МВР

ОД Видин

 

14 мар 2019

Пътните полицаи активизираха проверките за използването на обезопасителни колани от шофьорите и пътниците

258 души са санкционирани в област Видин през първите два месеца на годината

През текущата седмица е в ход специализирана полицейска операция за контрол на използването на обезапасителни средства от водачите на моторни превозни средства и пътниците в тях. Акцията се провежда едновременно на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, чийто член е и Република България.
В рамките на извършвания засилен контрол униформените следят за използването на обезопасителни колани от пътниците и водачите на МПС, на каски от водачите и пътниците на мотоциклети, и на обезопасителни столчета в колите при превозването на деца.
По данни на TISPOL неизползването на обезопасителни средства значително увеличава риска от смърт или траен травматизъм при настъпването на пътен инцидент.
Надявам се засилените проверки да имат дисциплиниращ ефект, както за шофьорите, така и за пътниците. Правилата трябва да се спазват стриктно от всички, напомни главен инспектор Ивайло Обретенов от сектор Пътна полиция-Видин. Той уточни, че от началото на седмицата са санкционирани 23 водачи и 17 пътници. На контролните проверки днес присъстваха и журналисти. За пореден път видинските пътни полицаи апелират към всички участници в движението да бъдат дисциплинирани и отговорни.       

През месеците януари и февруари 2019 г. при проверки в област Видин пътните полицаи санкционирали 258 души за неизползване на обезопасителен колан/каска. Общият брой на санкционираните през 2018 г. са същото нарушение е 1323 души.

Главен комисар Христо Терзийски: Общата оценката на ръководството на МВР за работата на видинската дирекция е много добра

Резултатите на ОДМВР-Видин и оперативната обстановка в региона бяха обсъдени на годишния отчет-анализ на структурата

В работното съвещание на полицията във Видин участваха директорът на ГД“Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, зам.-директорът на ГД“Гранична полиция“ старши комисар Бисер Костадинов, областният управител на област Видин Албена Георгиева, председателите на Окръжен и Административен съд, прокурори от Окръжна и Районна прокуратура,  директорът на ТД“Национална сигурност“-Видин и ръководни служители от областната дирекция.

Запазва се тенденцията за добри резултати, както по отношение на регистрираната престъпност, така и по отношение на административно-наказателната дейност, извършвана от служителите на областната дирекция, подчерта главен комисар Терзийски.

Гостите поздравиха полицейските служители за постигнатото от тях през 2018 г. и оцениха положително  взаимодействието между институциите в региона.

Старши комисар Петър Коцин - директор  на ОДМВР-Видин представи отчет-анализа за 2018 г.  Той направи преглед на изпълнението на дейностите по приоритетите на вътрешното министерство, допринесли за подобряване работата на териториалната структура и постигнатите резултати, и очерта акцентите за текущата година.

През 2018 г. нивото на престъпност в област Видин бележи спад – при криминалната с 0.75 %, а при икономическата с 18.92 %.

1198 криминални престъпления са били регистрирани в региона през миналата година. Разкрити от тях са 756. Постигнато е ниво на разкриваемост в размер на 63.11 %.

Регистрираните икономически престъпления в област Видин през 2018 г. са били 210, разкрити от тях са 139. Нивото на разкриваемост възлиза на 66.19 %.

С 24.61 % бележат намаление престъпленията против собствеността. Наблюдава се чувствителен спад на регистрираните домови кражби с 32.39%  и намаление при взломните с 20.35 %. 

Полицейските служители са разкрили 176 от регистрираните 386 престъпления против собствеността (при разкриваемост от 45.60 %).

От регистрираните през годината криминални престъпления най-висок дял заемат кражбите, следват престъпленията по линия „Акцизи“, престъпленията в горското стопанство и престъпленията в транспорта.
С най-нисък дял са престъпленията против личността, грабежите и противозаконните отнемания на моторни превозни средства.
През 2018 г.  е извършено едно убийство, тежкото криминално престъпление е разкрито.

Въпреки високият дял, който заемат в структурата на криминалната престъпност, кражбите бележат намаление с  25.82 %, като домовите намаляват с 32.39 %, а взломните с 20.35% .

Кражбите от магазини бележат лек спад - с 2.44 %,  а  кражбите на части и вещи от МПС намаление с 31.73%.

Увеличение с 4.41% се отчита при посегателствата на селскостопанска продукция и домашни животни.

11 телефонни измами са станали в област Видин през 2018 г., броят им през 2017 г. е бил 15.

54 наркопрестъпления е разследвала полицията през миналата година.

