МВР

ГД "Национална полиция"

 

18 май 2019

30 млади хора мерят сили в надпреварата „Най-добър млад шофьор на България“

ГД „Национална полиция“ е партньор в инициативата

30 млади хора мерят сили във второто издание на инициативата „Най-добър млад шофьор на България“. Идеята е на FIA – Международната автомобилна асоциация, а у нас тя се провежда от Съюза на българските автомобилисти, като партньор в нея е Главната дирекция „Национална полиция“. Стартът на състезанието бе даден тази сутрин.

Автомобилът е удоволствие, но и отговорност, каза главен комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП и призова участниците да бъдат изключително отговорни на пътя, не само по време на състезанието, но и след това. Той посочи, че седем от допуснатите до финала на миналогодишното издание 30 млади хора, през лятото на 2018 г., са направили нарушения на Закона за движение по пътищата.

Началникът на отдел „Пътна полиция“, комисар Росен Рапчев пожела успех на участниците и ги призова да бъдат толерантни на пътя.

През настоящата година над 4 000 души, които отговарят на изискването на регламента, са се явили на първия кръг, който е онлайн решаване на листовки, подчерта  инж. Емил Панчев. В сравнение с миналата година, желаещите са били с 500 повече, но все още има сред тях които не знаят какво покрива задължителната застраховка "Гражданската отговорност", както и не изразяват правилно мислене при пешеходните пътеки, допълни още председателят на СБА.

 

На откриването на церемонията присъстваха още Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК и представители на ИААА.

Инициативата „Най-добър млад шофьор на България“ се провежда у нас за втора поредна година. В първия кръг, който е онлайн решаване на листовки, се явиха 4000 млади хора, отговарящи на условието да са на възраст между 18 и 26 години, да имат стаж зад волана не повече от 5 години и да нямат нарушения на ЗДвП. От тях успешно преминалите са 30, сред които и 7 жени, които днес демонстрират умения зад волана – управление на мокра настилка, паркиране, оказване на първа долекарска помощ. Победителят в надпреварата получава възможността да управлява нов автомобил в продължение на една година.

ГДНП бе домакин на семинар за превенция на трафика на хора

В Главната дирекция „Национална полиция“ се проведе обучителен семинар за превенция на престъплението Трафик на хора. Той бе организиран по инициатива на Националната комисия за борба с трафика на хора във връзка с изпълнение на дейностите от Националната програма за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

На откриването на семинара присъстваха зам.-директорът на ГДНП старши комисар Благородна Макева, Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора и Гергана Кюркчийска, административен ръководител на Районната прокуратура в гр. Оряхово.  В него участваха служители от Охранителна полиция в ГДНП и от всички районни управления на СДВР и ОДМВР-София.

Във фокуса на семинара бяха новите форми на трафика на хора, както работата и насочването на жертвите. Районният прокурор Гергана Кюркчийска запозна участниците в семинара с престъплението от гледната точка на наблюдаващия прокурор. Тя очерта пред тях профила на жертвата и на трафиканта, какви са механизмите за въвличането и контрол на жертвата в процеса и съответно ролята на звената от Охранителна и Криминална полиция за адекватна намеса.

 

18 май 2019

Утре ще стане ясно кой е Най-добрият млад шофьор на България

18 май, събота, от 10 часа, на ул. „Ген. Гурко“ в София (срещу стадион „В. Левски) ще се състои финално събитие от второто издание на кампанията „Най-добър млад шофьор на България“. 
След откриването е предвиден брифинг с медиите на тема „Анализ на резултатите от първия етап на Най-добър млад шофьор на България“ – познават ли младите шофьори правилата за движение по пътищата и къде най-често грешат. Представители на Отдел „Пътна полиция“ към ГДНП ще представят актуална информация за основните причини за възникване на пътнотранспортни произшествия през 2018 и 2019 г. Ще бъдат отправени  и препоръки към младите водачи и техните родители.

В брифинга ще участват инж. Емил Панчев – председател на Съюза на българските автомобилисти, главен комисар Христо Терзийски - директор на Главна дирекция “Национална полиция”, комисар Росен Рапчев – началник на отдел „Пътна полиция“ към ГДНП.

17 май 2019

2057 водачи на моторни превозни средства са санкционирани за неизползване на каски и колани

37140 моторни превозни средства са проверени в рамките на проведената от 7 до 12 май в страната операция на Пътна полиция. Акцентите в нея бяха използването на обезопасителни колани и каски от водачите и пътниците, правилното превозване на деца и правилното поставяне на регистрационни табели от водачите на мотоциклети.

По време на операцията за различни нарушения са съставени 11458 фиша и 4401 акта за установени административни нарушения (АУАН).

Установени са 1990 случая на неизползване на обезопасителни колани от пътници и водачи, и неправилно превозване на деца в автомобилите. Установени са и 67 случая на водачи и пътници с мотоциклети, при които не е използвана предпазна каска по време на движение.

По време на операцията са връчени и 4238 фиша на водачи, установени са и 95 моторни превозни средства, които са се движили без регистрация.

15 май 2019