МВР

ГД "Национална полиция"

 

19 сеп 2018

Детски празник на БЧК в Южния парк в подкрепа на EDWARD

Южният парк в столицата стана арена на един специален детски празник с участието на пожарникари, пътни полицаи, планински и водни спасители, и военни. Организатор на проявата бе Българският червен кръст и с нея той оказа подкрепа за трета поредна година на инициативата  EDWARD, чийто координатор за България е Главната дирекция „Национална полиция“.

В празника се включиха инспекторите от отдел „Пътна полиция“ на ГДНП Мария Ботева и Атанас Терзиев.

В рамките на детския празник пътни полицаи от СДВР запознаха малчуганите с част от пътните знаци. Те им демонстрираха нагледно и сигналите на регулировчиците и им обясниха как да се ориентират в ситуация, при която на дадено кръстовище има пътен полицай, а не светофар.

Служителите на ГДПБЗН обясниха на малчуганите как да се предпазят в различни бедствени ситуации и кои са адекватните реакции. Голямото вълнение за децата бе възможността сами да изпробват част от гасителната техника и нагледно да видят как работи.

Малчуганите истински се впечатлиха от демонстрацията на водните спасители на БЧК, както и от планинските водачи, които водеха със себе се куче, което участва в техните мисии на Витоша.

5586 моторни превозни средства са проверени вчера в хода на спецакции по пътищата в страната

Продължават проверките на полицията в рамките на ежедневния засилен контрол по пътищата на страната. Вчера полицейските екипи са проверили 5586 моторни превозни средства и 7474 души. Издадени са 2157 фиша, 844 акта за установени  административни нарушения, констатирани са 1477 случая на превишена скорост и са издадени 159 заповеди за принудителни административни мерки.

Отнети са 57 свидетелства за управление на МПС по причина неплатени задължения по ЗДвП. По време на осъществените проверки на място на гражданите са връчени общо 424 електронни фиша.

Засилените проверки ще продължат до края на месец септември. Освен това в момента се провежда операция, чийто акцент е използването на мобилни телефони от водачите без устройства, позволяващи разговори без участието на ръцете.

 

19 сеп 2018

TISPOL търси подкрепа от всички участници в пътното движение за проекта EDWARD

 

  • Все още средно около 70 човека дневно загиват по пътищата на Европа
  • Всяка предотвратена смърт по пътищата има приблизителна стойност от 1,75 милиона паунда (1,94 милиона евро)
  • Призоваваме всички шофьори, мотоциклетисти, велосипедисти, пешеходци и всички останали участници в движението по пътищата да направят обещание на projectedward.eu/pledge и да го разпространят в социалните медии, като се използва #ProjectEDWARD

 

И тази година на територията на стария континент се провежда Европейският ден без жертви на пътя. Идеята води началото си от 2016 г. и идва от Европейската мрежа на службите на пътната полиция (TISPOL) под името проект EDWARD. Инициативата цели да повиши информираността за пътната безопасност и да намали броя на хората, загиващи ежедневно по пътищата на Европа.

 

TISPOL вярва, че е жизнено важно да се спечели подкрепата на националните правителства, а така също и да спечели сърцата и умовете на всички индивидуални участници в пътното движение, за да се постигне устойчиво и значително намаляване на смъртността и травматизма по европейските пътища.

 

Президентът на TISPOL Paolo Cestra направи следния коментар: „Всеки ден по пътищата на цяла Европа около 70 човека тръгват да пътуват, но не се завръщат вкъщи. Това означава, че всеки ден на 70 семейства ще бъде почукано на входната врата и ще бъде съобщена покрусяващата вест, че са загубили близък човек в инцидент, който в повечето случаи е бил напълно предотвратим.

 

Ние не искаме това да се случи на нито едно семейство и ще направим всичко възможно, за да намалим броя на жертвите по пътищата. Но ние имаме нужда да получим подкрепата на отделните участници в движението по пътищата и знаем, че ако всеки един човек е подготвен да осъзнае рисковете, с които се сблъсква, и рисковете, които може да причини на другите, то тогава може да имаме по-безопасни водачи, по-безопасни участници в движението и по-безопасни пътувания.

 

Моля, помислете за начина, по който шофирате или пресичате пътя. Помислете как може намалите риска, като винаги поставяте предпазен колан, шофирате с позволената скорост, съобразена с условията на пътя, никога не шофирате след употреба на алкохол и наркотични вещества и не използвате мобилен телефон, когато сте в колата.“

 

„Ако всеки от нас е склонен да направи малки промени, тогава подобренията в пътната безопасност ще бъдат огромни и ние наистина ще може да постигнем значително намаляване на броя на загиналите и тежко ранените. Така че моля Ви, споделете нашите послания за пътната безопасност в социалните медии, като използвате #ProjectEDWARD, и направете обещание на страницата на проекта на projectedward.eu/pledge.”

 

Подкрепа

Проектът EDWARD има подкрепата на политици, полицейски началници и професионалисти в областта на пътната безопасност. Европейската комисия също подкрепи инициативата.

 

Европейският ден без загинали на пътя насърчава всички участници в движението да намалят риска и да подобрят безопасността на своето шофиране, управление на мотоциклет или велосипед или на придвижването си пеша. Ден без загинали на пътя трябва да е наша ежедневна цел, не само на 19 септември.“ 

 

Тази година Европейската комисия оказва допълнителна помощ, като  осигурява централен онлайн указател на събитията (roadsafetydays.eu) в подкрепа на проекта EDWARD. Тук организаторите на отделните мероприятия могат в детайли да посочат времето и местоположението на своето събитие. Директорията е достъпна и чрез projectedward.eu.

19 сеп 2018

До 23 септември е в ход операция за нерегламентирано ползване на мобилни телефони по време на управление на МПС

От 17 до 23 септември на територията на страната се провежда специализирана полицейска операция за установяване на водачи, които управляват моторни превозни средства и успоредно с това използват мобилни телефони без устройство, което позволява провеждането на разговор без участието на ръцете. Тя се прави по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и подобни проверки има на територията на всички страни от Европа. „Говоренето по телефон без т. нар. хендсфри не е от най-често срещаните нарушения, но има водачи, които по време на движение водят разговори без такова устройство. От началото на годината до 30 август са установени 1040 случая“, обясни пред журналисти главен инспектор Петър Соколов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Той припомни, че законът предвижда за говорене по телефон без устройство, което позволява водене на разговор без участието на ръцете на водача, санкция от 50 лева. Освен това в Наредбата за определянето на  максималния размер на контролните точки е предвидено отнемането на 6 контролни точки.

Главен инспектор Соколов припомни пред журналистите, че утре е Европейският ден без загинали на пътя. Той призова водачите да влязат в страницата на проекта EDWARD и да се запознаят със съдържанието му, където има редица препоръки за безопасно шофиране. Там също водачите могат да попълнят формуляр и да направят обещание, чиято крайна цел е подобряване на пътно-транспортната обстановка.

 

18 сеп 2018