МВР

ОД Видин

 

13 дек 2019

Коледно издание 2019 на Националната благотворителна кампания на МВР

По традиция, изградена през последните 16 години, в навечерието на Коледа Министерството на вътрешните работи инициира набиране на средства във връзка с целогодишно провежданата Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Дарителската инициатива под патронажа на министъра на вътрешните работи бе създадена, за да донесе светлина в живота на поразително смела група деца, изпитали тежката промяна от загубата на родител.

Признателни сме на всички, които през годините с готовност застават до нас и безкористно ни подкрепят в мисията да съхраним паметта на полицаите и пожарникарите, загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг, и да бъдем опора за техните момичета и момчета.

Каузата ни не би имала успех без силата на медиите да ангажират и вдъхновят за добри дела. Вярваме, че с тяхна помощ апелът ни ще достигне до повече хора, за да претворим заедно великодушието в действие.

 

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

Информация за улеснение на гражданите при издаване на български лични документи

Справка за приетите заявления в звената „Български документи за самоличност“ към 9 декември 2019 г.

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ в областта:

  • град Видин – ОД МВР-Видин,  ул.“Цар Симеон Велики“ №87;
  • град Белоградчик – РУ-Белоградчик,   пл.”Възраждане” №3;
  • град Кула – РУ-Кула,   ул.”Възраждане” №36.

Мярката е с цел облекчаване на натовареността на служителите и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

Сектор „БДС“ - ОДМВР - Видин предоставя актуална справка за броя на приетите заявления от граждани:

  02.12.2019 г.
понеделник 
03.12.2019 г.
вторник 
04.12.2019 г.
сряда 
05.12.2019 г.
четвъртък 
06.12.2019 г.
петък 
общо 
сектор БДС  приети заявления  приети заявления приети заявления  приети заявления  приети заявления  194 
ОДМВР-Видин  47 43  36 32  20  178 
РУ-Белоградчик  6  1  1 12 
РУ-Кула  3


Повече информация може да намерите 
тук.

09 дек 2019

Бъдете внимателни с пиротехниката!

Отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин с превантивна кампания през месец декември

Брошури с полезна информация, насочваща вниманието към безопасната употреба на пиротехнически изделия, изготвени от служители на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, получиха средношколци и гимназисти. Информационни материали са предоставени и на търговски обекти в областния град. 
В област Видин стартира специализирана полицейска операция за активна превенция и контрол върху съхранението на огнестрелно оръжие и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, търговските обекти за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества. Повод са предстоящите коледни и новогодишни празници, активизирането на търговията с пиротехнически изделия и използването им от граждани при празненства на открито и семейни тържества. Активните контролни действия ще продължат до края на текущия месец. Полицейските служители проверяват обекти, притежаващи разрешение за търговия с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия - в област Видин те са девет на брой. Паралелно се извършват проверки и на лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, относно неговото надеждно съхранение. Акцент при проверките е спазването на нормативно регламентираните изисквания за съхранение и търговия с оръжия, боеприпаси и взривни вещества, както и недопускане продажбата на пиротехнически изделия на лица под определената в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ) възраст. С този закон е въведена забрана за продажба на фойерверки от категория F1 (бенгалски огън, конфети и др.) на лица под 12-годишна възраст; от категория F2 – на лица под 16-годишна възраст; и от категория F3 – на лица под 18-годишна възраст).
В информационната кампания и проверките участват полицейски служители от областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула.

 

Какво задължително трябва да знаем за продажбата, съхранението и употребата на пиротехническите изделия?

•    Забранено е извършването на продажбата им без наличието на разрешително за търговия, издадено от МВР.

•    Всяко пиротехническо изделие следва да има инструкция за употребата му на български език. Забранена е продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия или на такива в разкъсана или неоригинална опаковка, както и без обозначение на произхода им.

•    Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства и в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани много хора. В случай на неспазване на тези разпоредби нарушителите ще бъдат санкционирани по наредбите за спазване на обществения ред в общините на област Видин.

•    Не се допуска използването на пиротехнически изделия в закрити помещения с изключение на фойерверки от категория F1(бенгалски огън, конфети, бездимни фонтани за торти, гърмящи топчета – капси, и др.)

•   У дома пиротехническите изделия трябва да бъдат съхранявани на места, които не са достъпни за деца. Никога не трябва да се забравя, че, попаднали в детски ръце, те биха могли да бъдат твърде опасна „играчка“.

•    При употребата на пиротехнически изделия следва стриктно да бъдат спазвани изискванията на производителя, които могат да бъдат различни за всяко от тях.

•   Да се хвърлят „пиратки“ от балкона е твърде опасна практика - в този момент отдолу може да преминава човек, който да бъде наранен.

•   В никакъв случай не трябва да се използва огнестрелно оръжие с увеселителна цел - това създава реална опасност от нещастни случаи.

10 дек 2019

Днес стартира операция за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотици

Акцията е инициирана от TISPOL , продължава до 15 декември, и се провежда на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа

От днес до 15 декември на територията на цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“, се провежда операция за недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите.
Според  статистиката една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е управлението на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

По време на проверките пътните полицаи ще следят и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, за невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби, наложени по Закона за движение по пътищата.

09 дек 2019

Видински огнеборци и доброволци със специална демонстрация на спасителни действия при пътен инцидент

Поводът: 5-ти декември - Международен ден на доброволеца

Международният ден на доброволеца за поредна година бе отбелязан във Видин по инициатива на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Демонстративно пожаро-тактическо занятие за действия при пътнотранспортно произшествие, с участието на сили от съставните части на Единната спасителна система (ЕСС), бе проведено на паркинга пред крепостта Баба Вида.
В симулацията на терен се включиха огнеборци, полицаи, екип на ЦСМП, БЧК, СБА и членове на доброволното формирование към община Видин. Екипите тестваха взаимодействието помежду си и показаха отлична координация при реакция след катастрофа.

Ежегодно, на 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца и отдаваме почитта си към хората, които безвъзмездно помагат на уязвимите и нуждаещите се от помощ.
За първи път денят се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва всички страни да изкажат уважение и благодарност към доброволците, давайки по-голяма гласност на дейността им.

05 дек 2019

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО