МВР

Пресцентър

 

21 фев 2019

Служители на ОДМВР – Варна задържаха 80-годишна жена, участвала в опит за телефонна измама на прокурор

На извършителката е повдигнато обвинение, задържана е за срок до 72 часа

 

Телефонната измама започнала вчера, около 10.05 часа, когато на стационарен телефон в районната прокуратура на Варна, взет за домашен телефон, позвънил мъж, който се опитал да въведе в заблуда варненски прокурор. Използвал добре позната схема – представил се за лекар и поискал пари, необходими за пострадало в катастрофа момиче, на което при животоспасяващата операция били поставени златни пирони.

След множество уговорки, заплахи и искания да бъдат изтеглени всички налични пари от банковата сметка на жертвата, за които измамниците уж имали информация, се стигнало до предаване на сумата от 6830 лева. На място е задържана 80-годишната жена, която трябвало да прибере парите, хвърлени от терасата.

С постановление на Районна прокуратура - Варна тя е задържана за срок до 72 часа, след като срещу нея е било повдигнато обвинение за опит за телефонна измама.

До разкриването на поредната телефонна измама се е стигнало след изключителна координация и пълно взаимодействие между служителите на ОДМВР - Варна и районната прокуратура в града.

 

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОДМВР- Шумен разкриха и пресякоха незаконна лихварска дейност

Действията по разследването и документиране на престъплението са извършени под надзор на Окръжна прокуратура – Шумен

 

Работата по случая започнала след получен преди време сигнал за извършване на незаконни банкови сделки от жител на село Лятно. Сигналът е докладван на прокурор в Окръжна прокуратура - Шумен. По заведената преписка е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 252 от НК. Предприети  са оперативни действия за  разплитане на случая. 

В ранните сутрешни часове вчера служители от сектора пристъпили към претърсване в имот, обитаван от 33-годишен местен жител. В хода на предприетите процесуално-следствени действия са намерени и иззети: 31 банкови карти, собственост на различни хора; писма от банки с посочени ПИН кодове на банкови карти; 11 чужди документа за самоличност /лични карти/; нотариални актове на имоти; запис на заповеди; договори, между които и 22 ипотечни; три тефтера с вписани имена и различни суми; извлечения от банкови транзакции. В имота са намерени още множество чужди вещи и документи. Иззети са ключове за 27 моторни превозни средства, в дворно място към имота на 33-годишния са открити четири мотопеда, три мотоциклета и пет моторни превозни средства различни марки и модели, също чужда собственост. В къщата са намерени седем преносими компютъра,  13 мобилни апарата, 19 свидетелства са регистрации за моторни превозни средства – 17 от тях български, две с германска регистрация. Иззети са множество златни накити - пръстени, обици, гривни и синджири, сумата от 28 920 лева и 500 паунда. Открити и иззети са четири газови пистолета, 51 патрона с различен калибър /22, 25, 7,62 х54 и 9х19/. 

Разпитани са свидетели, някои от тях пред съдия в Окръжен съд - Шумен. 33-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Работата по разследването  на престъплението продължава под ръководството на окръжната прокуратура.

21 фев 2019

Установени са двама извършители на кражба на бижута в гр. Златица

Операцията е проведена от служители на ГДНП, ОДМВР-София и СДВР, под надзора на прокуратурата

 

В хода на проведените на 18 февруари т.г полицейски действия са установени двама мъже – 27-годишен гражданин на Молдова и 36-годишен столичанин, съпричастни към кражба на скъпи вещи, извършена на 17 февруари в гр. Златица. При извършените претърсвания и обиски, у българския гражданин били  намерени част от инкриминираните вещи – бижута и скъпи часовници, както и други вещи и предмети, които имат отношение към престъпната му дейност.

Чужденецът е предаден на Дирекция „Миграция“ и предстои експулсирането му от страната, а на 36-годишния са повдигнати обвинения и мярката му за задържане е удължена до 72 часа.

Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

21 фев 2019

Заместник министър Милко Бернер откри семинар за управление на риска от наводнение

Съорганизатори на форума са МВР, МВнР, Посолството на Япония в България, домакин е ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“

В приветствието си към участниците във форума заместник министър Милко Бернер подчерта значението на подобни срещи, при които експерти от различни държави и организации имат възможността да споделят своят опит и утвърдени добри практики при реализиране на политиките за намаляване на риска от бедствия.  По думите му интензитетът на бедствията, включително наводненията, в световен мащаб нараства, нараства и броят на засегнатите хора, както и нанесените материални щети. В този смисъл Бернер акцентира върху необходимостта от засилен диалог между държавите и обединени усилия на държавните структури и организациите от неправителствения сектор.  Заместник министър Бернер припомни, че през тази година ще бъдат отбелязани важни годишнини от началото и развитието на българо-японските отношения. 

На  официалното откриване на семинара присъстваха зам.-министърът на външните работи Емилия Кралева, Н.Пр. посланикът на Япония в България Масато Ватанабе и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.

В двудневния форум , посветен на управлението на риска от наводнение, участват експерти от различни държавни структури на България, Япония и страните от Западните Балкани. В рамките на събитието ще бъдат споделени опит, знания и добри практики, свързани с управлението на риска от бедствия, с акцент върху наводненията, климатичните промени и тяхното въздействие и др.

Семинарът ще засили сътрудничеството на България с Япония в рамките на японската Инициатива за сътрудничество със Западните Балкани.

Тази година България и Япония ще отбележат три важни годишнини в двустранните отношения: 80 години от установяването на дипломатическите отношения, 60 години от тяхното възстановяване и 110 години от началото на официалните контакти между двете държави.

21 фев 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 21 февруари 2019

София. Полицаи от Трето РУ разкриха извършител на грабеж. Действия по разследването стартирали през месец януари, когато млада жена заявила в Трето РУ, че е станала жертва на грабеж. Потърпевшата разказала пред разследващите, че на 2 януари, около 17 часа в района на ул. „Монтевидео“ непознат младеж издърпал дамската й чанта, съдържаща лични документи и мобилен телефон, и избягал. В резултата на предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство бил установен и задържан извършителят на деянието- 17- годишен от София. Част от откраднатите чужди вещи са намерени и иззети. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. С прокурорско постановление му е наложена марка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Служители от сектор „Улична престъпност“ задържаха 15-годишна от Копиловци, непосредствено след кражба на дрехи от столичен търговски център. Тя била засечена от полицаите на 18 февруари около 18 часа в магазин за облекло в столичен мол. Работа по документиране на случая продължава.

 

Двама мъже, извършили грабеж, са задържани във Второ РУ. На 18 февруари 24- годишен мъж заявил във Второ РУ, че същия ден около 12.30 часа в ж.к. „Банишора“ бил нападнат от двама непознати, които му нанесли побой, привели го в безпомощно състояние и му отнели 70 лева. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия са установени и задържани извършителите на деянието - 20- годишен от Търнава  и 23 годишен от Чомаковци. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура те са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 198 от НК. Наложени са им мерки за неотклонение „подписка“.

 

Монтана. 67 – годишен мъж е задържан за телефонна измама. На 13 февруари в РУ - Монтана 73-годишен подал сигнал, че е станал жертва на телефонна измама. Под предлог, че помага на полицията за залавянето на телефонни измамници, мъжът оставил торбичка, съдържаща сумата от 4000 лв., около 2000 евро, златна монета и златни обици в близост до уличен контейнер срещу жилището си. В хода на предприетите съвместни оперативно-издирвателни действия на криминалисти от районните управление в Монтана и Лом в полицейския капан попаднал 67-годишен от  Лом. Част от паричната сума и откраднатите златни накити са намерени и иззети. Вчера мъжът е привлечен в качеството на обвиняем, работа по случая продължава.

 

Стара Загора. 52 – годишен участник в телефонна измама е установен и задържан в резултат на предприето бързо разследване, след подаден на 19 февруари сигнал от потърпевшия - 69 – годишен мъж. Той бил подведен по  идентичен сценарий – „помощ на полицията“ и хвърлил от терасата на дома си торба с 10 600 лв. Установено е, че задържаният сливенчанин е изпълнявал ролята на куриер в престъпната схема. Той е задържан в полицейския арест, а работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Трима мъже са задържани за разбити кафе машини и кражби на монети от тях в Раднево. Полицейските действия са осъществени след получен сигнал за извършеното престъпно деяние, а в рамките на разследването са задържани  извършителите - 25-годишен от Бургас, 29-годишен от Сливен и 31-годишен столичанин. Работата по документирането на случая продължава.

 

Хасково. За телесна повреда на полицай е задържан 27-годишен хасковлия. Снощи в 22.20 часа бил получен сигнал за вдигане на шум в жилище в града. Веднага към адреса бил насочен автопатрул. На място бил установен мъж във видимо нетрезво състояние, който насочил обидите и агресивното си поведения към униформените и категорично отказал да изпълнява нарежданията им. Това довело до употребата на физическа сила за задържането му. При воденето му към патрулния автомобил, мъжът продължил да буйства и ударил с глава единия от полицаите, а по-късно към сградата на управлението – отново му посегнал с крак. По случая е  образувано бързо производство по чл.131 от НК.

 

Бургас. Служители на РУ – Царево задържали 47 -годишен криминално проявен мъж от с. Варвара. В хода на разследването било установено, че от септември миналата година до 22 януари той е проникнал в частна вила в селото, собственост на 48-годишна софиянка, откъдето откраднал телевизор, радиокасетофон и нафта. В хода на проверката е изяснено, че задържаният е успял да проникне и в други две вили в с. Варвара, откъдето също си тръгнал с чужди вещи. 47 - годишният направил пълни самопризнания, наложена му е постоянна мярка за задържане. Работата по случая продължава.  

