МВР

ОД Ямбол

 

26 апр 2018

Полицаи гостуваха в детска градина „Свобода“ в Ямбол

Откритата среща се проведе в присъствието на родители

 

Децата от група „Светулка“ в ДГ„Свобода“ посрещнаха с вълнение полицейските служители от Областна дирекция на МВР – Ямбол. Пред погледите на своите родители малчуганите взеха активно участие в подготвената от полицаите куклена пиеса на тема „Опасните непознати“. Главните герои, зайчето Бързобежко и кученцето Боби, играейки на детската площадка попаднаха в проблемна ситуация. В притеснението си зайчето забрави правилата за безопасност, беше подведено и придружи непознат, но навременно отзовалия се на място полицай помогна на малките герой. С помощта на децата бяха изяснени грешките, допуснати от пухкавите приятели. Припомнени бяха правилата за безопасно поведение при срещи с непознати, общува ли се с такива хора и как да реагират когато непознат ги  притеснени. В един глас малчуганите извикаха „Не, не искам!“, а силния  им вик за помощ отекна в цялата сграда. Те показаха, че познават отличителните знаци на полицая и знаят кога и как да потърсят помощ. С трепет децата демонстрираха своите познания за безопасно поведение в учебните си тетрадки. На раздяла всички си пожелаха „До нови срещи.“

Провеждането на открити беседи от този вид, с деца от детските градини е част от мероприятията на ОДМВР – Ямбол за превенция сред децата и младежите. Практиката показва, че в игри и беседи заедно с униформените служители малчуганите лесно усвояват  правилата за безопасно поведение в различни ситуации.

Елховски криминалисти иззеха оръжие, боеприпаси и артефакти

Операция е проведена под надзора на Районна прокуратура - Елхово

 

    Специализираната полицейска операция е реализирана вчера на територията но РУ – Елхово. В хода й са извършени полицейски и процесуално –следствени действия на два адреса в селата Голям Дервент и Воден.  В имот ползван от 49-годишен мъж са намерени и иззети 8 ловни патрони, кутия с барут и 6 капсул-възпламенители. При претърсването в  имот собственост на 79-годишен мъж са иззети  боен пистолет, калибър 6х35, с 2 пълнители  и 16 бойни патрони, 279 патрони - бойни и  ловни от различни калибри,  60 капсул-възпламенители,  7 части за различни оръжия. Двамата собственици са предали на полицейските органи общо 75 предмети с културно-историческа стойност, за които няма данни да са  идентифицирани и регистрирани по съответния ред и 71 старинни монети. Образувано е досъдебно производство. Мъжете са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа. Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура Елхово.

25 апр 2018

Предстоящи срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители на ОДМВР-Ямбол, по график за месец април 2018 г.

 

До края на месец април 2018 г. по утвърден график от директора на ОДМВР- Ямбол мобилен екип, включващ служители от отдел „Охранителна полиция“ и секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посети малки населени места и проведе срещи с представители на местната власт и жители по въпросите на сигурността и реда, както следва:

24.04.2018 г. - община Тунджа: от 09:00 часа в село Чарган;

                                                       От 10:30 часа в село Търнава.

24.04.2018 г.община Стралджа: от 13:00 часа в Иречеково;

                                                           От 14:00 часа в село Недялско.

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. При тези срещи  гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали за  закононарушения, за нарушения на обществения ред, за подготвяни и за извършени престъпления, както и за сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.


23 апр 2018

Ямболски криминалисти задържаха участник в няколко телефоннни измами

Престъпленията са извършени в края на месец февруари и през месец март т.г. в областния град. Потърпевшите - възрастни граждани,  били измамени по познатата схема - оказване на съдействие на полицейски служители за залавяне на телефонни измамници

 

Действията по разследването започнали на 26 февруари, след като възрастна жена съобщила, че била измамена с 902 лева. Тя обяснила, че опаковала и  хвърлила парите през терасата на апартамента си, убедена, че помага за задържането на престъпници. Същия ден по този сценарий е въведен в заблуждение и друг жител на града. Той  хвърлил през терасата около 420 лева и златен пръстен.

В рамките на предприетите оперативно-издирвателни действия криминалистите влезли в дирите на  Д. Д. /33 г./ от Шумен – участник в измамите. На 16 април той бил задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа, а в рамките на разследването било изяснено участието му в престъпленията и събрани данни за съпричастността му към още четири телефонни измами, извършени в Ямбол. На 17 април т.г.  Д. Д. е привлечен в качество на обвиняем за извършено престъпление по чл. 209 от НК и е дал подробно обяснение за деянията си. Процесуално-следствените действия продължават  под ръководството на Районна прокуратура-Ямбол. Проверява се и съпричастността на 33-годишния мъж към подобни престъпления, извършени в съседни региони.

 

Полицията отново напомня: Полицейските органи, при осъществяване на функциите си НЕ използват парични средства, предоставени им от граждани, и НЕ търсят съдействие в работата си по нито една от прилаганите от телефонните измамници схеми.

18 апр 2018

Служители от ОДМВР - Ямбол задържаха извършител на тежко криминално престъпление

61-годишен мъж е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното престъпление

 

На 14 април, малко след 19:30 ч., на тел. 112 в ОДМВР - Ямбол е получен сигнал, че в село Правдино, пред наследствен имот, в безпомощно състояние е намерен 55-годишен мъж. На място е уставовено, че мъжът е починал от огнестрелна рана в областта на главата. В резултат на проведените незабавни оперативно- издирвателни мероприятия е установен и задържан – П.С. /61 г./, съпричастен към деянието. На местопроизшествието и в дома на задържания са извършени процесуално-следствени действия  от оперативна дежурна група, образувано е досъдебно производство. Иззети са веществени доказателства свързани с престъплението.  61-годишният мъж е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. Днес в хода на разследването   е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 116 от НК и с прокурорско постановление  е  задържан за срок до 72 часа. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

 

15 апр 2018

ЗА ОД НА МВР ЯМБОЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача