МВР

ОД Видин

 

Новини

Продължават уроците по пътна безопасност за средношколци и гимназисти във Видин

Електрическата тротинетка не бива да се възприема като играчка, подценяването й крие рискове

В два поредни дни главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор „Пътна полиция“ – Видин проведе кратки уроци по пътна безопасност в две училища в града – ОУ “Отец Паисий“ и ППМГ “Екзарх Антим I“. 
Заниманията преминаха в дискусионен формат с коментар на различни ситуации, свързани с безопасността на движение по пътищата.
Вниманието на учениците бе фокусирано върху електрическите тротинетки. Те набират популярност като модерно и предпочитано превозно средство, и стават и все по-сериозно предизвикателство за пътната безопасност.
Електрическата тротинетка не бива да се възприема като играчка. Подценяването й крие рискове, подчерта главен инспектор Герасимов. Той уточни, че предстои законова регламентация по отношение на това кой, с каква максимална скорост и по коя инфраструктура ще може да управлява индивидуалните електрически превозни средства.

Видинските полицаи подкрепят всяка превантивна инициатива по пътна безопасност в региона, свързана с повишаване на информираността на малки и големи, и насочваща вниманието към задължението на всички да спазват правилата на пътя.  

09 окт 2019

МВР открива денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

На телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] ще се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР

От 27 септември до 4 ноември 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове.
Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

01 окт 2019

ОД МВР - Видин с превантивни мерки и контрол за безопасно протичане на новия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч

Полицейски служители инструктираха председателите на ловните дружинки от видинското Ловно-рибарско дружество

В работния формат днес участваха д-р Валери Велков от Областната дирекция по безопасност на храните, инж. Радослав Николов – директор на Държавното горско стопанство, Илия Георгиев -  председател на Ловно-рибарско дружество–Видин и председателите на ловните дружинки. 
Полицейският инструктаж бе проведен във връзка с откриването - утре, на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч и групов лов на дива свиня.
Мартин Марков – полицейски инспектор  „Контрол на общоопасните средства“ в отдел „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Видин отново напомни основните правила за безопасно ловуване:

  • участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;
  • стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
  • стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.


Извършеният анализ, от сектор „Контрол на общоопасните средства“ в ГДНП-МВР, извежда като най-чести причини за допуснати предишни инциденти стрелбата по шум или неясно видима цел; използването на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня; неправилното боравене с огнестрелно оръжие (до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно); самоволното напускане на позицията, определена от ръководителя на лова и употребата на алкохол и/или упойващи вещества.

04 окт 2019

Конкурс за четири вакантни длъжности „младши разследващ полицай - старши разследващ полицай“ в районните управления на ОДМВР - Видин

Документите на кандидатите за участие в конкурса ще се приемат от 1 до 21 октомври 2019 г. включително

Конкурсът, обявен със заповед на министъра на вътрешните работи, е  за назначаване на държавна служба в Областна дирекция на МВР – Видин на вакантни изпълнителски длъжности:
Отдел „Разследване“
- младши разследващ полицай - старши разследващ полицай в РУ – 4 (четири) вакантни длъжности.
Документи на кандидати ще се приемат всеки делничен ден от 1 до 21 октомври 2019 г. в ОД МВР - Видин, ул.”Цар Симеон Велики” №87. За връзка с „Човешки ресурси“ в областната дирекция – тел. 094/694-444 и тел. 094 694-368. 
Съобщение за конкурса е публикувано във в-к „Ние”, бр. 71 от 30 септември  2019 г., а информация - в интернет - страницата на ОДМВР – Видин,
рубрика "Конкурси".

Последваща информация, за хода на конкурса, ще бъде публикувана в електронната страница в интернет на Дирекция „Човешки ресурси” – МВР, в рубриката „Конкурси и обяви”, след заповедта, обявяваща конкурса за ОДМВР-Видин: Дирекция "ЧР" - МВР - конкурс на ОД МВР - Видин.

 

30 сеп 2019

26 септември - Европейски ден без загинали на пътя

Операция EDWARD (European Day Without A Road Death)

За четвърта поредна година на територията на цяла Европа ще се проведе мащабната операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (European Day Without A Road Death). Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. Тя e част от Европейската седмица на мобилността, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти. Мотото, избрано от организаторите тази година, е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

На сайта на Пътна полиция е активна и специална секция, посветена на EDWARD. Предвидена е възможност и всеки може да се включи в проекта със своя инициатива и обещание.