 

Благоевград. 38  – годишен мъж е задържан за нанесен побой. Сигналът в полицията бил за възникнал скандал вчера, около 18.30 часа в с. Селище.  Установено е, че задържаният е ударил в областта на главата 61-годишен мъж от селото, който е настанен за лечение в болнично заведение, без опасност за живота. Работата по случая продължава.

 

Русе. Двама жители на Две могили са задържани за притежание на наркотици. При извършени проверки на обитаваните от тях адреси са намерени два плика с марихуана, около грам амфетамин, две електронни везни. По случая е образувано досъдебно производство в РУ-Две могили, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Пазарджик. За притежание на дрога е задържан и 32-годишен от с. Черногорово. Вчера екипи на сектор „Криминална полиция“ извършили претърсване в къщата му и открили малко над 44 грама суха листна маса, която при направения полеви наркотест реагирала положително на марихуана. Намерени са и неголямо количество семена. Дрогата е иззета, а притежателят й - задържан за срок от 24 часа. Спрямо него е образувано бързо производство.

 

Кърджали. Двама мъже, обявени за общодържавно издирване са установени на територията на полицейските управления в Кирково и Кърджали. На ГКПП „Маказа“ при влизане в България служители на РУ-Кирково проверили 52-годишен, който се оказал обявен за издирване с мярка „принудително довеждане“ като обвиняем по досъдебно производство на РУ-Трявна. Към 11 часа вчера полицейски инспектор спрял за проверка 58-годишен местен жител, за когото е установено, че е с мярка „принудително довеждане“ като обвиняем по досъдебно производство на РУ-Димитровград. Уведомени са инициаторите на издирването и лицата са предадени на конвойната служба.

 

С постановление на Районната прокуратура в Момчилград в РУ-Кирково е започната проверка по чл.144, ал.2 във връзка с ал.1 за отправена закана за разправа с длъжностно лице – фелдшер във Филиал на спешна помощ, при посещение на адрес в село Дюлица на 13 февруари. Работата по случая продължава група „Охранителна полиция“ в управлението.

  

Бързо производство е образувано за управление на автомобил след употреба на наркотици. Около 14.40 вчера в кв.“Възрожденци“ в областния град бил спрян за проверка лек автомобил „Пежо“ с 32-годишен водач. Тестът за наркотици на шофьора отчел положителен резултат за канабис и амфетамин. Издаден е талон за медицинско изследване, но мъжът отказал кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в РУ-Кърджали, работата продължават сектор „Охранителна полиция“ и разследващ полицай.

 

Пловдив. 22-годишен водач на „БМВ“, дрифтирал снощи в Асеновград, е отведен в полицейския арест. Той бил засечен около 20.10 часа снощи от патрулен екип на районното управление на кръгово кръстовище между бул. „България“ и улиците „Марица“ и „Шести януари“. В резултат на бързата намеса на полицейските служители било преустановено опасното му шофиране, създало предпоставка за възникване на пътен инцидент.  Спрямо него е взета 24-часова мярка за неотклонение. Образувано е бързо производство по чл. 325, ал.3 от НК.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

21 фев 2019

Информационен бюлетин - 20 февруари 2019

Бургас. Въпреки оказана съпротива и опит за бягство, полицаи от РУ - Несебър задържаха мъж, издирван за изтърпяване на ефективна присъда. Действията били предприети вчера във връзка с постъпили данни за местонахождението на 27-годишния, осъден на три години „лишаване от свобода“. След като локализирали обитавания от него апартамент в жилищна сграда в ж.к. „Черно море“ в Несебър, полицаите подходили към задържането му в момент, когато напускал жилището. Мъж оказал съпротива и направил неуспешен опит да избяга. При извършения личен обиск, у него била открита валидна лична карта, издадена на друг човек. Несебърлията бил отведен в районното управление, след което - предаден на служители Областна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.

 

Мъж попадна в ареста след опит за подкуп. Вчера, около 15.20 часа, на разклона за с. Светлина, служители от РУ - Средец спрели за проверка лек автомобил „Сеат Толедо“, чийто преден ляв фар не светел по време на движение. В опит да избегне съставянето на акт, 28-годишният водач от Карнобат подхвърлил в служебния автомобил три банкноти от по 10 лева. Задържан е своевременно за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

 

Домашна лаборатория за синтетична дрога разкриха служители на бургаското Първо РУ. Вчера полицаи задържали 33-годишния обитател на жилище в кв. „Сарафово“. При претърсване оттам иззели пликчета с жълтеникаво кристалообразно вещество /метамфетамин/, електронна везна, както и множество прекурсори за производство на метамфетамин - колба, пипети, червен фосфор, разредител, тулол, солна киселина, азотна киселина и бутилки, пълни с различни смеси и течности. Бургазлията е оставен в ареста за срок до едно денонощие. По случая е образувано бързо производство.

 

Тази сутрин, около 9.48 часа, в бургаското Пето РУ постъпил сигнал за инцидент в блок в к-с „Изгрев”, при който е пострадало 16-годишно момче. Установено е, че малко по-рано, младежът и негов приятел намерили в градинка в квартала газов пистолет. Докато се опитвали да разберат как работи, тийнейджърът неволно произвел изстрел, в резултат на който е получил повърхностно нараняване в областта на главата. Откаран е в бургаската болница, където са му направени два шева, няма опасност за живота му. Газовият пистолет е иззет и работи се по установяване на собственика. Назначени са няколко експертизи, материалите от които ще бъдат докладвани в Районна прокуратура – Бургас. Работата по случая продължава.

 

София. Полицаи от Девето РУ задържаха 38-годишен при опит  за кражба на лек автомобил. На 11 февруари, около 1 часа, в полицията постъпил сигнал за мъж със съмнително поведение, който обикаля около лек автомобил „Фолксваген пасат“, паркиран в ж.к. „Обеля“. Отзовалите се незабавно полицейски екипи задържали на място извършителя, който разбил ключалката и опитвал да влезне в чуждия автомобил. В хода на разследването по образуваното досъдебно производство е установено, че задържаният е криминално проявен и осъждан за престъпления против собствеността.  След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 346 ал.1  вр. Чл.18 от НК. Наложена му е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

Варна. Полицаи разкриха и задържаха извършител на кражба на автомобил. Сигналът за откраднат „Нисан“, паркиран в местност „Кривината“, близо до с. Константиново, постъпил в полицията на 18 февруари. В резултат на предприетите бързи оперативно-издирвателни дейности и действия по разследването е установен извършителят на деянието – 18-годишен варненец, известен на органите на реда. Той е задържан в ареста за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Автомобилът, обект на посегателството, е намерен и върнат на собственика.

 

Благоевград. Досъдебно производство е образувано по случай с намерени неистински бланки от медицински бележки с данни на учащи в Благоевград, изготвени не по установения ред, и два печата. Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция иззели материалите при проверка, извършена вчера в жилище в града, обитавано от 18 годишен от село Камена, общ. Петрич. За случая е уведомена Районна прокуратура - Благоевград.

 

 

Монтана. Наркотици иззеха криминалисти от РУ – Монтана от апартамент в ж.к. „Младост“ в областния град. При претърсването, осъществено вчера, в жилището, обитавано от двама 26-годишни, единият от които криминално проявен, били иззети общо 44,4 грама суха, зелена тревна маса канабис, 12.4 грама амфетамини и електронна везна. Двамата монтанчани са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 а, ал. 3 от НК.

 

Пазарджик. Акцизни стоки без бандерол иззеха служители на структурните звена в ОДМВР - Пазарджик. Специализираната полицейска операция по противодействие на нелегалната търговия със стоки от подобен вид е проведена вчера на територията на региона. Извършени са проверки на десетки имоти, жилища, търговски обекти, складови помещения и превозни средства. Криминалисти от РУ - Септември открили в къща в Белово 8.1 килограма сух нарязан тютюн. Колегите им от полицейския участък в квартал „Изток“ при РУ - Пазарджик установили съхранение на близо 6 килограма тютюн и над 600 къса цигари. В района на АМ „Тракия“ автопатрул при сектор „Пътна полиция“ извършил проверка на микробус „Фолксваген“, управляван от 46-годишен столичанин. Във возилото пътните полицаи открили пет полиетиленови чувала с разпределени в тях близо 32 килограма тютюн. В хода на акция на територията на областта са открити и иззети общо 47.6 килограма сух нарязан тютюн и близо 800 къса саморъчно направени цигари. Спрямо петима мъже и две жени са образувани полицейски производства или преписки.  

 

Видин. 194 грама сух канабис иззеха вчера служители на РУ - Видин. По случая е задържан 27-годишен местен жител. В хода на извършено претърсване в къща криминалисти открили плик със суха зелена растителна маса. При полевия наркотест тревата реагирала на канабис. Обитателят на жилището е приведен в полицейския арест за срок до 24 часа. Разследването продължава в рамките на образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс.

 

Незаконни оръжия и боеприпаси иззеха полицаи при полицейски действия в няколко области. В Монтана вчера е проведена специализирана полицейска операция за противодействие държането на общоопасни средства. При претърсване във вила в местност "Бабачевото", собственост и обитавана от 47-годишен местен жител, полицаите открили: три самоделни, нарезни, дългоцевни огнестрелни оръжия; четири къси нарезни оръжия; пистолет "Парабелум" с три пълнителя, съдържащи 27 патрона; 250 патрона за гладкоцевно оръжие; пистолет и дългоцевно нарезно огнестрелно оръжие. Последвало претърсване и в стопанисвано от 47-годишния помещение във входа на блок в берковски жилищен комплекс, откъдето са иззети още 636 патрона от различен калибър, седем огнепроводни шнура с текстилна оплетка и черна изолация и проводници с различна дължина с поставени два капсул детонатора. В жилище, обитавано от мъжа в берковското село Замфирово, били намерени четири боеприпаса, за които собственикът не притежавал надлежно разрешително. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 339, ал. 1 от НК. 47-годишният е задържан за срок до 24 часа в РУ Берковица. На територията на Пловдивска област, незаконно притежавани оръжия и множество боеприпаси били иззети от двама жители на село Богдан. При проведени процесуални и следствени действия вчера в имотите на мъжете, на 45 и 54 години, били открити общо две самоделни пушки, пистолет, около 200 патрона от различен калибър, два капсул-детонатора и шнур за взривяване. Извършителите са отведени за едно денонощие в РУ – Карлово. Срещу тях са образувани бързи производства по чл. 339, ал. 1 от НК. Работата по случая продължава под надзора на районната прокуратура. Вчера, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към областната дирекция на МВР в Стара Загора извършили процесуално-следствени действия във вила в местността „Крушките“, общ. Казанлък, собственост на 65-годишен мъж. Намерени са и са иззети незаконно притежавана ловна пушка, самоделно направен пистолет и 17 патрона. Образувано е досъдебно производство по чл. 339 от НК. Незаконно притежавани оръжие и боеприпаси били открити от полицията  Благоевградско. Жител на село Рибново, на 32 години, е в ареста на РУ – Гоце Делчев с мярка до 24 часа, след като от обитаван от него дом полицаи иззели ловна пушка и около 63 ловни патрона, без необходимите документи за притежание и съхранение. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Пожари. За последното денонощие екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са ликвидирали 273 пожара. От началото на годината при произшествия са загинали 39 души и са пострадали 54-ма. Пожарникарите са спасили 162 човека. Вчера, в 13.22 часа, в оперативния център на бургаската пожарна било съобщено за огън, възникнал в изоставени лозя във вилната зона на Айтос. При пожара е пострадал 73-годишен мъж - обгазен и с изгаряния по тялото. Транспортиран е до болнично заведение. Огънят е унищожил два декара лозя. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

20 фев 2019

Информационен бюлетин - 19 февруари 2019

София. Служители на Първо РУ задържаха извършителка на грабеж. На 7 февруари, около 10 часа,  възрастна жена оставила за кратко чантата си без надзор в столичен храм. Непозната се възползвала от ситуацията и откраднала мобилен телефон и портфейл с дребна сума пари. Потърпевшата я забелязала и я подгонила,  двете се качили в спрелия в това време на близката спирка трамвай.  В района на бул. „Княгиня Мария Луиза“ слезли,  дърпайки се, за да запазят откраднатите вещи. Намиращият се наблизо полицейски екип се намесил своевременно и задържал извършителката на кражбата - 54-годишна столичанка. По случая било образувано досъдебно производство, а след доклад на събраните материали в Софийска района прокуратура, задържаната е привлечена като обвиняема по чл. 198 ал 3 от НК. Наложена й е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В Трето РУ е задържан 20-годишен столичанин за притежание на наркотици. На 11 февруари, в хода на полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, служители на Трето РУ задържали в ж.к. „Красна поляна“ 20–годишен жител на квартала. При последвалите личен обиск и претърсване, в жилището му полицаите намерили и иззели полиетиленови топчета и плик с растителна маса. По случая е образувано досъдебно производство. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетата маса 36.99 грама марихуана. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

Сливен. Криминалисти на РУ-Сливен задържаха съучастници в телефонна измама и върнаха пари и ценности на 81-годишна жена. На 14 февруари 81- годишна жена от Сливен била заблудена, че помага на органите на реда и  хвърлила през терасата на дома си 500 лева и златни накити, на стойност около 2000 лева. След сигнала и предприетите незабавни издирвателни действия, полицейските служители задържали 48-годишна и 28-годишен, и двамата от село Овчи кладенец, община Ямбол. Двамата са признали за измамата. У тях са намерени парите и златните накити, които са иззети и върнати на потърпевшата. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на двамата продължава.

Стара Загора. При проведени вчера оперативно-издирвателни действия служители на РУ-Казанлък установили 20-годишен младеж от с. Скобелево, и 26-годишен от с. Осетеново, община Павел баня, участвали като „куриери“ при извършването на две телефонни измами в Казанлък, на 8 и на 10 декември 2018 г., за които се водят досъдебни производства по чл.209, ал.1 от НК. Работата по случаите продължава.

Благоевград. 45-годишен мъж е задържан в полицейския арест. Към 4.10 часа на тел.112 бил получен сигнал за произведени изстрели в района на ул.“Търново“ в областния град. На място пристигналият полицейски екип е установил, че 45-годишен мъж е произвел два изстрела с огнестрелно оръжие, като при инцидента няма пострадали хора. При предприетите бързи заградителни действия той бил установен и задържан. По случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането му и  изясняване на всички обстоятелства продължава под наблюдението на прокуратурата.

