МВР

ГД "Национална полиция"

 

Антични и средновековни монети и предмети са открити при операция на Главна дирекция „Национална полиция“

Действията са проведени под надзора на СГП

Операцията е реализирана през вчерашния ден на територията на София и Враца. Действията са осъществени от служители на сектор ПСКИЦ-ГДНП с участието на техни колеги от ОДМВР - Враца. В хода на разследването е установен 61-годишен столичанин, незаконно придобивал и извършвал противозаконни сделки с културно-исторически предмети, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

На адреси, ползвани от мъжа в столицата и във врачанския регион, са открити и иззети общо 102 предмета с характерни белези на културно-исторически ценности - антични и средновековни монети и предмети от въоръжението, както и 3 металдетектора.

По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава под надзор на прокурор от Софийската градска прокуратура.

24 яну 2023

ГДНП участва в международно разследване на организирана престъпна група за измами с финансови инструменти

Действията у нас са реализирани под наблюдението и ръководството на СГП в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия

Международната операция, проведена на територията на четири държави – Германия, Сърбия, България и Кипър, е резултат от действия по разследването, започнали през есента на миналата година след сигнали за измамени германски граждани.

Координираната акция, проведена с активната подкрепа на Евроджъст и Европол, е довела до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от Сърбия, България и Кипър.

В хода на предприетите действия в четирите държави са идентифицирани общо над 250 работни места, претърсени са четири кол центъра и 18 други обекта и са разпитани повече от 250 души. Иззети са над 150 компютъра, множество носители на данни, три автомобила, над 1 милион щатски долара в криптовалути и 50 000 евро в брой. Задържани са общо 15 души – 14 в Сърбия и един в Германия.

В България операцията е реализирана на 11 януари от служители на ГД „Национална полиция“, под надзора на Софийската градска прокуратура, в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от властите във Федерална Република Германия. При извършените претърсвания на територията на страната – на офис на търговско дружество с 50 работни места, на офис на счетоводна фирма, два домашни адреса, два автомобила, както и обиск на едно лице - са иззети компютърни информационни данни, документи, мобилен телефон и др. Българските власти са разпитали 42 души, шестима от които чужди граждани. Към момента продължават разпитите и на други свидетели, като се очаква да бъдат разпитани над 50 човека. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи. При акциите в България, Кипър и Сърбия са участвали 33-ма германски полицаи.

В рамките на разследванията на организираната престъпна група, управлявала схемата за измамни кол центрове, са открити мащабни финансови транзакции. За да ръководи схемата, групата управлявала кол центровете от Сърбия и използвала технологична структура от България. У нас е регистрирана и се помещава фирма, която изработва онлайн платформата, чрез която се извършвала измамната дейност. Според първоначалните данни чрез създадени кол центрове са измамени множество жертви основно в Германия, но също и в Швейцария, Австрия, Австралия и Канада, като предполагаемата сума на измамата е за десетки милиони евро.

Счита се, че базата за изпиране на незаконно придобитите пари е била в Кипър. Мрежата привличала потенциални инвеститори онлайн и често се свързвала с жертвите по телефона на английски и немски език с цел да ги примами да направят малки инвестиции. След първоначалните печалби, жертвите са инвестирали повече пари, които впоследствие губели.

 

 

В подкрепа на трансграничното съдебно сътрудничество от Евроджъст е организиран координационен център с Германия, България, Кипър и Сърбия, с присъствието на експерт по криптовалути от Германия и Европейския център за киберпрестъпления в Европол.

Разследванията на онлайн измамата започнали през 2021 г. от Прокуратурата в Щутгарт и Държавната служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг.

Международната операция е подготвена на координационна среща, организирана от Евроджъст и проведена през ноември миналата година.

По места акцията е проведена в:

- България от Следствен отдел в СГП съвместно с ГДНП;.

- Кипър от Отдел за киберпрестъпления към полицията;

- Германия от Прокуратурата в Щутгард; Държавна служба за криминални разследвания в  Баден-Вюртемберг; Полицейски щаб в Ален и Ройтлинген;

- Сърбия от Специализирана прокуратура за борба с високотехнологичните престъпления, Служба за борба с организираната престъпност.

13 яну 2023

Предотвратено е контрабандно пренасяне през граница на над 32 кг екстази при съвместна операция на ГДНП и Агенция „Митници“

​Мъж и жена са привлечени като обвиняеми от Окръжна прокуратура - Ямбол и задържането им е удължено до 72 часа

Действията са реализирани в рамките на отлично проведена съвместна операция на служители на Главна дирекция „Национална полиция“ и на Агенция „Митници“.

Вчера сутринта на ГКПП „Лесово“ бил спрян лек автомобил, излизащ от страната в посока към Турция. При последвалата проверка е установено, че в естествени кухини на купето и под капака на двигателя на колата са укрити 10 найлонови пакета със сини и зелени таблетки. Общото им тегло е 32,2 кг, като при извършения полеви наркотест дали положителна реакция на MDMA (екстази).

За срок до 24 часа били задържани мъжът, шофирал автомобила, и пътувалата заедно с него жена. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Бургас. След доклад на материалите в Окръжна прокуратура – Ямбол с прокурорско постановление задържането на двамата е удължено до 72 часа и са им повдигнати обвинения. Престъплението е квалифицирано по чл. 242, ал. 4, предл. 1, вр. с ал. 2, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК, тъй като обвиняемите са действали като съизвършители.


06 яну 2023

Стефан Шербетов и Ивелин Ангелов от ГДНП са тазгодишните носители на приза "Полицай на годината"

Стефан Шербетов и Ивелин Ангелов от ГДНП са тазгодишните носители на приза "Полицай на годината". Наградата им бе връчена на церемония в МВР от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.
Изпратихме една тежка година, в която бяхме подложени на изпитания и дадохме сериозни загуби, но мога да кажа, че съм удовлетворен от работата на българската полиция и професионализма на нашите служители. Те обезпечават спокойствието и сигурността за всички – денонощно, без да се оплакват и да изтъкват проблемите си. Ако единици си позволяват недостойни прояви, мнозинството български полицаи денонощно показват с работата си как се служи на Родината. Ние не може и не трябва да пренебрегваме тези хора – заяви по време на церемонията „Полицай на годината“ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той подчерта, че МВР намира сили да изобличава онези свои служители, които нарушават закона.

Призът „Полицай на годината“ има 29-годишна история. Той се организира от ГДНП в партньорство с фондация „Доверие и закрила“ и по традиция се награждават служители и колективи, постигнали високи резултати и чиято работа е станала видима за обществото.

В тазгодишното издание са наградени 4 колектива и са връчени 4 индивидуални награди, като за първи път голямата награда се връчва на двама полицаи. Връчени бяха и 2 награди за граждански принос.

На церемонията присъстваха министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, тримата му заместници Моника Димитрова - Бийчър, Венцислав Катинов и Емил Ганчев, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, директорите на главни и административни дирекции в МВР, ген. Васил Василев и инж. Емил Панчев от ръководството на фондация „Доверие и закрила“ и други гости.

 

 

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“

 

ИНДИВИДУАЛНИ НОСИТЕЛИ НА ПРИЗА „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“

 

Инспектор СТЕФАН ШЕРБЕТОВ и инспектор ИВЕЛИН АНГЕЛОВ  - отдел „Икономическа полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”. Награждават се за предприето професионално разследване, в резултат на което е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари на територията на област Пазарджик.

След получена информация за престъпната дейност на групата и в хода на работата по случая с постановление на окръжната прокуратура разследването е възложено на двамата инспектори. В рамките на оперативната работа те разширяват конкретната информация и провеждат нужните анализи, за да се стигне до успешната реализация, проведена на 5 декември т.г. Действията са водени на над 20 адреса, от където са иззети веществени доказателства. Разпитани са над 50 лица, включително и пред съдия. Срещу трима са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Установено е че се касае за изграден механизъм за реализиране на данъчна и осигурителна измама, осъществявана в периода 2017 г. – 2022 г. За времето на действие на схемата всяка година на бюджета са нанасяни щети между милион и половина и 12 милиона лева.

 

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - първо място

 

Старши инспектор Венцислав Стоянов от сектор „Престъпления против личността” при Столичната дирекция на вътрешните работи. Наградата е за висок професионализъм, организация и работа, довели до разкриване, документиране и доказване на извършени тежки криминални престъпления против личността на територията на столицата

На 22 октомври помощ в полицията търси мъж, който обяснява, че е намерил майка си, починала в жилището си в София. Работата започва незабавно и не след дълго извършителят е установен и задържан. Заслугата за това е най-вече на старши инспектор Стоянов. Това не е единственото тежко криминално престъпление, по което той е работил през годината и всички случаи са изведени докрай. Негова е заслугата за разкриването на убийството на обявена за издирване жена, чието тяло бе открито в края на май, както и за разкриването на убийството на бизнесмен през месец март.

 

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - второ място

 

Инспектор Светослав Митев от група „Престъпления против личността“ при ОДВМР – Благоевград, доказал висок професионализъм при целенасочени оперативно-издирвателни действия по разобличаването, документирането и доказването на престъпната дейност.

На 8 март от къща в гр. Банско е извършена дръзка кражба на голяма сума пари и ценни бижута. Работата по случая започва веднага. Инспектор Светослав Митев тръгва методично по всяка следа и стига до извършителите. След анализ на събраните от него материали е проведена специализирана полицейска операция със служители от областните дирекции в Благоевград,  Кюстендил, Видин и Монтана, и ГДНП. В хода на действията са задържани общо четирима. При последвалите претърсвания на адреси, ползвани от тях, са открити инкриминираните пари и вещи, както и такива, обект на други престъпления, извършени в други градове.

 

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“  - трето място

 

Младши експерт Евгени Стоянов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ - ГПУ – София към РДГП - Аерогари при Главна дирекция „Гранична полиция“. Награждава се за доказан професионализъм, благодарение на който е прекъснат контрабанден канал, установена и документирана е цялостната незаконна дейност на групата.

Младши експерт Стоянов получава сигнал, че през летище София се извършва контрабанда с участието на служители от наземния персонал на аеропорта. При започналото детайлно разследване сигналът се потвърждава – ползвайки се от служебното си положение, те успяват незаконно да изнасят тютюневи изделия за Великобритания.

 

 

КОЛЕКТИВНИ НАГРАДИ „ ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“

 

КОЛЕКТИВЕН НОСИТЕЛ НА ПРИЗА „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022

Служителите от отдел 5 „Специални операции“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ . Те са отличени за проявен висок професионализъм, инициативност и оперативно майсторство.

Благодарение на техните усилия е разбита трансгранична организирана престъпна група, работила основно от Сърбия, чиято основна линия на дейност е била свързана с трафик на наркотици от Балканите към Западна Европа. При операцията са намерени и иззети около 110 кг марихуана и 11 кг кокаин на стойност над 300 000 евро, както и оръжие. За успешната реализация служителите на ГДБОП получиха благодарност и от министъра на вътрешните работи на Република Сърбия.

 

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022– първо място

 

Служителите на сектор „Оперативно противодействие на контрабандата“ при Главна дирекция „Гранична полиция“. Отличието е за постигната успешна реализация по неутрализирането на канал за нелегален внос на цигари без акцизен бандерол от Гърция.

Действията по случая започват още през летните месеци, но кулминацията е на 2 ноември. Първоначално близо до Драгоман е задържан 47-годишен мъж, а в управлявания от него микробус са намерени и иззети 600 000 къса цигари без акцизен бандерол. Впоследствие в складово помещение в Благоевград са установени и иззети още 5 700 000 къса цигари от различни марки без акцизен бандерол и 900 кг тютюн.

 

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022– второ място

 

Служителите от отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР – Бургас. Наградата е за проведено успешно разследване по сигнал за въоръжен грабеж и задържане на извършителите.

На 28 април, минути преди обед, е получено съобщение на тел. 112 за извършен въоръжен грабеж на украинско семейство, настанено в гр. Свети Влас. Веднага на място са изпратени екипи и със случая се заемат криминалистите от ОДМВР - Бургас. Потърпевшите разказват, че час преди да потърсят помощ са били посетени от непознати, представили се за отговорници по поддръжката на комплекса. Те ги нападнали, вързали ги и с насочено огнестрелно оръжие към жената заплашили да убият нея, съпруга и детето им, ако не предадат наличните си пари и ценности. След като получили желаното, извършителите бързо изчезнали. Криминалистите предприемат разследване и скоро попадат на следите на извършителите - двама граждани на Молдова. Малко по-късно те са установени и задържани – единият във Варна, а другият във Велико Търново.

 

 

„ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022– трето място

 

Служителите от отдел „Специален дом за временно настаняване на чужденци - Любимец“ при дирекция „Миграция“ -  Наградата им се присъжда за постигнати високи резултати, свързани с недопускането на противоправни деяния на територията на дома, за добро взаимодействие и сътрудничество с други структури на МВР, както и за доказан професионализъм при решаването на предизвикателствата, свързани с миграционния натиск.

 

НАГРАДИ ЗА „ГРАЖДАНСКИ ПРИНОС“- „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“

 

д-р Антон Елкин, съдов хирург от болница „Тракия“, и д-р Христо Стефанов, практикуващ в чужбина, които първи оказват помощ на сръбски граждани, пострадали при  пътнотранспортното произшествие  на магистрала „Тракия“

На 14 август един инцидент промени реда на новинарските емисии. В 20 часа вечерта на магистрала "Тракия" настъпи пътнотранспортно произшествие със сръбски автобус, в който пътуваха 48 души, голяма част от тях - деца. Те се завръщаха към домовете си в Сърбия след ваканция на нашето Черноморие. Пострадаха 28 от пътуващите. Минути след произшествието на същото място се оказват двамата лекари. Без да губят време, още преди пристигането на екипи на Спешна помощ, извършват първоначален преглед на пострадалите. Именно тяхната професионална преценка помага с приоритет по-тежките случаи да бъдат транспортирани с лични коли на хора, оказали се наблизо по време на пътния инцидент.

 

Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара- и делтапланеризъм в Перник, благодарение на които Сашко бе открит невредим.

Продължилото 9 дни издирване на 12-годишния Сашко от Перник винаги ще носи спомена за несломимия дух и за обединената сила.  Всички помнят денонощните усилия за издирването на детето, координирани от сформирания щаб в ОДМВР - Перник, както и радостната развръзка – намирането му от двамата планеристи. Преди да се случи това обаче, в щаба те въвеждат отново наличната информация в тракерите си и така става ясно, че един периметър не е проучен детайлно. Двамата поемат по него и точно в този район откриват момчето.05 яну 2023