МВР

ОД Видин

 

12 декември 2018

Актуална информация за оперативната обстановка и пътнотранспортния травматизъм в региона бе представена на редовен месечен брифинг в ОДМВР-Видин

Комисар Петър Петров – началник на отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция коментира резултатите от работата на служителите на реда. През месец ноември 2018 г. в ОДМВР-Видин са били регистрирани 95 криминални престъпления (спрямо 109 през ноември м.г.). Разкриваемостта през миналия месец е била в размер на 42.11% (при 31.19% за ноември м.г.).  Сред регистрираните през ноември криминални престъпления са 12 престъпления против собствеността, 6 кражби, една измама и 4 наркопрестъпления. Телефонни измами, грабежи, палежи и престъпни посегателства спрямо МПС през миналия месец не са били извършени. Установени са 79 лица – извършители на 78 престъпления (в т.ч. и на престъпления от предишни периоди).

От 1 януари до 30 ноември т.г. на територията на ОДМВР-Видин са регистрирани общо 1 104 криминални престъпления. За същия период на 2017 г. броят им е бил 1 096.  Разкриваемостта за 11-те месеца на 2018 г. е в размер на 62.41%. За същия период на миналата година е била в размер на 58.58%.

В резултат на активната работа по линия „Наркотици“ от януари до ноември в областната дирекция и трите районни управления са разследвани общо 50 досъдебни производства и 14 заявителски материала, свързани с отглеждане, притежание и разпространение на наркотични вещества. Към момента разкриваемостта при този вид престъпни деяния е 50%.  63-ма души са били задържани за престъпления свързани с наркотици от януари до ноември. Осем от тях са непълнолетни, другите са млади хора, предимно на възраст от 18 до 30 години.

През месец ноември 2018 г. на територията на област Видин са възникнали 43 пътнотранспортни произшествия. Девет от тях са били тежки. Загинали са четирима души, а девет са били ранени. При проверки в региона пътните полицаи установили за един месец общо 1589 нарушения и съставили 517 акта и 789 фиша.

Служителите от отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и районните управления на МВР във Видин, Белоградчик и Кула създадоха организация за активна превенция, обезпечаване на обществения ред и противодействие на престъпността в дните на предстоящите коледни и новогодишни празници, информира комисар Петров. Предприети са необходимите мерки за засилено полицейско присъствие на местата, свързани с масово събиране на хора по време на празничните тържества.  Планирани са специализирани полицейски операции за проверки в питейни и увеселителни заведения.

Засилен контрол ще осъществяват пътните полицаи в целия регион. Очакваме жители на областта, които работят в чужбина, в столицата и други големи градове на страната, да се завърнат по родните места за Коледа, посочи още началникът на отдел „Охранителна полиция“ и призова водачите – шофирайте внимателно, бъдете дисциплинирани и толерантни. Сигурността на пътя зависи от поведението на всички участници в движението.

Изображения

 20 декември 2018 | 10:56