Бургас. Служители от Първо РУ–Бургас извършили проверка в апартамент  на ул. «Александър Велики» и задържали двама криминално проявени бургазлии /на 21 и 29 години/ и 29-годишен от Сливен. При претърсване на жилището са намерени и иззети  метамфетамин, канабис, множество прекурсори за производство на синтетични наркотици. В избеното помещение към апартамента е открита мобилна лаборатория за производство на синтетични наркотици, в която са намерени прекурсори и съдове. За случая е уведомена Бургаска районна прокуратура. Образувано е досъдебно производство.

В резултат на полицейските действия на служители от РУ–Царево във връзка с инцидента от 6 декември миналата година, когато изгоря напълно паркиран на ул. «Странджа» в с. Варвара товарен «Тойота Хайлукс», ползван от 30-годишен бургазлия, е установен и задържан извършителят на палежа – 47- годишен криминално проявен жител на селото. Той е направил самопризнания. Спрямо него е наложена мярка за неотклонение «задържане под стража».

Притежание на наркотици е установено при осъществяване на патрулна дейност от служители на РУ-Сливен. На 18 февруари на бул.“Илинденско въстание“ е извършена проверка на 19-годишен от Сливен. У него са намерени  и иззети 9 топчета, съдържащи канабис. Младежът е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Видин. 18-годишен видинчанин е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за извършени кражби от търговски обекти в областния град. С прокурорско постановление той е задържан за срок до 72 часа и приведен в следствения арест. Местният жител бе заловен от служители на полицията в Монтана след извършени там идентични престъпни посегателства.

София област. 34-годишен е задържан от самоковските полицаи с голямо количество марихуана. Около 15 часа вчера, при полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, служители на РУ-Самоков извършили проверка в помещение, обособено като фризьорски салон. От установен в обекта 34-годишен местен жител са иззети плик с около 300 грама суха зелена тревиста маса канабис, други шест пакетчета с по един грам от същия наркотик, ръчна мелничка и малка електронна везна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, разследването по което продължава под наблюдението на районната прокуратура.

Жител на с. Литаково е задържан във връзка с кражба на коне. Около 15.40 часа на 16 февруари в РУ-Ботевград постъпил сигнал за извършена кражба на три коня от местността Братска могила в землището на с. Литаково. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия, в землището на с. Радотина, полицейските служители попаднали на останки от труповете на животните. На местопроизшествието е извършен оглед, а по случая -  образувано досъдебно производство. За срок до 24 часа, като съпричастен към деянието, е задържан 34-годишен криминално проявен и осъждан жител на с. Литаково. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура.

Хасково. Тютюн и цигари без бандерол иззеха криминалисти от димитровградското управление. Вчера те проверили жилището на 70-годишен мъж в Димитровград и открили 1,4 кг нарязан тютюн и 1190 къса саморъчно свити цигари. Тютюневите изделия са предадени с протокол от собственика им.

Пешеходец с неизвестна засега самоличност е загинал в катастрофа. Вчера в 19 часа на път I-8 в посока Пловдив е станал инцидент с товарен автомобил „Волво“ с полуремарке, управляван от 62-годишен турски гражданин. По първоначални данни пешеходецът е излязъл от гориста местност на пътното платно през тъмната част на денонощието, когато бил ударен от товарната кола и е починал на място. Той е без документи за самоличност, на видима възраст около 60-65 години. Пробата на водача на тира е отрицателна, задържан е за срок до 24 часа. Започнато е досъдебно производство.

Пловдив. Шестнадесет найлонови торби с безакцизен тютюн са иззети от жилището на 52-годишна пловдивчанка. Нелегалната стока с общо тегло 8 килограма била открита при проверка вчера в дома на жената в квартал „Столипиново“. Извършителката е криминално проявена и осъждана за престъпление против митническия режим. С полицейска заповед тя е задържана за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл. 234, ал.1 от НК.

За броени часове полицаи от РУ–Първомай задържаха извършителки на кражба от дома на възрастно семейство от село Искра. По първоначални данни, вчера преди обяд две непознати момичета влезли в къщата на 81-годишен мъж и съпругата му под предлог че искат да пият вода и на тръгване задигнали 150 лева. В резултат на предприетите незабавни издирвателни действия, малко след получаването на сигнала, в полицейския арест били отведени две жителки на село Брягово - на 21 и 15 години. Срещу тях е образувано бързо производство.

