МВР

ОД Видин

 

Новини

Изборният ден в област Видин започна в спокойна обстановка

Изборният ден започна спокойно, преди началото му няма регистрирани нарушения на обществения ред в региона.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail [email protected]

Създадена е организация и служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин  и паспортните звена в РУ-Белоградчик и РУ-Кула ще работят днес от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. През вчерашния ден не са постъпвали искания от граждани и съответно не са издавани удостоверения.

Припомняме, че в секциите за гласуване не се допускат лица във видимо нетрезво състояние, както и лица носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Полицейските служители ще се намесват за възстановяване на реда при необходимост и по решение на СИК.

 

Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойното протичане на изборния ден в област Видин.

26 май 2019

В ОДМВР-Видин е създадена организация за обезпечаване на реда и сигурността на предстоящите избори за членове на Европейския парламент

Оперативен щаб в областната дирекция ръководи управлението на силите и средствата за опазване на обществения ред и сигурността в региона във връзка с провеждането на изборите.

355 полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще охраняват СИК и РИК, ще обезпечават реда и безопасността на движение в област Видин.

Служителите ще поемат охраната на секциите в 18 часа на 25 май, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК в РИК.

Напомняме на гражданите, че в секциите за гласуване не се допускат въоръжени, в нетрезво или неадекватно състояние, лица.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“  в ОД на МВР-Видин  и паспортните звена в РУ-Белоградчик и РУ-Кула ще работят на 24 и 25 май от 8,30 до 17,30 часа, а  на 26 май от 08.30 до 19.30 часа. 
Гражданите, които нямат валидни документи /лична карта или личен /зелен/ паспорт/, ще могат да упражнят правото си на глас. При невъзможност да им бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май, те ще могат да получат удостоверение, с което да гласуват. За тази цел е необходимо лично да подадат искане в сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин или в паспортните звена в Белоградчик и Кула в дните до 25 май от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май от 08.30 ч. до 19.00 ч. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно единствено за изборния ден - 26 май 2019 г.

Сигнали за нарушения, свързани с изборния процес и съотносими към дейността на вътрешното министерство, се приемат на откритата денонощна линия в МВР на тел. 982 2232 и e-mail: [email protected]

22 май 2019

Трима видинчани са задържани за притежание на наркотици

Амфетамин и канабис иззели полицаите при спецоперация в града

Три досъдебни производства са образувани в хода на специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена вчера във Видин.

Плик със 7.29 грама бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин при полевия наркотест, намерили разследващите при претърсване в жилище, обитавано 23-годишен местен жител.

Две станиолени топчета със зелена суха листна маса открили служителите на реда при личен обиск на 19-годишен. Тревата, с тегло 0.51 грама, индикирала на канабис при полевия наркотест. Последвало претърсване в апартамент, обитаван от младежа, там криминалисти намерили две сухи канабисови съцветия с тегло 0.79 грама и топчета с 0.32 грама прахообразно вещество. При наркотеста белият прах дал реакция на амфетамин.

При личен обиск, извършен на друг 19-годишен младеж, полицаите открили четири топчета с 0.69 грама зелена суха листна маса, реагирала на канабис при наркотеста.

Тримата са задържани за срок до 24 часа и приведени в ареста на РУ-Видин. Разследванията по случаите продължават.

21 май 2019

Пътните полицаи отправят препоръки към абитуриентите

Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители и приятели. В празнично настроение човек е склонен към компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до пътен инцидент и наранявания.

„Пътна полиция“ съветва:

Спазвай Закона за движението по пътищата

Осведоми се за новите изменения в Закона за движението по пътищата. 
Погрижи се за своята безопасност.
Бъди емоционален, но се контролирай.
Не прекалявай с алкохола по време на бала.
Ако ще шофираш, не пий алкохол.
Избери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него.
Ако не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си „умения“ точно на бала.
При нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление.

 

Спазвай Закона за движението по пътищата!

Законът и Правилникът за прилагане на Закона за движението по пътищата важат и през празничните и почивните дни. Нарушенията не остават незабелязани. Все по-често те се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобила в момента на извършването на нарушението.

 

Осведоми се за новите изменения в Закона за движението по пътищата!

От тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях касаят управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества или техни аналози.

Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.  

 

Погрижи се за своята безопасност

Грижата за личната сигурност и безопасност са водещи в живота на всеки човек. Не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на твоя абитуриентски бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. Помни, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите. 

Бъди емоционален, но се контролирай

Еуфорията не може да скрие опасностите на пътя. Тя не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции.

 Не прекалявай с алкохола по време на бала

Алкохолът не е най-доброто средство за повишаване на настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Възможно е алкохолното опиянение дори да развали празничното ти настроение и това на приятелите ти. Може да попаднеш в различни рискови ситуации в следствие на „смелите“ решения, взети под въздействието на алкохол. 

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Ако ти ще шофираш до ресторанта и обратно, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач на празничната кола. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан.

Избери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него

Предварително изберете шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Ако си правоспособен водач, не шофирай под въздействие на алкохол. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания, като помолиш и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си „умения“ точно на бала.

Ако все още не си правоспособен водач, но имаш известни познания, не ги демонстрирай точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление.

Помогни си и сам, като бъдеш внимателен и не се примиряваш с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да поискаш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ти за помощ.

20 май 2019

Шестокласници участваха в състезание под надслов „Ваканция, здравей! Да играем безопасно.“

Инициативата на ОДМВР-Видин е заключителен етап по Национална програма „Работа на полицията в училищата“ за учебната 2018/2019 г.

Служители от отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин и инспекторите от детските педагогически стаи в трите районни управления организираха състезание за шестокласници. В надпреварата участваха 24 деца от шест училища в областта. Те  решаваха тестове, премериха точността си на класическа мишена по дартс и редиха пъзел-пътен знак.

Директорът на областната дирекция поздрави участниците в състезанието под надслов „Ваканция, здравей! Да играем безопасно.“ Старши комисар Петър Коцин раздаде и наградите, осигурени от ГД “Национална полиция“-МВР, на трима третокласници, класирани на челните места в конкурса за детска рисунка „Полицаят е мой приятел и учител“, проведен в рамките на Детско полицейско управление. Първото място в конкурса спечели Ангел Димитров от Кула, втори се нареди Калоян Вълков от Брегово, а трето място зае Рикардо Благойков от Брегово.

Главен инспектор Веселина Николова – началник сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ обяви комплексното класиране в състезанието  и награди победителите. Първото място заеха шестокласниците от видинското СУ “Св.св.Кирил и Методий“, на второ място се наредиха учениците от ОУ “Любен Каравелов“. Третото място заеха шестокласниците от СУ “Васил Левски“-Кула. Четвъртото място, с равен брой точки, си поделиха децата от ОУ “Отец Паисий“-Видин, СУ “Св.св.Кирил и Методий“- Ново село и СУ “Христо Ботев“-Белоградчик.

Инициативата на видинската полиция бе заключителна част на дейностите по Национална програма „Работа на полицията в училищата“ за учебната 2018/2019 г. Програмата стартира през 2000 г. Целта й е да засили  присъствието на полицейските служители в учебните заведения и провеждането на уроци по полезни теми. Години наред, служители от отдел „Охранителна полиция“ и инспекторите от детските педагогически стаи в РУ-Видин, Белоградчик и Кула работят по програмата. Полицаите  помагат на децата да изградят модели за безопасно поведение и реакция в опасна ситуация, уважение към реда и законите. Националната програма „Работа на полицията в училищата“ е всеобхватен инструмент за обща превенция при децата и намира добър прием сред родителите и учителите.

20 май 2019

18 огнеборци от региона участваха в областното състезание по пожароприложен спорт

Три отбора с общо 18 огнеборци от Видин, Белоградчик и Кула участваха в днешната надпревара. Състезанието включваше три дисциплини: „Изкачване с щурмова стълба“, „100-метрова пътека с препятствия“ и „Пожарна щафета 4 х 100 метра“.

В дисциплината „Изкачване с щурмова стълба” победи Петър Велизаров Пасков с време 21,00 сек. Второто място зае Милен Венелинов Сиянов с време 21,40 сек. Трети остана  Цанко Радославов Цанков с време 22,23 сек.
В дисциплината „100-метрова пътека с препятствия” победител е  Ивайло Красимиров Иванов с време 19,40 сек., второто място зае Богомил Нейчев Витанов с време 20,81 сек., а на трето място се нареди  Милен Венелинов Сиянов с време 21,06 сек.
Победител в двубоя е Милен Венелинов Сиянов с общо време 42,66 сек., второ място зае Цанко Радославов Цанков с общо време 43,83 сек., а трети -  Ивайло Красимиров Иванов с общо време 45,21сек.
В дисциплината „Пожарна щафета 4х100 метра” победител стана сборен отбор от служители на РСПБЗН – Видин и група оперативен център. Останалите два отбора не завършиха дисциплината, поради фалове в опитите.

Победителите получиха грамоти, медали, плакети и голяма купа. Надпреварата е ежегодна, съгласно Правилник за организиране и провеждане на състезания по пожароприложен спорт на Българската федерация по пожароприложен спорт.
Представителният отбор по пожароприложен спорт на РД ПБЗН – Видин ще участва в Републиканския преглед в Пловдив в края на месец май.

15 май 2019

Актуална информация за нивото на престъпността и безопасността на движение в област Видин

Данните бяха представени на редовния брифинг в областната дирекция

Главен инспектор Мирослав Милков – началник на районното управление във Видин и главен инспектор Владимир Герасимов – началник на сектор "Пътна полиция" представиха пред журналисти актуални данни за обстановката в област Видин.
През месец април 2019 г. в ОД МВР – Видин са регистрирани 77 криминални престъпления, броят им през април 2018 г. е бил 97.  Разкриваемостта е в размер на  33.77 %, при 31.96 % за м.април 2018 г. През миналия месец са регистрирани 18 кражби, грабежи и телефонни измами в областта не са били извършени. Полицейските служители установили 59 лица, автори на 62 криминални престъпления (в т.ч. и на престъпления от предишен период). Противодействието на уличното наркоразпространение остава сред приоритетите -  през април за наркопрестапления са образувани три досъдебни производства и шест заявителски материала.  Седем души са били задържани за притежание на наркотици. Продължават и специализираните полицейски операции и проверки по линия „Акцизи“ с цел ограничаване на нивата на незаконна търговия с цигари, тютюн и алкохол без бандерол.

Към момента обобщените данни за периода 1 януари - 30 април 2019 г. сочат увеличение на криминалната престъпност в региона – за четири месеца са регистрирани 407 криминални престъпления. За същия период на 2018 г. броят им е бил 379.
През първите четири месеца на текущата година разкриваемостта е в размер на 50.61%,  докато през миналата година за първото четиримесечие е била по ниска - 45.65%.  От началото на годината в региона са регистрирани общо 111 кражби, един грабеж и едно убийство. Грабежът и убийството са разкрити, 36 от кражбите също. Работата по разкриването на останалите продължава.

Сред приоритетните ни задачи в краткосрочен и средносрочен план стои опазването на земеделската продукция от реколта 2019 в региона. Във връзка с предстоящата кампания е създадена организация за реализиране на комплексни мерки, целящи опазването на реколтата от престъпни посегателства. За изпълнението на планираните мерки, полицейските служители ще работят в тясно сътрудничество с представители на институциите и местната власт. В превантивните и охранителни мероприятия ще участват и съвместни патрули от полицаи, граничари и служители на Зонално жандармерийско управление – Монтана, посочи главен инспектор Мирослав Милков.

 

Полицейските служители са предприели необходимите мерки за опазване на обществения ред, сигурността и безопасността на движение по пътищата в региона по време на абитуриентските тържества. Основен акцент е поставен върху организацията за безопасно и сигурно движение по пътищата. Засилен пътен контрол, с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите, ще осъществяват пътните полицаи, информира главен инспектор Владимир Герасимов. Планирани са и превантивни мерки за обезпечаване и контрол на рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение на абитуриентите и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове.

През месец април 2019 г. по пътищата в региона са възникнали 34 пътнотранспортни произшествия с шестима ранени, жертви не е имало. 12 от катастрофите са станали на главен път Е-79, две – на второкласни пътища, една на третокласен път, а останалите – по общински пътища. Причините за възникналите през април пътни произшествия са превишена скорост, отнемане на предимство и употреба на алкохол от водачите.

15 май 2019

Звената „Български документи за самоличност“ ще работят и в деня на изборите за членове на Европейския парламент

Служителите ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Служителите на звената „Български документи за самоличност“  в СДВР и ОДМВР в страната ще работят на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа. 
В седмицата преди датата, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;
    2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;
   3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г.

15 май 2019