МВР

ОД Видин

 

09 ное 2018

Директорът на областната дирекция и началникът на сектор Пътна полиция представиха актуална информация за оперативната обстановка и пътнотранспортния травматизъм в област Видин на редовен месечен брифинг

Активната работа на местната полиция по линия „Наркотици“ през октомври, директорът на ОДМВР-Видин илюстрира с факти: 10 досъдебни производства и осем задържани  лица само в рамките на един месец. Иззетите количества наркотици възлизат на над 7 кг канабис, 91 зелени стръка от същата култура и над 70 грама кокаин.

При проведени специализирани полицейски операции и проверки в региона служителите на реда иззели 267 кг нарязан тютюн и 5 657 къса цигари без бандерол.

През миналия месец били установени 71 извършители на 69 криминални престъпления в т.ч. и на престъпления от предишни периоди. От тях мъже са 63-ма, жени – осем.

През м. октомври 2018 г. в полицията са били регистрирани 13 престъпления против собствеността, 12 кражби, една телефонна измама и 4 палежа. Грабежи и посегателства на МПС не са извършвани, съобщи пред журналистите днес старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин. През м. октомври 2017 г. регистрираните в полицията престъпления против собствеността са били 48, кражбите 43, два грабежа, една телефонна измама, три палежа и едно посегателство на МПС.

От 1 януари до 31 октомври т.г. на територията на ОДМВР-Видин са регистрирани 989 криминални престъпления. За същия период на 2017 г. броят им е бил 995. Разкриваемостта през първите 10 месеца на тази година е в размер на 60.57%. За същия период на миналата година е била в размер 57.59%.

Главен инспектор Владимир Герасимов – началник на видинския сектор „Пътна полиция“ съобщи, че през месец октомври т.г. на територията на региона са възникнали 43 пътнотранспортни произшествия с една жертва и девет ранени. При проверките пътните полицаи през октомври съставили 518 акта, наложили са 768 глоби по фиш и са издали 524 електронни фиша.

От 1 януари до 31 октомври 2018 г. са установени 18 525 нарушения при проверки по пътищата в региона и при извършен контрол с технически средства. Нарушенията на скоростните режими са общо 7 251. Водачите, заловени да шофират след употреба на алкохол са 109, а след употреба на наркотици – 17 души. За непоставен обезопасителен колан/каска са санкционирани 1113 – от тях санкционирани пътници са 81. Неправоспособните, установени при проверки в областта през първите 10 месеца на т.г са 230 души.

На Архангеловден полицаите отбелязват своя професионален празник

89 служители от областната дирекция на МВР и районните управления във видинска област са наградени с „Писмена похвала“ от старши комисар Петър Коцин. Те получават отличия за постигнати конкретни резултати при изпълнение на професионалните си задължения и по случай празника на българските полицаи.

 

Поздравление от старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин

Уважаеми колеги,

По случай 8 ноември - Архангеловден, денят в който българската полиция отбелязва своя професионален празник, отправям към всички Вас искрени пожелания за здраве, спорен и резултатен труд,  успехи и семейно благополучие.

Нека всички ние, българските полицаи, бъдем сърцати, енергични и последователни. Нека ежедневно да работим с мъжество и доказан професионализъм. Нека не спираме да полагаме непрекъснати усилия, жителите на всеки квартал, село и град в България  да се чувстват по-спокойни и по-сигурни. А когато хората са спокойни и сигурни, те ще ни подкрепят. Тяхната добра дума за българския полицай е мерилото за нашия безспорен успех.

Полицейската професия е сред обществено значимите, а 8 ноември е ден на признание за нашата денонощна работа.

Архангеловден е повод да се поздравим. Честит празник, колеги!

 

***

Отбелязването на празника на българската полиция е въведено през 1924 г. по предложение на Софийския градоначалник – о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светец-патрон е потърсена консултация от Светия синод и след обсъждане е избран Св. Архангел Михаил. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: „Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите“. Денят се е отбелязвал до 1943 г. С решение на Министерски съвет е възстановен като празник на полицията през 1998 г.

