МВР

Дирекция "ВС"

 

Новини

Поздравителен адрес

   Уважаеми колеги,

   Министерството на вътрешните работи започва да функционира от 5 юли 1879, когато с Указ №1, княз Александър I Батенберг сформира Първото правителство на България. За министър-председател на България и първи министър на вътрешните работи е назначен Тодор Бурмов.

   От тогава, независимо от превратностите на времето, вече 138 години, служителите на министерството изпълняват честно и съвестно своя дълг, в интерес на обществото ни, за защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението. Тази дейност те често вършат въпреки трудностите и несгодите, с цената на лишения за семействата си, и с риск за живота и здравето си! Това е по силите само на достойни и смели хора. Нека винаги да останем такива!

   Пожелавам на всички колеги здраве и късмет, за да са щастливи в дома си сред близките, и сила и разум, за да изпълняват все така достойно своя дълг пред нашия народ.

Честит празник и нека Бог да е с вас!

04 юли 2017

Служител на пожарна безопасност във Видин задържан за незаконно притежание на наркотици

   На 06.07.2017 г., около 18:15 ч., при извършена полицейска проверка на моста до гр. Димово, обл. Видин, е бил задържан служител в регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – П.П.

   В управлявания от него лек автомобил са открити 53.20 гр. амфетамини и 63.19 гр. суха зелена листна маса – канабис. Наркотиците били разпределени в отделни пакети и поставени между двете предни седалки на колата. Отделно, при претърсването на автомобила, в отделението за багаж на вратата от страна на шофьора, били открити 0.56 гр. амфетамини в пластмасова кутийка.

   За случая е уведомена Районна прокуратура – Видин. Образувано е досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс – незаконно държане на наркотици, с първото действие на което са извършени обиск, претърсване и изземване. Предстои внасянето на протоколите за тези процесуално-следствени действия за одобрение от съда.

   П.П. е задържан за 24 часа по Закона за МВР, предстои с прокурорско постановление задържането му да се удължи до 72 часа.
  
   Разследването по случая продължава под ръководството на РП – Видин.

06 юли 2017

Разследване на дирекция "Вътрешна сигурност"- МВР, съвместно с Окръжна прокуратура - Пловдив води до задържане на полицаи, замесени в контрабанда на цигари

При съвместни действия на разследващи от дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР и следователи от Окръжна прокуратура - Пловдив са събрани доказателства за това, че на 27 май 2017 г. в гр. Пловдив, двама полицейски служители, единият от отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР-Пловдив,  а другият от „Общинска полиция“, гр. Пловдив, чрез употреба на сила и заплашване – поставяне на белезници, нанасяне на удари, впоследствие връзване с т.нар. „свинска опашка“ – са отнели от владението на български гражданин, микробус „Фолксваген“, натоварен със  75 мастербокса или 37 500 кутии цигари без акцизен бандерол, както и мобилен телефон.

Извършени са множество процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, претърсване и изземване, огледи, назначени са експертизи, както и са открити и приобщени по делото отнетия микробус и част от мастербоксовете. Иззети са и други вещи, като веществени доказателства, съотносими към обвинението спрямо двамата.

С постановление на наблюдаващия прокурор на Окръжна прокуратура – гр. Пловдив, на 09 юни 2017 г. двамата полицаи са задържани за 72 часа. Те са привлечени като обвиняеми за извършване на грабеж в големи размерикато съизвършители и в съучастие – престъпление по чл. 199 ал.1 във връзка с чл.198 ал.1 и във връзка с чл.20 от Наказателния кодекс.

На 13 юни 2017 г., наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.

Според cъда има доcтатъчно доказателства, че те cа извъpшили престъплението. За него се предвижда от 5 до 15 г. затвор и възможност за конфискуване на половината от имуществото. Решението може да бъде обжалвано пред апелативния съд до 20 юни 2017 г.

По повод ареста на служителите на реда старши комисар Румен Ганев съобщи, че се въвеждат нови мерки за борба с корупцията в МВР.

15 юни 2017

Участие в проект „Подобряване на административната координация и организация в МВР по отношение превенцията и противодействието на корупцията“

   Ръководството на дирекция „Вътрешна сигурност“ взе участие в работата на обучителен семинар по проекта „Подобряване на административната координация и организация в МВР по отношение превенцията и противодействието на корупцията“, изпълняван в партньорство на МВР с фондация „Конрад Аленауер“.

   Форумът бе проведен в периода 14 -15 юни 2017 г. в Боровец с участието на представители от различни структури на МВР. Лектори бяха г-н Райнер Кан, съветник на министъра на външните работи, г-н Дейвид Уолстенхоум. Те представиха съответно британския и немския опит в противодействието на корупцията, спряха се на антикорупционните подходи, добрите практики на Федералната полиция на Германия.

    Интерес провокира лекцията на директора на ДВС-МВР старши комисар Румен Ганев на тема „Ролята на дирекция „Вътрешна сигурност“ в превенцията и противодействието на корупцията в системата на МВР“. Той се спря на правомощията и на функционалността на структурата на дирекцията, сподели успешни практики и начерта развитието на дейностите на дирекцията за по-ефективно противодействие с корупцията в МВР.

14 юни 2017

Дирекция „Вътрешна сигурност“ отстоява сигурността на гражданите и на страната

   Разследван случай на дирекция „Вътрешна сигурност“ завършва с налагане от 14.06.2017 г. на наказание от една година „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от четири години на бивш старши полицай от гр. Елхово, водач на служебно куче при ГКПП-Лесово.

   Той е подсъдим за това, че на 23.05.2015 г. през ГКПП–Лесово, е  превел противозаконно, без разрешение на надлежните органи на властта, през границата на страната от Република Турция двама граждани на Република Ирак. Той ги е качил на задните седалки на колата, която управлявал, като ги е покрил с листове морска пяна, а върху тях положил чувал с тоалетна хартия. Възползвайки се от добрите си колегиални взаимоотношения успял бързо да премине ГКПП–Лесово, през трасето за изходящи автомобили. Забелязан от друг граничен полицай, при поискване на представяне на паспорт, той бързо е напуснал територията на пункта.  На около 6 км. след това е спрян и задържан от служители на „Вътрешна сигурност“.

   Наложена му е и глоба от 1000 лв. както и отнемане на ½ от  стойността на лекия автомобил.

14 юни 2017

Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР разкрива престъпна дейност на началник на група в сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ в МВР – Силистра

   Разследване на дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР води до задържане на 13 юни 2017 г. за 72 часа на началника на група „Оперативен център“ в сектор „Пожарогасене и спасителна дейност“ в МВР – Силистра. Той е привлечен като обвиняем за придобиване и пазене на предмети и материали, за които е знаел, че са предназначени за подправка на платежни инструменти – престъпление по чл. 246, ал. 3, предл. 2 и 3, във връзка с ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние в периода от 1 януари 2016 до 12 юни 2017 г.

   Обвиняемият полицейски служител е поддържал част от електронните устройства – сървър и компютри, използвани за престъпната дейност против паричната и кредитната система. Той е поддържал интензивна интернет комуникация с друг от обвиняемите по случая от Русе чрез 3 електронни пощенски кутии в 259 електронни писма, които съдържали информация за множество сканирани лични карти на трети лица, фактури и файлове, в които имало информация за електронни пощи, техните пароли и личните данни на притежателите им, потребителски имена и пароли за достъп до сайтове за залагания и електронни портфейли.

    Окръжната прокуратура в Силистра е поискала най-тежката мярка за процесуална принуда на служителя на МВР - „задържане под стража“.

13 юни 2017