МВР

ОД Видин

 

15 май 2019

Актуална информация за нивото на престъпността и безопасността на движение в област Видин

Данните бяха представени на редовния брифинг в областната дирекция

Главен инспектор Мирослав Милков – началник на районното управление във Видин и главен инспектор Владимир Герасимов – началник на сектор "Пътна полиция" представиха пред журналисти актуални данни за обстановката в област Видин.
През месец април 2019 г. в ОД МВР – Видин са регистрирани 77 криминални престъпления, броят им през април 2018 г. е бил 97.  Разкриваемостта е в размер на  33.77 %, при 31.96 % за м.април 2018 г. През миналия месец са регистрирани 18 кражби, грабежи и телефонни измами в областта не са били извършени. Полицейските служители установили 59 лица, автори на 62 криминални престъпления (в т.ч. и на престъпления от предишен период). Противодействието на уличното наркоразпространение остава сред приоритетите -  през април за наркопрестапления са образувани три досъдебни производства и шест заявителски материала.  Седем души са били задържани за притежание на наркотици. Продължават и специализираните полицейски операции и проверки по линия „Акцизи“ с цел ограничаване на нивата на незаконна търговия с цигари, тютюн и алкохол без бандерол.

Към момента обобщените данни за периода 1 януари - 30 април 2019 г. сочат увеличение на криминалната престъпност в региона – за четири месеца са регистрирани 407 криминални престъпления. За същия период на 2018 г. броят им е бил 379.
През първите четири месеца на текущата година разкриваемостта е в размер на 50.61%,  докато през миналата година за първото четиримесечие е била по ниска - 45.65%.  От началото на годината в региона са регистрирани общо 111 кражби, един грабеж и едно убийство. Грабежът и убийството са разкрити, 36 от кражбите също. Работата по разкриването на останалите продължава.

Сред приоритетните ни задачи в краткосрочен и средносрочен план стои опазването на земеделската продукция от реколта 2019 в региона. Във връзка с предстоящата кампания е създадена организация за реализиране на комплексни мерки, целящи опазването на реколтата от престъпни посегателства. За изпълнението на планираните мерки, полицейските служители ще работят в тясно сътрудничество с представители на институциите и местната власт. В превантивните и охранителни мероприятия ще участват и съвместни патрули от полицаи, граничари и служители на Зонално жандармерийско управление – Монтана, посочи главен инспектор Мирослав Милков.

 

Полицейските служители са предприели необходимите мерки за опазване на обществения ред, сигурността и безопасността на движение по пътищата в региона по време на абитуриентските тържества. Основен акцент е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата. Засилен пътен контрол, с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите, ще осъществяват пътните полицаи, информира главен инспектор Владимир Герасимов. Планирани са и превантивни мерки за обезпечаване и контрол на рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение на абитуриентите и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове.

През месец април 2019 г. по пътищата в региона са възникнали 34 пътнотранспортни произшествия с шестима ранени, жертви не е имало. 12 от катастрофите са станали на главен път Е-79, две – на второкласни пътища, една на третокласен път, а останалите – по общински пътища. Причините за възникналите през април пътни произшествия са превишена скорост, отнемане на предимство и употреба на алкохол от водачите.

Изображения

 20 май 2019 | 13:43