Бързи производства са образувани срещу шестима притежатели на наркотични вещества. В понеделник служители на Четвърто РУ установили, че 18-годишен носи в себе си пакетче с марихуана, а близо 19 грама от същия наркотик иззели от жилището на 23-годишен. Двамата били задържани за едно денонощие, а с прокурорско постановление мярката за неотклонение на по-възрастния младеж е удължена до 72 часа. Ден по-рано подобна прокурорска мярка била наложена и спрямо 39-годишен криминално проявен мъж и 36-годишна жена, след като на адреса им в квартал „Столипиново“ разследващи от Шесто РУ открили пликче хероин и множество разфасовки със съдържание на ново психотропно вещество от рода на синтетичните канабиноиди. В хода на специализирана операция служителите на реда в Карлово заловили 32-годишна жена и 19-годишен младеж, които държали по пакетче с амфетамин и марихуана. 

Враца. След проведени оперативно-следствени действия криминалисти от ОДМВР-Враца е установили автора на кражба на мрежов и коаксиален кабел. В процеса на работа служителите на реда установили, че кражбите са извършени в периода от 11 декември 2018г. до 14 февруари 2019г. на различни улици в областния град. 48-годишен мъж от село Згориград е задържан по случая в РУ-Враца.

Смолян. Вчера, към 19.30 часа, на тел.112 26-годишен мъж от Асеновград съобщил, че брат му в неизвестност. По думите му родственика напуснал дома си и се е отправил пеша от НАО „Рожен“ към хижа в местността Хайдушки поляни. За последно бил забелязан около 10.30 часа същия ден в района на зимен център „Картола“. Предприети са издирвателни действия, в които се включили и служители на РУ-Смолян. Младият мъж е намерен в навес, невредим и в добро здраве. Предаден е на близките му. 

Пожарна безопасност и защита на населението. За последните 24 часа екипите на пожарната са реагирали на 234 сигнала за пожари, спасителни и помощни операции. Мъж на 55 години от Варна и жена на 53 години от гр. Искър са загинали вчера при битови пожари. 40 селскостопански животни бяха задушени при пожар в стопанска постройка в Берковица, огнената стихия унищожи 2000 бали фураж.

Вчера в 7.25 часа във варненската пожарна било получено съобщение за пожар в едноетажна къща кв. Аспарухово на ул. „Розова долина“. Два екипа огнеборци пристигнали незабавно на посочения адрес и погасили пожара за по-малко от 15 минути. Въпреки бързите им действия при инцидента е загинал собственикът на имота – мъж на 55 години. Причината за възникването на огъня е неправилно ползване на отоплителен уред – печка на твърдо гориво. При пожара е унищожено домашно имущество. 

В ранния следобед на вчерашния ден в оперативния център на пожарната в Плевен било съобщено за пожар в къща в гр. Искър. За ликвидиране на произшествието били изпратени огнеборци от службата в Кнежа. При пожарогасенето било открито тялото на собственичката на имота – 53-годишна имота. Пожарът е унищожил домашно имущество, а най-вероятната причина за възникването на огъня е небрежност при боравене с открит огън – незагасена цигара.

Малко преди 12 часа вчера е получен сигнал за пожар в стопанска постройка в гр. Берковица, област Монтана. Към мястото на произшествието били изпратени седем огнеборци с два пожарни екипа. Огънят е причинил задушаването на 40 селскостопански животни, унищожени са й 2000 бали фураж. Спасени при пожара са селскостопанската постройка и 190 селскостопански животни. Причината за инцидента е небрежност при боравеното с открит огън.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

19 фев 2019

Информационен бюлетин - 18 февруари 2019

София. Служители на Пето РУ разкриха участник в телефонна измама. Действия по разследването стартирали през месец април миналата година, когато възрастна жена се оплакала в полицията, че е станала жертва на телефонна измама. Пред разследващите тя разказала, че на домашния й телефон позвънил непознат мъж, който я заблуди, че е полицейски служител и търси съдействие за залавяне на телефонни измамници. Жената събрала почти 18 000 лева, които предала според получените указания. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство, служители от Пето РУ установили и задържали 32-годишен столичанин, взел парите на потърпевшата. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за извършеното престъпление. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

Ямбол. За броени часове криминалисти задържаха 18-годишен извършител на грабеж. Снощи, към 18.10 часа в полицията постъпил сигнал, че минути по-рано на улица в града, неизвестен чрез използване на физическа сила е отнел златна обеца на непълнолетно момиче. В резултат на предприетите незабавни издирвателни действия бил установен извършителят на деянието - 18-годишен местен жител. Той е задържан с  полицейска мярка за срок до 24 часа. Обецата, предмет на посегателството, е предадена на разследващите.  Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Стара Загора. Шофьор, опитал да подкупи полицейски служители, е задържан в полицейския арест. На 16 февруари в Казанлък екип на пътна полиция подал сигнал за спиране на 49-годишен водач, управлявал лек автомобил "Форд Транзит". В хода на проверката полицаите установили  извършено от него нарушение по ЗДвП. За да предотврати съставянето на акта, мъжът подхвърлил в служебния автомобил банкнота от 20 лева. Последвало отвеждането му в РУ- Казанлък, където по случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.304 от НК.

Благоевград. Двама мъже на 43 и 44 години са привлечени в качеството си на обвиняеми. Около 4.30 часа при  извършена проверка за алкохол на водач на лек автомобил в Благоевград, той предложили подкуп в размер на около 150 лв. на полицейски служител. С прокурорско постановление мярката им за задържане е удължена за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Ловеч. Трима мъже са задържани за извършен грабеж на два мобилни телефона. Снощи, около 18 часа  на изхода на Луковит в посока с.Тодоричене, две непълнолетни момчета от селото били нападнати от трима непознати мъже, които  със заплахи и сила  им отнели мобилните телефони. Незабавно бил сформиран екип от служители на РУ Луковит. В хода на проведените оперативно издирвателни действия те влезли в дирите  на трима 20-годишни криминално проявени мъже - двама от Луковит и един от Костинброд. Отнетите вещи са открити. Тримата са задържани с полицейска мярка до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство и работата продължава.

Монтана. Сигнал за сбиване между шестима мъже пред механа в града бил получен вчера сутринта. Веднага към адреса бил насочен полицейски екип.  Пристигналите на място униформени установили въпросните участници в конфликта - четирима жители на Костинброд, на възраст 48, 23, 41 и 23 години, и двама - на 22 и 23 години от Вършец. От сбиването са пострадали  четирима, които са прегледани в болнично заведение. Двамата мъже от Вършец са задържани с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата продължава.  

София – област. 20- годишна е задържана за повреждане и унищожаване на чуждо имущество в с. Поповяне. Около 17.25 часа вчера в РУ- Самоков постъпил сигнал от собственика на къщата. Той обяснил, че били изпочупени  стъклопакетите на три прозореца и стъклата на други два, нанесени са  щети по пералня и музикална уредба. В хода на незабавно проведените оперативни действия е установено, че по- рано същия ден  между собственика на имота и негов съселянин е имало скандал, в който впоследствие са се включили и техни роднини. 20- годишната извършителка на деянието е задържана за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура.

Пловдив. Бързо производство е образувано срещу 43-годишен мъж за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. При процесуално- следствени действия в дома му в Хисаря служителите на реда открили да се съхраняват два пистолета и около 40 патрона, без необходимите разрешителни документи. Допълнително били иззети и три оптики, два заглушителя, дървен приклад и други части за оръжия. С полицейска заповед извършителят е задържан за срок до 24 часа. Работата по документиране на случая продължава разследващ полицай от районното управление. 

Поредна спецакция срещу употребата и разпространението на дрога е проведена през изминалата седмица от служители на пловдивската полиция. В хода й са задържани 14 души, иззети са различни по вид и количество наркотични вещества. При процесуално-следствени действия на бул. „Санкт Петербург“ в областния град разследващи от отдел „Криминална полиция“ конфискували близо 1,5 грама амфетамин, подобно количество марихуана, 12 таблетки МДМА и електронна везна от трима мъже на 24, 25 и 31 години и 22-годишна жена. С полицейски заповеди четиримата били задържани за едно денонощие, а с прокурорско постановление мярката за неотклонение на 24-годишния е удължена до 72 часа. В ареста за същия срок е приведен и 29-годишен мъж,  в чието жилище служители на Второ РУ открили 14 пакетчета суха зелена листна маса с общо тегло над 100 грама и електронна везна. За притежание на марихуана в Първо РУ се озовали трима тийнейджъри, на 15, 17 и 18 години, а в Пето РУ – 25-годишен. Междувременно със същия наркотик в Раковски и в Сопот били засечени 20-годишен и 19-годишен. Пак в Сопот, край спирка на градския транспорт, 25-годишен бил задържан да носи в себе си електронна везна и над 18 грама амфетамин. Пакетчета с подобно съдържание иззели служители на Трето РУ от 18-годишен, а колегите им от Първомай – от 20-годишен. Срещу всички извършители са образувани полицейски производства под наблюдение на прокуратурата.

Търговище. Извършител на палеж на къща е задържан в РУ-Попово. Сигналът за пожар, при който няма пострадали,  бил подаден на 15 февруари сутринта. На място веднага били изпратени екипи на пожарната, които погасили огъня, а при извършения първоначален оглед експертите изградили хипотеза и за умишлен палеж. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен извършителят - 50-годишен мъж. Задържан е в полицията, повдигнато му е обвинение за извършено престъпление по чл.330 от НК и му е наложена принудителна административна мярка „забрана за напускане на страната“. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Варна. 54 – годишен мъж е загинал тази сутрин при пожар. Сигналът за инцидента е подаден около 07.25 часа. Към място веднага били насочени два пожарни екипа, които успели да овладеят огъня и да потушат пожара. След ликвидиране на произшествието било намерено тялото на мъжа. По случая е образувано досъдебно производство. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до инцидента.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

18 фев 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018