МВР

ОД Видин

 

16 октомври 2019

Актуална информация за оперативната обстановка в региона представи на месечния брифинг директорът на ОДМВР–Видин

Създадена е организация за обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция"

През септември 2019 г. са били регистрирани 17 престъпления против собствеността, 13 кражби, един грабеж, една измама и четири палежа. 42-ма души, извършители на 41 криминални престъпления (в т.ч. и на престъпления от предходни периоди), установили полицейските служители през месеца.  Шест разследвания за наркопрестъпления са започнали през септември. Петима са били задържани, иззетото количество наркотици възлиза на почти 200 грама сух канабис и 150 зелени стръка от същата култура.  В хода на извършени проверки и проведени специализирани полицейски операции в област Видин конфискуваните количества нередовна акцизна стока за един месец възлизат на 2 820 къса цигари и почти 27 кг нарязан тютюн. Данните съобщи старши комисар Петър Коцин по време на редовния брифинг в областната дирекция. 
За времето от 1 януари до 30 септември т.г. са били регистрирани 849 криминални престъпления. През първото деветмесечие на предходната, 2018 г., броят им е бил 899. Налице е намаление с 5,56% при регистрираната криминална престъпност, посочи още директорът. Разкриваемостта през първите девет месеца на тази година възлиза на 54.18%.

През септември 2019 г. броят на катастрофите в област Видин е бил 35 с осем ранени. Само за един месец, при проверки по пътищата в региона, пътните полицаи установили 2 359 нарушения и съставили 420 акта, 557 фиша и 1373 електронни фиша.
От януари до септември т.г. на територията на региона са възникнали 322 пътнотранспортни произшествия с четири жертви и 72 ранени. За същия период на 2018 г. броят на катастрофите е бил 339 със седем загинали и 57 ранени.

Комисар Петър Петров – началник отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция съобщи подробности за създадената организация и предприетите мерки във връзка с предстоящите избори.  Оперативен щаб, сформиран със заповед на ст.комисар Петър Коцин, ръководи управлението на силите и средствата за опазване на обществения ред и сигурността в региона във връзка с провеждането на изборите. Полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще охраняват СИК и ОИК, ще обезпечават реда и безопасността на движение в област Видин. Служителите ще поемат охраната на секциите на 26 октомври, в определения от ЦИК час, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК в ОИК.

Комисар Петров  напомни, че в секциите за гласуване не се допускат въоръжени, в нетрезво или неадекватно състояние, лица. Охраняващите полицаи нямат право да влизат в секциите и при евентуални инциденти ще се намесват само по искане на председателите на СИК.
С цел недопускане на пътни инциденти в изборния ден, ще бъде активизиран и контролът върху движението по пътищата. Служителите, охраняващи изборните помещения, ще осъществяват контрол по ограничаване престоя и паркирането на автомобили в районите на СИК и ОИК.

На телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected]  до 4 ноември се приемат сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР, уточни началникът на отдел „Охранителна полиция“.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин  ще окажат съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. Гишетата в паспортните служби ще работят и на 27 октомври 2019 година от 8.30 до 19.30 часа. 
Информация за създадената организация може да намерите тук.

Изображения

 17 октомври 2019 | 17:20