МВР

ГД "Национална полиция"

 

25 май 2018

5311 товарни автомобила и 1679 автобуса са проверени у нас в рамките на последната операция по линия на TISPOL

5311 товарни автомобила и 1679 автобуса са проверени у нас в рамките на последната операция на Пътна полиция по линия на TISPOL - Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. Тя се проведе от 14 до 20 май и основният обект на проверките бяха камионите и автобусите.

От общият брой проверени водачи на товарни автомобили са установени общо 1666 нарушения. На 44 от проверените моторни превозни средства е наложена забрана да продължат движението си. За сравнение - в предишното издание на операцията, проведено през месец февруари тази година, проверените товарни автомобили са били по-малко, а именно 3673. Тогава са констатирани 834 нарушения, а на 14 МПС е наложена забрана да продължат движението си.

При автобусите общия брой проверени превозни средства е 1679 и са установени общо 310  нарушения. За сравнение, при проверките през месец февруари, броят на проверените возила е бил – 1095, но нарушенията са били значително по-малко – 194.

 

От направения сравнителен анализ се наблюдава увеличение на нарушенията по почти всички показатели, но няма нито един случай на управление след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

В операцията, освен представители на Пътна полиция, участваха служители на Криминална и Икономическа полиция, и на ИА „Автомобилна администрация“. 

 

Препоръки за абитуриенти

Празниците не дават предимство

Завършването на училище винаги е свързано с много вълнения и емоции. Най-радостни са преживяванията на абитуриентите, за които от родители, учители, близки и приятели се организират балове и различни атракции. Празнуват не само завършващите училище, но и цялото им обкръжение. Празничното настроение много често води до компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до неприятни ситуации и последици.

Равносметката от миналата година
През 2017 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти, или на пътници в ПС. В над 90 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан, а в повече от 10 случая – предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на ПС, превозващи абитуриенти, при 4 от тях водачите са били абитуриенти.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:

 

Спазвай Закона за движението по пътищата

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата

Мисли за собствената си безопасност

Празнувай, но се контролирай

Не прекалявай с алкохола

Намери си шофьор за бала и след него

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

При нужда позвъни на телефон 112

 

Спазвай Закона за движението по пътищата

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата

През 2018 г. има промени в Закона за движението по пътищата. Нарушенията на разпоредбите водят до много сериозни последици – спиране на превозното средство от движение, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Много от измененията в закона от 2017 г. са свързани с ограничаване управлението на МПС от неправоспособни водачи и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на Закона за движението по пътищата. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор.

Мисли за собствената си безопасност

Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план! Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с:

- управление с несъобразена или превишена скорост;

- неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора;

- извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;

- отнемане на предимство;

- преминаване на червен сигнал на светофара;

- управление от неправоспособни водачи;

- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;

- подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;

- возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Празнувай, но се контролирай

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението, но оставят повече спомени.           

Не прекалявай с алкохола

Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение може дори да развали празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови ситуации заради „смелите“ решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Намери си шофьор за бала и след него

Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен. 

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112 

Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора, които ще ти помогнат по всяко време.

            Отдел „Пътна полиция” –

Главна дирекция „Национална полиция”, 2018 г.

 

21 май 2018

Взети са всички необходими мерки за обезпечаване на нормалното протичане на абитуриентските балове

Взети са всички необходими мерки за обезпечаване на нормалното протичане на абитуриентските балове. Това бе съобщено на пресконференция в Главната дирекция „Национална полиция“, в която участваха началникът на отдел „Пътна полиция“, комисар Бойко Рановски, началникът на сектор „Патрулно-постова дейност“ към „Охранителна полиция“, старши инспектор Георги Георгиев и старши инспектор Красимира Стоядинова от отдел „Охранителна полиция“, СДВР.

Комисар Рановски съобщи, че и тази година Пътна полиция ще проведе операция „Абитуриент“, чиято основна цел е да си осигури безпроблемно провеждане на баловете. В тази връзка се предвижда засилено полицейско присъствие край всички учебни заведения и местата за празнуване. „На всички места, където има зрелостници, ще има полицейски ескорти, които ще съпровождат абитуриентите от места, на които се събират до увеселителните заведения. Целта е да празнуващите да бъдат максимално облекчени и да се придвижат бързо и безпроблемно и да не затрудняват останалите участници в движението“, каза Бойко Рановски. Той допълни, че до питейните заведения вечерно време ще има патрули, които следят да не се допусне шофиране след употреба на алкохол или упойващи вещества. Освен това ще се следи и за неправилен превоз. „Всички случаи на неправилен превоз ще бъдат заснемани с камери и ако не може да се вземе отношение веднага и на място, то водачите и собствениците на автомобилите, които са ги допуснали, ще бъдат призовавани и санкционирани допълнително“, каза Рановски.
През 2017 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти, или на пътници в тях. В над 90 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан, а в повече от 10 случая – предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на ПС, превозващи абитуриенти, при 4 от тях водачите са били абитуриенти, но за щастие не е имало нито един случай на тежко пострадал или загинал зрелостник. В заключение комисар Бойко Рановски призова всички към отговорно поведение и да можем и тази година да се поздравим с подобен успех.

Контролът в заведенията, където ще има празнуващи, ще бъде засилен, съобщи Георги Георгиев, старши инспектор от „Охранителна полиция“ при ГДНП. Вече са проведени срещи с фирмите, осъществяващи охранителна дейност и те ще следят за спазване на реда. Освен това ще се засили и охраната във влаковете, поради очакваното по-интензивно пътуване. Създадена е и организация за завишен контрол по пренасянето, съхранението и използването на взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия. При установяване на такива, ще се налагат санкции. По закон те са от 500 лева до 2000 лева. Ще се следи и за недопускане на лица в нетрезво състояние до увеселителните заведения.

В столицата за взети всички мерки за недопускане на инциденти, каза старши инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“, СДВР. Установени са местата, на които ще има празнуващи и училищата, на които им предстои да изпратят своите зрелостници. От думите й стана ясно, че баловете в София започват от 23 май и ще продължат до 30 май, като пикът ще е между 24 и 29 май. Засилено полицейско присъствие е предвидено около сборните пунктове, училищата и увеселителните заведения.

 

21 май 2018

България показва постоянство в защитата на културното наследство

На година имаме по около 50-60 присъди, които се дават на иманяри и дилъри, това играе ролята и на сериозна превенция на този тип посегателства, казва главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

 

 

- Господин Папалезов, София бе домакин на тематична конференция от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, посветена на трафика на културни ценности. Как оценявате нивото на сътрудничество на България с партньорските служби при противодействие на този тип престъпления?

- По отношение на международното сътрудничество има два аспекта. Единият е регионалното сътрудничество на Балканите. По тази тема имаше доклад на Центъра по правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) в Букурещ, Румъния, в него ставаше дума за операции, проведени на територията на България, Турция, Сърбия, Румъния, Гърция, Македония, Албания.

Това са страни, които са донори за европейския и световния пазар. България участва в няколко операции на регионално ниво, проведени с партньорски служби от балканските страни, но и в редица съвместни действия, осъществени на територията на Балканите, заедно с властите във Франция или Германия, защото там е крайната реализация на пазара.

Другият аспект е сътрудничеството на европейско и международно ниво по съвместни разследвания на трафик на културни ценности.

Цялото интервю може да прочетете на стр. 4 на в. „24 часа“ или в интернет.

11 май 2018

Пътна полиция- ГДНП е партньор в състезанието „Най-добрър млад шофьор в България“

Инициативата се провежда за пръв път у нас по идея на FIA и СБА; Уменията на младите водачи ще бъдат изпитани утре на писта Дракон в пловдивското село Калояново

Отдел „Пътна полиция“ при Главната дирекция „Национална полиция“ е партньор в конкурса „Най-добър млад шофьор в България“. Той се организира за първи път у нас по инициатива на FIA и Съюза на българските автомобилисти, съвместно с представители на държавата, неправителствения сектор и бизнеса.

Уменията на младите водачи ще бъдат изпитани утре на писта Дракон в пловдивското село Калояново. Стартът на състезанието ще бъде даден от 10 часа, а награждаването е предвидено за 15 часа. По регламент в него участват млади водачи на възраст от 18 до 26 години, които нямат наложени наказания по Закона за движение по пътищата. То се провежда в два кръга. Първият вече приключи, в него всеки, изявил желание за участие, трябваше да реши тест с въпроси от ЗДвП. Той бе успешно преминат от 30 кандидати, които утре ще мерят сили във финалната надпревара и трябва да демонстрират уменията си на пътя, оказване на долекарска помощ и технически познания за автомобила. Най-добре представилият се ще бъде обявен за Най-добър млад шофьор на България и получи като награда една година безплатно шофиране на чисто нов автомобил. Подобно състезание тази година ще се проведе в Словения, Чехия и Словакия, а за пръв път инициативата е била проведена миналата година в Словения.

11 май 2018