МВР

ГД "Национална полиция"

 

Започна полицейска операция по линия на TISPOL

В рамките на седмица ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение

 

По инициатива на  TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция,  от 21 до 27 август 2017г. на територията на всички държави-членки ще бъде извършен засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за причиняването на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа, отчитат от европейската мрежа.

Превишената и несъобразена скорост продължава да е с най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз. Именно затова  осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряването на пътната обстановка и намаляване на жертвите по пътищата.

По време на проверките, освен за превишаване на разрешената скорост за движение,  ще  се извършват проверки за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите. 

21 авг 2017

Пътни полицаи раздаваха листовки на български и чуждестранни водачи на АМ "Тракия"

Акция е част от превантивната кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата

Пътни полицаи от ОДМВР-София раздаваха листовки на български и чуждестранни водачи на АМ "Тракия". Днешната акция е част от превантивната кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. Тя започна в началото на тази седмица, когато листовки бяха раздавани на входните пунктове на страната. Самите листовки са на български, турски, немски и английски език. Информацията в тях е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В листовките са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР.

18 авг 2017

Криминалисти на ГДНП продължават работа по образувано досъдебно производство за склоняване към убийство

В хода на разследването е установено, че в периода от 21 юли до 15 август, срещу обещана сума пари, М. А. /29 г./ е склонявал 27-годишен криминално проявен мъж от Враца да извърши убийство на друг негов съгражданин

На 16 август т.г. е проведена специализирана полицейска операция от служители на Главната дирекция „Национална полиция“. Операцията е реализирана  под ръководството и надзора на Районната прокуратура във Враца. Извършени са действия по разследването – претърсване  и изземване на територията на гр. Мездра.

В хода на разследването е установено, че в периода от 21 юли до 15 август, срещу обещана сума пари, М. А. /29 г./ е склонявал 27-годишен криминално проявен мъж от Враца да извърши убийство на друг негов съгражданин  – престъпление по чл.117, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

След  24-часовото задържане на М.А., с постановление на прокуратурата, мярката му за задържане е удължена за срок до 72 часа, а с определение на Районния съд от днес мярката за неотклонение е изменена в „домашен арест“. Работата по случая продължава.

17 авг 2017

12- процентно намаление на уличните грабежи отчитат от ГДНП

​​Расте и разкриваемостта на подобен тип престъпления

Уличните грабежи намаляват - от началото на годината до този момент се наблюдава 12% спад в сравнение със същия период на 2016 г. Това каза в интервю за БНР главен инспектор Димитър Кошов от сектор „Грабежи“ при Главната дирекция „Национална полиция“. Причините за това са няколко. От една страна е добрата работа на органите на реда, а от друга - част от контингента, занимавал се с това, в момента се е пренасочил към трафика на мигранти като по-доходно занимание.

Освен намаляване на уличните грабежи се наблюдава и увеличение на разкриваемостта. В момента процентът на разкриваемост е 38%, което е с 4% повече, отколкото през същия период на миналата година, каза още Кошов.

Безработен мъж, често наркозависим, рецидивист, това е профилът на извършителя на улични грабежи. Най-често жертви на подобни престъпления са хора на средна възраст, но такива, които не могат да окажат съпротива. От тях грабителите вземат основно пари, бижута и мобилни телефони.

В повечето случаи извършителите действат в големите градове. Част от тях наблюдават жертвата си известно време и избират подходящото място, на което да действат, като тъмни улички или  крайни квартали. Други действат импулсивно, те грабват каквото могат и побягват.

В случай, че гражданите попаднат в подобна ситуация, те не бива да оказват съпротива, защото рискуват да бъдат наранени от нападателите, които е възможно и да са въоръжени. Следващата стъпка е да се обърнат към полицията и там да се опитат да разпознаят кой ги е нападнал.

17 авг 2017