07 ное 2018

6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти - жертви на пътя

Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, в рамките на полицейската Акция ЗИМА, продължава до 10 ноември

От началото на 2018 г. на територията на Видинска област велосипедисти са участвали в 10 катастрофи – загинал е един, ранените са осем. За нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) служителите на реда са санкционирали 14 велосипедисти. (За същия период на 2017 г. на територията на региона колоездачи са участвали в 12 катастрофи, жертви не е имало, ранените са били петима. За нарушения на ЗДвП униформените санкционирали девет велосипедисти)

 

От видинския сектор „Пътна полиция“ напомнят: Съгласно разпоредбите на ЗДвП, водачът на велосипед е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост, и да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Санкцията зауправление на велосипед без необходимите светлоотразители е 50 лева, а санкцията за велосипедист без светлоотразителна жилитка – 10 лева. Пътните полицаи допълват, че съгласно изменения и допълнения в ЗДвП, в сила от септември м.г., е въведена и санкция за управление на ППС  (включително и велосипед) след употреба на алкохол – глоба в размер на 100 лева.

Съветите на пътните полицаи

 

Водачите на велосипеди са уязвими участници в движението по пътищата. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки от велосипедисти ги прави почти незабележими за останалите участници в движението.


За мястото на пътното платно:

Помнете, че велосипедистът е ВОДАЧ НА ПЪТНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО! Използвайте изградените велосипедни алеи! 

Помнете, че тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи! Движете се възможно най-близо до дясната граница на платното за движение! Помнете, че ако бутате велосипеда, сте пешеходец!


За техническата изправност:

Не правете компромиси с техническата неизправност на велосипеда си! 
Неизправното колело е опасно и за велосипедиста, и за останалите участници в движението по пътищата!

Всеки велосипед трябва да има изправни:

-спирачки;

-звънец;

-устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад;

-бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.За екипировката:

Използвайте светлоотразителна жилетка при управление на велосипед извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;

Закачете светлоотразители и на други подходящи места по тялото или екипировката си! 

При възможност използвайте каска. Използвайте подходящо облекло и други защитни елементи (протектори).За информираността:

Информирайте се за изискванията към велосипедистите според Закона за движението по пътищата! 

Информирайте се за административно-наказателната отговорност, която носите при нарушения на Закона за движението по пътищата като велосипедисти!За сигурността:

Помнете, че сте ПОЧТИ НЕЗАБЕЛЕЖИМИ!

Научете се да се пазите САМИ!

Не освобождавайте педалите и дръжте кормилото с ръка!

Не се движете успоредно или в непосредствена близост до друг велосипед! 
Не се дръжте за друго пътно превозно средство!

Не возете втори човек на велосипеда!За предимството, маневрите и дистанцията:

Осигурявайте предимство и бъдете толерантни!

Сигнализирайте маневрите отрано! Указвайте с ръка промяната на посоката на движение!

Бъдете внимателни при маневриране! Преди маневра се убедете, че няма опасност за Вас и че Вие няма да създадете рискова ситуация за пътен инцидент! Бъдете внимателни на кръстовища! Изберете по-голяма и безопасна дистанция!

06 ное 2018

Експерти от научно-техническата лаборатория в ОДМВР-Видин гостуваха на малчуганите от детска градина в крайдунавския град

В навечерието на професионалния празник на българската полиция, отбелязван на Архангеловден, видински експерти от НТЛ бяха гости на 4-годишните момичета и момчета от група „Звънчета“ в ЦДГ „Арабела“.

Специални уроци, под надслов „Професията на моя татко“, организират учителите от забавачката. В рамките на тяхната инициатива, криминалисти разказаха на децата за полицейската професия. Появата им с автомобила „Криминалистична лаборатория“ предизвика истински фурор. В достъпна форма двама експерти представиха интересни детайли от своята ежедневна работа и отвориха куфарчетата с инструментариума, ползван тях при посещения на местопроизшествия. „Винаги бъдете послушни и  добър пример за непослушните“, пожелаха полицаите на малчуганите.

Партньорството между видинската полиция, училищата и детските градини в региона, в различни превантивни инициативи,  е традиционно и полезно за формиране на отговорно поведение и дисциплинираност у подрастващите.

05 ное 2018

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО