МВР

ОД Ямбол

 

07 ное 2018

Полицаите от ОДМВР – Ямбол отбелязаха своя професионален празник

8-ми ноември професионален празник на българската полиция

 

 

На тържествено събрание днес, директорът на ОДМВР Ямбол старши комисар Генчо Иванов благодари на полицейските служители за проявените себеотрицание, ангажираност и безкомпромисност, които полагат за противодействие на престъпността и защита на българските граждани. Той изрази увереност, че изпълнявайки професионално, морално, с воля и отговорност своите служебни задължения полицаите са гарант за спокойствието на обществото.“Вярвам, че с делата си ще допринесем за нарастване на общественото доверие към българската полиция.“, заключи старши комисар Иванов и пожела на колегите си здраве, благополучие и много мигове на споделена радост в нелекото поприще на пазители на закона и справедливостта.

За съществен принос и проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните задачи, свързани с противодействието  на престъпността и опазването на обществения ред  в региона, обслужван от ОДМВР – Ямбол, със заповед от министъра на вътрешните работи Младен Маринов с отличие “ПОЧЕТЕН МЕДАЛ” на МВР е награден  комисар Георги Кючуков – началник отдел „Охранителна полиция“.

За постигнати високи професионални  резултати  и конкретен принос  при изпълнение на служебните си задължения, във връзка с участие в СПО, оперативно-издирвателната работа и действия по разкриване и предотвратяване на престъпления, както и по повод професионалния  празник, със заповед на директора на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски с "Писмена похвала" е  награден инспектор Петко Чошнов, служител в сектор „ПИП“ към отдел „Криминална полиция“.

По повод празника на полицията – 8 ноември, за съществен принос, проявена инициативност и постигнати високи резултати при изпълнението на конкретни професионални задачи, със заповед на директора на ОДМВР – Ямбол  с “Писмена похвала” са наградени 16 полицейски служители от дирекцията, а 9 служители  са преназначени на по-висока степен на длъжност.

Честването на 8 ноември, като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца - патрон на полицията, е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява:"Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”.
С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: "За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил - 21-ви ноември /8-ми ноември – нов стил/. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г.
На 29 януари 1999 г. с решение № 38 на Министерски съвет, традицията 8-ми ноември да се чества като професионален празник на българската полиция, е възстановена.

ОДМВР – Ямбол стартира кампания за превенция на агресията сред младежите под надслов “Спри агресията! Ти избираш!”

Инициативата се реализира с подкрепата на Областна администрация – Ямбол, Регионално управление на образованието – Ямбол, МКБППМН при общините в областта и ръководствата на учебните заведения

 

Днес, в присъствието на над 300 ученици и представители на училищните ръководства, областния управител на обл. Ямбол, началника на РУО – Ямбол, представители на МКБППМН към общините в областта, директорът на ОДМВР – Ямбол  старши комисар Генчо Иванов обяви началото на кампанията, която ще продължи три месеца. Той представи основната цел на кампанията и мероприятията, които ще се изпълнят за постигането й. Целта на инициативата е да се насочи вниманието на младите хора към проблеми, свързани с различните форми и прояви на агресивно поведение, както и да се предложат конкретни мерки за тяхното решение. Да се повиши информираността на младежите за проблемните причини, използвани за оправдание при негативни прояви и да получат насоки за това, как да реагират и как да потърсят помощ, ако са участници или свидетели на такива случаи.  Основната целева група са 13-15- годишните младежи и девойки. За популяризирането и реализацията на инициативата са изготвени плакати, които ще бъдат поставени на общодостъпно място в учебните заведения и в класните стаи на учениците.  Изготвени са два видеоклипа, съдържащи кратки сцени с послание по темата, изиграни от младежка театрална група “Палечко”. Създадена е и Фейсбук страница “Спри агресията - ти избираш”, на която ще се качва информация за хода на инициативата, както и за доблестни прояви на млади хора. Планирани са дискусии с учениците от седми и осми клас в областта. Старши комисар Генчо Иванов подчерта, че агресията не води до нищо добро, а изборът да бъдем добри или лоши е единствено в нашите ръце.

Областният управител на област Ямбол г-н Димитър Иванов приветства инициативата на областната дирекция на МВР, като обеляза, че за агресията сред младите хора трябва да се говори. Той изрази убедеността си, че всеки млад човек има избор как да постъпи  „Изборът е наш. Изборът е ваш. Да изберете доброто.“

При откриването на  кампанията младежите от театрална група ”Палечко” при читалище „Съгласие 1862“ представиха двете сцени, по които са заснети видеоклиповете за кампанията. Двама ученици от ПТГ “Иван Райнов” - Ямбол демонстрираха музикална надпревара, а девойки от група “Ъндърграунд юнивърс” поздравиха присъстващите с танц и призоваха “Спри агресията! Ти избираш!”

23 окт 2018

Служители от ОДМВР - Ямбол и ръководството на СУ "П.К.Яворов" - Стралджа проведоха съвместно учебно занятие за действие в кризисна ситуация

 

Учениците  от СУ „П.К.Яворов“ - Стралджа демонстрираха отлична готовност за реакция  при кризисна ситуация.
Предварително утвърдения сценарий  е задействан на 23 октомври, в 10:15 ч. с подаване  на сигнал, че в коридор на учебното заведение е намерен съмнителен предмет - чанта. Предприети са незабавни действия от ръководството на училището. Само за три минути над 400 ученици и преподаватели организирано напускат сградата и спазвайки указанията на служителите на реда са изведени  на безопасно място. Района е обезопасен от отзовалите се на тренировъчния сигнал полицейски сили от РУ – Стралджа и отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР – Ямбол. При извършена е проверка на обекта, в която участва и служебно куче, притежаващо специални умения за работа в такава обстановка, е открит и обезвереден съмнителния предмет. След приключване на специализираното учебното занятие учениците с интерес  наблюдаваха демонстративното изпълнение на  служебното куче, което показа: елементи от обща дресировка, послушание,  работа по следа и откриване на взривно вещество. Учениците възторжено аплодираха демонстрацията на полицейските служители и си направиха множество  снимки  с полицейското куче.
Директорът на учебното заведение г-жа Маринова изказа искрена благодарност на полицейските служители за добрата организация  и взаимодействие  при обучението на учениците.

24 окт 2018

График за осъществяване на изнесен прием на граждани в малките и отдалечени населени места на територията на РУ - Тунджа, РУ - Елхово и РУ - Стралджа през месец октомври 2018 г.

През месец октомври 2018г. по утвърдени графици от директора на ОДМВР – Ямбол, началниците на РУ - Тунджа, РУ -  Елхово и РУ - Стралджа ще  осъществят прием на граждани в малките и отдалечени населени места по общини както следва:

Община Тунджа:  на 17.10.2018г. от 10:00ч. в с. Бояджик;

                               на 17.10.2018г. от 13:00ч. в с Гълъбинци;

                               на 17.10.2018г. от 14:30ч. в с. Златари;

                               на 24.10.2018г. от 10:00ч. в с. Межда;

                               на 24.10.2018г. от 11:30ч. в с. Савино.

 

Община Елхово: на 04.10.2018г. от 10:00ч. в с. Кирилово;

                             на 11.10.2018г. от 10:00ч. в с. Малко Шарково;

                             на 18.10.2018г. от 10:00ч. в с Изгрев;

                             на 25.10.2018г. от 10:00ч. в с. Гранитово.

 

 

Община Стралджа: на 11.10.2018г. от 11:00ч. в с. Първенец;

                                   на 18.10.2018г. от 11:00ч. в с. Маленово;

                                   на 25.10.2018г. от 11:00ч. в с. Правдино.

 

16 окт 2018

Деца от ДГ „Пламъче“ в Ямбол гостуваха в ОДМВР - Ямбол

 

Днес, децата от две подготвителни групи в ДГ „Пламъче“ посетиха областната дирекция и се запознаха с работата на полицайте от охранителна полиция,  оперативна дежурна част и от сектор „НТЛ“. Проследиха действията на полицейските служители от момента на получаване на сигнал от тел. 112 до действията по разследване, разбира се представени в подходящ за възрастта им формат. Срещнаха се със служители от охрана на обществения ред и разгледаха специализирани автомобили. С любопитство наблюдаваха снемането на дактилоскопни отпечатъци и изземване на веществени доказателства. Занятието протече при голям интерес от страна на децата, които в края на срещата благодариха на служителите на реда и демонстративно заявиха, че желаят да станат полицаи.

Срещата е част от поредица съвместни мероприятия, които се реализират през настоящата седмица от ДГ „Пламъче“ и ОДМВР – Ямбол.

11 окт 2018

ЗА ОД НА МВР ЯМБОЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача