МВР

ГД "Национална полиция"

 

21 фев 2020

10 785 водачи на автобуси и товарни автомобили са проверени по време на последната опрация по линя на ROADPOL

Приключи операцията за проверка на водачите на товарните автомобили и автобусите. Тя се проведе от 2 до 16 февруари 2020 г. и бе организирана по линия на ROADPOL, като аналогични действия бяха извършени на територията на всички държави-членки.

След приключване на проверките и обобщаване на получената информация в Главна дирекция  “Национална полиция”, на територията на страната са проверени общо 8 660 товарни автомобила. При тях са установени общо 3237 нарушения, като на 40 от проверените МПС е наложена забрана да продължат движението си.

Най-честото установено нарушение при тях е било превишаване на скоростта – 1012 случая, 242 са били установените случаи на неизползване на обезопасителни колани, нередовни документи на водачите – 502 и превозното на средство – 139.

Проверените автобуси в рамките на операцията са били 2125, като при тях са установени общо 446 нарушения.

Най-много са били извършените нарушения с превишаване на скоростта – 72, неизползване на обезопасителни колани – 40, нередовни документи на водачите - 69 и техническа неизправност на превозното средство – 41.

 

483 МПС са проверени по време на операция, проведена на територията на 3 областни дирекции в Североизточна България

483 моторни превозни средства са проверени в рамките на специализирана полицейска операция, проведена в нощта на 15 срещу 16 февруари на територията на областните дирекции в Търговище, Русе и Силистра. По време на операцията е следено за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, от неправоспособни или водачи, лишени от правото временно да управляват, като и недопескане на движение на автомобили с отнета регистрация или такива, които не са имали задължителна полица за застраховка Гражданска отговорност.

За времето на операцията са установени общо 13 водача в трите области да управляват след употреба на алкохол, като на 8 от тях пробите с доказателствен анализатор са отчели над 1,2 на 1000, на други 3 – над 0,5 на 1000, а 2 са отказали да бъдат тествани. На територията на ОДМВР-Търговище са установени и 2 водачи, управлявали след употреба на наркотични вещества.

По един случай на управление от неправоспособен водач е установен на територията на ОДМВР-Русе и ОДМВР- Търговище. Случай на управление на МПС без регистрация е установен в ОДМВР-Търговище, а в ОДМВР-Силистра водач е управлявал кола с чужди регистрационни табели.

Общо и в трите области на водачи за различни нарушения са съставени 67 акта за установени административни нарушения и 106 фиша, на 10 водачи са отнети свидетелствата за управление на МПС и са дерегистрирани 7 моторни превозни средства. Случаи на управление на МПС без Гражданска отговорност има установени 3 – 2 в Русе и 1 в Търговище.

18 фев 2020

Започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

Проверките, по линия на ROADPOL, ще се извършват от екипи на МВР и ИААА

От днес до края на тази седмица у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. Аналогични действия има във всички страни-членки в цяла Европа.

У нас, освен служители на МВР, в проверките участват и техни колеги от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Акцент в операцията е поставен върху спазването на скоростните режими, недопускането на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози, спазването на изискването за ползване на обезопасителните колани, недопускането на неправилен превоз на товар, претоварване и спазване на времето за почивки.

Провеждането на подобни проверки са заложени в календара на ROADPOL няколко пъти в годината. Причината за това, е че при настъпване на пътнотранспортен инцидент с участието на подобни превозни средства, щетите и броят на жертвите е значително по-голям.

10 фев 2020