МВР

ГД "Национална полиция"

 

18 яну 2018

Полицията благодари на хората, подали сигнал за грубо нарушение на ЗДвП

Във връзка с получени сигнали, свързани с придобил популярност в началото на декември м.г. видео клип в интернет с лек автомобил, чийто водач управлява в крайна лява лента на автомагистрала „Хемус“ в платното за насрещно движение, Главна дирекция „Национална полиция“ уточнява следното:

Нарушителят е установен и му е съставен акт за административно нарушение. Въз основа на акта е издадено наказателно постановление, чрез което на водача са наложени предвидените в Закона за движението по пътищата санкции- парична глоба и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за определен срок. Наказателното постановление е връчено на нарушителя през м. януари т.г.

ГДНП благодари на всички, които не се примириха с това грубо нарушение на обществения ред и демонстративно незачитане на разпоредбите на Закона за движението по пътищата. Благодарим за проявеното доверие. Вашият навременен сигнал даде възможност на служителите да установят нарушителя и спрямо него да бъдат взети съответните законови мерки.

 

Служител на „Пътна полиция“-ГДНП е спрял мотоциклетист, движил се в Троян без регистрационни табели и каска

Вчера към 15.48 часа на улица в гр. Троян униформен служител на „Пътна полиция“ в ГДНП, командирован в града, забелязал мотоциклетист, движещ се без регистрационни табели и без каска. Полицаят последвал нарушителя със служебния автомобил. При първото спиране на мотоциклетиста на знак „Стоп“ на ул. „Незабравка“ униформеният се изравнил с него и с ръка му подал сигнал да отбие на ул. „Раковски“. Служителят се е легитимирал и му поискал документите. При последвалото обяснение, че няма такива, униформеният е сигнализирал на своите колеги от Троян чрез тел. 112, които дошли на място и поели случая. В резултат на това на мотоциклетиста е съставен акт и е образувано бързо производство по чл. 345, ал. 2 от НК.
ГДНП уточнява, че според закона, служителят на „Пътна полиция“- ГДНП е имал право да се намеси, след като е видял, че се извършва престъпление и в това отношение не е превишил правата си, а е действал съвестно. Според чл. 345, ал. 1 от НК, „Който си служи с табела с регистрационен номер, издадена за друго моторно превозно средство, или с табела, неиздадена от съответните органи, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева“. Същото наказание се налага и на онзи, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред (НК, чл. 345, ал. 2).

18 яну 2018

Проведени съвместни проверки в страната, свързани с контрол на съхранение и продажба на месни продукти

Служители на МВР, НАП, КЗП, БАБХ и Митниците са инспектирали общо 1258 обекта и 1 709 МПС, превозвали месни продукти

В периода от  22 декември 2017 г. до 14 януари 2018 г. бяха извършени съвместни проверки на магазини и складове за преработка на месо, както и на моторни превозни средства, натоварени с месни продукти. Те са реализирани на територията на цялата страна от служители на СДВР и на областните дирекции на МВР, представители на Националната агенция за приходите, Българската агенция за безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите и Агенция „Митници“. Съвместните действия бяха координирани от ГД „Национална полиция“.

Общо 1258 обекта – магазини, складове за съхранение и преработка на месо, и 1709 моторни превозни средства, превозващи месо и местни продукти, са инспектирани в периода.  В резултат на предприетите действия е наложена  забрана за продажбата на общо 53 840, 905 кг месо и местни продукти, поради изтекъл срок на годност, други 201, 700 кг месо са иззети от физически лица, които са продавали стоката  без документи за произход.  Най-голямо количество месо е иззето от обекти във Велико Търново – 37 533 кг, Ямбол – 2500 кг и Пловдив – 1300 кг.

За установени административни нарушения са съставени общо 38 акта и пет протокола. Четири от тях са съставени в София, по три – в Пловдив, В. Търново и Кюстендил, по два – в Стара Загора и Габрово.  

17 яну 2018

5 телефонни измами са предотвратени за 3 дни

Операциите ръководени от служители на ГДНП и реализирани от сили на СДВР и ОДМВР-В. Търново

5 телефонни измами са предотвратени за 3 дни, благодарение на намесата на служителите на сектор „Измами“ на Главната дирекция „Национална полиция“, СДВР и ОДМВР – Велико Търново. По-голямата част от тях са на територията на столичния град. Схемата, която е ползвана от измамниците, е „Съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция“.

От сектор „Измами“ на ГДНП отново напомнят на гражданите да не се поддават на съмнителни телефонни обаждания. Когато се свържат с тях от непознат номер, последва разговор със заплахи, а след това дойде още едно обаждане от човек, представящ се за полицай, който ще им съдейства, в никакъв случай да не се доверяват. Много е важно гражданите да не дават информация за себе си (имената си или тези на техни близки, адреси) и в никакъв случай да не се доверяват на призивите да дадат наличните си пари и ценности за залавянето на престъпници.  
ГДНП - съвет как да избегнете телефонна измама

 

16 яну 2018

5643 проверки на тържища и търговски обекти, предлагащи пиротехнически изделия, са направени по време на последните празници

В резултат на предприетите от МВР превантивни действия не са допуснати тежки инциденти с пироизделия

5643 проверки по линия на контрола на общоопасните средства са направени от силите на реда в редица тържища, пазари и търговски обекти по време на Коледните и Новогодишните празници. Основните цели на инспекциите бяха да не се допусне продажбата на пиротехнически изделия (ПИ) без издадени полицейски разрешения за търговия, да се предотврати търговията с видимо повредени пироизделия и продажбата на фойерверки от категория 1 на лица под 12 години, от категория 2 - на лица под 16 години и на категория 3 - на лица под 18 години.

В хода на проверките са образувани пет досъдебни производства за установена търговска дейност без надлежно разрешение – три на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин и две, на територията на ОДМВР – Ловеч. Констатирани са 30 нарушения, за които са съставени АУАН, от които 26, за нерегламентирана търговска дейност и 4, за неправомерна употреба на ПИ.

Униформените са издали 931 полицейски разпореждания, 1854 предупреждения и 180 уведомителни писма.

3649 е общият брой на иззетите пиротехнически изделия.

Според обобщените данни на сектор Контрол на общоопасните средства в Главната дирекция „Национална полиция“ на територията на цялата страна по време на празниците са констатирани 16 произшествия с пиротехнически изделия, при които са ранени 19 души. В резултат на предприетата превантивна работа не са допуснати тежки инциденти.  

16 яну 2018