МВР

ОД Враца

 

МЛАДЕЖКИ ПРОТИВОПОЖАРНИ ОТРЯДИ „МЛАД ОГНЕБОРЕЦ” ВЪВ ВРАЧАНСКА ОБЛАСТ

От първостепенна важност за противопожарната култура на децата и учащите е превантивната работа за запознаването им с характерните пожаро-аварийни рискови фактори и създаването на умение в тях за адекватни действия при възникване на пожари, аварии и бедствия и свързаните с тях опасности.
По инициатива на Националната служба за пожарна и аварийна безопасност при МВР и с подкрепата на МОMН през 1999г. са съгласувани Примерният устав за организацията и дейността на младежки противопожарен отряд “Млад огнеборец”, Правила за провеждане на състезания на младежки противопожарни отряди “Млад огнеборец” и теми за теоретична подготовка. Поставя се началото на работата по изграждането на младежките отряди, като форма на извънкласна дейност.
Във Врачански регион движението по организиране на МПО в училищата започва през учебната 1999/2000г под ръководството на ОУПБЗН Враца и с подкрепата на Регионаления инспекторат на МОМН.
През 2000г. са създадени 6 бр. отряда със 154 членове - млади огнеборци. На проведените регионални състезания през месец май на първо място се класира отбора на гр.Враца.
През годините развитието на МПО”Млад огнеборец” е следното :

 

2001г. - 216 млади огеборци организирани в 15 отряда. Първенец в регионалните състезания отново е отбора на гр.Враца.

 

2002г. – 15 отряда с 179 млади огнеборци. През тази година отбора представител на Врачански регион има най-много участия в проведените състезания с отборите на МПО. През периода 31.03 - 06.04.2002г. във връзка с реализиране на пилотен проект от ДНСПАБ-МВР, отбора на СОУ”Христо Ботев” гр.Враца участва в организираното “зелено” училище за млади огнеборци” в НДЕК”Ковачевци” с.Ковачевци.  На проведените регионални състезания отбора е на първо място, на 2-ро в зоналните състезания в гр.Монтана и на първо място на III-те републикански състезания проведени в  НДК”Кранево” през м.юни.  През м.август същият отбор участва в турнир на младежките противопожарни отряди в Република Румъния, а през септември на проведения национален турнир на МПО-“Карлово 2002” отбора е победител в комплексното класиране.

 

2003г. - в региона функционират 20 отряда с 298 млади огнеборци. Отбора на СОУ ”Отец Паисий” гр.Враца е победител в регионалните и IV-те републикански състезания -“Албена 2003”. По покана на Международния технически комитет за предотвратяване и гасене на пожари /КТИФ/ от 19 до 27.07.2003г. националния отбор на МПО е поканен за участие в ХIV-те международни младежки състезания по ППС в Австрия град Кампфенберг. Отбора, в състава на който има четирима състезатели от Врачански регион, се представя достойно и в дисциплината “Лагерна олимпиада с 47 състезателни игри” влиза в призовата шестица на престижното 4-то място.

 

2004г. - новоутвърдените и съществуващи  противопожарни отряда са 21 с 340 млади огнеборци. През пролетната ваканция за времето от 05-09.2004г. най-добре представилите се отбори от регионалните състезания 2003 участваха в организираното от РЗ”ПАБ” Враца зелено училище в УТЦ”Леденика” - база на МВР. Победител на регионалните състезания с МПО през същата година е отряда от СОУ”Отец Паисий” гр.Враца. Отборът е пети на V-те републикански състезания -“Албена 2004”.

 

2005г. - победител в регионалните състезания с МПО”Млад огнеборец” е отбора на ПГ”Цвета Кръстенякова” гр.Враца. На VI-ти републикански преглед в с.Кранево отбора се класира на 3-то място. На проведения есеннен турнир за купата на “Юлиян Мандзаров” проведен в гр.Свищов отбора заема осмо място в комплексното класиране.

 

2006г. - победител в регионалните състезания с МПО”Млад огнеборец” е отбора на СОУ”Васил Левски” гр.Роман, който представя Врачански регион на VII-ия републикански преглед в с.Кранево. На есенния турнир за купата на “Юлиян Мандзаров” в гр.Ловеч, проведен на 04.11.2006г. отбора заема второ място в комплексното класиране.

 

2007г. - на проведените регионалните състезания победител е отбора на СОУ”Отец Паисий” гр.Враца, който отбор на VIII републикански състезание с МПО - Албена 2007, проведен през м.юни се класира на първо място в двете дисциплини и печели шампионската титла като комплексен победител. На  есенния турнир за купата на “Юлиян Мандзаров” в гр.Ловеч отбора заема първо място в комплексното класиране.

 

2008г. - победител на регионалните състезания, проведени в Бяла Слатина е отбора на СОУ”Отец Паисий” гр.Враца, който достойно се представя на IX-ти  републикански състезания на МПО в Албена и завоюва сребърните отличия  в комплексното класиране.  На проведения есенен турнир за преходната купа “Юлиян Мандзаров”2008 в гр.Ловеч врачанския отбор е на второ място в комплексното класиране.

 

2009г.- отбора на СОУ”Отец Паисий” гр.Враца е победител на регионалните състезания и печели бронзовите медали по дисциплини и в комплексното класиране на X-ти републикански състезания “Каварна 2009”. През м.юли 2009г. трима от състезателите на СОУ”Отец Паисий” като членове на състава на НМПО, участват в международните състезания на младежките отряди в гр.Острава, Чехия. С убедителни победи в двете състезателни дисциплини, младите огнеборци от СОУ”Отец Паисий” гр.Враца, се класират на първо място на проведения есенен турнир в гр.Ловеч.

 

2010г. - победител на регионалните състезания е отбора на СОУ”Отец Паисий” гр.Враца. Отбора се класира на първо място в отделните дисциплини  и в комплексното класиране на XI-ти републикански състезания  „КК Албена” и на първо място на есенния турнир за преходната купа “Юлиян Мандзаров”2010.

 

2011г.- отбора на МПО при СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Козлодуй достигна до последния етап от конкурса „Младите огнеборци – доброволци в полза на обществото” и се класира на първо място в заключителното мероприятие на 29 април в Природен парк Витоша.
Отборът на СОУ “Отец Паисий” гр.Враца - вицерепубликански шампион от единадесетите републикански състезания на МПО бе един от отборите представил България на XVIII-те Международни младежки състезания по пожароприложен спорт (ППС) проведени за времето от 17 до 24.07.2011г. в гр. Кочеве, Словения. Младите огнеборци взеха участие в представяне на България посредством изложбен щанд, изнесоха фолклорно танцово изпълнение и участваха в Лагерна олимпиада със спортно – състезателни елементи и забавни игри. По време на състезанията отборът на гр. Враца изпълни състезателните упражнения без допуснати грешки, постигна републикански рекорд в двете дисциплини и зае 11-то място в общото класиране и 14-то място в класирането за купата “Ветер”.