МВР

ОД Габрово

 

Новини

Повдигнато е обвинение на мъжа, задържан вчера в Габрово

С постановление на Окръжна прокуратура мярката му за задържане е удължена до 72 часа, предстои днес да бъде внесено в съда искане за постоянното му задържане под стража

Днес прокуратурата в Габрово повдигна обвинение на мъжа, който вчера часове наред заплашваше да отнеме живота си като скочи от мост. С усилията на екипи от полицията, пожарната, Спешна помощ и на психолози от МВР, намерението му бе предотвратено. Мъжът е криминално проявен и има осъдителна присъда, съобщи на брифинг директорът на ОДМВР Габрово ст. комисар Борислав Муеров. Той припомни, че животът на 31-годишния е спасен след близо три часа беседи, като в последния момент са предприети действия по извеждането му от рисковата зона – външната част на парапета на виадукта над р. Янтра. Директорът на ОДМВР-Габрово обясни, че впоследствие, в района под моста, е открито тяло на дете. Първоначалната версия на мъжа беше, че детето е паднало само. След проведените оперативно-издирвателни действия и оглед на местопрестъплението, мъжът е направил самопризнания и е задържан. Дейностите  по случая дотук са документирани, назначени са експертизи, заяви Муеров и допълни, че задържаният е криминално проявен за кражба и за средна телесна повреда, за което е излежал осъдителна присъда от 8 месеца. Той поясни,че на 27 юни жената, с която мъжът е живеел на семейни начала, е била обявена за издирване. „Предприети са действия в рамките на общодържавното издирване и е установен контакт с жената. В разговор с разследващите тя е споделила, че не е искала никой да знае къде се намира и не е подавала сигнали в полицията“. Прокурор Надежда Желева от Окръжна прокуратура – Габрово допълни, че майката на хвърленото от моста дете се е страхувала да подаде сигнал срещу мъжа, тъй като е била заплашвана. По думите й  проверки са извършени освен на местопроизшествието, на мястото, където е намерено тялото на детето, също в жилището, в което е живеело семейството. „Към момента имаме достатъчно събрани доказателства, които късно снощи послужиха за привличане на мъжа като обвиняем и то с изключително тежка квалификация на извършеното престъпление. Става въпрос за бащата, който умишлено и по мъчителен за собственото си дете начин го е умъртвил, като го е  хвърлил умишлено от висок мост“, обясни тя. Окръжният прокурор уточни, че късно снощи са били проведени разпити на майката на детето и на обвиняемия. „Бяха направени пълни признания от обвиняемия, биологичен баща на детето. Към настоящия момент той е с прокурорско задържане до внасяне на искането за взимане на постоянна мярка, което ще бъде направено днес“, посочи Желева. Действията по разследването продължават.

04 юли 2019

Неутрализирана оранжерия за канабис в село Яворец

Действията са осъществени от служители на сектор „Наркотици“ – ГДНП и колегите им от Габрово

При специализирана полицейска операция, проведена вчера на територията на с. Яворец, общ. Габрово, е разкрита оранжерия за канабис. Акцията е осъществена от служители от сектор “Наркотици“- ГДНП и колегите им от ОДМВР-Габрово, под ръководството на прокуратурата. В хода на предприетите процесуално-следствени действия в къща в селото, криминалистите открили на втория етаж  напълно изградена и оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис, в работен режим. Помещението било „обзаведено“ със съвременна технология за отглеждането на наркотичното растение - въздуховоди, голямо количество осветителни тела, трансформатори, влагоабсорбатори, специално монтирана система за въглероден двуокис и перхидрол. В него са намерени 293 растения канабис, установени и задържани на място са трима мъже от Габрово – на 42 и двама на 47 години.

След 24-часовото им задържане, Районна прокуратура – Габрово е повдигнала обвинение за престъпление по чл. 354в ал.1 от НК на 42-годишния габровец. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на Районната прокуратура.

27 юни 2019

Колоездачно състезание в Габрово

На 26 юли в Габрово ще се проведе колоездачно състезание, организирано от Националния съвет на Българската социалистическа партия (НСБСП) с начало от 16:30 часа, площад „Възраждане“.

Във връзка с организирането и провеждането на колоездачната надпревара, и с оглед обезпечаване на необходимия ред и сигурност за участниците и гостите, от 16:00 часа ще бъде наложено временно ограничение на движението на моторни превозни средства през площад „Възраждане“, в участъка от улица „Съзаклятие“ до улица „Лазар Донков“.

Състезанието ще се проведе по следния маршрут“:

Площад „Възраждане“ – бул. „Априлов“ – бул. „Хемус“ – бул. „Столетов“ – финал връх „Шипка“ 

С цел недопускане на пътни инциденти ръководството на ОДМВР – Габрово и сектор „Пътна полиция“, призовават участниците в движението да спазват стриктно въведените ограничения, да не нарушават обществения ред и да изпълняват указанията на полицейските служители!

23 юли 2019

Митинг-събор Бузлуджа 2019

На 27 юли в местността „Историческа поляна“ под връх Бузлуджа ще се проведе традиционният митинг – събор, посветен на 128-годишнината от създаването на Българската социалистическа партия (БСП) и началото на социалистическото движение в България. По данни на организаторите се очаква в проявата да вземат участие няколко десетки хиляди души от цялата страна. Гостите и участниците ще се придвижват към и от мястото на събора с автобуси, микробуси и леки автомобили, като особено усложнено ще бъде движението на идващите от Северна България, в участъка на панорамен път връх Шипка - „Историческа поляна“ - връх Бузлуджа, предвид лошото състояние на пътната отсечка с множество стеснения от непрочистена растителност.

Осигурен е организиран транспорт с автобуси, които ще отпътуват от площад „Възраждане“ в град Габрово за времето от 07:30 до 08:30 часа.

Във връзка със събитието ще бъдат наложени следните ограничения на движението:

- от 07:30 часа на 27 юли до отпадане на необходимостта се забранява движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с общо тегло над 3,5 тона през прохода „Шипка“ в посока Южна България;

- за времето от 08:00 часа до 12:00 часа по панорамен път връх Шипка - „Историческа поляна“ - връх Бузлуджа ще бъде разрешено движение само на моторни превозни средства, превозващи участници в мероприятието;

- след 12:00 часа движението по пътя в посока връх Бузлуджа – връх Шипка ще бъде разрешено за всички участници.  

Възможни са временни затруднения в движението на моторни превозни средства и на граждани, поради което следва стриктно да се изпълняват разпорежданията на служителите на МВР.

Ръководството на ОДМВР – Габрово призовава гражданите и участниците в събора да не нарушават обществения ред!

23 юли 2019

График за посещения и провеждане на срещи с представители на местната власт на място в малките населени места и прием на граждани от мобилен екип от служители на ОДМВР-Габрово през месец август

I. На територията на община Габрово

08.08.2019 год.

От 13:30 часа до 14:00 часа – с. Зелено Дърво,

От 14:30 часа до 15:00 часа – с. Балани,

От 15:30 часа до 16:00 часа – с. Борики,

От16:15 часа до 17:00 часа – с. Донино.

Мобилна група:

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група в сектор ОП при РУ-Габрово ст. инспектор Младен Гроздев.

 

II. На територията на община Севлиево

15.08.2019 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Богатово,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Кормянско,

От 15:30 часа до 16:00 часа – с. Петко Славейков,

От 16:00 часа до 17:00 часа – с. Ряховците.

Мобилна група:

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Севлиево ст. инспектор Христо Чопов.

 

III. На територията на община Дряново

22.08.2019 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Царева ливада,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Ганчовец.

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група ПППС в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Дряново ст. инспектор Тихомир Георгиев.

 

На територията на община Трявна

29.08.2019 год.

От 13:30 часа до 14:20 часа – с. Черновръх,

От 14:30 часа до 15:20 часа – с. Белица,

Ст. инспектор Ивайло Петров – началник група в СПКП;

Гл. инспектор Андрей Хайтов – началник сектор ОП;

Инспектор Васил Станев – сектор ПИП.

Присъства началник група ОП при РУ-Трявна ст. инспектор Калоян Койчев

23 юли 2019

"Национален протест за децата и семействата в Република България"

Мирен граждански протест - Габрово, 20 юли

Във връзка с Заповед на кмета на Община Габрово, с разпореждане да бъде подсигурена охрана на обществения ред и безопасност на движението по време на мирен граждански протест „Национален протест за децата и семействата в Република България“, който ще се проведе на територията на град Габрово за времето от 09:30 до 13:30 часа на 20 юли,  Областна дирекция на МВР – Габрово уведомява жителите на града, че автошествието ще бъде с маршрут:

Спортна зала „Орловец“ – ул. „Д-р Василиади“ -  ул. „Брянска“ – бул. „Априлов“ – „Шиваров мост“ – ул. „Николаевска“ – ул. „Априловска“ – ул. „Юрий Венелин“ – ул. „Брянска“ – ул. „Христо Смирненски“ – ул. „Великотърновско шосе“ – ул. „Индустриална“ – ул. „Лазурна“ – бул. „Могильов“ – ул. „Стефан Караджа“ – ул. „Брянска“ – ул. „Скобелевска“, финал на площад „Възраждане“.

Възможни са временни затруднения в движението на моторни превозни средства и на граждани, поради което следва стриктно да се изпълняват разпорежданията на служителите на МВР.

Ръководството на ОДМВР – Габрово призовава гражданите на града и участниците в протеста да не нарушават обществения ред!

18 юли 2019