На територията на областта при проверки и специализирани полицейски операции са били иззети 283 484 къса цигари, 508 кг нарязан тютюн и 2 578 литра алкохол без бандерол.

През отчетния период в ОДМВР-Видин са разследвани общо 1724 досъдебни производства, от които новообразувани 1366. От новообразуваните дела 1224 са разследвани по общия ред и 142 като бързи полицейски производства.

461 пътнотранспортни произшествия с 12 жертви и 81 ранени са регистрирани през 2018 г. на територията на видинска област. През 2017 г. броят на катастрофите също е бил 461, с 6 жертви и 76 ранени.

През 2018 г. несъобразената скорост е довела до 185 катастрофи с пет жертви и 25 ранени. Навлизане в насрещното движение е предизвикало 11 пътни произшествия с четирима загинали и осем ранени. Водачи, употребили алкохол предизвикали 15 катастрофи с един загинал и двама ранени. Неправилното изпреварване е довело до 13 пътни произшествия с една жертва и петима ранени.

21 287 нарушения установили при проверки пътните полицаи през миналата година. От тях 8 182 са нарушенията на скоростните режими. 136 шофьори, употребили алкохол били засечени по пътищата в областта. Броят на неправоспособните водачи е бил 287. Санкционираните за неизползване на обезопасителен колан/каска са 1323. Пътните полицаи са съставили през годината общо 5506 акта и 15781 фиша.

11 мар 2019

През месец март мобилните екипи на ОД МВР-Видин ще посетят населени места в осем общини

Екипите, включващи служители от отдел „Охранителна полиция“,  секторите „Противодействие на криминалната престъпност“  и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят през март 16 населени места в  осем от общините на област Видин.

 

График за срещите

 

6 март 2019 г.

община Чупрене

с.Репляна – 10.00 часа
с.Средогрив - 11.00 часа

община Димово:

с.  Извор – 14.00 часа
с. Лагошевци – 15.00 часа 

 

13 март 2019 г.

община Видин

с.Каленик – 10.00 часа
с.Г. Мариново – 11.00 часа

община Кула

с.Полетковци – 14.00 часа
с.Старопатица – 15.00 часа

 

20 март 2019 г.

община Белоградчик

с.Струиндол – 10.00 часа
с.Раяновци – 11.00 часа

община Макреш

с.Подгоре – 14.00 часа
с.Цар Шишманово – 15.00 часа

 

27 март 2019 г.

община Ново село

с.Неговановци  – 10.00 часа
с.Винарово – 11.00 часа

община Брегово

с.Куделин – 13.00 часа
с.Балей - 14.00 часа 

06 мар 2019

Полицейски служители предотвратиха умишлен палеж в ГПУ-Видин

Задържани са двама мъже, образувано е досъдебно производство

Подробностите по случая оповестиха директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин, зам.-окръжният прокурор Владислав Влашев и административният ръководител на Районна прокуратура – Видин Ваня Ненкова.

На 26 февруари в областната дирекция по оперативен път постъпила информация за готвен палеж в града. Криминалисти анализирали данните и предприели  светкавични действия. Няколко часа по-късно, призори на 27 февруари, секретен пост на входа на областния град засича съмнителен бус. Превозното средство продължило да се движи в града и спряло на частен адрес. Там, водачът и пътникът разтоварили багажа си. По–късно двамата напуснали жилището с раници на гърба и голям сак. Насочили се към ГПУ-Видин. Единият прескочил оградата и приближил 10-тонна цистерна с дизелово гориво в двора. Другият, вероятно забелязвайки полицаите, дал знак и двамата бързо се оттеглили. Задържани са от служителите на реда с бутилки бензин и пликчета с химическо вещество.

Имущество на стойност  за 4,5 млн. лева има на територията на ГПУ-Видин, поясни старши комисар Петър Коцин. Само на 50 метра през улицата се намира бензиностанция, а в близост до мястото жилищни блокове, посочи прокурор Влашев.

Двамата задържани мъже, родом от Ломско, живеят в столицата. Нямат криминални регистрации, не са осъждани. Повдигнати са им обвинения за приготовление за палеж, взета им е мярка за неотклонение „задържане под стража“ с решение на Видинския районен съд. Предстои преценка на събраните доказателства и от Окръжен съд – Видин.

Районна прокуратура – Видин наблюдава образуваното по случая досъдебно производство, уточни прокурор Ваня Ненкова и благодари на служителите на МВР  за бързите и професионални действия.

Работата на разследващите полицаи и прокурорите продължава. 

05 мар 2019

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО