МВР

ОД Видин

 

16 сеп 2021

Стартират Дните на безопасността на пътя

Кампанията на Roadpol се провежда в страните членки от 16 до 22 септември

Кампанията на Roadpol, Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, ще продължи до 22 септември. В нашата страна инициативата се провежда под егидата на министъра на вътрешните работи.
Тазгодишното, шесто поред издание цели да се популяризират всички мерки и действия, насочени към подобряване на пътната безопасност. Всеки има възможност да се присъедини, да организира събитие, да го популяризира и сподели. За тази цел е разработен специален сайт
 
www.roadpolsafetydays.eu. Там е публикувано и обещание, имащо отношение към пътната безопасност, което всеки може да подпише. 

В рамките на Дните на пътната безопасност ще се проведе и традиционното издание Ден без загинали на пътя. За тази година датата е 21 септември. Стремежът е в този ден да няма смъртни случаи по пътищата на страните в Европа.

В дните от 16 до 22 септември екипите на Пътна полиция ще активизират контрола и ще следят за всякакви нарушения.
Специален акцент ще бъде поставен върху пешеходците – както да не бъде отнемано предимството им на пътя от страна на водачите, така и те самите да спазват правилата и да се движат само по позволените за това места.
Усилията на пътните полицаи ще са насочени и към недопускане на разсейване по време на шофиране - в българското законодателство не е позволено използването на телефон без устройство, позволяващо употребата му без участие на ръцете на водача по време на управление на моторно превозно средство.
Ще бъде обърнато внимание и на пешеходците – използването на телефон и на слушалки при пресичане на пътното платно не е забранено, но е опасно и е сериозен проблем за безопасността им.

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ – традиционната акция на полицията ще продължи и през м. октомври

Служителите на реда предприеха мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година за децата и учениците в област Видин

Информация за текущи и предстоящи инициативи по пътна безопасност, статистика за пътнотранспортния травматизъм и предприетите мерки от органите на реда за осигуряване на спокойна учебна година, представиха на брифинг пред журналисти комисар Петър Петров – началник на отдел „Охранителна полиция“ и главен инспектор Владимир Герасимов – началник на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Видин.

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“  ще се реализира за времето септември – октомври 2021 г.
Периодът от 15 до 22 септември е обявен за  Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.
Денят на превенцията ще се проведе на 21 септември, обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя.
На национално ниво Седмицата и Денят на превенцията ще преминат в контекста на Дните на безопасността на ROADPOL, Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL Safety Days).
По време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност при присъствено обучение и при спазване на противоепидемичните мерки ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете от тежки пътни произшествия с участието на деца.
И през тази учебна година – съгласувано с РУО-Видин, ще продължи изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. 
Отдел „Охранителна полиция“ и сектор „Пътна полиция“-Видин имат готовност да подкрепят и участват в превантивни инициативи по пътна безопасност - организирани от училища и детски градини, фокусиращи вниманието върху спазването на правилата за движение.

Статистика:
От 1 януари до 31 август т.г. на територията на област Видин са регистрирани общо 252 пътнотранспортни произшествия с 5 жертви и 55 ранени. За същия период на м.г. катастрофите са били 208 с 10 жертви и 87 ранени. Налице е намаляване на броя на загиналите и ранените при пътни произшествия в региона.
Пет деца са пострадали при пътни инциденти през лятната ваканция т.г. – от 1 юни до 31 август. От тях едно дете е пострадало като пътник в превозно средство, две от деца са пострадали като водачи на велосипеди, едно дете е пострадало като водач на тротинетка и 1 дете е пострадало, като водач на моторно превозно средство- мотоциклет.
През лятната ваканция м.г. – през месеците юни, юли и август 2020 г. пострадалите при катастрофи деца са били 19. От тях 15 пострадали като пътници в превозните средства, три деца пострадали като водачи на моторни превозни средства, едно дете е пострадало като пешеходец.

Практически препоръки за деца, родители и водачи на МПС

В седмицата преди първия учебен ден служителите на областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула предприеха необходимите мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година за децата и учениците в региона.
Служителите на реда проведоха работни срещи с ръководствата на охранителните фирми - ангажирани с охрана и пропускателен режим в учебните заведения, уточнен е механизма на взаимодействие между полицаите и охранителите.
Съвместно с инспектори от районните пожарни служби полицейските служители осъществиха охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта.
Служители от районните управления и сектор Пътна полиция извършиха огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения в районите на училищата и детските градини. За констатираните нередности изпратиха сигнални писма до общинските администрации и стопаните на пътя. В едномесечен срок следва да бъде получена обратна информация за предприетите от тях действия.
Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизиран е контрола на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост - на основание чл.65, ал.1 и 2 от ЗМВР, на нарушителите ще се съставят писмени протоколи за предупреждение. 
В делничните дни на учебната година ще има полицейско присъствие в районите на училищата с превантивна цел – в началото и в края на учебните часове.
Полицейските наряди имат задача да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата. Предприети са допълнителни оперативни и превантивни мерки срещу уличното наркоразпространение, продължават и специализираните полицейски операции, насочени срещу наркопрестъпността в област Видин.
Отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и ръководствата на трите районни управления са в непрекъснат режим на комуникация с РУО-Видин, директорите на училищата и детските градини, както и с представители на общинските администрации по всички текущи въпроси, свързани с детската безопасност през новата учебна година.

15 сеп 2021

Служители на РУ-Видин иззеха археологически находки от частен имот в с. Арчар

По случая е задържан местен жител

Каменни предмети, носещи белезите на културно-исторически ценности - неидентифицирани и нерегистрирани по Закона за културното наследство, са иззели вчера служители на РУ-Видин.
В условията на неотложност криминалисти предприели претърсване в двор на частен имот в с. Арчар. Там установили правоъгълен каменен обект с вид на саркофаг с капак и два каменни предмета с цилиндрична форма, единият с дъговидни изображения по повърхността.
67-годишният собственик на имота – местен жител, е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа.
Предстои историко-археологическа експертиза за установяване на произхода и стойността на иззетите предмети.
Разследването по случая продължава, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.278, ал.1 от Наказателния кодекс.

15 сеп 2021

Актуална информация за улеснение на гражданите при издаване на български лични документи

Справка към 13 септември за приети заявления и връчени български лични документи в звената "БДС" при ОДМВР-Видин

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Видин предоставя актуална информация за броя на приетите заявления и връчените български лични документи в делничните дни на изминалата седмица:

 

06.09.2021 г.

понеделник

07.09.2021 г.

вторник

08.09.2021 г.

сряда

09.09.2021 г.

четвъртък

10.09.2021 г.

петък

 

Общо

 

ОДМВР - Видин

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

 

632/477

Сектор БДС

-

111/45

125/67

102/102

66/86

404/300

РУ - Белоградчик

-

15/10

4/8

15/9

17/21

51/48

РУ - Кула

-

6/3

4/1

4/15

11/6

25/14

Сектор Пътна полиция

-

43/23

44/32

25/31

40/29

152/115Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин, имат възможност да подават и предсрочно заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ в областта:

  • гр. Видин – ОД МВР-Видин,  ул.“Цар Симеон Велики“ №87;
  • гр. Белоградчик – РУ-Белоградчик,   пл.”Възраждане” №3;
  • гр. Кула – РУ-Кула,   ул.”Възраждане” №36.

Мярката е с цел облекчаване на натовареността на служителите и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

13 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО