МВР

ОД Видин

 

20 сеп 2017

Мащабна полицейска операция срещу наркоразпространението е проведена във Видинска област. Двама мъже и двама непълнолетни са задържани за срок до 24 часа

Над 200 конопени стръка, подготвени за сушене, иззели разследващите

Вчера, на територията на ОД МВР- Видин, бе проведена специализирана полицейска операция, насочена срещу наркоразпространението в региона. Действията на криминалистите стартирали в град Грамада. Там, в имот обитаван от С.Ц./27г./- криминално проявен и осъждан, полицейските служители открили 206 конопени стръка. Растенията, подготвени за сушене, били с различна дължина – от 40 до 100 см. Разследващите иззели и 7 грама суха листна маса, реагирала на канабис при полевия наркотест. Работата по случая продължава, в ОД МВР-Видин е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс.  

Към 17.50 часа, в района на детска градина в к-с”Вида” във Видин, бил засечен 16-годишен от село Гъмзово. От непълнолетния криминалисти иззели  7 грама зелена суха, листна маса, индикирала на канабис при наркотеста. Момчето е задържано, а по случая образувано досъдебно производство. В същия район бил установен и Л.Т./20г./, докато укривал под перваз на прозорец от сградата пакетче с 1 грам канабис. 20-годишният е задържан, срещу него в РУ-Видин е образувано бързо производство.

Метална кутия, съдържаща сух канабис, била иззета от апартамент, обитаван от 17-годишен видинчанин в к-с ”Вида”. Непълнолетният е задържан, а по случая образувано досъдебно производство.

По-късно вечерта, към 21.30 часа, в центъра на Видин, униформени спрели за проверка Д.П./37г./, местен жител. Той доброволно, с протокол, предал на полицаите 10 хапчета „Ривотрил”. Минути след полунощ, до заведение в к-с ”Бонония”, служители от автопатрула проверили И.В./33г./. И той, доброволно с протокол, предал 18 хапчета „Ривотрил”. Задържан е за срок до 24 часа. По двата случая в районното управление са заведени преписки.

Активните полицейски действия, за пресичане на уличното наркоразпространение, и проверките в районите на училищата и детските градини в областния град продължават. Разкиравнето и предотвратяването на престъпления, свързани с наркотични вещества остава сред основните приоритети в работата на служителите на ОД МВР-Видин.  

Видинската регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” проведе пожаро-тактическо учение на язовир Божурица. Участваха представители на основните съставни части на Единната спасителна система /ЕСС/ в област Видин

Учението на тема „Действие на органите за ПБЗН и ЕСС при опасност от преливане на микроязовир”, предхождано от тренировка на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия в област Видин (в частта „Защита от наводнения”),  бе проведено на язовир „Божурица”. Участваха служители от РД ПБЗН – Видин и Монтана, ОД МВР- Видин, екипи на центъра за спешна медицинска помощ в областния град, местната структура на БЧК и членове на доброволните формирования към общините Грамада и Брегово.

Силите на основните съставни части от Единната спасителна система в област Видин показаха завиден професионализъм и пълен синхрон в действията си. Те проиграха  спасяване с използване на алпийски способи, водно спасяване, надграждане на язовирна стена и аварийно източване на язовир.

Пожаро-тактическото учение е заложено в тематичния план за провеждане на тренировъчни действия от ръководните служители на органите за пожарна безопасност и защита на населението в МВР.

20 сеп 2017

21 Септември - Европейски ден без загинали на пътя

Информация за операция "EDWARD" бе представена на брифинг в ОД МВР- Видин

«Въпросите, свързани с безопасността на движение по пътищата, намаляването на броя на ранените и жертвите при катастрофи, са изключително важни за всички нас – като родители, като общество, като регион. Всяка една инициатива в този аспект е полезна, тъй като фокусира вниманието на хората към проблема и спомага за минимизирането му», заяви днес пред журналисти старши комисар Янко Янколов – директор на областната дирекция.
От представената информация стана ясно, че за втора година, по предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL, 21 септември е обявен  Европейски ден без загинали на пътя и ще се проведе като полицейска операция под наименованието "EDWARD" - European Day Without A Road Death. Операцията е подкрепена от Европейската комисия и посветена на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември 2017 г.).
МВР, като член на ТISPOL, е приело поканата за участие в операция "EDWARD". Целта е денят 21 септември да НЕ бъде белязан със загинали при пътни инциденти. Идеята е по време на операцията да има 24 –часово отразяване на събитията, свързани с безопасността на движението по пътищата и „брояч” на деня, като детайли от всички произшествия с тежко ранени или фатален край ще бъдат предоставяни онлайн на обществеността.  Тази година Европейският ден без жертви на пътя ще протече с мото за България „Спаси живот!”. По покана на вътрешното министерство в операцията ще се включат държавни и неправителствени органи и организации. На територията на област Видин това са областната администрация, регионалното управление по образование, областен отдел „Автомобилна администрация”, БЧК и т.н. «Вярвам, че и вие – представителите на местните медии, ще ни подкрепите, включвайки се активно в отразяването на операцията. За успешното й реализиране е важно популяризирането», каза старши комисар Янколов.

В област Видин, от началото на 2017 г., оперативната обстановка по безопасност на движението е с подобрени показатели по отношение жертвите при тежки катастрофи. На територията на региона са регистрирани общо 343 пътнотранспортни произшествия, с трима загинали и 59 ранени. За същия период на 2016 г. катастрофите са били 350, с 10 жертви и 57 ранени. Това съобщи главен инспектор Владимир Герасимов – началник сектор „Пътна полиция” в ОД МВР-Видин. 
Тежките пътни произшествия територията на Видинска област са регистирани предимно на главните пътища, водещи към вътрешността на страната. Най-честата причина за тях, както и в предходни периоди, е несъобразената скорост с характера на пътя и неправилното изпреварване от страна на водачите на МПС.

Превантивна информационна кампания, насочваща вниманието на жителите на област Видин, провеждат местните пътни полицаи във връзка с операция "EDWARD". В утрешния ден, за втора поредна година, сред местата за контрол на пътна полиция са и двата пътни участъка, в които тази година трима души загинаха при катастрофи: 1. между селата Кутово, Антимово и Кошава  (там са загинали двама души)  и 2. участък от околовръстния път на Видин, в близост до разклона за Слана бара.

20 сеп 2017

ОД МВР- Видин бе домакин на двудневен семинар за служители от териториалните структури на вътрешното ведомство в Северозападна България

В работния форум, иницииран от старши комисар Янко Янколов - директор на областната дирекция в крайдунавския град, участваха Бойко Славчев – административен секретар на МВР, Габриела Килфанова – директор на дирекция „Координация и административно обслужване” – МВР, експерти „Човешки ресурси”, специалисти от други сектори в министерството и служители от областните дирекции във Видин, Враца и Монтана.

Участниците коментираха редица актуални въпроси от ежедневната работа на администрацията, свързани с практическото прилагане на вътрешноведомствени актове в министерството и областните дирекции. Обсъдени бяха дейности по разглеждане и решаване на постъпили предложения и сигнали, организация на документооборота, документалната сигурност, различните аспекти на работа с класифицирана информация, организацията на дейността по установяване на дисциплинарни нарушения и налагане на дисциплинарни наказания.

Дискусионният формат имаше за цел повишаване на професионалния капацитет и ефективността от работата на служителите с функции по координация и административно обслужване в областните дирекции на МВР в Северозападна България.

Споделянето на опит и добри практики, както и коментирането на конкретни казуси, ще бъдат от полза в ежедневната работа по административното обслужване, около това становище се обединиха участниците в семинара.

19 сеп 2017

21 Септември 2017 г. - Европейски ден без загинали на пътя. Операция "EDWARD" - European day without a road death

Събитийна програма, посветена на Европейския ден без загинали на пътя, за област Видин ще бъде представена на брифинг от старши комисар Янколов и главен инспектор Герасимов

На 21 септември, за втора поредна година, в България и във всички страни- членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Спаси животи! Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора.

Всеки, който желае, може да се присъединявани към операция EDWARD, като се регистрира на адрес: http://roadsafetydays.eu/.

В същото време, може да се подпише декларация  за подкрепа на адрес: https://projectedward.eu/.

В социалните медии може да се изпращат и подходящи видео записи (#ProjectEDWARD).

Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес: https://vimeo.com/226122883.

Събитийна програма, посветена на Европейския ден без загинали на пътя - 21 септември, за област Видин, както и информация за обстановката по безопасност на движение и пътнотранспортния травматизъм в региона ще бъдат представени на брифинг. Очакваме ви утре – 20 септември, в 10.30 часа, в заседателната зала на ОДМВР-Видин.

 

19 сеп 2017

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО