МВР

ОД Ямбол

 

23 дек 2021

За спокойни Коледни и Новогодишни празници

От 23.12.2021 г. до 02.01.2022 г. в областта, както и в цялата страна, ще се проведе специализирана полицейска операция за осигуряване на сигурно и безпроблемно пътуване по празниците

Областна дирекция на МВР – Ямбол изпълнява множество мерки за обезпечаване на обществения ред, безопасността на движението по пътищата, недопускане на пътнотранспортни произшествия и подобряване на работата по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

Планирани са и ще се провеждат специализирани полицейски операции за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността,  при спазване на въведените противоепидемични мерки. Ще се осъществява контрол върху спазването на  лица намиращи се на открити места и в районите големи търговски  обекти, складови бази, борси, тържища и пазари. Особено внимание ще бъде обърнато на  контрола по отношение струпването или организираното събиране на множество хора.

Завишен е контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Същевременно ще продължат проверките в тържища, пазари и търговските обекти, за недопускане продажба на пиротехнически изделия без необходимите разрешителни за търговия и документи за качество.

От 23.12.2021 г. до 02.01.2022 г. в областта, както и в цялата страна, ще се проведе специализирана полицейска операция за осигуряване на сигурно и безпроблемно пътуване по Коледните и Новогодишни празници, когато  логично се очаква по-голям интензитет на движението на МПС. Целта на превантивната полицейска акция е ограничаване предпоставките за пътно-транспортни произшествия и нарушения на Закона за движение по пътищата по време на засиления по зимните християнски празници пътникопоток. В превантивната акция за безопасност на пътя освен служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция ще се включат и максимален брой униформени служители от районните управления.
Засилено полицейско присъствие ще има на изходите на градовете в областта и по основните пътни артерии в нея, като екипите ще следят да не се допуска образуването на големи колони от автомобили, а при необходимост имат готовност да регулират и подпомагат трафика на МПС. Основният акцент в осъществяваната от полицейските служители контролна дейност е превенция на управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или шофиращи под въздействието на наркотични вещества, както и на управлението на неправоспособни водачи. Ще се следи и за водачи с рисково поведение на пътя, представляващо опасност за останалите участници в движението, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри. Засилен контрол  ще се осъществява и за спазване на скоростните режими, като за целта ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта.

Създадена е организация за включване на допълнителни сили за подпомагане на пътуващите, в случай на рязко влошаване на метеорологичната и/или пътнотранспортната обстановка, внезапно появили се опасности за движението по пътищата и другиобстоятелства, затрудняващи трафика, като при необходимост ще бъде въвеждана временна организация на движението. 

От сектор „Пътна полиция“ съветват водачите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, да проявяват толерантност на пътя,  да шофират със съобразена с метеорологичните и пътни условия скорост, и им пожелават спокойни и щастливи зимни празници, важна предпоставка за което е тяхното внимателно и отговорно шофиране.

Уважаеми съграждани,

ВНИМАВАЙТЕ ЗА ИЗМАМНИЦИ!

През празничните дни измамниците са особено активни, разчитайки на приповдигнатото настроение и намалената бдителност у хората.
За извършването на престъпните си намерения измамниците използват различни начини - по телефона, директно на улицата или в домовете на гражданите. Боравят с богат репертоар от техники за заблуди, демонстрират състоятелност, възможност и влиятелни познанства, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Измамниците се представят за различни хора - близки роднини, лекари, полицаи, социални служители, служители в агенции, банки и други, но във всички случаи целта им е една - да вземат колкото се може повече пари от своите жертви.
Запомнете: В никакъв случай да не изпълнявйте указания, в който се искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не се доверявайте и не предоставяйте лични данни на непознати!
При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо се свържете с близките си, след това сигнализирайте на тел. 112 или потърсете помощ в местното полицейско управление. Проверете информацията.

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ДЖЕБЧИИ!

Бъдете по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Често кражбите са провокирани от оставен без надзор багаж - скъпи вещи, поставени в колички за пазаруване, пари и документи в дреха. Джебчиите използват събирането на хора в търговските обекти, транспортната мрежа, църковните храмове и други, въпреки въведените противоепидемични мерки. Обект на кражбите им, са основно портмонета, телефони и чанти.

За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112 или в местното полицейско управление.

ВНИМАВАЙТЕ ПРИ ПОЛЗВАНЕТО НА ПИРОТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЕЛИЯ!

Не позволявайте на малките деца да си играят с бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки! На по-големите разяснете, какви са опасностите при тяхното използване.
Имайте предвид, че и малка грешка при възпламеняването им, задържане в ръка, падане в близост или подритване с крак, могат да предизвикат локални изгаряния и травми.
Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън! При силен вятър зарята може да се разпространи към наблюдаващите.
Не използвайте самоделни или неизправни фойерверки. Ако при използване не се възпламени, изчакайте 5 минути и го залейте с вода.
Никога не използвайте фойерверки на закрито или в стъклени или метални контейнери. Особено опасна е практиката да се възпламеняват пиратки, след като се поставят в бутилки или в друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да наранят не само ползващия изделието, но и случайно преминаващи хора.
Внимавайте с употребата на алкохол, когато използвате пиротехнически изделия!
Купувайте увеселителни пиротехнически изделия от лицензирани магазини. В никакъв случай не ги разглобявайте и не внасяйте промени в начина им на сглобяване.
Винаги спазвайте инструкциите за употреба на изделията.

АКО ЩЕ ОТСЪСТВАТЕ ОТ ДОМА
Щом възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
• Не съобщавайте за намерението да отсъствате от дома си по време на празниците на много хора, още по-малко в социалните мрежи. Предупредете и децата си да не го правят. Не бързайте да споделяте информация в социалните мрежи.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви. При възможност е добре да бъде активирана сигнално-охранителна система или видеонаблюдение.
• Не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
• Преди да потеглите на път оставете на доверен човек телефон, на който може да се установи връзка с вас при нужда.
Ако забележите лица със съмнително поведение във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията – на тел.112 или направо в местното полицейското управление.

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни!


1310 нарушения по пътищата на област Ямбол са установени при акция „Зима”

Традиционната акция на полицията“Зима“ се проведе в периода от 1-ви до 30 ноември на територията на цялата страна. В хода на акцията по пътищата на територията на област Ямбол са проверени  4619 пътни превозни средства, от тях 3241 леки автомобила, 1245 товарни автомобила, 10 мотоциклета, 13 мотопеда, 35 бр. селскостопанска техника, 46 пътни превозни средства с животинска тяга, 15 велосипеди, 10 индивидуални електрически превозни средства и 3 бр. малогабаритна техник150 акта, и 1121 глоби с фиш, спрени от движение са 25 ППС и 14 други санкции. Констатирани са 26 случая на неизправни осветителни системи и сигнализация  на ППС, 10 неизправности на  устройства за стъклопочистване, 3 случая на разкъсани или износени гуми и 6неизправности по велосипеди.

 В рамките на акцията служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Ямбол са извършили оглед на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка, и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. За констатирани нередности и пропуски са изготвени 14 предписания до собствениците на пътя. Към момента 10 от предписанията са изпълнени.

Активният контрол по пътищата в региона ще продължи през целия сезон. От  сектор „Пътна полиция“ и апелират към водачите на МПС да бъдат дисциплинирани и да не подценяват рисковете при шофиране в зимни условия.


07 дек 2021

Пътна полиция с практически препоръки към студентите

Отбелязването на 8 декември най-често е свързано с пътувания и няколкодневни тържества  в хижи, хотели и други подходящи за това места. Тази година денят се пада в средата на седмицата, което е предполага по-ранно отпътуване към местата за празнуване, както и комбиниране с предстоящи почивни дни.

Във връзка с осигуряване на личната безопасност по време на празничните дни в началото на декември пътна полиция препоръчва:
- Помнете, че на пътя не сте сами и бъдете отговорни. Много други хора в същия момент вероятно са потеглили на път за работа или за семеен отдих.
- Предварително се информирайте за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища.
- Ако прогнозата за времето за района, в който ще празнувате, е за влошаване на метеорологичната обстановка, празнувайте на друго място.
- Ако планирате да празнувате повече от два дни в комбинация с пътуване, си осигурете не само храна, напитки и музика, а и безопасно придвижване по пътищата на страната.
- Проверете състоянието на превозното средство, с което ще пътувате, и наличността на достатъчно течности за отделните му системи.
- Ако още не сте сменили гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, направете го сега.
- Ако парното не работи и до отпътуването не може да се отстрани повредата, намерете друг превоз.
- Ако стъклопочистващата система не е изправна, отстранете повредата или пътувайте с друг автомобил.
- Не забравяйте, че в автомобила трябва да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.
- Осигурете си буксирно въже, проверете състоянието на резервната гума и съдържанието на аптечката.
- Вземете зарядни устройства за акумулатор и мобилен телефон.
- Нека шофира най-опитният – както на отиване, така и на връщане.
- Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от експерти как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“.
- Ако празникът е продължил до късно и сте пили алкохол, нека водачът да изчака до пълното си възстановяване и тогава тръгнете на път.
- Ако компанията е съгласна, изберете алтернативен транспорт.
- Ако попаднете в рискова ситуация, първо сигнализирайте на 112, а след това на близките си, на приятели и др.

ПРИ ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ
НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:

- документите си - лична карта, свидетелство за управление на МПС;
- документите на автомобила;
- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите;
- документ за платена пътна такса;
- документ за преминат годишен технически преглед;
- финансови средства;
- документите за резервация.

 

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:

• изправността на спирачките, чистачките парното и светлини;
• имаш ли резервна гума и инструменти за смяна – нека са на достъпно място;
• на достъпно място ли са: аптечката (напълно оборудвана и с медикаменти в срок на годност), светлоотразителната жилетка,
• имаш ли обезопасителен триъгълник и пожарогасител (с преминат годишен преглед);

 

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:
• достатъчно гориво;
• храна и вода за из път;
• препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;
• сложи и одеяло.

 

ПОМИСЛИ:
по кой маршрут да минеш;
• ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;
• че това не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;
• за сигурността на всички в автомобила – важно е да сте с поставени предпазни колани;
• за онзи, който ще шофира на връщане – нека да спре да пие алкохол навреме и да се възстанови преди потеглянето на път, а останалите може да поемат разходите му.

 

ОСВЕДОМИ СЕ:
• за спасителните служби в района и за начините на връзка с тях;
• има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;
• има ли бензиностанция наблизо.

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:
- Шофирай само на трезво! Не шофирай пил или дрогиран!
- Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път!
- Ако по време на път се чувстваш зле, отбий и си почини!
- Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
- Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:
• Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх - 5 см/1 м) - 1бр.
• Марлен бинт - 5 см /5 м - 2 бр.
• Марлен бинт - 8 см /5 м - 2 бр.
• Марлен бинт - 10 см /5 м - 2 бр.
• Пакет медицински памук - 25 г - 1 бр.
• Стерилни превръзки за повърхностни рани - 10 см/10 см - 4 бр.
• Стерилни превръзки за повърхностни рани - 40 см/60 см - 1 бр.
• Пластир за рани - 3 см/6 см х 4 бр. - 2 опаковки
• Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка - 2,5 см/2,5 м -1 бр.
• Триъгълна кърпа - 96 см/96 см/136 см - 2 бр.
• Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер - 2 чифта
• Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл
• Безопасни игли - 6 бр.
• Ножици с тъпи върхове - 1 бр.
• Уред за обдишване - 1бр.

 

     При нужда от помощ се обади на телефон 112.

 

     Пътна полиция пожелава на всички приятно и безопасно пътуване!


06 дек 2021

Изборният ден започна в спокойна обстановка

 

През изминалото денонощие  няма регистрирани нарушения на обществения ред в региона.
Припомняме, че в секциите за гласуване не се допускат лица във видимо нетрезво състояние, както и лица носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.  При необходимост и при постъпило искане от страна на председателя на СИК служители на МВР ще оказват  съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.
Сигнали , свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес могат да се получават на тел. 112, на откритата денонощна линия в МВР 02/9011298, имейл адрес: 
[email protected], както на място в ОДМВР и РУ.

Днес служителите на сектор „Български документи за самоличност“  в ОДМВР-Ямбол   ще работят от 8.30 до 19.00 часа. Те ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

 

 


21 ное 2021

ЗА ОД НА МВР ЯМБОЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО