МВР

ГД "Национална полиция"

 

20 окт 2017

Национално съвещание на ръководителите на звената „Разследване“ в МВР, с функции по разследването се състоя във Велико Търново

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които са в сила от 5 ноември и предизвикателствата пред разследващите органи във връзка с тяхното изпълнение бяха една от темите, които дискутираха на Националното си работно съвещание началниците на отделите „Разследване“ от ГДНП, ГДБОП, ГДГП, СДВР и ОДМВР в страната. То се състоя в дните 17-19 октомври във Велико Търново.

Гости на форума бяха зам.-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар, д-р Благородна Макева, административният ръководител на Апелативната прокуратура във В. Търново и апелативен прокурор г-н Огнян Басарболиев, зам.-апелативният прокурор на В. Търново Таня Недкова, директорът на ОДМВР В. Търново старши комисар Димитър Машов и следовател Людмил Маноилов, завеждащ следствения отдел в Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Приветствие от името на главния прокурор Сотир Цацаров пред участниците във форума отправи  ръководителят на Апелативната прокуратура в старата столица Огнян Басарболиев. Поздравление към участниците отправи и зам.-директорът на ГДНП старши комисар Благородна Макева, в чийто ресор са всички структури в МВР, занимаващи се с разследването.

От страна на началника на отдел „Методическо ръководство на дейността по разследване“- ГДНП, комисар Ваня Георгиева, бяха отчетени усилията на ръководителите на звената „Разследване“ в главните и областните дирекции на МВР за осигуряване на оптимално добри организационни условия за осъществяване на дейността на подчинените им служители. Тя изрази готовността от страна на ГДНП, дирекцията да продължи идентифицирането на актуалните теми и трудностите в работата по досъдебните производства и обсъждането им на професионално ниво, както с представителите на ръководството на МВР, така и с органите на съдебната власт, с цел предприемане на конкретни мерки за недопускане на нарушения от страна на разследващите органи.

По време на форума участниците от ГДНП, ГДБОП, ГДГП, областните дирекции на МВР и СДВР обсъдиха още натовареността на разследващите органи през първата половина на настоящата 2017 година, както и работата им с прокуратурата.

На финала всички участници в съвещанието получиха по две книги – първата и втората част на „Ръководство за експерти криминалисти“. Те са издадени по проект, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, реализиран от Академията на МВР.

6680 товарни автомобила и 1388 автобуса са проверени у нас в рамките на последната операция по линия на TISPOL

6680 товарни автомобила и 1388 автобуса са проверени у нас в рамките на последната операция на Пътна полиция по линия на TISPOL - Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. Тя се проведе от 9 до 15 октомври и основният обект на проверките бяха камионите и автобусите.

От общият брой проверени водачи на товарни автомобили са установени общо 2239 нарушения. На 37 от проверените моторни превозни средства е наложена забрана да продължат движението си. За сравнение - в предишното издание на операцията, проведено през месец юли тази година, проверените товарни автомобили са били по-малко, а именно 4683. Тогава са констатирани

1584 нарушения, а на 23 МПС е наложена забрана да продължат движението си.

При автобусите, от общия брой проверени превозни средства, са установени общо 315  нарушения. За сравнение, при проверките през месец юли, броят на проверените возила е почти същият – 1159, но нарушенията са били значително по-малко – 188.

 

От направения сравнителен анализ се наблюдава увеличение на нарушенията по всички показатели при товарните автомобили с 1,5 пъти, с изключение на нарушенията свързани с управление след употреба на алкохол, претоварване над допустимата норма. Констатират се нарушения свързани с управление на товарни автомобили след употреба на наркотични вещества.

При автобуси се наблюдава увеличение на нарушенията, свързани с неизползване на обезопасителни колани, нередовни документи на водача и превозното средство.

 

 

 

20 окт 2017

16 426 нарушения на пътя са установени в страната от 9 до 15 октомври

Според  данните, предоставени от ГД „Национална полиция“, 16 426 са констатираните нарушения за периода от 9 до 15 октомври. Издадени са 9411 фиша и са съставени общо 5258 акта. Броят на установените неправоспособни водачи е 426. Засечени са 229 души, шофирали след употреба на алкохол. За периода са настъпили 140 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 17 души, 168 са пострадали. Прекратени регистрации по чл. 171, 2а от ЗДвП за: неправоспособност - 395, употреба на алкохол – 113,  наркотични вещества и аналози - 31.

