МВР

ОД Видин

 

11 юли 2021

Изборният ден в област Видин започна в спокойна обстановка

Денят на вота в региона започна спокойно, а преди началото му няма регистрирани нарушения на обществения ред.

Всички секционни избирателни комисии се охраняват от служители на МВР. Те  нямат право да влизат в помещенията за гласуване, а при необходимост ще се намесват само по искане на председателите на СИК. Охраната ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.

Мобилни екипи, включващи разследващи полицаи, оперативни работници от криминална и икономическа полиция, и представители на охранителна полция, имат готовност незабавно да реагират на сигнали за престъпления против политическите права на гражданите и да извършват прецизни проверки по тях.

В ход е прилагането на всички планирани мерки за охраната на обществения ред и нормалното протичане на предсрочните парламентарни избори. 
Оперативният щаб, ситуиран в ОДМВР-Видин, работи в координация и постоянна комуникация с институциите, ангажирани с изборния процес. 

Днес, гишетата на паспортните служби във Видин, Белоградчик и Кула ще работят от 8.30 до 19.30 часа, а гражданите ще могат да подават искания за издаване на удостовериния до 19.00 часа. Удостоверенията, даващи възможност за упражняване на правото на глас, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава за да послужи пред СИК и е валидно за изборния ден на 11 юли 2021 г. 
В делничните дни на текущата седмица, след постъпили заявления от граждани, са били издадени 10 удостоверения. Вчера, заявления от граждани не се подавани.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес могат да се подават на тел. 112, на откритата денонощна линия 02/90 112 98, имейл адрес: [email protected], както и на място в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула.

Изображения

 12 юли 2021 | 09:38