МВР

ГД "Национална полиция"

 

17 юни 2021

Засилени проверки за недопускане на управление на МПС от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества

Операцията е на територията на всички страни, членки на ROADPOL

В ход е операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщи гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Действията вече са започнали и ще продължат до 22 юни 2021 г. Операцията се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL и аналогични действия има на територията на всички страни от Европа. Владинов обърна внимание, че в рамките на действията, за времето от 00:00 ч. до 23:59 ч. на 19 юни 2021 г. ще се проведе „24-часов маратон” – интензивен контрол относно установяване употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите на МПС. 

Причина за провеждането на операция като тази, е че пътнотранспортните произшествия, причинени от водачи, употребили алкохол или наркотичните вещества, са със сериозен дял, а последствията от тях са много тежки. Това е и мотив в календара на ROADPOL подобни действия да бъдат предвидени два пъти в годината – веднъж в началото на месец юни и веднъж в началото на месец декември.

По време на операцията бъдат извършвани проверки за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

 

Петима български граждани, издирвани от италианското правосъдие, са установени от служители на ГДНП

Действията са осъществени в рамките на международна операция, проведена в три страни от Европа

Петима българи, издирвани от властите в Италия за извършени престъпления на Апенинския полуостров, са установени у нас от служители на сектор „Издирване“ в ГДНП и техни колеги от ОДМВР-Русе, Варна и Видин. Акцията у нас е координирана от ГДНП, реализирана е на 16 юни в рамките на международна операция по задържането на български граждани, с влезли в сила присъди в Италия. Освен у нас, действия са проведени и на територията на още две страни в Европа.

В хода на специализираната операция у нас първоначално на територията на София са установени двама мъже на 47 години. За тях има издадени европейски заповеди за арест по искане на Италия. Единият е търсен за изтърпяване на присъда от 4 години лишаване от свобода, а другият - за изтърпяване на наказание от 2 години и половина лишаване от свобода. Осъдени са от италиански съдилища за „престъпно сдружение от мафиотски тип“. Мъжът с по-малката присъда е задържан. Другия, поради установено влошено здравословно състояние, е докладван на прокуратурата за последващи действия спрямо него.

На територията на Русе е задържан 55-годишен местен жител. За него има издадена европейска заповед за арест за извършено престъпление в Италия. Той е осъден на 4 години и 3 месеца лишаване от свобода за документни подправки и вещно укривателство.

В рамките на операцията в гр. Видин е задържан и 40-годишен мъж, адресно регистриран на територията на областта. Той е осъден на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

На територията на гр. Варна е установен и задържан 57-годишен мъж от Провадия. Той е обявен за издирване с европейска заповед за арест за извършено престъпление в Италия, за което е  осъден на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода за подпомагане на нелегална миграция и вещно укривателство.

Материалите са докладвани на прокуратурата с цел последващи действия по екстрадицията им. На четирима от петимата задържани на наша територия мъже са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. В рамките на започналите действия в Германия има задържан още един българин.

Това е втората поред операция по задържането на български граждани с влезли  сила присъди в Италия, припомнят от ГДНП. Първата бе проведена на 13 май, когато на наша територия бяха задържани четирима български граждани.

 

16 юни 2021

Европейски Фокус ден 2021: Да се защитим от домови кражби

От днес, 16 юни 2021 г., започва третото издание на Европейския Фокус ден за превенция от домовите кражби. Той се организира от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN) #StopDomesticBurglaries. Целта на кампанията е да повиши информираността на гражданите за това как могат най-ефективно да защитят домовете си от престъпни посегателства.

Независимо, че в повечето европейски държави, и у нас, се отчита намаляване на броя на тези престъпления, те все още продължават да бъдат сериозен дял в престъпната дейност.

 

Период

Регистрирани домови кражби в България

Процент разкриваемост

01. 01. 2021 г. – 31. 05. 2021 г.

1733

30%

01. 01. 2020 г. – 31. 05. 2020 г.

2258

25,5%

 Тези посегателства не просто лишават хората от притежанията им. Те имат сериозен индивидуален и обществен  негативен ефект. Домовите кражби се отразяват пагубно върху базисното чувство за сигурност на жертвите там, където би трябвало да се чувстват безусловно най-защитени. А обществото търпи сериозни икономически и финансови загуби в резултат на този тип престъпления. Поради тези причини 16 държави-членки на Европейската мрежа за превенция на престъпността, сред които и България, със съдействието на Европол продължават започнатата през 2019 г. ежегодна традиционна кампания за превенция на домовите кражби.

 

За повече информация и съвети как да обезопасим дома си:

www.zashtitidomasi.eu

eucpn.org/focus-day

twitter.com/eucpn

linkedin.com/company/eucpn

facebook.com/eucpn

16 юни 2021

Модерно оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис е разкрита в рамките на проведена специализирана операция

Действията са осъществени от служители на ГДНП и техни колеги от ОДМВР Пловдив, Русе и Хасково под наблюдението на прокуратурата; задържани са двама мъже за производство и разпространение на наркотици

Операцията, утвърдена от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР гл. комисар Стоян Темелакиев, е проведена на 7 и 8 юни на територията на областите Пловдив, Русе и Хасково. Действията на криминалистите са координирани от ГДНП и са осъществени под надзора на прокуратурата. 

В хода на операцията на територията на гр. Русе е установено помещение за отглеждане на растения от рода на конопа, оборудвано с високотехнологично съоръжение. В момент на полагане на грижи за растенията е задържан 46-годишен мъж от Тополовград. От помещението са иззети  620 растения с височина над 150 см и везни. Процесуално-следствените действия продължили и в жилище в Русе, обитавано от мъжа, където са открити  малко количество амфетамин на прах и марихуана, а на адреса му в Тополовград са установени и иззети половин килограм суха тревиста маса, реагирала на канабис при извършения полеви тест, както и везна.

В рамките на операцията, на територията на Тополовград, е установен и 40-годишен местен жител, съпричастен към случая. От дома му е иззет още половин килограм канабис.

По случая е образувано досъдебно производство. Мъжете са задържани, с прокурорско постановление са им повдигнати  обвинения по чл. 354 а, ал 1, вр. чл. 354 в от НК. Работата по разследването продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура - Русе.

08 юни 2021

Засилени проверки по пътищата от I, II и III клас

В ход е специализирана полицейска операция за контрол на движението по първокласните, второкласните и третокласните пътища на страната. Тя ще продължи до 7 юни, включително, съобщи на брифинг главен инспектор Лъчезар Близнаков от ГД „Национална полиция“. Екипите ще следят основно за неправилно изпреварване, отнемане на предимство и за спазване на скоростните режими. По трасетата, по които се движат товарни автомобили, контролът ще е насочен изключително към техните водачи, добави Близнаков. Той уточни, че в рамките на проверките през миналата седмица, са констатирани редица случаи на управление след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Според данните до момента от началото на годината до момента по пътищата на страната са загинали 150 души. Анализът сочи, че се наблюдава увеличение на загиналите при пътнотранспортни произшествия през изминалия месец май и то точно на пътищата от I, II и III клас, което е и причината за започването на операцията. Най-висок е броят на загиналите и на  травматизма по пътищата I клас, следвани тези от II и III клас.

03 юни 2021