МВР

ОД Видин

 

07 ноември 2019

На Архангеловден българските полицаи отбелязват своя професионален празник

Старши комисар Петър Коцин: 8-ми ноември е ден на признание за обществената значимост на нашата професия. Бъдете сърцати, енергични и последователни, множете успехите си и се гордейте с тях

22-ма полицейски служители са отличени от директора на ОДМВР-Видин за постигнати високи резултати, за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните си задължения и във връзка с празника на българската полиция.

С „Писмена похвала“ старши комисар Петър Коцин е наградил инспектори от отдел "Разследване"  при ОДМВР-Видин:

  1. инспектор Светлана Веселинова – старши разследващ полицай;
  2. инспектор Мирослава Найденова -  старши разследващ полицай;
  3. инспектор Георги Георгиев -  старши разследващ полицай;
  4. инспектор Станислав Стефанов - старши разследващ полицай.

С "Писмена похвала" директорът е наградил и 13 полицаи от РУ-Видин:

1. инспектор Сергей Йончев; 
2. инспектор Благомир Кънчев;
3. инспектор Петя  Борисова;                 
4. инспектор Бисер Кръстев;
5. младши експерт Иво Якимов ;
6. младши експерт Христо Калинов ;
7. младши експерт Николай Цветков ;
8. младши експерт Любомир  Ставрев;
9. младши експерт Милослав  Марчин ;
10. младши инспектор Емил  Александров;
11. младши инспектор Александър Илиев;
12. младши експерт Георги  Стойков;  
13. младши инспектор Красимир Цекин.


С „Обявяване на благодарност“ старши комисар Петър Коцин е наградил петима полицейски служители от Районно управление - Кула:

  1. главен инспектор Венцислав Витков;
  2. инспектор Момчил Мишов;
  3. инспектор Герасим Тошов;
  4. инспектор Лъчезар Лазаров;
  5. младши експерт Пламен Петков. 

Поздравление от директора на ОД МВР-Видин по случай професионалния празник на българската полиция

Уважаеми колеги,

В навечерието на Архангеловден поднасям на всички Вас пожелания за здраве, спокойни делници, спорен и резултатен труд.
Празникът на българските полицаи е повод да изразя уважение и поднеса благодарност към всички служители за денонощните усилия, за куража, постоянството и професионализма. Този ден е признание за обществената значимост на нашата професия и повод да се поздравим.
Бъдете сърцати, енергични и последователни в делата.
Продължавайте да работите всеотдайно за спокойствието и сигурността на жителите от всеки квартал, село и град в България.  Добрата дума на хората за българския полицай е мерилото за нашия  успех.
Множете успехите си и се гордейте с тях.

Честит празник, колеги!


***

Професионалния празник на българската полиция  се отбелязва на 8 ноември – Архангеловден.  Той е честван за първи път през 1924 г., а инициативата е на  софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и след консултации със Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил (21.11. по стар стил).  Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че „Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуването на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“.
При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. С телеграма № 7932/24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители: „За патронен празник на цялата полиция в Царството се определя денят на Св. Архангел Михаил – 21.11. (8.11. - нов стил)“. 
След  55-годишно прекъсване Празникът е възстановен по предложение на Националния полицейски синдикат. С решение на Министерски съвет традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

Изображения

 12 ноември 2019 | 09:51