МВР

ОД Враца

 

Практически препоръки за безопасно движение по време на студентския празник - 8 декември 2017 г.

 

 

Студентският празник в началото на месец декември дава стартът на множество пътувания на хора от различни възрасти. Той се свързва с положително заредени емоции и заради предстоящите Коледни и новогодишни почивни и ваканционни дни. Планират се екскурзии, неколкодневни отсядания в курортни комплекси и пътувания зад граница.

Движението по пътищата на страната по време на празници често се свързва с възможността за рискове от попадане в ситуации на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Нерядко вината освен на водачите е и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Отчитаните основни рискови фактори са: недостатъчен шофьорски опит при есенно-зимни условия; несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на неправилни и рискови маневри; отнемане на предимство; управление на автомобили от неправоспособни водачи или от водачи с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Допълнително влияят настроението, празничните емоции, еуфоричните състояния и силната музика.

За ограничаване на пътните инциденти и за безопасно движение по време на студентския празник – 8 декември, „Пътна полиция“ препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:

 

 • Иди на празника с обществен транспорт или с такси такси или намери кой да те вози!

                   Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.

 • До хижата или хотела нека шофира най-опитният!

                   Ако купонът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.

 • Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

                   Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година! Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.

 • Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни!

                   Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.

 • Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник.

  Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй обаче, че липсата на обезопасителен триъгълник аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.

 • Никога не шофирай пил или дрогиран!

                   Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици,  някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемането на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.

 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

                   Шумът от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.

 • Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

                   Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.

                   Ако твоят шофьор управлява рисково, като превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот.

 • След купона всички починете и тогава отпътувайте обратно!

                 Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира обратно, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя.  

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

Пожелаваме на всички настоящи и бивши студенти приятни празнични дни и безопасно пътуване!

 

Отдел „Пътна полиция“,

Главна дирекция Национална полиция”

 

05 дек 2017

21 септември- Европейски ден без загинали на пътя


Представител на Пътна полиция Враца взе участие в информационна среща във връзка с отбелязването на Европейския ден без жертви на пътя - 21 септември.


Старши инспектор Янко Харалампиев запозна участниците и медиите с мероприятията на 21 септември. Министерството на вътрешните работи на Република България ще участва в операция EDWARD, като член на ТИСПОЛ, а за главен координатор е определена Главна дирекция „Национална полиция“.


В отбелязването на Деня без жертви на пътя, служители на Пътна полиция Враца ще проведат специализирана операция по метода“Широкообхватен пътен контрол“, като по време на проверките, доброволци от БЧК ще раздават на водачите листовки за безопасно шофиране. 


По инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ, за втора поредна година, 21 септември е обявен за Европейски ден без загинали на пътя и ще отбелязан като полицейска операция под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death). В рамките на кампанията частни и обществени институции и организации на гражданското общество от целия ЕС дават своя принос, като споделят посланието, поемат ангажимент на уебсайта на TISPOL и организират дейности в областта на пътната безопасност.


Първият Европейски ден без загинали на пътя (EDWARD), който се проведе в 31 държави на 21 септември 2016 г., постигна успех в повишаването на информираността. Повече от 103 000 организации и физически лица подписаха ангажимент в областта на пътната безопасност на уебсайта на Европейската мрежа на службите на пътната полиция (TISPOL), а в цяла Европа бяха организирани действия в тази сфера. Те включваха информационни дейности в училища и фирми, семинари, конференции и състезания. 19 милиона души подкрепиха кампанията чрез социалните мрежи.

20 сеп 2017

Най-модерната система за видеонаблюдение беше открита във Враца

 Зам.- главният секретар на МВР Георги Арабаджиев   присъства на церемония по  откриване на система  за видеонаблюдение  в гр. Враца.

На специална церемония  пред пункта за наблюдение в сградата на РУ Враца, лентата беше прерязана  от кмета на Враца Калин Каменов , зам.-главния секретар  Георги Арабаджиев и директора на ОД МВР Враца старши комисар Цветелин Стоянов.

Георги Арабаджиев  заяви, че с новата придобивка, гражданите на Враца ще могат да се чувстват по-спокойни, а полицейските служители ще бъдат подпомогнати в работата си.

Това е най-модерната система за виденаблюдение в България. Софтуерната програма  е със същите възможности, каквито имат системите в Брюксел,Барселона и Лондон, казаха от фирмата осъществила инсталацията.  Комплексното видеонаблюдение  ще се осъществява от 35 камери разположи на 13 възлови кръстовища в гр. Враца. Постъпващата информация ще бъде наблюдавана  и анализирана денонощно в  три центъра за наблюдение в ОД МВР Враца. 14 полицейски служители са подготвени за работа със системата.

11 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР ВРАЦА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО