МВР

ОД Враца

 

КАК ДА ЗАЩИТИМ АВТОМОБИЛА СИ ОТ КРАЖБА?

 

Обикновено след жилището, автомобилът е най-скъпата собственост на средностатистическото българско семейство и загубата му често се превръща в лична и семейна драма. За да не станете лесна жертва на автомобилна кражба:
- Паркирайте колата си само на добре осветени, многолюдни места и винаги при възможност в охраняеми паркинги и гаражи. Ако не можете да държите автомобила си в гараж, осигурете му пълно застраховане.
- Не поставяйте каквито и да е надписи на връзката ключове от колата, дори ключодържатели с означение на марката.
- Винаги заключвайте вратите и багажника, когато слизате от автомобила, дори ако е само за минути - за да си купите вестник или да платите такса на бензиностанция.
- Не предоставяйте личния си автомобил за ползване на малко познати лица.
- Не оставяйте ключовете на автомобила си без надзор. Ако оставяте колата в сервиз за ремонт, по-добре я оставете отключена.
- Не оставяйте документите на автомобила и свидетелството си за правоспособност в колата. Ако крадците бъдат спрени от полицейски патрул и предоставят всички документи на автомобила, могат да бъдат пропуснати. Ако, обаче, водачът не разполага с необходимите документи, полицаите непременно ще направят проверка.
 
Покупка на автомобил
Често се случва навият автомобил да изчезне още през първата нощ, преди да бъде регистриран пред КАТ.
- За да не ви изненадат по такъв начин, след покупка на нова кола, незабавно осигурете нейното пълно застраховане.
- До регистрацията пред КАТ приберете автомобила си в охраняем паркинг или гараж.
- При покупка на автомобил, изискайте от управителя на магазина всички комплекти ключове на автомобила.
- Ако купувате автомобил от втора ръка, уверете се, че той не е краден. Покупката на краден автомобил може да бъде свързана с множество неприятности - съдебни дела, задържане, загуба на време и пари и със сигурност - загуба на самия автомобил.
- Срещу неголямо заплащане в КАТ-МВР могат да ви извършат проверка относно пренабити номера на рама и двигател. Проверката се извършва в присъствието на продавач и купувач.
- При покупка на автомобил от частно лице, поискайте документите за самоличност на продавача и документите на автомобила и се уверете дали това е истинският собственик.
- Не плащайте големи суми предварително - преди да сте прехвърлили автомобила нотариално.
 
Кражба на вещи и части от автомобила
- Ако си купите радиокасетофон, изберете модел с падащ панел или го монтирайте в касета на релси, като го вземате със себе си, когато напускате колата.
- Колелата на автомобила (гуми с джанти) са вещи със значителна стойност и често са предмет на кражба. Осигурете ги с по един специален болт (гайка).
- Ако автомобилът Ви е с централно заключване и установите, че ви е открадната капачката на резервоара не подценявайте ситуацията. Това не е опит да ви откраднат бензина, а подготовка за скорошна кражба на автомобила. Незабавно сменете ключалките на вратите и запалването или временно скрийте колата в надежден гараж.
- Никога не оставяйте на видно място в колата си каквито и да било вещи, включително празни кашони и опаковки. Особено опасно е оставянето на дипломатически куфарчета, мобилни телефони, мъжки и дамски ръчни чанти.
 
Системи против кражба
Поставете на тайно място в автомобила електрическо ключе, което да прекъсва веригата на запалването. При дизеловите автомобили е подходящо поставяне на електромагнитен клапан в магистралата на горивото. Изключвайте го винаги когато слизате от колата.

Ако все пак автомобилът ви бъде откраднат:
- Ако установите липсата на автомобила от мястото, където сте го оставили, първо проверете дали не го е взел друг член на семейството Ви и дали не е преместен от общинските власти, защото сте го оставили на място, забранено за паркиране.
- Обадете се веднага на тел. 166. Всяко забавяне намалява шанса автомобила Ви да бъде своевременно открит. Ако установите кражбата в 02,00 часа през нощта, не оставяйте обаждането за сутринта.
- Ако автомобилът Ви е застрахован, сте длъжен незабавно да уведомите и съответния застраховател.

Ако откраднатият автомобил е сравнително нов и от скъпите модели съществува вероятност да станете жертва на изнудване. Обикновено крадците откриват телефона и адреса на потърпевшия и предлагат услугите си - “да намерят колата ви срещу заплащане”.
- Ако Ви поискат откуп, за да Ви бъде върнат автомобила, незабавно уведомете полицията. Няма гаранция, че ако платите, колата ще Ви бъде върната. Ако престъпниците се убедят, че сте склонен да давате пари и да мълчите - кражбите могат да се повтарят - до пълното Ви разорение.
- Плащайки откуп, за да Ви бъде върнат отнетия автомобил Вие всъщност инвестирате в престъпния бизнес и ставате съучастник на крадците. Вие може и да получите автомобила си, но престъпната дейност на крадеца няма да спре, напротив ще стане по-дръзка и самонадеяна.

Ако автомобилът се намери:
Ако сам или с помощта на познати откриете автомобила си, не се изкушавайте веднага да го отключите и подкарате. Той е обявен за издирване и ще бъдете спиран и проверяван от всеки полицейски патрул.
- Ако сам откриете автомобила, незабавно сигнализирайте в полицията и не пипайте нищо по него до идването на дежурната следствено-оперативна група. Работата на полицията не приключва с откриването на автомобила, а със задържането на извършителя. В противен случай, неговата престъпна дейност ще продължи.
- Ако сте разпознали автомобила си в ръцете на друг човек, не бързайте да заявите претенциите си. Запишете новия контролен номер, под който се движи автомобила Ви и веднага се обадете на тел. 166 и се явете в РПУ, за да подадате писмено заявление по случая.

Във всички случаи най-доброто средство за опазване на автомобила е Вашата бдителност и своевременното сигнализиране на полицията.
- Ако забележите, че съмнителни лица обикалят паркинга пред жилището Ви или на работното Ви място, обадете се на тел. 166.
- Свържете се с полицията и ако забележите, че на паркинга пред сградата е спрян непознат за Вас автомобил или в съседен гараж се вкарва кола, която не сте виждали и нещо в действията на лицата буди у Вас съмнения. Полицейският опит сочи, че подобни сигнали в повечето случай се оказват основателни.