МВР

ОД Ямбол

 

20 ное 2017

Задържан е шофьорът, прегазил 62-годишен мъж на пътя, близо до ГКПП – Лесово

Наложена му е мярка за неотклонение „задържане за 72 часа“, работата по разследването продължава под ръководството на Окръжна прокуратура - Ямбол

 

В резултата на предприетите незабавни действия от служители на ОДМВР-Ямбол и със съдействието на колегите им от ОДМВР-Шумен, бе установен и задържан водачът, прегазил 62-годишен мъж на пътя и избягал от местопроизшествието.  Сигналът за инцидента постъпи в ОДМВР - Ямбол на 19 ноември, около 4:15 часа. На мястото бе извършен оглед от дежурна оперативна група и образувано досъдебно производство.  Веднага бяха сформирани екипи за проверка на събраните данни, в рамките на предприетите действия бе установен  товарният автомобил, участник в инцидента – „Мерцедес Атрос” с прекачено ремарке. След навременно подадена информация, вчера, около 7:30 часа,  със съдействието на служители от ОДМВР – Шумен, превозното средство бе локализирано на територията на област Шумен и задържан шофьорът - 46–годишен  украински гражданин. На мъжа е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 343, ал.3, буква “б”, вр. чл.343, ал. 1, буква „в”, вр. чл. 342, ал. 1 от НК и с прокурорско постановление му е наложена 72-часова мярка „задържане под стража”.

 Процесуално-следствените действия продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Ямбол. 

8 ноември - професионален празник на българската полиция

Старши комисар Генчо Иванов: „С гордост носете призванието български полицай, защото от всеки един от вас зависят честта на професията и сигурността на гражданите."

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

На 8 ноември, в деня на Свети Архангел Михаил - пазителят на реда и законността, вие отбелязвате своя професионален празник.
В днешния празничен ден искам да Ви поздравя за неуморния труд, за енергията и усилията, които полагате ежедневно за активно противодействие на престъпността и осигуряване на добър обществен ред.
Пожелавам ви непоколебима вяра в каузата на трудната и отговорна професия. С гордост носете призванието български полицай, защото от всеки един от вас зависят честта на професията и сигурността на гражданите.
Искрен поздрав отправям и към вашите близки за моралната подкрепа и разбирането, което Ви оказват, защото те най-добре знаят, че полицая  няма определени рамки на работно време. 
Честит празник!

На 7 ноември на тържествено събрание в ОД МВР – Ямбол по повод празника на полицията – 8 ноември, за проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати със заповед на директора на ОД МВР – Ямбол  с “Писмена похвала” са наградени 20 полицейски служители от дирекцията. Един служител е повишен от изпълнителска на ръководна длъжност, двама в по висока по вид изпълнителска длъжност, двама стажанти са назначени на изпълнителски длъжности и трима са повишени в по-висока по вид младши изпълнителска длъжност.

Честването на 8 ноември, като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца - патрон на полицията, е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява:"Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”.
С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: "За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил - 21-ви ноември /8-ми ноември – нов стил/. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г.
На 29 януари 1999 г. с решение № 38 на Министерски съвет, традицията 8-ми ноември да се чества като професионален празник на българската полиция, е възстановена.

07 ное 2017

Пътна полиция започна традиционната акция „Зима”

Тя ще се проведе в три етапа от 1 до 30 ноември

Акция „Зима“ се организира всяка година и цели фокусиране на вниманието на всички участници в движението по пътищата върху подготовката за зимния сезон, за гарантиране на безопасността и ограничаване на пътнотранспортния травматизъм.

В рамките на акцията, ще бъдат реализирани три кампании:

- Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата” – насочена към водачите на ППС – велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Тази кампания ще се проведе  за времето от 1 до 10 ноември, а 6 ноември ще бъде обявен за Ден без велосипедисти – жертви на пътя.

- Втората кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще бъде в ход от 11 до 20 ноември, а 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци – жертви на пътя.

- Третата кампания ”Безопасно шофиране през зимата” е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията ще се проведе от 21 до 30 ноември, като 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.

По време на акцията, на територията на област Ямбол, ще бъдат проведени тематични специализирани полицейски операции.

01 ное 2017

Седмица за превенция на детската пътна безопасност – от 25 септември до 1 октомври

 

Седмицата за превенция на детската пътна безопасност се провежда в рамките на традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. 30 септември е обявен за Ден на превенцията. 

На 25 септември, на открита работна среща   представители на ОДМВР – Ямбол, сектор „Пътна полиция“, Български Червен кръст – Ямбол, Регионално управление на образованието, съюза на българските автомобилисти и Общински детски комплекс – Ямбол декларираха обединяване на усилия за целенасочени, координирани и ефективни действия за превенция на детската пътна безопасност и намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

Поредица от открити уроци с беседи за безопасността на децата като участници в движението ще проведат полицаи от ОДМВР - Ямбол през следващите седмици в учебните заведения в областта. Планират се интересни обучителни срещи и с малчуганите от детските заведения. Част от мероприятията ще се  изпълнят съвместно с представители на Български Червен кръст – Ямбол.

Днес в отворена среща ученици от втори и трети клас на НУ „П.Р. Славейков“ – Ямбол, показаха своите познания по безопасност за движението пред инспектор Пенков от сектор „Пътна полиция“ Ямбол. Малчуганите демонстрираха и силно желание за усвояване на нови знания, запознаване и обсъждане на различни ситуации, като  участници в движението – пешеходци или пътници в моторни превозни средства. Припомниха кога и защо се звъни на спешния телефон 112. Представител от БЧК- Ямбол запозна децата с първа долекарска помощ при произшествия, кога и как се прилага.

25 сеп 2017

21 Септември 2017 г. - Европейски ден без загинали на пътя

​​В България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death)

 
„Европейски ден без загинали на пътя“ е международна инициатива, която ще се проведе на територията на Европа на 21 септември, четвъртък. Инициативата е подкрепена от Европейската комисия и посветена на Европейската седмица на мобилността /16-22 септември 2017г./ Тази година в България  обявеният за Европейски ден без жертви на пътя ще протече под мотото „Спаси животи!“. Инициативата на TISPOL се провежда за втора поредна година, като целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя. 

Актуална информация за операция EDUARD - 2017

Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя. Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона,  докато сте зад волана.
Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби.

Подкрепата на всеки е решаваща.

Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес: http://roadsafetydays.eu/.
В същото време, може да се подпише декларация  за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/. В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD).
Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес https://vimeo.com/226122883.

19 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР ЯМБОЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача