превоз на неукрепени товари, техническа изправност на автомобилите, управление на товарни автомобили от неправоспособни водачи и водачи, на които временно е отнето свидетелството за управление. Проверките у нас се извършват съвместно от пътни полицаи и служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

12 окт 2020