МВР

ОД Видин

 

407 пътни превозни средства проверили видинските пътни полицаи през м. ноември

03 дек 2020

Резултати от контролната дейност - в хода на традиционната акция „Зима“, на територията на региона

От 1 до 30 ноември, в рамките на проведени девет специализирани операции на територията на област Видин, униформените служители проверили 271 леки и 68 товарни автомобили, 34 ППС с животинска тяга, 15 велосипеда, 13 селскостопански машини, три мотопеда, един мотоциклет и две електрически тротинетки.
От констатираните общо 81 неизправности на ППС, 40 били по осветителните системи и сигнализацията. Пътните полицаи съставили 12 акта, 54 глоби по фиш и спрели от движение три пътни превозни средства. Двама велосипедисти и деветима водачи на ППС с животинска тяга били санкционирани за установени неизправности на велосипедите и каруците им.
В хода на акция „Зима“ служители на сектор „Пътна полиция“ - Видин са изготвили общо 16 предписания до стопаните на пътя (за отстраняване на недостатъци на пътни настилки, сигнализация с пътни знаци и пътна маркировка, и подобряване на уличното осветление). Към момента 11 от предписанията са изпълнени.

Видинските пътни полицаи напомнят, че през зимата се увеличават рисковете за пътни инциденти и призовават участниците в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата.
Активният контрол по пътищата в региона ще продължи през целия зимен сезон.

Основни правила за поведение на водачите при зимни условия:

  • да не поемат на път без колите им да са подготвени. Задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на автомобилите;
  • препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;
  • добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач;
  • При възникване на ситуация и въвеждане на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това. 

Основни правила за поведение на пешеходците:

  • по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;
  • да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат;
  • да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

 08 януари 2021 | 14:12