МВР

ОД Видин

 

Новини

Актуална информация за улеснение на гражданите при издаване на български лични документи

Справка към 2 август за приети заявления и връчени български лични документи в звената "БДС" при ОДМВР-Видин

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Видин предоставя актуална информация за броя на приетите заявления и връчените български лични документи в делничните дни на изминалата седмица:   

 

26.07.2021 г.

понеделник

27.07.2021 г.

вторник

28.07.2021 г.

сряда

29.07.2021 г.

четвъртък

30.07.2021 г.

петък

 

Общо

 

ОДМВР - Видин

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

 

643/678

Сектор БДС

132/78

102/99

82/119

68/86

74/104

458/486

РУ - Белоградчик

11/11

8/2

4/6

5/1

3/15

31/35

РУ - Кула

10/3

6/4

2/2

1/-

3/2

22/11

Сектор Пътна полиция

26/37

36/33

23/35

29/35

18/42

132/182


Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин, имат възможност да подават и предсрочно заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ в областта:

  • гр. Видин – ОД МВР-Видин,  ул.“Цар Симеон Велики“ №87;
  • гр. Белоградчик – РУ-Белоградчик,   пл.”Възраждане” №3;
  • гр. Кула – РУ-Кула,   ул.”Възраждане” №36.

Мярката е с цел облекчаване на натовареността на служителите и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

02 авг 2021

Три досъдебни производства са образувани в хода на специализирана операция срещу наркоразпространението, проведена вчера на територията на РУ-Видин

Към 15 часа, криминалисти предприели претърсване в частен имот в с. Арчар, обитаван от 27-годишен мъж. Там открили и иззели малка бяла бучка и капачка с бяло вещество, реагирали на метадон при полевия наркотест.

По същото време, в с. Цар Симеоново, на ул.“Първа“ униформени спрели за проверка пътуващ в посока София лек автомобил „Рено“ със софийска регистрация, шофиран от столичанин. В чантата на спътника му - 25-годишен криминално проявен от с. Арчар, служителите на реда установили зелена суха листна маса и сумата от 120 лева. Тревата, с общо тегло 25.45 грама, индикирала на канабис при полевия наркотест. Мъжът е задържан и приведен в полицейския арест за срок до 24 часа.

Снощи, около 20.40 часа при обход по маршрут в областния град, патрулиращи полицаи забелязали група младежи в училищен двор. Виждайки униформените единият от тях побягнал в посока ул.“Христо Ботев“ и изхвърлил плик в двор на частен имот. Младежът бил настигнат и задържан, а самоличността му установена – 17-годишен от с. Иново. Собственикът на имота предоставил достъп до двора и там криминалисти открили найлоновия пакет. В него имало пет топчета с 2.54 грама зелена суха листна маса, розова таблетка и бяла бучка. При полевия наркотест тревата реагирала на канабис, таблетката – на метаамфетамин, а бялото вещество – на амфетамин. При извършен личен обиск у непълнолетния служителите на реда открили и иззели сумата от 340 лева. Младежът е задържан и приведен в полицейския арест за срок до 24 часа.

Случаите са докладвани в Районна прокуратура-Видин, работата на разследващите продължава. В РУ-Видин са образувани три досъдебни производства по чл.354а, ал.3 от Наказателния кодекс.

29 юли 2021

Изборният ден в област Видин премина и приключи в спокойна обстановка

Изборният процес в секциите на територията на региона приключи, полицейската охрана на място продължава. Служителите на МВР ще съпровождат  транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.
Създадена е организация и за ескортиране на представителите на РИК до ЦИК.

Предсрочните парламентарни избори в област Видин преминаха в спокойна обстановка, без нарушения на обществения ред.
Мобилните полицейски екипи работиха на терен и извършиха проверки по общо 15 сигнала - регистрирани през днешния ден, за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Материалите от проверките са докладвани по надлежния ред в Районна прокуратура–Видин. Днес, полицейските служители съставиха 13 предупредителни протокола по чл.65 от ЗМВР. Дежурните екипи остават в готовност за реагиране при възникнала необходимост.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“, след подадени заявления от граждани, издадоха общо четири удостоверения за гласуване.

Продължава съвместната работа на оперативния щаб в ОДМВР-Видин с институциите, ангажирани с изборния процес.

11 юли 2021

Изборният ден в област Видин започна в спокойна обстановка

Денят на вота в региона започна спокойно, а преди началото му няма регистрирани нарушения на обществения ред.

Всички секционни избирателни комисии се охраняват от служители на МВР. Те  нямат право да влизат в помещенията за гласуване, а при необходимост ще се намесват само по искане на председателите на СИК. Охраната ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.

Мобилни екипи, включващи разследващи полицаи, оперативни работници от криминална и икономическа полиция, и представители на охранителна полция, имат готовност незабавно да реагират на сигнали за престъпления против политическите права на гражданите и да извършват прецизни проверки по тях.

В ход е прилагането на всички планирани мерки за охраната на обществения ред и нормалното протичане на предсрочните парламентарни избори. 
Оперативният щаб, ситуиран в ОДМВР-Видин, работи в координация и постоянна комуникация с институциите, ангажирани с изборния процес. 

Днес, гишетата на паспортните служби във Видин, Белоградчик и Кула ще работят от 8.30 до 19.30 часа, а гражданите ще могат да подават искания за издаване на удостовериния до 19.00 часа. Удостоверенията, даващи възможност за упражняване на правото на глас, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава за да послужи пред СИК и е валидно за изборния ден на 11 юли 2021 г. 
В делничните дни на текущата седмица, след постъпили заявления от граждани, са били издадени 10 удостоверения. Вчера, заявления от граждани не се подавани.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес могат да се подават на тел. 112, на откритата денонощна линия 02/90 112 98, имейл адрес: [email protected], както и на място в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула.

11 юли 2021

Областна дирекция на МВР-Видин е предприела всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред при провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли

Оперативният щаб в ОДМВР-Видин координира действията си с всички институции и ведомства, ангажирани с изборния процес, и ръководи дейността на структурите на вътрешното министерство в региона.

Продължава прилагането на комплексни мерки – превантивни и оперативни, за предотвратяване и разкриване на престъпления против политическите права на гражданите и осигуряване законосъобразността на вота.

Създадена е организация за обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден.
270 полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще участват пряко в охраната на секционните избирателни комисии (СИК) и районната избирателна комисия (РИК). Служителите на МВР ще поемат охраната на секциите в 18 часа на 10 юли, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин, РУ-Кула и РУ-Белоградчик ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. Гишетата в паспортните служби ще работят и на 10 юли (събота) от 08.30 до 17.30 часа.
На 11 юли (неделя) г. паспортните служби ще работят от 08.30 до 19.30 часа, а гражданите ще могат да подават искания за издаване на удостоверения до 19.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава за да послужи пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 11 юли 2021 г.

На денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на e-mail[email protected], гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

08 юли 2021

142 години от създаването на МВР - на 5-ти юли служителите на министерството отбелязват професионалния си празник

109 полицаи, пожарникари и служители от администрацията на вътрешното министерство в област Видин бяха наградени по случай професионалния празник и 142-та годишнина от създаването на МВР. Старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин и комисар Стилиян Пешев – директор на РДПБЗН-Видин връчиха отличията на наградените служители. На тържествената церемония присъстваха  ръководители на институции и журналисти.
Със заповед на министъра на вътрешните работи, с “Почетен знак на МВР” – ІІI степен, е награден комисар Стилиян Пешев – директор на РДПБЗН-Видин.
86 служители на ОДМВР-Видин са отличени с „Писмена похвала“ за професионализма и постигнатите резултати в работата.
За проявен висок професионализъм 22-ма са служителите на РДПБЗН-Видин, наградени с „Писмена похвала“ по случай професионалния празник.

Поздравление от старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин

Уважаеми колеги,

По случай професионалния празник на служителите на МВР и 142-та годишнина от създаването на вътрешното ведомство, отправям пожелания към всички Вас за здраве, енергия, кураж, резултатен труд и семейно благополучие.
Поели отговорността за спокойствието и сигурността на българските граждани, като своя професионална и житейска мисия, нека продължаваме да я изпълняваме последователно и всеотдайно. С чест и достойнство, изправени ежедневно пред множество предизвикателства, да множим професионалните успехи и да се гордеем с тях.
5-ти юли е ден на признание за значимостта на нашата работа и повод да се поздравим. Честит празник, колеги!

***

С Указ №1 от 5 юли 1879г. на княз Александър I Батенберг се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции.

05 юли 2021