През годините в Европейския ден без загинали на пътя, България показва добри резултати. През 2017 г. загина само един човек, а през 2016 и 2018 г. в деня на операцията у нас няма нито един смъртен случай при ПТП.

25 сеп 2019

Екипите на Пътна полиция ще контролират и подпомагат движението в региона през почивните дни

Във връзка с честванията на 22 септември и поредицата от три почивни дни служителите на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула са предприели допълнителни мерки - организационни и превантивни. Целта е осигуряване на добър обществен ред и спокойствие за жителите и гостите на областта, както и безопасно движение по пътищата.

На всички празнични мероприятия, предвидени за провеждане в региона, ще има полицейска охрана.

Очакваният по-интензивен трафик - за трите почивни дни много жители на областта ще се върнат по родните места, налага повишено внимание. 
Нека водачите на МПС да спазват стриктно правилата за движение, да бъдат дисциплинирани и да изпълняват разпорежданията на контролните органи, напомнят от сектор „Пътна полиция“ - Видин. Препоръката важи и за пешеходци, и за велосипедисти. Безопасността на пътя зависи от поведението на всички участници в движението.

Екипи на „Пътна полиция“ ще контролират и подпомагат движението по направленията към граничните контролно-пропусквателни пунктове на територията на област Видин - Дунав мост-2, Връшка чука и Брегово.

Специализирана операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“ ще се проведе през почивните дни за недопускане на управление на МПС от неправоспособни или водачи, употребили алкохол/наркотици.
При проверките по пътищата през следващите дни ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростните режими.

19 сеп 2019

Актуална информация за оперативната обстановка в региона представиха на месечния брифинг директорът на ОДМВР–Видин и началникът на сектор „Пътна полиция“

88 криминални престъпления са били регистрирани през август в ОДМВР-Видин. Броят им за същия месец на м.г. е бил 96. Налице е намаление от 8,33%. Разкриваемостта през м.август 2019 г.  възлиза на 36.36 %, спрямо 34.38 % за м.август 2018 г. Сред регистрираните през миналия месец криминални престъпления значителен дял заемат престъпленията против собствеността – 23 броя и кражбите – 21 броя. Пет досъдебни производства за наркопрестъпления са били образувани през месеца и иззети около 67 грама сух канабис, приблизително 56 грама амфетамин и 3 грама кокаин. През миналия месец, в хода на извършени полицейски проверки и специализирани операции по линия „Акцизи“, служителите на реда конфискували 1200 къса цигари и над 35 кг нарязан тютюн без бандерол. 66 лица, извършители на 66 криминални престъпления (в т.ч. и на престъпления от предишен период) са били установени през август, съобщи старши комисар Петър Коцин.
В Областна дирекция на МВР - Видин за времето от 1 януари до 31 август 2019 г. са били регистрирани общо 768 криминални престъпления.  За същия период на 2018 г. броят на криминалните престъпления е бил 801. Разкриваемостта до момента през тази година възлиза на 53.91 % (при 56.93 % за същия период на 2018 г.), уточни още директорът на областната дирекция.

През месец август на територията на област Видин са били регистрирани 44 пътнотранспортни произшествия с една жертва и девет ранени. 25 от катастрофите са станали в населени места, други 11 на Главен път Е-79, четири по второкласни пътища, три на третокласни пътища и една на общински път. Най-много пътни инциденти е имало на територията на община Видин – 26 броя, по една катастрофа е станала на териториите на общините Грамада и Брегово. Превишената и несъобразена скорост е довела до 13 от катастрофите през месец август. Отнемането на предимство е причинило 6 пътни произшествия. Водачи, употребили алкохол са предизвикали четири от катастрофите. Данните съобщи началникът на сектор Пътна полиция.
От 1 януари до 31 август 2019 г. на територията на област Видин са били регистрирани общо 287 пътнотранспортни произшествия с четири жертви и 64 ранени. Броят на катастрофите за същия период на 2018 г. е бил 291, а жертвите – седем, посочи още главен инспектор Герасимов.

18 сеп 2019