МВР

Пресцентър

 

25 окт 2020

В резултат на предприети незабавни действия, криминалисти от РУ-Казанлък установиха извършител на тежко престъпление

Задържан е 14-годишен от с. Скобелево; по случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на ОП-Стара Загора

Вчера към 17:13 часа, чрез тел. 112, в полицията е получен сигнал за ранено 13-годишно момиче в къща в с. Скобелево. Незабавно пристигналите на адреса полицейски екипи установили, че между пострадалата и 14-годишен местен младеж е възникнал спор, последван от нанасянето на фатален удар с нож в областта на гърдите на момичето . Независимо от усилията на медицинския екип, то е починало в линейка на път за болницата.

По случая е образувано досъдебно производство по реда на чл.212, ал.2 от НПК, като предвид непълнолетието на извършителя, съгласно чл.194, ал.1, т.1а от НПК, разследването се провежда от следовател от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Стара Загора.

Назначени са съдебно-медицинска, психолого-присхиатрична и ДНК експертизи. Очаква се в днешния ден непълнолетният да бъде привлечен като обвиняем за престъпление по чл.116, ал.1, т.4 във връзка с чл.115 във връзка с чл.63, ал.1 от НК – за умишлено убийство на малолетно лице. След привличането му като обвиняем, предстои той да бъде задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, с оглед внасяне на искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Министър Терзийски проведе работна среща с посланика на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски се срещна с Н. Пр.  Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.
Министър Терзийски информира за основните приоритети в дейността на МВР, както и за настоящите предизвикателства пред полицията, свързани с вътрешнополитическата обстановка, мерките срещу разпространението на COVID-19, граничната сигурност.
Посланик Диксън благодари за добрата съвместна работа през преходния период, включително за гарантиране на правата на британските граждани, и заяви готовността на британската страна да продължи да подкрепя България като приятел и партньор.
Двете страни отбелязаха високото ниво на двустранното полицейско сътрудничество и резултатите в борбата с различните форми на организираната престъпност. Споделиха виждането, че не трябва да се допуска прекъсване на обмена, и обсъдиха възможностите за взаимодействие след преходния период, в зависимост от резултата на преговорите между Европейския съюз и Обединеното кралство.

 

23 окт 2020

Стартира образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI”

Инициативата ще обхване 30 училища в страната и се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Министерството на вътрешните работи – Пътна полиция

От днес в 30 училища в страната започва образователна кампания за обучение по безопасност на движението по пътищата „Пресичам безопасно с TEDI“. Над 8 000 деца от първи, втори и трети клас в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велинград и Ловеч ще вземат участие във виртуалния урок, разработен от „Тимбарк България“, съвместно с експерти от Министерството на образованието и науката и с инспектори от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „ Национална полиция“ на Министерството на вътрешните работи.
Поради усложнената ситуация в училищата през настоящата учебна година, за учениците от начален курс е създаден онлайн мултимедиен урок в три части, който представя трите роли на децата като участници в движението по пътищата – ПЕШЕХОДЦИ, ПЪТНИЦИ и ВОДАЧИ. Децата ще усвоят важни правила за безопасно поведение при пресичане на улици и кръстовища, при пътуване в автомобил и при управление на велосипеди и тротинетки. След урока те ще могат да попълнят и онлайн тест за проверка и затвърждаване на новите знания. В специално разработените мултимедийни материали образователната информация е поднесена от инспектори от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“, като са заснети и нагледни демонстрации на правилно и неправилно поведение на пътя. Във видеата участва и любимото мече на децата – TEDI.
В обръщението си към организаторите министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пожела успех на превантивната кампания и пълноценно реализиране на проекта.
Компанията „Маспекс“, част от която е „Тимбарк България“, вече провежда успешно образователни кампании по безопасност на движението по пътищата сред най-малките ученици на територията на Полша и Румъния. Тази година за първи път България става част от инициативата. Изграждайки кампанията изцяло онлайн, целта е тя да се осъществи по модерен и сигурен начин, съобразно с настоящите условия, а децата да си припомнят правилата за движение след месеци на изолация, заради пандемията от COVID-19.

 

23 окт 2020

Криминалисти на столичното Второ РУ иззеха над 2 килограма наркотици

27-годишен, криминално проявен, е привлечен като обвиняем и му е наложена постоянна марка за задържане

 

Полицейска проверка в жилище в ж.к. „Надежда“ е извършена от служители на столичното Второ РУ. В хода й са намерени множество полиетиленови пликове - с растителна маса, прахообразно вещество, таблетки. Иззети са също две електронни везни, две машини за вакуумиране, парична сума и мобилни телефони. Резултатът от назначената експертна справка показал, че вещества са 1439.23 грама коноп, 847.42 грама амфетамин и 9.77 грама екстази.

По случая е задържан 27-годишен, криминално проявен, мъж. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му e постоянна мярка „задържане под стража“.

22 окт 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 23 октомври 2020

Варна. Двама мъже от областния град  са задържани в момент на сделка с над 5 кг наркотични вещества. Разследването по случая е проведено под ръководството на Окръжната прокуратура. Варненците, и двамата на възраст 29 години, добре известни на органите на реда, са задържани при специализирана операция. В хода на полицейските действия са претърсени шест адреса в града и четири автомобила. Иззети са 1000 грама кокаин и 4518 грама марихуана, боеприпаси и електронна везна със следи от наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под надзора на Окръжната прокуратура - Варна. Извършителите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Плевен. Криминалисти на плевенското Второ РУ иззеха марихуана и пико при поредна операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици. При полицейска проверка вчера в жилище в областния град служители на секторите „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ на Второ РУ – Плевен открили плик със суха зелена тревиста маса  - около 5 грама, и две опаковки с общо 3 грама бяло кристалообразно вещество, както и електронна везна. От жилището са иззети и  различни шишета с прекурсори за производство на синтетични наркотици, множество колби, фунии. По данни на обитателя – 38-годишен плевенчанин, намерените вещества са марихуана и пико. Предстои експертиза. 38-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура  - Плевен. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 „а“, ал.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

София. Служители на Седмо РУ задържаха 24-годишен рецидивист за притежание на наркотици. На 15 октомври в ж.к. „Младост“, полицейски служители спрели за проверка младия мъж. При направения обиск у него бил намерен полиетиленов плик, съдържащ суха тревиста маса. Резултатът от експертната справка показал, че веществото е марихуана, 90.52 грама. По случая е образувано досъдебно производство, а мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, на задържания е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Пазарджик. Двама са задържани от служители на РУ-Панагюрище за притежание на наркотици. Вчера криминалисти проверили 19-годишен панагюрец, у когото открили топче синтетичен канабиноид. Аналогичен е и случаят с 20-годишен от същия град. И двамата са задържани за срок от 24 часа, а спрямо тях са образувани бързи производства.

Перник. Радомирски и земенски криминалисти иззеха голямо количество наркотични вещества. При полицейската акция, проведена вчера, в  с. Падине е проверен имот, ползван от криминално проявен перничанин. Намерени и иззети са над 130 стръка марихуана, разположени за сушене в специално пригодено помещение. Започнато е досъдебно производство по чл. 354 „а“, ал. 3 от Наказателния кодекс и действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

Краден автомобил е установен от служители на РУ–Радомир. Вчера малко преди полунощ, в района на с. Старо село, при обход е установен товарен автомобил „Пежо Боксер“ със софийска регистрация. Полицейска проверка показала, че колата е обявена за издирване от служители на Второ РУ при СДВР. Извършен е оглед,  пежото е иззето и свалено от издирване. Работата по случая продължава.

София област. Трима мъже са задържани и обвинени за противозаконно подпомагане на чужденци да преминат през територията на страната. В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция, около 3.30 часа на 21 октомври, в с. Нови хан, служители на РУ-Елин Пелин спрели лек автомобил „Крайслер Вояджър“, непосредствено след като от него били свалени и оставени в гориста местност 35 чужди граждани. 21-годишният водач, криминално проявен и осъждан от Свиленград, бил задържан за срок до 24 часа, извършен е оглед на автомобила. При проверката е установено, че мъжете в групата са без документи за самоличност и без предишни регистрации в България. Самоопределилите се като афганистанци са отведени в районното управление, където работата с тях продължили служители от група „Миграция“ към областната дирекция. Минути след 19.00 часа същия ден, в района на 14-ти км на автомагистрала „Хемус“, от автопатрул на група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали“ при ОДМВР-София са задържани двама мъже от Видин и намиращите се в управлявания от единия от тях лек автомобил „Ауди А6“ седмина нелегално пребиваващи чужденци. Трима от чужденците са се определили като граждани на Ирак, останалите четирима - на Сирия. По двата случая са образувани досъдебни производства по чл. 281, ал.2 от НК под наблюдението на районната прокуратура в Елин Пелин. След приключване на процесуално-следствените действия, тримата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми. На водача от Свиленград е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“, на останалите двама - „подписка“.

Ямбол. Голямо количество безакцизен тютюн е иззет при полицейска операция в Ямбол. Акцията за противодействие на незаконната търговия с акцизни стоки е проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Ямбол. В хода на полицейските действия, в офис на куриерска фирма е установена 40-годишна местна жителка да изпраща множество пратки с безакцизен тютюн. На място са иззети общо 30 килограма от акцизната стока, подготвени за доставка до различни адреси. Изяснена е схемата за поръчка, доставка и заплащане. При последвалите оперативни и процесуално-следствени действия, жената е предала още 19 килограма от акцизната стока. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИЯТА НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

23 окт 2020

Информационен бюлетин - 22 октомври 2020

Хасково. 19-годишен е задържан в полицията за телесна повреда. Сигналът за разпра между мъже от с. Славяново бил получен вчера сутринта. По първоначални данни, след употреба на алкохол, се стигало до скандал,  прераснал в побой, при който е пострадал 59-годишен мъж. Пострадалият e транспортират в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.  Извършителят е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по  образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Кюстендил. Незаконно притежавани оръжия, боеприпаси и наркотични вещества са иззели криминалисти  от къща в с. Слокощица.  В хода на  процесуално-следствените действия в жилището са намерени стръкове канабис и кутия със сухи листа, с общо количество 2.567 кг. Видът му е установен с полеви наркотест. Полицейските служители са намерили и 3 пистолета, 86 боеприпаса и класьор с 92 монети с нумизматична стойност. 65-годишният собственик на имота e задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

 

Монтана. Вчера на територията на общ. Вършец е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност. В операцията, под наблюдението на прокуратурата, са участвали служители на РУ- Вършец, ЗЖУ Монтана и двама полицаи със служебно куче от сектор "Зоополиция и Кинология"-  ГДНП, група Берковица. Проверени са седем адреса, 35 лица и 31 МПС, образувани са три досъдебни производства.  Незаконно притежавани оръжия - едноцевна гладка и две пневматични пушки и 23 боеприпаса, са иззети при проверки в два частни дома във Вършец и с. Долна Бела Речка.  След получена информация в жилището на 76-годишна жителка на Вършец са открити множество предмети, наподобяващи културно-исторически ценности – около 50 патинирани монети и такива пробити в единия край, предмети с форми на върхове на стрели, игли, метални пръстени с различен диаметър, гривни, част от накит, както и 16 керамични фрагмента с неправилна форма и наподобяващи старинна лампа, 7 халосни боеприпаса. Работа по случаите продължава.

 

Варна. 44- годишен мъж от с. Видно е задържан за подаден фалшив сигнал за взривно устройство. Вечерта на 17 октомври, на т.112 бил получен анонимен сигнал, че пред сградата на телевизия в София е поставено опасно устройство. Веднага била извършена проверка, от която е установено, че информацията е невярна. В хода на проведените оперативно – издирвателни действия криминалистите стигнали до извършителя на злоумишленото обаждане. Задържан е, а по случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвана ни прокуратурата и работата продължава

 

Възрастен мъж е задържан в полицията за отправени заплахи към близки хора. На 20 октомври в полицията бил получен сигнал за възникнал семеен скандал в с.о. „Пчелина“, при който 76 – годишен заплашил роднините си с огнестрелно оръжие. Изпратеният на място полицейски екип задържал мъжа. От дома му униформените иззели пушка и боеприпаси без необходимите разрешителни за съхранение и употреба. На мъжа е наложена полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокуратурата.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

22 окт 2020

Информационен бюлетин - 21 октомври 2020

 

Плевен. Специализирана полицейска операция по противодействие на наркоразпространението е проведена на територията на областния град вчера от служители на Второ РУ, под ръководството на прокуратурата. В хода на операцията е проверен 33-годишен мъж, който предал доброволно два хартиени свитъка с бяло прахообразно вещество, с тегло около 2 грама, по негови данни - метамфетамин. Последвали процесуално-следствени действия в дома му, където в таванско помещение криминалистите открили плик със зелена тревиста маса, блистери с 47 хапчета  „Ривотрил“,  шише ацетон, кана с бял прах. В плика са намерени и два овални червени предмета, наподобяващи гранати.  Местопроизшествието е обезопасено и поставено под охрана от служители на Второ РУ Плевен. Мъжът е задържан, предстои назначаване на физико-химическа експертиза, по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354А,ал.1 от НК, работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата. В хода на операцията е засечен и 25–годишен мъж, който доброволно предал плик с около 3 г жълтеникаво кристалообразно вещество. При претърсване на адрес в Плевен, в едно от помещенията полицейските служители установили трима, опитали да хвърлят на земята свитък с около 6 г бяло, както и кутия с 10 г от същото съдържание, по данни  на лицата - пико. Тримата също са задържани със заповед за 24 часа, а действията по разследването продължават в рамките на образуваното досъдебно производство  за престъпление по чл. 354А, ал.1 от НК, под ръководството на прокуратурата.

 

Видин. 16-годишен е задържан в полицейския арест за притежание на наркотици. Вчера, при извършен личен обиск,  служителите на реда иззели от непълнолетния канабис – пет топчета и хартиена сгъвка, с общо тегло 3,46 грама. Последвало претърсване в жилището на момчето, където криминалистите открили бяла бучка с тегло 0.56 грама, пликче с 1,20 грама бяло прахообразно вещество и 14.59 грама зелена растителна маса. При полевия наркотест веществата реагирали на амфетамин и канабис. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство, работата на разследващите продължава.

 

Благоевград. В хода на проведена специализирана полицейска операция за противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, служители на РУ-Петрич извършили проверка на къща  в с. Марикостиново, обитавана от 18-годишен петричанин. Намерени и иззети са  около 70 грама суха тревиста маса, реагираща положително на канабис. Младежът е задържан в полицейския арест, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

Враца. В рамките на аналогична операция, осъществена вчера на територията на областта, криминалистите предприели проверка на 43-годишен  жител на с. Зверино, многократно осъждан. При личен обиск и последвало претърсване на жилището му, са намерени и иззети 65 грама амфетамин и незаконно притежаван газов пистолет.  Мъжът  е задържан в РУ Мездра. Образувано  е досъдебно производство по  чл.354а, ал.3 от НК, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Бургас. Бързи полицейски действия на служители от Първо РУ доведоха до разкриването на кражба на чанта с документи и 22 000 щатски долара - служебни средства на варненска корабна фирма. Сигнал за посегателството от паркирания пред магазин на бул. «Демокрация» автомобил с варненска регистрация, ползван 33-годишен от варненското село Каменар, е подаден на 29 септември. След извършен оглед на място, било установено, че шофьорът е спрял автомобила и влязъл в магазина, но не е заключил купето.  В хода на предприетите множество оперативни действия, в които се включили и криминалисти на ОДМВР-Варна, била установена самоличността на извършителката – 33-годишна жителка на Казанлък, криминално проявена. Последвало проследяване на различни нейни маршрути в България, локализирана е във Варна, където и е задържана. Тя признала за стореното и върнала 5 400 долара и 1 535 лв., бижута и луксозни стоки, купени с част от откраднатите пари. Работата по случая продължава от служители на Първо РУ–Бургас в рамките на образуваното досъдебно производство.

 

Хасково. Стоки с лого на защитени марки конфискуваха свиленградските полицаи. Вчера към 16 часа на АМ“Марица“ те спрели за проверка лек автомобил „Шкода“, управляван от 28-годишен румънски гражданин. При инспекцията униформените открили в колата 96 артикула маркови дрехи и маратонки без разрешение на правопритежателя. Стоката е предадена от собственика си с протокол по образуваното досъдебно производство.

 

Перник. Нелегален тютюн и саморъчно направени цигари са иззети от полицаи. Акцията е проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник, които предприели проверка на имот в гр. Батановци, обитаван от семейство. Намерени и иззети са 110 къса саморъчно направени цигари, около 2, 5 килограма нарязана листна маса със специфичен мирис на тютюн, 500 празни къса цигари и 7 машинки за пълнене на акцизната стока. Започнато е досъдебно производство по чл. 234 от Наказателния кодекс и действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата. 

 

ОДМВР-София. Полицаи от РУ-Самоков оказаха съдействие на бедстващ възрастен мъж. Вчера в полицейското управление постъпил сигнал от Дирекция „Социално подпомагане“ за 94-годишен мъж, който живее сам и в крайна нищета във вилна зона „Лавандула“ в землището на с. Злокучене. Според информация, публикувана и в социалните мрежи, възрастният човек бил в безпомощно състояние и дължал прехраната си на съпричастността на обитателите на околните вили. Полицейските служители реагирали незабавно и заедно със социални работници и медицински екип посетили адреса. Мъжът е транспортиран с линейка до болницата в Самоков и настанен за лечение с леки измръзвания, но в добро общо състояние. След края на болничния му престой, при невъзможност на близките му да поемат грижата за него, мъжът ще бъде настанен в специализирано заведение.

 

Кърджали. Проверка за причинена смърт на гръбначно животно е образувано в РУ-Ардино след жалба от 60-годишен, че в землището на село Бял извор е било убито кучето му. Работата по случая е по чл.325б, ал.1 от Наказателния кодекс. Издирва се извършителят на деянието.

 

 

Пазарджик. Пистолет и боеприпаси са иззети от къща в лесичовското село Калугерово. Снощи служители от местния полицейски участък извършили проверка в къщата на 29-годишен. Оттам са иззети  газ-сигнален пистолет, пълнител с два бойни патронаго, както и 34 ловни патрона 12-ти калибър, всички незаконно притежавани от обитаващия дома. Предстои да се установи дали пистолетът е преработен за стрелба с бойни патрони. По случая е образувано бързо полицейско производство.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

21 окт 2020

Информационен бюлетин - 20 октомври 2020

София област. Собственик на коне е задържан за отправени заплахи спрямо общински служители. Около 11.15 часа вчера, в РУ-Пирдоп е получен сигнал за заплашени с оръжие служители на общината при изпълнение на служебните им задължения. Съобщено било, че при извършване на проверка, инспекторите засекли коне на нерегламентирано пасище в местността Селска река. Между тях и собственика на животните възникнал скандал, при който 46-годишният мъж ги е заплашил първоначално с дървен прът, а впоследствие и с нож. Полицейските служители реагирали незабавно и задържали извършителя на деянието - криминално проявен и осъждан, от с. Карлиево. На местопроизшествието е извършен оглед. Ножът и прътът са иззети като веществени доказателства. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 270, ал.1 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура.

 

Плевен. Нива с култивирани растения канабис е открита от служители на РУ-Червен бряг. Вчера те предприели проверка в местността Чифлика в землището на с. Радомирци, близо до река Златна Панега. На мястото е открита земеделска площ от около 200 кв. м., със засадени 122 стръка зелени растения от рода на конопа, високи от 150 до 250 см., на отстояние около 1м, с изградена система за капково напояване между стръковете. При огледа са открити видео камера за наблюдение с акумулаторна батерия, земеделски инструменти и пособия, бензинова водна помпа и различни растителни препарати. Предстои експертиза на иззетите растения, уведомен прокурор, работата продължава разследващ полицай с цел изясняване на обстоятелствата чл. 354А ,ал.1 от НК.

 

София. Служители на Осмо РУ задържаха 66-годишна жена за притежание на наркотични вещества. На 15 октомври, след получена информация, служители на Осмо РУ проверили жилище в с. Казичене. На място е установена дамата, живееща на адреса. При претърсването на дома е намерена суха, зелена тревиста маса, по нейни данни - марихуана, за лична употреба, с тегло около 528 грама. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354А от НК. След доклад на материалите в Софийска градска прокуратура, на задържаната е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

 

23-годишно момче е задържано в Седмо РУ за притежание на наркотични вещества. На 13 октомври в ж.к. „Студентски град“, служители на Седмо РУ извършили проверка на млад мъж. При претърсването на лекия автомобил, управляван от него, са намерени и иззети 45 свивки с растителна маса. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетото вещество е марихуана – 39.75 грама. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 лева.

 

Ямбол. За броени часове служители от РУ - Ямбол задържаха двама извършители на грабеж. Незабавните полицейски действия започнали малко след 18 часа на 18 октомври, когато постъпил сигнал за двама млади мъже, отнели със сила оборотни пари от хранителен магазин в комплекс „Г. Бенковски“ и избягали.  В резултат на предприетите бързи издирвателни действия, е изяснена съпричастността и са задържани извършителите – двама младежи, на 18 и 20 години, от Ямбол. Част от отнетите пари са предадени на разследващите. Вчера двамата са привлечени като обвиняеми по чл. 198, ал.1, вр.чл.20, ал.2  от НК и с прокурорски постановления са задържани за срок от 72 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Ямбол.

 

Пазарджик. Задържана е извършителка на джебчийска кражба от хранителен магазин. Преди седмица в РУ-Септември била депозирана жалба за кражба на смартфон от 15-годишно момиче, отишло за покупки в хранителен магазин. След като напазарувала, девойката разбрала за липсата на телефона и подала сигнал в полицията. Криминалисти от управлението в Септември започнали разследване и не след дълго установили автора на посегателството - 33-годишна от пазарджишкото село Алеко Костантиново. Крадената вещ е била открита у нея и иззета от органите на реда.

 

Трима са задържани за притежание на наркотици през изминалото денонощие. Вчера криминалисти от РУ- Панагюрище извършили проверка на 15-годишно момче от средногорския град. У него било открито неголямо количество синтетичен канабиноид. Колегите им от РУ -Велинград проверили къщата на 20-годишен местен жител  и в една от стаите намерили около 5 г суха листна маса Няколко часа по-късно, на улица в курортния град, криминалистите засекли 31-годишен, съхранявал близо 16 грама със суха марихуана в буркан. И по трите случая се водят полицейски производства.

 

Старинни предмети и металдетектор са иззети от къща в баташкото село Нова Махала. Вчера следобед екипи от участъка в Батак извършили проверка в къща, обитавана от 24-годишен, жител на селото. Вътре полицаите намерили 10 старинни сечени монети, медальон, различни метални предмети и фигури, наподобяващи  културно-исторически ценности. Намерен е и металдетектор, с който е извършвана незаконната иманярска дейност. Мъжът е задържан за срок от 24 часа в ареста на РУ-Пещера, по случая се води досъдебно производство.

 

Сливен. 10 килограма нелегален тютюн са иззети в хода на операция, предприета вчера от полицейски служители от РУ - Нова Загора. При полицейските действия за противодействие на незаконната търговия с тютюневи изделия, в кв. „Шести“ е извършена проверка на лек автомобил „Фиат Пунто“. 50-годишна жена от град Гълъбово, пътувала в автомобила предала доброволно 10 килограма ситно нарязан тютюн, без акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Криминалисти са задържали 33-годишен мъж за кражба от храм в Нова Загора. В края на миналата седмица служителка в църквата установила кражба на 130 лева в банкноти и монети, събрани от продажба на календари. След проведени незабавни издирвателни действия, извършителят - 33-годишен, от града криминално проявен, е установен и задържан . По случая е образувано досъдебно производство.

 

Стара Загора. Криминалисти от областната дирекция разкриха  кражба на златни накити. Според сигнала, получен на 9 октомври, посегателството  е извършено от къща на ул. "Беласица" в града. По случая е образувано  досъдебно производство и при проведените оперативно-издирвателни действия е установен извършителят – 23-годишен, от областния град.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

20 окт 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за второто тримесечие  на 2020 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.04.2020 г.- 30.06.2020 г. сума получена за период 01.07.2020 г.- 30.09.2020 г. 
1.БТК ЕАД  2 225,92 лв.  115,83 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД     758,00 лв.  149,00 лв.
3.Теленор България ЕАД       74,00 лв.    91,00 лв.
Общо:  3057,92 лв.  355,83 лв.

 
Архив 2017-2019 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019