МВР

ОД Враца

 

30 окт 2020

АКЦИЯ „ЗИМА“ ЗАПОЧВА ОТ 1 НОЕМВРИ


От 01 ноември 2020г. до 30 ноември 2020г.,  на територията на цялата страна ще се проведе традиционната за пътна полиция Акция „Зима“, която се провежда по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и с подкрепата през тази година на Българския Червен кръст, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Агенция „Пътна инфраструктура“.


В рамките на акцията ще се проведат трите кампании, реализирани успешно през последните 5 години, както следва:
 

І. Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Кампанията да се проведе за времето от 01 до 10 ноември 2020 г.
 

При регистрация и пререгистрация на ППС ще  се извършва проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания. Съвместно с местните власти ще се планират и извършват проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.
 

Контролът ще  се насочи към:

- спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа;

- недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни и ППС без необходимото оборудване;

- недопускане движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка в нарушение на чл. 80, т. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП);

- недопускане движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години, в нарушение на чл. 80а, ал. 1 съответно т. 1 и т. 5 от ЗДвП.

- недопускане движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки в нарушение на чл. 106, ал. 2 от ЗДвП.


ІІ.1. Кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията да се проведе за времето от 11 до 20 ноември 2020 г. Дейността ще  бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Ще  се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение, както и за даване от водачите на ППС на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще  се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места. Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП и с поведението си предпоставки за пътнотранспортни произшествия.
 

РУ и сектор Пътна полиция ще се включат в дейностите, посветени на Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП, който по традиция се отбелязва и в храмовете на всички официални религии в страната в седмицата на третата неделя на месец ноември (15 ноември 2020 г.).
 

ІІІ. Кампания „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията ще  се проведе за времето от 21 до 30 ноември 2020 г. Дейността ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.


За трите кампании на акцията ще  се провежда минимум по една специализирана полицейска операция със съответната насоченост.


По време на акция „Зима“ ще се  извърши оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост ще се изготвят предписания до собствениците на пътя.

140 килограма ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол намериха и иззеха служители на ОД МВР Враца.


На 29.10.2020г., на територията на УП Криводол  е проведена специализирана операция за противодействие на търговската дейност с акцизни стоки без български акцизен бандерол. След оперативно-следствени действия, пред частен дом в гр. Криводол е извършена проверка на  лек автомобил“Рено Еспейс“, управляван от жител на гр.Плевен. В автомобила са установени и две лица от село Буковлък, обл.Плевен. При претърсването са открити  чували с тютюн без български акцизен бандерол, а в жилището са намерени още 2 чувала с тютюн. Общото  иззето количество  е 40 килограма. При последвалия разпит на лицата, същите са заявили,  че тютюна е докаран с цел  да бъде продаден на жител на гр. Криводол. Образувано  е досъдебно производство.


В рамките на операцията е извършено претърсване и на лек автомобил“Ауди“, който  е спрян на пътя между село Осен и гр. Криводол. Автомобилът  е управляван от жител на село Малорад, общ.Враца. В колата са намерени  и иззети чували с тютюн с общо тегло около 30 кг. При последвало претърсване в жилището на същото лице  в село Малорад, са иззети чували  с общо тегло 70 килограма ситно нарязан тютюн, без български акцизен бандерол. Образувано  е досъдебно производство.


Двата случая са докладвани на Районна прокуратура-Враца.

30 окт 2020

КАНАБИС Е НАМЕРЕН В ЧАСТЕН ИМОТ В СЕЛО СИРАКОВО


На 27.10.2020г., в хода на специализирана полицейска операция с цел противодействие на разпространението на наркотични вещества на територията на община Борован, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР-Враца  извършиха  претърсване в имот с.Сираково, общ.Борован, обл.Враца, обитаван от 50-годишен мъж. В двора на имота  бяха намерени  и иззети 30 растения от рода на конопа с височина от 35см. до 180см. и обща растителна маса около 1400 грама, които при направения полеви наркотест реагират на канабис. В стопанска постройка в имота са намерени растителни съцветия с общо тегло около 350 грама, които при направения полеви наркотест реагират на канабис. Обитателят на имота е задържан за срок до 24 часа.


По случая е образувано досъдебно производство във връзка с извършено престъпление по чл.354в, ал.1 от НК.

28 окт 2020

Парниково съоръжение за канабис е открито в село Лиляче


На 23.10.2020г., служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД МВР Враца, проведоха специализирана операция с цел противодействие на разпространението на наркотични вещества. В двора на частен имот в село Лиляче беше открито парниково съоръжение  за отглеждане на растение от рода на конопа. Иззети са  растения с височина около 150см. и растителна маса около 900 грама, които при направения полеви наркотест реагират на канабис. От различни помещения в къща са намерени  и иззети:

 -  газ-сигнален пистолет марка

 - ловни патрони за гладкоцевно оръжие;

 -  електронна везна;

- бучки от  бяло прахообразно вещество с общо тегло около 4 грама, което при направения полеви наркотест реагира на амфетамин;

- найлонова сгъвка суха листна маса с общо тегло около 3 грама  канабис;

- буркан съдържащ растителни съцветия с общо тегло около 40 грама канабис;

-  растение от рода на конопа, с височина около 120см., което при направения полеви наркотест реагира на канабис;

- 2 плика съдържащи суха листна маса с общо тегло около 7 грама канабис.


Имотът е обитаван от 27-годишен мъж, който  е обявен за местно издирване.


По случая в ОДМВР-Враца е образувано  досъдебно производство  във връзка с извършено престъпление по чл.354а, ал.1 от НК.


Операцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура-Враца.

 

26 окт 2020

ЗА ОД НА МВР ВРАЦА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО