МВР

ГД "Национална полиция"

 

20 юни 2018

Директорът на ГДНП е на работно посещение в Ню Йорк

По програма той ще вземе участие във Втората среща на високо ниво на началниците на национални полицейски служби на държавите членки на ООН (UNCOPS II)

Директорът на Главната дирекция „Национална Полиция“ главен комисар Христо Терзийски е на работно посещение в САЩ. Той е там по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Главен комисар Терзийски ще вземе участие във Втората среща на високо ниво на началниците на национални полицейски служби на държавите членки на ООН (UNCOPS II). По програма, предвожданата от директора на ГДНП делегация, са предвидени серия от срещи с ръководителите на различни правоохранителни структури в щата Ню Йорк.

В първия ден от посещението си (18 юни), главен комисар Терзийски посети Инициативата за сигурност на Долен Манхатън и се запозна с нововъведенията в работата на Системата за наблюдение на територията (Domain Awareness System). Тези звена имат за цел да улеснят наблюдението в града, като включват експлоатацията на голям брой камери, устройства за разпознаване на регистрационните номера на автомобили, камери за проследяване движението на пакети и обекти, изцяло автоматизирани мобилни барикади и детектори за радиация. Чрез системата за наблюдение могат да се идентифицират формата и размера на всякакви "подозрителни" пакети и да се проследят хора в рамките на секунди.

По време на среща с ръководителя на контратерористичното бюро на Системата за наблюдение на територията Роберт Сиринано, главен комисар Терзийски обсъди нововъведните технологии за наблюдение в Ню Йорк, както и реалните възможности за тяхното прилагане и използване в изградения в България център за видео наблюдение.

Директорът на ГДНП се запозна и с организацията на работата на Първо полицейско управление  в Манхатън, което е едно от най-натоварените. То обслужва район, който се състои от една квадратна миля. В зоната му на отговорност  са  Световния търговски център, Сохо, Трибека и Уол Стрийт.

Полицията на гр. Ню Йорк е дългогодишен международен партньор на МВР на България, като на база подписания „Меморандум за разбирателство и сътрудничество в предотвратяването и борбата с трансграничната престъпност“, двустранното  взаимодействието е на много високо ниво. По време на серията от работни срещи се договориха бъдещи съвместни инициативи, които реално да повишат оперативния обмен на информация между Главна Дирекция „Национална Полиция“ и полицията на Ню Йорк.

По късно същия ден главен комисар Христо Терзийски проведе работна среща и със специален агент Анхел Мелендез, ръководител на офиса по разследване на Департамента за вътрешна сигурност (Homeland security investigations – HSI) в гр. Ню Йорк. От американска страна участие в срещата взеха и ресорните ръководители по линия на „Разследване на кибер престъпления“, спецален агент Рики Пател и по линия „Защита на интелектуална собсвеност и търговски марки“, специален агент Лео Диандреа. HIS е част от службата за Имиграционна и митническа сигурност (ICE), към Департамента за вътрешна сигурност (DHS) на САЩ. Това е най-голямата разследваща структура към Департамента за вътрешна сигурност. Разполага с годишен бюджет от над 2 милиарда щ.д, като в нея работят 9 хил. служители, от които 6 хил. са специални агенти разпределени в 26 областни офиса и 185 регионални звена на територията на САЩ. Дирекцията също така има 62 задгранични представителства в 46 държави. Обхвата на  законови правомощия на службата е много широк, като прилага разнообразен набор от федерални закони.

Главен комисар Христо Терзийски проведе работна среща и в офиса на ФБР в гр. Ню Йорк. Съвместно с ръководещия звеното специален агент Браян Парман, ръководителя по линия на бобрба с тероризма, специален агент Чарлз Бергер и специален агент Матю Тине се обсъдиха новите тенденции в борбата с т.нар. „домашен насилствен екстремизъм“, радикализацията на обществото, противодействието на различни видове терористични заплахи, както и модели за реакция при терористично нападение. Представителите на ФБР Ню Йорк споделиха опит по отношение водените от тях разследвания за терористичните атаки в щата Ню Йорк през последните няколко години. Главен комисар Терзийски беше запознат с най-новите методи и тактики на разследвания свързани с откриването и противодействието срещу т. нар. „самотни вълци“.

На снимките: 
Гл. комисар Христо Терзийски и ръководителя на контратерористичното бюро на Системата за наблюдение на територията г-н Роберт Сиринано.

Директорът на ГДНП и един от най-дългогодишните служители на Първо полицейско управление на гр. Ню Йорк пред сградата на управлението.

Резултати от проведена у нас операция, организирана от TISPOL

Проверени са 19366 водачи, установени са общо 387 нарушения

Полицейската операция за установяване на нарушения, свързани с шофиране след употреба на алкохол и наркотици, организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция (TISPOL) се проведе от 4 до 10 юни на територията на страната ни. В хода й са проверени общо 19366 водачи на моторни превозни средства. Установени са 387 нарушения, от които 296 - за шофиране след употреба на алкохол, а 91 – за  управление на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и техните аналози. Според данните най-много нарушения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, са установени на територията на ОДМВР-Бургас (23) и СДВР (20). Най-малко са те на територията на Монтана и Сливен. Статистиката сочи, че отново София и Бургас са с най-много засечени случаи на управление на МПС след употреба на наркотични вещества (СДВР – 15, ОДМВР, Бургас – 9). Такива нарушения не са констатирани във Враца, Кърджали и Силистра. В рамките на операция са установени и 8 издирвани лица.

За сравнение, при предишната операция, проведена от 11.12. до 17.12.2017 г., са проверени общо 19070 водачи и са засечени 297 нарушения - 246 са на водачите, шофирали след употреба на алкохол и 51 - управлявали МПС след употреба на наркотични вещества и техните аналози.

20 юни 2018

Обмяна на опит между български и холандски полицаи в ГДНП

В Главната дирекция „Национална полиция“ се проведе двудневна работна среща на български полицейски служители и служители от холандската полиция. Крайната цел е предаването на опит от страна на българската полиция, в рамките на реализирания съвместен проект, за ограничаване и преодоляване трудностите, които изпитва холандската полиция при работа с български общности, живеещи в гр. Хага.

От холандска страна, във форума участваха г-н Нико ван Ойк от Отдела за международно сътрудничество в хагската полиция и г-жа Херма Вервей от Охранителна полиция в Хага. А от българска - инспектор Пенка Стоянова от отдел „Охранителна полиция“, ГДНП, инспектор Йоана Люцканова - старши разследващ полицай в отдел „Разследване“ на ОДМВР - Шумен и инсп. Стоян Йотев от отдел „Криминална полиция“, ГДНП.

Гостите от холандската полиция бяха приветствани от зам.-директора на ГДНП старши комисар Благородна Макева. Тя ги запозна със структурата и начина на работа на българската полиция и благодари за ползотворната съвместна работа между правоприлагащите органи от двете страни до момента, като изрази надежда, че настоящата работна среща ще допринесе за задълбочаване на доброто сътрудничество. Г-н Нико ван Ойк благодари за топлото посрещане и потвърди, че властите от двете страни имат добро сътрудничество през годините и също изрази надежда то да продължи.

 

Новият проект е надграждане на успешно реализирания през 2016-2017 г. „Надзор, ръководен от информация“, който беше заложен в компонент 10 от Работната програма за полицейско сътрудничество България - Холандия 2014-2015 г., както и други два, реализирани в периода 2009-2010 г. и през 2013 г.

Реализацията на проекта изцяло се финансира с подкрепата на Министерството на безопасността и правосъдието и Министерството на външните работи на Кралство Холандия.

 

20 юни 2018

МВР подкрепя проекта „Индекс за безопасно шофиране“

Представено бе първото издание на изследователския проект, който включва обобщена самооценка на поведението и реакциите на шофьорите на пътя в рутинни и рискови ситуации

Оценката е представителна за българските водачи на леки и лекотоварни автомобили на възраст между 18 и 75 г. на национално ниво. Основните фактори, които определят поведението на шофьорите на пътя, са образованието, местоживеенето, стажът и годишният пробег на водача и мощността на автомобила. Висшистите са по-склонни да поемат рискове, в София нискорисковите шофьори са едва 27%, при средно 60% за страната. Шофьорите със стаж между 4 и 10 години са по-склонни да поемат рискове от лица с повече стаж зад волана, най-рискови са шофьорите с най-малък пробег 2-5 хиляди км годишно и най-голям - над 50 хиляди километра.  Данните показва, че българинът има много висока самооценка за собственото си поведение и реакции на пътя, а самоувереността води до подценяване на рисковите ситуации. Мнозинството от водачите оценяват собствения си начин на шофиране като нерисков, а този на останалите участници като рисков.

Според изследването най-често срещаните рискови действия по българските пътища са: превишаване на позволената скорост; неправилно планиране на маршрута и попадане в задръстване; късното „отбелязване“ на превозното средство отпред, което е намалило много скоростта си, и рязкото натискане на  спирачките; заслепяването на насрещно движещи се автомобили заради ненавременно изключване на дългите светлини, паркирането на непозволени за това места, пренебрегването на ограниченията на скоростта рано сутрин и късно вечер и управлението на автомобил, докато шофьорът се занимава със странични дейности.

Изводът, който се налага е, че са необходими мерки за повишаване на уменията и познанията на участниците в движението. Амбицията на изследването е да се превърне в надеждна методика за ежегодно проследяване на тенденциите в поведението на водачите, включително в зависимост от нормативните промени, и с резултатите и препоръките, базирани на данните, да допринесе за повишаването на безопасността по пътищата и намаляването на пътнотранспортните произшествия в страната.

Според инспектор Мария Ботева от Отдел „Пътна полиция“ при ГДНП, която присъства на форума, важно е всеки един от участниците в движението да е наясно, че е длъжен да пази себе си и е отговорен за живота на другите, а секретарят на Държавно-обществената комисия по безопасност по пътищата Алекси Кесяков отново акцентира върху необходимостта от повече часове по безопасност на движението в  учебните програми, както и върху добрия пример на семейството.

На събитието присъстваха  още заместник-министърът на транспорта Ангел  Попов, зам.- изпълнителният директор  на Изпълнителна агенция  "Автомобилна администрация" , представители на транспортната комисия в  НС и неправителствени организации.

19 юни 2018

25-годишен мъж е задържан за телефонна измама

25-годишен мъж от Мездра е задържан за телефонни измами при операцията, проведена на 13 юни от служители на ОДМВР-Враца и сектор „Измами“ в ГДНП

След проведени оперативни действия е установен и задържан мъж, за когото е установено, че в периода 8 - 12 юни тази година е въвел в заблуда възрастни жители на Враца. През тях той се представял за служител на МВР, който работи за разкриване на престъпление и така успял да причини имотна вреда в размер на общо 54 620лв. Ощетени са четирима възрастни жители на Враца.

На 8 юни 72-годишна жена от областния град изхвърлила през терасата на дома си 13 000 лв. Ден по-късно, 79-годишна врачанка оставила 3000 лв. до кофа за смет, а 62-годишна нейна съгражданка - 1620лв. до паметник в града. На 12 юни подведена по лъжливия сценарий, 71-годишна жена е оставила под кофа за смет сумата от 37000 лв.

В резултат на планирани оперативни действия във връзка с четирите случая, в жилището му в Мездра е задържан 25-годишен мъж, от града. При обиск в дома му са намерени  12 000 лв., а от автомобила му е иззет мобилен телефон.

Вчера на 25-годишния измамник е повдигнато обвинение по чл.209, ал.1, вр. чл.26 от НК.

15 юни 2018