МВР

ГД "Национална полиция"

 

19 ное 2021

Започва третият етап на Акция Зима, насочен към водачите на МПС

От утре до края на месец ноември започва третият етап на Акция „Зима“. Той се фокусира върху техническата изправност на моторните превозни средства, каза на брифинг главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. През тези 10 дни екипите на полицията ще следят автомобилите да са с гуми, подходящи за движение при зимни условия и с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Освен това ще се проверява изправността на стъклопочистващите и осветителните системи. Водачите трябва да обърнат внимание на автомобилите си, но и да се пренастроят за управление при зимни условия, каза Близнаков. „Вече получаваме сигнали за заледявания по пътищата, налице са всички предпоставки, особено в сутрешните часове, със сериозно внимание водачите трябва да се отнасят при движение в планинските проходи“, каза Близнаков.

Акция Зима е насочена към всички участници в движението по пътищата. Тя е разделена на 3 етапа, всеки един от които се провежда в рамките на 10 дни през целия месец ноември. По време на първия се обръща внимание на водачите на безмоторни превозни средства и индивидуални електрически превозни средства. Втората десетдневка е посветена на пешеходците, а третата на водачите на моторни превозни средства.


Министър Рашков: Трудът, който полага съставът на МВР, заслужава уважение

От началото на започналата от 3 ноември специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу изборните права на гражданите са извършени 4 516 проверки на места, за които има информация за купуване и продаване на гласове

Трудът, който полага съставът на МВР, заслужава уважениe - заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция в ГД „Национална полиция“.  Има сериозни резултати от действията на министерството. По време на изборите за Народно събрание, проведени през месец юли са образувани 91 досъдебни производства за престъпления срещу изборните права на гражданите, а на изминалия извънреден парламентарен вот те са 122. Въпреки, че това е сериозен ръст, нямаме право да сме оптимисти, че сме решили проблема с купуването на гласове.  От името на ръководството на МВР заявявам, че ще продължим да водим битката и срещу този вид престъпност - добави министърът.

На пресконференцията присъстваха заместник-министрите Таня Райчева, Емил Ганчев и Венцислав Катинов, главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров, директорите на главни дирекции – главни комисари Станимир Станев, Тодор Гребенаров и Калин Стоянов и зам.-директорът на ГДГП ст. комисар Светослав Манолов.

От началото на започналата от 3 ноември специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу изборните права на гражданите са извършени 4 516 проверки на места, за които има информация за купуване и продаване на гласове. Задържани са 144 лица, на 4 753 лица са издадени протоколи за предупреждение, обобщи директорът на ГДНП гл. комисар Станимир Станев.

По отношение на предстоящия тази неделя балотаж, вече е в ход операция по съпровод и охрана на изборните материали, обяви директорът на ГДЖСОБТ гл. комисар Тодор Гребенаров. От вторник сутринта е започнал съпроводът на машините и изборните книжа към областните центрове и трябва да приключи до края на утрешния ден. Успоредно с това, във вторник е започнал и съпроводът на материалите за чужбина. Част от тях са съпроводени до Летище София, а останалите - тази сутрин до граничните пунктове Кулата, Дунав мост, Капитан Андреево и Калотина.

Въпреки сериозната ангажираност на министерството около гарантиране на честността на вота, успоредно с това продължава изпълнението и на останалите задачи, които то има. В месеца преди изборите са разкрити редица тежки престъпления, обяви главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Той припомни случая от Добричко с убития германски гражданин и убийството на младата жена в София, и двете представени първоначално като отвличания, както и изнасилването на непълнолетното момиче от град Цар Калоян. И по трите случая има задържани, обобщи главният секретар.

46 097 граждани на трети страни са установени от граничните власти при опит незаконно да влязат в страната ни от началото на годината до момента, обобщи зам.-директорът на ГДГП ст. комисар Светослав Манолов. След среща с граничните патрули 44 661 лица самостоятелно са се върнали на съседна територия.1241 лица са били задържани на вход от граничните власти, което е увеличение от 2 пъти, спрямо миналата година. Най-сериозен е натискът на българо-турската граница, като властите са предприели всички необходими мерки. По план вървят и ремонтите на проблемните участъци от инженерното възпрепятстващо съоръжение.

18 ное 2021

След прецизна оперативна работа са задържани извършител на телефонна измама и муле

Действията са осъществени от служители на ГДНП, съвместно с техни колеги от ОДМВР – Плевен и РУ - Попово

При успешна реализация срещу телефонните измами е неутрализирана престъпна група, действала на територията на Северна България. Съвместните полицейски действия са осъществени на 17 ноември от служители на ГД „Национална полиция“, на ОДМВР – Плевен и техни колеги от РУ - Попово при ОДМВР – Търговище.

В резултат на активната работа на криминалистите, на територията на Попово, са задържани жена и мъж, работили по схемата за купуване на пелети по интернет. Според първоначалните данни 31-годишната жителка на плевенското село Ореховица извършвала измамите, а 27-годишният от Попово играел ролята на „муле“. При обиск са иззети мобилни телефони, SIM карти, пари и веществени доказателства, свързани с извършваната от тях престъпна дейност.

До момента са установени няколко жертви на територията на областите Плевен, Монтана и Търговище, набелязани от извършителите на случаен принцип. Измамите са на стойност около 3 хиляди лева.

Двамата задържани са в ареста за срок до 24 часа. Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Плевен.

18 ное 2021

Министър Рашков: Длъжни сме да работим срещу криминалния вот така, както работим срещу всеки друг вид престъпност

Продължават действията на МВР по гарантиране на честността на предстоящия вот за президент и за Народно събрание и за недопускане на престъпления срещу изборните права на гражданите. Длъжни сме да работим срещу криминалния вот така, както работим срещу всеки друг вид престъпност. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция в ГД „Национална полиция“. На нея присъстваха заместник-министрите Таня Райчева и Емил Ганчев, главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров и директорите на главни дирекции – главни комисари Станимир Станев, Тодор Гребенаров и Калин Стоянов.
От началото на започналата на 1 ноември операция, в чийто фокус е честността на вота, до момента са задържани 38 души за престъпления срещу изборните права на гражданите. По данни на ГДНП, за същия период досъдебните производства, образувани в цялата страна за нарушаване на изборните права на гражданите, са 108, а над 2707 са предупредителните протоколи, обобщи директорът на ГДНП гл. комисар Станев. Той показа и типовата бланка на документа, като поясни, че в него преди да се положи подпис от предупредения, е изложено какво точно да не допуска, а на гърба на листа са отбелязани и съставите от НК. Документът се подписва от предупредения и от представител на полицията в присъствието на свидетел.
Превантивната работа на МВР е принципна работа, коментира ролята на предупредителните протоколи министър Рашков. „По отношение на броя на досъдебните производства, към днешна дата и към този час ние вече сме наравно с резултатите, които имаме към юли на предходните извънредни парламентарни избори. От тази статистика можем да направим един извод – че някои политически партии не са се отказали да купуват гласове на българските избиратели“, заяви министърът на вътрешните работи. 
Директорът на ГДЖСОБТ гл. комисар Тодор Гребенаров уточни, че вчера от ЦИК е получен логистичният план с последващи указания как да стане съпроводът на машините за гласуване от логистичния център в София до областните центрове. Общо за цялата страна са подготвени 309 лъча с камиони с машини, като задължение на МВР е тяхната охрана.
По искане на ЦИК вчера е направена проверка на машините. В нея са участвали представители но множество държавни структури, вкл. ДАНС и Агенция "Митници". Изключена е всякаква възможност за злоупотреби с устройствата за гласуване, каза министър Рашков. Убедени сме, че изборният процес ще протече нормално, заключи той.


12 ное 2021