МВР ще продължи да следи отблизо данните за тенденциите на пътя и редовно да анализира дали има необходимост от допълнителни промени в подхода по отношение на проверките и нарушителите на пътя. Стремежът на ръководството на МВР е подобряване безопасността на пътя и намаляване на жертвите и ранените.

18 окт 2017

Замeтник-министър Стефан Балабанов откри полицейско обучение

Семинарът има за цел прилагането на Европейската конвенция за интегриран подход за сигурност, безопасност и услуги при провеждане на футболни срещи и други спортни мероприятия

Заместник-министърът на МВР Стефан Балабанов откри Национално полицейско обучение на тема „Полицейски дейности за обезпечаване на футболни срещи“. Семинарът се провежда в столицата и е по общия проект на Съвета на Европа и Съвета на Европейския съюз ProS4+ и ГД „Национална полиция“. Основната цел на обучението е прилагането на Европейската конвенция за интегриран подход за сигурност, безопасност и услуги при провеждане на футболни срещи и други спортни мероприятия и приемане и прилагане на добрите европейски практики.

Изключителна чест е да бъдем домакин на първото от поредица такива обучения, но то е и голяма отговорност – да поставим началото и да изградим модел за успешната подготовка и провеждане на семинарите и в други европейски държави, каза на откриването зам.-министър Балабанов.

Случаите на насилие при провеждането на футболни срещи и свързаните с тях рискове за сигурността и безопасността са феномен, са разпространени на територията на цяла Европа. Това е и основната причина, поради което Съветът на министрите на ЕС и Съветът на Европа активно работят в сътрудничество по разработване на мерки за противодействие на тази изключително важна и приоритетна област от полицейските дейности на континента. Като част от тези мерки, през юли 2016 г. Съветът на Европа отвори за подписване и ратификация новата Европейска конвенция за интегриран подход за сигурност, безопасност и услуги при провеждане на футболни срещи и други спортни мероприятия. Република България, представлявана от министъра на спорта, имаше честта да е една от първите държави, която, подписа Конвенцията. С този акт ние заявихме своята отговорна позиция по разбиране същността и сериозността на този проблем, готовност за подобряване на сега действащите мерки за противодействие на проявите на насилие при провеждането на спортни мероприятия и поехме ангажимент за прилагани принципите и правилата, залегнали в този международен правен документ, поясни заместник-министърът.

„Процесът по разработването и прилагането на още по-ефективни полицейски тактики, стратегии и операции, които да са в съответствие с поетите задължения за синхронизиране на националните политики с новата Конвенция, е не лек. Работейки заедно, от всички нас зависи да бъдем успешни в това начинание и да демонстрираме високо ниво на професионализъм, както на национално, така и на международно ниво, подпомагани и от нашите партньори и експерти с много опит от Съвета на Европа и Съвета на ЕС“, допълни още зам.-министърът.

България се присъедини към Конвенцията за интегрирана безопасност, сигурност и обслужване на футболни мачове и други спортни събития през юли 2016 г. Според замисъла на документа, тя цели не само предотвратяване на футболното хулиганство, а и създаване на позитивна атмосфера на стадионите. В нея са залегнали промените, настъпили във всички сфери на обществено-икономическия живот, насърчаване на активното сътрудничество между всички заинтересовани страни в осигуряването на безопасността на спортните прояви. Интегрираният подход, на който е основана конвенцията, признава, че ролята на всяко звено - публична или частна организация с отговорност към безопасността, сигурността и обслужването на спортни събития - е еднакво важна и действията им трябва да са координирани.

18 окт 2017

Шофирането след употреба на алкохол е опасно

"Пътна полиция" подкрепя социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор“

Шофирането след употреба на алкохол е опасно. За първите девет месеца на годината у нас са регистрирани 342 пътнотранспортни произшествия, в които има установен участник, употребил алкохол. При тези случаи са загинали 29 и са ранени 433 души - съобщи инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“ при отриването на поредното издание на социално-отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор“.

Според данните за периода от 1 януари до 8 октомври, 10 297 водачи са засечени да шофират с алкохол над 0,5 промила, от тях 4921 - с над 1,2 промила, което е престъпление, съгласно закона.

За шофиране след употреба на алкохол на 3342 собственици на автомобили е наложена принудителна административна мярка „прекратяване на регистрацията на пътното превозно средство“ по чл. 171, точка 2а, в сила от тази година.

 

 

 

 

16 окт 2017