МВР

ОД Видин

 

16 сеп 2020

18 видински огнеборци бяха отличени с „Писмена похвала“ по случай професионалния празник на служителите от структурите за пожарна безопасност и защита на населението в МВР

Директорът на РДПБЗН-Видин комисар Стилиян Пешев връчи отличията на наградените огнеборци и спасители, и ги поздрави за професионализма, куража и резултатната работа през годината.

С „Писмена похвала“ Директорът на ГДПБЗН-МВР главен комисар Николай Николов е наградил:

1. инспектор Момчил Цанков-инспектор V степен в група ,,Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност” към РСПБЗН–Видин;

2. младши инспектор Венцислав Вътков–старши пожарникар в група ,,ПГ и СД” към РСПБЗН-Видин;

3. младши инспектор Тихомир Григоров-водач на специален автомобил-II степен, той и пожарникар в Участък ,,Пожарна безопасност и защита на населението”-Орешец към РСПБЗН-Белоградчик.

„Писмена похвала“ от старши комисар Красимир Шотаров-директор на Дирекция „Оперативни дейности“ в ГДПБЗН-МВР, получиха:

1. младши инспектор Любомир Маринов-водач на специален автомобил-I степен, той и пожарникар в РСПБЗН-Белоградчик;

2. младши инспектор Стойчо Захариев-водач на специален автомобил-I степен, той и пожарникар в Участък ,,Пожарна безопасност и защита на населението”-Орешец към РСПБЗН-Белоградчик.

С „Писмена похвала“ директорът на РДПБЗН-Видин комисар Стилиян Пешев е наградил:

1.младши експерт Мирослав Тодоров-началник на дежурна смяна в група „Оперативен център”;

2.младши експерт Иван Данов-началник на дежурна смяна в група „Оперативен център”;

3.младши експерт Красимир Тасев-командир на екип в група ,,Пожарогасителна и спасителна дейност” към РСПБЗН-Видин;

4.младши експерт Анатоли Кръстев - командир на екип в РСПБЗН–Белоградчик;

5.младши инспектор Пенко Петров-водач на специален автомобил-I степен в група ,,Пожарогасителна и спасителна дейност” към РСПБЗН-Видин;

6.младши инспектор Милен Кръстев-водач на специален автомобил-I степен в група ,,Пожарогасителна и спасителна дейност” къмРСПБЗН-Видин;       7.младши инспектор Георги Георгиев-пожарникар в група ,,Пожарогасителна и спасителна дейност” към РСПБЗН-Видин;

8.младши инспектор Петър Цветков-водач на специален автомобил-I степен, той и пожарникар в РСПБЗН–Белоградчик;

9.младши инспектор Цанко Цанов-водач на специален автомобил-I степен, той и пожарникар в РСПБЗН-Кула;

10.младши инспектор Мартин Миков-водач на специален автомобил-I степен в РСПБЗН-Кула.

„Писмена похвала“ от главен инспектор Пламен Петров–началник на РСПБЗН-Белоградчик получиха:

1.младши инспектор Калин Василев–старши пожарникар в Участък ,,Пожарна безопасност и защита на населението”-Орешец към РСПБЗН-Белоградчик;

2.младши инспектор Николай Маринов-водач на специален автомобил-II степен в РСПБЗН-Белоградчик;

3.младши инспектор Илиян Борисов-водач на специален автомобил-II степен, той и пожарникар в Участък ,,Пожарна безопасност и защита на населението”-Орешец към РСПБЗН-Белоградчик.

14 малки художници от област Видин ще участват в Националния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“

Изложба на творбите им е част от събитийната програма в Седмицата на пожарната безопасност

В областния етап на тематичния конкурс ежегодно участват ученици на възраст от 7 до 18 години от целия регион.  81 рисунки на деца от област Видин е разгледало журито при тазгодишната надпревара. В голяма част от тях талантливите малки художници са изобразили пожарникари и спасители, които помагат на пострадали хора. Изложбата на рисунките, класирани на призовите места, е подредена в търговския център в града. Тя е организирана от местните огнеборци и е част от програмата им за Седмицата на пожарната безопасност.  Комисар Стилиян Пешев – директор на РДПБЗН-Видин поздрави победителите и благодари на всички - децата, родителите и учителите, за участието и старанието им в условията на трудна и нестандартна учебна година.  Веселка Асенова – началник на РУО-Видин, връчи грамоти и награди на авторите на отличените творби.

Класиране в областния етап на Национален конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“.

Първа категория – Детски градини и общообразователни училища

І група: 7 – 10 години:

Първо място – Ива Джонова –  ДГ „Славейче” - град Видин;

Първо място – Виктория Пекова – ОУ „Иван Вазов” - град Видин;

Второ място – Александра Ванкова – НУ „Васил Левски” - град Белоградчик;

Второ място – Джулия Цветкова – ДГ „Арабела”, филиал с. Буковец;

Трето място – Паола Цветанова – ДГ „Арабела”, филиал с. Буковец;

Трето място – Петър Статков – ДГ „Русалка”, филиал „Здравец” - град Видин.

ІІ група: 11 –13 години:

Първо място – Петко Андреев – СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Димово;

Първо място – Вероника Андреева– СУ „Св.Св. Кирил и Методий” – град Димово;

Второ място – Мирослава Милкова - ОУ „Димитър Благоев” – село Гара Орешец, общ. Димово;

Трето място – Мария Илиева - ОУ „Димитър Благоев” – село Гара Орешец, общ. Димово.

ІІІ група: 14 – 18 години:

Първо място – Александър Вергилов - ОУ „Иван Вазов” – град Видин;

Второ място – Александър Вилиев - ПГТ „Михалаки Георгиев” – град Видин.

Втора категория – Профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство

ІІ група: 11 –13 години:

Първо място – Виктор Димитров – СУ „Св. Св. Кирил и Методий” - град Видин;

Второ място – Ивана Иванова – СУ „Св. Св. Кирил и Методий” - град Видин.

16 сеп 2020

Служители на РУ-Видин откриха конопени насаждения при специализирана операция, проведена в село Ракитница, общ. Брегово

На 15 септември, при извършена проверка в землището на селото полицейските служители установили 23-годишен от Ракитница и 17-годишен от Брегово, които поливали конопени насаждения. При огледа на местопроизшествието криминалистите иззели седем растения с височина от 90 до 170 см. Зелената листна маса реагирала на канабис при полевия наркотест. Двамата били задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа и приведени в ареста. Пълнолетният мъж е криминално проявен и осъждан за наркопрестъпления. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354в, ал.1 от Наказателния кодекс. Под ръководството на наблюдаващ прокурор работата по разследването продължава.

В хода на предприетите контролни и превантивни действия през вчерашния ден на територията на селото служителите на реда проверили 16 лица и 10 моторни превозни средства. За констатираните нарушения съставили три акта по Закона за движение по пътищата и два предупредителни протокола по чл.65 от ЗМВР.

Полицейските операции, провеждани под надзора на Окръжна прокуратура и насочени срещу битовата престъпност в област Видин, продължават.

16 сеп 2020

Под мотото „Остани жив! Пази живота!“ България се включва в Дните на безопасността на пътя 16-22 септември 2020 г.

16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За пета поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ROADPOL, организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за европейския континент е 70 човешки живота дневно. От 2016 г. до 2019 г. проектът се реализираше под наименованието EDWARD - European Day Without A Road Death – Европейски ден без загинали на пътя. За този период при реализацията на операция EDWARD от TISPOL, по настоящем ROADPOL, се отчита голям успех.
През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя в периода 16 – 22 септември, когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото е „Stay alive and save lives“, като за България е  „Остани жив! Пази живота!“.
На официалната интернет страница на ROADPOL (вж. 
туке публикувана информация и са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. Всеки може да се включи, организирайки свой собствен Ден на безопасността на пътя през тази седмица, кампании, събития и дейности, споделяйки резултатите с организаторите.

Под патронажа на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски Република България ще се включи активно в проекта в съответствие с приетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, имайки предвид, че страната ни е пълноправен член на  ROADPOL чрез Министерството на вътрешните работи.
В тази връзка за България в Дните на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!“ 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя.

За успешното реализиране на кампанията видинските полицейски служители ще засилят контролната дейност по пътищата. Акцент на проверките ще бъде спазването на забраните за използване на мобилен телефон при управление на индивидуално електрическо превозно средство или на МПС без устройство „Свободни ръце“, тъй като разсейването по време на шофиране се превръща в една от основните причини за възникване на пътнотранспортни произшествия. Ще се следи за използването на предпазни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди, както и на обезопасителни системи при превозване на деца.
Призоваваме гражданите да се присъединят към инициативата, като в качеството си на участници в движението проявяват повече внимание, толерантност и дисциплина на пътя, за да бъде постигната общата цел - да няма жертви на пътя.

От 1 януари до 31 август 2020 г. по пътищата в област Видин са възникнали 208 пътнотранспортни произшествия с 10 жертви (пет от тях при катастрофи през месец август) и 87 ранени лица.
За същия период на 2019 г. катастрофите са били 287 с четири жертви и 64 ранени лица.

15 сеп 2020

Канабисови насаждения открили служители на РУ-Белоградчик, разследващите иззели 70 растения и задържали 38-годишен мъж

Операцията е реализирана под надзора на Окръжна прокуратура-Видин

На 14 септември, в хода на проведена специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението в област Видин, криминалисти установили конопени насаждения в землището на Чупрене. Растенията били с височина от 210 до 320 см. В района имало пластмасови туби и бутилки с вещества, според първоначалните данни - стимулиращи растежа и подпомагащи отглеждането. При полевия наркотест листната маса е реагирала на канабис. На мястото служителите на реда задържали 38-годишен жител на селото. Мъжът е приведен в полицейския арест за срок до 24 часа.
Разследването по случая продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор в рамките на образувано досъдебно производство по чл.354в, ал.1 от Наказателния кодекс.

15 сеп 2020

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО