МВР

ОД Видин

 

10 юли 2018

През лятото гишетата на сектор „Български документи за самоличност” в област Видин работят при по-голяма натовареност

Създадена е организация за ритмично обслужване на гражданите, ПОС-терминалното устрайство вече приема всички видове банкови карти, без значение дали са издадени от българска или чужда банка

През месеците юли и август, когато голяма част от жителите на региона, пребиваващи в страната и чужбина, ползват отпуск и се завръщат в областта, традиционно се увеличава броят на заявленията за подмяна на документите за самоличност. По тази причина в сектор „Български документи за самоличност” е създадена организация за ритмично обслужване на гражданите, посещаващи гишетата. За тяхно улеснение ПОС-терминалното устрайство в паспортната служба вече приема всички видове банкови карти, без значение дали са издадени от българска или чужда банка.

 

От 1 януари до 30 юни 2018 г. са издадени 3180 лични карти – с бърза услуга – 979 броя, с експресна услуга – 139, а с обикновена услуга 2062 лични карти. 2279 е броят на издадените за 6 месеца свидетелства за управление на МПС. От тях с бърза услуга 963, а с обикновена услуга са издадени 1316 шофьорски книжки. Общият брой на издадените паспорти е 1969, като 1544 са с обикновена услуга, 391 с бърза и 34 с експресна.

 

***

Припомняме отговорите на едни от най-често задаваните от граждани въпроси:

- Кога се издава първата лична карта?

Първа лична карта се издава на лицата, навършили 14-годишна възраст. Тя е със срок на валидност 4 години и е безплатна. Заявлението за нейното издаване се подава в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст.

- Ако не е бил спазен срокът за издаване на първа лична карта, налагат ли се глоби?

Да. Съставя се акт за нарушение на единия родител, че не е направил необходимото за снабдяване с лична карта на лице, навършило 14-годишна възраст. Глобата е в размер от 20 до 150 лева.

- Връща ли се изтекъл документ?

Да! Българските лични документи се предават на органа, който ги е издал, при: смърт на притежателя; загубване на българско гражданство; установяване, че документът е нередовен; отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване; изтичане на тяхната валидност.

- Ако старата ми лична карта е безсрочна, необходимо ли е да я подменя с нова?

Не е необходимо!

- Какво да предприемем, ако документите ни за самоличност са изгубени или откраднати?

При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български документ за самоличност сте длъжни в срок до три дни да заявите това пред най-близката служба на МВР/РУ по постоянен адрес или съответно в дипломатическите и консулските представителства на Р България в чужбина. Там ще попълните декларация по образец, въз основа на която документа ще бъде обявен за невалиден с цел предотвратяване на злоупотреба с него. В 30-дневен срок следва да предприемете действия за снабдяване с нова лична карта. Ако притежателят сам намери документа си, той е длъжен да се яви в служба “Български документи за самоличност” в ОДМВР или РУ по постоянен адрес и да го представи. Използването на невалиден документ е нарушение и се санкционира.

- Какъв е срокът за изпълнение на отделните видове поръчки?

  • обикновена поръчка се изпълнява за срок до 30 дни.
  • бърза поръчка за 3 работни дни.
  • експресна поръчка до 8 работни часа.

За броени часове видински криминалисти разкриха авторите на въоръжен грабеж, извършен в областния град

С прокурорско постановление за срок до 72 часа са задържани двама местни жители – 21-годишните Д.Н. и Н.Я.

Рано сутринта в събота, около 06.44 часа жител на областния град сигнализирал на тел.112 за извършен грабеж. Трима маскирани нахлули в жилището му, в к-с ”Крум Бъчваров”, нанесли му удари с юмруци и след заплахи с пистолети отнели сумата от 500 лева, DVD плеър,  плейстейшън и дрон с дистанционно и камера.
В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни мероприятия криминалисти разкрили тримата автори на деянието и към 19 часа, същият ден, задържали двама от тях.
Разследващите извършили претърсвания на четири адреса, на два от тях открили и иззели инкриминираните вещи и два пистолета с празни пълнители.
Вчера, Д.Н. и Н.Я. са привлечени в качеството на обвиняеми по образуваното по случая досъдебно производство. С постанвление на прокурор от Районна прокуратура – Видин на двамата е взета мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.
Съучастникът им – П.Д./20г./ от село Покрайна е обявен за общодържавно издирване.
Разследването по случая продължава.

09 юли 2018

Почти 10 000 къса цигари, 2.300 кг нарязан тютюн и 29 литра алкохол иззели служителите на реда през почивните дни

В проверките по линия „Акцизи” участвали служители на РУ-Видин, секторите „Пътна полиция”, „Противодействие на криминалната престъпност”, „Противодействие на икономическата престъпност” и „Оперативен контрол” в отдел „Митническо разузнаване и разследване” при Митница Лом.

На 7 юли в село Цар Симеоново униформени спрели за проверка лек автомобил „Ауди” с видинска регистрация, шофиран от 49-годишен жител на областния град. При извършеното претърсване, зад облегалката на задната седалка, полицаите открили 300 кутии (6000 къса) „Gold Mount” без бандерол. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс. Същият ден, към 20.20 часа, в района на ТЕЦ-Видин пътни полицаи проверили лек автомобил „Рено Меган”, управляван от 70-годишен местен жител и намерили 150 кутии (3 000 къса) „Capital” без бандерол. На водача униформените съставили акт по Закона за акцизите и данъчните складове. По случая в РУ-Видин е заведена преписка.
При извършена проверка от икономически полицаи и митничари в частен имот в село Градец били иззети 29 литра алкохол и 560 къса цигари от различни марки без бандерол. 64-годишният стопанин не е представил документ, удостоверяващ плащане, начисляване или обезпечаване на дължимия акциз за намерения алкохол. По случая в ОДМВР-Видин е заведена преписка.
При проверки в района видинския общински пазар униформените иззели общо 2.300 кг нарязан тютюн пакетиран в 13 плика. От 43-годишен видинчанин били иззети 200 къса цигари, а от 65-годишна жена в Новоселци – още 160 къса цигари. По случаите са заведени преписки.
Продължават специализираните полицейски операции и проверки, насочени срещу ограничаване нивата на търговия на дребно с нередовна акцизна стока във Видинска област.

09 юли 2018

Министерството на вътрешните работи отбелязва 139- та годишнина от своето създаване

5-ти юли – Професионален празник на служителите от институцията

60 служители от ОДМВР-Видин и 8 служители на РДПБЗН-Видин са наградени по случай празника за постигнати високи резултати, проявена инициативност и професионализъм при решаване на ежедневните задачи.

Главен комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН-МВР е наградил с писмена похвала осем видински огнеборци.

Старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин е наградил с писмена похвала 44 служители, а с обявяване на благодарност – един служител.

Главен инспектор Цецко Цанков – началник на РУ-Кула е наградил с писмена похвала 15 служители от районното управление.

Отличията ще бъдат връчени на традиционна празнична церемония, на 6 юли (петък) от 15.00 часа в конферентната зала на новия корпус на дирекцията (вход от ул.”Поп Русинова”).

Всяка година,  по повод професионалния празник, видинските служители на МВР посрещат гости. На тържественото събрание в петък ще присъстват официални делегации от Полицейския инспекторат на окръг Долж – гр.Крайова, Румъния и Полицейско управление - гр.Зайчар, Сърбия, както и представители на институции от града – Областна администрация, Окръжна прокуратура, Окръжен съд, Административен съд и ТДНС.

С Указ №1 от 5 юли 1879г. на княз Александър I Батенберг се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.

04 юли 2018

Актуална информация, за противодействието на престъпността и обстановката по безопасност на движение в региона, беше представена на месечен брифинг в ОДМВР-Видин

Старши комисар Петър Коцин обобщи резултатите от работата на служителите от областната дирекция по линиите „Наркотици” и „Акцизи”, и представи информация за състоянието на битовата престъпност в региона.
Главен инспектор Владимир Герасимов – началник на Пътна полиция съобщи данни от анализа на сектора за първото шесмесечие на 2018-та.

34 досъдебни производства за престъпления, свързани с отглеждане, притежание и разпространение на наркотични вещества е разследвала полицията в региона от януари до юни тази година. 35 души са били задържани за наркопрестъпления.  Най „оборотни” на видинския наркопазар остават канабиса и амфетамините. От новите видове- т.нар. дизайнерска дрога, както и хероин, не са засичани в града и областта. Противодействието на уличното наркоразпространение остава сред основните задачи на видинската полиция и занапред. Проверките са ежедневни, продължават и тематичните полицейски операции, както и работата ни в  оперативен и превантивен план, уточни старши комисар Коцин.

Нашите действия, насочени към намаляване нивата на търговия на дребно с нередовна акцизна стока продължават ежедневно. През първите шест месеца на годината полицейските служители са иззели 85 414 къса цигари, почти 140 кг нарязан и пакетиран тютюн и над 900 литра алкохол без бандерол, посочи директорът.

От началото на годината до 31 май на територията на ОДМВР-Видин са регистрирани общо 450 криминални престъпления или със 17.73% по-малко в сравнение със същия период на 2017 година. 227 от регистрираните престъпления са разкрити – т.е. разкриваемостта възлиза на 50.44%. За същият период на миналата година разкриваемостта е била 48.08%. Кражбите остават с най – голям дял в структурата на криминалната престъпност. Броят им през месец май е по-малък от този през месец април. Разкриваемостта на кражбите през май е по-висока от тази през април с 8.33 пункта. 

 

На територията на област Видин от 1 януари до 4 юли 2018г.  са регистрирани 192 пътнотранспортни произшествия с 6 жертви и 30 ранени,  съобщи началникът на сектор Пътна полиция- Видин. В резултат на катастрофи от началото на годината са пострадали четири деца, уточни още главен инспектор Герасимов.  

04 юли 2018

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО