МВР

ОД Враца

 

21 юни 2018

ВНИМАНИЕ! Служебно се прекратява регистрацията на ППС, което не е регистрирано от новия му собственик

 

От отдел „Пътна полиция“ в ГДНП напомнят, че в края на 2017 г. влезе в сила разпоредбата на чл. 143, ал. 15 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) за служебно прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да го регистрира на свое име.
 Изпълнението на разпоредбата изискваше технологично време за разработване на изтеглен файлсофтуер за автоматично следене на сроковете и автоматично прекратяване на регистрацията, който вече е готов и работи. След направено развитие на програмното осигуряване, от 12.06.2018 г. е добавена нова функционалност в АИС „КАТ Регистрация на ППС и собствениците им“ - служебно прекратяване на регистрацията на превозно средство, което се извършва автоматично за договори, въведени в Регистъра на ПС след 27.12.2017 г. Така, ако нов собственик не изпълни задължението си по закон, превозното му средство ще бъде дерегистрирано служебно.
 Също така от 06.03.2018 г. е изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на ППС веднага след неговото сключване. 
 Важно е да се знае, че управлението на превозни средства с прекратена регистрация е престъпление по смисъла на чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс.
 Напомняме на гражданите, че от края на 2017 г. е в сила и разпоредбата на чл. 145, ал. 2 от ЗДвП, където е предвидено, че приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в срок до един месец да регистрира придобитото превозно средство в службата за регистрация на пътни превозни средства по постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика.
 При неизпълнение на задължението по чл. 145, ал. 2 от ЗДвП се налага глоба или имуществена санкция в размер 200 лв.

Втори телефонен измамник задържаха служители на ОД МВР Враца

Акцията е проведена съвместно със служители на сектор „Измами“ ГД“Национална полиция“

В рамките на една седмица, служители на ОД МВР Враца задържаха две лица съпричастни към телефонни измами.

На 20.06.2018г., в РУ-Враца е получен сигнал, че на 19.06.2018г. в гр. Враца, 84-годишна жена от гр.Враца е потърпевша от осъществена спрямо нея телефонна измама, в резултат на което хвърлила през терасата на жилището си 1970лв, които били взети от неизвестно лице. След проведени оперативно-следствени действия от служители на ОД МВР Враца, в 11.45часа на 20.06.2018г. е задържано лицето извършило измамата. В РУ Враца е задържан 21-годишен младеж от гр. Враца, като по  безспорен начин е установена съпричастността му към извършената измама. В жилището на лицето са намерени и иззети пари и мобилен телефон. При извършения личен обиск са открити  и иззети самоделно изработени цигари, за които задържаният обяснил, че съдържат „чай“ за пушене, третиран с наркотично вещество. Образувано е БП.

Това е втори случай в рамките на една седмица, в която служители на ОД МВР Враца задържат извършител на телефонни измами.

На 14.06.2018г., в гр. Мездра беше задържан 25-годишен мъж от същия град, който в периода 8-12 юни 2018г., чрез телефонни измами  причинил имотни вреди на обща стойност 54 620лв., на четири възрастни хора от  гр. Враца

21 юни 2018

ЗА ОД НА МВР ВРАЦА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО