МВР

ГД "Национална полиция"

 

Криминалисти на ГДНП и колегите им от ОДМВР-Стара Загора задържаха трима мъже за иманярство

Действията са проведени под надзора на Окръжна прокуратура - Стара Загора, която извършва разследване по досъдебни производства за иманярство и държане на предмети с белезите на културно-исторически ценности

Множество монети, оръжие и предмети - с видими белези на кулкурно-исторически ценности, и металдетектори са открити при операция на служители от ГД “Национална полиция“ и ОДМВР-Стара Загора. Действията са проведени на 11 ноември на територията на община Казанлък, под надзора на Окръжната прокуратура.

При предприетото претърсване в дома на 55-годишен жител на Казанлък криминалистите намерили 3 металдетектора, йонен детектанализатор и множество старинни монети от тракийската, римската и византийската епохи. От друг адрес в града, собственост на 68-годишен, са иззети още 7 саморъчно изработени металдетектора, 3 старинни монети от тракийската епоха и мобилен телефон с 2 СИМ-карти, съотносими към извършваната незаконна дейност. Още един металдетектор,  средновековна монета, острие от средновековно оръжие и керамичен съд от тракийската епоха са открити и при претърсване на дома на 61-годишен жител на Шейново.

По случая са образувани три досъдебни производства по чл. 278 , ал. 6 от НК и чл. 277а, ал. 7 от НК за незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, чрез използване на специални технически средства, държане на монети и предмети, представляващи културно-историческа ценност. По досъдебните производства предстои да бъде назначена експертиза и на иззетото количество предмети. Работата  по доказването на цялостната престъпна дейност на тримата задържани продължава под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

 

12 ное 2020

Служители на ГДНП задържаха издирван с две влезли в сила присъди

При специализирана полицейска операция, проведена от служители на отдел „Криминална полиция“ – ГДНП, на територията на село Мрамор е установен и задържан 35-годишен от София с две влезли в сила присъди. Едната е 4 години лишаване от свобода, постановена от Софийския градски съд за кражба в условията на рецидив, а другата -  8 месеца лишаване от свобода, постановена от Софийския районен съд. Мъжът е обявен за издирване в края на 2019 г., но заради обявена от него нужда от медицински прегледи, му е позволено да ги извърши с условието да представи резултатите от тях на съдебните власти в началото на тази година. След като не спазил това условие, издирването му е подновено. Не след дълго криминалистите са попаднали на следите му и е открит. 

В момента мъжът е задържан и предстои да бъде предаден в Централния софийски затвор, където да изтърпи наложените му наказания. За случая е уведомена прокуратурата.

 

05 ное 2020